Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011

Κοινή Συνέντευξη Τύπου Yπουργείου Εθνικής Άμυνας και Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης 


 Ευ. Βενιζέλος: Υποδέχομαι με πολύ μεγάλη χαρά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον αγαπητό φίλο και συνάδελφο τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τον Ανδρέα Λοβέρδο. Προηγήθηκε μια σύσκεψη εργασίας με τη συμμετοχή των στελεχών των δύο Υπουργείων. Μετείχαν οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων και οι επικεφαλής των Διευθύνσεων Υγειονομικού και οι Διευθυντές των Νοσοκομείων από πλευράς Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Υγείας, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, η Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κι άλλα στελέχη εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας.

Τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος είναι πολλά και κρίσιμα και εδώ και πάρα πολύ καιρό θέλαμε ο κ. Λοβέρδος κι εγώ να οργανώσουμε αυτή τη συνάντηση για να δώσουμε μια ώθηση στα θέματα αυτά, τα οποία απασχολούν την ελληνική κοινωνία, καθώς οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας είναι πάντα στην πρώτη προτεραιότητα του ενδιαφέροντος της κάθε οικογένειας, του κάθε πολίτη, όλης της ελληνικής κοινωνίας.

Και θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω τον Ανδρέα Λοβέρδο για τη διάθεση συνεργασίας, για τον ανοιχτό τρόπο αντιμετώπισης των θεμάτων αυτών. Εμείς από τη δική μας πλευρά κάναμε και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, καθώς όπως ξέρετε τους τελευταίους 18 μήνες συστηματικά καταβάλλουμε με τον κ. Μπεγλίτη την προσπάθεια να ανοίξουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία στην κοινωνία και να προσφέρουν οι Ένοπλες Δυνάμεις όσο γίνεται περισσότερες υπηρεσίες στους πολίτες, υποστηρίζοντας και ανακουφίζοντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας.


Θέλω να διευκρινίσω ότι αυτή η σύσκεψη είναι προγραμματισμένη εδώ και πάρα πολύ καιρό και δεν θέλαμε να την αναβάλλουμε. Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι η επικαιρότητα από πλευράς συντακτών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι διαφορετική, γι' αυτό θα μας επιτρέψετε να αρχίσουμε με τα θέματα της συνεργασίας των δυο Υπουργείων. Θα απελευθερώσουμε μετά τον κ. Λοβέρδο και τους συνεργάτες του και θα συνεχίσουμε με τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Για λόγους ευγενείας θα κάνουμε αυτή την επιλογή.

Τώρα, αν μου επιτρέπει ο κ. Λοβέρδος να κάνω μια σύντομη ενημέρωση για το τι είπαμε και θα συμπληρώσει αυτός και θα απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας.

Το φάσμα των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, όπως είπα, είναι ευρύ και ήδη έχει εκδοθεί μια Κοινή Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει τα θέματα αυτά, τόσο στο επίπεδο της Πρωτοβάθμιας, όσο και στο επίπεδο της Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σήμερα με δεδομένα τα βήματα που έχουν γίνει, είτε μονομερώς με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είτε ως αποτέλεσμα της συνεργασίας των δυο Υπουργείων, κάναμε μια επισκόπηση και πήραμε αποφάσεις που νομίζω ότι συνιστούν μια αλλαγή σελίδας στο επίπεδο συνεργασίας.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει πλήρη συνείδηση ότι την πολιτική υγείας τη διαμορφώνει το  Υπουργείο Υγείας. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν είναι ένα δευτερεύον και συμπληρωματικό Υπουργείο Υγείας. Εντάσσεται στην πολιτική του Υπουργείου Υγείας και προσπαθεί να προσφέρει όσο γίνεται μεγαλύτερη βοήθεια στις επιλογές που κάνει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας που αγωνίζεται να βάλει τάξη σε ένα δαιδαλώδες και προβληματικό σύστημα.

Τα θέματα για να μπω κατευθείαν στην ουσία είναι: η συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τον ΟΚΑΝΑ, ώστε να γίνουμε όσο το δυνατό αποτελεσματικότεροι στην αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών, γιατί εμείς υποδεχόμαστε όλο τον ανδρικό  πληθυσμό σε μια ευαίσθητη ηλικία, μια ηλικία που καλύπτει τη δεκαετία μεταξύ 20 και 30 ετών.

Δεν είναι δυνατόν να διαπιστώνουμε πως κάποιος είναι χρήστης, κατατάσσεται στις Ένοπλες Δυνάμεις και τελικά αποχωρεί με μια αναβολή για λόγους υγείας, χωρίς η Πολιτεία να λαμβάνει μέριμνα και μάλιστα οργανωμένη για την τύχη του, εάν θέλει να υπαχθεί σε κάποιο πρόγραμμα. Κι απλώς να περιμένουμε να περάσει ένας χρόνος και κάτι, για να επαναληφθεί η διαδικασία αυτή και μετά από την επανάληψη, να οδηγηθούμε σε μια οριστική απαλλαγή από τις στρατιωτικές υποχρεώσεις, χωρίς να έχουμε αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Απόφασή μας είναι να προσφέρουμε σε κάθε κατατασσόμενο που αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα, όχι απλώς μια αναβολή αλλά ένα κίνητρο να επιλέξει ο ίδιος να ενταχθεί στα λεγόμενα «στεγνά προγράμματα» των πιστοποιημένων φορέων δηλαδή του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ.

Ένας νέος άνθρωπος που αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα και επιλέγει να ενταχθεί πριν τη στράτευσή του στα προγράμματα αυτά, θα πριμοδοτείται, καθώς η ολοκλήρωση ενός προγράμματος θα θεωρείται ισοδύναμη με την εκπλήρωση του 1/3 της θητείας του. Δηλαδή, στην περίπτωση αυτή, ένας νέος θα υπηρετεί τελικά 3 μήνες λιγότερο (6 αντί για 9) εφόσον κάνει την επιλογή να παρακολουθήσει έναν ολοκληρωμένο κύκλο προγράμματος στον ΟΚΑΝΑ και στο ΚΕΘΕΑ. Φυσικά, οι στρατιωτικοί μας γιατροί θα έχουν πιστοποιήσει ότι πρόκειται πραγματικά για χρήστη και όχι για κάποιον, ο οποίος καταστρατηγεί τη δυνατότητα αυτή.

Επίσης υπογράφουμε ένα Πρωτόκολλο με τον κ. Λοβέρδο σήμερα, επεκτείνουμε τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε όλους τους τομείς εκπαίδευσης, κατάρτισης, παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να βοηθήσουμε τις ανάγκες τις στεγαστικές του ΟΚΑΝΑ, σε χώρους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ιδίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι αυτό που αφορά τις προμήθειες. Εμείς στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουμε πέντε μεγάλα νοσοκομεία, μερικά μικρότερα, έχουμε ορισμένες υποδομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, έχουμε τις δικές μας προμήθειες εξοπλισμού και αναλωσίμων, κάπου οι τιμές μας είναι καλύτερες κάπου είναι χειρότερες από αυτές που δηλώνει το Παρατηρητήριο Τιμών του Υπουργείου Υγείας και το ΙΚΑ. Πρέπει να υπάρχει συντονισμός για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, να υπάρχει αλληλοενημέρωση, κοινή διαπραγμάτευση και εφαρμογή της καλύτερης δυνατής πρακτικής.

Άρα, συγκροτείται μια ομάδα εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και τον Διευθυντή Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ, με τη συμμετοχή ειδικών των δυο πλευρών, ώστε να αλληλοενημερωνόμαστε και να επιλέγουμε την καλύτερη πρακτική, αυτή που οδηγεί στο καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα, είτε προκύπτει αυτό από το Υπουργείο Υγείας, είτε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είτε από το νέο ενιαίο Φορέα Παροχής Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας.

Το ίδιο θα κάνουμε και σε σχέση με το φάρμακο. Θέλουμε να βοηθήσουμε τη μεγάλη προσπάθεια για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, θέλουμε να εντάξουμε το σύστημα «Φίλιππος», που είναι το πληροφορικό σύστημα των στρατιωτικών νοσοκομείων στην προσπάθεια αυτή, και να εντάξουμε και τις άλλες δυνατότητες που έχουμε, όπως για παράδειγμα το στρατιωτικό εργοστάσιο παραγωγής γενοσήμων φαρμάκων και φαρμακευτικού υλικού.

Το πρόγραμμα «Φίλιππος» πρέπει να εναρμονιστεί και να καταστεί συμβατό με τα πληροφορικά προγράμματα του Υπουργείου Υγείας. Προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε το Υπουργείο Υγείας σε κρίσιμα αιτήματα που έχει από πλευράς χώρων. Ήδη παραχωρήθηκε ένα στρατιωτικό ακίνητο για το νέο Νοσοκομείο της Χαλκίδας και ήδη παραχωρούνται κατά χρήση 20 στρέμματα από το παρακείμενο στρατόπεδο στο Αττικό Νοσοκομείο, προκειμένου να επεκταθούν οι υπηρεσίες του, να υπάρχει χώρος στάθμευσης και να εγκατασταθεί και μια Μονάδα του ΟΚΑΝΑ.

Η συνεργασία μας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα εξελίσσεται πάρα πολύ καλά. Οι στρατιωτικοί μας γιατροί που υπηρετούν στις Μονάδες θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα πλησιέστερα Κέντρα Υγείας ή περιφερειακά ιατρεία παράλληλα με τα κύρια καθήκοντά τους. Αυτό ήδη γίνεται, όπως ξέρετε, και με τα μικρά στρατιωτικά νοσοκομεία της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης.

Εκκρεμότητες και προβλήματα που προέκυψαν από την πιλοτική εφαρμογή, επιλύονται με μια τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ώστε να είναι λειτουργική η συνεργασία και να μην έχουμε προβλήματα, ενώ παραμένουν οι μονάδες μας, ως μονάδες διοικητικές και ως εξεταστικά κέντρα για τις ανάγκες της υγειονομικής πιστοποίησης των στελεχών και των κληρωτών. Αλλά οι γιατροί μας θα εξυπηρετούν και τις κλινικές των νοσοκομείων εκεί, με βάση τη συμπληρωματική αυτή Υπουργική Απόφαση. Μιλώ για την Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη.

Και, βεβαίως, τα κρισιμότερα δύο θέματα τα οποία είδαμε, ήταν η συνεργασία με το ΕΚΑΒ. Θα αναλάβει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας την κάλυψη των αναγκών του ΕΚΑΒ με καύσιμα στην Αττική κατ' αρχάς, όπου έχουμε τη δυνατότητα αυτή από τα στρατιωτικά πρατήρια να γίνεται εφοδιασμός. Προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα των αεροδιακομιδών με τον καλύτερο και φιλικότερο τρόπο και με τη φιλικότερη δυνατή χρέωση στο Υπουργείο Υγείας.

Το τελευταίο και κρισιμότερο σημείο, είναι η συνεργασία των νοσοκομείων μας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και με το ΕΚΑΒ. Ως τώρα διαθέτουμε κλίνες στην πρωινή ζώνη, τώρα θα διαθέτουμε κλίνες και στην απογευματινή ζώνη, ώστε να υποστηρίξουμε περισσότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Συγκροτείται μια δεύτερη ομάδα εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και το Διευθυντή Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ και τους Διευθυντές των νοσοκομείων, ώστε να δούμε πως μπορεί να γίνει είτε «διδυμοποίηση» και συνεργασία νοσοκομείων στο λεκανοπέδιο και στη Θεσσαλονίκη, είτε καλύτερη και αποτελεσματικότερη διοχέτευση ασθενών μέσω του ΕΚΑΒ και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, ώστε να αξιοποιούνται οι υποδομές μας και το υψηλότατης ποιότητας προσωπικό μας, προς όφελος της κοινωνίας και προς όφελος του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Αυτό είναι το περίγραμμα των αποφάσεών μας και το λόγο έχει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

 Α. Λοβέρδος: Ευχαριστώ πάρα πολύ τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης που συνεργάζεται με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εδώ και καιρό, δίχως δυσφορία, δίχως να προβάλει γραφειοκρατικές ή άλλες δυσκολίες, που απ’ τη μια μεριά θα άφηναν την εντύπωση στον κόσμο ότι συνεργαζόμαστε για τα ακανθώδη θέματα της δημόσιας υγείας του τόπου, αλλά από την άλλη, πέρα των εντυπώσεων, στην πράξη δε θα γινόταν τίποτα.

Με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας τον κ. Βενιζέλο, έχω τη χαρά να συνεργαζόμαστε όλους αυτούς τους μήνες που είμαστε στο Υπουργείο Υγείας, χωρίς να έχουμε τη δυσκολία να πρέπει να χάνουμε χρόνο για να συζητάμε τα επιχειρήματα που προβάλει η γραφειοκρατία των Υπουργείων ή τα προσχήματα πολλές φορές που δεν επιτρέπουν τις κοινές δράσεις. Πάμε γρήγορα.

Σας περιέγραψε τη σημερινή μας συνάντηση υπό το πρίσμα των αποφάσεών της. Δε θέλω να προσθέσω τίποτα σε αυτά, απλώς θέλω να δώσω έμφαση σε κάποια απ’ αυτά. Για το Αττικό, που σας είπε για τα 20 στρέμματα που το Υπουργείο έχει παραχωρήσει στο νοσοκομείο, οι εργασίες του νοσοκομείου θα αρχίσουν αύριο το πρωί.

Δε σας αναφέρουμε έναν σχεδιασμό. Σας αναφέρουμε μία ληφθείσα εδώ και ημέρες πολιτική απόφαση από την πλευρά του  Υπουργού του κ. Βενιζέλου, για την οποία τον ευχαριστούμε ιδιαιτέρως. Η διοίκηση του νοσοκομείου είναι ενήμερη και η αξιοποίηση του χώρου κατά τις επιλογές του νοσοκομείου θα γίνει από αύριο το πρωί.

Δεν υπάρχουν εμπόδια νομικά. Δεν μας το χάρισε. Μας παραχώρησε τη χρήση για πάρα πολλά χρόνια, για 50 χρόνια αν είμαι καλά ενήμερος. Συνεπώς τον ευχαριστώ γι’ αυτό. Θα το χρησιμοποιήσουμε αυτό το εργαλείο που μας έδωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τον ευχαριστώ πάρα πολύ επίσης για την Κοινή Υπουργική Απόφαση που έχουμε υπογράψει, την έχουμε δει και στην πράξη και έχουμε κάνει και παρέμβαση διορθωτική, σε ό,τι αφορά την Πρωτοβάθμια Υγεία. Ο τόπος θα δώσει μάχη για την Πρωτοβάθμια Υγεία του τόπου. Οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι του Υπουργείου του δικού μας ξέρουν τι αγώνας έχει γίνει μέχρι στιγμής, ξέρουν ποιες δυσκολίες έχουμε, αλλά ξέρουν και την πολιτική μας θέληση να πάμε κάτω-κάτω.

Η λειτουργία του συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας από την 1η Ιουνίου, θα είναι ολόπλευρη, θα αφορά όλη την Ελλάδα και το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης εδώ και καιρό μας έχει βοηθήσει μέσα από την υπογραφή μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης με το περιεχόμενο που ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης σας ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική του φαρμάκου. Τα είπε, δεν τα επαναλαμβάνω. Δίνω έμφαση σε κάτι που αφορά τις τιμές και την προμήθεια των υλικών. Οι κυρίες και οι κύριοι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι του Υπουργείου Υγείας ξέρουν ότι υπήρξε μία συζήτηση πρόσφατη στην Εθνική Αντιπροσωπεία, για τις πολύ καλές τιμές που έχουν επιτύχει ορισμένα στρατιωτικά νοσοκομεία, το 401 ήταν το κοινοβουλευτικό παράδειγμα.

Αυτό μας οδήγησε, κυρίες και κύριοι, στον πρόσφατο νόμο μας να συμπεριλάβουμε διάταξη σύμφωνα με την οποία ακόμη και αν ένας διαγωνισμός καταλήγει στη συμφερότερη τιμή, εάν διαπιστώνεται ότι στην εγχώρια αγορά, για το ίδιο υλικό με τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά, έχει γίνει αλλού συμφερότερη αγορά -στην εγχώρια αγορά επαναλαμβάνω- τότε θα καταργείται ο διαγωνισμός και θα πηγαίνουμε στη συμφερότερη τιμή.

Το 401 μας έδωσε την αφορμή να κάνουμε συγκρίσεις, να δούμε ορθοπεδικά υλικά που έχουν αγοραστεί σε καλύτερες τιμές από το νοσοκομείο αυτό. Έχουμε πάρει τις τιμές του νοσοκομείου, τις έχουμε συγκρίνει με τις δικές μας και η πολυπλοκότητα των ποιοτικών χαρακτηριστικών, που ορισμένες φορές είναι αληθή ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά ορισμένες φορές είναι προσχηματικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, που οδηγούν σε αγορά υλικών σε ακριβότερες τιμές. Αυτά μας οδήγησαν στην κοινή επιτροπή που ανέφερε ο κ. Βενιζέλος και η οποία θα δουλέψει για να μας δώσει τις τελικές της οδηγίες.

Δεν θέλω να επεκτείνω το λόγο μου. Θέλω να πω κάτι τελευταίο και με αυτό να κλείσω, γιατί ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κάλυψε με τα όσα αποφασίσαμε πριν από λίγο σε εκτεταμένη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν από την πλευρά μας -πέραν εμού- ο Γενικός Γραμματέας κ. Πολύζος, ο Γενικός Γραμματέας κ. Δημόπουλος, ο Διοικητής του ΕΚΑΒ κ. Ροτζιώκος, η Διοικήτρια του ΟΚΑΝΑ κα. Μαλλιώρη και συνεργάτες δικοί μου, ο κ. Ζέρβας και ο κ. Καρδαράς.

Εμείς καταθέσαμε το μεγάλο μας πρόβλημα που είναι το πρόβλημά μας στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη στις εφημερίες. Το δημόσιο σύστημα υγείας στον τόπο στενάζει εκεί. Και στενάζει διότι στις δύο μεγάλες αυτές πόλεις της Ελλάδος και στις δύο μεγάλες αυτές περιοχές, πολυπληθείς περιοχές της χώρας, η παρεξήγηση, η κακοδιοίκηση και η πονηρία, έχουν οδηγήσει ένα σύστημα που κάνει προσπάθειες να γίνει καλό, να καταβαραθρώνεται, να χαντακώνεται επειδή χιλιάδες άνθρωποι, λόγω της ανυπαρξίας της πρωτοβάθμιας υγείας, λόγω της πονηρίας αρκετών και λόγω της παρεξήγησης για ένα απλό περιστατικό μας -μου έχει συμβεί και εμένα προσωπικά- να απευθυνόμαστε σε ένα νοσοκομείο εφημερεύον, έχει οδηγήσει όλη αυτή η κατάσταση στο φαινόμενο να εκτιθέμεθα ως χώρα, ειδικά σε ορισμένα νοσοκομεία ορισμένες μέρες εφημεριών.

Να ζητήσεις τη συνδρομή των στρατιωτικών νοσοκομείων δεν είναι απλό πράγμα, γιατί έχουν και αυτά τα θέματά τους, όπως η σημερινή συζήτηση μας επέτρεψε να καταλάβουμε και οι δυο πλευρές. Έχουμε και οι δυο τα επιχειρήματά μας και τις επιθυμίες και τις προτάσεις μας. Το θέμα θα οργανωθεί αναμένοντας εμείς, ως πολιτική ηγεσία, το πόρισμα της επιτροπής στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Βενιζέλος.

Ωστόσο, θέλω να υπογραμμίσω ότι η δική του διαθεσιμότητα και η απόφασή του σήμερα να επεκτείνουν τη συνδρομή τους και πέραν του πρωινού ωραρίου και το απογευματινό ωράριο της λειτουργίας των στρατιωτικών νοσοκομείων, είναι για μας μια πάρα πολύ μεγάλη βοήθεια. Το εκτιμούμε αυτό, το αναγνωρίζουμε και ευχαριστώ τον Υπουργό και προσωπικά για την αμέριστη συμπαράστασή του στη δικιά μας δουλειά.

Κυρίες και κύριοι, η τελευταία μου φράση είναι η εξής: Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες δαπανούν ως εθνική δαπάνη ετησίως για την υγεία 25 δισ. ευρώ, το 10% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος. Είναι τόσο πολλά τα χρήματα αυτά, που κανονικά το δημόσιο σύστημα υγείας δεν έπρεπε να χρειάζεται κανένα. Ο ανορθολογισμός όμως, η κακοδιοίκηση, η σπατάλη, οδήγησαν τη χώρα εκεί.

Στο σημείο που βρισκόμαστε οι περικοπές γίνονται με τρόπο ορθολογικό, αλλά οι περικοπές επιβάλουν συνεργασίες και η πιο ώριμη στιγμή τους για το Υπουργείο Υγείας ήταν αυτή με τη συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Ευχαριστώ πολύ.

Ευχαριστώ πολύ. 

Ερωτήσεις δημοσιογράφων

Λ. Δημάκας (Τα Νέα): Εγώ ήθελα να σας πω έναν αριθμό. Με βάση την πρώτη Υπουργική Απόφαση, η πρωινή ζώνη διαθέτει 70 κλίνες, αν θυμάμαι καλά, ή 60 ή 70. Για πόσες ακόμα μιλάμε;

 Ευ. Βενιζέλος: Μη συνυπολογιζομένου του ΝΙΜΤΣ, το οποίο διαθέτει μεγάλο αριθμό κλινών, εμείς έχουμε σκοπό να διαθέτουμε το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό κλινών. Θα γίνεται κάθε πρωί και κάθε απόγευμα η εκτίμηση πόσες είναι οι διαθέσιμες κλίνες, θα διατηρούνται ορισμένες για πιθανές ανάγκες στρατιωτικής υπηρεσίας και οι άλλες θα δηλώνονται στο ΕΚΑΒ και στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας.

Λ. Δημάκας (Τα Νέα): Μπορεί να είναι πολύ παραπάνω από αυτές τις 70;

 Ευ. Βενιζέλος: Θα είναι, θα είναι. Αισθητά παραπάνω.

Β. Καλυβιώτη (ΝΕΤ): Να ρωτήσω κάτι σ' αυτό. Σημαίνει κάποια αλλαγή στις εργασιακές συνθήκες των στρατιωτικών γιατρών αυτό;

 Ευ. Βενιζέλος: Όχι.

Β. Καλυβιώτη (ΝΕΤ): Θα πληρώνονται παραπάνω για τις υπερωρίες που θα κάνουν;

 Ευ. Βενιζέλος: Οι στρατιωτικοί γιατροί είναι αξιωματικοί. Σας θυμίζω ότι έχουν βεβαίως τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικής ιατρικής.

Β. Καλυβιώτη (ΝΕΤ): Έχουν συμφωνήσει στην διάθεσή τους;

 Ευ. Βενιζέλος: Είναι υπηρεσιακό τους καθήκον. Δεν κάνουμε τέτοιες συζητήσεις εδώ.

Α. Λοβέρδος: Έχετε κακές συνήθειες κυρία Καλυβιώτη. Η κα Φυντανίδου πάνω σ' αυτό;

Ε. Φυντανίδου (Το Βήμα): Άρα, για τους αξιωματικούς είναι υπηρεσιακό καθήκον. Αυτό ισχύει για όλους τους εργαζόμενους στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία; Για τους νοσηλευτές…

 Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία είναι Στρατιωτικές Μονάδες.

Ε. Φυντανίδου (Το Βήμα): Γι' αυτό ρωτάω κιόλας, να ξέρουμε.

 Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία είναι στρατιωτικές μονάδες. Βεβαίως, εμείς σεβόμαστε πάρα πολύ το ανθρώπινο δυναμικό. Σεβόμαστε το χαμηλό επίπεδο της μέσης αμοιβής στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και στο στρατιωτικό και στο πολιτικό προσωπικό. Ξέρουμε τι κόπους κάνει ο καθένας και ότι στη φιλοπατρία τους σε πολύ μεγάλο βαθμό βασίζεται το σύστημα. Ξέρουμε ποιες είναι οι δυνατότητές τους. Είναι πολύ μεγάλες οι δυνατότητές τους και θα προσφέρουμε τη μέγιστη δυνατή υπηρεσία στο κοινωνικό σύνολο.

Δ. Ευθυμιάδου (Flash): Επειδή εμείς δε γνωρίζουμε το στρατιωτικό καθεστώς, έχω μια απορία, ενδεχομένως αφελής. Γιατί τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία –αυτό αναρωτιέται και ο κόσμος– δεν μπορούν να μπουν σε εφημερία; Σας λέω, δεν γνωρίζω ποιο είναι το καθεστώς.

 Ευ. Βενιζέλος: Θα σας πω. Τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία είναι σε διαρκή εφημερία.

Δ. Ευθυμιάδου (Flash): Εννοώ για τους πολίτες.

 Ευ. Βενιζέλος: Τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία εφημερεύουν για τους δικαιούχους τους και για όσους στείλει το ΕΚΑΒ και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας κάθε μέρα, όπως ακριβώς γίνεται με τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Και επειδή οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ανάγκες και υπάρχουν κίνδυνοι, δεν μπορεί να μην είναι σε διαρκή εφημερία τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία.

Δηλαδή, όταν έχουμε ένα περιστατικό που αφορά την Αστυνομία, θα δείτε ότι υπάρχει μία κινητοποίηση αυτόματη στο 401. Αυτόματη. Άρα λοιπόν θα εξετάσουμε τις δυνατότητες ακόμη μεγαλύτερης προσφοράς, όσο διαρκεί αυτό το σύστημα εφημερίας που βασίζεται σε μία περιοδικότητα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Αυτό είναι όμως θέμα του Υπουργείου Υγείας. Εμείς προσπαθούμε να συμβάλουμε όσο γίνεται περισσότερο αυτή τη στιγμή.

 Α. Λοβέρδος: Βρίσκω φοβερά ενδιαφέρον το ερώτημα. Μας απασχόλησε. Είναι το πιο σημαντικό θέμα στη συνεργασία των δύο Υπουργείων και ευχαριστώ πάρα πολύ που το θέτετε. Από την πλευρά μου θέλω να επιβεβαιώσω όσα είπε ο κ. Βενιζέλος, αλλά να προσθέσω και το δικό μας σχεδιασμό.

Εμείς έχουμε για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τη φιλοδοξία μέχρι το 2013 να έχουμε καταφέρει συνεχή εφημερία όλων των νοσοκομείων, όπως συμβαίνει με όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία μας σε όλη τη χώρα πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Όμως, για να φτάσουμε εκεί χρειάζονται προηγούμενες παρεμβάσεις διαρθρωτικές και οργανωτικές και μέχρι τότε ζητάμε συνδρομή. Η συνδρομή αυτή έχει δυσκολίες. Όταν τα Υπουργεία μιλάνε μόνα τους, το καθένα λέει τη δική του αλήθεια και δεν μπορείς να βρεις άκρη. Όταν όμως τα Υπουργεία διαλέγονται, όταν τα Υπουργεία μιλούν και ακούει το ένα το άλλο, διαπιστώνουν τι από αυτά που το ένα ή το άλλο ισχυρίζονται, είναι αλήθειες, είναι προφάσεις ή είναι κάτι άλλο.

Σήμερα μας δόθηκε η ευκαιρία να ακούσουμε και την πλευρά των Στρατιωτικών Νοσοκομείων. Μίλησαν οι Διευθυντές τους. Κατέγραψαν προβλήματα και πέραν αυτών που είπε ο Υπουργός. Εμείς αντιλαμβανόμαστε. Άλλα τα συμμεριζόμαστε από αυτά, άλλα δεν τα συμμεριζόμαστε. Κατέγραψαν όμως και δικές μας αδυναμίες, του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που είμαστε υποχρεωμένοι να τις δούμε.

Άρα λοιπόν πήραμε σήμερα μία απόφαση, ο Υπουργός δηλαδή με τους συνεργάτες του, να μπορούν να μας βοηθήσουν και τα απογεύματα. Το θεωρούμε πολύ σημαντικό αυτό. Το υπογράμμισα ως το σημαντικότερο θέμα σήμερα από την πλευρά τη δική μας, αλλά και η Επιτροπή -από μας είναι ο κ. Πολύζος επικεφαλής- που θα έχει την υποχρέωση να μας παράσχει ένα πόρισμα σχετικό, θα δώσει τις περαιτέρω δυνατότητες…

Δ. Ευθυμιάδου (Flash): Κύριε Υπουργέ, αν μου επιτρέπουν οι συνάδελφοι, να μας διευκρινίσετε κάτι. Είπατε ως το 2013 θα εφημερεύουν όλα τα νοσοκομεία καθημερινά; Το κατάλαβα;

 Α. Λοβέρδος: Σας είπα για το 2013. Αυτός είναι ο πιο μεγάλος και αισιόδοξος στόχος μας.

Δ. Ευθυμιάδου (Flash): Ναι, επειδή υπάρχει ένα θέμα των κονδυλίων των σημερινών εφημεριών που δεν μπορούν να πληρωθούν.

Δ. Βερύκιος (Έθνος): Σε σας Υπουργέ Εθνικής Άμυνας το ερώτημα. Γιατί ο «Φίλιππος» δε λειτουργεί; Γιατί; Τόσα λεφτά έχουμε δώσει, τόσα εκατομμύρια. Ξέρω, γνωρίζω από το ρεπορτάζ, ότι από την πρώτη ημέρα που ήρθατε εδώ μαζί με τον κ. Μπεγλίτη τους λέτε και τους ξαναλέτε να μπει σε λειτουργία ο «Φίλιππος». Ο «Φίλιππος» αδυνατεί. Γιατί; Δεν θα πρέπει να πάει κανείς στη φυλακή; Τόσα έχουν φάει.

 Ευ. Βενιζέλος: Ο «Φίλιππος» έχει κάνει τώρα σημαντικά βήματα. Αρχίζει και λειτουργεί. Μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ και η Κοινωνία της Πληροφορίας, η Ανώνυμη Εταιρεία δηλαδή του Δημοσίου. Έχουμε επεκτείνει και τον αριθμό των χρηστών και τον αριθμό των νοσοκομείων που είναι διασυνδεδεμένα και θα μας βοηθήσει πολύ και στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στην τηλεϊατρική και στο διπλογραφικό σύστημα.

Δ. Βερύκιος (Έθνος): Πότε σας έχουν πει ότι θα μπει σε λειτουργία;

 Ευ. Βενιζέλος: Όχι, έχει αρχίσει και λειτουργεί. Υπάρχουν νοσοκομεία στα οποία λειτουργεί ο «Φίλιππος».

Δ. Βερύκιος (Έθνος): Σε ποια;

 Ευ. Βενιζέλος: Στο Ναυτικό Νοσοκομείο, για παράδειγμα, λειτουργεί ο «Φίλιππος». Έχει αρχίσει…

Δ. Βερύκιος (Έθνος): Για ξαναρωτήστε τους.

 Ευ. Βενιζέλος: Μια ερώτηση ακόμα για τα θέματα αυτά της συνεργασίας γιατί…

Τ. Καρλατήρα (Πρώτο Θέμα): Ήθελα να ρωτήσω, κ. Υπουργέ, ποιος είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός από τη συνεργασία στην πρωινή λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ με τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία. Αν υπάρχει κάποια εκτίμηση για την κίνηση των ασθενών και πόσοι διοχετεύτηκαν. 

 Ευ. Βενιζέλος: Εμείς έχουμε την εικόνα μέσω του ΕΚΕΠΥ. Έχουμε την εικόνα ότι το σύστημα αυτό λειτουργεί, στα όριά του, έτσι; Λειτουργεί, και μάλιστα το ΕΚΕΠΥ, ο κ. Ξενέλης μου έχει πει σε ανύποπτο χρόνο, πριν τη σημερινή συνάντηση, μου είχε πει ότι η συνεργασία είναι άψογη με τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Συνεπώς, η διεύρυνσή της, αυτή την εντύπωση επιβεβαίωσα και σήμερα και έγινε και άποψή μου πια. Αφού το λέει και η πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, έτσι θα είναι. Αφού το λένε και οι δυο πλευρές δηλαδή. Άρα, η επιμήκυνση το απόγευμα αυτής της συνεργασίας είναι πάρα πολύ θετική. 

Γ. Μουσγάς (Ριζοσπάστης): Εγώ θέλω να ρωτήσω για τα ναρκωτικά. Είπατε για όσους μπαίνουν μόνο στα «στεγνά» προγράμματα. Περιορίζονται μόνο στα «στεγνά» προγράμματα; Ένα αυτό. Δεύτερον: Το ΚΕΘΕΑ ή ο ΟΚΑΝΑ έχει τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή; Απ’ ό,τι ξέρω από τον ΚΕΘΕΑ, λόγω μη χρηματοδότησης δεν μπορεί να αναπτύξει τέτοιες παρεμβάσεις. Πώς θα γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις;

 Ευ. Βενιζέλος: Τα συζητήσαμε και τα δυο σημεία αυτά, τα οποία είναι εύλογα. Καταρχάς μας διαβεβαίωσε η κα. Μαλλιώρη ότι υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στα «στεγνά» προγράμματα. Αυτοί είναι οι δύο πιστοποιημένοι φορείς.
Αν ένας νέος άνθρωπος που έρχεται να καταταχθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις, πρέπει να ενταχθεί σε πρόγραμμα λήψης υποκαταστάτων, είναι σε τέτοιο σημείο η υγεία του ώστε πρέπει να απαλλαγεί από την εκπλήρωση στρατιωτικών υποχρεώσεων. Οπότε δεν έχει νόημα να τον αντιμετωπίζουμε περαιτέρω ως στρατεύσιμο, καταλάβατε;

Λ. Μπλαβέρης (Δημοκρατία): Ναι, αλλά συγγνώμη, το γεγονός ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία είναι στρατιωτικές μονάδες, δεν θα έχει επίπτωση σε θέματα πειθαρχίας, καθαριότητας χώρων και τα λοιπά, όταν διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί ο φόρτος;

 Ευ. Βενιζέλος: Μας είπε ο Διευθυντής του Ναυτικού Νοσοκομείου, που το χρησιμοποιήσαμε και προηγουμένως ως παράδειγμα, ότι το 85% των νοσηλευομένων δεν είναι ένστολοι.

Λ. Μπλαβέρης (Δημοκρατία): Είναι οι συγγενείς των ενστόλων που είναι δικαιούχοι.

 Ευ. Βενιζέλος: Όχι μόνο. Δεν κατάλαβα, ο κάθε ασθενής είναι ασθενής. Δηλαδή ο ένας παράγει μεγαλύτερη φασαρία…

Λ. Μπλαβέρης (Δημοκρατία): Όχι, απλά τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία εξυπηρετούν ήδη πολίτες. Με αυτή την έννοια το λέω.

 Ευ. Βενιζέλος: Ναι, εντάξει. Ακριβώς γι' αυτό θα εξυπηρετήσουν περισσότερους εφόσον μπορούν. Εφόσον είναι εκεί ο γιατρός, είναι εκεί το μηχάνημα, είναι εκεί η κλίνη, γιατί να μην εξυπηρετηθεί; Γιατί να μένουν εν αχρησία ή εν αδρανεία αυτά. Μακάρι να μπορούμε. Φυσικά εάν κάπου δεν έχουμε γιατρό ή δεν έχουμε εξειδικευμένο νοσηλευτή, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Εκεί που μπορούμε θα το κάνουμε.

 Ευ. Βενιζέλος: Τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστούν στα…

Δ. Ευθυμιάδου (Flash): Θα ήθελα να ρωτήσω πώς θα γίνεται η συνεργασία των ασφαλιστικών ταμείων με τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Όπως γίνεται και στα υπόλοιπα;

Ευ. Βενιζέλος: Όπως γίνεται και τώρα. Βεβαίως, έχουμε πρόβλημα στις δοσοληψίες αυτές, γιατί μας χρωστάνε τα ασφαλιστικά ταμεία όσα χρωστούν τα στρατιωτικά νοσοκομεία σε προμηθευτές. Και τώρα θέλουμε να κάνουμε μία εκκαθάριση με τη βοήθεια του Υπουργείου Οικονομικών και νομίζω ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο, γιατί πρέπει να ξεκινήσουμε από μία καθαρή βάση, από μια μηδενική βάση.

Π. Μπουλούντζα (Καθημερινή): Θέλω να ρωτήσω για το ΕΚΑΒ ποιο είναι το κόστος αυτή τη στιγμή για τα καύσιμα και ποιο ποσό θα εξοικονομηθεί.

 Ευ. Βενιζέλος: Εμείς δίνουμε διασφαλισμένη ποσότητα στη διασφαλισμένη ή μικρότερη πιθανότατα τιμή. Με την τιμή που αγοράζουμε για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων θα διαθέτουμε την αμόλυβδη βενζίνη για το ΕΚΑΒ. Κάνουμε μια εξυπηρέτηση, μια διοικητική εξυπηρέτηση.

Π. Μπουλούντζα (Καθημερινή): Απλώς αυτή τη στιγμή το ΕΚΑΒ προμηθεύεται όπως προμηθεύομαι εγώ τη βενζίνη.

 Ευ. Βενιζέλος: Ναι αυτό το logistic που προσφέρουμε είναι πολύ σημαντικό στη φάση αυτή για την Αττική. Μακάρι να μπορέσουμε να το επεκτείνουμε και στη Θεσσαλονίκη.

 Α. Λοβέρδος: Να μιλήσει ο Διοικητής του ΕΚΑΒ, ο κ. Ροτζιώκος, ίσως.

Ι. Ροτζιώκος: Η συνεργασία αυτή και ευχαριστούμε τον Υπουργό και το Υπουργείο Άμυνας είναι μια συνεργασία που έχει αρχίσει εδώ και αρκετό διάστημα από την έλευση του Υπουργού του κ. Λοβέρδου. Το δικό μας κόστος που ρωτήσατε, είναι 5 εκ. ευρώ το χρόνο για βενζίνη αμόλυβδη μαζί με πετρέλαιο που έχουμε λιγότερο.

Η συνεργασία μας θα αποδώσει, διότι θα έχουμε σταθερή τιμή, όπως παίρνει το Άμυνας, θα έχουμε σταθερή τιμή που είναι σημαντικό γιατί αυτή τη στιγμή παίρνουμε βενζίνη από τα βενζινάδικα εμείς, όπως ο πολίτης, που είναι απαράδεκτο. Και νομίζω ότι έτσι θα έχουμε μια μείωση του κόστους από τις αντλίες του Άμυνας και θα γίνεται η πληρωμή ακριβώς όπως έχουμε συμφωνήσει. Νομίζω είναι το 50% της βενζίνης στην Αθήνα αυτή τη στιγμή που πραγματικά μας μειώνει και μας δίνει μια ανάσα, γιατί εμείς δουλεύουμε με σημειώματα και νομίζω ότι η επέκταση, όπως είπε και ο Υπουργός, θα είναι πολύ ευχάριστο ώστε να φτάσουμε σε σημείο να έχουμε μια ολοκληρωμένη και σε κόστος, αλλά και σταθερή και ποιοτική βενζίνη από το Άμυνας. Η τιμή νομίζω είναι σταθερή. Το Άμυνας παίρνει πάντα τιμή σταθερή, η οποία δεν έχει ανακατατάξεις. Δεν ξέρω αν είναι 1,40. Θα το δούμε εξειδικευμένα.

 Ευ. Βενιζέλος: Λοιπόν, θα ανταλλάξουμε το Πρωτόκολλο συνεργασίας με τον ΟΚΑΝΑ. Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον Υπουργό Υγείας με τους συνεργάτες του και θα συνεχίσουμε, ούτως ή άλλως η συνεργασία μας είναι καθημερινή. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. 

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΥγείαΕθνική ΆμυναΣυνεντεύξεις Τύπου

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375