1 Ιουλίου 2008


« Εάν αρκούσε η διαπίστωση της τέλεσης κάποιου εγκλήματος για να ολοκληρωθεί η προκαταρκτική εξέταση και να ασκηθεί ποινική δίωξη, τότε αυτό έπρεπε να έχει γίνει προ πολλού.

Όταν συνεπώς μία προκαταρκτική εξέταση κινείται άλλοτε με επιταχύνσεις και άλλοτε με επιβραδύνσεις, άλλοτε εις βάθος και άλλοτε στην επιφάνεια των πραγμάτων, με αποτέλεσμα να μολύνεται μέσα από επιλεκτικές και ετεροβαρείς διαρροές ο δημόσιος βίος και να απλώνεται ένα τεκμήριο ενοχής όλου του πολιτικού συστήματος, υπάρχει πρόβλημα δικαιοσύνης.

Αυτό δεν αποτελεί ευθύνη ενός Εισαγγελέα Πρωτοδικών, αλλά της ηγεσίας της δικαιοσύνης που δεν άσκησε τις δικονομικές της δυνατότητες. Κυρίως όμως συνιστά ευθύνη του ίδιου του Πρωθυπουργού που αρνήθηκε πεισματικά τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, δηλαδή ενός θεσμού που παρά τα προβλήματα του, θα επέτρεπε την γρήγορη ανάδειξη της αλήθειας με την ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Αν η δικαιοσύνη είναι εκτεθειμένη μία φορά, η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη δύο και για την άρνηση της να συσταθεί εξεταστική επιτροπή και για την μικροκομματική και μυωπική αφέλεια της να νομίζει ότι έτσι βλάπτει το ΠΑΣΟΚ επειδή αυτό αντιδρά στις φήμες με μεγαλύτερη ταχύτητα και ευαισθησία απ΄ ότι η Νέα Δημοκρατία που υποδύεται την αδιάφορη, ενώ είναι απλώς φοβισμένη.»

10-11.6.2025: Πενήντα χρόνια από το Σύνταγμα του 1975

Περισσότερα …

16-18.3.2025 Η Ελλάδα Μετά VIII: Η Ευρώπη, η Ελλάδα και ο καταιγισμός των νέων προκλήσεων. Αναζητώντας πλαίσιο αναφοράς

Περισσότερα …

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)



Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375

20.2.2018, Ευ. Βενιζέλος: Τελειώνει ο πολιτικός τους χρόνος. Αλλά φεύγοντας καταστρέφουν τις γέφυρες και ναρκοθετούν τον τόπο.

https://vimeo.com/256570153