Αθήνα, 25 Αυγούστου 2011


Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε σήμερα με τον Υφυπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, κ. Stefan Kapferer, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας ανώτατων κρατικών στελεχών και εκπροσώπων παραγωγικών φορέων.  Μετά τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:


Ευ. Βενιζέλος: Υποδέχτηκα με χαρά τον Υφυπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, κ. Stefan Kapferer, με τον οποίο είχαμε μια ενδιαφέρουσα και πρακτική συζήτηση. Τον συνοδεύει μια μεγάλη αντιπροσωπεία.

Συζητήσαμε για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από γερμανικής πλευράς. Συζητήσαμε για πιθανές επενδύσεις από Γερμανούς επενδυτές στην Ελλάδα, κοινά προγράμματα που μπορούμε να αναπτύξουμε, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης, συζητήσαμε για τις δυνατότητες παροχής τεχνικής βοήθειας από διάφορες  γερμανικές οντότητες που είναι εξειδικευμένες σε θέματα, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση ή οι ιδιωτικοποιήσεις.



Ο κ. Υφυπουργός είναι εδώ για να προετοιμάσει την επίσκεψη τον Οκτώβριο του Υπουργού του, του κ. Roesler, τον οποίο με χαρά περιμένουμε. Επίσης, θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε πολύ γρήγορα και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα και τις προοπτικές της ελληνικής πραγματικής οικονομίας στο φεστιβάλ της Ένωσης Γερμανικών Βιομηχανιών, στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο, όπου θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός και όπου διάφοροι ελληνικοί φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα παρουσιάσουν αυτό το δυναμικό πρόσωπο της ελληνικής οικονομίας, καθώς είναι προφανές ότι τα πάντα κρίνονται στο επίπεδο της πραγματικής οικονομίας, στο επίπεδο της ανάπτυξης. Για εμάς, η μεγάλη ελπίδα και ο μεγάλος αγώνας είναι η φετινή ύφεση που υπερβαίνει τις προβλέψεις να ξεπεραστεί, ώστε το 2012, από νωρίς, να είναι η αφετηρία μιας νέας «στιγμής» της ελληνικής οικονομίας. Κι αυτό θα βοηθηθεί πάρα πολύ από τις εξελίξεις στο χρηματοοικονομικό επίπεδο, από την εφαρμογή του νέου προγράμματος, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου.

Αυτά είναι δύο συγκοινωνούντα δοχεία, τα οποία θέλουμε να λειτουργήσουν με τον πιο καλό τρόπο, γιατί ο κοινός παρονομαστής είναι η ρευστότητα στην οικονομία. Αυτό είναι κάτι που το καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά η γερμανική κυβέρνηση, η οποία θέλει να στηρίξει αποφασιστικά, όχι μόνο το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής πραγματικής οικονομίας.

Ευχαρίστησα τον κ. Kapferer για την παρουσία του εδώ και την παρουσία της αντιπροσωπείας και θα τα πούμε πάρα πολύ σύντομα, μέσω των επομένων επισκέψεων που έχουμε οργανώσει.

St. Kapferer: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ ιδιαίτερα που μας δώσατε τη δυνατότητα για τη σημερινή συνάντηση εδώ. Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω το μεγάλο σεβασμό εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης για όλα όσα πετύχατε τον τελευταίο καιρό, εσείς ως κυβέρνηση και το Υπουργείο σας, αλλά και ο ελληνικός λαός, για την εγκαθίδρυση της σταθερότητας στην Ελλάδα.

Ασφαλώς γνωρίζουμε ότι πρόκειται να συνεχίσετε αυτή τη διαδικασία για την οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα με συνέπεια και στο μέλλον, ωστόσο συμφωνήσαμε μεταξύ μας, η ελληνική και η γερμανική πλευρά, ότι για να μπορέσει να υπάρξει μακροπρόθεσμα η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, το μεγάλο ζητούμενο είναι η ανάπτυξη.

Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο επισκέφθηκα σήμερα την Αθήνα, μαζί με εκπροσώπους της γερμανικής κυβέρνησης, της GiZ και της Τράπεζας Επενδύσεων της Γερμανίας, δηλαδή του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος για την ανοικοδόμηση της Γερμανίας, ακριβώς για να προετοιμάσουμε και την επίσκεψη του Γερμανού ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομίας.
Βλέπουμε μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης και συνεργασίας σε πολλούς τομείς. Ο κ. Υπουργός ανέφερε ήδη τον τομέα της ενέργειας. Υπάρχει μία «επίθεση» επενδυτικών δυνατοτήτων και ενδιαφέροντος από γερμανικής πλευράς. Η ενέργεια είναι ένας από αυτούς τους τομείς.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που θα υπάρξει συνέχεια αυτού του διαλόγου στο Βερολίνο και την Αθήνα και είμαι σίγουρος ότι θα δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα και εναύσματα για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη.

 

Tags: Δηλώσεις 2011

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)



Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375