Αθήνα, Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Διακαναλική Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στους τηλεοπτικούς σταθμούς «Extra3 - Κόντρα - Action24» και στους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο, Μάκη Κουρή και Βασίλη Ταλαμάγκα

 

Α. Παυλόπουλος: Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας, βρισκόμαστε στο γραφείο του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού των Εξωτερικών, για τη διακαναλική συνέντευξη στα τρία περιφερειακά κανάλια, το ACTION24, το KONTRA και το EXTRA3. Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα σας και ευχαριστούμε πολύ που μας υποδέχεστε και ευχαριστούμε πολύ γι΄ αυτή την εφ΄ όλης ύλης συνέντευξη.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ευχαριστώ πολύ που μου δίνετε τη δυνατότητα να συνομιλήσω με σας και κυρίως θέλω να ευχαριστήσω τους ακροατές τους τηλεθεατές που μας παρακολουθούν.

Α. Παυλόπουλος: Σε μία μέρα με πολλές και σημαντικές εξελίξεις. Κύριε Κουρή έχετε το λόγο.

Μ. Κουρής: Κύριε Πρόεδρε θέλω να ξεκινήσω με μία αντιπαράθεση που έχει προκύψει σήμερα σχετικά με την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού του κ. Σαμαρά να προχωρήσει σε πρωτοβουλία για τη συνταγματική αναθεώρηση. Υπήρξε μια έντονη αντίδραση από πλευράς ΠΑΣΟΚ και μάλιστα με βαριές εκφράσεις χαρακτηρίζει αυτή την πρωτοβουλία «ανούσια» ή ακόμη και θεσμικά παρακινδυνευμένη κι επίσης ότι τέτοια θέματα δεν προσφέρονται για φευγαλέες προεκλογικές εντυπώσεις. Η ανταπάντηση από την εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας την κα Ασημακοπούλου είναι ότι είναι σημαντικός ο σεβασμός που δείχνει η Νέα Δημοκρατία στις κομματικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ να επιλύονται και αντίστροφα.Τι σημαίνει αυτό, ο κ. Σαμαράς ο Πρωθυπουργός παίρνει πρωτοβουλίες τέτοιας μεγάλης σημασίας χωρίς να έρθει σε συνεννόηση με την άλλη πλευρά, με σας;

Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω το εξής, υπάρχει ένα θέμα ουσιαστικό κι ένα θέμα θεσμικό και διαδικαστικό. Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ δεν αντέδρασε σε σχέση με την οποιαδήποτε πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας να προτείνει να κινηθεί η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

Αυτό είναι δικαίωμα της Βουλής, δικαίωμα κάθε κόμματος, δικαίωμα 50 Βουλευτών που μπορούν να υπογράψουν μία πρόταση για την έναρξη της αναθεωρητικής διαδικασίας. Δεν είναι αρμοδιότητα της Κυβέρνησης η αναθεώρηση του Συντάγματος, άρα δεν είναι αρμοδιότητα της Κυβέρνησης συνεργασίας, είναι αρμοδιότητα της Βουλής των κομμάτων και των Βουλευτών.

Όμως η ανακοίνωσή μας δεν αφορούσε αυτό, η ανακοίνωσή μας αφορούσε δημοσιεύματα πανομοιότυπα πως έχει υπάρξει συζήτηση μεταξύ του κ. Σαμαρά και εμού και συμφωνία των δύο κομμάτων στο επίπεδο των Αρχηγών τους για τις πρωτοβουλίες αναθεώρησης του Συντάγματος. Αυτό δεν έχει γίνει, δεν έχει συμβεί κι άρα έπρεπε να το διευκρινίσουμε.

 Επιπλέον, η χώρα σίγουρα πρέπει να συζητήσει με ηρεμία και υπευθυνότητα για το συνταγματικό της πλαίσιο και σίγουρα το σύνταγμά μας, όπως και κάθε Σύνταγμα στην Ευρώπη, έχει ανάγκη αλλαγών κι από την τελευταία πραγματική αναθεώρηση πέρασαν περίπου 15 χρόνια από το 2001 και μεσολάβησε μια κρίση που μας έχει κάνει όλους σοφότερους και πρέπει να δούμε τι θεσμικές αλλαγές απαιτούνται σε σχέση και με την εμπειρία της κρίσης.

Αλλά για να πάμε σε αναθεώρηση πρέπει να υπάρχει συναίνεση, το Σύνταγμα επιβάλλει τη συναίνεση, επιβάλει 180 ψήφους και θα ήταν τραγικό λάθος και επικίνδυνο να πούμε ότι συμφωνούμε όλοι πως υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης και ψηφίζουμε με 180 ανοίγει η διαδικασία αναθεώρησης χωρίς να έχουμε πει προς ποια κατεύθυνση και με ποιο συγκεκριμένο τρόπο θα αλλάξουμε κάτι και στην επόμενη Βουλή να έρθει η απλή πλειοψηφία με 151 να διαμορφώσει το Σύνταγμα όπως θέλει.

Άρα χρειάζεται συναίνεση, όχι επί της ανάγκης αναθεώρησης, αλλά για τη συγκεκριμένη αλλαγή, για κάθε συγκεκριμένη αλλαγή και αυτή η συναίνεση δεν μπορεί να είναι συναίνεση ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας, δεν μπορεί να είναι συναίνεση κυβερνητική, πρέπει να είναι συναίνεση όλων των συνταγματικών δυνάμεων, αλλά για να γίνει αυτό κ. Κουρή πρέπει πρώτα..

Μ. Κουρής: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Ευ. Βενιζέλος: Ας ανακοινώσει ο καθένας ότι θέλει, μπορεί να ανακοινώσει ελεύθερα, καλοδεχούμενο, υπάρχουν ιδέες κατατεθειμένες στη συζήτηση αυτή, απευθύνεστε σε μένα που έχω γράψει βιβλία επί βιβλίων για το θέμα αυτό κι έχω παρουσιάσει εδώ και χρόνια όχι μόνον πολιτικά αλλά και επιστημονικά συγκροτημένες προτάσεις αναθεώρησης του Συντάγματος.

Λοιπόν εδώ το θέμα δεν είναι αυτό, το θέμα είναι να δείχνουμε πολιτικές προϋποθέσεις σοβαρότητας, ενότητας, συναίνεσης. Εδώ υπάρχουν συνθήκες συμβολικού εμφυλίου πολέμου, εδώ υπάρχει μια μιζέρια, μια μικροκομματική αντίληψη, δεν αναγνωρίζει κανείς σε κανέναν τίποτα, πως θα μπούμε σε μια συζήτηση για τους θεσμούς, για τη Βουλή, για το εκλογικό σώμα, για το εκλογικό σύστημα, για τις περιφέρειες, για τη δικαιοσύνη;

Μ. Κουρής: Μπορεί να υπάρξει αυτή η Κυβέρνηση με τη συναίνεση;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό μπορεί να υπάρξει και πρέπει να υπάρξει, αλλά για να συνεννοηθούμε στις εθνικές αλλαγές που αφορούν μια γενιά ολόκληρη, πρέπει πρώτα να μπορούμε να συνεννοηθούμε για το αν η χώρα βγαίνει από την κρίση ή δε βγαίνει, πρέπει να μπορούμε να συνεννοηθούμε αν είμαστε μέσα στην Ευρώπη ή δεν είμαστε, μέσα στο ευρώ ή έξω από το ευρώ, πρέπει να μπορούμε να συνεννοηθούμε εάν η Ευρώπη είναι κάτι απειλητικό ή είναι κάτι καλό, πρέπει να μπορούμε να συνεννοηθούμε για το αν έχουμε μπροστά μας ένα στόχο που το παλεύουμε εθνικά, την ολοκλήρωση της εξόδου από το μνημόνιο και την κρίση ή αν θα κλαίμε και θα οδυρόμαστε επειδή υπάρχει περίπτωση να βγούμε από..

Μ. Κουρής: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί εδώ έχουμε φτάσει κι είναι μια αστεία κατάσταση.

Α. Παυλόπουλος: Υπάρχει όμως κι ένα πολιτικό ζήτημα ουσίας κατά τη γνώμη μου κ. Πρόεδρε, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία τέτοια κατάσταση, δηλαδή με τη Νέα Δημοκρατία να αναλαμβάνει μία πρωτοβουλία και να μην έχει συνεννοηθεί πρώτα μαζί σας όπως λέτε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και το πιο πρόσφατο παράδειγμα..

Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Παυλόπουλε δε χρειάζεται να συνεννοηθεί μαζί μας για μια πρόταση τέτοιου είδους κομματική-κοινοβουλευτική.

Α. Παυλόπουλος: Λέτε όμως ότι δεν πρέπει..

Ευ. Βενιζέλος: Δεν πρέπει όμως και να γράφεται.

Α. Παυλόπουλος: Ακριβώς αυτό και η άλλη περίπτωση η πρόσφατη επίσης ήταν η πρόταση των αστέγων και μία άλλη ιστορία πρόσφατη επίσης ήταν η υπόθεση..

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, αυτό ήταν στα πλαίσια λειτουργίας της Κυβέρνησης.

Α. Παυλόπουλος: Αυτό που ρωτώ λοιπόν είναι το εξής το πολιτικό ζήτημα: Επειδή έχουμε τέτοια κρούσματα συχνά-πυκνά, μήπως αυτή η συνύπαρξη είναι προβληματική πια και καθίσταται ολοένα και προβληματικότερη; Μήπως είστε δυο ξένοι που προσποιούνται ότι συνυπάρχουν;

Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Παυλόπουλε, είπαμε εμείς ότι ταυτιζόμαστε με τη Νέα Δημοκρατία; Έχουμε κολοσσιαίες διαφορές, ανήκουμε σε δύο διαφορετικά αντίπαλα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα. Η Νέα Δημοκρατία κατεβαίνει στις ευρωεκλογές με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, εμείς κατεβαίνουμε με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, έχουμε διαφορετικό υποψήφιο για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διαφορετική πρόταση για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η Νέα Δημοκρατία ανήκει στη Δεξιά συντηρητική παράταξη, εμείς ανήκουμε στην Κεντροαριστερά της ευθύνης, είμαστε η δημοκρατική παράταξη, συνεργαζόμαστε για λόγους εθνικής ανάγκης και ούτε εμείς ποτέ προτείναμε μία συνεργασία.

Α. Παυλόπουλος: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, πρέπει σας πω γι΄ αυτό είναι πολύ κρίσιμο. Ούτε εμείς προτείναμε μία συνεργασία μόνον ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας.

Εμείς κατεβήκαμε στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012 και λέγαμε συνεργασία όλων των υπεύθυνων φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Θέλαμε και τη ΔΗΜΑΡ, μπήκε η ΔΗΜΑΡ μέσα, θέλαμε να έχει και τον Μάιο, να μη γίνουν οι πολωτικές εκλογές του Ιουνίου που αλλοίωσαν τη βούληση του ελληνικού λαού. Θέλαμε και τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πίστευε και πιστεύει ότι είναι φιλοευρωπαϊκή δύναμη, γιατί φυσικά δεν ξέρει αν είναι φιλοευρωπαϊκή ή αντιευρωπαϊκή τελικά.

Επίσης εμείς λέγαμε συνεργασία και οι άλλοι λέγανε αυτοδύναμη Κυβέρνηση, αυτό έλεγε η Νέα Δημοκρατία ή έφοδος να καταλάβουμε την εξουσία, που αυτό έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, που είχε τυφλωθεί τότε, νόμιζε ότι κατακτά την εξουσία.

Εμείς είμαστε συνεπείς, μετά από ένα χρόνο, μετά από δύο χρόνια, θα γίνουν οι εκλογές όταν φθάσουμε στις εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Πάλι θα υπάρχει θέμα ποια Κυβέρνηση θα κυβερνήσει τον τόπο. Η χώρα έχει για μια μεγάλη περίοδο ανάγκη από Κυβερνήσεις συνεργασίας, οι Κυβερνήσεις συνεργασίας πρέπει να είναι προοδευτικές, είναι η πρώτη μας επιλογή.

Εάν δεν μπορούν να είναι προοδευτικές γιατί δε φτάνουν οι αριθμοί, πρέπει να είναι δημοκρατικές φιλοευρωπαϊκές υπεύθυνες, διότι αυτό είναι το μεγάλο δίλημμα για τον ελληνικό λαό, αν θα έχουμε μια στέρεη δημοκρατία, έναν ευρωπαϊκό προσανατολισμό, μια χώρα ισότιμη μέσα στην Ευρώπη.

Β. Ταλαμάγκας: Στο ίδιο θέμα, επειδή αναφέρατε τον όρο «λειτουργία της Κυβέρνησης» θα το αναφέρω με ένα παράδειγμα. Την Κυριακή εγκυρότατη εφημερίδα κυριακάτικη αναφέρει αλλαγές, «θα φύγει ο κ. Στουρνάρας θα πάει σε άλλο πόστο, θα πάει στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο κ. Παπασταύρου θα πάει στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και λοιπά» και το αναφέρω ως παράδειγμα. Εσείς όταν γίνουν αλλαγές στην Κυβέρνηση θα έχετε λόγο, θα τα συζητήσετε ισότιμα ως συγκυβέρνηση;

Ευ. Βενιζέλος: Προφανέστατα.

Β. Ταλαμάγκας: Έχει γίνει μέχρι τώρα, έχει υπάρξει τέτοια συζήτηση;

Ευ. Βενιζέλος: Ναι. Είναι διαφορετικό πράγμα η επιλογή των Υπουργών, το κάθε κόμμα επιλέγει τους Υπουργούς του, πρέπει να υπάρχει αντίρρηση ηθική ή αντίρρηση δημοκρατική δημοκρατικού ήθους για να απορρίψεις Υπουργό άλλου κόμματος.

Α. Παυλόπουλος: Υπουργός της Νέας Δημοκρατίας είναι ο κ. Στουρνάρας;

Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Στουρνάρας έχει επιλεγεί από τη Νέα Δημοκρατία κι έχει γίνει δεκτός από εμάς και από τη ΔΗΜΑΡ στην αρχή.

Α. Παυλόπουλος: Άρα αν δεχθείτε ανασχηματισμό θα ζητήσετε να φύγει ο κ. Στουρνάρας;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν το θέλω αυτό, ο κ. Ταλαμάγκας με ρώτησε για τη Διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος αν κατάλαβα καλά.

Β. Ταλαμάγκας: Ναι, ναι.

Ευ. Βενιζέλος: Η επιλογή του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος είναι ζήτημα που θα αποφασιστεί από τα δύο κόμματα, από τον κ. Σαμαρά και εμένα, αλίμονο, προφανώς.

Ακούστε, σε 25 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν Κυβερνήσεις συνεργασίας. Όχι στην Ελλάδα που είναι στη δυσκολία της κρίσης, αλλά στη Γερμανία που ζει την άνεση της οικονομικής της υπεροχής, συνεργάζεται η κα Μέρκελ με τους σοσιαλδημοκράτες με τον κ. Γκάμπριελ και με τον κ. Στάινμάγερ, που έχουν τεράστιες διαφορές, κατεβαίνουν χωριστά στις ευρωπαϊκές εκλογές, συγκρούστηκαν προεκλογικά πριν από λίγους μήνες.

Σε 25 λοιπόν χώρες της Ευρώπης, για μας η εμπειρία είναι νέα, έχουμε μία συνεχή διαπραγμάτευση, σκληρή διαπραγμάτευση, υπάρχει ενδοκυβερνητική διαπραγμάτευση. Εμείς όμως δεν κάνουμε μόνον ενδοκυβερνητική διαπραγμάτευση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας, εμείς πρέπει να κάνουμε και διαπραγμάτευση με την τρόικα, διαπραγμάτευση με τους δανειστές, διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ.

Άρα έχουμε τη δική μας διαπραγμάτευση, που είναι και ιδεολογική και πολιτική, αλλά έχουμε και την εθνική διαπραγμάτευση, στην οποία από την αρχή είχα προτείνει να είναι και η Αντιπολίτευση μέσα, με την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.

Και εντέλει υπάρχει ένα κριτήριο, το ύψιστο κριτήριο, που είναι το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού. Γιατί ανεξαρτήτως του τι λέμε εμείς, του τι λέει η Νέα Δημοκρατία, τι γίνεται με την τρόικα, πρέπει να κάνουμε επιλογές οι οποίες να είναι επιλογές οι οποίες μακροπρόθεσμα τουλάχιστον είναι υπέρ του συμφέροντος του…

Α. Παυλόπουλος: Κύριε Πρόεδρε, σε περίπτωση ανασχηματισμού που φαντάζομαι ότι κάποια στιγμή θα γίνει, θα ζητήσετε την αλλαγή του κ. Στουρνάρα;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι δεν είναι το θέμα μου η αλλαγή του κ. Στουρνάρα, το θέμα μου είναι ο κ. Στουρνάρας να εφαρμόζει την οικονομική πολιτική που συμφωνούμε ο κ. Σαμαράς κι εγώ.

Μ. Κουρής: Εφαρμόζεται;

Β. Ταλαμάγκας: Από πλευράς αναλογίας..

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό θέλω.

Μ. Κουρής: Το κάνει;

Ευ. Βενιζέλος: Το κάνει όσο μπορεί καλύτερα, έχω απαντήσει σε αυτό. Προφανώς, δεν υπάρχουν μεγάλα θέματα τα οποία να τα χειρίζεται ένας Υπουργός, τα μεγάλα θέματα τα χειριζόμαστε οι Αρχηγοί των κομμάτων που συνεργαζόμαστε, τα χειρίζονται οι Βουλευτές.

Διότι πιστεύετε ότι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σαμαράς κι εγώ, μπορούμε να κάνουμε κάτι σε παλιό αρχηγικό στυλ, αγνοώντας τους Βουλευτές; Εδώ έχουμε μια Κυβέρνηση που στηρίζεται στις πλάτες Βουλευτών, οι οποίοι δίνουν μια τεράστια μάχη.

Οι δε Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι ήρωες, πρώτον διότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι νέοι και δεν έχουν καμία συμμετοχή στην περίοδο της εξουσίας, είτε την κοντινή είτε τη μακρινή, κάποιοι είναι και νεοεκλεγμένοι και κουβαλάνε ένα φορτίο ιστορικό τεράστιο.

Κι επίσης υπάρχει όλη αυτή η υπεράνθρωπη προσπάθεια που έχει κάνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και με την προηγούμενη σύνθεσή της και με αυτή τη σύνθεσή της, για να κρατήσουμε τη χώρα όρθια και μας βρίζουν, μας λοιδορούν. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί θέλουμε να είμαστε αντιδημοφιλείς; 

Ξέρετε στις δημοσκοπήσεις πριν το 2010 υπήρχαν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ με δημοφιλίες, οι οποίες ήταν 70%, 75%. Τώρα δεν υπάρχουν αυτά ούτε στην Αντιπολίτευση ούτε πουθενά. Κάνουμε λοιπόν ένα έργο το οποίο είναι εθνικό, το κάνουμε με δύσκολες συνθήκες, θα θέλαμε να έχει μείνει η ΔΗΜΑΡ μέσα.

Και εν πάση περιπτώσει η πόρτα της Κυβέρνησης είναι πάντα ανοιχτή, δεν είπαμε ποτέ ότι εμείς κλείνουμε την πόρτα της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-Νέα Δημοκρατία πάμε να ολοκληρώσουμε την τετραετία, είναι πάντα ανοιχτή η πρόσκληση.

Β. Ταλαμάγκας: Για οποιονδήποτε;

Ευ. Βενιζέλος: Για όλες τις φιλοευρωπαϊκές υπεύθυνες δυνάμεις και όχι μόνον κόμματα, γιατί υπάρχουν και πρόσωπα, υπάρχουν και κοινωνικές δυνάμεις, η Κυβέρνηση πρέπει να είναι Κυβέρνηση εθνικής πανστρατιάς.

Μ. Κουρής: Όμως δεν έχει κάνει κάποια προσπάθεια, έχετε κόψει εντελώς δεν υπάρχει γέφυρα, με την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, γέφυρα με την Αξιωματική Αντιπολίτευση υπάρχει, εμείς ήμασταν πάντα ανοιχτοί, αλλά η Αξιωματική Αντιπολίτευση και ο κ. Τσίπρας προσωπικά έκανε την επιλογή να μας βρίζει, να χυδαιολογεί, να συκοφαντεί, να απειλεί, να εκβιάζει.

Μ. Κουρής: Ναι αλλά η Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι θεσμός, είναι δυνατόν να μην..

Ευ. Βενιζέλος: Είναι θεσμός, τι σημαίνει δηλαδή ότι μπορούν να κάνουν όλα αυτά; Οι  θεσμοί είναι σεβαστοί, τα πρόσωπα που είναι φορείς των θεσμών πρέπει να σέβονται ένα δημοκρατικό πλαίσιο και ένα πλαίσιο δεοντολογίας.

Μ. Κουρής: Αυτό το αποδέχεστε στη Βουλή.

Ευ. Βενιζέλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια επιλογή. Λέει: Δε μου αρέσει η συνεννόηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα και ποια είναι η δική σου πρόταση; Η δική μου πρόταση είναι να έχω τους δικούς μου συμμάχους. Ποιους; Τους Ανεξάρτητους Έλληνες του κ. Καμένου; Το νέο κόμμα που έκανε ο κ. Πολύδωρας;

Και όταν λέει κάνω πρόταση μομφής να ρίξω την Κυβέρνηση, χρειάζεται 151 ψήφους για να ρίξει την Κυβέρνηση, ποιες ψήφους υπολογίζει για να φτάσει στο 151 και να ρίξει την Κυβέρνηση; Τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, τις ψήφους του κ. Μιχαλολιάκου και του κ. Παππά και του κ. Κασιδιάρη.

Μ. Κουρής: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπήρχαν τα φαινόμενα αυτά τα ακραία, τα ακροδεξιά, τα ναζιστικά.

Α. Παυλόπουλος: Μέχρι στιγμής πάντως δεν συνομιλούσαν οι Βουλευτές της Χρυσής Αυγής με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι στιγμής. Είναι έτσι όπως το λέτε ενδεχομένως, αν κανείς πιάσει την αριθμητική, αλλά μέχρι στιγμής σύμφωνα με αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας..

Μ. Κουρής: Ναι αλλά είναι ένα όπλο, ένα Σύνταγμα.

Α. Παυλόπουλος: Στελέχη της Χρυσής Αυγής δε συνομιλούσαν με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, συνομιλούσαν με στελέχη του κόμματος..

Ευ. Βενιζέλος: Θα το συζητήσουμε αυτό, κρατήστε το αυτό. Αλλά η Νέα Δημοκρατία ήρθε στη γραμμή μας, όπως ήρθε στη γραμμή μας για τη χώρα για το εθνικό σχέδιο διάσωσης για το πρόγραμμα προσαρμογής, έτσι ήρθε στη γραμμή μας και για τη Χρυσή Αυγή. Θυμάστε επί πόσους μήνες μόνοι μας μιλούσαμε για τη Χρυσή Αυγή;

Β. Ταλαμάγκας: Για την υπόθεση Μπαλτάκου λέτε.

Ευ. Βενιζέλος: Επί πόσους μήνες έβγαινα κάθε μέρα κι έλεγα υπάρχει θέμα, να συσπειρωθούν οι δυνάμεις του συνταγματικού τόξου, να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία; Έπρεπε να φτάσουμε στη δολοφονία του μακαρίτη του Φύσσα, τον οποίον έσφαξαν σαν το σκυλί στο αμπέλι εν ψυχρώ, για να κινητοποιηθεί η δικαιοσύνη, να κινητοποιηθούν..

Μ. Κουρής: Σε μία γραμμή δεν είναι όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ευ. Βενιζέλος: Ποια γραμμή;

Μ. Κουρής: Είναι στη γραμμή που πρεσβεύεται..

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, όχι κ. Κουρή, υπάρχουν μέχρι τώρα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αρνούνται να ψηφίσουν την άρση της ασυλίας των Βουλευτών.

Μ. Κουρής: Και ο κύριος..

Ευ. Βενιζέλος: Και η κα Κωνσταντοπούλου.

Μ. Κουρής: Ο κύριος.. δεν δικαιούται να έχει την άποψή του;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, επ΄ αυτού του θέματος όχι. Με συγχωρείτε δικαιούται να έχει την άποψή του; Βεβαίως και δικαιούται. Δεν απαντώ στην ερώτηση αν δικαιούται να έχει την άποψή του, δικαιούται να έχει την άποψή του και αυτός και οποιοσδήποτε Βουλευτής. Δικαιούμαι να κρίνω και να κατακρίνω.

Α. Παυλόπουλος: Κύριε Πρόεδρε επειδή στις 11 του μήνα ο Άρειος Πάγος θα εξετάσει το αν μπορεί η Χρυσή Αυγή ή όχι να κατέβει στις εκλογές, η γνώμη σας είναι πως με βάση τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με βάση τους φακέλους οι οποίοι έχουν στοιχειοθετηθεί και βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης, υπάρχει θέμα να απαγορευθεί η κάθοδος της Χρυσής Αυγής και να κηρυχθεί εκτός νόμου;

Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Παυλόπουλε ακούστε, δεν υπάρχει δυνατότητα να κινηθεί εκτός νόμου ένα κόμμα.

Α. Παυλόπουλος: Μάλιστα, να απαγορευθεί η κάθοδός του;

Ευ. Βενιζέλος: Η δικαιοσύνη με τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί και διερευνώνται αυτή τη στιγμή ανακριτικά, κάνει μία διάκριση ανάμεσα στο κόμμα που λέγεται Χρυσή Αυγή και μία εγκληματική οργάνωση που καλύπτεται πίσω από το κόμμα ή μέσα στο κόμμα και την ηγεσία αυτής της εγκληματικής οργάνωσης την έχει προφυλακισμένη, την έχει υπό καθεστώς προσωρινής κράτησης.

Α. Παυλόπουλος: Ναι χωρίς απόφαση μέχρι στιγμής.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δεν ασχολείται αυτή τη στιγμή η δικαιοσύνη αυτή τη στιγμή με το αν το κόμμα είναι νόμιμο ή είναι παράνομο, διότι δεν υπάρχει μηχανισμός στην Ελλάδα να κηρυχθεί εκτός νόμου ένα κόμμα, αλλά είναι εκτός νόμου μια εγκληματική οργάνωση.

Τώρα, εάν πει κάποιος ότι δε θα κατέβει η Χρυσή Αυγή αλλά θα κατέβει η Αργυρή Αυγή ή θα κατέβει η Εθνική Αυγή, δεν κερδίσουμε τίποτα, το πρόβλημα δεν είναι αυτό, το πρόβλημα είναι ότι έχουμε στις δημοσκοπήσεις ένα ποσοστό της κοινωνίας που αποδέχεται που ανέχεται που υποστηρίζει που ενθαρρύνει αυτές τις συμπεριφορές. Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα, είναι ένα μεγάλο θέμα για τη Δημοκρατία, είναι ένα μεγάλο θέμα για την κοινωνία.

Β. Κουρής: Μήπως φταίει όμως το πολιτικό σύστημα;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, μισό λεπτό κύριοι, μισό λεπτό, πάντα υπήρχαν πολίτες οι οποίοι ήταν οπαδοί της χούντας, είχαν ρατσιστικές ή ξενοφοβικές απόψεις και στεγάζονται και σε περισσότερα του ενός κόμματα. Είναι άλλο αυτό..

Α. Παυλόπουλος: Συγνώμη, αλλά εγώ δεν πήρα απάντηση στο ερώτημα και θα επιμείνω, αν πρέπει να κατέβει ή όχι, αν θεωρείτε ότι μπορείτε να απαγορευθεί ή όχι.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό δεν έχουμε μηχανισμό για να το κρίνουμε, διότι σας είπα ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταστρατηγηθεί και να έρθουν να κατέβουν με ένα άλλο όνομα.

Δεν είναι το πρόβλημά μου λοιπόν η αλλαγή του ονόματος, για να εμφανίζονται ως θύματα της Δημοκρατίας, το θέμα μου είναι ότι υπάρχουν αυτοί οι πολίτες που δημοσκοπικά τουλάχιστον τους στηρίζουν τους ανέχονται τους χειροκροτούν, αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα κι εδώ πέρα από τη συσπείρωση των δημοκρατικών συνταγματικών δυνάμεων, πέρα από τη λειτουργία της δικαιοσύνης με αποφασιστικότητα, υπάρχει ένα θέμα κοινωνίας.

Λέει ο κ. Κουρής "μήπως φταίνε τα άλλα κόμματα"; Βεβαίως φταίει και το πολιτικό σύστημα, φταίει και η κρίση, αλλά στην περίοδο του μεσοπολέμου υπήρξε μια παγκόσμια οικονομική κρίση, το μεγάλο κραχ του 1929. Γιατί το κραχ αυτό στην Αμερική οδήγησε στην εκλογή του Προέδρου Ρούσβελτ στο new deal σε μία αναγέννηση της αμερικανικής οικονομίας και κοινωνίας και στη Γερμανία του μεσοπολέμου οδήγησε στον Χίτλερ, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και το ολοκαύτωμα;

Υπάρχει ευθύνη ιστορική και των κοινωνιών και των πολιτών, υπάρχουν ζητήματα ιδεολογικά, ζητήματα αξιακά, δεν είναι οι οικονομικές κρίσεις οι οποίες παράγουν το φαινόμενο αυτό. Στην Ολλανδία έχουμε ακροδεξιούς, στην Αυστρία έχουμε ακροδεξιούς, στη Γαλλία έχουμε ακροδεξιούς, υπάρχει λοιπόν ένα σύνθετο φαινόμενο στο οποίο μπαίνουν μέσα και ζητήματα τα οποία είναι ζητήματα ιδεολογικά, εκπαιδευτικά, συνείδησης, ενστίκτων, ζητήματα τα οποία είναι βαθύτατα και τα οποία δεν τα συζητάμε.

Το φαινόμενο του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της βίας, γιατί υπάρχει..

Β. Ταλαμάγκας: Δεν είναι ρατσιστές, το 10% των Ελλήνων δεν είναι ρατσιστές.

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί υπάρχει μια διάχυτη ένταση και βία στις κοινωνίες και στην ελληνική κοινωνία, δεν μας απασχολεί.

Μ. Κουρής: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Ευ. Βενιζέλος: Όχι υπήρχε, δε φαινόταν. Το έξυσες λίγο και βγήκε. Διαλύθηκε η παλιά Νέα Δημοκρατία, όπως το παλιό ΠΑΣΟΚ τροφοδότησε σε πολύ μεγάλο βαθμό το ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και η παλιά Νέα Δημοκρατία τροφοδότησε σε ένα βαθμό την ακροδεξιά και από το ΚΚΕ φύγανε και πήγανε στη Χρυσή Αυγή.

Α. Παυλόπουλος: Το εκρηκτικό μείγμα..

(Διαλογικές συζητήσεις)

Ευ. Βενιζέλος: Ακούστε κ. Παυλόπουλε, αυτά τα φαινόμενα ξέρετε σε πόσες χώρες υπάρχουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό; Ξέρετε πόσο πιο έντονα είναι τα φαινόμενα αυτά στην Τουρκία; Γιατί η Τουρκία δεν έχει μια Χρυσή Αυγή;

Α. Παυλόπουλος: Άρα λέτε ότι δε φταίνε αυτά.

Ευ. Βενιζέλος: Τα φαινόμενα αυτά δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ας πούμε στην Ολλανδία, γιατί ανεβαίνει το ακροδεξιό κόμμα;

Μ. Κουρής: Μήπως δεν καλύπτουν όμως τα άλλα κόμματα;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι και πρέπει να σκεφθείτε, γιατί κάνετε ερωτήσεις, αλλά θα σας κάνω κι εγώ μια ερώτηση, πρέπει να σκεφθείτε και να σας παρακαλέσω να μου πείτε για το ρόλο των μέσων ενημέρωσης.

Β. Ταλαμάγκας: Ναι έχουμε κατ΄ επανάληψη πει νομίζω διάφορα πράγματα.

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί όταν ηρωποιούνται οι συμπεριφορές αυτές, όταν δεν υπάρχει κανένα κόστος, όταν είναι λογικό να βρίζεις, να απειλείς, να πουλάς τσαμπουκά μέσα στη Βουλή, μαζί με τη Χρυσή Αυγή κι εσύ είσαι δήθεν προοδευτικός, τότε ενθαρρύνεις συμπεριφορές οι οποίες είναι δημοκρατικά και εθνικά επικίνδυνες.

Β. Ταλαμάγκας: Κύριε Πρόεδρε, αυτή τη στιγμή είμαστε στο πεδίο των ευρωεκλογών, που βάζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον πήχη για την Ελιά στις ευρωεκλογές;

Ευ. Βενιζέλος: Εντάξει δεν είμαστε στο πεδίο μόνο των ευρωεκλογών.

Β. Ταλαμάγκας: Ευρύτερα αλλά η πιο μεγάλη..

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, θα μου επιτρέψετε να πω ότι η πρώτη είναι στις 18..

Β. Ταλαμάγκας: Ναι 18 οι τοπικές εκλογές.

Ευ. Βενιζέλος: Και είναι ο πρώτος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Β. Ταλαμάγκας: Ωραία, από πού θα εξαχθούν τα συμπεράσματα;

Ευ. Βενιζέλος: Θα σας πω, μισό λεπτό, εμείς λοιπόν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές σεβόμαστε τις τοπικές κοινωνίες, δεν υπάρχουν χρίσματα κομματικά, υπάρχουν όμως ψηφοδέλτια προοδευτικά, υπάρχουν άνθρωποι της ευρύτερης παράταξης του χώρου, αύριο είναι οι προοδευτικοί και χαιρόμαστε γιατί έχουμε πολλούς καταξιωμένους ανθρώπους και στους Δήμους και στις Περιφέρειες.

Έχω πει και το επαναλαμβάνω, τολμώ μια πρόβλεψη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ρίζες, η Αντιπολίτευση γενικά δεν έχει ρίζες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και δε θα έχει καμία Περιφέρεια και κανέναν μεγάλο Δήμο. Κανέναν μεγάλο Δήμο δε θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και καμία από τις 13 Περιφέρειες.

Το ΠΑΣΟΚ θα σταθεί πολύ ψηλά και στους Δήμους και στις Περιφέρειες, όχι ως κόμμα, ως αντίληψη, ως ομάδα στελεχών, ως παράταξη, ως ιστορικός θεσμός με την Αυτοδιοίκηση, γιατί ότι αλλαγή έχει γίνει στην Αυτοδιοίκηση είναι έργο του ΠΑΣΟΚ, της δημοκρατικής παράταξης, που τώρα εκφράζεται με την Ελιά.

Στις ευρωεκλογές τυπικά πάλι εκλέγουμε τους Ευρωβουλευτές τους Έλληνες, αλλά βεβαίως εκφράζονται και τα κόμματα και το ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή είχε πάει να το αναβαθμίσει σε δημοψήφισμα και σε εφαλτήριο εφ΄ όπλου για να καταλάβει την Κυβέρνηση, τώρα τα έχει μαζέψει όλα γιατί φαίνεται βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση.

Εμείς λοιπόν στις ευρωεκλογές θα διαψεύσουμε όλες τις δημοσκοπήσεις και θα δείτε πως θα φανούν οι ρίζες της παράταξης και οι αντοχές της παράταξης.

Β. Ταλαμάγκας: Για την Ελιά;

Ευ. Βενιζέλος: Και μάλιστα η Ελιά είναι, το ΠΑΣΟΚ και οι άλλες δυνάμεις που συγκροτούν την Ελιά, τις οποίες αντιμετωπίζουμε ισότιμα, συντροφικά. Το ΠΑΣΟΚ δεν κρύβεται μέσα στην Ελιά, μάχεται μέσα στην Ελιά.

Β. Ταλαμάγκας: Μπορεί η Ελιά να υποκαταστήσει να αντικαταστήσει και το ΠΑΣΟΚ και υπό ποια προϋπόθεση το κάνει;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δεν μπορεί να το αντικαταστήσει, το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή είναι χρήσιμο για τον τόπο ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στηρίζει την Κυβέρνηση, ελέγχει την Κυβέρνηση, διαμορφώνει την κυβερνητική πολιτική.

Είναι σημαντικό ότι η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα με τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Χρήστο Αηδόνη έχει δύο Βουλευτές που αυξάνουν τη δύναμη του προοδευτικού πόλου, έχει πολύ μεγάλη σημασία. Άρα λοιπόν εμείς θα έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα..

Α. Παυλόπουλος: Μα είστε πάνω από το 5% στις δημοσκοπήσεις…

Ευ. Βενιζέλος: Μα αφήστε τις δημοσκοπήσεις, οι δημοσκοπήσεις επίσης τελούν υπό μία δοκιμασία. Εσείς τώρα τι λέτε; Λέτε το πρόβλημα των εκλογών είναι πρόβλημά του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς. Λοιπόν γράψτε αυτό που σας λέω: Το πρόβλημα των εκλογών είναι πρόβλημά του ΣΥΡΙΖΑ και των δημοσκοπήσεων. Γράψτε το και θα τα πούμε μετά τις 25 Μαΐου.

Μ. Κουρής: Ναι αλλά εκφράσατε εχθές την άποψη ότι «από την Ελιά εξαρτάται η πολιτική σταθερότητα» άρα..

Ευ. Βενιζέλος: Η κυβερνητική σταθερότητα εξαρτάται από την υπόσταση και την ισχύ του προοδευτικού πόλου. Το στοίχημα των εκλογών ποιο είναι, αν θα βγάλουμε τους Δημάρχους τους Περιφερειάρχες και τους Ευρωβουλευτές;

Όχι. Αν θα δώσουμε σε κάποιους την ευκαιρία να αμφισβητήσουν την πορεία της Κυβέρνησης. Εάν θα τεθεί σε αμφιβολία η σταθερότητα της Κυβέρνησης και η σταθερότητα της στρατηγικής. Θα τους δώσουμε αυτή την ευκαιρία; Σε αυτό θα απαντήσει ο ελληνικός λαός. Το «εάν» δεν είναι τίποτα. Τσάμπα δεν είναι τίποτα. Οι επιλογές έχουν κόστος.

Α. Παυλόπουλος: Αν η διαφορά είναι..

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, ας τα πάρουμε με μία λογική σειρά, λένε οι Δημοσιογράφοι οι συνάδελφοί σας, το μεγάλο στοίχημα των εκλογών είναι αν θα είναι πρώτη η Νέα Δημοκρατία ή πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ. Όχι, το μεγάλο στοίχημα των εκλογών είναι αν θα έχουμε σταθερότητα κυβερνητική, σταθερότητα στρατηγική, θα σεβαστούμε τις θυσίες, θα ολοκληρώσουμε την έξοδο από το μνημόνιο και τη Δύση..

Α. Παυλόπουλος: Αν αμφισβητηθεί;

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, για να το πετύχουμε αυτό ο πρώτος παράγοντας είναι ο ισχυρός προοδευτικός πόλος μέσα στη Βουλή, μέσα στην Κυβέρνηση, δηλαδή ΠΑΣΟΚ και Ελιά. Εάν δεν σταθεί το ΠΑΣΟΚ με την Ελιά, υπάρχει σοβαρό θέμα.

Α. Παυλόπουλος: Μάλιστα. Εάν η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Δημοκρατίας είναι μεγάλη υπάρχει..

Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω κάτι, αν ρωτήσετε τη Νέα Δημοκρατία προφανώς θα σας πει ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να είναι πρώτη αυτή. Δε θέλω να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δε θέλω να αμφισβητηθεί η πορεία της χώρας στο όνομα ποιου πράγματος; Εδώ πήγαν να φτιάξουν ψηφοδέλτιο ευρωεκλογών και διαλύθηκαν στα εξ ω συνετέθησαν.

Δεν συμφωνούν, δεν συμφωνούν για την ευρωπαϊκή πολιτική, δεν συμφωνούν για το αν πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για το ευρώ, δεν συμφωνούν για τα μεγάλα εθνικά θέματα, ούτε για τη μειονότητα, ούτε για τα Σκόπια, ούτε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για τίποτα, ποιο θέμα θα χειριστούν;

Μ. Κουρής: Μα τότε γιατί έχει αυτό το ποσοστό;

Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω κάτι;

Α. Παυλόπουλος: Σας ζητώ συγνώμη, να διακόψω γιατί έχω τον άχαρο ρόλο να έχω το ακουστικό στο αφτί, να πάμε σε ένα σύντομο διαφημιστικό διάλειμμα και να επιστρέψουμε στη συνέντευξη με τον κ. Πρόεδρο.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Β. Ταλαμάγκας:Κύριε Πρόεδρε, για να κλείσουμε αυτή την ενότητα, το άθροισμα το εκλογικό της Νέας Δημοκρατίας και της Ελιάς, υπολείπεται της αξιωματικής αντιπολίτευσης . Πιστεύετε ότι δε θα υπάρξει;

Ευ. Βενιζέλος:Πρόκειται για μια σύνθετη και συνδυαστική ερμηνεία της εντύπωσης που έχει δημιουργηθεί, άρα είναι ζήτημα αν θέλετε στάσης και της αντιπολίτευσης και των Μέσων Ενημέρωσης και της κοινωνίας.

Οι εκλογές αυτές τυπικά δε θέτουν ζήτημα κυβέρνησης, αλλά μπορεί να θέσουν ζήτημα νομιμοποίησης, σταθερότητας, κλίματος και αντί να πάμε να κάνουμε κάτι καλό για τη χώρα, να πάμε να βγάλουμε τα μάτια μας μόνοι μας. Γιατί ο μόνος τρόπος να χάσουμε την υπόθεση της εξόδου από την κρίση είναι να την υπονομεύσουμε μόνοι μας.

 Άρα λοιπόν σημασία δεν έχουν οι αριθμοί, δεν πρόκειται να κάνουμε μια πολιτική αριθμητική, πρόκειται όμως να κάνουμε μια πολιτική συζήτηση και μια πολιτική ανάλυση. Και από αυτήν πρέπει να βγει ενισχυμένη η σταθερότητα, όχι η κυβέρνηση, η σταθερότητα και άρα η κυβέρνηση ως παράγοντας σταθερότητας, ο προοδευτικός πόλος, γιατί η κυβέρνηση πρέπει να έχει πρόσημο προοδευτικό, ευαισθησία, στρατηγική, δική μας είναι η στρατηγική, κανείς δε μπορεί να έρχεται και να λέει «τώρα εγώ θα τα κεφαλαιοποιήσω αυτά» και βεβαίως πρέπει να μπορούμε να συσπειρώσουμε όλες τις εθνικές δυνάμεις.

Γιατί η κυβέρνηση δεν είναι κυβέρνηση του εαυτού της, είναι κυβέρνηση που διευθύνει πολιτικά τον τόπο με τις παραγωγικές δυνάμεις, την κοινωνία..

Γ. Κουρής:Αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία επανήλθε μ’ ένα 20%, 21% και το ΠΑΣΟΚ έχει καταρρεύσει.. Γιατί το ΠΑΣΟΚ περιφράσσεται;

Ευ. Βενιζέλος: Να σας εξηγήσω, γιατί αυτό έχει γίνει ένα κρίσιμο σημείο: Το Μάιο του 2012 το ΠΑΣΟΚ έβγαινε αποδεκατισμένο από τη διαχείριση της χρήσης που την ξεκίνησε μόνο του, θυμάστε ότι επέμενα το 2010 να ζητήσουμε 180 ψήφους και να θέσουμε και τη Νέα Δημοκρατία προ των ευθυνών της.

Τέλος πάντων, φθάσαμε εκεί που φθάσαμε. Η Νέα Δημοκρατία έλεγε «θα κερδίσω την αυτοδυναμία, πήρα 18%», ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε «θα κάνω την έφοδο κατάληψης της εξουσίας», πήρε 16,5%. Και το ΠΑΣΟΚ το τραυματισμένο, το ακρωτηριασμένο πήρε 13,5%.

Η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας ήταν 5 μονάδες. Δηλαδή αν τη μοιράζαμε και έγερνε η βάρκα, 2,5 μονάδες. Και πήγαμε στην πόλωση του Ιουνίου του 2012, σε τεχνητή πόλωση, με το δέλεαρ του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, γιατί ο κόσμος ξέρει ότι χωρίς αυτό δε βγάζεις πλειοψηφία κι έτσι αλλάξαμε το συσχετισμό των δυνάμεων.

Δεν άκουσαν τότε όλοι όπως για παράδειγμα ο κ. Κουβέλης, ότι έπρεπε να κάνουμε κυβέρνηση από το Μάιο του 2012 με προοδευτικό κέντρο βάρους. Τώρα λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ πράγματι εσωτερικά, επειδή στενοχωριέται πάρα πολύ με τα δύσκολα μέσα που αναγκάστηκε να πάρει, η ψυχοσύνθεσή του, η παράδοσή του είναι τέτοια, έχει μια αμφιθυμία. Δεν πιστεύει στην ανάγκη την ιστορική τέτοιων μεταστροφών και τομών.

Η Νέα Δημοκρατία με την ίδια ευκολία που ήταν αντιμνημονιακή, με την ίδια ευκολία είναι μνημονιακή γιατί έχει και την οσμή της εξουσίας. Έχει την αίσθηση ότι έχει τον Πρωθυπουργό και τον κεντρικό ρόλο στην κυβέρνηση. Άρα ακολουθεί έναν δρόμο. Εμείς έχουμε στεγάσει διάφορα φαινόμενα συμπεριφορών προσωπικών. Μεγάλη ποικιλία. Και δεν πιστεύουν όλοι όσοι θα έπρεπε να πιστέψουν σε υπόθεση για την οποία έχουν και ευθύνη. Και εδώ καλούνται να πιστέψουν και να στηρίξουν Βουλευτές που δεν έχουν καμία ευθύνη, νέους Βουλευτές και φεύγουν με πλάγια βήματα κάποιοι οι οποίοι έχουν ιστορική ευθύνη στην υπόθεση αυτή.

Αλλά, χωρίς ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη, Ελιά συνεπώς, δεν υπάρχει σταθερότητα, στρατηγικός προσανατολισμός, πλαίσιο αναφοράς για τη χώρα και δεν υπάρχει και προοδευτική εγγύηση μέσα στην κυβέρνηση.

Β. Ταλαμάγκας:Τις τελευταίες τρεις μέρες το περιβόητο θέμα μ’ ένα βιβλίο το οποίο, κάποιοι δεν ξέρουμε και τον τίτλο του βιβλίου, όλοι μιλάνε για ένα βιβλίο το οποίο δεν έχουμε καταλάβει καν τον τίτλο, τι λέει. Κατ' αρχάς να μας πείτε, αυτό το ποίημα του Εγγονόπουλου, το «Μπολιβάρ» για το οποίο είπατε, όλοι το ερμηνεύσαμε ότι αφορά τον πρώην Πρωθυπουργό: «Στρατηγέ τη ζητούσες στη Λάρισα εσύ, ένας Υδραίος;»

Ευ. Βενιζέλος: Θα μπορούσε ν’ αφορά και εμένα. Τι ζητάω εγώ, ένας Υδραίος μέσα σ’ ένα περιβάλλον το οποίο διαμορφώνεται εκ των πραγμάτων μ’ έναν πολύ αρνητικό τρόπο. Αλλά η ποίηση και κυρίως η μεγάλη ποίηση..

Γ. Κουρής: Το είπατε όμως..

Ευ. Βενιζέλος: Καμιά φορά επιχειρώ να τροφοδοτήσω το δημόσιο διάλογο με μερικές αναφορές πολιτιστικές, λογοτεχνικές, πνευματικές γιατί είναι πολύ στείρος και ξύλινος ο λόγος που διατυπώνεται.

Αφήστε λοιπόν τον Εγγονόπουλο, ας τον σεβόμαστε ως ένα μνημείο του ελληνικού λόγου και της ελληνικής ζωγραφικής. Δε θέλω να κάνω άλλο σχόλιο. Δεν πρόκειται ν’ απαντήσω σε τέτοια ερωτήματα και δε θέλω να εγκλωβίζομαι και στο παρελθόν. Είμαστε στραμμένοι στο μέλλον κι έχουμε μεγάλες προτεραιότητες.

Γ. Κουρής : Είναι αντίπαλός σας ο κ. Παπανδρέου;

Ευ. Βενιζέλος :Όχι βέβαια. Αντίπαλός μου είναι τα προβλήματα της χώρας. Αντίπαλός μου είναι ο αντίπαλος του έθνους μου και της πατρίδας μου. Αυτός που δε μας αφήνει να ολοκληρώσουμε το σχέδιό μας.

Γ. Κουρής: Ο κ. Παπανδρέου είναι κόντρα σ’ αυτά που λέτε;

Ευ. Βενιζέλος:Όχι, δεν είναι. Ο κ. Παπανδρέου είναι πρώην Πρόεδρος και Βουλευτής εν ενεργεία του ΠΑΣΟΚ, είναι ένας από τους Βουλευτές τους οποίους στηρίζεται η κυβέρνηση και εάν ένας Έλληνας έχει ενδιαφέρον να πετύχουμε, αυτός πρέπει να είναι ο κ. Παπανδρέου.

Γ. Κουρής: Είναι;

Ευ. Βενιζέλος: Οφείλει. Είναι αυτονόητο. Ποιος έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον να πετύχει αυτή η κυβέρνηση,

Α. Παυλόπουλος: Για να φύγω από τον Εγγονόπουλο, γιατί μιλήσατε εσείς για τον Εγγονόπουλο, εγώ θέλω να ρωτήσω κάτι: Γιατί δεν τον διαγράφετε; Και αν σας πέρασε από το μυαλό να τον διαγράψετε.

Ευ. Βενιζέλος:Αυτά είναι με παλιές πρακτικές. Δηλαδή μπήκε ο Παπανδρέου και διέγραψε τον κ. Σημίτη, θα κάνουμε κι εμείς το ίδιο.. Δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα μου δεν είναι ούτε ο κ. Παπανδρέου ούτε οι μικροί συσχετισμοί μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ή το κόμμα, τίποτε από αυτά.

Αυτά είναι δυστυχώς το επίπεδο της μικροπολιτικής που κυριαρχεί στο δημόσιο λόγο. Εδώ πρέπει να μας ενδιαφέρουν μεγάλα θέματα. Η χώρα βγαίνει στις αγορές. Εδώ η χώρα έχει πρωτογενές πλεόνασμα, εδώ η χώρα πάει να επιβεβαιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους.

Εδώ πάμε να φέρουμε ξένους να επενδύσουν στην Ελλάδα. Εδώ στήνονται στα πόδα τους ξανά οι ελληνικές Τράπεζες, προστατεύονται οι καταθέσεις, μπορούν αν χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις, επενδύσεις.. Αυτά είναι τα θέματα.

Α. Παυλόπουλος: Μα εγώ είδα την εικόνα του κ. Παπανδρέου με τον κ. Κουβέλη μαζί στην εκδήλωση να συνυπάρχουν πολιτικά και φαντάστηκα ότι κι εσείς βλέποντας αυτή την εικόνα αναρωτηθήκατε τι μπορεί να σημαίνει..

Ευ. Βενιζέλος: Η παρατήρησή σας είναι πολιτική, δεν απαντώ. Αν η παρατήρησή σας είναι αισθητική ή ηθική σας αφήνω να το κρίνετε.. Γιατί υπάρχει ένα πρόβλημα αισθητικής…

Α. Παυλόπουλος:Τη συνύπαρξη Κουβέλη με Παπανδρέου πώς την κρίνετε;

Ευ. Βενιζέλος: Για τον κ. Παπανδρέου δε θέλω να κάνω κανένα απολύτως σχόλιο, τα είπαμε, πιστεύω ότι έχει συνείδηση της θέσης του.

Ο κ. Κουβέλης είναι ένας αντίπαλος. Ο κ. Κουβέλης είναι ένας αντίπαλος που λειτουργεί πολύ συχνά, η ΔΗΜΑΡ, όχι ο ίδιος προσωπικά, ο ίδιος προσωπικά είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο έχουμε φιλική σχέση, παρασιτικά σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί ν ‘αντλήσει κάποια μικρά πραγματάκια από το ΠΑΣΟΚ. Ένα στέλεχος, μια ιδέα..

 Και στην κυβέρνηση μέσα όσο συνυπήρχαμε, ήταν πολύ έντονη η παρουσία τους στα αξιώματα και στο κράτος, αλλά όταν πηγαίναμε να ψηφίσουμε δύσκολα μέτρα κρύβονταν πίσω από το ΠΑΣΟΚ. Δεν έπαιρναν την ευθύνη. Ήθος στην πολιτική δε σημαίνει «κάνω τον καλό ή κάνω τον ηθικό», ήθος στην πολιτική σημαίνει έχω σταθερότητα, συνέπεια, θάρρος και αναλαμβάνω ευθύνες και κόστος.

 Αυτός είναι ο ορισμός του πολιτικού ήθους. Πολιτική ήθος δεν είναι οι υποκρισίες, τα καλά λόγια, οι γλυκές συμπεριφορές. Ήθος είναι αυτό που λέω: Συνέχεια, σταθερότητα, καθαρές απαντήσεις στα μεγάλα διλήμματα και κόστος.

Β. Ταλαμάγκας:Για ν’ αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές πολύ πιθανόν αυτή η παρούσα Βουλή να χρειαστεί να βγάλει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν υπάρξει πρόταση για τον κ. Κουβέλη θα το αντιμετωπίσετε τότε;

Ευ. Βενιζέλος:Κύριε Ταλαμάγκα του προτείνω να γίνει Πρωθυπουργός το  Μάιο του 2012. Δεν είναι το θέμα μας αυτό. Το θέμα μας είναι να υπάρξει ένα αποτέλεσμα στις 25 Μαΐου το οποίο θ’ αναγκάσει όλους να πάνε ….

Από τις 25 Μαΐου και μετά, μπορεί να έχουμε ένα άλλο τοπίο. Μερικοί που περιμένετε το πρόβλημα στην Ελιά, το πρόβλημα θα είναι στο ΣΥΡΙΖΑ σας λέω. Κανείς δε θα θέλει εκλογές μετά τις 25 Μαΐου, βουλευτικές εκλογές. Υπάρχουν πολύ μεγάλα θέματα, θ’ αντιληφθούν όλοι ότι το αστείο φαινόμενο να κλαίνε και να οδύρονται υπέρ του μνημονίου  και υπέρ της τρόικας οι δήθεν αντίπαλοι του μνημονίου και της τρόικας, σταματάει.

Γιατί εδώ έχουμε φτάσει τώρα. Τους βλέπεις, βγαίνουμε στις αγορές και σου λέει «όχι δε μπορείς να βγεις, έρχεται το νέο μνημόνιο. Κακώς πήρες τα επιτόκια, το ομόλογο που βγήκε στις αγορές, γιατί έχεις καλύτερα επιτόκια από το μνημόνιο και την τρόικα». Σ’ ευχαριστώ που το λες γιατί εγώ διαπραγματεύθηκα τα καλά αυτά επιτόκια, τα πολύ μικρά, αλλά εδώ σου λέω ότι τα επιτόκια που μας έδωσε η αγορά είναι ίδια με τα επιτόκια με τα οποία μας δανείζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Άρα τώρα μπορούμε θεωρητικά και πρακτικά, τα 25 δισεκατομμύρια γιατί μόνο τόσα χρωστάμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να τα πάρουμε από την αγορά με το ίδιο επιτόκιο και να ξεπληρώσουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να πάψει να υπάρχει ο λόγος για τον οποίο συγκροτείται η τρόικα.

 Λοιπόν, όταν αυτοί καταλαβαίνουν ότι νέα μέτρα λιτότητας δεν υπήρξαν και δε θα υπάρξουν, νέο μνημόνιο δε θα υπάρξει, βγαίνουμε στις αγορές, βιώσιμο το χρέος, πρωτογενές πλεόνασμα, επενδύσεις αρχίζουν, αλλάζει το κλίμα, μοιράζουμε το πρωτογενές πλεόνασμα ως κοινωνικό έρεισμα, μειώνουμε τις εργοδοτικές και εργατικές εισφορές, εξοφλούμε ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους στις επιχειρήσεις, τρέχει η αγορά, γυρίζει ο τροχός, όλοι συσπειρώνονται και λένε «α, όχι κύριοι, εδώ δεν είναι αλήθεια αυτά που λέτε, χρειάζεστε και τρόικα και μνημόνιο και εμείς είμαστε εδώ για να σας το επιβάλλουμε». Ποιος; Η αντιμνημονιακή αντιπολίτευση.

Με ποιον συμφωνεί η αντιμνημονιακή αντιπολίτευση στην Ελλάδα; Με τους πιο συντηρητικούς Γερμανούς, όχι της κυβέρνησης, των διαφόρων τάχα μου δήθεν Ινστιτούτων και με τους πιο σκληρούς κύκλους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Α. Παυλόπουλος:Έτσι όπως το παρουσιάζετε είναι σα να λέτε στους πολίτες «γιατί είστε αχάριστοι όταν αλλάζουν όλα γύρω σας;»

Ευ. Βενιζέλος:Όχι. Μα οι πολίτες το πέτυχαν αυτό.. Δε θα δεχθώ αυτή την αντιστροφή της πραγματικότητα. Οι πολίτες το πέτυχαν αυτό με τις θυσίες. Εάν δεν είχαμε περικοπές… Τώρα αρχίζει η ανταπόδοση.

Α. Παυλόπουλος:Τι πράγμα αλλάζει; Άνοιξαν οι δουλειές που λέγαμε;

Ευ. Βενιζέλος:Θ’ ανοίξουν. Ανοίγουν. Δεν έχετε επαφή με την αγορά.

Α. Παυλόπουλος:Εγώ δεν έχω επαφή με την αγορά;

Ευ. Βενιζέλος:Ναι, δεν έχετε.

Α. Παυλόπουλος:Δε συνεχίζονται οι κατασχέσεις;

Ευ. Βενιζέλος:Μα τι θα πει «κατασχέσεις»; Θα σταματήσουν από τη μια μέρα στην άλλη; Δεν υπήρχαν κατασχέσεις πριν το 2010; Κύριε Παυλόπουλε, η χώρα είναι σε ύφεση.. Ακούστε με εδώ, γιατί εδώ έχουμε χάσει το μπούσουλα παντελώς. Η χώρα είναι σε ύφεση από το 2007, δεν είναι σε ύφεση από το 2011 που άρχισε η εφαρμογή του προγράμματος.

Η χώρα καταστράφηκε, χωρίς να το πάρει χαμπάρι. Και παρεδόθη κατεστραμμένη το 2010. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ τότε κάναμε το λάθος να παραλάβουμε την ευθύνη της καταστροφής μόνοι μας. Και πάνω στις δικές μας πλάτες πάτησε η ανευθυνότητα και η δημαγωγία όλων των άλλων.

Α. Παυλόπουλος:Δε σας μίλησα για το ΠΑΣΟΚ τώρα..

Ευ. Βενιζέλος:Ο κόσμος έχει πιεστεί τραγικά. Αυτά που μου λέτε είναι δευτερεύοντα όταν έχουμε ανεργία στους νέους τόσο υψηλού ποσοστού. Άρα, η χώρα ψάχνει να κάνει τη στροφή για να βγει από την κατάσταση αυτή. Πώς θα λύσει το πρόβλημα της ανεργίας; Αυτό είναι το μεγάλο θέμα. Θα λύσεις το πρόβλημα της ανεργίας χωρίς να πας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης; Πάμε τώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Μετά από 8 χρόνια για πρώτη φορά.

Γ. Κουρής:Δεν υπάρχει η αγορά..

Ευ. Βενιζέλος:Υπάρχει. Κύριε Κουρή, ακούστε: Τι προτείνετε;

Γ. Κουρής:Δεν προτείνω τίποτα, εγώ διαπιστώσεις κάνω.

Ευ. Βενιζέλος:Τι προτείνετε; Να γυρίσουμε ξανά στο σημείο μηδέν; Να οδηγηθούμε σε ασύντακτη χρεοκοπία; Να γίνουμε ζούγκλα; Να γίνουμε Βενεζουέλα, Αργεντινή; Τι προτείνετε;

Γ. Κουρής:(Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Ευ. Βενιζέλος:Τα ξέρουμε πολύ καλά, πιστεύετε ότι δεν ξέρουμε τι γίνεται; Αυτά όλα είναι πολύ κακά, αλλά είναι τίποτα μπροστά σ’ αυτό που θα είχε συμβεί το 2010, 2011  εάν δεν ακολουθούσαμε αυτή τη γραμμή. Θα ήμαστε Βενεζουέλα.

Α. Παυλόπουλος:Δηλαδή από 3 εκατομμύρια πολίτες στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχιας από οικογένειες, που δε μπαίνει ούτε ένα μεροκάματο..

Ευ. Βενιζέλος:Στο όριο της φτώχιας ήταν όλη η χώρα.

Είχα πάει πριν από λίγες μέρες στη Μολδαβία και προχθές ήρθε ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας εδώ για λίγες ώρες, επειδή απελευθερώθηκαν οι βίζες. Υπάρχουν πολλοί μισθοί οι οποίοι είναι 70 ευρώ το μήνα στη Μολδαβία. Η Μολδαβία είναι δίπλα μας, είναι μια ώρα πτήση. 70 ευρώ το μήνα.

 Aντιλαμβάνεστε ότι είμαστε ένα κράτος σ’ ένα επίπεδο ζωής πάρα πολύ υψηλό. Η Ελλάδα είναι μέσα στις 30 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Σε σχέση με τη Βουλγαρία, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία..

Α. Παυλόπουλος:Συγκρινόμαστε ως πολίτες.

Ευ. Βενιζέλος:Συγκρινόμαστε με τις ΗΠΑ, με τη Γερμανία, με τη Βρετανία, με τη Γαλλία, μ’ αυτούς συγκρινόμαστε ακόμη και τώρα.

Α. Παυλόπουλος:Βεβαίως, λέω ότι υποβάλλουν αίτηση και για κοινωνικό μέρισμα, άνθρωπος οι οποίοι αναγκάζονται να φιλοξενούνται από τους γονείς τους..

Ευ. Βενιζέλος:Αφήστε να το δούμε κι αυτό τώρα που θα γίνει η διασταύρωση των φορολογικών δηλώσεων για τους φιλοξενουμένους. Αφήστε να το δούμε..

Α. Παυλόπουλος:Είστε άνθρωπος που ξέρει πολύ καλά τι συμβαίνει γύρω του. Εγώ δεν πιστεύω ότι δε γνωρίζετε το τι συμβαίνει γύρω σας, κάθε άλλο μάλιστα.

Ευ. Βενιζέλος:Μα απολύτως γνωρίζω.

Α. Παυλόπουλος:Άρα λοιπόν δε μπορείτε να μου αμφισβητείτε ότι είναι διάχυτη η υπόθεση ότι…

Ευ. Βενιζέλος:Κύριε Παυλόπουλε, το επιχείρημα «η φτώχια είναι διάχυτη, η χώρα έχει πιεστεί δραματικά, έχουν οι Έλληνες θυσιάσει πάρα πολλά πράγματα», αυτά που γλιτώσαμε είναι πολύ περισσότερα. Καταλαβαίνετε τι λέμε; Αυτά που λέτε πού καταλήγουν; Ότι θα έπρεπε να κάνουμε τι;

Α. Παυλόπουλος:Να σας πω τι πιστεύω ότι θα έπρεπε να κάνουμε;

Ευ. Βενιζέλος:Ναι, αν είστε έτοιμος.

Α. Παυλόπουλος:Ναι, αν με ρωτάτε με τόσο ενδιαφέρον, για παράδειγμα να μη δηλώνουμε, σας διάβασα στη συνέντευξή σας, στη Real News και είπατε ότι «δε ζητάμε κούρεμα διότι θα ήταν επιθετική κίνηση έναντι των Κοινοβουλίων, των εταίρων μας, τα οποία έχουν συμφωνήσει για να δανειστούμε» κτλ. Και λέω το εξής: Μα το κούρεμα το προηγούμενο ο κ. Βενιζέλος το υπερασπίζεται, το επικροτεί και λέει ότι ήταν το μεγαλύτερο που έχει γίνει ποτέ. Τώρα γιατί δεν πάμε επιθετικά; Τώρα τι είδους διαπραγμάτευση είναι;

Ευ. Βενιζέλος:Να σας πω: Θέτετε ένα θέμα το οποίο δείχνει τι σημαίνει να λες αλήθεια και να είσαι υπεύθυνος στον κόσμο και τι σημαίνει να δημαγωγείς και να λες διάφορες ανευθυνότητες χωρίς να γνωρίζεις

Α. Παυλόπουλος:Για μένα το λέτε αυτό;

Ευ. Βενιζέλος:Όχι, για το ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος προτείνει επαναδιαπραγμάτευση και κούρεμα.

Το 2012, πετύχαμε το μεγαλύτερο κούρεμα όλων των εποχών, διεθνώς. Η Ελλάδα κούρεψε 130 δισεκατομμύρια ονομαστικά και σε όρους καθαρά της παρούσης αξίας, δηλαδή αν υπολογίσει κανείς και τα μικρά επιτόκια και τη μεγάλη διάρκεια του χρέους, πάνω από 165 δισεκατομμύρια. Δηλαδή 80 μονάδες του ΑΕΠ χρέος.

Ποιο χρέος κουρέψαμε; Κουρέψαμε στην πραγματικότητα κατά 80% όλο το χρέος που κατείχαν οι ιδιώτες: Τράπεζες, funds διεθνώς.

Γ. Κουρής:Και ομολογίες όπου χάσαμε λεφτά..

Ευ. Βενιζέλος:Ναι, για λόγους νομικούς, γιατί έπρεπε να προστατεύσουμε νομικά το εγχείρημα, αλλιώς θα ήμασταν Αργεντινή, η οποία παιδεύεται ως τώρα και δεν πρόκειται ποτέ να βγει από την περιδίνηση.

Γ. Κουρής:(Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Ευ. Βενιζέλος:Αφήστε, γιατί πρέπει ο κόσμος να ξέρει την αλήθεια, αφήστε να σας πω την ιστορία. Έχουμε λοιπόν βγάλει από τις πλάτες του ελληνικού λαού ένα τεράστιο βάρος. Τώρα το χρέος μας είναι στη συντριπτική του πλειονότητα, κατά 80% χρέος προς θεσμούς.. Δηλαδή χρωστάμε σε χώρες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την εγγύηση χωρών.

Β. Ταλαμάγκας:325 δις.

Ευ. Βενιζέλος:Μισό λεπτό. Το χρέος αυτό είναι έτσι διαρθρωμένο με πάρα πολύ μικρά επιτόκια, με πολύ μεγάλη διάρκεια, με περίοδο χάριτος, ώστε είναι ένα βιώσιμο χρέος. Οι ίδιοι οι δανειστές μας, δηλαδή ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας που τον διοικεί ο κ. Ρέγκλιν, εξηγούν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Επειδή το χρέος είναι βιώσιμο βγαίνουμε στις αγορές. Παίρνουμε καλά επιτόκια. Επειδή το χρέος είναι βώσιμο, έρχονται ξένοι και μπαίνουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Επειδή το χρέος είναι βιώσιμο, αρχίζουν οι επενδύσεις. Λένε οι φίλοι μας της αντιπολίτευσης: «Όχι, πρέπει να ζητάμε κούρεμα». Τι κούρεμα; Να σας εξηγήσω τι κούρεμα: Να πάμε να πούμε όχι στο Γερμανό ή στο Γάλλο, αλλά στον Κύπριο, στο Σλοβένο, στο Φιλανδό , στον Ολλανδό, «θα σου κουρέψουμε αυτά που σου χρωστάμε, αυτό που έχουμε εμείς ως χρέος θα το φορτωθείς στο δικό σου χρέος και στο δικό σου έλλειμμα».

 Και περιμένουμε ο λαός το Κοινοβούλιό του να το ψηφίσει. Δε θα το ψηφίσει ποτέ. θα οδηγηθούμε σ’ ένα αδιέξοδο, θ’ αρχίσει πάλι όλος ο κόσμος να μιλάει για την Ελλάδα, η οποία δεν είναι βιώσιμη, θα χάσουμε τα επιτόκια, θα χάσουμε τους επενδυτές, θα χάσουμε την αισιοδοξία, θα χάσουμε τις θέσεις εργασίας, θα μείνουμε άνεργοι στη φτώχια και στη μιζέρια μας λέγοντας ψέματα ότι θα κουρέψουμε το χρέος που χρωστάμε σε χώρες.

Α. Παυλόπουλος:Άρα μετακυλύουμε στις επόμενες γενιές..

Ευ. Βενιζέλος:Όχι, δε μετακυλύουμε τίποτα. Αυτό που λέτε είναι ντροπή. Να σας πω γιατί; Διότι μιλάτε με τον Υπουργό Οικονομικών, που αφήρεσε από τις πλάτες των επόμενων γενεών 160 δισεκατομμύρια χρέος..

Γ. Κουρής:325..

Ευ. Βενιζέλος:Δεν έχει καμία σημασία. Όλα αυτά είναι ένα αριθμητικό παιχνίδι. Να σας πω το παιχνίδι για να καταλάβετε; Χρωστάμε 100. Με ένα επιτόκιο το οποίο είναι εξαιρετικά μικρό, 2%, αν αυτό το 100 αρχίσουμε να το εκφράζουμε ως κεφάλαιο με κάπως μεγαλύτερο επιτόκιο, μπορούμε ν’ αυξάνουμε λίγο το επιτόκιο και να μειώνουμε το κεφάλαιο.

 Θα δείτε λοιπόν ότι αυτή η σχέση χρέους προς ΑΕΠ, μειώνεται δραματικά. Μπορώ να σας δώσω μελέτες, γιατί αυτές είναι οι παραμετρικές αλλαγές που με πολύ μικρές κινήσεις, χωρίς καμία αντίρρηση πολιτική, μπορεί να φτάσουν το χρέος μας μέχρι το 2020, δηλαδή σε 6 χρόνια, στο 100%. Δηλαδή πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Τώρα εδώ που το καταλαβαίνουν αυτό όλοι, τώρα ενοχλούνται. Ξέρετε ποιοι ενοχλούνται; Η αντιπολίτευση γιατί χάνει το πολιτικό της ψωμί και οι διάφοροι κύκλοι οι οποίοι έκαναν επένδυση στη δραχμή λέγοντας ότι η Ελλάδα θα καταστραφεί και θα βγει από το ευρώ γιατί είχαν βγάλει τα ευρώ έξω για να τα φέρουν μέσα ν’ αγοράσουν μετά με δραχμές φθηνά τη χώρα και βέβαια, όλοι οι ιδεοληπτικοί υπερσυντηρητικοί κύκλοι, στη Γερμανία, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που δε δέχονται ότι η Ελλάδα μπορεί να σωθεί.

 Η Ελλάδα λοιπόν σε λίγο, σημειώστε κι αυτό, όπως σας είπα προηγουμένως για το ΣΥΡΙΖΑ και τις δημοσκοπήσεις, σημειώστε κι ένα δεύτερο: Η Ελλάδα σε λίγο χωρίς ν’ ανοίξει μύτη με πολύ γλυκό και ήρεμο τρόπο, χωρίς να συγκρουστούμε με κανέναν, θα επιβεβαιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους της με μικρές παραμετρικές αλλαγές, περιόδους χάριτος, επιτόκια, λήξεις και θα μπορεί να αποτυπώσει το χρέος σε ποσοστό επί του ΑΕΠ εντυπωσιακά μικρότερο, πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Β. Ταλαμάγκας:Αυτό όμως τι σημαίνει για τον πολίτη;

Ευ. Βενιζέλος:Σημαίνει για τον πολίτη κατανάλωση, σημαίνει για τον πολίτη μεγαλύτερα έσοδα, αρχίζουν ξανά οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Β. Ταλαμάγκας:Πόσα χρόνια;

Ευ. Βενιζέλος:Θα πνιγείτε στη μιζέρια σας; Κλαίτε και οδύρεστε επειδή τ’ αλλάζουμε αυτό; Οφείλουμε να δώσουμε λίγη ελπίδα στον κόσμο Για να λειτουργήσει η οικονομία και η αγορά.

Γ. Κουρής:Μεταφέρουμε τις αγωνίες του κόσμου.

Ευ. Βενιζέλος:Βεβαίως. Και απαντούμε στις αγωνίες του κόσμου.

Γ. Κουρής:Απλό πράγμα: Ζητά η αγορά, «δώστε μας 100 δόσεις, 200 δόσεις». Δε μπορεί να πληρώσει αυτά τα πράγματα..

Ευ. Βενιζέλος:Κύριε Κουρή ακούστε, είναι απολύτως σωστό.

Γ. Κουρής:Η τρόικα όλο θέλει.

Ευ. Βενιζέλος:Απολύτως σωστό. Το ψηφίσαμε. Σας πληροφορώ ότι έχει συμβεί κάτι χειρότερο απ’ αυτό που λέτε. Όταν ήταν Υπουργός ο Γιώργος Κουτρουμάνης κι εγώ Υπουργός Οικονομικών, το ψηφίσαμε. Ψηφίσαμε τις πολλές δόσεις και μετά μας εκβίασε η τρόικα και το ακυρώσαμε. Πράγματι, τελούμε υπό εκβιαστικές συνθήκες. Τώρα όμως, που αλλάζουν τα δεδομένα, που κάναμε τη συμφωνία, που βγήκαμε στις αγορές..

Γ. Κουρής:Να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις θέλουμε..

Ευ. Βενιζέλος:Να σας ξαναπώ κάτι; Και παρακαλώ σημειώστε το γιατί ευτυχώς έχουμε το αρχείο της εκπομπής: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μας δάνεισε και ξεπληρώθηκε. Τώρα αν τα υπολογίσουμε κάπως απλουστευτικά, αυτά που χρωστάμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι περίπου 25 δισεκατομμύρια.

 Επειδή έχουμε πάρει αυτά τα 25 δισεκατομμύρια από ένα συνολικό δάνειο 240, από ένα κούρεμα 160, από μια στήριξη που μας κάνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα άλλων περίπου 100 δισεκατομμυρίων, δηλαδή από ένα συνολικό όγκο 500 δισεκατομμυρίων, μας έχει δώσει 25 τώρα, αυτή τη στιγμή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αυτά τα 25 μπορούμε σταδιακά να τα πάρουμε σταδιακά να τα πάρουμε από την αγορά με τους ίδιους όρους και να φύγουμε από τη μέγγενη αυτή. Και να κάνουμε αυτά που είναι σωστά, πρέπει να γίνουν αυτά.

Α. Παυλόπουλος:Τις πολλές δόσεις.

Ευ. Βενιζέλος:Οι δόσεις πρέπει να είναι πολλές, πρέπει να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις και ήδη είναι διευκόλυνση η μείωση των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να φύγουμε από την τρόικα και το μνημόνιο. Όχι να κλαίει ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή θα φύγουμε. Κύριε Παυλόπουλε, επειδή ήμουν λίγο αυστηρός προηγουμένως ακούστε, θα σας πω μια μικρή ιστορία: Η Ουκρανία είναι σε κρίση τώρα. Η Ουκρανία είναι μια χώρα μεγάλη με πλουτοπαραγωγικές πηγές τεράστιες, με 50 εκατομμύρια ανθρώπους. Ζητά ένα πρόγραμμα στήριξης 35 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τα 35 της δίνει τα 18.

Η Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων έχει πάρει δάνειο 240, κούρεμα καθαρά σε όρους καθαρά ασφαλούς αξίας 165 δισεκατομμύρια και έχει και τη στήριξη αυτή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθημερινά, περίπου 100 δισεκατομμύρια για να στηρίζονται όλες οι Τράπεζες. Για να καταλάβετε τη διαφορά μεγέθους.

Β. Ταλαμάγκας:Κύριε Πρόεδρε, επειδή είστε κομβικός παράγοντας της συγκυβέρνησης, αυτός που μας βλέπει τώρα από την τηλεόρασή του θέλει ν’ ακούσει από τον Ευάγγελο Βενιζέλο να του πει χρονικά σε πόσον καιρό θα καλυτερεύσει η ζωή του. Και να κλείσουμε αυτή την ενότητα.

Ευ. Βενιζέλος:Κοιτάξτε, το κακό γίνεται πολύ γρήγορα, η αποκατάσταση έχει δυσκολίες. Αλλά τώρα, θ’ αρχίσει να τρέχει το πράγμα με γεωμετρική πρόοδο..

Β. Ταλαμάγκας: Μέσα στο 2014 δηλαδή.

Ευ. Βενιζέλος:Μέσα στο 2014, βέβαια, γιατί τώρα αρχίζει ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης, αρχίζουμε την ανταπόδοση, σιγά-σιγά, λίγα-λίγα, το κοινωνικό μέρισμα, η πλήρης κάλυψη όλου του πληθυσμού ιατροφαρμακευτικά..

Κανείς ακάλυπτος στην ασφάλιση υγείας. Τώρα αρχίζουμε με τους αναπήρους, τώρα αρχίζουμε με τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τώρα ξεπληρώνουμε τα λεφτά στις επιχειρήσεις που χρωστά το κράτος, γιατί οι επιχειρήσεις δανείζουν το κράτος αναγκαστικά.

Άρα λοιπόν, όταν έρχεται ένα ξένο fund και επενδύσει στη μία Τράπεζα, όταν έρχεται ένας άλλος και λέει «θα επενδύσω στο Ελληνικό», όταν έρχεται και ξεκινάνε και οι οδικοί άξονες και ανοίγουν τα εργοτάξια, όταν ο τουρισμός πηγαίνει τόσο καλά και έχει την προοπτική και την ελπίδα να πάει τόσο πολύ καλύτερα..

Β. Ταλαμάγκας:Δε σας φοβίζουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία για τον τουρισμό;

Γ. Κουρής:Για το ρούβλι είναι το θέμα..

Ευ. Βενιζέλος:Κοιτάξτε, στη Ρωσία είναι πολύ πιο σημαντική η αγορά και στην Ουκρανία, όχι οι πολιτικές εξελίξεις, οι οικονομικές εξελίξεις. Θα κάνουμε τεράστια προσπάθεια και με τις βίζες και με άλλα μέτρα και θ’ ανοίξουμε και άλλες αγορές. Γιατί έχουμε και άλλες αγορές στη διάθεσή μας.

Β. Ταλαμάγκας:Άρα καλυτέρευση της ζωής των πολιτών μέσα στο 2014.

Ευ. Βενιζέλος:Κοιτάξτε, δε μπορούμε να δίνουμε ψεύτικες ελπίδες. Πέρασαν οι εποχές των εύκολων λόγων. Κάνουμε όλοι μαζί μια εθνική προσπάθεια. Η άλλη πρόταση ποια είναι; Θα τα καταστρέψουμε όλα, να γυρίσουμε εκεί που ήμαστε το 2009 και ακόμη πιο πίσω και να βολοδέρνουμε για δεκαετίες, εικοσαετίες, πού;

Α. Παυλόπουλος:Διάλειμμα και επιστρέφουμε.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Α. Παυλόπουλος: Επιστρέφουμε τρίτο και τελευταίο μέρος της συζήτησής μας με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, με ενότητα τα εθνικά θέματα.

Β. Ταλαμάγκας: Δεν είναι λίγοι κ. Πρόεδρε αυτοί που πιστεύουν ότι το 2014 θα είναι κομβική χρονιά για το Κυπριακό. Δηλαδή μετά το σχέδιο Ανάν φέτος ίσως είναι το κρισιμότερο κομμάτι σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο. Τι πιστεύετε εσείς, γιατί είναι νευραλγικός τόπος το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ευ. Βενιζέλος:Υπάρχει ένα παράθυρο εκεχειρίας. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Ο κρίσιμος παράγοντας είναι πάντοτε η Τουρκία, διότι η Τουρκία έχει ευθύνη για μια κραυγαλέα και συνεχιζόμενη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Υπάρχει το συνεχιζόμενο διεθνές έγκλημα της εισβολής και κατοχής μεγάλου τμήματος της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπάρχει μια σκέψη που λέει δεν πειράζει ας αφήσουμε το χρόνο να περάσει, το status quo είναι υπέρ των απόψεών μας και υπέρ του ελληνισμού. Αυτή είναι μια προσέγγιση που έχει κάποια επιχειρήματα, αλλά δεν επαληθεύεται στην πράξη, γιατί κάθε 10ετία πηγαίνουμε δυστυχώς χειρότερα.

 Μια λύση όμως μπορεί να βασίζεται μόνο σε πραγματική εμπιστοσύνη και αξιοπιστία. Έρχεται λοιπόν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και λέει προτείνω νέου τύπου μέτρα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης. Όχι ανταλλαγές επισκέψεων, ή να αναγνώσουμε την ακολουθία του Επιταφίου στην Αμμόχωστο, αλλά να ανοίξει η περίφημη πόλη, να επιστραφεί το λιμάνι.

Να εφαρμοστεί το πρωτόκολλο της Άγκυρας, δηλαδή να μπορούν να πηγαίνουν τα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα στην Τουρκία, να αναγνωρίσει στην πραγματικότητα η Τουρκία την Κυπριακή Δημοκρατία. Γιατί είναι αστείο να θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να μην αναγνωρίζει ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό δεν έχει γίνει.

Η διαπραγμάτευση τώρα αρχίζει. Εμείς ως Ελλάδα δεν παίζουμε το ρόλο που παίζει η Τουρκία, διότι εμείς σεβόμαστε την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Κυπριακό ελληνισμό. Αυτό όλο έχει ένα τελικό σημείο. Το τελικό σημείο είναι εξαιρετικά σημαντικό. Είναι το δημοψήφισμα.

 Ο Κυπριακός λαός έχει τον έλεγχο της κατάστασης και παίρνει τις αποφάσεις. Άρα χρειαζόμαστε ένα σχήμα που να μπορεί να εγκριθεί δημοκρατικά και ελεύθερα για τον Κυπριακό λαό. Αν δεν μπορεί σχήμα που να μπορεί να εγκριθεί από το δημοψήφισμα, δεν έχουμε τίποτα.

Για να βρεθεί στο τραπέζι πρέπει να είναι σύμφωνο με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνο με το κοινοτικό κεκτημένο. Και πρέπει να μπορεί να το καταλάβει και να αποδεχτεί ο Κύπριος πολίτης. Τόσο απλά, τόσο καθαρά.

Η αίσθηση η δική μου είναι ότι τα πράγματα είναι  πολύ δύσκολα. Εμείς υποστηρίζουμε πάντα τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ. Υποστηρίζουμε την διαδικασία. Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή την πληροφόρηση που μας επιτρέπει να πούμε κάτι διαφορετικό.

Είμαστε υπεύθυνοι, δημιουργικοί, υποστηρικτικοί, αλλά λέμε πάρα πολύ καθαρά ποια είναι η διαδικασία.

Β. Ταλαμάγκας: Άρα είστε απαισιόδοξος;

Ευ. Βενιζέλος:Όχι. Το χρονοδιάγραμμα είναι λάθος. Τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι λάθος. Επίσης μια πολύ σημαντική διαφορά που υπάρχει τη φορά αυτή, είναι ότι δεν υπάρχει καμία διαιτησία. Θα είναι συμφωνημένα όλα. Δεν δίνεται το δικαίωμα στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ή σε οποιονδήποτε άλλον, να συμπληρώσει τα κενά.

Πριν πάμε στο σχέδιο Ανάν, είχαμε πάει στη Νέα Υόρκη και είχαν συμφωνήσει όλες οι πλευρές στη διαιτησία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Τώρα δεν υπάρχει. Άρα το πλαίσιο είναι πολύ καθαρό και πολύ απλό. Η δε Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος του ΟΗΕ, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κράτος μέλος της ευρωζώνης. Η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως έχει και βρίσκεται, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με τη Βουλή της, την κυβέρνησή της και τα όργανά της.

Και πρέπει να σας πω και κάτι άλλο. Ο Πρόεδρος Ομπάμα στη δήλωση που έκανε όταν υπήρξε το κοινό ανακοινωθέν είπε σεβόμαστε και προστατεύουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας της σημερινής σε σχέση με τις θαλάσσιες ζώνες και τον ενεργειακό πλούτο.

Μ. Κουρής: Υπάρχει θέμα που να εκβιάζει η Τουρκία με τα κοιτάσματα;

Ευ. Βενιζέλος:Όχι τι να εκβιάσει την Τουρκία; Κατ’ αρχάς στη μεριά που έχει κηρυχθεί η ΑΟΖ, η υφαλοκρηπίδα η κυπριακή δεν εμπλέκεται η Τουρκία. Η Κύπρος έχει αξιοποιήσει την όποια πλευρά, εκεί που συνορεύει με το Ισραήλ, με το Λίβανο, με την Αίγυπτο, όχι με την Τουρκία, ενώ εμείς στις δικές μας θαλάσσιες ζώνες έχουμε παντού πρόβλημα οριοθέτησης με την Τουρκία.

Μ. Κουρής: Τα κοιτάσματα από πού θα περάσουν;

Ευ. Βενιζέλος:Τι εννοείτε; Εννοείτε πώς θα μεταφερθεί το αέριο; Αυτό είναι προς συζήτηση. Τώρα προς στιγμήν ……

Β. Ταλαμάγκας: Ο Ισραηλινός Υπουργός στο πρόσφατο ταξίδι μίλησε ότι οι εταιρείες θα αποφασίσουν.

Ευ. Βενιζέλος:Ναι και για το ΤΑΠ οι εταιρείες αποφάσισαν και για τον ΤΑΠ δεν αποφάσισε το Αζερμπαϊτζάν ως χώρα. Αποφάσισαν οι κοινοπραξίες.

Ας μη το μπλέκουμε. Για μας σημασία έχει, μην κοιτάτε τι λένε η δημόσια. Ο κάθε Υπουργός είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί ένα πλαίσιο νομικό, διότι νομικά οι κοινοπραξίες αποφασίζουν. Αλλά κάθε κράτος έχει και συμφέροντα γεωπολιτικά, εθνικά κοκ.

 Η επιλογή πάντως των Κυπρίων, που είναι μια επιλογή εναρμονισμένη με τις ανάγκες της αγοράς. Είναι το υγροποιημένο φυσικό αέριο, το LNG, γι’ αυτό η πρώτη μας επιλογή είναι να κάνουν τερματικό σταθμό του Βασιλικού με υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Ξέρετε πόσος σημαντικός εθνικός πλούτος είναι για μας η Ρεβυθούσα; Σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη αυτή τη στιγμή, που ο Πεπονής βεβαίως και ο Χρίστος Βερελής είχε παίξει πολύ σημαντικό ρόλο, σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη ο πιο σημαντικός ενεργός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι  η Ρεβυθούσα.

Α. Παυλόπουλος: Τώρα με αφορμή τη Θράκη και την επιλογή υποψηφίων στα ευρωψηφοδέλτια, παρακολουθήσαμε μια σχιζοφρενική κατάσταση περίπου. Δηλαδή ανακαλύψαμε και τη Θράκη.

Ευ. Βενιζέλος: Μα, είπα όταν θέλεις να ασχολείσαι με τα θέματα αυτά, πρέπει να έχεις γνώση, σύνεση. Να ξέρεις ιστορία, να ξέρεις διεθνές δίκαιο. Εδώ μπήκε ο ΣΥΡΙΖΑ ως ταύρος στο υαλοπωλείο και με αφορμή το ευρωψηφοδέλτιο εξετέθη στα θέματα της εθνικής πολιτικής.

Α. Παυλόπουλος: Και η Νέα Δημοκρατία, διότι είδαμε φωτογραφίες να γίνονται φέιγ βολάν με τον τίτλο: «ποιος είναι η καλύτερη Φιλιππινέζα του τουρκικού προξενείου». Και αναγνωρίσαμε ουσιαστικά τα…

(Διαλογικές συζητήσεις)

Ευ. Βενιζέλος:  Κύριε Παυλόπουλε κι εμείς έχουμε Προξενείο στην Ανδριανούπολη, στη Σμύρνη ….

Α. Παυλόπουλος: Όλα αυτά τα οποία καταγγέλθηκαν είναι υπαρκτά και εμείς τι κάνουμε για να μην μείνουν;

Ευ. Βενιζέλος: Είμαστε στο Υπουργείο Εξωτερικών  και σας απαντάει ο Υπουργός Εξωτερικών.

Οι δηλώσεις μου, οι δηλώσεις του εκάστοτε Υπουργού Εξωτερικών δεσμεύουν διεθνώς τη χώρα. Η Ελλάδα σέβεται απολύτως, απολύτως το διεθνές δίκαιο, τη Συνθήκη της Λοζάνης και γενικότερα το διεθνές δίκαιο σε σχέση με την προστασία των μειονοτήτων.

 Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο έχουμε στη Θράκη μια μουσουλμανική μειονότητα, που είναι μια ομάδα Ελλήνων πολιτών, καθ’ όλα ισότιμη με όλα τα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματά τους. Τους θέλουμε ενσωματωμένους, ισότιμους και ενεργούς.

Για μας λοιπόν έχει πολύ μεγάλη σημασία η προστασία τους, η συνταγματική τους προστασία, γιατί είναι Έλληνες πολίτες.

Α. Παυλόπουλος: Τότε τι νόημα έχουν οι  φωτογραφίες πολιτικών προσώπων …..

Ευ. Βενιζέλος: Και θα ήθελα μια αντίστοιχη απάντηση να δίνει και ο Τούρκος συνάδελφός μου, όταν με ρωτάτε για θέματα όπως είναι το Πατριαρχείο ή η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, γιατί στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν έχουμε αμοιβαιότητα και ανταλλάγματα. Έχουμε σεβασμό των δικαιωμάτων.

Μ. Κουρής: Υπάρχουν οι ρομά που έχουν το παράπονο ότι δεν τους έχουμε αγκαλιάσει, για τη Θράκη.

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, αγκαλιάζουμε τους πάντες, και σεβόμαστε όλα τα δικαιώματά του και φυσικά όλο τον πολιτιστικό, γλωσσικό πλούτο που υπάρχει. Γιατί υπάρχει τεράστιος πλούτος. Πάντα υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, ανοιχτά προβλήματα.

Μ. Κουρής: Και μετά προσπαθεί να το… όπως έγινε.

Ευ. Βενιζέλος:Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.

Η ελληνική πολιτεία ως εκπαιδευτικό σύστημα, ως υγειονομικό σύστημα, μέσα από τη λειτουργία της αγοράς εργασίας, μέσα από τις επενδύσεις, μέσα από τις καλές σχέσεις του χριστιανικού και του μουσουλμανικού στοιχείου, διαμορφώνει και μπορεί να διαμορφώσει ακόμη καλύτερα, ένα πλαίσιο συνύπαρξης, δημιουργίας και προσευχής για όλους.

Και εν πάση περιπτώσει ξέρουν πολύ καλά και οι Μουσουλμάνοι συμπολίτες μας, ότι ζουν σε μια χώρα που είναι χώρα αναπτυγμένη, χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χώρα που τους δίνει τεράστιες δυνατότητες.

Β. Ταλαμάγκας: Η τελευταία εκλογική νίκη και παρουσία του Γκρουέβσκι, πιστεύετε ότι θα εντείνει την αδιαλλαξία των Σκοπίων;

Ευ. Βενιζέλος: Φοβούμαι πως ο κ. Γκρουέβσκι θα συνεχίσει την ίδια ακριβώς γραμμή, γιατί η γραμμή αυτή επιβεβαιώθηκε από τις εκλογές. Βεβαίως εμείς θέλουμε η γειτονική μας χώρα, να είναι μια χώρα πραγματικά αναπτυγμένη, πολιτισμένη, ευρωπαϊκή. Πιστεύουμε στην ευρωατλαντική της προοπτική και αν κλείσουμε το ζήτημα που υπάρχει του ονόματος, μπορούμε να βοηθήσουμε κατά τρόπο εντυπωσιακό και να επιταχύνουμε τις εξελίξεις.

Η Ελλάδα αυτό ακόμη και τώρα είναι ο πρώτος ξένος άμεσος επενδυτής στα Σκόπια. Άρα εμείς πρέπει να βελτιώσουμε τις σχέσεις και έχουμε μια θα έλεγα δυνατότητα να τους βοηθήσουμε από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μέχρι τις υποδομές τους.

 Η επίσκεψή μου πριν από μερικούς μήνες, μου έδωσε την εικόνα μιας επιμονής, μιας αδιαλλαξίας. Εμείς τώρα όμως είμαστε και Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τι έχει πει η Ευρωπαϊκή Ένωση; Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πει στην τελευταία σχετική απόφαση του Δεκεμβρίου 2013 δυο πράγματα. Ότι πρέπει οι γείτονές μας και φίλοι μας να δώσουν απτά δείγματα προόδου σε δυο πολύ μεγάλα θέματα.

Το ένα θέμα είναι  η εφαρμογή της συμφωνίας της Οχρίδας που είναι οι διεθνοτικές σχέσεις, μεταξύ του σλαβικού και του αλβανικού στοιχείου. Άρα αυτό πρέπει να το δούμε τώρα να προχωράει και να εφαρμόζεται στην πράξη.

Δεύτερον, πρέπει να εφαρμόσουν τη συμφωνία του Μαρτίου του 2013 που είναι η συμφωνία ανάμεσα στα μεγάλα κόμματα, γιατί είχαμε συγκρουστεί το Δεκέμβριο του 2012 με τη Σόφια στη Βουλή. Άρα αυτές οι δυο συμφωνίες πρέπει να εφαρμόζονται και να έχουμε απτά δείγματα προόδου.

Τώρα βλέπουμε ότι η αντιπολίτευση αμφισβητεί την εκλογική διαδικασία. Βλέπουμε ορισμένες παρατηρήσεις που διατύπωσαν οι αποστολές του Οργανισμού για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη. Εμείς θέλουμε να εφαρμοστούν αυτά που έχει θέσει ως κριτήρια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και βέβαια το ίδιο ισχύει και για το ΝΑΤΟ, γιατί και το ΝΑΤΟ έχει κριτήρια τα οποία ισχύουν γενικώς για όλες τις υποψήφιες χώρες.

Β. Ταλαμάγκας: Άρα απαισιόδοξος ή αισιόδοξος;

Ευ. Βενιζέλος:Όχι δεν είμαι αισιόδοξος. Θα ήθελα να είμαι αισιόδοξος. Εμείς είμαστε πάρα πολύ υπεύθυνοι, πάρα πολύ συγκεκριμένοι, ανοιχτοί απολύτως, αλλά δηλώσεις που έγιναν προεκλογικά δεν με κάνουν αισιόδοξο. Θα ήθελα μια διαφορετική στάση.

Α. Παυλόπουλος: Κύριε Βενιζέλο να σας ευχαριστήσουμε πολύ.

Ευ. Βενιζέλος:Κι εγώ να σας ευχαριστήσω για μια τόσο ωραία έντονη φιλική συζήτηση που ελπίζω να έριξε φως σε κάποια σημεία.

Α. Παυλόπουλος: Να είστε καλά. Ευχαριστούμε κι εσάς που ήσασταν κοντά μας. Καλή σας νύχτα. 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΜοντέλο ΑνάπτυξηςΣυνταγματική Πολιτική | Αναθεώρηση του ΣυντάγματοςΕυρωπαϊκή ΈνωσηΠΑ.ΣΟ.ΚΣυνεντεύξεις Τύπου

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375