Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2015

 

Διακαναλική Συνέντευξη Τύπου Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στη Ξάνθη

Ευ. Βενιζέλος: Ευχαριστώ πάρα πολύ. Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας, εκφράζω πριν απ' όλα τη χαρά μου γιατί βρίσκομαι στην Ξάνθη, στην Θράκη. Ήμουν το μεσημέρι στη Δράμα, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης είναι ο τελευταίος σταθμός ενός οδοιπορικού που έκανα τις προηγούμενες μέρες, που το χαρακτήρισα οδοιπορικό της αλήθειας.

Αυτή η ώρα της αλήθειας φτάνει την Κυριακή. Εμείς ,όπως έχουμε πει κατ’ επανάληψη ,θα έχουμε αφήσει πάνω στην κάλπη την Κυριακή τη χώρα ακέραιη ,ολόκληρη, να λειτουργεί, τις τράπεζες να λειτουργούν, τη σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα να είναι ομαλή, τη χώρα να έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να είμαστε ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την έξοδο από το Μνημόνιο.

Το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί την τρίτη θέση. Αυτός είναι ο ενδιάμεσος στόχος μας, θα ξαναγνωριστούμε από τη Δευτέρα και μετά και θα αποκαταστήσουμε, πιστεύω ,τη σχέση μας με την μεγάλη κοινωνική βάση της Δημοκρατικής Παράταξης.

Θα μου δοθεί η ευκαιρία και στη συζήτησή μας να εξηγήσω γιατί το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι στην τρίτη θέση και φορέας της τρίτης εντολής και να λειτουργήσει ως καταλύτης εξελίξεων θετικών για τη χώρα. Γιατί η αντιπαράθεση δεν οδηγεί πουθενά, η έλλειψη συναίνεσης είναι μεγάλο πρόβλημα για την οικονομία και την κοινωνία, είναι μεγάλο πρόβλημα για κάθε Έλληνα πολίτη.

 

Θέλω επίσης να μου δοθεί η ευκαιρία να εξηγήσω γιατί η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι χρήσιμη και κρίσιμη, από κάθε άποψη ,όπως κι αν το δει κανείς. Εάν το δει κανείς εσωτερικά, μέσα από τη Δημοκρατική Παράταξη, το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που θα έχει κοινοβουλευτικό αντίκρισμα .Αυτό που εκφράζει την Παράταξη είναι το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, η ψήφος πρέπει να δοθεί τώρα στις εκλογές χωρίς δισταγμό για να είμαστε παρόντες όσο γίνεται πιο ισχυροί. Και θα είμαστε.

Από τη σκοπιά της ΝΔ υπάρχουν κάποιοι πολίτες που μας θαυμάζουν, μας επαινούν, μας εκτιμούν πάρα πολύ, είναι προοδευτικοί, αλλά έχουν σκεφτεί κατά καιρούς να ψηφίσουν ΝΔ για να είναι πρώτη, να πάρει το bonus των 50 εδρών. Αυτό όμως τώρα βλέπουμε δημοσκοπικά ότι δεν γίνεται, ούτε στις ευρωεκλογές ήταν πρώτη η ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ στήριξε την κυβέρνηση με το δικό του ποσοστό. Άρα οι πολίτες αυτοί πρέπει να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, που είναι άλλωστε και ο χώρος που εκτιμούν. Αυτό είναι το αντίβαρο, η χρήσιμη και κρίσιμη ψήφος για το μέλλον του τόπου.

Υπάρχουν αυτοί οι οποίοι είναι γενικότερα στο χώρο της προόδου ,της Σοσιαλδημοκρατίας, της Κεντροαριστεράς και ταλαντεύτηκαν παλιά με τη ΔΗΜΑΡ, τώρα ίσως με το Ποτάμι. Το Ποτάμι εμφανίστηκε με αξιώσεις νεωτερικότητας στις ευρωεκλογές, οι δημοσκοπήσεις το έφεραν πολύ ψηλά, τελικά ήταν πίσω από το ΠΑΣΟΚ και τώρα το Ποτάμι άλλαξε. Άλλαξε ριζικά, έγινε ετερόκλητο, αντιφατικό. Έχει κάποια παλιά στελέχη της ΔΗΜΑΡ που έζησαν την εμπειρία της προηγούμενης κυβέρνησης και έχει απολίτικους οι οποίοι τώρα ανακάλυψαν την ουσία του κόμματος και της κομματικής ζωής, κυρίως όμως έχει καραμπινάτους νεοφιλελεύθερους θατσερικούς δεξιούς, κάποιοι από τους οποίους συνεργάστηκαν με τη κυβέρνηση του κ. Μητσοτακη .

Άρα τι εχέγγυα έχει αυτό το κόμμα, τι έχει γράψει ως ένσημο στην πολιτική ζωή; Και κυρίως τι έχει πει όλο αυτό τον καιρό που να έχει χαραχτεί στη μνήμη και τη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών; Τίποτε. Αοριστίες, εύκολα λόγια, τίποτε το σπουδαίο, τίποτε το συγκεκριμένο. Άρα η κρίσιμη και χρήσιμη ψήφος είναι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ.

Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε και αυτή είναι η τελευταία μου παρατήρηση, για την βαρύνουσα σημασία που είχε η χτεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και οι εξαγγελίες που έκανε ο κ. Ντράγκι με τον οποίο είχα την τύχη και την τιμή να συνεργαστώ όταν ήμουν Υπουργός Οικονομικών.

Παρακολουθώ σήμερα να γίνεται μια κραυγαλέα, χονδροειδής παρερμηνεία των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Δημιουργούνται ψευδαισθήσεις. Ελπίζω αυτά να τα λένε για να τα ακούει η κοινή γνώμη και όχι να τα πιστεύουν οι ίδιοι. Γιατί άκουσα και νωρίτερα τον κ. Τσίπρα να λέει ότι “ο κ. Ντράγκι είπε πως το πρόγραμμα για την Ελλάδα μπορεί να αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιούλιο, άρα έχουμε καιρό έως τον Ιούλιο να δούμε τι θα κάνουμε ως χώρα”. Εάν το έχει κατανοήσει έτσι, ανησυχώ βαθύτατα. Εάν το έχει κατανοήσει σωστά και το παρουσιάζει έτσι ψευδώς προς τον ελληνικό λαό, δεν είναι σωστό αλλά εν πάση περιπτώσει δεν είναι τόσο ανησυχητικό, εντάσσεται στα προεκλογικά εύκολα λόγια χωρίς αντίκρισμα.

Πρόκειται για μια τερατώδη σύγχυση. Η απόφαση που ανακοίνωσε ο κ. Ντράγκι, λέει ότι από το Μάρτιο και μετά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ευρωσύστημα, δηλαδή οι κεντρικές τράπεζες όπως είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, μπορούν να αγοράζουν μέχρι 60 δισ. ευρώ το μήνα, δηλαδή συνολικά μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016 θα διαθέσουν 1,1 τρισ. ευρώ για να βοηθήσουν τις αγορές των κρατικών ομολόγων, να βοηθήσουν τα κράτη, να ρίξουν τα επιτόκια, να ρίξουν τα spreads και να δώσουν πρόσθετη ρευστότητα στην αγορά ,να τονώσουν την πραγματική οικονομία έμμεσα.

Αυτό θα αρχίσει να γίνεται από το Μάρτιο για όλες τις χώρες. Για την Ελλάδα δεν θα γίνει, παρά μόνο από τον Ιούλιο και μετά, αν η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα, δηλαδή αν η Ελλάδα έχει τελειώσει τη διαπραγμάτευση, έχει γίνει η θετική αξιολόγηση της τρόικας, έχουμε βγει από το Μνημόνιο και έχουμε περάσει στην προληπτική πιστωτική γραμμή. Και εάν η Ελλάδα έχει μέχρι τον Ιούλιο–Αύγουστο που λήγουν παλιά ομόλογα που έχει ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από χρόνια και για τα οποία μας δίνει και τα κέρδη της -γιατί αυτό το είχαμε καταφέρει το 2012- ξεπληρώσει  τις υποχρεώσεις της για τα παλιά ομόλογα που λήγουν, που είναι περίπου 8,5 δισ. ευρώ.

Άρα πρέπει από κάπου να τα έχουμε πάρει και αν δεν τα έχουμε πάρει από την αγορά γιατί είμαστε εκτός αγοράς, θα πρέπει να τα πάρουμε από το πρόγραμμα, από την προληπτική πιστωτική γραμμή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εάν πληρώσουμε τα παλιά ομόλογα θα έχουμε κι εμείς το ποσοστό μας για να πάρει ξανά ελληνικά ομόλογα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εις αντικατάσταση των ομολόγων που θα έχουμε πληρώσει. Γιατί δεν θέλω να σας κάνω τους λογαριασμούς τώρα, αλλά είναι πολύ σαφές ποιο είναι το όριο μέσα στο οποίο κινούμαστε ,γιατί υπάρχει ένα όριο 33% ανά χώρα, σε σχέση με τα εμπορεύσιμα ομόλογά της.

Άρα, αυτό που λέει ο κ. Τσίπρας είναι εξωφρενικό. Λέει “έχουμε καιρό έως τον Ιούλιο”. Ποιο καιρό μέχρι τον Ιούλιο; Πρέπει εδώ τώρα να τελειώνει αυτό μέχρι τέλη Φεβρουαρίου για να έχεις μια προοπτική να μπεις και στο πρόγραμμα αυτό. Αλλά πριν μπεις στο πρόγραμμα αυτό το οποίο ενισχύει τα κρατικά ομόλογα, πρέπει να έχεις ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, πρέπει να έχεις ομαλή λειτουργία της οικονομίας, πρέπει να έχεις αποκατάσταση της ομαλότητας γενικά και να μην είσαι ο φτωχός συγγενής και ο παρίας μέσα στην Ευρωζώνη.

Αυτά και είμαι στη διάθεσή σας.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Ε. Διαφωνίδου (Εφημερίδα Εμπρός): Εγώ θα ξεκινήσω με κάτι τοπικό. Επιλέξατε σαν τελευταίο σταθμό του οδοιπορικού του προεκλογικού σας την Ξάνθη. Ποιος είναι ο συμβολισμός για την ελληνική Περιφέρεια εν γένει και ποιος ειδικά για τη δική μας την περιοχή την Ξάνθη και τη Θράκη.

Ευ. Βενιζέλος: Το νέο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο πιστεύουμε, βασίζεται στην έννοια της Περιφέρειας και θεσμικά τώρα η Περιφέρεια έχει τεράστιες εξουσίες. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να λειτουργήσει όχι μόνο διοικητικά, πρέπει να λειτουργήσει και αναπτυξιακά μέσα από μεγάλα περιφερειακά και τοπικά σύμφωνα ανάπτυξης, που κινητοποιούν τις δημιουργικές δυνάμεις και τις καλές ιδέες σε κάθε Περιφέρεια, σε κάθε Δήμο, σε κάθε περιοχή. Άλλωστε τώρα η Περιφέρεια χειρίζεται πολλά κονδύλια. Τα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα είναι πολύ μεγάλα, χειρίζεται σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος του ΕΣΠΑ κι ένα πολύ μεγάλο μέρος των πόρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Το νέο μοντέλο για τη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία δεν μπορεί να είναι τα κουφάρια παλαιών εργοστασίων που χρηματοδοτήθηκαν από τους αναπτυξιακούς νόμους. Τώρα πρέπει να υπάρχουν κριτήρια τραπεζικά, κριτήρια ιδιωτικοοικονομικά σοβαρά, κριτήρια ανταγωνιστικότητας και η κάθε περιοχή πρέπει να στηρίζει την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και αυτό ξεκινάει από την αγροτική επιχειρηματικότητα, πηγαίνει στη νεανική επιχειρηματικότητα, περιλαμβάνει όλους τους ενδογενείς πόρους ό,τι πλεονεκτήματα έχει η κάθε περιοχή και εδώ η περιοχή έχει τεράστια πλεονεκτήματα, ξεκινώντας από τον πολιτισμό, από την ιστορία, από την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια των πολιτών και πηγαίνοντας στον τουρισμό, πηγαίνοντας στην ενέργεια, πηγαίνοντας στα λιμάνια, γειτονικά εδώ, στην Αλεξανδρούπολη στην Καβάλα, πηγαίνοντας στο Πανεπιστήμιο ,στο Πολυτεχνείο, πηγαίνοντας στις καινοτόμες πρωτοβουλίες που μπορούν να πάρουν εδώ οι άνθρωποι της περιοχής.

Αλλά ειδικά στη Θράκη έχουμε και την συνύπαρξη της μειονότητας με το χριστιανικό στοιχείο. Η ισονομία, ο σεβασμός του Συντάγματος, η πλήρης ενσωμάτωση της μειονότητας χωρίς ενδιάμεσους ,χωρίς μεσολαβητές, χωρίς προστάτες, η πλήρης άσκηση των δικαιωμάτων, η άνοδος του μορφωτικού επιπέδου, η ευημερία και η πρόοδος για όλους τους πολίτες της περιοχής είναι η μόνη λύση.

Μπορεί να είναι υποδειγματική η κατάσταση και αυτό θέλουμε με σεβασμό σε όλους, με κριτήριο πάντα την ισονομία. Γιατί η Θράκη πρέπει να είναι μια περιοχή η οποία λειτουργεί υποδειγματικά και για την υπόλοιπη ελληνική επικράτεια αλλά και μέσα στην Ευρώπη.

Θ. Τσολάκης (Δέλτα Τηλεόραση Έβρου): Καλησπέρα και από εμένα. Το ΠΑΣΟΚ στην προεκλογική του εκστρατεία χρησιμοποιεί το επιχείρημα, το είπατε κι εσείς πριν από λίγο, ότι μπορεί να γίνει η εγγυήτρια δύναμη πολιτικής σταθερότητας. Και ερωτώ με βάση αυτό, ποιες είναι οι εγγυήσεις που μπορεί να παρέχει το ΠΑΣΟΚ ως προς αυτή τη σταθερότητα και αν είναι διατεθειμένο να τις παρέχει τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ έχει δοκιμαστεί όσο κανένα άλλο κόμμα. Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε όλο το κόστος όχι της κρίσης αλλά της διαχείρισης της κρίσης. Γιατί πολλοί συμπολίτες μας πιστεύουν ότι η κρίση άρχισε το 2010. Το 2010 η κρίση ήταν ήδη παλιά, ξεκίνησε από το 2007.

Το 2010 αργοπορημένα αρχίσαμε την αντιμετώπιση της κρίσης. Πολλοί συμπολίτες μας πιστεύουν ότι το Μνημόνιο, δηλαδή τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, είναι η κρίση. Μα δεν έφερε το Μνημόνιο την κρίση, η κρίση η πολύ παλαιότερη που δεν την είχαμε συνειδητοποιήσει είναι που έφερε το Μνημόνιο γιατί η επιλογή ήταν πάρα πολύ δύσκολη αλλά και πολύ απλή: ή θα αφήναμε να καταστραφεί το πράγμα να εκμηδενιστεί η οικονομία να διαλυθεί η κοινωνία, στην πραγματικότητα να διαλυθούμε ως χώρα με ό,τι αυτό σημαίνει και για τα θέματα εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, λέγοντας «εμείς δεν φταίμε, φταίνε οι προηγούμενοι, τιμωρήστε τους, κρεμάστε τους».  Ή θα κάναμε την επιλογή που κάναμε ,δηλαδή θα λέγαμε να θυσιάσουμε ένα 30% να προστατεύσουμε το 70% και μόλις το καταφέρουμε αυτό που το καταφέραμε τώρα, πολύ γρήγορα θα ξανακερδίσουμε το χαμένο έδαφος.

Δυστυχώς δεν υπήρξε συναίνεση, καθυστερήσαμε, υπήρξαν αμφιθυμίες, αμφιταλαντεύσεις, ήμασταν μόνοι. Κακώς ξεκινήσαμε μόνοι και κακώς μείναμε μόνοι γιατί πίσω από εμάς κρύφτηκε η ευθύνη της ΝΔ για όλη τη μεταπολίτευση αλλά κυρίως για τη διακυβέρνηση της περιόδου 2004-2009.

Μετά ήρθε και η ΝΔ, ήρθε και η ΔΗΜΑΡ αλλά είχαν διανύσει μια αντιμνημονιακή περίοδο, είχαν ενθαρρύνει το ετερόκλητο αντιμνημονιακό μέτωπο. Ενεθάρρυναν τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ακόμη και την ακρότητα της Χρυσής Αυγής. Πήγαν στις πλατείες με τους Αγανακτισμένους όλοι μαζί στην πάνω πλατεία οι μεν, στην κάτω πλατεία οι δε. Μίλησαν για Ζάππειο Ι, Ζάππειο ΙΙ, Ζάππειο ΙΙΙ ,δήθεν ισοδύναμα μέτρα και όλα αυτά βέβαια δεν υπήρχαν.

Μετά προσχώρησαν στην πολιτική μας και το 2012 το άθροισμα των ψήφων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ που είναι 47% είναι ψήφοι υπέρ της δικής μας πολιτικής. Γιατί οι άλλοι δύο είχαν προσχωρήσει στη δική μας πολιτική και το 2012 ο λαός ήξερε τα πάντα, όπως τα ξέρει και τώρα.

Τώρα δεν μπορεί να πει κανείς ότι «δεν ήξερα ,δεν άκουγα ,μου λέγατε ψέματα». Τώρα αν κάποιος ακούει ψέματα τα ακούει επειδή το θέλει ,όχι επειδή δεν έχει προειδοποιηθεί. Έχει προειδοποιηθεί. Ακόμη και προηγουμένως με αυτά που είπα για την χονδροειδή παρερμηνεία των λεγομένων του κ. Ντράγκι που κάνει ο κ. Τσίπρας, είναι προειδοποίηση. Διότι εδώ λένε «δεν πειράζει παιδιά έχουμε χρόνο όσο θέλουμε», δεν έχουμε χρόνο. Έχουμε χρόνο αν θέλουμε να είμαστε όμηροι μέσα στο Μνημόνιο, εκτός αγορών, εκτός ανταγωνιστικότητας, εκτός μέλλοντος.

«Δεν πειράζει παιδιά, δεν θέλουμε τίποτε ,ούτε από τις αγορές, ούτε από το δάνειο, τις υπολειπόμενες δόσεις, θα πάρουμε από τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου». Η ενίσχυση των Τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γίνεται υπό τον όρο ότι δεν θα αγοράζουν έντοκα γραμμάτια του δημοσίου. Τα έσοδα του δημοσίου μειώνονται δυστυχώς λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και των εκλογών. Δεν πληρώνει ο κόσμος φόρους. Γιατί να πληρώσει; Αφού του λένε «θα καταργήσουμε τον έναν ή τον άλλον φόρο», γιατί να πάει να πληρώσει ο πολίτης;

Το δημοσιονομικό κενό δημιουργείται τώρα. Θα ρωτάει μετά η τρόικα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «Πως θα καλύψετε το κενό;» και το ίδιο ισχύει στα ασφαλιστικά Ταμεία. Και επίσης η ψευδαίσθηση ότι μας περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες, μας περιμένουν μετά Βαΐων και κλάδων να πάμε στις Βρυξέλλες, να πάμε στο Βερολίνο να “καθαρίσουμε” γιατί η κυβέρνηση η προηγούμενη συνεργασίας, αναγκαστικής συνεργασίας που λειτουργεί ως τώρα, δεν τα κατάφερε γιατί οι Ευρωπαίοι ήθελαν να τιμωρήσουν την κυβέρνηση αυτή, την κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΝΔ για να ευνοήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δηλαδή αυτή είναι η νοοτροπία τώρα. Έχουμε φτάσει στη θεωρία ότι έγινε συνωμοσία εις βάρος μας και υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός κι αν η συνωμοσία είναι ακόμη βαθύτερη, σου λένε «εντάξει στείλτε μια ριζοσπαστική κυβέρνηση για να μπορούμε να αντιδράσουμε, αφού μας δίνετε την αφορμή να αντιδράσουμε» και να την πληρώσει ο αδύναμος Έλληνας πολίτης ,γιατί ο πλούσιος Έλληνας πολίτης δεν έχει πρόβλημα, έχει τα ευρώ έξω και θα προστατεύσει τον εαυτό του.

Άρα εμείς δίνουμε την εγγύηση αυτού που έχουμε τραβήξει, του κόστους που έχουμε πληρώσει, του αίματος που έχουμε χύσει για την υπόθεση αυτή, συναισθηματικά ηθικά και πολιτικά και επίσης την εγγύηση της εμπειρίας μας και την εγγύηση της απλής λογικής και της αλήθειας. Διότι εδώ ο ένας εκφοβίζει ,ο άλλος εφησυχάζει, οι δύο συγκρούονται σε ένα δίπολο μεσαίου επιπέδου λόγω εκλογικού νόμου και bonus 50 εδρών .Αυτό είναι όλο το μυστικό, νομίζουν ότι με 30 ή με 35% κυβερνάς τον τόπο που δεν μπόρεσε να τον κυβερνήσουν μεγάλοι ηγέτες όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέπειτα και ο Ανδρέας Παπανδρέου -έχει σημασία το Ανδρέας Παπανδρέου- με 48% και θα τον κυβερνήσουν τώρα διάφοροι οι οποίοι θα μάθουν πως είναι το πράγμα τώρα. Δεν γίνεται έτσι.

Εμείς δεν ζητάμε να έχουμε θέση σε καμία κυβέρνηση, δεν προσφέρουμε στήριξη σε κανέναν. Εμείς θέλουμε να είμαστε εθνικός εταίρος, παράγοντας εθνικής συναίνεσης. Θέλουμε να βοηθήσουμε τη χώρα, δεν είπαμε ποτέ ότι θέλουμε να πάμε στην κυβέρνηση να είμαστε όπως ήμασταν με τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ.

Λέμε ότι θα ήμασταν πολύ άνετα στην αντιπολίτευση και ως αντιπολίτευση θα βοηθήσουμε τη χώρα. Λέμε ότι μπορεί να είμαστε στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, λέμε ότι την θεσμική ανευθυνότητα που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αμφισβήτησε την κυβέρνηση τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας, εμείς δεν θα την κάνουμε. Γιατί ο λαός επιλέγει την εκάστοτε νόμιμη κυβέρνηση της χώρας. Αλλά η κυβέρνηση αυτή, πρέπει να μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Στηρίζουμε το καλύτερο, αποτρέπουμε το χειρότερο.

Α. Δροσίδου (Center Τηλεόραση Καβάλας): Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε, ισχυρίζεστε ότι η πολιτική και οι επιλογές που ακολουθήσατε ήταν αναγκαία για τη διάσωση της χώρας. Ωστόσο σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν ήταν επιλογή των ελληνικών Κυβερνήσεων. Τελικά τι ισχύει; Τα μέτρα επιβλήθηκαν από τους δανειστές ή επιλέξατε ν’ ακολουθήσετε τον εύκολο δρόμο;

Ευ. Βενιζέλος: Θα μπορούσα να σας απαντήσω με πολλούς τρόπους αλλά επειδή είμαστε ώρες πριν τις εκλογές, θα σας απαντήσω πολύ απλά και πολύ καθαρά και με την άδειά σας θα σας πω ότι η πλάκα τελείωσε τώρα. όποιος πίστευε και έλεγε στον κόσμο και του δηλητηρίαζε την ψυχή ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις πήραν σκληρά μέτρα λιτότητας ενώ μπορούσαν να μην τα πάρουν, τα πήραν επειδή το ήθελαν κι όχι επειδή αυτό επιβαλλόταν από τους όρους του δανείου, πρέπει τώρα που έχουμε φτάσει στο αμήν και βγαίνουμε από το μνημόνιο και είναι πολύ πιο εύκολα τα πράγματα, τώρα να μπορούν ν’ αντισταθούν στις απαιτήσεις των εταίρων.

Γιατί εμείς βάλαμε κόκκινες γραμμές τώρα, γι’ αυτό δεν έκλεισε η διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση δεν έκλεισε γιατί η πολιτική αβεβαιότητα, η επικείμενη διάλυση της Βουλής λόγω αδυναμίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, η στείρα στάση της αντιπολίτευσης προκάλεσε αντίδραση στις αγορές και στους εταίρους. Οι εταίροι ανέβασαν τον πήχη, με απαιτήσεις. Γιατί; Γιατί ήθελαν να δουν αν η χώρα δεσμεύεται, αν ισχύει η υπογραφή της κυβέρνησης. Άρα ζητούσαν παραπάνω απ’ ό,τι έπρεπε.

Κι εμείς είπαμε «όχι, έτσι δε μπορούμε να κλείσουμε, να πάμε να κάνουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες εκλογής Προέδρου να δούμε, υπάρχει ορίζοντας ή να πάμε σε εκλογές;». Και είπαμε, όχι σε μείωση μισθών και συντάξεων, όχι σε ομαδικές απολύσεις. Όχι στην τρομοκρατία στη Δημόσια Διοίκηση. Άλλο αξιοκρατία, άλλο τρομοκρατία.

Είπαμε όχι στην κατάργηση των 100 δόσεων για τις οφειλές στ’ Ασφαλιστικά Ταμεία και την Εφορία. Είπαμε ότι στην κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Είπαμε όχι στην κατάργηση των μέτρων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τα κόκκινα δάνεια, αλλά και τα στεγαστικά δάνεια που ετοιμάζουν οι τράπεζές μας δέσμη μέτρων για να διευκολύνουν όλους τους δανειολήπτες.

Αυτά είναι οι δικές μας κόκκινες γραμμές. Τώρα να δω, όποιος αναλάβει να χειριστεί, θα φέρει κάτι καλύτερο; Να το δω. Όταν φέρουν το 1/10 αυτού που έχουμε φέρει εμείς σε μείωση χρέους και διευκόλυνση της πορείας της χώρας, τότε εγώ δέχομαι να βάλουμε κάτω και να μετρήσουμε κανονικά με το υποδεκάμετρο την εισφορά του καθενός. Και τους αφήνω και 9/10 καβάντζα.

Ν. Aραμπατζής (Τηλεόραση ENA CHANNEL Καβάλας): Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα. Ακούσαμε στην αναφορά σας σχετικά με την 3η θέση στην οποία στοχεύει το ΠΑΣΟΚ. Εγώ θα κάνω το εξής ερώτημα: Στην περίπτωση που έρθει το ΠΑΣΟΚ σε χαμηλότερη θέση από την 3η τι θα σημαίνει για εσάς και αν θα συνεχίσετε σ’ αυτή την περίπτωση να είστε στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ. Ευχαριστώ.

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, εγώ έχω αναλάβει ευθύνες που δε μου ανήκουν, ευθύνες εξ αντικειμένου. Για την οικονομία της χώρας, για τη μεταπολίτευση, ενώ τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 ήμουν στο Πανεπιστήμιο καθηγητής. Έχω αναλάβει ευθύνες για την πορεία του ΠΑΣΟΚ, όταν το ΠΑΣΟΚ το εγκαταλείπουν αυτοί οι οποίοι τιμήθηκαν όσο κανείς άλλος από το ΠΑΣΟΚ και είχαν συμμετοχή στην άσκηση της εξουσίας στον ύψιστο βαθμό. Και θα φοβηθώ ν’ αναλάβω τις ευθύνες της περιόδου μου;

Αλλά η ερώτηση αυτή ισχύει για τη ΝΔ αν έρθει δεύτερη; Η ερώτηση αυτή ισχύει για το ΣΥΡΙΖΑ αν δεν πετύχει αυτό που λένε οι δημοσκοπήσεις; Η ερώτηση αυτή ισχύει για το Ποτάμι; Γιατί υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το ΠΑΣΟΚ ειδικά; Κανονικά για όλα τα κόμματα ισχύουν θεσμικές και δημοκρατικές διαδικασίες. Εμείς είμαστε θεσμικό συλλογικό κόμμα. Δεν είμαι ούτε ιδιοκτήτης ούτε κληρονόμος. Αλλά για σκεφθείτε, σε ποιο άλλο κόμμα ισχύουν αυτά; Για να δείτε την ποιότητα του ΠΑΣΟΚ ακόμη και τώρα, που είναι στην πιο δύσκολη φάση του.

Και δεν αναφέρομαι σε ακραίες περιπτώσεις ιδιόκτητων κομμάτων προσωπικών, αναφέρομαι σε κόμματα που έχουν μια διαδρομή. Κατά μείζονα λόγο αναφέρομαι σε φαινόμενα ιδιόκτητων ατομικών κομμάτων.

Ν. Aραμπατζής (Τηλεόραση ENA CHANNEL Καβάλας): Έχουμε τέτοια στη χώρα μας;

Ευ. Βενιζέλος: Πώς δεν έχουμε; Βεβαίως έχουμε. Τα ξέρετε, δημοσιογράφος είστε. Από μένα περιμένετε;

Κ. Γεωργιάδης (ΑΓΩΝΑΣ): Κύριε Πρόεδρε, σε λίγες ώρες ολοκληρώνεται μια σύντομη προεκλογική περίοδος. Εσείς προσωπικά, τι είναι αυτό που κρατάτε απ’ αυτή την περίοδο, από αυτές τις συναντήσεις και τις ομιλίες που είχατε; Κι αν διαπιστώσατε το κλίμα να είναι διαφορετικό από το κλίμα της περιόδου των ευρωεκλογών. Και αν επιτρέπετε και μια δεύτερη ερώτηση: Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το «τρίτο κόμμα», σε εισαγωγικά όπως συνηθίζεται άλλωστε σε εκλογικές αναμετρήσεις είναι οι αναποφάσιστοι, που έχουν ένα περίπου 10%. Ένα κομμάτι αναποφάσιστων υπάρχει και στην Ξάνθη. Ένα μήνυμα θα θέλαμε να στείλετε προς αυτούς.

Ευ. Βενιζέλος: Οι αναποφάσιστοι είναι πολίτες ώριμοι που είναι σε περίσκεψη. Και κανονικά θα έπρεπε όλος ο ελληνικός λαός να είναι αναποφάσιστος. Γιατί οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες. Οι εύκολες αποφάσεις δεν προσφέρονται σε τέτοιες περιόδους. Περιόδους στις οποίες κυριαρχούν ιστορικά διλήμματα για τη μοίρα μας.

Θα προτιμούσα να έχω αναποφάσιστους σε περίσκεψη παρά εύκολα αποφασίσαντες. Γιατί δεν είναι η ώρα για ενθουσιασμούς ούτε για ευκολίες. Είναι η ώρα για πολύ μεγάλη ,αν θέλετε ,προσοχή και για πολύ μεγάλη διορατικότητα. Γιατί θα επέλθει η διάψευση.

Η κοινωνία έζησε ένα σοκ το 2010 που το πλήρωσε το ΠΑΣΟΚ επειδή ήταν η ηγεμονική δύναμη της μεταπολίτευσης κι επειδή έτυχε να είναι κυβέρνηση τότε. Θα μπορούσε να είχε κινηθεί διαφορετικά ο εκλογικός κύκλος και να μην είναι το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση. Θα μπορούσαν να έχουν γίνει όλα αυτά λίγο νωρίτερα, θα έπρεπε να έχουν γίνει και νωρίτερα, το ’08, το ’09.

Τώρα θα πάμε σε δεύτερο σοκ, γιατί ή θα εφαρμοστούν προεκλογικές υποσχέσεις οι οποίες είναι ερασιτεχνικές και επιπόλαιες με κόστος για την οικονομία και το εθνικό συμφέρον, ή δε θα εφαρμοστούν οπότε θα έχουμε μεγάλες διαψεύσεις, με κόστος κομματικό.

Εμείς, στο δίλημμα κομματικό κόστος ή εθνικό κόστος είπαμε, παίρνουμε το κομματικό και προστατεύουμε το εθνικό συμφέρον. Τώρα έρχεται η σειρά άλλων να πουν τι θα διαλέξουμε, το κομματικό κόστος ή το εθνικό κόστος. Κι εδώ θα ξαναγνωριστούμε. Αυτή είναι η δεύτερη ερώτηση.

Η πρώτη ερώτηση: Εγώ βλέπω σε όλη την Ελλάδα, από το Ηράκλειο μέχρι την Ξάνθη, από τα Ιωάννινα μέχρι την Καλαμάτα, μεγάλες συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ, μαχητικά και αποφασισμένα στελέχη, συσπείρωση, βλέπω ότι ο κόσμος είναι πολύ πιο δεκτικός στο μήνυμά μας, δεν αντιμετωπίζουμε τη δυσπιστία και την επιθετικότητα του 2012, πιστεύω ότι μας αναγνωρίζει πως ξέρουμε και πως αυτό που λέμε έχει βαρύτητα και αυτό το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό.

Γιατί, το έχω πει πάρα πολλές φορές, η σχέση αλήθειας και δημοκρατίας είναι αντιφατική και παράδοξη. Ο κόσμος λέει «θέλω την αλήθεια, του τη λες, αν η αλήθεια είναι δύσκολη προτιμά το εύκολο ψέμα, δημοκρατικά γίνονται μεγάλα λάθη και δημοκρατικά ψηφίζονται μεγάλα ψέματα. Αυτό είναι παγκόσμια ιστορία, δεν είναι κάτι ελληνικό ή κάτι τωρινό.

Εμείς όμως έχουμε περάσει πολύ δύσκολα. Διότι αυτά τα δημοκρατικώς ψηφισμένα λάθη είναι που οδήγησαν τη χώρα με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο, την οδήγησαν στην ταπείνωση. Λοιπόν, δε νομίζω να θέλει κανείς επανάληψη αυτών των εμπειριών.

Π. Πεντζουρίδης (Επικαιρότητα): Κύριε Πρόεδρε, διάβασα μια δήλωσή σας στη Corriere della Sera που λέτε ότι η λιτότητα έσωσε την Ελλάδα τη στιγμή που εφαρμόστηκε.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι ο τίτλος της εφημερίδας, δεν έχει καμία σχέση με αυτά που είπα εγώ.

Π. Πεντζουρίδης (Επικαιρότητα): Ακριβώς γι’ αυτό το ρωτώ.

Ευ. Βενιζέλος: Εσείς οι δημοσιογράφοι το έχετε αυτό.. Λέτε, ο τίτλος είναι δικαίωμα της σύνταξης.

Π. Πεντζουρίδης (Επικαιρότητα): Εντάξει, ας μην το γενικεύουμε εν πάση περιπτώσει..

Ευ. Βενιζέλος: Είναι δημοσιογραφικό αξίωμα. Εκδοτικό μάλλον αξίωμα. Δεν είπα ότι η λιτότητα έσωσε την Ελλάδα, είπα ότι αυτό που κάναμε, η δύσκολη πολιτική έσωσε την Ελλάδα. Διότι το άλλο θα ήταν η απόλυτη καταστροφή, η χρεοκοπία. Δε υπήρχε ποτέ δίλημμα λιτότητα ή ευμάρεια. Το δίλημμα ήταν οργανωμένη αντιμετώπιση της κρίσης ή ασύντακτη χρεοκοπία. Και η οργανωμένη αντιμετώπιση της κρίσης έσωσε τη χώρα. Το άλλο θα ήταν η ασύντακτη χρεοκοπία.

Π. Πεντζουρίδης (Επικαιρότητα): Το ερώτημά μου λοιπόν σε σχέση με αυτό και σε σχέση με μια διαπίστωση της Goldman Sachs η οποία μιλάει ότι η αβεβαιότητα ότι θα συνεχιστεί στην Ελλάδα, η εκτίμησή της δηλαδή, που δημοσιοποιείται σήμερα. Ότι η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί στην Ελλάδα.

Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς θα συνεχιστεί η αβεβαιότητα με αυτά που λέγονται και με τους συσχετισμούς δυνάμεων που προοιωνίζεται το κλίμα.

Δημοσιογράφος: Θέλω να ρωτήσω εάν βλέπετε ότι υπάρχει μια επιχείρηση από παράγοντες του εξωτερικού και δη από παράγοντες μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να σπιλωθεί αυτή η εκλογική αναμέτρηση στη χώρα και να υπάρξει παρέμβαση σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

Ευ. Βενιζέλος: Τι παραπάνω; Παρεμβάσεις δεν γίνονται. Οι παρεμβάσεις λειτουργούν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ όλες. Εδώ έχει δημιουργηθεί η εντύπωση και με τη βοήθεια του συστήματος επικοινωνίας που υπάρχει στην Ελλάδα, δεν εννοώ τα μέσα ενημέρωσης, εννοώ τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η επικοινωνία στην Ελλάδα, η πολιτική και η κοινωνική επικοινωνία, έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι εντάξει ωραίοι είμαστε, ένας φυσιολογικός διάλογος γίνεται, δεν χάσαμε τίποτα, όλα μπορούν να γίνουν δεκτά.

Άρα μπορούμε να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας, μπορούμε και να μην τις τηρούμε. Μπορούμε να έχουμε λεφτά, μπορούμε και να μην έχουμε. Μπορούμε να τηρούμε τις προθεσμίες, μπορούμε και να μην τις τηρούμε. Δηλαδή η απόλυτη ελευθεριότητα, ότι θέλει κάνει ο καθένας. Αυτό είναι πάρα πολύ ωραίο για να είναι αληθινό. Είναι ψεύτικο και είναι επικίνδυνο. Δεν θα γίνει έτσι. Το εξήγησα προηγουμένως.

Εδώ πάλι ο κ. Τσίπρας είπε σήμερα και με εξέπληξε, αυτό που παρατήρησα στην αρχή, ότι αφού λέει ο κ. Ντράγκι θα παρεμβαίνει στα ελληνικά ομόλογα από τον Ιούλιο, ως τον Ιούλιο μπορούμε να περιμένουμε εμείς να κάνουμε συζητήσεις, βολιδοσκοπήσεις, ή να κάνουμε ό,τι θέλουμε.

Δηλαδή εδώ έχουμε υποχρεώσεις ταμειακές του κράτους. Έχουμε υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων να καταβάλουν συντάξεις. Έχουμε έντοκα γραμμάτια που πρέπει να ανακυκλωθούν και πρέπει και να διευρυνθούν διότι υπάρχουν ταμειακές ανάγκες. Οι καταθέσεις είναι δεδομένες. Μειώνονται κιόλας. Τα όρια ρευστότητας είναι δεδομένα. Πίνουμε το αίμα της οικονομίας για να λύσουμε προβλήματα χρηματοδότησης του δημοσίου και δεν υπάρχουν λεφτά για δάνεια, επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Έχουμε να πάρουμε δόσεις 10,7 δισ. ευρώ από το 2014, ήδη σε καθυστέρηση και υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που λένε δεν τα θέλουμε. Υπάρχει μια πλήρη σύγχυση και αυτό όλο φυσικά μπορεί να αποβεί επικίνδυνο όχι λόγω βούλησης, αλλά λόγω αδυναμίας διαχείρισης όλων αυτών των πραγμάτων. Εμείς δεν πρέπει να τα πούμε αυτά;

Λέει ο κ. Τσίπρας, επειδή προφανώς του άρεσε ή τον ενόχλησε το σποτ με το αεροπλάνο, ότι “εμείς δεν θα πάρουμε στο πιλοτήριο για το Βερολίνο αυτούς οι οποίοι είχαν υποχωρήσει στην κα Μέρκελ”. Αναρωτιέμαι, θα πάει one way ή aller retour; Διότι εάν πάει μόνο χωρίς να έχει εισιτήριο επιστροφής, αυτό μπορεί να το πει. Θέλω να τον δω στο ταξίδι της επιστροφής από το Βερολίνο. Δηλαδή μήπως χρειαστεί να πάμε να τον φέρουμε με δικό μας μέσο.

Γ. Σιδηρόπουλος (ΞΑΝΘΗ PRESS): Κύριε Πρόεδρε, είπατε και τώρα και έχετε πει και σε προηγούμενη συνέντευξη Τύπου, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μπαλαντέρ για την επόμενη μέρα. Δεν πρόκειται να παίξει αυτό το ρόλο. Είπατε ορισμένα πράγματα και σήμερα. Μνημονεύσατε ακριβώς αυτή την αναφορά του κ. Τσίπρα στη χθεσινή του ομιλία.

Ευ. Βενιζέλος: Τα είπε και σήμερα στη συνέντευξη.

Γ. Σιδηρόπουλος: Τα σημερινά δεν τα έχω προλάβει. Το θέμα είναι ποια είναι η στάση που μπορείτε να τηρήσετε την επόμενη μέρα. Είπατε ότι δεν είστε μπαλαντέρ, αλλά είστε διαθέσιμοι για μια σειρά από ζητήματα.

Ευ. Βενιζέλος: Είμαστε διαθέσιμοι για μια σειρά από ζητήματα δημοκρατικής και εθνικής ευθύνης. Αυτή η στάση μας πρέπει να θεωρείται αυτονόητη. Είναι η στάση όλων των σοβαρών, δημοκρατικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη. Μόνο στην Ελλάδα αυτά συνιστούν γεγονός, γιατί υπάρχει μια βάναυση πολιτική ζωή, χωρίς πολιτικό πολιτισμό, πολιτική συνεννόηση και στοιχειώδη εθνική συναίνεση.

Εμείς λέμε λοιπόν ότι βεβαίως και σεβόμαστε τους δημοκρατικούς θεσμούς και θέλουμε να έχουμε εθνική συναίνεση. Αλλά δεν θα υποχωρήσουμε στις απόψεις μας. Δεν θα δεχτούμε απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ ή άλλων κομμάτων οι οποίες είναι ανεπεξέργαστες, επιπόλαιες και επικίνδυνες.

Γ. Σιδηρόπουλος: Άρα η ερώτηση είναι την επόμενη μέρα επειδή είναι προφανές ότι οδεύουμε σε μια κυβέρνηση που αναγκαστικά θα έχει ως πυρήνα, ως κύριο εταίρο το ΣΥΡΙΖΑ.

Ευ. Βενιζέλος: Καλά, δεν μας θέλουν εμάς μαζί.

Γ. Σιδηρόπουλος: Αυτό λέω, αλλά αν υπάρχει περίπτωση σύγκλιση προγραμματικής βάσης.

Ευ. Βενιζέλος: Μα, η προτίμησή τους έχει δηλωθεί. Η προτίμησή τους είναι ο κ. Καμμένος εάν είναι και η δεύτερη προτίμηση, απ’ ότι καταλαβαίνω δεν είναι εφικτή, διότι απευθύνθηκαν στο ΚΚΕ και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν ξέρω εάν θα έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, δεν το βλέπω. Το ΚΚΕ έχει πει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τίποτα και σε τίποτα.

Άρα σε σχέση με αυτά που έχουν ειπωθεί στο παρελθόν, προνομιακός εταίρος είναι ο κ. Καμμένος. Τώρα εμείς κατηγορούμεθα γιατί είχαμε συνεργασία αναγκαστική με τη Ν.Δ. και τη ΔΗΜΑΡ. Και όταν απεχώρησε η ΔΗΜΑΡ και χάθηκε, με τη Ν.Δ. Πείτε μου εσείς ποιο είναι πιο σοβαρό και πιο προοδευτικό σχήμα; Το σχήμα ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. ή το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητοι Έλληνες;

Ποιο είναι πιο λογικό, πιο έχει αρχή μέση και τέλος και ποιο είναι πιο προοδευτικό για τον πολίτη; Ποιο είναι; Η συνωμοσιολογία; Ποια αντίληψη περί εξωτερικής πολιτικής, ποια αντίληψη περί δικαιωμάτων, ποια αντίληψη περί κράτους δικαίου, ποια αντίληψη περί πολιτισμού, περί δικαιοσύνης, περί δημοκρατίας, περί προόδου, για την ανάπτυξη; Πείτε μου ποια αντίληψη;

Άρα βεβαίως εμείς δεν θα στενοχωρηθούμε από αυτό. Εμείς θα στενοχωρηθούμε εάν η χώρα υποστεί ζημιά. Εμείς δεν είμαστε χαιρέκακοι να πούμε αχ να καταστραφεί η χώρα και μετά να κάνουμε μια ωραία συνέντευξη στα αποκαϊδια και να πούμε σας τα λέγαμε. Εμείς προειδοποιούμε και βγάλαμε ένα σποτάκι σήμερα που λέει τελικά; Τελικά απαντάει ο πολίτης ΠΑΣΟΚ. Αφού τα στάθμισε όλα και είδε ότι τελικά ΠΑΣΟΚ.

Α. Παυλικιάνος (Super FM – Xantitime.gr): Καλησπέρα κ. Πρόεδρε. Σας μεταφέρω την απορία, τη σκέψη και αυτά που λέει ο κόσμος στο δρόμο, σας ακούμε όλους σχεδόν, πλην του ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι θα είναι αυτοδύναμος, ακούμε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να λέτε ότι σκοπός και με τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων είναι να υπάρξει μια συναίνεση, μια συγκυβέρνηση, ένα συνταίριασμα πολιτικών και κομμάτων για το καλό της πατρίδας. Ρωτάει ο κόσμος, μεταφέρω ερωτήσεις του κόσμου, γιατί δεν το κάνατε πιο μπροστά αυτό; Πολύ πριν φτάσουμε στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ευ. Βενιζέλος: Μα, φυσικά και το κάναμε. Εμείς το 2012 τα ίδια λέγαμε. Με αυτό το πρόγραμμα πήγαμε στις εκλογές. Κυβέρνηση συνεργασίας των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού και στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών αυτό προτείναμε. Προτείναμε να έρθει και ο ΣΥΡΙΖΑ και να κάνουμε μια κυβέρνηση Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ – ΠΑΣΟΚ από τις εκλογές του Μαΐου.

Αυτοί θέλανε να κάνουν πολωτικές εκλογές τον Ιούλιο εις βάρος του ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ άντεξε και ξανά είπαμε το ίδιο. Ελάτε ξανά και οι τέσσερις. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήρθε. Προτίμησε την άνεση της αντιπολίτευσης. Η ΔΗΜΑΡ ήρθε. Και έλεγα εγώ πάντα μετά να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης ως αντιπολίτευση, αλλά και πάλι δεν ερχόταν.

Και η ΝΔ δεν τον ήθελε βέβαια, γιατί καλλιεργούσαν την πόλωση. Άρα τα ίδια έχουμε πει και έχουμε πράξει. Πώς σας ρωτάνε στο δρόμο; Να τους τα εξηγείτε εσείς οι δημοσιογράφοι, να μην τα λένε, να είναι ενημερωμένοι οι πολίτες, να θυμούνται τι έχουμε πει, να μην αναρωτιούνται σε λάθος βάση.

Α. Παυλικιάνος (Super FM – Xantitime.gr): Βλέπουν ότι επαναλαμβάνεται το έργο.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν επαναλαμβάνεται κανένα έργο.

Α. Παυλικιάνος (Super FM – Xantitime.gr): Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν επαναλαμβάνεται κανένα έργο, γιατί όταν λέμε αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ τι εννοούμε; Τέχνασμα του εκλογικού νόμου. Δεν εννοούμε μια πλειοψηφία του εκλογικού σώματος. Εννοούμε μια μειοψηφία μεγάλη, αλλά μειοψηφία, η οποία λόγω bonus 50 εδρών το οποίο κακώς δίνεται ανεξαρτήτως ποσοστού, αποκτά κοινοβουλευτική πλειοψηφία εάν αποκτήσει, χωρίς εκλογική βάση όμως. Αυτό υπήρχε στην Ιταλία και η Ιταλία ορθότερα είπε ότι το bonus το παίρνεις μόνο πάνω από 42%. Έχεις ήδη πάρει 151 και σε ενισχύω για να είσαι σταθερότερος. Δεν αλλοιώνω τη βούληση του εκλογικού σώματος.

Ε. Καραχότζα (Fresnews.gr): Κύριε Πρόεδρε το 2012 προκειμένου να μην μείνει ακυβέρνητη η χώρα συνεργαστήκατε με τη ΝΔ. Αρχικά μπήκε και η ΔΗΜΑΡ η οποία αργότερα αποχώρησε. Ωστόσο, μετά από 2,5 χρόνια συνεργασίας θεωρώ βλέποντας και ακούγοντας κάποια πράγματα έξω, να έχει δημιουργηθεί στον κόσμο η αίσθηση ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι πλέον ένα πράγμα ενώ το ξέρετε καλά ότι δεν είναι, είναι δυο τελείως διαφορετικοί πολιτικοί χώροι. Και μια δεύτερη εντύπωση που έχει σχηματιστεί είναι ότι «κοιτάξτε, προκειμένου να μην χάσουν την καρέκλα της εξουσίας προσπέρασαν και τις όποιες διαφορές τους πολιτικές ή μη και έκαναν ένα κόμμα μαζί τέλος πάντων μια κυβέρνηση μαζί». Πως μπορεί το σημερινό ΠΑΣΟΚ να αναστρέψει αυτή την εικόνα, άσχετα αν υπάρχει σε μεγάλη ή μικρή μερίδα συμπολιτών μας. Ευχαριστώ.

Ευ. Βενιζέλος: Κατ' αρχάς τα γεγονότα είναι κάπως διαφορετικά. Η συνεργασία με τη ΝΔ επιδιώχθηκε από το ΠΑΣΟΚ με πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου από τον Ιούνιο του 2011 που είχε προσφερθεί να αποχωρήσει και από την πρωθυπουργία και είχε κάνει τις επαφές με τον κ. Σαμαρά. Αυτό δεν έγινε, αλλά το Νοέμβριο του 2011 έγινε η πρώτη συνεργασία με τον κ. Παπαδήμο με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού του κ. Καρατζαφέρη, που δεν χρειαζόταν αριθμητικά, αλλά μπήκε πολιτικά.

Και η συνεργασία έγινε το 2012 τον Ιούνιο, θα μπορούσε να γίνει ακόμη και χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ που δεν ήθελε το Μάιο με τη ΝΔ να έχει 18% και με το ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΔΗΜΑΡ να έχει επίσης 18%. Οπότε θα είχαμε ίση δύναμη οι Κεντροαριστερές δυνάμεις και η Δεξιά και θα είχαμε πολύ μεγαλύτερο κύρος και επιρροή μέσα στην κυβέρνηση.

Όταν κάναμε την κυβέρνηση μετά τον Ιούνιο, λέγαμε στη ΔΗΜΑΡ «Ελάτε να ενωθούμε, ελάτε να συνεργαστούμε για να έχουμε πολύ μεγαλύτερη επιρροή, για να είμαστε ένας ισχυρός Κεντροαριστερός πόλος», αλλά η ΔΗΜΑΡ δεν ήθελε. Και το πλήρωσε αυτό.

Τον Ιούνιο του 2013 όταν έγινε η κρίση της ΕΡΤ και συμφωνήσαμε αλλά μετά υπαναχώρησε η ΔΗΜΑΡ, το δίλημμα ήταν για το πολύ σοβαρό θέμα το θεσμικό της ΕΡΤ που ήταν τεράστιο λάθος και πρόκληση εκ μέρους της ΝΔ : «διαλύουμε την προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας ή συνεχίζουμε με προγραμματικούς όρους;» και είπε το ΠΑΣΟΚ ομόφωνα, η Κοινοβουλευτική του Ομάδα ,να συνεχίσουμε με προγραμματικούς όρους.

Το ΠΑΣΟΚ όμως έχει βάλει το αποτύπωμά του την κυβέρνηση αυτή. Πρώτον ,γιατί η στρατηγική είναι του ΠΑΣΟΚ, εμείς είχαμε τη γραμμή αυτή και η ΝΔ έφυγε από τις πλατείες των Αγανακτισμένων και τη συνεργασία με τις αντιμνημονιακές δυνάμεις και ήρθε σε εμάς. Εμείς δεν αλλάξαμε, η ΝΔ άλλαξε.

Δεύτερον, όλα όσα έχουν σημασία για τον άνεργο, για τον ανάπηρο, για την οποιαδήποτε ευπαθή κοινωνική ομάδα, ακόμη και για την ανάπτυξη για το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας είναι έργο του ΠΑΣΟΚ. Είναι δική μας πρόταση και εμείς την έχουμε επιβάλλει. Ποιο θέλετε να σας πω; Οποιοδήποτε θέμα: τα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων να κρατήσουν θέσεις εργασίας, τα μέτρα για την κοινωφελή εργασία στους Δήμους. Πήγα στο Δήμο Μύκης και μου είπε ο Δήμαρχος σήμερα «περιμένω το πρόγραμμα για 73 εργαζόμενους από την κοινωφελή εργασία». Η απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όλα αυτά είναι έργο δικό μας.

Φαντάζεστε τι θα συνέβαινε εάν δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση; Τώρα ο τρόπος που κάνει την προεκλογική εκστρατεία η ΝΔ που είναι ένας υπερσυντηρητικός τρόπος, είναι ένα δείγμα του τι σημαίνει ΝΔ μόνο. Διότι βλέπετε τη διαφορά της αντίληψης και της πολιτικής στρατηγικής και της πρότασης που έχουμε με τη ΝΔ τώρα, αλλά και στις ευρωεκλογές. Η ΝΔ ήταν με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με την ευρωπαϊκή δεξιά εμείς με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και η ΝΔ βγήκε δεύτερη, εμείς όπως σας είπα κρατήσαμε την κυβέρνηση και τη συνεργασία με το δικό μας ποσοστό.

Τσολάκης: Ερώτηση τοπικού ενδιαφέροντος. Μιας και βρισκόμαστε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα ξέρετε πολύ καλά ότι είναι μια από τις Περιφέρειες με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας επί σειρά ετών πια. Σ’ αυτό το περιβάλλον, έτσι όπως είναι διαμορφωμένο ήδη και έτσι όπως προοιωνίζεται από την 26η Ιανουαρίου και μετά, υπάρχει τρόπος να ορθοποδήσει;

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, βεβαίως υπάρχει. Προφανώς υπάρχει. Αλλά πιστεύετε εσείς ότι εάν δεν έχουμε ένα Δημόσιο που λειτουργεί, εάν δεν έχουμε τραπεζικό σύστημα να δίνει δάνεια, εάν δεν έχουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση με το ΕΣΠΑ και την ΚΑΠ μπορούμε να ορθοποδήσουμε σε περιφερειακό επίπεδο;

Εάν δεν έρθουν ξένοι επενδυτές οι οποίοι πηγαίνουν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν πηγαίνουν μόνο στις χώρες του Τρίτου Κόσμου ή της Λατινικής Αμερικής, πηγαίνουν στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μάλτα, τη Φιλανδία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, μπορεί ν’ ανέβει η ελληνική οικονομία; Εάν δεν έχουμε ένα περιβάλλον για ν’ ανθίσει μέσα στη σταθερότητα ο τουρισμός, μπορεί να προχωρήσει η ελληνική οικονομία;

Επίσης, όπως είπε και στην περιβόητη ομιλία του ο Τζων Κένεντυ, «μη ρωτάς τι κάνει η πατρίδα για σένα, πες τι κάνεις εσύ για την πατρίδα». Πρέπει και σε περιφερειακό επίπεδο να υπάρχουν πρωτοβουλίες, ιδέες, να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι πιάνουν τον ταύρο από τα κέρατα, σε τοπικό επίπεδο και δίνουν όραμα στην περιοχή.

Να σας πω ένα παράδειγμα για να κάνω ένα μνημόσυνο σ’ έναν άνθρωπο που ανήκε στο συντηρητικό χώρο και ήταν ο πρώην Δήμαρχος της Ξάνθης, ο μακαρίτης Αμοιρίδης. Δεν ήταν ένας φιλοπρόοδος άνθρωπος που έκανε σπουδαίο έργο για την πόλη; Είδα τώρα τ’ όνομά του σ’ ένα από τα στάδια της πόλης. Ήθελε κάτι να κάνει. Αυτό πρέπει να το δει κανείς σε μια τελείως διαφορετική κλίμακα που αφορά την Περιφέρεια.

Ν. Aραμπατζής (Τηλεόραση ENA CHANNEL Καβάλας): Κύριε Πρόεδρε, οι αγρότες ζητούν για ακόμη μια φορά ν’ ακούσουν από εσάς τη θέση σας σχετικά με την όδευση του αγωγού ΤΑΡ από την περιοχή. Κυρίως για την Καβάλα υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στην όδευση η οποία έχει χαραχτεί από την εταιρεία και τους αγρότες.

Ευ. Βενιζέλος: Εμείς έχουμε κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια και η εταιρεία έχει δεχθεί η όδευση να γίνει σε συνεννόηση με τις τοπικές Αρχές και με τους αγρότες και με όλους τους εμπλεκομένους και θα κάνει όλες τις προσαρμογές που πρέπει ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Δροσίδου (Center TV Καβάλας): Κύριε Πρόεδρε, η Ενεργειακή Αιγαίου η οποία συνεχίζει την εξόρυξη πετρελαίου στην Καβάλα, διεκδίκησε τη φυσική αποθήκη για αποθήκευση φυσικού αερίου. Ωστόσο όμως το ζήτημα σκόνταψε στην ένταξη της φυσικής αποθήκης στο ΤΑΙΠΕΔ και στις διαδικασίες του διεθνούς διαγωνισμού. Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση έπραξε το σωστό ή έπρεπε να τη στηρίξει;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν ξέρω τι ακριβώς έχει γίνει γιατί δεν ήταν στον κύκλο των δικών μου αρμοδιοτήτων, θα το δω, αλλά η Ενεργειακή Αιγαίου υπάρχει χάρις στις δικές μου πρωτοβουλίες του 1999, έτσι; Σας θυμίζω ότι ο Πρίνος υπάρχει επειδή ως Υπουργός Ανάπτυξης το ’99 δεν επέτρεψα να κλείσει και έδωσα την εκμετάλλευση στο Συνεταιρισμό των εργαζομένων. Και η Ενεργειακή Αιγαίου έχει συμβληθεί με το Συνεταιρισμό των εργαζομένων.

Η αποθήκη φυσικού αερίου εάν υπάρχει κάποιο νομικό πρόβλημα, αν ανήκει στη ΔΕΠΑ, στη ΔΕΣΦΑ ή στο ΤΑΙΠΕΔ αυτό μπορεί να λυθεί. Το θέμα είναι ότι εμείς έχουμε αυτή τη στιγμή διάφορα σχέδια ως χώρα για τερματικά φυσικού αερίου και πρέπει να γίνει η καλύτερη επιλογή, λαμβανομένης υπ' όψιν βέβαια τώρα και της διεθνούς τιμής του πετρελαίου που επηρεάζει και τη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου.

Σας ευχαριστώ πολύ. 

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΠΑ.ΣΟ.ΚΣυνεντεύξεις ΤύπουΕκλογές 2015