Βιέννη, 3 Ιουνίου 2014

Δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Διάσκεψης για τα Δυτικά Βαλκάνια

Θα ήθελα να συγχαρώ τον Αυστριακό συνάδελφό μου για τη φιλοξενία αυτής της Διάσκεψης, μόλις ένα μήνα μετά τη διοργάνωση από την Ελληνική Προεδρία της Υπουργικής Διάσκεψης των κρατών–μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Δυτικών Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη.

Θα ήθελα, κατ’ αρχάς, να επιστήσω την προσοχή όλων στη δραματική κατάσταση στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, μετά τις πλημμύρες του προηγούμενου μήνα. Πρέπει να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας υπό την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να επιδείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στα θύματα των πλημμυρών, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει πιο αποφασιστική απόδειξη του ενδιαφέροντός μας για την περιοχή από την παροχή βοήθειας και αρωγής στους λαούς της Βοσνίας, της Σερβίας και της Κροατίας.


Η παρουσία μας εδώ αποτελεί απόδειξη της κοινής μακροχρόνιας δέσμευσής μας υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.


Τον προηγούμενο μήνα στη Θεσσαλονίκη –10 χρόνια μετά την υιοθέτηση της ιστορικής Ατζέντας της Θεσσαλονίκης– είχαμε την ευκαιρία να επαναλάβουμε και να ανανεώσουμε το ενδιαφέρον μας για τη διεύρυνση της ΕΕ, καθώς και να επιβεβαιώσουμε εκ νέου τη δέσμευση της ΕΕ υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής.

Και βέβαια, είδαμε και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητα και τη δέσμευσή τους να καταβάλλουν όλες τις απαραίτητες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.


Όλοι όσοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ πιστεύουμε στη μετασχηματιστική δύναμη της ενταξιακής διαδικασίας και στη σημασία διασφάλισης της αξιοπιστίας αυτής της διαδικασίας.


Χαίρομαι που η Ελληνική Προεδρία δεν είναι η μόνη που προωθεί την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και δίνω το λόγο στην Ιταλίδα ομόλογό μου, η οποία θα ηγηθεί των προσπαθειών της Ιταλικής Προεδρίας σε αυτόν τον ζωτικής σημασίας τομέα.


*****

Δημοσιογράφος: (Ερώτηση σχετικά με τη μετανάστευση)


Ευ. Βενιζέλος: Οι μεταναστατευτικές ροές αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα τόσο της Ελληνικής Προεδρίας, όσο, βεβαίως, και της επόμενης Μεσογειακής Προεδρίας, της Ιταλικής. Φιλοδοξία μας είναι τώρα, με συγκεκριμένους και πρακτικούς όρους, να διατυπώσουμε τα Συμπεράσματα του επερχόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί αργότερα αυτό το μήνα, προκειμένου να προωθήσουμε την ιδέα του επονομαζόμενου Προγράμματος της μετά-Στοκχόλμης εποχής. Αυτό είναι το μεσογειακό μας καθήκον, το ευρωπαϊκό μας καθήκον, γιατί χρειαζόμαστε την πρακτική εφαρμογή της αρχής του επιμερισμού των βαρών.


Επιτρέψτε μου, επίσης, να αναφερθώ πολύ σύντομα στο ζήτημα της Αλβανίας. Η ελληνική εθνική θέση ήταν από την αρχή πολύ θετική και πολύ παραγωγική όσον αφορά τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Αλβανία, ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για τη Διεύρυνση. Και ελπίζουμε ότι κατά το επερχόμενο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων του τρέχοντος μηνός θα έχουμε την ευκαιρία να αποφασίσουμε για τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Αλβανία. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμάς.


Και ένα τελευταίο σχόλιο σχετικά με τη σημερινή συνάντηση: Όπως κατανοούμε όλοι, η Ουκρανία αποτελεί το μείζον ζήτημα σε όλες τις διεθνείς διασκέψεις. Αλλά το καθήκον μας παραμένει να συνεχίσουμε να εστιάζουμε την προσοχή μας στα ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων, επίσης, καθώς και στη Νότια Γειτονία μας. Η Ανατολική Γειτονία, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, είναι το πιο φλέγον ζήτημα στη διεθνή ατζέντα, καθώς και στην ευρωπαϊκή, αλλά ως Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διατηρήσουμε την εσωτερική ισορροπία της διευρυνσιακής μας πολιτικής, καθώς και της Πολιτικής Γειτονίας.

 

Tags: Εξωτερική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΕλληνική ΠροεδρίαΣυνεντεύξεις Τύπου

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375