Ρόδος, Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

 

Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στη Ρόδο


 Συντονιστής: Να σας καλωσορίσουμε, να σας ευχαριστήσουμε για την παρουσία σας, παρ' όλο ότι σήμερα η μέρα είναι δύσκολη, στη Ρόδο. Έχουμε την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να βρίσκεται κοντά μας ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σε μια παρουσία εδώ που συνδυάζεται και με τις δύο του ιδιότητες, και ως Υπουργός, όπου είχε γεμάτο πρόγραμμα το πρωί, για το οποίο ενημερωθήκατε και παρακολουθήσατε, και βέβαια το απογευματινό πρόγραμμα, με κύρια την πολιτική εκδήλωση που διοργανώνουμε κάθε χρόνο σε χώρο όπου θα μιλήσει αργότερα.

Με την ευκαιρία λοιπόν της εδώ παρουσίας του, με μεγάλη προθυμία δέχθηκε να παραχωρηθεί κι αυτή η συνέντευξη Τύπου, για να ενημερωθείτε εσείς και να ενημερώσετε και εσείς τους συμπατριώτες μας για όσα ζητήματα κρίνετε ότι πρέπει να ερωτηθεί ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.


Καλώς ήρθατε κ. Υπουργέ, σας ευχαριστούμε για την αποδοχή της πρόσκλησης. Να μπούμε κατ’ ευθείαν σε ερωτήσεις ή θέλετε να πείτε κάτι;

 Ευ. Βενιζέλος: Κατ' αρχάς χαίρομαι που σας βλέπω, χαίρομαι που είμαι στη Ρόδο. Θέλω να ευχαριστήσω τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ για την πρόσκληση. Θέλω να ευχαριστήσω την Περιφερειακή μας Επιτροπή και φυσικά όλους τους συναδέλφους μου βουλευτές, καθώς και τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την υποδοχή και την κοινή πορεία που κάναμε σήμερα.

Είχα την ευκαιρία να επιθεωρήσω τις Ένοπλες Δυνάμεις μας στη Ρόδο, να ενημερωθώ από τον Μέραρχο και το επιτελείο του, καθώς και από τους επικεφαλείς των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Και είχα επίσης την ευκαιρία να απευθυνθώ σε μια συγκέντρωση στρατιωτικών στελεχών και να παρουσιάσω το πλαίσιο της αμυντικής μας πολιτικής και τις βασικές γραμμές των μέτρων μέριμνας που λαμβάνουμε για το στρατευμένο προσωπικό, για τα επαγγελματικά στελέχη αλλά και τους κληρωτούς. Εξέφρασα την ικανοποίηση μου και την ευαρέσκεια μου και επισήμως.

Ήταν συγκινητικό να βλέπει κανείς τα παιδιά να παρουσιάζουν όπλα και να είναι παραταγμένα για επιθεώρηση υπό καταρρακτώδη βροχή. Και αυτό δεν είναι απλώς ένας συμβολισμός, είναι μια απόδειξη και ένας οιωνός πως οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, άρα ο ελληνικός λαός -γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σπλάχνο από τα σπλάχνα της ελληνικής κοινωνίας- έχουν και την ικανότητα και την υποδομή και τον εξοπλισμό να εκπληρώσουν στο ακέραιο τη βασική τους αποστολή, που είναι η υπεράσπιση της εθνικής ακεραιότητας και κυριαρχίας, των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων της χώρας, που αναγνωρίζονται από το διεθνές Δίκαιο.

Και αυτά έχει ιδιαίτερη σημασία να τα λέμε εδώ, στη Δωδεκάνησο, να τα λέμε στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, γιατί εδώ καθημερινά και οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων δίνουν μία μάχη, μια μάχη η οποία μας φέρνει συχνά αντιμέτωπους με εντάσεις, αλλά στόχος μας είναι να ξεπερνούμε τις εντάσεις, διαφυλάσσοντας πάντα όλα μας τα δικαιώματα και όλες μας τις αρμοδιότητες.

Η Ελλάδα όπως ξέρετε είναι πρόθυμη να κάνει μεγάλα βήματα, με στόχο τη σταθερότητα και την ειρήνη στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. Η ελληνοτουρκική προσέγγιση είναι μια πραγματικότητα στην οποία πιστεύει ο ελληνικός λαός, όμως υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που είναι απαράβατοι και καλό είναι να τους θυμίζουμε παρ' ό,τι είναι γνωστοί: ο σεβασμός των υφισταμένων συνόρων, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας, ο σεβασμός του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Και βέβαια είναι προφανές ότι τα πάντα επηρεάζονται όχι μόνο από το επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και από την κατάσταση στην Κύπρο, δηλαδή από την συνεπή προσπάθεια να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο γνωστό πλαίσιο που έχει γίνει αποδεκτό εδώ και χρόνια από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και πάντα με τη βούληση βέβαια του κυπριακού λαού και των δύο κοινοτήτων που έχουν όλες τις δυνατότητες να ζήσουν μονιασμένοι ειρηνικά και με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης.

Αυτά ήθελα να σας πω εισαγωγικά. Το απογευματινό πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στο πολιτικό σκέλος, είναι αφιερωμένο στους φίλους μας και συντρόφους μας εδώ στη Ρόδο και σ’ εσάς φυσικά και είμαι στη διάθεση σας.

Μ. Μαστής (εφ. «Η Ροδιακή»): Κύριε Υπουργέ, για τους Ροδίτες και τους Δωδεκανήσιους η παρουσία σας εδώ σήμερα έχει ιδιαίτερη αξία, το γνωρίζετε και εσείς ασφαλώς εξίσου καλά με εμάς. Είναι αλήθεια ότι συνηθίζεται, στα χρόνια τουλάχιστον που παρακολουθούμε εμείς τα κοινά, σε αυτόν το τόπο ο εκάστοτε Υπουργός Άμυνας που επισκέπτεται την περιοχή μας να στέλνει και ένα μήνυμα στη γείτονα χώρα. Το κάνατε λίγο πριν. Δεν θα σας ρωτήσω γι' αυτό. Στους κατοίκους των νησιών μας, στους Δωδεκανήσιους, στα ακριτικά μας νησάκια, που πολλές φορές γίνονται άμεσοι αποδέκτες οι κάτοικοι των νησιών αυτών των θέσεων και των προθέσεων της γείτονος χώρας -το σχέδιο «Βαριοπούλα» για παράδειγμα που διέρρευσε πρόσφατα και στον τουρκικό Τύπο- τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας;

 Ευ. Βενιζέλος: Είχα την ευκαιρία το πρωί στην ομιλία μου στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να απευθυνθώ και στην αντιπροσωπεία των εθνοφυλάκων που ήταν παρούσα, άρα σε μια αντιπροσωπεία πολιτών της Ρόδου και ευρύτερα της Δωδεκανήσου, που είναι ταυτόχρονα ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του στρατιωτικού μας σχεδιασμού, έτοιμοι να πάρουν το όπλο τους και να καταλάβουν τη θέση που τους ανήκει σύμφωνα με το σχεδιασμό. Αυτό δείχνει ότι σε μια περιοχή με υψηλή τουριστική ανάπτυξη και ακόμη υψηλότερες προοπτικές, μια περιοχή ανοιχτή στον κόσμο, όπως είναι η περιοχή αυτή, υπάρχει ταυτόχρονα ένα ισχυρό και ενεργό πατριωτικό αίσθημα, υπάρχει υψηλό φρόνημα, όχι ρητορικό αλλά έμπρακτο.

Το μήνυμά μου είναι κατ' αρχάς ένα μήνυμα ευχαριστίας γι’ αυτή τη στάση και ενθάρρυνσης να συνεχιστεί, γιατί έχουμε ως έθνος απόλυτη ανάγκη να τονώνουμε πάντα την αξιοπρέπειά μας. Τίποτα δεν είναι πιο προοδευτικό και πιο κρίσιμο στις μέρες μας από την προστασία της ατομικής και της συλλογικής, δηλαδή της εθνικής αξιοπρέπειας.

Επίσης, όλοι οι Δωδεκανήσιοι, όλοι οι νησιώτες Έλληνες, όλοι οι κάτοικοι των παραμεθόριων περιοχών μας στο χερσαίο χώρο, νιώθουν ασφαλείς -είμαι βέβαιος γι' αυτό- και πρέπει να νιώθουν ασφαλείς. Δεν έχουν κανένα λόγο να έχουν την παραμικρή αμφιβολία, γιατί ο συσχετισμός των δυνάμεων τους καθιστά ασφαλείς. Γιατί ο ίδιος ο σχεδιασμός μας τους καθιστά ασφαλείς και οι χειρισμοί μας οι πολιτικο-διπλωματικοί και οι στρατιωτικοί τους καθιστούν ασφαλείς.

Δελή (ΤV 4-ΤΟP FM): Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια η θέση σας σχετικά με ένα θέμα που έχει απασχολήσει και τους κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους αρκετές φορές και αυτό είναι το στρατόπεδο στο Κέντρο Νεοσυλλέκτων που βρίσκεται στο Αφάντου. Θα επαναλειτουργήσει τελικά; 

 Ευ. Βενιζέλος: Όπως έχω πει κατ’ επανάληψη και στη Βουλή τώρα εφαρμόζουμε μια νέα δομή Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων σύγχρονη, διακλαδική, κάθετη. Και εφαρμόζουμε επίσης τη Νέα Δομή Δυνάμεων, δηλαδή θέλουμε να είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις πιο έξυπνα οργανωμένες, συγκεντρωμένες σε πολυδύναμους χώρους. Οι μονάδες να είναι λιγότερες σε αριθμό αλλά με υψηλότερο ποσοστό στελέχωσης. Και εφαρμόζουμε σε όλες τις περιοχές ένα σχέδιο ανασυγκρότησης.

Αυτό γίνεται και στη Ρόδο. Έχουν κλείσει στρατόπεδα, όπως για παράδειγμα πριν από χρόνια το στρατόπεδο «Οδυσσέας Ανδρούτσος» στην Ιαλυσό. Έχουν παραχωρηθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα παραχωρηθούν και άλλοι χώροι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για κοινωνική χρήση και έχουν περιοριστεί και τα κέντρα νεοσυλλέκτων. Εδώ ειδικά στη Δωδεκάνησο είπαμε ότι όταν υπάρχει τοπικός πληθυσμός, υπάρχουν κληρωτοί οι οποίοι προέρχονται από την περιοχή σε έναν επαρκή αριθμό που μας επιτρέπει ορθολογικά να λειτουργούμε το Κέντρο, το Κέντρο θα λειτουργεί.

Από την άλλη μεριά, χωρίς να θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, θέλω να σας πω ότι από πλευράς στρατιωτικού προσωπικού τα πράγματα για τη Ρόδο είναι πολύ καλύτερα, Δηλαδή έχει αυξηθεί αρκετά το στρατιωτικό προσωπικό που βρίσκεται στο νησί.

Δελή (ΤV 4-ΤΟP FM): Όμως, παρά το σχεδιασμό που έχει η Κυβέρνηση, έχουν αυξηθεί και τα έξοδα των οικογενειών της Δωδεκανήσου που έχουν  κάποια παιδιά που πρέπει να πάνε στο Κέντρο.

 Ευ. Βενιζέλος: Σας είπα ότι όταν υπάρχει ένας επαρκής αριθμός και μπορούμε να οργανώσουμε επιτόπου εκπαίδευση, αυτό το κάνουμε. Αλλά πρέπει να σας πω επίσης ότι στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων σε όλες της περιοχές της Ελλάδας υπάρχει μετακίνηση προς το Κέντρο Νεοσυλλέκτων. Δηλαδή εδώ και δεκαετίες όλοι οι κάτοικοι της Βορείου Ελλάδος πηγαίνουν να καταταγούν στην Κόρινθο ή στην Τρίπολη, μη το ξεχνάμε αυτό.

Κ. Λοΐζος (TV ΚΟΣΜΟΣ): Καλησπέρα κ. Υπουργέ. Υπάρχει φόβος ότι εάν υλοποιηθεί το σχέδιο με τον φράχτη στον Έβρο τα κύματα των μεταναστών θα αρχίσουν να εισέρχονται πάλι στην Ελλάδα από τα Δωδεκάνησα. Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός πάνω σ’ αυτό;

 Ευ. Βενιζέλος: Το σχέδιο για τον φράχτη, για το συρματόπλεγμα δηλαδή, σε μια περιοχή του Έβρου, στο χερσαίο σύνορο, λειτουργεί κατ' αρχάς ως μήνυμα. Ως μήνυμα πως η Ελλάδα έχει σύνορα, τα οποία φυλάσσονται αστυνομικά, δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, πως τα ρεύματα της μη νόμιμης μετανάστευσης θα βρουν μπροστά τους ένα οργανωμένο ευρωπαϊκό κράτος και ένα κράτος που εφαρμόζει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί συμβαίνει η Ελλάδα να είναι η ευρωπαϊκή πύλη εισόδου, δεν είναι εθνικό, ελληνικό το πρόβλημα. Η Ελλάδα δέχεται το 80% των μεταναστευτικών ρευμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει όσους κάνουν το δουλεμπόριο των λαθρομεταναστών σε άλλες λύσεις, αναμφίβολα. Γι' αυτό και ζητάμε από την Τουρκία να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, να σεβαστεί την συμφωνία που υπέγραψε πριν από λίγο ξανά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να σεβαστεί το διμερές πρωτόκολλο.

Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι και αυτή έχει ένα πρόβλημα, γιατί και αυτή υποδέχεται μεγάλο αριθμό μη νόμιμων μεταναστών, γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολο της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η FRONTEX πρέπει να ασχοληθούν και με το τουρκικό πρόβλημα στην άλλη μεριά της επικράτειας της, εκεί όπου έχουμε επίσης πρόβλημα εισόδου μη νόμιμων μεταναστών.

Άρα, χρειάζεται μια συντονισμένη προσπάθεια για να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική. Θα δούμε. Αν υπάρξουν αντανακλαστικά φαινόμενα, τα οποία δημιουργούν πρόβλημα στο νησιωτικό χώρο, θα αντιμετωπιστούν εγκαίρως. Πάντως, δεν είναι εύκολο να χρησιμοποιείται αυτός ο δρόμος, ο θαλάσσιος, και γι' αυτό βλέπετε ότι, αφού έγινε προσπάθεια να τον αξιοποιήσουν, ξαναγύρισαν σε διαδρομές οι οποίες είναι κατά προτίμηση χερσαίες.

Πάντως, ότι αυτά είναι συγκοινωνούντα δοχεία τα φαινόμενα, είναι προφανές και το έχει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπ’ όψιν του. Το λέω αυτό γιατί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι Ένοπλες Δυνάμεις λειτουργούν επικουρικά. Πρέπει πάντα να κάνουμε μια διάκριση ανάμεσα στη στρατιωτική φύλαξη των συνόρων απέναντι στον όποιο εχθρό και την αστυνομική φύλαξη των συνόρων που είναι ένα καθημερινό πρόβλημα, γιατί καθημερινά έχουμε έναν αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης, κατά του οργανωμένου εγκλήματος κ.ο.κ.

Δημοσιογράφος: Αφού οι μετανάστες έρχονται για να πάνε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για ποιο λόγο εγκλωβίζονται στην Αθήνα, στην Ελλάδα και δεν φεύγουν, μέσω Αλβανίας ή μέσω Σκοπίων;

 Ευ. Βενιζέλος: Γιατί δυστυχώς, οι κανόνες που ισχύουν και εν προκειμένω το  λεγόμενο Δουβλίνο ΙΙ, δημιουργεί υπέρμετρο βάρος για την Ελλάδα. Υπάρχει ένα πρόβλημα κοινοτικών κανόνων. Διότι εμείς, στο πλαίσιο της κοινοτικής μας αλληλεγγύης σηκώνουμε ένα βάρος το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο, από αυτό που μας αναλογεί. Άρα υπάρχει και ένα πρόβλημα κατανομής της ευθύνης στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δημοσιογράφος: Πώς σχολιάζετε τα  τρία χρόνια επανεισδοχής των λαθρομεταναστών στην Τουρκία...

 Ευ. Βενιζέλος: Αυτό αφορά την ευρωτουρκική συμφωνία, που εμείς θεωρούμε ότι ενισχύει την υπάρχουσα διμερή ελληνοτουρκική συμφωνία, το πρωτόκολλο, το οποίο πρέπει να εφαρμόζεται ούτως ή άλλως.

κ. Αθανασίου (εφ. «Δημοκρατική»): Έγινε πρόσφατα μια διαρροή εγγράφου στο Wikileaks από την οποία φαίνεται ότι ο Ερντογάν παραδέχεται ότι δεν μπορεί να ελέγξει τον τουρκικό στρατό και τις παραβιάσεις που γίνονται στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα να υπάρχει όξυνση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

 Ευ. Βενιζέλος: Δεν περιμέναμε να δούμε τώρα τέτοιου είδους πληροφορίες. Βλέπουμε επί χρόνια να υπάρχει αυτή η σύγκρουση στο εσωτερικό της Τουρκίας. Το πρόβλημα για μας  είναι η Τουρκία να αποκτήσει τη θεσμική συγκρότηση που αρμόζει σε μια χώρα που θέλει να έχει σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια χώρα η οποία θέλει να εντάσσεται σε αυτό που λέμε δυτικό κόσμο, βέβαια με όλες τις παραδόσεις και με όλες τις άλλες διαστάσεις που έχει, πολιτιστικές, γεωγραφικές, ιστορικές κ.ο.κ.,  γιατί αυτό δικαιούται κάθε χώρα να το διεκδικεί και να το προβάλλει -κι εμείς το κάνουμε κατά κόρον.

Αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργεί ως μηχανισμός εξαγωγής εσωτερικών εντάσεων. Δε θέλουμε σε καμία περίπτωση τα εσωτερικά, θεσμικά, κοινωνικά, πολιτικά ή άλλα προβλήματα της γειτονικής μας χώρας, να μετατρέπονται σε όχημα ή σε πρόσχημα, για τη δημιουργία εντάσεων και κρίσεων στην περιοχή μας.

Δημοσιογράφος (TV Ίριδα): Καλώς ήρθατε, θεωρώ  πολύ σημαντική την παρουσία σας στην ακριτική μας περιοχή. Με το θέμα των εναέριων παραβιάσεων, αν μπορεί να αντιμετωπιστεί και πόσο σας απασχολεί εσάς αυτό. Μερικές φορές είναι και επικίνδυνο, έχουμε το παράδειγμα της Καρπάθου.

 Ευ. Βενιζέλος:  Έχω πει και  πρόσφατα, την προηγούμενη Δευτέρα στη Βουλή, στην προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση για τα εξωτερικά θέματα, πως δεν υπάρχει καμία παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, δηλαδή καμία είσοδος στο FIR Αθηνών και πολύ περισσότερο καμία παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου μας, που να μην αντιμετωπίζεται ακαριαία από την Πολεμική Αεροπορία, με αναχαίτιση και αναγνώριση των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών.

Βεβαίως, είναι αλήθεια ότι πέρυσι είχαμε μια εντυπωσιακή μείωση των εμπλοκών ανάμεσα στα τουρκικά και τα ελληνικά αεροσκάφη και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα τουρκικά αεροσκάφη δεν αντιδρούν μετά την αναχαίτιση και την αναγνώριση, δεν προσεγγίζουν αντιδρώντας στο γεγονός ότι αναγνωρίζονται. Αυτό λοιπόν οφείλεται στη συμπεριφορά των τουρκικών αεροσκαφών, την οποία εμείς αποδεχόμαστε και βεβαίως πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι έχει πια εξελιχθεί τόσο πολύ η τεχνολογία και για τα αεροσκάφη και για τα οπλικά τους συστήματα, ώστε έχουν μειωθεί και οι αποστάσεις, στις οποίες πρέπει να κινούνται και να πλησιάζουν ένθεν κεκείθεν τα αεροσκάφη.

Αντιθέτως, τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε δυστυχώς μια αύξηση των ναυτικών περιστατικών. Έχουμε μια αύξηση των περιστατικών «περιπλάνησης» τουρκικών πολεμικών πλοίων, που εισέρχονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ακολουθώντας διαδρομές οι οποίες δεν είναι λογικές, δεν εξυπηρετούν δηλαδή κάποιο σκοπό. Γιατί ο τόπος από τον οποίο ξεκινούν και ο τόπος στον οποίο καταλήγουν, συνδέονται με πιο ορθολογικές, πιο σύντομες και μικρότερου κόστους διαδρομές.

Άρα, δεν τηρούνται οι κανόνες περί αβλαβούς διέλευσης, ή περί πλου διέλευσης και αυτό μας αναγκάζει να αντιδρούμε αμέσως, να παρακολουθούμε με σκάφη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού τα σκάφη αυτά, να εκπέμπουμε τα κεκανονισμένα σήματα και φυσικά, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, να προβαίνουμε σε όλα τα διπλωματικά διαβήματα που πρέπει να γίνουν.

Όλα αυτά συζητούνται κατά καιρούς μεταξύ των δύο χωρών, υπάρχει εκατέρωθεν βούληση να ισχύουν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης πρέπει να αφορούν το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο -εσάς σας ενδιαφέρει πάρα πολύ η Ανατολική Μεσόγειος, δεν είστε απλώς Αιγαίο, από εδώ και πέρα αρχίζει η Ανατολική Μεσόγειος. Και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, όλα αυτά να λειτουργούν ισορροπημένα, ετεροβαρώς και όχι μονομερώς.

Ο κανόνας για μας είναι πάρα πολύ απλός, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, σε όλα τα θέματα αυτά, στα θέματα που αφορούν τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας και την ασφάλεια των πολιτικών πτήσεων, στα θέματα που αφορούν την προστασία του εναερίου χώρου, τα σχέδια πτήσης, τους κανόνες έρευνας και διάσωσης, τους κανόνες ναυσιπλοΐας των πολεμικών πλοίων, πρέπει να ισχύει ό,τι ισχύει σε όλο τον ευρωπαϊκό και ΝΑΤΟϊκό χώρο, ό,τι ισχύει σε όλες τις άλλες περιοχές του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μπορεί να ισχύουν άλλοι κανόνες και άλλες πρακτικές. Είναι τόσο απλό και τόσο εύκολο να γίνει αντιληπτό και να εφαρμοστεί.

Δημοσιογράφος (ΕΡΑ Ρόδου): Στο διάλογο που διαφαίνεται -βεβαίως η Κυβέρνηση δεν τον παραδέχεται και αν θέλετε η διπλωματία σίγουρα δεν είναι φανερή- που γίνεται για το Αιγαίο μεταξύ των δύο πλευρών, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει άποψη, συμμετέχει;

 Ευ. Βενιζέλος: Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας διαχειρίζεται τον σκληρό πυρήνα των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής. Γιατί η εθνική άμυνα, η άμυνα του εθνικού χώρου, είναι το βασικό ζητούμενο όλης της εξωτερικής πολιτικής.

Τώρα, επειδή υιοθετήσατε με μεγάλη ευκολία τον όρο «μυστική διπλωματία», δεν υπάρχει καμία χώρα που να δημοσιοποιεί τους διπλωματικούς χειρισμούς και τις διπλωματικές της επαφές, πριν ωριμάσουν τα πράγματα. Είναι γνωστό και έχει ανακοινωθεί κατ’ επανάληψη, ποιοι είναι οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μην ξεχνάτε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μετέχουν από κοινού στο ΝΑΤΟ από το 1952, δηλαδή εδώ και 60 χρόνια.

Επίσης, μην ξεχνάτε ότι η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την άλλη μεριά, εμείς δεν μπορούμε να λησμονήσουμε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στην Κύπρο, επί 36 χρόνια, που είναι  πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Και επίσης ότι υπάρχει μια καθημερινή ένταση, επί 36 χρόνια, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Και προσπαθούμε, στο πλαίσιο που προανέφερα προηγουμένως, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, να βρούμε λύσεις οι οποίες θα θωρακίζουν την εθνική μας κυριαρχία, αλλά και την περιοχή που όλοι θέλουν να είναι σταθερή και ειρηνική.

Συντονιστής: Ευχαριστούμε για την παρουσία σας.

 

Tags: ΠΑ.ΣΟ.ΚΕθνική ΆμυναΣυνεντεύξεις Τύπου