Αθήνα, 17 Απριλίου 2012


Συνέντευξη Τύπου Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σε Μέσα Ενημέρωσης της Κρήτης

Συντονίστρια: Ευχαριστούμε πολύ που είστε σήμερα εδώ. Το ΠΑΣΟΚ ξεκινά μια πολύ σημαντική διαδικασία λίγες ημέρες πριν από την κάλπη σε μια εξαιρετικά κρίσιμη αναμέτρηση και συναντά τα περιφερειακά μέσα σε μια ανοιχτή και ουσιαστική συζήτηση. Ο Πρόεδρός μας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εγκαινιάζει αυτή την πολύ σημαντική διαδικασία με τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης της Κρήτης σήμερα. Αυτή η συζήτηση μεταδίδεται ζωντανά σε όλα τα μέσα ενημέρωσης της Κρήτης. Ας ελπίσουμε Πρόεδρε ότι θα συνεχιστεί αυτή η καλή και εποικοδομητική δουλειά.

Να παρουσιάσουμε τους δημοσιογράφους: Μανώλης Κονσολάκης από το Kύδων TV,  Σωτήρης Μεταξάς από το Creta Channel, Δημήτρης Τουρλούκης από Τηλεκρήτη-Ιεράπετρα, Γιώργος Κώνστας από τα Χανιώτικα Νέα, Κατερίνα Πολύζου από τη Νέα Τηλεόραση και την ΕΡΑ Χανίων. Να ξεκινήσουμε με μια μικρή τοποθέτηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

redsq Ευ. Βενιζέλος: Κατ’ αρχάς χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι εδώ με τους εκπροσώπους των ραδιοτηλεοπτικών μέσων της Κρήτης. Χαίρομαι γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να απευθυνθώ από την Αθήνα, από το κτήριο της οδού Ιπποκράτους, στους πολίτες της Κρήτης. Θα είμαι μεθαύριο στο Ηράκλειο, την Παρασκευή για τη μεγάλη συγκέντρωση που οργανώνει εκεί το ΠΑΣΟΚ.

Θα έχω την ευκαιρία να σας ξαναδώ επιτόπου, αλλά νομίζω ότι είναι μια ωραία σκέψη να οργανώνουμε αυτές τις συναντήσεις με τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης ανά περιφέρεια, ώστε να έχουμε την άνεση να συζητούμε τα θέματα τα οποία απασχολούν όλους τους Έλληνες πολίτες, όχι μόνο αυτούς που βρίσκονται στο λεκανοπέδιο, ή στη Θεσσαλονίκη και τους Έλληνες της περιφέρειας που έχουν μια πολύ πιο ψύχραιμη και πολύ πιο αυθεντική πολλές φορές σχέση με τα πράγματα.

Θέλω να πω μόνο δυο-τρεις σκέψεις εισαγωγικά για να τροφοδοτήσω τις ερωτήσεις σας. Οι εκλογές της 6ης Μαΐου είναι οι πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων πολλών δεκαετιών. Σίγουρα οι πιο κρίσιμες της Μεταπολίτευσης, από το 1974 και μετά. Λίγες εκλογικές αναμετρήσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έως σήμερα είναι συγκρίσιμες με τις εκλογές του Μαΐου.

Φοβάμαι ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες δεν το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό. Οι εκλογές του Μαΐου δεν είναι ευρωεκλογές, ούτε μια μεγάλη επίσημη δημοσκόπηση. Δεν είναι δεδομένη η κυβέρνηση, δεν είναι δεδομένη η πολιτική. Πρέπει να δοθούν οι απαντήσεις την ημέρα των εκλογών στην κάλπη.

Ο Έλληνας πολίτης κρατάει στα χέρια του μια πολύ ισχυρή δύναμη την οποία μπορεί να τη χρησιμοποιήσει προφανώς και για να τιμωρήσει πολιτικά, αλλά πρωτίστως νομίζω ότι πρέπει να τη χρησιμοποιήσει για να προδιαγράψει τη μοίρα και το μέλλον του τόπου.

Το ΠΑΣΟΚ έχει μια ολοκληρωμένη πρόταση. Το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί την πρώτη θέση, τη νίκη στις εκλογές. Θέλει να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Θέλω εγώ ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να έχω την διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, γιατί δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει αυτοδύναμη πλειοψηφία, αλλά μόνο το ΠΑΣΟΚ με την δική μου διερευνητική εντολή έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει μια μεγάλη συμμαχία υπεύθυνων δυνάμεων, δυνάμεων που πιστεύουν στην κοινωνική αλληλεγγύη και στις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις.
    
Καμία άλλη πρόταση δεν οδηγεί σε πρακτικό αποτέλεσμα. Αν σκεφτείτε προσεκτικά τις άλλες προτάσεις, θα δείτε ότι οδηγούν σε αδιέξοδο, είτε λόγω κομματικής αλαζονείας, είτε λόγω αόριστης και επιπόλαιας προσέγγισης των πραγμάτων. Ούτε η αυτοδυναμία του κ. Σαμαρά και της Ν.Δ. είναι εφικτή και η απειλή της επανάληψης των εκλογών είναι τραγική για το κράτος, την οικονομία και τους πολίτες. Ούτε μια ετερόκλητη συνεργασία δυνάμεων εναντίον του μνημονίου που άλλες είναι φιλοευρωπαϊκές, άλλες αντιευρωπαϊκές, δεν λέει τίποτα συγκεκριμένο, δεν μπορεί να οδηγήσει σε ένα πρακτικό αποτέλεσμα.

Το ερώτημα είναι: «Ποιος θα πάει στο Eurogroup 14 Μαΐου; Ποιος θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής στις 20 Μαΐου; Ποιος θα πάρει τη χώρα στις πλάτες του τον Μάιο όπως την πήρα εγώ τον προηγούμενο Ιούνιο και τη φτάσαμε εδώ που τη φτάσαμε; Τώρα πρέπει να κάνουμε το τελευταίο βήμα, για την οριστική υπέρβαση της κρίσης.

Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο τίθενται τα ζητήματα και αν θέλετε το συζητάμε, αν θέλετε το εμπλουτίζουμε με τις ερωτήσεις σας. Πάντως σε αυτά τα βασικά και θεμελιώδη πρέπει να απαντήσουμε.

Μ. Κονσολάκης (Kύδων TV): Καλησπέρα σας κ. Πρόεδρε. Σας ευχαριστούμε κατ’ αρχήν γιατί είναι σημαντικό να ακούγεται και η φωνή της Περιφέρειας και δεν νομίζω ότι έχετε πολλές φορές την ευκαιρία. Διάβαζα πριν από λίγο ότι το ΔΝΤ στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία προβλέπει επιστροφή στην ανάπτυξης από το 2014.
Διάβαζα επίσης ότι επισημαίνεται στην έκθεση ότι η χώρα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ύφεση. Είναι φανερό ότι ακόμη και με τις προβλέψεις των ίδιων των εμπνευστών του μνημονίου, το πράγμα δεν βγαίνει.

Θέλω λοιπόν να σας ρωτήσω αν μετά τις εκλογές το κόμμα σας, όπως είπατε, έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει μια κυβέρνηση, θα ζητήσετε από την Τρόικα να αλλάξει επιτέλους αυτό το μείγμα της πολιτικής που μας επιβάλλει όπως το απαιτούν και οι πολίτες; Και σας ρωτάω αυτό γιατί σαν Υπουργός Οικονομικών έχετε διαπραγματευτεί με την Τρόικα, άρα το επόμενο αυτονόητο ερώτημα είναι τι πιθανότητες υπάρχουν να το επιτύχετε αυτό;

redsq Ευ. Βενιζέλος:  Αρχίζω από την τελευταία παρατήρησή σας. Θα έλεγα ότι ίσως είμαι ο μόνος που έχει διαπραγματευτεί και έχει και στην ουσία επαναδιαπραγματευτεί. Γιατί η μεγάλη διαπραγμάτευση ξεκίνησε από τα τέλη Αυγούστου του 2011, όταν θυμάστε ότι προς στιγμή αποχώρησε η Τρόικα και μετά επανήλθε για να φτάσουμε στη συμφωνία για το νέο πρόγραμμα. Για το νέο πρόγραμμα, για το PSI, για τη μείωση του χρέους, για τα 130 δισεκατομμύρια ευρώ, για μια οριστική λύση που κάνει βιώσιμο το χρέος και τη χώρα.

Και βέβαια διαπραγματεύτηκα αυτή καθ’ εαυτή τη σύμβαση με τον κ. Σαμαρά κρυμμένο από πίσω μου, διότι δεν ήμουνα Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ. Από το Νοέμβριο του 2011 και μετά ήμουνα Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών και του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., στην αρχή δε και του ΛΑΟΣ και εν τέλει της χώρας βέβαια, γιατί στο όνομα της χώρας έγιναν όσα έγιναν.

Το ΔΝΤ λέει στην έκθεσή του αυτό που είναι το πρόγραμμα τώρα: Δηλαδή μηδενική αύξηση, άρα σταματάει η ύφεση το 2013, θετικός ρυθμός αύξησης το 2014. Το σχέδιο σύμφωνα με το πρόγραμμα και τους εταίρους μας είναι το 2014 να είμαστε σε πρωτογενές πλεόνασμα, άρα η ετήσια διαχείριση να είναι θετική, πλεονασματική. Μάλιστα να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ξέρετε ξεκινήσαμε το 2009 με πρωτογενές έλλειμμα, δηλαδή έλλειμμα της διαχείρισης του έτους 2009 24,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Έχουμε κερδίσει μέχρι το 2012, τώρα που μιλάμε, 22,5 από τα 24,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Φέτος το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι μείον 2 δισ. ευρώ και πρέπει να φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 9 δισ. ευρώ. Μείον 2 έως 9 ίσον 11 δισ. ευρώ κι αυτά είναι που πρέπει να πετύχουμε.

Και παράλληλα, από το 2014 θα έχουμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης 2,6% και με τέτοιο ρυθμό τουλάχιστον γίνεται βιώσιμο το χρέος και βιώσιμη η χώρα. Αλλά σίγουρα έχουμε υποστεί μία πολυετή σωρευτική ύφεση, η χώρα έχει μπει σε βαθιά ύφεση που μόνο σε πόλεμο τη συναντάς. Γιατί έγινε αυτό; Γιατί έπρεπε να κάνουμε μία δημοσιονομική προσαρμογή, δηλαδή να μειώσουμε το έλλειμμα, μέσα σε δραματικά μικρό χρόνο.

Ας μιλήσουμε καθαρά. Αν αποφασίζαμε μόνοι μας το 2010, το 2011, το 2012, θα αποφασίζαμε μια τόσο σύντομη πορεία προσαρμογής; Δηλαδή σε δύο, τρία, τέσσερα χρόνια; Ή θα επιλέγαμε μία προσαρμογή πιο σταδιακή, ήπια, χωρίς υφεσιακά αποτελέσματα, σε δέκα χρόνια; Προφανώς θα επιλέγαμε το δεύτερο.

Αλλά υπήρχε ένα ερώτημα το οποίο ήταν τραγικό: Ποιος θα πλήρωνε την κάλυψη του ελλείμματος; Και την αύξηση του χρέους; Γιατί όταν έχεις ετήσιο έλλειμμα, προσθέτεις και χρέος στο χρέος. Εμείς λοιπόν δεν αυτοχρηματοδοτούμε τα ελλείμματά μας, μας τα χρηματοδοτούν οι εταίροι μας που μας δανείζουν. Αυτοί λοιπόν για να μας δανείσουν, προκειμένου να καλύψουμε τα ελλείμματά μας και την ανανέωση του χρέους και την εξυπηρέτηση του χρέους, δηλαδή και τα χρεολύσια και τους τόκους κάθε χρονιάς, μας έθεσαν όρους και ο επόμενος όρος ήταν και είναι η πολύ σύντομη περίοδος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Το άλλο σκέλος του προγράμματος είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές. Πρέπει να ανοίξουν τα επαγγέλματα, να λειτουργεί ανταγωνιστικά η αγορά, να προχωράμε τις επενδύσεις, να αλλάξουμε το κράτος και να το κάνουμε πιο μικρό πιο φιλικό στον πολίτη πιο έξυπνο, να λειτουργεί η Δημόσια Διοίκηση, να σέβεται την κοινή λογική, να σέβεται τον πολίτη, να έχουμε μια καλύτερη εκπαίδευση.

Να έχουμε λιγότερες δαπάνες υγείας με καλύτερο αποτέλεσμα, γιατί έχουμε πολλαπλάσιες δαπάνες σε σχέση με τη Σουηδία και πολύ μικρότερο αποτέλεσμα. Να μαζέψουμε διάφορα διάχυτα σκάνδαλα του τύπου παράνομες συντάξεις, παράνομα επιδόματα και ούτω καθεξής.

Το σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών έπρεπε να το έχουμε αποφασίσει μόνοι μας πριν από δεκαετίες και καθυστερούμε. Είναι μια επιλογή που έπρεπε να την έχουμε κάνει, που πρέπει να την κάνουμε μόνοι μας. Για τη δημοσιονομική προσαρμογή σας είπα ποια είναι η διαφορά.

Η συμφωνία με τους εταίρους πολύ χοντρικά ποια ήταν και ποια είναι; Μας είπαν αυτοί: «Εμείς σας βοηθάμε να μειώσετε το χρέος δραστικά, να κάνετε κούρεμα». Κούρεμα το οποίο δεν έχει ξαναγίνει στον κόσμο. Όλη η αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής ήταν 90 δισεκατομμύρια δολάρια και η δική μας εδώ λύση με το PSI ήταν για 206 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή μιλάμε για συγκλονιστικά μεγάλα μεγέθη.

Άρα λένε αυτοί: «Εμείς καλύπτουμε το ζήτημα του χρέους, εσείς καλύψτε σταδιακά το έλλειμμα». Λέω εγώ τώρα: Πώς θα αντιμετωπίσουμε την τελευταία φάση; Πρέπει να την κάνουμε πιο ήπια τη φάση αυτή, γι΄ αυτό έχω προτείνει και αυτό: Θα διαπραγματευθούμε, θα διεκδικήσουμε και πιστεύω θα πετύχουμε από το Μάιο και μετά, προσαρμογή όχι μέχρι το 2014 αλλά μέχρι τέλος του 2015, τρία αντί για δύο χρόνια.

Εάν αυτό σπάσει σε τρία χρόνια, μπορούμε να πετύχουμε το στόχο με πιο φιλικό για τον πολίτη τρόπο και με μικρότερες επιπτώσεις σε σχέση με την ανάπτυξη, με μικρότερο κίνδυνο για ύφεση. Πώς θα το πετύχουμε αυτό;

  • Περισσεύουν λεφτά από τα 130 δισεκατομμύρια ευρώ του δανείου.
  • Περισσεύουν τα λεφτά από το PSI γιατί είχαμε μεγαλύτερη επιτυχία από ό,τι περιμένανε, γιατί περιμένανε επιτυχία 95% κι έχουμε επιτυχία 100% κι αυτό σημαίνει περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω τα οποία τα έχουμε. 
  • Και θα χρειαστούμε κάπως λιγότερα λεφτά για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να είναι εγγυημένες οι καταθέσεις και για να πέσει χρήμα στην αγορά.

Θα χρειαστούμε τελικά, μέσα από τις κινήσεις που κάνουμε και τη διαπραγμάτευση λιγότερα, άρα περισσεύει για να πάμε και το 2015.

Και ταυτόχρονα πρέπει να στηρίξουμε την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Παρουσίασα σήμερα μια δέσμη μέτρων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, για τα δάνεια, για τους άνεργους νέους, για την πλήρη υγειονομική κάλυψη, για το εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης και βεβαίως αναπτυξιακή στήριξη με πρωτοβουλίες σαν αυτές που περιμένουμε να ανακοινώσει ο κ. Barroso.

Και γι΄ αυτό του έστειλα επιστολή χθες και μίλησα μαζί του τηλεφωνικά, γιατί του έκανα πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για την ανεργία των νέων, για ρευστότητα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, για αποδέσμευση των μεγάλων έργων, για εμπροσθοβαρή εκταμίευση, για ξεμπλοκάρισμα συγκεκριμένων φακέλων στη γραφειοκρατία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό είναι πολύ συνοπτικά το δικό μας σχέδιο.

Σ. Μεταξάς (Creta Channel): Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα σας, θα ξεκινήσω με δύο ερωτήματα με αφορμή την εισηγητική σας τοποθέτηση. Είπατε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει τη δυνατότητα συμμαχίας», δεν είναι εφικτή η αυτοδυναμία, έχετε τη δυνατότητα συμμαχίας. Ερώτηση: Έχετε κάνει επαφές, το έχετε διασφαλίσει;
Και δεύτερον. Είπατε ότι «απομένει το τελευταίο βήμα στο κομμάτι των μέτρων και της προσαρμογής», πως μεταφράζεται αυτό το τελευταίο βήμα για την ελληνική κοινωνία, διότι μέχρι στιγμής κάθε βήμα ήταν εξαιρετικά δύσκολο κι είχε πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία. Ευχαριστώ.

redsq Ευ. Βενιζέλος: Η ΝΔ λέει: «Δεν θέλω συνεργασία με κανέναν, ούτε με το ΠΑΣΟΚ, ούτε με την Αριστερά, ούτε με τις δυνάμεις που αποσπάστηκαν από το χώρο της συντηρητικής παράταξης, μια και οι πολιτικές δυνάμεις οι οποίες είναι ταγμένες κατά του μνημονίου είναι ετερόκλητες».

Το ΚΚΕ λέει: «δεν θέλω Ευρώπη, δε θέλω ευρώ». Καθαρή θέση, σεβαστή, αλλά διαφωνούμε, θεωρούμε ότι είναι βλαπτική για τα συμφέροντα των Ελλήνων.

Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι λέει, αν είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής ή όχι. Ας υποθέσουμε ότι είναι, αλλά εκτός μνημονίου. Και υπάρχουν και δυνάμεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που είναι κι αυτές της άποψης του ΚΚΕ, δηλαδή με την αντιευρωπαϊκή πορεία εκτός ευρώ.    

Υπάρχει ο κ. Κουβέλης ο οποίος λέει ένα συμπαθητικό «Ναι στην Ευρώπη, ναι στο ευρώ, όχι στα μέτρα, όχι στους όρους, όχι στους περιορισμούς». Πώς όμως; Η Ευρώπη έχει κανόνες, έχει συσχετισμούς, έχει διαπραγμάτευση και δεν σου δίνει κανείς εύκολα τα λεφτά του χωρίς όρους γιατί απολογείται σε εκλογικά σώματα, σε κοινοβούλια, σε μέσα ενημέρωσης, σε κάθε χώρα. Δεν είναι μόνον η Γερμανία και η Ολλανδία και η Αυστρία, είναι και η Εσθονία και η Μάλτα και ούτω καθεξής.

Και υπάρχουν και οι δυνάμεις, ας το πούμε έτσι, της υπερσυντηρητικής προσέγγισης, οι οποίες ακόμη και αν ισχυρίζονται ότι είναι υπέρ της Ευρώπης λένε κάτι το οποίο είναι αντιφατικό. Γιατί λένε ότι θα πάνε να κάνουν τι, να επαναδιαπραγματευθούν, να καταγγείλουν τη σύμβαση; Δεν έχω καταλάβει ποιο είναι το μέτωπο.

Η υπευθυνότητα όμως είναι κάτι που διαμορφώνεται και θέλω να καλέσω με την ευκαιρία αυτή όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σκεφτούν ποιος θα είναι ο βαθμός ευθύνης τους μετά τις εκλογές, ώστε να αρχίσουν να γίνονται υπεύθυνες πριν τις εκλογές.

Πάντως, οι μόνοι που μπορούμε να επικοινωνήσουμε με όλο το πολιτικό φάσμα επί τη βάση μιας συγκεκριμένης προγραμματικής πρότασης που είναι το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης που έχουμε παρουσιάσει, είμαστε εμείς. Κι όταν λέω Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, θέλω να το τονίσω αυτό, πιστεύουν οι Έλληνες ότι υπάρχει το μνημόνιο, είμαστε δεσμευμένοι, δεν μπορούμε να ασκήσουμε πολιτική, δεν υπάρχει περιθώριο για τίποτα, απλώς αλλάζουμε το χρώμα του εξωφύλλου, βάζουμε ένα πράσινο εξώφυλλο εμείς, ένα μπλε εξώφυλλο η Νέα Δημοκρατία.

Δεν είναι έτσι. Το μνημόνιο καλύπτει μια πολύ στενή λωρίδα θεμάτων, υπάρχει μια πολύ μεγάλη περιοχή που ανήκει στη δική μας ευθύνη και διακριτική ευχέρεια. Μιλάει το μνημόνιο για εξωτερική πολιτική, για υφαλοκρηπίδα, για ΑΟΖ, για ορυκτό πλούτο; Μιλάει για την εθνική ταυτότητα;

Μιλάει για το εθνικό παραγωγικό μοντέλο; Για το τι μπορεί να κάνει για παράδειγμα η Κρήτη με τις παραγωγικές της μονάδες ως υπόδειγμα περιφερειακής οικονομίας και περιφερειακού μοντέλου ανάπτυξης; Μιλάει το μνημόνιο για το πώς πρέπει να είναι τα πανεπιστήμιά μας ή τα ερευνητικά μας κέντρα; Ή για το πώς θα γυρίσουν οι νέοι στην ύπαιθρο, γιατί η πρωτογενής παραγωγή σε συνδυασμό με τη βιομηχανία τροφίμων και την επωνυμία των προϊόντων μπορεί να ανοίξει τεράστιες οικονομικές δυνατότητες; Όχι, αυτά είναι δικά μας θέματα, είναι το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης. Αυτή είναι λοιπόν πολύ συνοπτικά η δική μας απάντηση.

Τώρα, σε σχέση με τον Ιούνιο και το επόμενο βήμα. Σας είπα ότι το επόμενο βήμα οδηγεί σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης και σε αποκατάσταση της δημοσιονομικής αξιοπρέπειας και κυριαρχίας. Πώς θα το πετύχουμε αυτό; Με βιώσιμα δημόσια οικονομικά, κυρίως βιώσιμο δημόσιο χρέος και πρωτογενές πλεόνασμα αντί για πρωτογενές έλλειμμα.

Πρέπει να πετύχουμε το στόχο για 11 δισ. ευρώ μέχρι τέλος του 2015 και για θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Είναι όλα αυτά που λέμε, όλα αυτά που παρουσιάζουμε για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, για τη ρευστότητα στην αγορά, όλα αυτά που λέω για την πιο ήπια προσαρμογή, για τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Πολύ απλά: όσο πιο πολύ προχωράμε τις διαρθρωτικές αλλαγές -άνοιγμα επαγγελμάτων, απελευθέρωση αγοράς, επενδύσεις, διευκόλυνση των νέων- όλα αυτά αποσυμφορίζουν την πίεση για οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Υπάρχει περιθώριο να θιγεί ο χαμηλοσυνταξιούχος και ο χαμηλόμισθος; Όχι. Μπορούμε σταδιακά να αποκαθιστούμε αδικίες και απώλειες; Ναι. Πως; Μέσα από τη σταδιακή επιτυχία των δημοσιονομικών στόχων και εν τέλει μέσα από την απελευθέρωσή μας. Η απελευθέρωση θα έρθει όταν σταθούμε ισότιμα στο τραπέζι της Ευρώπης.

Αυτή είναι η διαδρομή που προτείνουμε εμείς. Είναι ένας δρόμος συγκεκριμένος, δύσκολος, ασφαλής. Η άλλη πρόταση ποια είναι; Υπάρχει δυστυχώς η πεποίθηση ότι ματαιοπονούμε, ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτε, ότι η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη. Εάν πιστεύουμε ότι η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη και ότι η Ελλάδα θα πτωχεύσει, σημαίνει ότι θα βγούμε και από το ευρώ και ότι όλες οι θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός θα πάνε στον βρόντο.

Εδώ το μεγάλο θέμα είναι να προστατέψουμε τις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός να δώσουμε νόημα στις θυσίες αυτές και όσο γίνεται γρηγορότερα να βγάλουμε από πάνω μας το  βάρος της εξάρτησης και να αποκαταστήσουμε τις αδικίες μέσα από την ανάπτυξη και μέσα από τη δημοσιονομική μας ανασυγκρότηση.

Μπορούμε και τις χαμηλές συντάξεις να αποκαταστήσουμε, από τις οποίες αφαιρέσαμε ένα μέρος των Δώρων, μπορούμε και τα Επιδόματα Ανεργίας που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να αποκαταστήσουμε, μπορούμε κυρίως να αποκαταστήσουμε την ελπίδα, την προοπτική και την αισιοδοξία. Πρέπει να κινηθούμε συγκροτημένα, συντεταγμένα, υπεύθυνα.

Ο άλλος δρόμος δεν υποστηρίζεται και δεν προτείνεται στην πραγματικότητα από κανέναν. Δεν βγαίνει κανείς να πει ευθαρσώς, πλην του ΚΚΕ, έξω από την Ευρώπη, επιστροφή στη δραχμή. Γιατί πρέπει να εξηγήσει τι σημαίνει αυτό.

Θέλετε να σας πω ένα μικρό παράδειγμα τι θα συμβεί εάν ακολουθήσουμε το δρόμο αυτό; Δεν θα ισχύει τίποτε από όσα είπαμε για το δημόσιο χρέος. Το δημόσιο χρέος μας θα γίνει πολύ μεγαλύτερο από ό,τι ήταν γιατί είναι εκφρασμένο σε ευρώ. Φαντάζεστε μια επιστροφή στη δραχμή; Τι θα γίνει με τις τιμές; Τι θα γίνει με τον πληθωρισμό; Τι θα γίνει με τα εισοδήματα;

Αλλά ας το πω ακόμη πιο απλά: Εγώ απαντώ στο ερώτημα αν θα γίνουν περικοπές μισθών και συντάξεων τον Ιούνιο. Και εξηγώ πώς μπορεί αυτό να αποφευχθεί και κυρίως για χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους πως μπορούν να αποφευχθούν οι οριζόντιες και άδικες περικοπές.

Οι άλλοι τι λένε; Ποια είναι η απάντηση του ΚΚΕ; Του ΣΥΡΙΖΑ; Της Δημοκρατικής Αριστεράς; Του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού; Του κ. Καμμένου; Ποια είναι η απάντηση; Θα μπορούν να καταβληθούν συντάξεις και μισθοί τον Ιούνιο; Γιατί πρέπει κάποιος να μας δώσει λεφτά για να τις καταβάλλουμε. Αλλιώς πρέπει να πάμε βίαια στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, όχι από τα τέλη του 2014 αλλά από τον Ιούνιο του 2012.

Αν κάποιος τώρα συζητά γύρω από τον κίνδυνο μιας περικοπής λίγων ποσοστών και θέλουμε όλοι να τον αποφύγουμε και έχουμε υπεύθυνες προτάσεις γι' αυτό, θα πάμε σε ένα κούρεμα το οποίο θα είναι βίαιο και βάρβαρο, εάν ακολουθήσουμε έναν άλλο δρόμο γιατί πρέπει να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας, ακόμη κι αν μας αφήσουν στο ευρώ.

Γιατί μπορούν να μας κάνουν και το εξής: να μας πουν «μείνετε στο ευρώ, πληρώνουμε το εξωτερικό χρέος, δεν υπάρχει τυπική χρεοκοπία, δεν υπάρχει default, αλλά για τα εσωτερικά θέματα για τις εσωτερικές πληρωμές, με τα δικά σας λεφτά ό,τι εισπράττετε από τους φόρους καλύπτετε τις δαπάνες σας». Αυτός είναι ο κίνδυνος.

Άρα συνεχώς δέχεται το ΠΑΣΟΚ την ερώτηση: «Τι θα γίνει τον Ιούνιο;». Και δίνουμε μια υπεύθυνη απάντηση. Την αντιστρέφω την ερώτηση: Ποιος εγγυάται ότι θα καταβληθούν μισθοί και συντάξεις τον Ιούνιο; Εμείς.

Δ. Τουρλούκης (ΤηλεΚρήτη Ιεράπετρας): Καλησπέρα σας. Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω τι μέτρα έρχονται μετά τις εκλογές.

redsq Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχουν νέα φορολογικά μέτρα στο δικό μας πρόγραμμα. Εμείς λέμε ότι αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια πολύ συγκροτημένη και υπεύθυνη έρευνα, που τη λέμε «Επισκόπηση Δαπανών» ώστε να βρούμε από πού μπορεί να κόψει το κράτος δαπάνες, ώστε να μην θιγούν μισθοί και συντάξεις. Είναι πολύ συγκεκριμένες οι δεξαμενές που έχουμε, είναι πολύ συγκεκριμένα τα κεφάλαια του προϋπολογισμού.

Λέει ο κ. Σαμαράς: «Θα κόψουμε τις δαπάνες για οδοιπορικά, για συνέδρια». Να το κάνουμε. Το έχουμε κάνει στον ύψιστο βαθμό. Αλλά θέλω να σας πω για να ξέρετε ότι οι λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και των επιχορηγήσεων στα συγκοινωνιακά μέσα, είναι 3,5 δισ. ευρώ. Άρα, πρέπει να πετυχαίνουμε στα έσοδα, να περιορίζουμε τις λειτουργικές και καταναλωτικές δαπάνες και να δούμε και τι άλλο πρέπει να κάνουμε για να φτάσουμε στο στόχο μας, σπαστά –όπως το είπα- σε τρία χρόνια.

Νέοι φόροι δεν πρόκειται να επιβληθούν. Αντιθέτως η δική μας πρόταση για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα είναι: Ελάτε να συμφωνήσουμε σταθερό φορολογικό σύστημα για δέκα χρόνια, πιο δίκαιο, για σταδιακή μείωση των φόρων. Από πού ξεκινάμε; Από έκτακτους φόρους, έκτακτες εισφορές, έκτακτα τέλη (που πρέπει να καταργούνται σταδιακά όσο προχωράμε τους δημοσιονομικούς στόχους -και έχουμε προχωρήσει αρκετά), πιο αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα (άρα τα αφορολόγητα αποθεματικά τροφοδοτούν τις επενδύσεις), κοινωνικά πιο ευαίσθητο και αναδιανεμητικό. Δηλαδή στηρίζεις μέσα από μια πολιτική κοινωνικού χαρακτήρα, προνοιακού χαρακτήρα, όποιον έχει ανάγκη και όχι αυτόν ο οποίος έτυχε να κρύβει το εισόδημά του και τον στηρίζεις κι αυτόν μαζί με τον άλλον που είναι πραγματικά φτωχός. Γιατί υπάρχει μια τεράστια αδικία στο φορολογικό σύστημα.

Τα μέτρα της φορολογικής διοίκησης που έχουμε πάρει, δηλαδή τα μέτρα όπως είναι η άρση του τραπεζικού απορρήτου, οι μηχανισμοί που μας επιτρέπουν να χρησιμοποιούμε ιδιώτες για τον έλεγχο της φορολογητέας ύλης και των φορολογικών δηλώσεων -για να πάρω δυο παραδείγματα- η ταχύτερη απονομή της φορολογικής Δικαιοσύνης, η φορολογική διαιτησία, οι 30 μεγάλες ΔΟΥ οι οποίες στην πραγματικότητα ελέγχουν το 90% της φορολογικής ύλης, είναι καινοτομίες οι οποίες μας επιτρέπουν να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία.

Ακούει ο κόσμος «μάχη κατά της φοροδιαφυγής» και λέει: «Τα έχω ακούσει χιλιάδες φορές». Ωραία, αλλά δεν είχε ξανασυλληφθεί ποτέ οφειλέτης του Δημοσίου, δεν είχε αρθεί ποτέ το τραπεζικό απόρρητο, δεν είχαν δοθεί ποτέ στο διαδίκτυο τα ονόματα των μεγάλων οφειλετών, δεν είχαν δοθεί τα ονόματα αυτών που έβγαλαν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό. Υπάρχει μια σημαντική αλλαγή. Θέλει συνέχεια και μην ξεχνάτε ότι αυτά τα κάναμε παράλληλα με μια τεράστια προσπάθεια διαπραγμάτευσης για να σωθεί η χώρα μέσα από το νέο πρόγραμμα, το PSI, και τα λοιπά.

Τώρα με αυτά ως βάση θα προχωρήσουμε στα επόμενα. Εάν δεν είχαν γίνει αυτά, δεν θα υπήρχαμε, δεν θα μιλούσαμε για τα επόμενα. Γι' αυτό πρέπει να σας πω ότι με πικραίνει να ακούω τους πολίτες που λένε «σας ευχαριστούμε που μας σώσατε» και το λένε ειρωνικά γιατί έχουν υποστεί οι ίδιοι μειώσεις, περικοπές και θυσίες. «Μην μας σώσετε άλλο», μα θα μπορούσαμε να αποφύγουμε σκληρά μέτρα και τα πήραμε, γιατί; Για να υποστούμε πολιτική φθορά;

Ποιο είναι το συνειδησιακό πρόβλημα που είχαμε και που έχουμε; Το δίλημμα ανάμεσα στην αντίρρηση που έχει ο πολίτης, ο λαός να υποστεί περικοπές και θυσίες γιατί αλλάζει το επίπεδο ζωής του, το νιώθει άδικο αυτό και είναι και το εθνικό συμφέρον. Δυστυχώς ναι υπάρχει αυτή η αντιπαράθεση ανάμεσα σε μια θεώρηση που έχει στο επίκεντρο την πατρίδα, το έθνος και σε μια θεώρηση που έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες του κάθε νοικοκυριού, του κάθε πολίτη.

Μακάρι να μπορούσαμε να τα συμβιβάσουμε. Θα τα συμβιβάσουμε. Αυτός είναι ο στόχος. Αλλά όταν απειλείσαι με κίνδυνο υπαρξιακό, πρέπει να δώσεις μια απάντηση άμεση. Και γι’ αυτό κάναμε με λάθη, με καθυστερήσεις, με αμφιθυμίες, με εσφαλμένες εκτιμήσεις, με εσφαλμένες δηλώσεις. Μπορώ να σας κάνω μια πολύ αυστηρή κριτική για την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2009 έως την τελευταία φάση που μπήκαμε στο νέο πρόγραμμα και το PSI, ας πούμε ως τομή τον Ιούνιο του 2011 που ανέλαβα τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών.

Αλλά αυτό τι σημαίνει; Ότι δεν υπάρχει ευθύνη για τα προηγούμενα; Ότι δεν υπήρχε το έλλειμμα του 2009; Ότι δεν είχαν ξεφύγει όλοι οι αριθμοί της χώρας όλα τα μεγέθη από το 2006-2007 και μετά; Τα έχουμε ξεχάσει, τα έχουμε διαγράψει όλα αυτά;

Γ. Κώνστας (Χανιώτικα Νέα): Κύριε Πρόεδρε, κατά γενική ομολογία η Κρήτη μέχρι και πρόσφατα θεωρούνταν μια από τις Περιφέρειες όπου η οικονομική κατάσταση του πληθυσμού ήταν σε γενικά καλή. Σήμερα όμως διαπιστώνουμε και εμείς οι ίδιοι κάνοντας μια βόλτα στους δρόμους των πόλεών μας την ύπαρξη αστέγων, κάτι τρομακτικό για μια πόλη όπως τα Χανιά με 50 – 60.000 κατοίκους. Διαπιστώνουμε ένα υπερ-πολλαπλασιασμό των συσσιτίων, έχουμε χάσει πλέον και εμείς τον αριθμό τους.
Αν αύριο-μεθαύριο βρεθείτε στην Κρήτη, βρεθείτε πρόσωπο με πρόσωπο με έναν τέτοιο άνθρωπο, με ένα μικρό συνταξιούχο, με ένα μικροέμπορο ο οποίος αναγκάστηκε να κλείσει το κατάστημά του, τι θα ήταν αυτό που θα του λέγατε, όταν σας έλεγε το παράπονό του, το εύλογο παράπονό του ότι αναγκάζεται αυτή τη στιγμή λόγω της οικονομικής κατάστασης να τρέφεται στο συσσίτιο. Σε αυτό τον άνθρωπο θα λέγατε ότι ευτυχώς που δεν χρεοκοπήσαμε; Μα αυτός έχει χρεοκοπήσει ήδη. Ευχαριστώ.

redsq Ευ. Βενιζέλος:  Καταρχάς, πράγματι η Κρήτη έχει τεράστια πλεονεκτήματα αναπτυξιακά. Έχει όλα τα καλά του Θεού. Έχει ένα τουρισμό ο οποίος είναι ρωμαλέος, έχει μια πρωτογενή παραγωγή υψηλής ποιότητας λόγω κλίματος, έχει ανανεώσιμες πηγές, έχει ήλιο, έχει αέρα, έχει πολιτισμό, έχει ιστορία, έχει τους κατοίκους που είναι έξυπνοι, επιδέξιοι, αγωνιστικοί. Άρα έχει ένα καλό οικονομικό αποτέλεσμα.

Πράγματι, η κρίση έφτασε παντού και στην Κρήτη. Και τι να πεις σε έναν άνθρωπο ο οποίος έχει χάσει τη δουλειά του; Τι να πεις σε ένα παιδί που έχει σπουδάσει, έχει πτυχίο, μεταπτυχιακό, διδακτορικό και δεν βρίσκει δουλειά; Φυσικά τι να πεις σε έναν επιχειρηματία ο οποίος έκλεισε το μαγαζί του και είναι ανασφάλιστος; Δεν μπορείς να του πεις τίποτε.
    
Δεν μπορείς να του πεις ότι «ξέρεις εάν δεν είχαμε πάρει τα μέτρα αυτά δίπλα σε εσένα θα ήταν και άλλοι εκατό». Το ότι καταφέραμε να περιορίσουμε την κρίση ως εδώ είναι ένα επίτευγμα. Τι επίτευγμα; Ότι δεν έχουμε δύο εκατομμύρια ανέργους αλλά έχουμε ένα; Δεν μπορείς να το παρουσιάσεις αυτό. Η δυσκολία είναι απόλυτη.

Εγώ έχω απαντήσει σε τέτοια ερωτήματα προσφάτως σε μια μεγάλη διαδικτυακή εκπομπή που έγινε με τον Νίκο Χατζηνικολάου στο enikos.gr. Με 40 πολίτες συζήτησα  και ο καθένας μου έθεσε με πολύ επιθετικό τρόπο το πρόβλημά του. Και τους εξήγησα ποια είναι η δική μας υποχρέωση. Η δική μας υποχρέωση είναι να μιλάμε στη ψυχή του και στο μυαλό του αλλά στο όνομα του γενικού συμφέροντος. Κάποιος πρέπει να μιλά στο όνομα του γενικού και εθνικού συμφέροντος γιατί όταν σώζεις τη χώρα και την εθνική οικονομία σώζεις ή εν πάση περιπτώσει μειώνεις την απώλεια και σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο και δίνεις ξανά ευκαιρίες.

Εάν δεν πηγαίναμε στη μείωση του χρέους κατά 105 δισεκατομμύρια ευρώ, εάν δεν μειώναμε τους ετήσιους τόκους που πληρώνουμε για το χρέος, εάν δεν μειώναμε τα επιτόκια, εάν δεν παίρναμε 240 δισ. ευρώ δάνειο -130 δισ. ευρώ ήταν η δεύτερη γενιά του δανείου, η δεύτερη φουρνιά- τι θα έμενε από τη χώρα;

Θα σας δώσω το παράδειγμα της ακίνητης περιουσίας. Οι Έλληνες έχουν επενδύσει με τον ιδρώτα τους σε ιδιωτικά ακίνητα, σπίτια, οικόπεδα, μαγαζιά, το 420% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος έφτασε στο pick του να είναι 170% του ΑΕΠ. Η επένδυση σε ακίνητα των ιδιωτών ξεπερνάει το 400% του ΑΕΠ.

Τι σημαίνει αυτό όμως; Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει μια αγορά. Όταν λέει ένας άνθρωπος που σκέφτεται, στοχάζεται μόνος του, έχω μια περιουσία που κάνει 300.000 ευρώ, ένα οικόπεδο, δύο διαμερίσματα και θα δώσω στο παιδί μου μια κληρονομιά 300.000 ευρώ. Για να συμβεί αυτό πρέπει να υπάρχει και αγορά, πρέπει να υπάρχει και οικονομία, γιατί αν δεν μπορείς να το πουλήσεις πουθενά, αν κανείς δεν ενδιαφέρεται πέφτει η αξία των ακινήτων. Άρα, χάνεται η περιουσία των Ελλήνων.

Πώς θα ξαναφτιάξουμε την περιουσία των Ελλήνων; Σώζοντας την εθνική οικονομία. Αν δεν σωθεί η εθνική οικονομία δεν σώζεται το βασικό περιουσιακό στοιχείο που είναι η επένδυση στα ακίνητα που έχουν κάνει οι Έλληνες.

Θα σας δώσω και ένα δεύτερο παράδειγμα. Έχουμε πρόβλημα ρευστότητας, δεν υπάρχει χρήμα στην αγορά. Μάλιστα. Ποια είναι μια βασική αιτία γι΄ αυτό; Το γεγονός ότι φύγανε από τις τράπεζές μας 70 δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια από καταθέσεις, από καταθέσεις πολιτών. Πού πήγαν τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ; Περίπου 16 δισ. ευρώ έχουν πάει στο εξωτερικό, τα έχουμε βρει. Να σας πω ότι άλλα 10 δισ. ευρώ έχουν πάει για να πληρωθεί η Εφορία, για να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις, για να ζήσουν τα σπίτια; Περισσεύουν περίπου άλλα 45 δισ. ευρώ. Αυτά, εάν γύριζαν στις τράπεζες και θα απέδιδαν τόκο και θα επέτρεπαν στην οικονομία να δουλέψει, σε νέους ανθρώπους να βρουν δουλειά, σε επιχειρηματίες να κάνουν επενδύσεις, όχι σπουδαία πράγματα, καθημερινές επενδύσεις σε επίπεδο μικρής και μεσαίας επιχείρησης.

Βλέπετε ότι δημιουργούμε και μόνοι μας έναν φαύλο κύκλο και πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο για να λειτουργήσει διαφορετικά και η οικονομική ψυχολογία και η πραγματικότητα της αγοράς.

Κ. Πολύζου (Νέα Τηλεόραση & ΕΡΑ Χανίων):  Καλησπέρα κ. Πρόεδρε. Νομίζω η Κρήτη είναι η πρώτη περιφέρεια που επιλέξατε να επικοινωνήσετε με τους εκπροσώπους των μέσων.

redsq Ευ. Βενιζέλος:  Και η πρώτη περιφέρεια στην οποία θα πάω.

Κ. Πολύζου (Νέα Τηλεόραση & ΕΡΑ Χανίων):  Και η πρώτη περιφέρεια που θα πάτε και είστε και υποψήφιος στο Ηράκλειο.

redsq Ευ. Βενιζέλος: Θα κρατήσω την έδρα τη βουλευτική της Θεσσαλονίκης, όπου εκλέγομαι χρόνια, για να μην έχουμε παρεξηγήσεις, γιατί οι αρχηγοί επιλέγουν τελευταία στιγμή με βάση τα αποτελέσματα, αλλά θέλω να είμαι επικεφαλής του Συνδυασμού στο Ηράκλειο και να τιμήσω την Κρήτη με τον τρόπο αυτό.

Κ. Πολύζου (Νέα Τηλεόραση & ΕΡΑ Χανίων): Ευχόμαστε να συνεχιστεί αυτή η αμφίδρομη επικοινωνία και η άνευ προϋποθέσεων συνέντευξη. Θέλω λίγο να σταθούμε και στο ευρωπαϊκό τοπίο αν μου επιτρέπετε. Οι συνάδελφοι κάλυψαν αρκετά το οικονομικό τοπίο. Θέλω να σας ρωτήσω πώς αξιολογείτε τώρα δύο χρόνια μετά όλο αυτό το πράγμα που συνέβη ως έναρξη πιέσεων προς τη χώρα εκτός από τις δικές μας ιδιαιτερότητες και παθογένειες, δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Ένωση σιγά – σιγά με τα λάθη και αυτό που φαίνεται είναι ότι η Γερμανία και είναι προς όφελός της βεβαίως και είναι θεμιτό έχει αναλάβει ένα ηγεμονικό ρόλο.
Ξεκινώντας τις διαπραγματεύσεις τυπικά και ουσιαστικά ήμασταν ισότιμο μέλος της ευρωζώνης. Επομένως τι είναι αυτό που μας εμπόδισε να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις πιο νωρίς και τι είναι αυτό που μας έχει εμποδίσει ως χώρα κ. Πρόεδρε τόσα χρόνια να ανοίξουμε τα κλειστά επαγγέλματα, να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή, σωστά είναι όλα αυτά, να εντοπίσουμε τη διαφθορά και να διοργανώσουμε δημόσιες υπηρεσίες.

redsq Ευ. Βενιζέλος:  Αρχίζω από το τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας. Ο εαυτός μας, μας εμπόδιζε, η ευθύνη είναι δική μας. Τώρα θα μου πείτε, όταν λέμε δική μας τι εννοούμε; Εννοούμε κυρίως των κυβερνήσεων του πολιτικού συστήματος. Ναι, βεβαίως, πρωτίστως.

Λέω πολύ συχνά ότι το πολιτικό σύστημα έχει ένα βουνό ευθύνης αλλά και ο κάθε πολίτης πρέπει να σκεφτεί αν έχει ένα μικρό κόκκο άμμου ευθύνης. Γιατί δεν υπήρξε και κοινωνική παρότρυνση και κοινωνική στήριξη για διαρθρωτικές αλλαγές που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία και θα κάνουν και το κράτος μικρότερο, λιγότερο δαπανηρό, πιο φιλικό για τον πολίτη.

Γιατί φυσικά όλοι λένε «έχετε πολλούς δημοσίους υπαλλήλους, έχετε μεγάλες δημόσιες δαπάνες, έχετε μεγάλο κράτος, μεγάλο δημόσιο τομέα». Όταν αρχίζει όμως η συζήτηση επί του συγκεκριμένου (ποια υπηρεσία να καταργήσω, ποιο φορέα να κλείσω), στο μυαλό μας υπάρχει πάντα ένας άνθρωπος που μπορεί να απολυθεί και να χάσει το μηνιαίο εισόδημά του για την οικογένειά του. Και υπάρχουν και μεγάλα εισοδήματα. Υπάρχουν και προκλητικές περιπτώσεις.

Έχει γίνει το τελευταίο διάστημα μια προσπάθεια όλα αυτά να έρθουν σε ένα πιο λογικό και δίκαιο επίπεδο. Φυσικά όταν κάνεις μεγάλες αλλαγές σε σύντομο χρονικό διάστημα κάνεις και λάθη και αδικίες. Γι΄ αυτό χρειάζεται και μια επανεξέταση πάντα του αποτελέσματος για να βελτιώνεις το αποτέλεσμα αυτό.

Τώρα η ανάλυσή σας για την Ευρώπη είναι σωστή, είναι η ανάλυση που κάνω και εγώ. Η Ευρώπη που ξέραμε πριν από δέκα χρόνια δεν υπάρχει πια. Δεν υπάρχει η Ευρώπη του πολιτισμού, των δικαιωμάτων, των μεγάλων αξιών της ποιότητας του κοινωνικού κράτους. Δεν υπάρχει η Ευρώπη των συμμαχιών, δεν υπάρχει η Ευρώπη των νοτίων, δεν υπάρχει η Ευρώπη των μικρών και μεσαίων. Δεν υπάρχει η Ευρώπη των σοσιαλιστών.

Γιατί στις 17 χώρες που μετέχουν στη ζώνη του ευρώ, μια έχει κυβέρνηση στην οποία μέχρι πρόσφατα ήταν ένα σοσιαλιστικό κόμμα, εμείς, που από τον Νοέμβριο και μετά δεν είμαστε Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μετέχουν σοσιαλιστικά κόμματα σε κάποιες άλλες χώρες, για παράδειγμα στο Βέλγιο, σε μεγάλες κυβερνήσεις συνασπισμού που η συντριπτική πλειονότητα είναι συντηρητική. Είναι μονόχρωμη η Ευρώπη και συντηρητική και η μόνη αν θέλετε ενοποιός δύναμη είναι η στάση της αγοράς δυστυχώς.

Γιατί οι χώρες οι οποίες είναι αυτή τη στιγμή ιθύνουσες είναι οι χώρες που έχουν πλήρη πιστοληπτική ικανότητα ΑΑΑ που οι οίκοι αξιολόγησης δίνουν το μεγαλύτερο βαθμό. Ποιες είναι αυτές; Μάλλον τέσσερις είναι, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φιλανδία και το Λουξεμβούργο. Ήταν και η Αυστρία, ήταν και η Γαλλία, αλλά το χάσανε. Η Γερμανία πράγματι είναι λοιπόν η ηγεμονική δύναμη και διέπεται πολύ συχνά από κριτήρια οικονομικού πατριωτισμού, ας το πω, για να μην το πω εθνικισμού, ας το πω πιο ευγενικά.

Εάν η Ευρώπη δεν επαναπροσδιοριστεί, αν το βήμα της μείνει μετέωρο, αν δε διαμορφωθούν νέοι συσχετισμοί -κάτι ελπίζουμε από τις γαλλικές εκλογές οι οποίες γίνονται τώρα- πράγματι τα θέματα θα τίθενται με τον ίδιο τρόπο μονότονα και μονόχορδα, δεν υπάρχει η πολυφωνία που υπήρχε και αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα.

Ερώτημα: Να φύγουμε από το γήπεδο της Ευρώπης και να πάμε κάπου αλλού; Πού; Να μείνουμε, πρέπει να μείνουμε στο τραπέζι της Ευρώπης και να επιδιώξουμε να ξαναγίνουμε ουσιαστικά ισότιμοι, όχι τυπικά ισότιμοι. Διότι όταν ζητάς και δανείζεσαι δυστυχώς χάνεις ένα μέρος της θεσμικής σου ισοτιμίας.

Είναι πρόβλημα αυτό μόνο για την Ελλάδα; Όχι, είναι πρόβλημα για όλη την Ευρωζώνη. Είπα προχθές κάτι, το οποίο παραξένεψε. Νομίζουν οι συμπολίτες μας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι παρόν στην Ελλάδα, άντε και στην Πορτογαλία, άντε και στην Ιρλανδία. Όχι, είναι παρόν και στην Ιταλία, η οποία δεν παίρνει επιχορήγηση, αλλά είναι ενταγμένη σε πρόγραμμα, κάνει ό,τι κάνουμε κι εμείς και είναι μια μεγάλη χώρα, η τρίτη οικονομική δύναμη της Ευρώπης, η έκτη οικονομική δύναμη του κόσμου. Είναι παρόν και στην Ισπανία.

Για να το πω ακόμη πιο καθαρά: Ολόκληρη η Ευρωζώνη είναι υπό τον έλεγχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μόνη της ζήτησε να υπαχθεί στον έλεγχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Μάλιστα, υπάρχει η καταπληκτική απόφαση να υπάρχουν δύο μηχανισμοί στήριξης: ο ένας μηχανισμός είναι ο ευρωπαϊκός, αυτός που λέμε τώρα EFSF και που θα λέγεται από τον Ιούλιο ΕSM και ο άλλος είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με λεφτά που θα δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωζώνη -150 δισεκατομμύρια ευρώ η Ευρωζώνη- και 50 δισεκατομμύρια ευρώ οι χώρες που είναι εκτός Ευρωζώνης, για να τα διαχειρίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να βοηθάει και να ελέγχει την Ευρώπη.

Άρα το μεγάλο πρόβλημα είναι πολιτικό. Εάν η Ευρώπη δεν κάνει τα βήματα που απαιτούνται στη θεσμική και πολιτική ολοκλήρωση, το βήμα της θα είναι μετέωρο και η κρίση θα συνεχίζεται. Όταν έχεις έναν κοινοτικό προϋπολογισμό ο οποίος είναι λιγότερο από 1% του ΑΕΠ, δεν μπορείς να μιλάς για μια ενωμένη Ευρώπη.

Δεν συγκρίνεται η Ευρώπη με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο Πρόεδρος των έχει να διαχειριστεί Πολιτείες με καλά οικονομικά και Πολιτείες με κακά οικονομικά, αλλά τον ψηφίζουν όλες οι Πολιτείες, έχει λόγο για όλες και ελέγχεται από όλες. Και βέβαια ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός είναι τεράστιος. Εδώ ο κοινοτικός προϋπολογισμός είναι μια μινιατούρα, δεν είναι τίποτα. Άρα το μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης είναι θεσμικό και πολιτικό.

Μ. Κονσολάκης (Kύδων TV): Πολύ σύντομη ερώτηση κ. Πρόεδρε: Είπατε πριν λίγο ότι «μπορείτε να κάνετε πολύ αυστηρή κριτική για την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι σήμερα», σας ακούσαμε πριν λίγες ημέρες να ζητάτε συγνώμη από τον ελληνικό λαό στην Εθνική Συνδιάσκεψη...

redsq Ευ. Βενιζέλος:  Ναι, αλλά ζήτησα μόνο εγώ. Δεν έχω ακούσει άλλον, ούτε τον κ. Σαμαρά, ούτε κανέναν άλλον.

Μ. Κονσολάκης (Kύδων TV): Για τα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν. Ξέρετε, κάποια από αυτά τα λάθη και τις παραλείψεις που μας οδήγησαν στο μνημόνιο ο ελληνικός λαός τα έχει καταλογίσει σε κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα. Μήπως αυτή η συγνώμη γινόταν πιο κατανοητή για τον απλό πολίτη, αν έβλεπε μια πιο καθαρή αποστασιοποίηση από κάποια πρόσωπα;

redsq Ευ. Βενιζέλος:  Ας απαντάμε συγκεκριμένα. Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος είχε την ευθύνη της πολιτικής διεύθυνσης της χώρας, παραιτήθηκε από Πρωθυπουργός, δίνοντας τη θέση του στο Λουκά Παπαδήμο, και παραιτήθηκε από Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κι έτσι εξελέγην εγώ. Αυτή είναι μία πρωτοφανής για τα ελληνικά ιστορικά δεδομένα ανάληψη ευθύνης.

Μου λένε πολλοί συνάδελφοί σας για τον κ. Παπακωνσταντίνου, γιατί είναι υποψήφιός μας. Μα γιατί ζήτησε να κριθεί, δεν θέλαμε ούτε ήθελα κι εγώ να τον αποκλείσουμε από την επαφή με τον κόσμο, για να εξηγήσει, να κριθεί, να αξιολογηθεί.

Και εν πάση περιπτώσει υπάρχουν και συλλογικές ευθύνες, δε θα κρυφτούμε και εμείς πίσω από τους άλλους. Πρέπει να αναλάβουμε και τη συλλογική μας ευθύνη. Βεβαίως το οικονομικό πρόβλημα της χώρας διαχρονικά από το 1974 μέχρι σήμερα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος.

Δηλαδή για να το πω πιο συγκεκριμένα: Η πρωθυπουργοκεντρική λειτουργία του Πολιτεύματος οδήγησε και στο οικονομικό αυτό αποτέλεσμα. Γιατί λίγοι άνθρωποι είναι αυτοί που ασκούν την εξουσία κάθε φορά και που έχουν την ενημέρωση.

Αυτό που εγώ καθιέρωσα, αν μη τι άλλο, είναι να λέγεται όλη η αλήθεια, να υπάρχει πλήρης ενημέρωση για το πού βρισκόμαστε και το τι κάνουμε. Δε νομίζω να έχετε ακούσει ποτέ Υπουργό Οικονομικών να μιλάει με τον τρόπο που μιλούσα εγώ από τον Ιούνιο του 2011 μέχρι την ανάληψη της Προεδρίας του ΠΑΣΟΚ.

Σ. Μεταξάς (Creta Channel): Κύριε Πρόεδρε δυστυχώς δεν είχαμε πολύ χρόνο να συζητήσουμε ειδικά θέματα για την Κρήτη, θα το κάνουμε έτσι κι αλλιώς την Παρασκευή. Κάτι πολύ σύντομο: Τι απαντάτε σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, που για κάθε μέτρο που ανακοινώνεται αναρωτιέται γιατί δεν το κάνατε τα δύο χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Επειδή ως ΠΑΣΟΚ δεν ανακοινώνουμε προγραμματικά μέτρα τα οποία δεν είχαμε προετοιμάσει τα δύο αυτά χρόνια.  Ανακοινώνουμε μέτρα που είτε είναι συνέχεια μέτρων που προσπαθούμε να εφαρμόσουμε, είτε είναι αποτέλεσμα της προετοιμασίας που έχουμε κάνει. Δηλαδή αυτά που είπα σήμερα για τους δανειολήπτες, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, για την ανεργία των νέων, για την καθολική υγειονομική κάλυψη, αυτά τα προετοιμάσαμε εδώ και πάρα πολύ καιρό, με σκληρή διαπραγμάτευση.

Όταν φώναξα προχθές τα ασφαλιστικά ταμεία και τους είπα μια συγκεκριμένη πρόταση για το πώς μπορούν να αποκαταστήσουν το χαρτοφυλάκιό τους με ομόλογα ελληνικού δημοσίου στο 100% ώστε να μειωθεί η επίπτωση του PSI πέρα από τα ακίνητα που θα τους δώσουμε, αυτό είναι προϊόν μιας συγκεκριμένης προϊστορίας μέσα στην κυβέρνηση. Δεν λέμε τίποτα το οποίο είναι προϊόν παρθενογέννεσης.

Ο κ. Σαμαράς είναι αυτός που λέει «έχω μια λύση για όλα», αλλά όταν του λέγαμε βοήθησέ μας να κλείσουμε το πρόγραμμα με 325 εκατομμύρια ευρώ δεν είχε τι να μας πει. Δεν είχε τι να μας πει το οποίο να είναι συγκεκριμένο, υπεύθυνο και αποδεκτό διεθνώς. Γιατί λόγια στα μέσα ενημέρωσης μπορούμε να λέμε με ευκολία. Όταν είσαι απέναντι στους Ευρωπαίους, ή απέναντι στο ΔΝΤ εκεί κρίνεται αν αυτό που έχεις να πεις περνάει, πείθει ή όχι.

Δ.  Τουρλούκης (Τηλεκρήτη-Ιεράπετρα): Με ποιο τρόπο θα βάλετε φραγμό στην ψήφο αποδοκιμασίας;

redsq Ευ. Βενιζέλος:  Ο πολίτης δικαιούται να αποδοκιμάσει. Δικαιούται να τιμωρήσει. Το θέμα είναι να τιμωρήσει, να μην αυτοτιμωρηθεί, γιατί πρέπει να υπάρχει κυβέρνηση και πρέπει να υπάρχει πολιτική γραμμή την επόμενη ημέρα. Εάν πρόκειται η αποδοκιμασία και η τιμωρία να οδηγήσει στο αδιέξοδο, τελικά αυτός που τιμωρείται είναι η χώρα και ο πολίτης.

Γ. Κώνστας (Χανιώτικα Νέα): Κύριε Πρόεδρε η Κρήτη για πρώτη φορά από το 1981, τουλάχιστον δημοσκοπικά, φαίνεται να βρίσκεται αρκετά κοντά στο να χάσει το χαρακτηρισμό «πράσινο νησί».

redsq Ευ. Βενιζέλος:  Άμα χάσει το χαρακτηρισμό «πράσινο νησί», θα χάσετε και το περιφερειακό μοντέλο ανάπτυξης.

Γ. Κώνστας (Χανιώτικα Νέα): Θα το δούμε αυτό. Αλλά ο χαρακτηρισμός αυτός «πράσινο νησί» για πολλά χρόνια έδινε άλλα πράγματα. Σας το λέω αυτό γιατί τα μεγάλα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη έχουν οικοδομηθεί –κακά τα ψέματα- σε πολύ μεγάλο βαθμό, στο πελατειακό κράτος, στην εξυπηρέτηση με όχι και τόσο νόμιμο τρόπο, διαφόρων συνθηκών και καταστάσεων. Τώρα πλέον που η κατάσταση φαίνεται να έχει αλλάξει –τουλάχιστον από άποψη διακηρύξεων και λόγων- τι θα λέγατε σε αρκετούς πολίτες, εργαζόμενους, επιχειρηματίες, επενδυτές, φαντάζονται παλιές καταστάσεις. Επαναφορά των παλιών καταστάσεων ….

redsq Ευ. Βενιζέλος: Παλιές καταστάσεις δεν υπάρχουν. Εδώ πρέπει να διαμορφώσουμε το μέλλον του τόπου και να ξαναγράψουμε τους όρους λειτουργίας της πατρίδας και της οικονομίας και της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος. Ο καθένας κάνει την επιλογή του.

Κ. Πολύζου (Νέα Τηλεόραση & ΕΡΑ Χανίων): Κύριε Πρόεδρε, μια διευκρίνιση στο πολύ σημαντικό πακέτο που εξαγγείλατε σήμερα στις προγραμματικές σας θέσεις. Ένα σημείο που προβληματίζει πολύ είναι ο ρόλος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε σχέση με τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας αν θα αντικατασταθούν οι εργαζόμενοι οι οποίοι στο συγκεκριμένο τομέα ασκούν πολύ καλά τη δουλειά τους με ασαφούς προσδιορισμού Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ….

redsq Ευ. Βενιζέλος:  Εμείς λέμε το εξής: Υπάρχει ένα δίκτυο αυτή τη στιγμή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με προεξέχουσα την Εκκλησία. Εμείς δεν θέλουμε να έρθουμε να υποκαταστήσουμε το ρόλο της κοινωνίας, αλλά το κράτος έχει την ευθύνη της κοινωνικής πολιτικής. Είναι άλλο η φιλανθρωπία και άλλο το κοινωνικό κράτος. Εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε φιλανθρωπία. Εμείς θέλουμε να κάνουμε κοινωνική πολιτική, δηλαδή να επιδιώκουμε την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή. Την κοινωνική δικαιοσύνη.

Κ. Πολύζου (Νέα Τηλεόραση & ΕΡΑ Χανίων): Να σας ρωτήσω ότι σημείωσα πως λέτε «δεν είναι ευρωεκλογές, δεν είναι δημοσκόπηση και ότι άλλες προτάσεις οδηγούν σε αδιέξοδο». Κύριε Πρόεδρε το μεγάλο στοίχημα στα λόγια του ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή είναι η αξιοπιστία ότι αυτά που λέει τα εννοεί και αυτό πώς προτίθεστε να το ….

redsq Ευ. Βενιζέλος: Το πρόβλημα της αξιοπιστίας δεν είναι πρόβλημα μόνο για το ΠΑΣΟΚ, είναι για όλους. Επίσης δεν είναι λογικό να λέμε ότι τα κόμματα διαχωρίζονται σε αυτά που άσκησαν κυβερνητική εξουσία και στα άλλα. Μα, και τα άλλα έχουν ασκήσει την δική τους εξουσία μέσα από συνδικαλιστικές και άλλες πιέσεις και μέσα από μια «συνδικαλιστική», με την κακή έννοια του όρου, αντίληψη της πολιτικής. Άρα λοιπόν η αξιοπιστία βασίζεται στην αλήθεια. Η αλήθεια είναι μια σχέση. Θέλει κάποιον που είναι έτοιμος να την πει και κάποιος που είναι έτοιμος να την ακούσει. Να πει και την δική του αλήθεια, αλλά να ακούσει και την δική μου. Άρα πρέπει να φτιάξουμε αυτή τη σχέση.

Συντονίστρια: Σας ευχαριστούμε. Πρόεδρε σας ευχαριστούμε που ήρθατε εδώ.

redsq Ευ. Βενιζέλος:  Κι εγώ ευχαριστώ και την κυρία και τους κυρίους που ήρθαν για να συζητήσουμε και όλους τους φίλους και τις φίλες από την Κρήτη που μας παρακολούθησαν. Θα τα πούμε σε δυο ημέρες επιτόπου. 

Tags: Συνεντεύξεις Τύπου