Αθήνα, 24 Απριλίου 2012

 Συνέντευξη Τύπου Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στα ΜΜΕ Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου

Συντονίστρια:Σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε πολύ που είστε εδώ. Το ΠΑΣΟΚ με πρωτοβουλία του Προέδρου μας Βαγγέλη Βενιζέλου έχει ανοίξει εδώ και μέρες ένα ουσιαστικό και πολύ σημαντικό διάλογο με τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης.

Σήμερα βρίσκονται εδώ στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης από την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ήθελα απλώς να σας καλωσορίσω στα γραφεία μας και να σας ευχαριστήσω που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας. Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στην επαφή με τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, απευθείας με τις τοπικές κοινωνίες και σας ευχαριστώ πολύ που κάνατε αυτού του είδους τη διαμεσολάβηση τη δημοσιογραφική, ώστε ο πολιτικός μας λόγος να φτάσει στον κάθε πολίτη, στην κάθε Ελληνίδα και στον κάθε Έλληνα.

Δεn θα κάνω κάποια εισαγωγή επί της ουσίας, γιατί έχετε ακούσει και ομιλίες μου και τηλεοπτικές μου συνεντεύξεις στα πανελλήνιας εμβέλειας μέσα ενημέρωσης, οπότε μπορούμε να προχωρήσουμε κατευθείαν στις ερωτήσεις.

Σ. Μασούρης (Super TV): Κύριε Πρόεδρε, επειδή έχετε εκφραστεί υπέρ της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας, ξέρετε ότι στην περιοχή της Μεσσηνίας υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα ενδιαφέρον για την εξόρυξη του λιγνίτη, ο οποίος μάλιστα βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο και υπάρχει και ενδιαφέρον από επενδυτή για τη μεταφορά του στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Θα ήθελα να έχουμε τη θέση σας πάνω σε αυτό το θέμα.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια και που νομίζω ότι είναι μία τομή όχι μόνον στο ζήτημα της ενεργειακής πολιτικής αλλά και στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, είναι η πλήρης αξιοποίηση όλων των δικαιωμάτων μας.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία η Ελλάδα να διατηρεί ακέραια και ζωντανά όλα τα δικαιώματά της στον ορυκτό της πλούτο και στις θαλάσσιες ζώνες της. Στο χερσαίο χώρο βέβαια τα πράγματα βέβαια είναι πολύ πιο εύκολα, γιατί εκεί δεν τίθεται ζήτημα Δικαίου της θάλασσας, αλλά ούτως ή άλλως εμείς προχωρούμε σε όλες τις έρευνες και διασφαλίζουμε και διατηρούμε ζωντανά όλα τα δικαιώματα.

Ειδικά για το λιγνίτη, όπως είχα την ευκαιρία να πω και στην Κοζάνη πριν από λίγες μέρες, που είναι ένα από τα δύο μεγάλα ενεργειακά κέντρα σε σχέση με το λιγνίτη, η θέση μας είναι ότι:

-          Πρώτον, πρέπει να ανασυσταθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ενεργειακής Πολιτικής, ώστε με απόλυτη διαφάνεια και με επιστημονική μέθοδο και ακρίβεια να συζητήσουμε την εθνική μας στρατηγική για την αξιοποίηση όλων των πόρων μας.

-          Δεύτερον, στηρίζουμε τη Διοίκηση της ΔΕΗ στην προσφυγή που έχει ασκήσει κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του καλοκαιριού του 2009 για το λιγνίτη, ότι χαιρόμαστε γιατί προωθούνται νέες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες όπως η μονάδα η καινούρια που γίνεται στην Πτολεμαΐδα που είναι λιγνιτική, η Πτολεμαΐδα 5.

Και από κει και πέρα όταν διαμορφωθούν όλα αυτά τα θέματα τα οποία σας είπα και έχουμε το πλήρες πλαίσιο, γιατί χρειάζεται κι ένας πολύ δύσκολος διάλογος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα διαμορφώσουμε τις τελικές εθνικές θέσεις.

Αυτή είναι η απάντησή μου τώρα. Δεν θέλω να δώσω μια συγκεκριμένη απάντηση στο συγκεκριμένο τοπικό ερώτημα, γιατί πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε και να σταθεροποιήσουμε το πλαίσιο της ενεργειακής πολιτικής.

Γ. Ναστούλης (Ηλέκτρα ΤV): Κύριε Πρόεδρε να σας ευχαριστήσουμε για την πρόσκληση και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία. Σας περιμένουμε βέβαια και στην Πελοπόννησο την Παρασκευή.

Κύριε Πρόεδρε, κάθε πρωί δεκάδες χιλιάδες Έλληνες οικογενειάρχες ξυπνούν και ξεκινούν την ημέρα τους με την αγωνία ότι θα χάσουν το σπίτι τους, αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους και φοβούνται ότι οι τράπεζες θα τους το πάρουν και ξέρετε τι σημαίνει αυτό πολύ καλά εσείς για τον Έλληνα. Επειδή είστε ευαίσθητος άνθρωπος, τι θα κάνετε αύριο γι΄ αυτό το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα;

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, δεν θα κάνω αύριο, έχω ήδη κάνει αρκετά πράγματα. Όπως ξέρετε έχουμε ήδη ψηφίσει μία ειδική ρύθμιση για τα στεγαστικά δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Αυτό αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Έχει μειωθεί στο μισό η μηνιαία δόση, από τα 6/10 του μηνιαίου μισθού τώρα παρακρατούνται τα 3/10 και αν η οικογένεια έχει και άλλα εισοδήματα, δεύτερο μισθό, άλλες πηγές, δεν μπορεί να ξεπερνάει τα τέσσερα δέκατα η μηνιαία δόση.

Άρα, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έχει διευθετήσει στην πραγματικότητα όλα τα δάνεια, έχει επιμηκύνει το χρόνο εξόφλησης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας του κάθε οφειλέτη και αυτή η επιμήκυνση θα συνοδευθεί και από λογικότερα επιτόκια στην επόμενη φάση, μόλις σταθεροποιηθεί ελαφρώς η κατάσταση και γι΄ αυτό αγωνιζόμαστε.

Για τους περισσότερους πολίτες, τους ιδιώτες που είναι οφειλέτες στεγαστικών ή καταναλωτικών ή και επιχειρηματικών δανείων στο τραπεζικό σύστημα, επειδή το τραπεζικό σύστημα τώρα ανακεφαλαιοποιείται και παίρνει χρήματα από το δάνειο των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουμε συνάψει κι επειδή τώρα το χαρτοφυλάκιο όλων των τραπεζών, οι μετοχές τους, περιέρχονται στον έλεγχο του κράτους και έχουμε τον στρατηγικό έλεγχο, έχουμε συμφωνήσει με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών πως θα διαμορφωθεί και ήδη έχει διαμορφωθεί ένα σύστημα διευθέτησης των δανείων κυλιόμενης.

Ώστε να μπορούν να είναι εξυπηρετήσιμα τα δάνεια, να μπορεί κάποιος να ανταποκριθεί με βάση το σημερινό του εισόδημα, γιατί μπορεί να έχει χάσει εισόδημα ή μπορεί να έχει γίνει άνεργος, με βάση τη σημερινή του κατάσταση. Και θα μου επιτρέψετε να πω και με βάση και τη σημερινή αξία του σπιτιού του αν πρόκειται για στεγαστικά, διότι έχουν μειωθεί και οι αξίες.

Με το που θα πάει καλά η οικονομία βέβαια θα ανέβουν και οι αξίες των ακινήτων, όπου είναι επενδεδυμένος ο ιδρώτας και οι προσδοκίες εκατομμυρίων Ελλήνων. Στις ιδιοκτησίες των Ελλήνων τις ακίνητες είναι επενδεδυμένο το 420% του ΑΕΠ, το χρέος κάποια στιγμή φτάνει το 169% του ΑΕΠ, αλλά στα ιδιωτικά ακίνητα έχουμε επενδύσει 420% του ΑΕΠ, για να έχετε μία συγκριτική αίσθηση του τι συμβαίνει στην οικονομία.

Άρα λοιπόν έχουν διευθετηθεί μέχρι τώρα 800.000ς δάνεια και έχουμε συμφωνήσει στο πλαίσιο αυτής της συνεχούς διευθέτησης, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και μία περίοδο στην οποία πληρώνεις μόνον τόκους κι όχι χρεολύσιο για να διευκολυνθείς να βγεις από την κρίση.

Αν κάνουμε κάτι περισσότερο από αυτό δεν ωφελούμε κανέναν, γιατί ο πολίτης θα κληθεί να το πληρώσει αυτό με τη μορφή φόρου, γιατί πρέπει να εξυπηρετήσουμε το δάνειο που παίρνουμε ως κράτος, οπότε είναι δώρον-άδωρον κι αυτές οι εξαγγελίες, είναι δώρον-άδωρον γιατί τα δίνει κάποιος άλλος από την άλλη τσέπη.

Άρα αυτό είναι αυτό που δίνει αναπνοή και ασφάλεια πως και η ιδιοκτησία διατηρείται και το δάνειο είναι εξυπηρετήσιμο και οι νέες συνθήκες λαμβάνονται όλες υπόψη.

Ρ. Σγουρέα-Βούλγαρη (Νότια Ελληνική Τηλεόραση): Κύριε Πρόεδρε, σε μια περίοδο που η ανεργία καλπάζει και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, ένας τομέας που μπορεί να δώσει θέσεις εργασίας είναι ο πρωτογενής πλέον και πολλοί νέοι επιλέγουν να γυρίσουν στα χωριά τους στην περιφέρεια για να απασχοληθούν.

Όμως αυτός ο τομέας βρίσκεται στα χαμηλότερα στάδια και συγκεκριμένα μιλάω στη Μεσσηνία, έχουμε προϊόντα τα οποία πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές. Το λάδι αρίστης ποιότητας έχει την ίδια τιμή που είχε το 1986. Τι προτείνετε εσείς, μετά από τόσα χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Για τον πρωτογενή τομέα μιλάω.

Ευ. Βενιζέλος: Πάντως τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι που δώσανε υπόσταση στην ελληνική αγροτική παραγωγή και στον Έλληνα αγρότη. Δεν υπήρχε υπόσταση του Έλληνα αγρότη πριν. Άρα να έχουμε και μία αίσθηση της ιστορικής πραγματικότητας.

Παρουσίασα σήμερα τις θέσεις που έχει ετοιμάσει η ομάδα εργασίας που συντόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο Κώστας Σκανδαλίδης και έτσι είχαμε ένα πανόραμα της αγροτικής πολιτικής σήμερα με πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις:

-          Πρώτον, πράγματι στο νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο ο πρωτογενής τομέας πρέπει να παίξει και θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Εκεί μπορούμε να βρούμε μια πολύ μεγάλη δεξαμενή απασχόλησης, να βρούμε δουλειές για πολλούς νέους ανθρώπους. Ενθαρρύνουμε λοιπόν με πολλούς τρόπους την επιστροφή των νέων στην ύπαιθρο και στην αγροτική παραγωγή.

Ποιοι είναι οι τρόποι αυτοί; Πρώτον τους δίνουμε γη. Ήδη άρχισε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πριν μερικούς μήνες να δίνει εύφορη παραγωγική γη σε νέους που θέλουν να γίνουν αγρότες και αυτό θα το ενισχύσουμε με όλα τα κονδύλια και ήδη έχουμε διασφαλίσει 150 εκατομμύρια ευρώ για πρώτη δόση για το θέμα αυτό.

-          Δεύτερον, ειδικά για τους νέους αγρότες αλλά και για κάθε αγρότη διαρθρώνεται το Ταμείο Στήριξης της Αγροτικής Επιχειρηματικότητας κατά τα πρότυπα του Ταμείου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και αυτό τώρα θα μοχλεύσει όπως λέμε, θα κινήσει 500 εκατομμύρια. 150 που παίρνουμε από το Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» που είναι το αγροτικό ΕΣΠΑ, συν άλλα διπλάσια που θα βάλει το τραπεζικό σύστημα.

-          Τρίτον, διασφαλίζουμε ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με την Αγροτική Τράπεζα και την υπέγγυα ιδιοκτησία των αγροτών, ότι είναι απολύτως διασφαλισμένη, δεν πρόκειται κανείς να χάσει την περιουσία του.

-          Τέταρτον, δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στο να στηθεί ξανά ένα υγιές συνεταιριστικό κίνημα με τους κλαδικούς Συνεταιρισμούς, τα clusters που είναι οι δέσμες Συνεταιρισμών και επιχειρήσεων και ήδη έγινε στο ελαιόλαδο ο πρώτος παραγωγικός κλαδικός Συνεταιρισμός, ο οποίος προβλέπεται από το νόμο 4015. Ο κ. Σαμαράς το εξήγγειλε ως μελλοντικό μέτρο, αλλά ήδη πριν από μερικούς μήνες ψηφίστηκε και εφαρμόζεται.

Και επίσης πρέπει να σας πω ότι το κίνημα της πατάτας, το οποίο ήταν ένα πάρα πολύ καλό δείγμα το τι μπορεί να κάνει η κοινωνία και τι μπορεί να κάνει ο καταναλωτής σε συνεργασία με τον παραγωγό, το νομοθετούμε. Νομοθετούμε την ηλεκτρονική πλατφόρμα του απευθείας εμπορίου των αγροτικών προϊόντων και τα δημοπρατήρια.

Ήδη άρχισαν τα πρώτα δημοπρατήρια και θα έχουμε και στην Πελοπόννησο δημοπρατήριο, τα οποία δημοπρατήρια δεν είναι απλά και μόνο ένα ταμπλό για να ανταλλάσσεις αγορές–πωλήσεις και εντολές, αλλά είναι αποθήκες, είναι ψυγεία, είναι ένα ολόκληρο σύστημα υποστήριξης. Είναι τα logistics της υπόθεσης αυτής, και ο κ. Σαμαράς πάλι είπε «θα κάνουμε τα δημοπρατήρια» τα οποία έχουν γίνει, και επιπλέον η ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Αυτά είναι μερικά δείγματα του τι μπορεί να γίνει στον τομέα αυτό. Τώρα η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία στήριξε επί τόσα χρόνια το εισόδημα των αγροτών, ξαναμπαίνει μπροστά, διότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά αντιλαμβάνεται τη σημασία που έχει η Κοινή Αγροτική Πολιτική, και την αντιλαμβάνεται με έναν πιο σύνθετο τρόπο, γιατί τώρα η Ευρώπη πρέπει να λύσει το επισιτιστικό της πρόβλημα, έχει πρόβλημα διατροφικό, πρέπει να έχει αυτάρκεια προϊόντων. Και επίσης πρέπει να έχει προϊόντα τα οποία συμβάλλουν στην υγιεινή διατροφή, γιατί γηράσκουν οι Ευρωπαίοι, γηράσκουμε κι εμείς και πρέπει να προλαβαίνουμε τις διάφορες ασθένειες της τρίτης ηλικίας και της σύγχρονης εποχής.

Εάν εμείς αυτά δεν τα πάρουμε τώρα να τα κάνουμε βασικό στοιχείο του περιφερειακού μοντέλο ανάπτυξης, εάν δηλαδή δεν δώσουμε το καλό όνομα ποιότητας και καλό όνομα προέλευσης στα προϊόντα μας, δεν τα τυποποιήσουμε, δεν συνδέσουμε αγροτική παραγωγή με βιομηχανία τροφίμων, βιομηχανία τροφίμων ποιότητας με τουρισμό, δεν θα έχουμε κάνει αυτό που πρέπει να κάνουμε για να καλύψουμε το τραγικό έλλειμμα του αγροτικού μας εμπορικού ισοζυγίου.

Ξέρετε ότι εισάγουμε δυστυχώς το 85% των τροφίμων που καταναλώνουμε και το 90% των ζωοτροφών; Ούτε καν σπόρους δεν μπορούμε να παράξουμε εδώ. Έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Άρα λοιπόν πρέπει να λύσουμε το νέο αγροτικό πρόβλημα της Ελλάδας.

Χ. Μπόκας (Αχελώος TV): Τον ερχόμενο Ιούνιο η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που περιλαμβάνει μέτρα ύψους 11 δισ. ευρώ. Παρά ταύτα έως σήμερα, δυο εβδομάδες πριν τις εκλογές, δεν έχουν εξειδικευθεί αυτά τα μέτρα. Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι αυτά που θα ληφθούν.

Γράφονται διάφορα, όπως για παράδειγμα περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, κατάργηση αποζημιώσεων, μέτρα που αυξάνουν το φόβο των ψηφοφόρων, του κόσμου, και προφανώς τα ποσοστά των αντιμνημονιακών κομμάτων. Εσείς σήμερα μπορείτε να εξειδικεύσετε αυτά τα μέτρα; Μπορείτε να δεσμευθείτε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση της φορολογίας, νέοι φόροι, αύξηση τιμολογίων των ΔΕΚΟ;

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, έχω απαντήσει πολλές φορές στην ερώτηση αυτή και φοβούμαι ότι είμαι ο μόνος που απαντά με συγκεκριμένο και υπεύθυνο τρόπο.

Έχω πει κατ’ επανάληψη –αλλά ας το ξαναπούμε πολύ σύντομα για να μην κουράζουμε τους τηλεθεατές– ότι πρέπει η προσαρμογή να γίνει σε τρία και όχι σε δύο χρόνια. Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπει προσαρμογή μέχρι το τέλος του 2014, εγώ προτείνω προσαρμογή μέχρι τέλος 2015 για να γίνει η προσαρμογή πιο ήπια, πιο φιλικά για τον πολίτη και πιο φιλικά για την ανάπτυξη. Δηλαδή έχουμε μικρότερο κίνδυνο να τροφοδοτήσουμε την ύφεση καταρχάς και μετά πρέπει να πάμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τον τρίτο αυτό χρόνο. Έχουμε βρει τα λεφτά. Προτείνω συγκεκριμένο τρόπο χρηματοδότησης. Έχουμε δημιουργήσει απόθεμα και λόγω του PSI και λόγω του μικρότερου κόστους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και λόγω των αποφάσεων που έχουν πάρει οι εταίροι μας σε σχέση με τις δυνατότητες μιας τρίτης χρονιάς. Ο κ. Σαμαράς δεν απαντά, δεν το σχολιάζει καν. Οι άλλοι δεν ασχολούνται.

Έχω πει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι. Αντιθέτως πρέπει σταδιακά – και θα το πετύχουμε αυτό – όσο προχωράμε στο πρόγραμμα και σε τρία χρόνια θέλουμε να απελευθερωθούμε από τα δεσμά του μνημονίου, θα αφαιρούνται οι έκτακτοι φόροι, έκτακτες εισφορές και έκτακτα τέλη. Άλλωστε τους έχουμε καλέσει όλους να έρθουν να συμφωνήσουμε το εθνικό φορολογικό σύστημα ευρείας αποδοχής και συναίνεσης, σταθερό για 10 χρόνια, πιο δίκαιο, πιο αναλογικό, πιο αναπτυξιακό, πιο ευαίσθητο.

Ήδη είπα ότι για παράδειγμα τα γεωργικά εφόδια, λιπάσματα, φυτοφάρμακα κλπ, πρέπει να πάνε στο χαμηλότερο δυνατό συντελεστή, αλλά πρέπει να το συμφωνήσουμε στο εθνικό φορολογικό σύστημα για να πείσουμε και την Τρόικα την περιβόητη ότι αυτό έχει μία παραγωγική λογική.

Επίσης έχω πει και δεσμεύομαι σ' αυτό, ότι δεν θα υπάρξει καμία νέα περικοπή χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, χαμηλών συντάξεων, χαμηλών μισθών και καμία οριζόντια τυφλή περικοπή μισθών και συντάξεων.

Άρα τι πρέπει να γίνει; Πρέπει να προχωρήσουμε πολύ έντονα τις διαρθρωτικές αλλαγές, δηλαδή το άνοιγμα των αγορών, το άνοιγμα των επαγγελμάτων, το μικρότερο κράτος, τον  μικρότερο δημόσιο τομέα. Πρέπει να υπάρξει αποφασιστικότητα μεγάλη και υποστήριξη πολιτική ευρύτατη στο θέμα αυτό και κοινωνική υποστήριξη και κάνουμε την επισκόπηση των δαπανών.

Επισκόπηση δαπανών δεν είναι κοιτάζω τα χαρτιά και ό,τι βρω, λέω θα κόψω από δω, θα κόψω από κει. Όχι – όχι. Είναι μια επιστημονική μελέτη με διεθνείς συμβούλους η οποία τελειώνει τώρα σε λίγες εβδομάδες και βλέπουμε πραγματικά γραμμή - γραμμή τον προϋπολογισμό της κεντρικής κυβέρνησης και της γενικής κυβέρνησης, του ευρύτερου δηλαδή δημόσιου τομέα, για να δούμε από πού μπορούμε να κόψουμε.

Αλλά πρέπει να σας πω ότι όσο προχωράμε τα διαρθρωτικά μέτρα και κόβουμε δαπάνες οι οποίες είναι δαπάνες που δεν αφορούν εισόδημα, είναι άλλου τύπου δαπάνες, καταναλωτικές, λειτουργικές, τόσο περισσότερο αξιοπιστία αποκτάμε και αποσυμφορίζουμε την πίεση για περικοπές στα εισοδήματα. Αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. 

Αυτή είναι η δική μας υπεύθυνη απάντηση. Έχω πει πολλές φορές, όσοι είναι «αντιμνημονιακοί» (εντός εισαγωγικών), δηλαδή δεν έχω καταλάβει τι είναι αυτοί, είναι υπέρ της Ευρώπης, κατά της Ευρώπης, είναι όπως είπα είτε αντιευρωπαϊστές όπως το ΚΚΕ, είτε στο μεταίχμιο όπως ο μισός ΣΥΡΙΖΑ και ο άλλος μισός είναι αντιευρωπαϊκός και υπέρ της δραχμής, είτε είναι τσάμπα Ευρωπαίοι, δηλαδή λέμε ναι στην Ευρώπη αλλά καμία συζήτηση, καμία αίσθηση συσχετισμού, καμία συγκεκριμένη δέσμευση, να παίρνουμε αλλά να μη δίνουμε. Δηλαδή πράγματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την ευρωπαϊκή και διεθνή πραγματικότητα.

Αυτοί λοιπόν όλοι εγγυώνται την καταβολή μισθών και συντάξεων τον Ιούνιο; Γιατί υπάρχει και η άλλη θεωρία, η οποία μου φαίνεται υπερβολικά προκλητική. Σου λέει αφού καταφέρανε τώρα αυτοί, δηλαδή εμείς, με το κόστος το πολιτικό το τεράστιο να υπογράψουν το νέο πρόγραμμα, να πάρουν τα λεφτά, θα μείνουμε στο ευρώ ό,τι και να γίνει. Κοστίζει να μας διώξουν. Άρα μπορούμε και να παίρνουμε τα λεφτά χωρίς να μετέχουμε σε καμία διαδικασία.

Ξέρετε, μπορούν να μην μας τα δίνουν τα λεφτά. Επίσης μπορεί να μας δίνουν τα λεφτά μόνο για τις εξωτερικές μας υποχρεώσεις, μόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους και να μας αφήσουν να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας με ό,τι εισπράττουμε από τους φόρους για εσωτερικές πληρωμές μισθών, συντάξεων, επιδομάτων. Και εκεί τότε θα πάμε σε μία βίαιη προσαρμογή, όχι σε 2 ή σε 3 χρόνια, αλλά σε 2 ή σε 3 εβδομάδες. Εκεί δεν θα μιλάμε για το αν η περικοπή θα είναι 1%, 2%, 3%, 4% αλλά αν θα είναι 35%, 45%, 55% των μισθών και των συντάξεων.

Τα πράγματα είναι τόσο απλά δυστυχώς και εμείς ακριβώς επειδή έχουμε στο μυαλό μας την πραγματικότητα, το συσχετισμό, τους κινδύνους μέσα σε μία Ευρώπη η οποία είναι ταραγμένη και σε κρίση, προσπαθούμε να θωρακίσουμε τη χώρα. Δεν θωρακίζουμε τη χώρα μέσα σε μια Ευρώπη που περνάει καλά. Θωρακίζουμε τη χώρα μέσα σε μια Ευρώπη που είναι σε κρίση, και όταν είναι σε κρίση η Ευρώπη, είναι όλος ο κόσμος σε κρίση.     

Κ. Κουρτέλη (MaxTV Αργολίδας): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής. Η κυβέρνηση με πρωτοβουλία του Πελοποννήσιου Υφυπουργού του κ. Γιάννη Μανιάτη ξεκίνησε τη διαδικασία έρευνας πετρελαίου στη χώρα μετά από 15 ολόκληρα χρόνια απραξίας και αυτά βέβαια τα bonus ανήκουν στην κυβέρνηση.

Θεωρείτε ότι ο ορυκτός πλούτος της χώρας μπορεί να γεμίσει τα ταμεία με έσοδα, που είναι το ζητούμενο ίσως για την ανάπτυξη αλλά και για να μπορείτε να διασφαλίσετε τους μισθούς και τις συντάξεις, όπως είπατε, των ηλικιωμένων;

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, εγώ έχω κάνει εδώ και χρόνια μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να κρατήσουμε ανοιχτό τον Πρίνο. Κάποτε είχαμε την τάση να κλείσουμε τον Πρίνο και ως Υπουργός Ανάπτυξης προ 13 ετών – 14 ετών, το 1999, άφησα τον Πρίνο ανοιχτό δίνοντάς τον στους εργαζόμενους ακριβώς γιατί πιστεύω στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και χαίρομαι γιατί ο κ. Μανιάτης στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής προχώρησε σ' αυτόν τον τομέα της αρμοδιότητάς του.

Έχουμε τεράστια περιουσία εθνική. Βεβαίως δεν είναι αμέσως αξιοποιήσιμη, και δεν πρέπει να τη βλέπουμε σε καθαρή παρουσία αξία, δηλαδή αν την προεξοφλήσουμε τώρα τι θα πάρουμε, γιατί αυτό μειώνει πάρα πολύ το αντικείμενο, αλλά πρέπει να δούμε τι παραγωγικό δυναμικό έχουμε και να δούμε πώς από τη στιγμή της αξιοποίησης και μετά θα υποκαθιστούμε ένα μέρος των εισαγωγών.

Οι εισαγωγές μας είναι κυρίως πετρέλαιο, φυσικό αέριο και τρόφιμα και σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα τρόφιμα είναι κτηνοτροφικά προϊόντα.

Άρα για να μειώσουμε τις εισαγωγές και την εξάρτηση και ν’ αποκτούμε και αυτάρκεια, πρέπει να βρούμε κάτι στη γεωργία και στον ορυκτό πλούτο, από κει να ξεκινήσουμε. Γι’ αυτό προηγουμένως μίλησα για εξωστρέφεια αγροτικών προϊόντων και υποκατάστασης αγωγών αγροτικών προϊόντων και τώρα το θέμα είναι να μπορούμε τουλάχιστον το 1/3 των αναγκών μας σε υδρογονάνθρακες, κάτι το οποίο είναι ρεαλιστικό, να το καλύπτουμε ενδογενώς, από την ελληνική επικράτεια, από τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό, σε συνδυασμό βέβαια με τις ανανεώσιμες πηγές, γιατί θα προχωράει το ποσοστό συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών, ηλιακή ενέργεια, αιολική ενέργεια, υδροηλεκτρικά έργα, ιδίως τα μικρά υδροηλεκτρικά που είναι και ανανεώσιμες πηγές, θα προχωρά η συμμετοχή των ΑΕΠ, των Ανανεώσιμων Πηγών, στο κοκτέιλ της εθνικής ενέργειας. Και σε αυτό θα μας βοηθήσει πολύ και η Εθνική Επιτροπή Ενεργειακού Σχεδιασμού.

Ν. Ξανάλατος (Πάτρα ΤV): Κύριε Πρόεδρε, μιλάτε για αυτοδύναμη Ελλάδα. Το ερώτημα είναι: Πώς θα κυβερνηθεί, όταν ούτε το πρώτο ούτε το δεύτερο κόμμα έχουν πρόθυμους για συνεργασία σχηματισμούς είτε από δεξιά είτε από αριστερά; Μήπως αυτό υποκρύπτει μια άτυπη συμφωνία μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ για νέο γύρο εκλογών με το πραγματικό δίλημμα του χάους της ακυβερνησίας;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχει καμία συμφωνία ή συνεννόηση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας γιατί έχουμε απολύτως συγκρουόμενες στρατηγικές και αντιλήψεις. Και επειδή βλέπω πολύ μεγάλο άγχος στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας για το ποια είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο περιβόητο ζήτημα της Πρωθυπουργίας του κ. Σαμαρά, λες και το θέμα της χώρας είναι αν θα γίνει ο κ. Σαμαράς Πρωθυπουργός, αποσαφηνίζω μια ακόμη φορά την πολιτική μας η οποία είναι πάρα πολύ απλή και εθνικά υπεύθυνη.

Εμείς λοιπόν λέμε ότι ο τόπος δεν κυβερνιέται εύκολα και μάλιστα, αν αυτά που λένε οι εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα αποτυπωθούν στην κάλπη, η χώρα είναι ακυβέρνητη, γιατί χρειάζεται όχι απλά και μόνο πλειοψηφία στη Βουλή, δηλαδή πέραν των 151 Βουλευτών στη Βουλή, χρειάζεται πλειοψηφία στο εκλογικό σώμα, χρειάζεται καθαρή εντολή. Πρέπει να ξέρουμε ο ελληνικός λαός τι θέλει. Και πρέπει να μας πει στις 6 Μαΐου ο ελληνικός λαός τι θέλει, στο επίπεδο του εκλογικού σώματος, όχι στο επίπεδο της αντανάκλασης των ψήφων σε έδρες.

Γιατί εκεί παρεμβαίνει το εκλογικό σύστημα το οποίο ενισχύει, για λόγους τους οποίους ξέρουμε και που είναι παραδοσιακοί, το πρώτο κόμμα. Αλλά δε σημαίνει αυτό ότι ο λαός έχει λύσει έτσι το πρόβλημα της δικής του βούλησης και της δικής του απόφασης να στηρίξει τη μία ή την άλλη πολιτική. Πρέπει ο λαός να μας πει πολύ καθαρά, με άνετη και μεγάλη πλειοψηφία τι θέλει.

Θέλει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό; Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός παρέχει ασφάλεια, συνεπάγεται ορισμένους όρους αλλά μας δίνει ένα πλαίσιο αναφοράς, είναι ένας δρόμος σταθερός, δύσκολος, ασφαλής, με αρχή, μέση και τέλος. Είμαστε πέρα από τη μέση, κοντά στο τέλος, μπορούμε μέσα σε τρία χρόνια το αργότερο, να απεξαρτηθούμε από το μνημόνιο.

Ο κ. Σαμαράς δεν αφήνει περιθώριο συζήτησης γιατί υπάρχει ένας κομματικός εγωισμός. «Αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δε θέλουμε καμία συνεργασία ούτε με το ΠΑΣΟΚ ούτε με κανέναν άλλον, θέλουμε ο κ. Σαμαράς να είναι Πρωθυπουργός». Μάλιστα υπάρχει και βελτιωμένη έκδοση: Πρωθυπουργός είτε είναι αυτοδύναμη η Νέα Δημοκρατία είτε είναι απλώς πρώτη, λες και αυτά είναι αυτονόητα πράγματα και γίνονται αυτομάτως.

Εμείς λοιπόν λέμε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δεδομένο, μη νομίζετε ότι θα πάει το ΠΑΣΟΚ να κάνει κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία και τα άλλα κόμματα να δημαγωγούν, να λαϊκίζουν, να τρίβουν τα χέρια τους επειδή βρέθηκαν σοι αφελείς οι οποίοι θα σηκώσουν το σταυρό του μαρτυρίου. Όχι. Πρέπει όλοι ανεξαιρέτως ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όταν λέω όλοι, εννοώ από τ’ αριστερά μέχρι τα δεξιά, όλο το φάσμα.

Το ΠΑΣΟΚ τώρα, επειδή είναι στο μέσον του πολιτικού φάσματος, κοιτάζει και προς τα δεξιά και προς τ’ αριστερά και σε όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας οι οποίες είναι εκτός κομμάτων και λέει: Θέλουμε να κάνουμε μια μεγάλη εθνική συμμαχία, φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, υπευθυνότητας, αλληλεγγύης και ριζοσπαστικών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων.

Ποιες είναι οι δυνάμεις αυτές: Μια νέα δημοκρατία η οποία αλλάζει αντιλήψεις και γίνεται σοβαρή και σταθερή, θα μπορούσε να είναι αλλά δεν είναι τώρα η σημερινή Νέα Δημοκρατία, ελπίζω να τα σκεφτούν όλα αυτά. Οι δυνάμεις της Αριστεράς που δηλώνουν ευρωπαϊκές, πρέπει να δουν τι θα κάνουν. θα μετάσχουν να βοηθήσουν προς μια προοδευτική κατεύθυνση; Ο κ. Κουβέλης, ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δουν τι είναι.

Είναι ένα κόμμα το οποίο οργανώνει happenings, το οποίο παρεμποδίζει τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ να κάνουν συγκεντρώσεις; Είναι ένα κόμμα όπου τα βασικά του στελέχη όπως ο κ. Λαφαζάνης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος είναι υπέρ της επιστροφής στη δραχμή; Ή είναι μια ριζοσπαστική αλλά ευρωπαϊκή δύναμη; Και τι σημαίνει «είμαι Ευρωπαίος»; Τι σημαίνει «περιμένω να νικήσει ο Holande για ν’ αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Ευρώπη»; Θα είμαι μέσα στο τραπέζι, πάνω, δίπλα ή πουθενά; Αυτή είναι η απάντηση η δική μας.

Συμπέρασμα: Ποιος μπορεί να προσφέρει μια σταθερή, βιώσιμη λύση; Η νίκη του ΠΑΣΟΚ και η πρώτη θέση του ΠΑΣΟΚ. Γιατί αυτό σημαίνει ότι έχουμε τη δυνατότητα μέσω της διερευνητικής εντολής να τους καθίσουμε όλους γύρω από ένα τραπέζι και να συμφωνήσουμε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που το προτείνουμε, που είναι προφανές ως περιεχόμενο, γιατί το θέμα μας δεν είναι το μνημόνιο, το θέμα μας είναι το πέρα και υπεράνω του μνημονίου , που είναι το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.

Βλέπω ενθουσιασμό στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, αν κάποιος πει ότι «ξέρετε, δεν αποκλείεται να είναι και η Νέα Δημοκρατία μέσα, ο κ. Σαμαράς μπορεί να έχει ένα ρόλο». Ποια Νέα Δημοκρατία; Η Νέα Δημοκρατία η οποία παύει να επαμφοτερίζει και να είναι συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση και αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση.

Ο δε κ. Σαμαράς, με αυτά που λέει και που κάνει, αυτό αποκλείεται από τη συζήτηση για το μέλλον της χώρας. Άρα, μη συγχέουμε αυτό που λέμε ως υπόθεση εργασίας συγκρουόμενη με την πραγματικότητα, με την ίδια την πραγματικότητα η οποία είναι, δυστυχώς, απολύτως αδιέξοδη με βάση αυτά που κάνει η Νέα Δημοκρατία.

Κ. Σγότζος (Super B): Καλησπέρα. Έχω αρκετές πολιτικές ερωτήσεις που θα ήθελε ν’ ακούσει ο κόσμος της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδας αλλά για την οικονομία του χρόνου, μια και μας καλύπτουν οι υπόλοιποι πολιτικοί συντάκτες καθημερινά, θα περάσω σε δυο πρακτικά θέματα:

Πρώτον, αυτό που αφορά και καίει τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, ποιο θα είναι το μέλλον της Ολυμπίας Οδού κι ένα δεύτερο, τι θα γίνει με τα κέντρα μεταναστών, εάν εμμένετε στις αποφάσεις του Υπουργείου να δημιουργήσετε τα κέντρα λαθρομεταναστών στα σημεία εξόδου της χώρας, ένα εκ των οποίων είναι και η Δυτική Ελλάδα. Ευχαριστώ.

Ευ. Βενιζέλος: Σε σχέση με την Ολυμπία Οδό θέλω να σας πω ότι έχουμε κάνει τεράστια προσπάθεια να ξεμπλοκάρουμε όλα τα μεγάλα έργα υποδομής, όλους τους αυτοκινητόδρομους. Βεβαίως οι συμβάσεις που υπεγράφησαν από τον κ. Σουφλιά το 2008-2009 απεδείχθησαν μη βιώσιμες λόγω της κρίσης και λόγω της αλλαγής απόψεων του τραπεζικού συστήματος και στην Ελλάδα και διεθνώς.

Τώρα είχα θέσει και στην επιστολή μου στον κ. Barroso την προηγούμενη εβδομάδα το ζήτημα του μηχανισμού χρηματοοικονομικής στήριξης, κατανομής του χρηματοοικονομικού κινδύνου. Και αυτό το δέχτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το δέχτηκε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Άρα έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα στην αποσαφήνιση του συμβατικού πλαισίου των μεγάλων έργων. Μεταξύ αυτών είναι και η Ολυμπία η οποία έχει μεγάλα προβλήματα βεβαίως, γιατί πρέπει ν’ αποδείξουμε τη βιωσιμότητα του δρόμου.

Δηλαδή πρέπει η μελέτη για τη χρήση να μας οδηγήσει σε αποτελέσματα τα οποία να είναι θετικά. Ελπίζω ότι θα έχουμε σύντομα βήματα συγκεκριμένα λόγω της προσπάθειας που ήδη έχουμε κάνει και των εξελίξεων που σας προανέφερα, οι οποίες είναι πολύ συγκεκριμένες. Δυστυχώς παλεύουμε μόνοι μας για τα θέματα αυτά.

Ως προς τα κέντρα φιλοξενίας των παράνομων μεταναστών, πρέπει να σας πω ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Χρειάζεται αλλαγή η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το ευρωπαϊκό πλαίσιο νοσεί. Πρέπει να ξαναδούμε και τον κανονισμό, το Δουβλίνο ΙΙ, πρέπει να δούμε γενικότερα όλο το πλαίσιο.

Δεύτερον, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βοηθάει αποτελεσματικότερα, πρακτικά αποτελεσματικότερα. Δε φτάνουν αυτά που κάνει η Frontex, δε φτάνουν αυτά τα οποία γίνονται μόνο με κάποια κονδύλια. Τα κονδύλια δεν είναι ευκαταφρόνητα, αλλά δε φτάνει αυτό. Χρειάζεται μεγαλύτερη πίεση προς την Τουρκία, χρειάζεται μεγαλύτερη πίεση προς άλλες χώρες οι οποίες είναι χώρες προέλευσης μεταναστών, παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκεί, χρειάζεται μεγαλύτερη δραστηριότητα από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί εμείς είμαστε η πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν έρχονται για την Ελλάδα, έρχονται για την Ευρώπη.

Τρίτον, ο Έλληνας πολίτης χρειάζεται ασφάλεια. Πρέπει να νιώσει ότι είναι ασφαλής. Δε μπορεί τα κέντρα των πόλεων να είναι ανεξέλεγκτοι χώροι. Να είναι χώροι όπου κάποιοι άνθρωποι ζουν υπό συνθήκες αθλιότητας, χωρίς ασφάλεια, χωρίς περίθαλψη, χωρίς να υπάρχουν στοιχειώδεις χώροι ανθρώπινης διαβίωσης. Άρα, αυτά πρέπει να τα συνδέσουμε.

Τώρα οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να μας πουν πού είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν και νομίζω ότι σε κάθε Περιφέρεια μπορεί να υπάρχει ένας χώρος, ένας Δήμος ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι είναι προς όφελός του να ιδρυθεί εκεί ένα κέντρο φιλοξενίας, αρχής γενομένης βεβαίως από την Αττική και από τη Θεσσαλονίκη.

Διότι από κει πρέπει να δοθεί το παράδειγμα. Ήδη για παράδειγμα προχθές που ήμουν στην Κοζάνη, στη Δυτική Μακεδονία, ο Δήμος Δεσκάτης επιμένει, θέλει να φιλοξενήσει ένα κέντρο. Το θέλει πάρα πολύ. Τα εκτίμησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, είδαν ότι συμφέρει, ότι σημαίνει μια επένδυση, σημαίνει απασχόληση, θέσεις εργασίας, ότι οικονομικά είναι δελεαστικό και το θέλουν.

Μπορούμε λοιπόν με τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών να προχωρήσουμε γρήγορα όμως, χρειάζεται μια ταχύτητα. Δε θα ληφθούν μονομερείς αποφάσεις, αλλά πρέπει να υπάρχει ένα ενιαίο πλαίσιο άσκησης της μεταναστευτικής πολιτικής, ασφάλεια για τους Έλληνες, ανθρώπινη αξιοπρέπεια για τους μετανάστες.

K. Τσερετζούλιας (Μεσόγειο TV): Κύριε Πρόεδρε, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αυξηθεί σημαντικά τόσο η εγκληματικότητα όσο και η παραβατικότητα στην Περιφέρεια, στα χωριά μας με τα κρούσματα ουσιαστικά να καταγράφονται σε καθημερινό επίπεδο. Αυτό έχει ενισχύσει και το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών και των κατοίκων οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις είναι και μεγάλης ηλικίας. Ποιο είναι το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ, ποιο είναι το δικό σας σχέδιο προκειμένου κάποια στιγμή να μπει ένα τέλος και να δοθεί ένα αίσθημα ασφάλειας προς τους πολίτες;

Ευ. Βενιζέλος: Νομίζω ότι είναι συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης και απάντησης και αυτό θα διασφαλιστεί με πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ο στόχος αυτός θα εξυπηρετηθεί με πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, αν προχωρήσουμε σε αυτά που λέμε τώρα.

Και βέβαια, ταυτόχρονα έχουμε τη φύλαξη των συνόρων η οποία πρέπει να είναι και μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματική, γι’ αυτό θα έχετε δει και τις προσπάθειες που έχουμε κάνει σε όλες τις κρίσιμες περιοχές. Κυρίως κρίσιμες περιοχές είναι ο Έβρος και ορισμένα νησιά στα οποία έχουμε πολλές πύλες εισόδου, παράνομης εισόδου μεταναστών.

Η ζωντάνια της υπαίθρου επίσης με την επιστροφή των νέων στην αγροτική παραγωγή, μπορεί να λειτουργήσει πολύ θετικά προς την κατεύθυνση αυτή, διότι αυτό θα δημιουργήσει και την πληθυσμιακή βάση και άρα η Ελληνική Αστυνομία θα έχει πολύ πιο έντονη παρουσία. Θα γίνει αυτό πολύ πιο λειτουργικό.

Δ. Προβής (Axon TV): Κύριε Πρόεδρε, διαβάσαμε σήμερα τις δηλώσεις του Διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδος, του κ. Προβόπουλου ο οποίος λίγο έως πολύ μας είπε ότι η ύφεση για το 2012 ανεβαίνει περίπου κατά μισή μονάδα και επίσης θα έχουμε μια έκρηξη ανεργίας.

Με το δεδομένο αυτό και το δίλημμα που θα προκύψει στη νέα κυβέρνηση, απολύσεις στο δημόσιο τομέα, μειώσεις μισθών, εσείς τι λέτε γι’ αυτά;

Ευ. Βενιζέλος: Απάντησα προηγουμένως για το πώς θ’ αντιμετωπίσει το ζήτημα του Ιουνίου και του μεσοπροθέσμου προγράμματος. Εάν δεν κάναμε αυτά που κάναμε ώστε να μειωθεί δραστικά το χρέος, να καταστεί βιώσιμο το χρέος, εάν δε μειώναμε το έλλειμμα τόσο όσο το μειώσαμε, δηλαδή το μειώσαμε 22,5% δισεκατομμύρια με όρους πρωτογενούς ελλείμματος. Ήταν 24,5 δισ. ευρώ το 2009 και είναι 2 δισ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα τώρα. Ο στόχος είναι από το -2% να πάμε στο 9%, να αποκτήσουμε πρωτογενές πλεόνασμα 4,5 μονάδων του ΑΕΠ, αυτός είναι ο στόχος τώρα για το 2015.

Δεν μπορεί να πέσει χρήμα στην αγορά και δεν μπορεί να κινηθεί η μηχανή της πραγματικής οικονομίας για να καταπολεμήσουμε την ύφεση και να πάμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε απασχόληση. Πως θα γίνει αυτό; Το μυστικό είναι ένα, σταθερότητα πολιτική δημοσιονομική σταθερότητα, τη δημοσιονομική σταθερότητα την έχουμε, την πολιτική σταθερότητα κινδυνεύουμε να την κλονίσουμε τώρα με το εκλογικό αποτέλεσμα, το εκτιμά αυτό ο Έλληνας πολίτης. Πρώτο προϋπόθεση λοιπόν δημοσιονομική και πολιτική σταθερότητα.

Δεύτερη προϋπόθεση ρευστότητα, χρήμα στην αγορά. Πως πέφτει το χρήμα στην αγορά; Παρουσίασα εννέα μέτρα πριν από λίγες μέρες, μέτρα για τις τράπεζες, για το κράτος και για τους μη τραπεζικούς μηχανισμούς χρηματοοικονομικής στήριξης. Οι τράπεζες παίρνουν αρκετά δισεκατομμύρια για την ανακεφαλαιοποίηση, έως 50 δισ. ευρώ. Θα πάρουν λιγότερα, αλλά λέμε έως 50 δισ. ευρώ. Από αυτά ένα μεγάλο μέρος θα περάσει στα δάνεια μετά. Εμείς έχουμε τώρα τον έλεγχο τον στρατηγικό των τραπεζών.

Δεύτερον, οι τράπεζες δανείζουν το δημόσιο με 10 δισ. ευρώ έντοκα γραμμάτια κάθε φορά. Αυτά τα απελευθερώνουμε και θα πέσουν κι αυτά στην αγορά, στα δάνεια, στις επιχειρήσεις. Επίσης αλλάζουμε τους όρους του Τειρεσία, ώστε να είναι πιο δύσκολο να γραφτείς και πιο εύκολο να ξεγραφτείς από τον Τειρεσία λόγω της κρίσης. Δεν μπορείς με μία επιταγή ακάλυπτη να καταστρέφεσαι και να χάνεις την πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.

Άλλο πολύ σημαντικό είναι ότι δε θα αφήσουμε να μειωθούν τα πλαφόν των χορηγήσεων ή να έχουμε αυξητικές τάσεις στα επιτόκια των χορηγήσεων, διότι εμείς έχουμε το στρατηγικό πλαίσιο για τη ρευστότητα στην οικονομία και τις σχέσεις με τις τράπεζες. Δημιουργούμε το Ενιαίο Ταμείο Στήριξης Επιχειρήσεων μικρών και μεσαίων, όλων, με ένα θέμα, κεφάλαιο κίνησης, γιατί εκεί είναι το ζήτημα, το κεφάλαιο κίνησης.

Έρχομαι στο δημόσιο. Το δημόσιο χρωστάει 6,5 δισ. ευρώ στην αγορά και πρέπει να τα δώσει, πρέπει να πάρουμε από το δάνειο για να τα δώσουμε, ζητάμε να επιταχυνθεί η εκταμίευση. Αυτόματα η επιστροφή ΦΠΑ, χρωστάμε 900 εκατομμύρια, σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Πρέπει να μπει στο ταμείο από το δάνειο να δώσουμε κι αυτό να γίνεται αυτόματα.

Έχει λοιπόν πολύ μεγάλη σημασία να διαμορφωθούν οι μηχανισμοί αυτοί, οι οποίοι είναι έτοιμοι, οι οποίοι θα μεταφέρουν το αποτέλεσμα αυτό που έγινε για το χρέος, το PSI, το νέο δάνειο, στην οικονομία, στη μικρή επιχείρηση, στον επαγγελματία, στον άνεργο. Γιατί εάν δε δουλέψει ο επαγγελματίας και ο επιχειρηματίας, δεν υπάρχει δουλειά, δε βρίσκεις θέσεις εργασίας, σε συνδυασμό και με αυτά που είπαμε για την πρωτογενή παραγωγή. Έτσι μειώνεται η ανεργία κι έτσι πηγαίνουμε σε ανάπτυξη, αντί για ύφεση.

Να θυμίσω δε ότι επειδή ο κ. Σαμαράς πιστεύει ότι η κρίση ήρθε το 2010 με την ένταξη στο μηχανισμό στήριξης, ότι η χώρα είναι σε ύφεση από το 2007, από τις αρχές του 2008. Σε ύφεση, που έπρεπε να έχουν χτυπήσει όχι καμπανάκια, οι καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων.

Θ. Κανελλόπουλος (Best TV): Κύριε Πρόεδρε, είμαι από τη Μεσσηνία που περιμένει εδώ και επτά χρόνια ένα δρόμο για να βγει από την απομόνωση και το ξέρετε καλά.

Που καταγράφει 625 λουκέτα τους τελευταίους δύο μήνες, που οι γιατροί ζουν με μισθούς βιωσιμότητας γιατί δουλεύουν σε δημόσιο νοσοκομείο κι όχι σε κάποιο Κολωνάκι, που 126 άνεργοι σύμφωνα με τα στοιχεία στο νομό μου κλήθηκαν χωρίς να τους ρωτήσετε να ματώσουν για να πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ, που δύο άνθρωποι αυτοκτόνησαν τον τελευταίο μήνα εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης. Σε αυτή την κατάσταση ζούμε και σε αυτή την Ελλάδα που την ξέρετε καλά ζείτε.

Σήμερα ζητάτε από τον κόσμο να του δώσετε ελπίδα, όταν το ίδιο το πολιτικό σύστημα ήταν εκείνο που τους τη στέρησε. Το πολιτικό σύστημα που κι εσείς υπηρετείτε όλα αυτά τα χρόνια και που δε χτύπησε καμία από τις παθογένειες.

Η Ελλάδα της μεταπολίτευσης κουράστηκε να βλέπει σωσίες, είμαι 33 χρονών και κουράστηκα κι εγώ. Γιατί πιστεύετε πως αυτή τη φορά θα μας σώσετε; Γιατί να σας πιστέψει ο κόσμος και γιατί να σας πιστέψει ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ που εκφυλίστηκε η ιδεολογία του;

Ευ. Βενιζέλος: Θα σας απαντήσω. Κατ΄ αρχάς ακούω πολύ συχνά ανθρώπους που λένε "ευχαριστούμε που μας σώσατε, δε θέλουμε να μας σώσετε άλλο" και το λένε ειρωνικά οι άνθρωποι γιατί άμα χάσεις τη δουλειά σου, άμα κλείσει η επιχείρησή σου, άμα έχεις πτυχίο ή και διδακτορικό και δε βρίσκεις δουλειά, σου λέει "τι μου λένε τώρα αυτοί σώσαμε τη χώρα, την κρατήσαμε όρθια, τι με νοιάζει εμένα το PSI, η μείωση του χρέους";

Ωραία, τα καταλαβαίνω όλα αυτά και σε ατομικό επίπεδο είναι μία πολύ λογική και φυσιολογική αντίδραση. Εάν όμως δε φτιαχτεί η χώρα, εάν η χώρα δεν μπορεί να κρατηθεί στην Ευρώπη και στο ευρώ και η χώρα γυρίσει στη δραχμή και την αγοράσουν φτηνά οι επιτήδειοι που έχουν βγάλει τα λεφτά τους έξω και περιμένουν η χώρα να καταστραφεί για να έρθουν να την αγοράσουν μπιτ-παρά όπως λέμε εμείς στη Θεσσαλονίκη, δε θα έχουμε βοηθήσει ούτε το νέο, ούτε τον άνεργο, ούτε τον επιχειρηματία να ορθοποδήσει, ούτε τον χαμηλοσυνταξιούχο να ξαναπάρει πίσω αυτό που του αφαιρέσαμε, το δώρο ας πούμε.

Άρα το θέμα δεν είναι τι έγινε, το θέμα είναι τι απετράπη ως χειρότερο και τι είναι αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε τώρα. Θα μου πείτε γιατί δεν προνοήσαμε; Δεν προνοήσαμε γιατί όταν προνοείς πρέπει να ενεργείς τη στιγμή που είσαι στην εξουσία και τη στιγμή που έχεις τη δυνατότητα να προλάβεις το μεγαλύτερο κακό.

Το 2004 έως το 2009, λυπάμαι που το λέω, αλλά έγινε η συντέλεια του κόσμου. Η Ελλάδα μπήκε το 2001 πρακτικά στην ΟΝΕ, το 2001-2002 και 2003 ήταν οι πρώτες τρεις χρονιές της μεγάλης ευφορίας, σας θυμίζω πέσανε τα επιτόκια, εύκολο χρήμα, υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, Ολυμπιακοί Αγώνες, Ελληνική Προεδρία, ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φτάνουμε στο 2004, που θα έπρεπε να διαμορφώσουμε την άλλη στρατηγική, τη στρατηγική της σύγχρονης και ανταγωνιστικής Ελλάδας, ο κόσμος αλλάζει, είναι ο κ. Καραμανλής Κυβέρνηση με τον κ. Αλογοσκούφη, δεν κάνουν απολύτως τίποτα, έκαναν την απογραφή και μας εκθέσανε απλώς και το 2007-2008 που ξεσπά η παγκόσμια κρίση στην Αμερική, τα στεγαστικά δάνεια, η Lehman Brother, έρχεται ο κ. Καραμανλής με τον κ. Αλογοσκούφη και λέει τη θεωρία της ελληνικής όασης και «μη φοβάστε, η Ελλάδα είναι όαση, δεν πλήττεται από την κρίση».

Και αποδεικνύεται ότι έχουμε έλλειμμα το 2009 15,8% (24,5 δισ. ευρώ πρωτογενώς χωρίς τους τόκους) για την εξυπηρέτηση του χρέους κι έχουμε έλλειμμα του ισοζυγίου, δηλαδή σχέση κυρίως του εμπορικού ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών 15 μονάδες, είμαστε η χειρότερη χώρα του κόσμου.

Και βεβαίως το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει τον Οκτώβριο και θεωρεί ότι θα βρει μια κατάσταση κρίσης αλλά κατά τα συνήθη συμβατική, δηλαδή τι έχουμε στην Ελλάδα, έχουμε κανένα σεισμό, καμιά πυρκαγιά, καμιά πλημμύρα, έχουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις αλλά τα βγάζουμε πέρα, είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοια φαινόμενα, δεν είμαστε συνηθισμένοι ούτε σε καταστροφή πυρηνικού εργοστασίου, ούτε σε τσουνάμι.

Και όταν έχεις μία εμπειρία άλφα και μετά πρέπει να διαχειριστείς μία εμπειρία ωμέγα, βεβαίως έχεις και λάθη και αρρυθμίες και καθυστερήσεις, αλλά μετά έπρεπε όλοι να συσπειρωθούμε, όλοι οι Έλληνες, Κυβέρνηση εθνικής πανευθύνης, προκειμένου να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα δύσκολων αποφάσεων. Δύσκολων αποφάσεων σημαίνει να μειώσεις το έλλειμμα, να κάνεις το χρέος βιώσιμο, να το κουρέψεις.

Όλοι αυτοί που λένε "θέλουμε έναν ήρωα Πολιτικό, να αρνηθεί να πληρώσει το χρέος", δεν έχουν καταλάβει ότι εμείς αρνηθήκαμε να πληρώσουμε το χρέος; Ότι επί δικής μου υπουργίας αφαιρέσαμε 110 δισεκατομμύρια χρέους, όταν όλο το χρέος που διευθέτησε η Αργεντινή πριν από λίγα χρόνια ήταν 90 δισεκατομμύρια δολάρια και εμείς κόψαμε 107 δισεκατομμύρια ευρώ.

Λοιπόν, αυτή είναι η κατάσταση. Τώρα αν θέλει να ακολουθήσει μία άλλη γραμμή ο Έλληνας πολίτης να την ακολουθήσει. Να μας πει ποια είναι, να την αποφασίσει και να την ακολουθήσει. Να δει όμως ποιον θα έχει Πρωθυπουργό, ποιον θα έχει Υπουργό Οικονομικών, ποια γραμμή θα εφαρμοστεί, πού θα πάμε την επόμενη μέρα. Όχι τυφλά, καθαρά και φιλικά.

Αν ο πολίτης θέλει να πάει σε μια Κυβέρνηση που δεν έχει μέσα τις δυνάμεις οι οποίες έχουν ευθύνη για τη μεταπολίτευση, για τις δεκαετίες του ’50, του ’60, του ’70, του ’80, ωραία να πάει.

Να γίνει μια Κυβέρνηση, λοιπόν, στην οποία να μετέχει πού, το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Αριστερά, ο κ. Καμένος; Ο κ. Καρατζαφέρης μπήκε – βγήκε, ας πάει κι αυτός να κάνουν  μια Κυβέρνηση. Να κυβερνήσουν τον τόπο όμως, να δώσουν τις συντάξεις, να δώσουν τους μισθούς, να δώσουν ανάπτυξη, να δώσουν ελπίδα, σταθερότητα, να πάνε να αναδιαπραγματευτούν με την κα Merkel και τον κ. Hollande θέλετε το νέο πρόεδρο της Γαλλίας; Να πάνε, αλλά να φέρουν τη χώρα σε καλύτερη κατάσταση όχι σε χειρότερη.

Γ. Μακαρατζής (DR Τηλεόραση): καλησπέρα. Μέρα με τη  μέρα, μήνα με το μήνα βλέπουμε τα επιδόματα των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών να μειώνονται. Έχετε στο πρόγραμμά σας κάτι γι’ αυτές τις οικογένειες και ειδικά για τις οικογένειες με ανήλικα παιδιά

Ευ. Βενιζέλος: Έχει περικοπεί το επίδομα πολυτέκνων για όσες οικογένειες έχουν άνω των 45.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα. Αυτή ήταν η περικοπή που έγινε. Έγινε σε συμφωνία με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς το Φεβρουάριο για να κλείσουμε την τρύπα των 325 εκατομμυρίων και να ψηφιστεί το πρόγραμμα από το Eurogroup και τις άλλες Βουλές, τις Βουλές των άλλων χωρών.

Δεν έγινε γιατί θέλαμε να το κάνουμε. Εκείνη τη στιγμή ή έπρεπε να κάνουμε ακόμη μεγαλύτερη περικοπή των συντάξεων ή ακόμη μεγαλύτερη περικοπή των επιδομάτων ανεργίας ή να βρούμε αυτή τη λύση για όσους έχουν εισόδημα άνω των 45.000 ευρώ το χρόνο.

Αδικίες υπάρχουν πολλές. Η κορυφαία είναι το χαμηλό επίδομα ανεργίας, γιατί κορυφαία είναι η ανεργία και πιο πολύ η ανεργία των νέων και των ανθρώπων που δεν έχουν προοπτική επανόδου, που είναι γύρω στα 55 και είναι ας το πούμε επί ξηρού ακμής.

Αυτά θέλουμε να αλλάξουμε, αλλά πώς θα τα αλλάξουμε με λόγια; Βλέπετε η χώρα έφτασε σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο ευημερίας και κατανάλωσης χωρίς υπόβαθρο, δεν είχαμε λύσει θέματα υποβάθρου. Δεν είχαμε ανοίξει την αγορά, δεν είχαμε ανοίξει τα επαγγέλματα, δεν είχαμε μειώσει τις δημόσιες δαπάνες.

Βλέπετε τώρα τι γίνεται με επιδόματα μαϊμού, με συντάξεις μαϊμού, με το ΙΚΑ Καλλιθέας, με υπερωρίες οι οποίες δεν γίνονται αλλά πληρώνονται, με εφημερίες οι οποίες δεν γίνονται αλλά πληρώνονται, είναι ένα συνολικό πρόβλημα λειτουργίας του κράτους, ένα συνολικό πρόβλημα όρων λειτουργίας της κοινωνίας, της πολιτείας και της οικονομίας.

Και πρέπει να το ξαναγράψουμε αυτό το πλαίσιο, δεν μπορεί να μείνουμε μέσα στο παλιό πλαίσιο.

Φ. Βαρδής (Ολυμπιακή Ραδιοφωνία Τηλεόραση): Κύριε Υπουργέ, πριν από εβδομάδες ο κ. Σαχινίδης είχε ανακοινώσει ότι θα ανασταλεί η πληρωμή των δύο πρώτων δόσεων για τους πυρόπληκτους του Νομού Ηλείας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπογραφεί καμία απόφαση. Τι πρόκειται να γίνει γι’ αυτά;

Ευ. Βενιζέλος: Θα γίνει αυτό που είχε πει ο κ. Σαχινίδης. Τον είχα παρακαλέσει και εγώ να φροντίσει να αντιμετωπίσουμε το θέμα των πυροπλήκτων της Ηλείας.

Φ. Βαρδής (Ολυμπιακή Ραδιοφωνία Τηλεόραση): Αν μου επιτρέπετε λήγει η πρώτη δόση τον Ιούνιο.

Ευ. Βενιζέλος: Θα το αντιμετωπίσει προφανώς. Έλειπε στην Αμερική τις τελευταίες μέρες στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ελπίζω ότι σήμερα, χθες το βράδυ που ήρθε, θα το αντιμετωπίσει. Εντάξει;

Χάρηκα που σας είδα, να είστε καλά.

 

Στην συνέντευξη Τύπου έλαβαν μέρος οι:

- Σπ. Μασούρης (Super TV)

- Γ. Ναστούλης (Ηλέκτρα ΤV)

- Ρ. Σγουρέα-Βούλγαρη (Νότια Ελληνική Τηλεόραση)                                                   

- Χ. Μπόκας (Αχελώος TV)

- Κ. Κουρτέλη (MaxTV Αργολίδας)

- Ν. Ξανάλατος (Πάτρα ΤV)

- Φ. Βαρδής (Ολυμπιακή Ραδιοφωνία-Τηλεόραση)

- Γ. Μακαρατζής (DR Τηλεόραση)

- Θ. Κανελλόπουλος (Best TV)

- Δ. Προβής (Axon TV)

- K. Τσερετζούλιας (Μεσόγειο TV)