Θεσσαλονίκη, 17 Σεπτεμβρίου 2015

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στο TV 100, στην εκπομπή «Άκου να δεις» και στους δημοσιογράφους Μαρία Αναγνωστίδου και Βαγγέλη Πλάκα

 

 «Ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι το χρέος είναι επονείδιστο, ότι δεν θα το πληρώσει, ότι θα πάει σε ονομαστικό κούρεμα, ότι θα κάνει διεθνή διάσκεψη.
Όλα αυτά τι ήταν; Μπαρμπούτσαλα!»

 

Δημοσιογράφος: καλησπέρα σας κυρίες και κύριοι, ελάχιστα 24ωρα μας χωρίζουν από τις εθνικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προς το βράδυ της Κυριακής, αν μη τι άλλο, θα μετατραπεί σε ένα απόλυτο εκλογικό θρίλερ.

Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ντέρμπι ανάμεσα στη Ν.Δ. και το ΣΥΡΙΖΑ, φέρνοντας μία το ένα κόμμα και μία το άλλο να πλασάρεται πρώτο. Πάντως οι αρχηγοί των κομμάτων δίνουν τον δικό τους αγώνα με σκοπό τι άλλο βεβαίως; Τη συσπείρωση.

Την ίδια ώρα η πολιτική θύελλα που έχει ξεσπάσει με την υπόθεση Φλαμπουράρη δεν λέει να κοπάσει, παρά το γεγονός ότι έχουν δοθεί απαντήσεις, αλλά και τα έγγραφα στη δημοσιότητα από τον πρώην Υπουργό Επικρατείας, αλλά μάλλον, αυτά δεν πείθουν, καθότι η Ν.Δ. τώρα ζητάει και την παρέμβαση του εισαγγελέα.

Για όλα αυτά θα συζητήσουμε με τον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος είναι εδώ μαζί μας. Καλώς ήρθατε κ. Πρόεδρε.

Ευ. Βενιζέλος: Καλώς σας βρήκα. Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι στη Δημοτική Τηλεόραση, την TV 100. Έχω πολύ καιρό να έρθω εδώ στις εγκαταστάσεις σας και θέλω με την παρουσία μου να τιμήσω αυτή την προσπάθεια που κάνει η Δημοτική Τηλεόραση και βέβαια την δημοτική αρχή της πόλης μας γιατί είμαι πάντα ένας πολίτης της Θεσσαλονίκης και παρακολουθώ, όποτε μπορώ, τα τοπικά θέματα τα οποία αναδεικνύετε με όσο μπορείτε καλύτερο τρόπο.

Δημοσιογράφος: Στην κουβέντα μας θα συνεισφέρει και ο πολιτικός συντάκτης της Δημοτικής Τηλεόρασης της Θεσσαλονίκης και συνονόματός σας Βαγγέλης Πλάκας.

Β. Πλάκας: Καλησπέρα κ. Πρόεδρε.

Ευ. Βενιζέλος: Να είστε καλά.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, σε σημερινή συνέντευξη σε ελληνική πολιτική εφημερίδα, ο πολιτικός πατέρας, στενός συνεργάτης του πρώην Πρωθυπουργού και πρώην Υπουργός Επικρατείας, απαντώντας στις καταγγελίες περί διαφθοράς, έκανε λόγο για πολιτικά καθοδηγούμενη και συκοφαντική επίθεση, όπως είπε χαρακτηριστικά και θεωρεί ότι έχει δώσει πλήρεις απαντήσεις.

Πιστεύετε εσείς ότι εξαιτίας αυτής της υπόθεσης, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει το ηθικό πλεονέκτημα σε θέματα αντιμετώπισης της διαφθοράς και της πάταξης της διαπλοκής για την οποία μάλιστα έχει κατηγορήσει σθεναρά το προηγούμενο διάστημα το κόμμα σας, αλλά και εσάς προσωπικά;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν μου αρέσει μια συζήτηση η οποία είναι δυσάρεστη, η οποία αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως τον κ. Φλαμπουράρη, στενό συνεργάτη και οικείο πρόσωπο του Πρωθυπουργού. Δεν μου αρέσει γενικά η υποβάθμιση του δημοσίου λόγου.

Από την άλλη μεριά, δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και τους 8 μήνες που πέρασαν από τις προηγούμενες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει αυτή την επιλογή. Έχει κάνει την επιλογή να συκοφαντεί, να ψευδολογεί, να αμφισβητεί, να απαξιώνει και αυτό από ένα σημείο και μετά, γίνεται μπούμερανγκ.

Φανταστείτε εάν αυτό το οποίο έχει δει το φως της δημοσιότητας δημοσιογραφικά με τον κ. Φλαμπουράρη, αφορούσε ένα στέλεχος της Ν.Δ. ή του ΠΑΣΟΚ, τι θα είχε συμβεί. Ποια θα ήταν η στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά το ηθικό πλεονέκτημα το λεγόμενο, το οποίο είναι ένα ψευτοηθικολογικό πλεονέκτημα. Όποιος επικαλείται την ηθική του και την πίστη του, κρύβει από πίσω του κάτι. Είναι ένα στοιχείο υποκρισίας η συνεχής επίκληση της ηθικής στάσης. Η ηθική στάση είναι αυτονόητη. Η ηθική στάση είναι η προσωπικότητά μας, η συμπεριφορά μας, οι πράξεις μας, οι επιλογές μας.

Όταν τονίζεις ότι ξέρεις εγώ είμαι ηθικός ή ότι εγώ είμαι θεοσεβούμενος, ή ότι εγώ είμαι πάρα πολύ καλός άνθρωπος, κάτι συμβαίνει, κάτι θέλεις να αποκρύψεις. Αλλά εάν κάπου κρίνεται αυτό που λέγεται ηθικό πλεονέκτημα, κρίνεται στη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Δεν νομίζω ότι έχουν λεχθεί μεγαλύτερα, πιο ωμά ψέματα από αυτά τα οποία ειπώθηκαν στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο. Θα μου πείτε, είχε προετοιμαστεί το έδαφος τα χρόνια που πέρασαν. Αλλά αυτό όλο κορυφώθηκε τον Ιανουάριο. Τον Ιανουάριο ο κ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ με το αμάλγαμα των απόψεων και του κ. Τσίπρα και του κ. Λαφαζάνη και της κυρίας Κωνσταντοπούλου και του κ. Βαρουφάκη, αυτό το τερατώδες αμάλγαμα κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενο παροχές, υποσχόμενο ένα επίγειο παράδεισο. Λέγοντας στους πολίτες ότι ξέρετε οι άλλοι είναι δοσίλογοι, γερμανοτσολιάδες, προδότες, δεν έκαναν διαπραγμάτευση. Ελάτε να δείτε πόσο εύκολα θα τα κάνουμε εμείς. Και τι ωραία μπορούμε να περάσουμε μέσα στην Ευρώπη, μέσα στο ευρώ, αλλά και αν τα βρούμε σκούρα έχουμε και τη λύση της δραχμής. Αυτό είναι η μεγάλη πολιτική ανηθικότητα. Η αλλοίωση των προσλαμβανουσών παραστάσεων της κοινωνίας.

Και βέβαια η εσχάτη πλάνη ήταν η πλάνη του δημοψηφίσματος, όπου πείστηκε ο κόσμος να ψηφίσει ένα θριαμβευτικό πανηγυρικό 62% όχι και αυτό μέσα σε λίγες ώρες δεν έγινε ναι, έγινε ταπεινωτικός συμβιβασμός με το χειρότερο τρόπο.

Δημοσιογράφος: Καλώς κατ’ εσάς.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι. Κακώς.

Δημοσιογράφος: Επειδή βάλαμε θέματα και για το δημοψήφισμα και για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα, να κλείσουμε λίγο την υπόθεση Φλαμπουράρη.. Πιστεύετε ότι έδωσε πειστικές απαντήσεις για την υπόθεση;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν ασχολούμαι. Δεν με απασχολεί ιδιαιτέρως, αλλά να σας πω κάτι. Όλη η συζήτηση αυτή είναι μια συζήτηση προσχηματική. Δηλαδή τι μας λέει ο κ. Φλαμπουράρης; Ότι με το που έγινε Υπουργός μπήκε ο γιός του στο Δ.Σ. της εταιρείας και μεταβίβασε τις μετοχές σε ένα νέο άνθρωπο, φίλο δικό του και του κ. Τσίπρα, και έπαψε να έχει ενδιαφέρον για την εταιρεία αυτή, έπαψε να ασχολείται και ότι ανεξαρτήτως του πότε άλλαξε η μετοχική σύνθεση και εάν είναι έγκυρο ή εάν είναι ενδεχομένως νοθευμένο το έγγραφο αυτό, το ιδιωτικό συμφωνητικό, ο ίδιος από μακριά, αδιάφορος, δεν ασκεί καμία επιρροή, δεν ασχολείται με το τι κάνει αυτή η εταιρεία, ή η εταιρεία του, που είναι το έργο της ζωής του, που είναι η δουλειά του, που είναι η περιουσία του, τι κάνει στα δημόσια έργα;

Δημοσιογράφος: Βάζετε και ηθικό θέμα. Αυτό καταλαβαίνω.

Ευ. Βενιζέλος: Μα, με συγχωρείτε, τι ψάχνουμε να βρούμε; Ψάχνουμε να βρούμε εάν είχε γίνει μια μεταβίβαση έγκυρα και εμπροθέσμως; Εγώ σας λέω ότι είχε γίνει. Αυτό τι σημαίνει; Ότι η εταιρεία αυτή μπορεί να πάρει όλα τα δημόσια έργα του κόσμου; Η οποία μπορεί να έχει παρένθετα πρόσωπα απλώς;

Αλλά εδώ βλέπω ότι ένα κόμμα, όπως είναι το κόμμα της Ν.Δ., αμφισβητεί αυτά καθ’ εαυτά τα γεγονότα. Δηλαδή γιατί η βεβαίωση της γνησιότητας της υπογραφής δεν έγινε από το αστυνομικό τμήμα, αλλά έγινε από το αρχηγείο της Αστυνομίας; Το επόμενο βήμα ήταν να την κάνει τη βεβαίωση της υπογραφής αυτοπροσώπως ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης. Αυτά παθαίνεις.

Ο κ. Τσίπρας όσες φορές πήγε να δημιουργήσει θέματα ηθικής τάξεως βρέθηκε να είναι απολογούμενος. Και δεν βάζει μυαλό. Το έπαθε στη Βουλή αρκετές φορές. Δεν θέλω να συνεχίσω. Αρκετές φορές όμως.

Δημοσιογράφος: Μιλήσατε για υποκρισία προηγουμένως κ. Πρόεδρε.

Ευ. Βενιζέλος: Φανταστείτε να είχα κάνει εγώ τις θερινές μου διακοπές στο Σούνιο, σε μια έπαυλη την οποία κάποιος εφοπλιστής έχει νοικιάσει σε έναν επιχειρηματία που ασχολείται με τον καλλωπισμό ανθρώπων οι οποίοι έχουν ανάγκη από τεχνητά μαλλιά και με φιλοξενεί με την οικογένειά μου. Σκεφτείτε τι θα είχε γίνει, ή τι θα είχε γίνει για τον κ. Μεϊμαράκη, ή για την κυρία Γεννηματά, ή για οποιονδήποτε άλλον.

Δημοσιογράφος: Είναι ηθικό θέμα αυτό για τον κ. Τσίπρα;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν είναι θέμα ηθικό. Είναι θέμα εντυπώσεων.

Δημοσιογράφος: Επικοινωνιακό.

Ευ. Βενιζέλος: Είναι θέμα εντυπώσεων.

Δημοσιογράφος: Επειδή μιλήσατε για υποκρισία προηγουμένως και για ψέματα, ο κ. Τσίπρας αρχικώς έλεγε ότι δεν θέλει να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ. Τουλάχιστον έτσι ξεκίνησε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, κατατάσσοντάς το στο παλιό και το διεφθαρμένο, στη συνέχεια άλλαξε γνώμη.

Ευ. Βενιζέλος: Ποιοι άλλοι είναι στο παλιό και στο διεφθαρμένο;

Δημοσιογράφος: Η Ν.Δ.

Ευ. Βενιζέλος: Και είναι στο καινούργιο και το αδιάφθορο ο κ. Τσίπρας ….

Δημοσιογράφος: Και ο κ. Καμμένος.

Ευ. Βενιζέλος: Και ο κ. Καμμένος. Δηλαδή θεωρεί «παρά φύση» τη συνεργασία των δυο μεγάλων κομμάτων που είναι αναγκαία κατά τη γνώμη μου και των μικρότερων ευρωπαϊκών κομμάτων, και θεωρεί «κατά φύση» συνεργασία την τερατογένεση της συνεργασίας του με τον κ. Καμμένο.

Δηλαδή με μια ακραία εκδοχή της παλαιάς Ν.Δ. Μια ακραία συνωμοσιολογική εθνικολαϊιστική εκδοχή της παλαιάς Ν.Δ. Σας φαίνεται λογικό αυτό;

Δημοσιογράφος: Είναι ρητορικό το ερώτημά σας, ή θέλετε την προσωπική μου γνώμη απέναντι σε αυτό;

Ευ. Βενιζέλος: Το ερώτημα είναι πάντα και ρητορικό και πραγματικό. Σκεφτείτε το.

Δημοσιογράφος: Εγώ θα ήθελα να σας ρωτήσω κ.Πρόεδρε, αλλάζοντας στη συνέχεια γνώμη ο κ. Τσίπρας μέσα σε μια εβδομάδα, όχι περισσότερο, όταν προφανώς είδε δημοσκοπικά ότι δεν μπορεί να σταθεί μόνο του το πράγμα, αφού είχε βάλει αρκετά ψηλά τον πήχη, στη διακαναλική συνέντευξη είπε πως θα μπορούσε να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, εφόσον όμως απαλλαγεί το ΠΑΣΟΚ από τα βαρίδια του κατονομάζοντας εσάς προσωπικώς. Τι του απαντάτε;

Ευ. Βενιζέλος: Και όχι μόνο εμένα. Και τον κ. Λοβέρδο. Φαντάζομαι όλους όσοι έχουμε δώσει τη μάχη. Φαντάζομαι όλους όσοι διετέλεσαν υπουργοί, όσοι διετέλεσαν βουλευτές στις προηγούμενες Βουλές.

Κατ’ αρχάς δεν είναι προκλητικό και ανήθικο ο επικεφαλής ενός κόμματος που φιλοξενεί και αναδεικνύει ως στελέχη του τα πιο τυχοδιωκτικά στοιχεία του παλαιού ΠΑΣΟΚ, ανθρώπους οι οποίοι ψήφισαν τα προηγούμενα μνημόνια, ανθρώπους οι οποίοι έκαναν σταδιοδρομία τους με ευκολία στο παλαιό κρατικό ΠΑΣΟΚ ….

Δημοσιογράφος: Σε ποιους αναφέρεστε κ. Πρόεδρε;

Ευ. Βενιζέλος: Σε όλους αυτούς. Δεν χρειάζεται να πω τα ονόματα τώρα και τους ανεβάζω και τους δίνω και αξία. Δεν ξέρετε ποιους έχει; Βουλευτές, υπουργούς, τραπεζίτες, ανθρώπους οι οποίοι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Είναι δυνατόν ένας άνθρωπος ο οποίος έχει κάνει τη μεγαλύτερη δυνατή διείσδυση στο χώρο του παλαιοπασοκικού οπορτουνισμού, προσέξετε, γιατί αυτό είναι μια νοοτροπία.

Δημοσιογράφος: Έφυγε και η εκλογική βάση μαζί του. Δεν έφυγαν μόνο τα στελέχη.

Ευ. Βενιζέλος: Η εκλογική βάση δεν έχει τέτοιο ηθικό πρόβλημα.

Δημοσιογράφος: Προφανώς, αλλά είναι ένα πολιτικό ζήτημα.

Ευ. Βενιζέλος: Η εκλογική βάση είχε μάθει σε μια συγκεκριμένη αντίληψη. Ιδίως η εκλογική βάση που προέρχεται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Βεβαίως. Όταν έχεις μάθει σε παροχές, σε ευκολίες, σε συνεχή αναβάθμιση του επιπέδου ζωής σου, δεν είσαι έτοιμος να δεχτείς μέτρα τα οποία είναι επώδυνα για να διασώσεις το μεγαλύτερο μέρος του κεκτημένου σου και τώρα κινδυνεύεις να χάσεις ακόμη περισσότερο.

Όλοι αυτοί οι οποίοι έκαναν την επιλογή και ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο, δεν έχουν καταλάβει ότι διαψεύστηκαν; Αλλά βεβαίως δεν είναι απλό να το παραδεχτείς αυτό. Δεν με αφορούν οι ενστάσεις του κ. Τσίπρα προσωπικά, γιατί απλώς με κολακεύει, ασχολείται μαζί μου και ορθά ασχολείται μαζί μου, γιατί έχω δώσει τη μάχη, έχω αναλάβει ευθύνες για να σταθεί η χώρα όρθια, ενώ δεν μου αναλογούσαν, δεν είχα την ευθύνη των προηγουμένων φάσεων. Και ο λόγος μου, είναι ένας λόγος ο οποίος καταλαβαίνω ότι τον πονάει.

Διότι μπορείτε να πάρετε τα μαγνητοσκοπημένα αποσπάσματα των ομιλιών μας στη Βουλή τα τελευταία πέντε χρόνια, τους τελευταίους 8 μήνες και να δείτε ποιος έλεγε αλήθεια και ποιος ψέματα. Ποιος επαληθεύτηκε και ποιος διαψεύστηκε.

Αλλά εν πάση περιπτώσει εγώ δεν έχω σκοπό της ζωής μου να μετέχω σε διάφορες κυβερνήσεις και μάλιστα σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτό το εθνικά αυτονόητο και αναγκαίο που είναι η συνεργασία όλων των δυνάμεων, η εθνική ενότητα, η εθνική συναίνεση.

Δημοσιογράφος: Ποιες δυνάμεις πρέπει να συνεργαστούν;

Ευ. Βενιζέλος: Όλες.

Δημοσιογράφος: Ποιες;

Ευ. Βενιζέλος: Τα δυο πρώτα κόμματα. Όμως να είμαστε συνεννοημένοι. Η δική μας συμμετοχή, η δική μου και των βουλευτών μας και των υπουργών μας κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών, ήταν μια συλλογική απόφαση και μια συλλογική αγωνία και δράση. Και είμαστε όλοι μαζί υπερήφανοι γι’ αυτό που κάναμε.

Δεν αφορά εμένα αυτό. Αφορά την κυρία Γεννηματά που ήταν Υπουργός Αναπληρωτής Εθνικής Αμύνης, βεβαίως και έδωσε τον δικό της αγώνα παλαιότερα στις κυβερνήσεις Παπαδήμου, Παπανδρέου ήταν Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Παιδείας.

Αλλά πάρτε ανθρώπους από την κοινωνία. Ο καθηγητής ο κ. Τσαυτάρης δεν έδωσε τον αγώνα του ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης; Ο καθηγητής ο Βαγγέλης Λιβιεράτος δεν έδωσε τον αγώνα του ως Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας; Ο Γιάννης Μανιάτης, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο Βασίλης Γκεγκέρογλου με το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με το ΕΣΠΑ. Ο Ανδρέας Λοβέρδος με τον αγώνα που έκανε σε διάφορα υπουργεία, Εργασίας, Υγείας, Παιδείας, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Όλοι είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό που κάναμε, αλλά το θέμα μας δεν είναι για κανέναν από εμάς και πολύ περισσότερο για τον εαυτό μου που έφτασα να είμαι πρόεδρος του κόμματος, Αντιπρόεδρος σε τρεις κυβερνήσεις, υπουργός Οικονομικών, Εξωτερικών. Δεν είναι το θέμα μας οι προσωπικοί ρόλοι και κυρίως για μένα δεν είναι το ζήτημα αυτό. Ούτε το όνειρό μου είναι να είμαι σε μια κυβέρνηση με τον κ. Τσίπρα, ή πολύ περισσότερο φανταστείτε να κληθεί κάποιος να συμπληρώσει μια πλειοψηφία στην οποία είναι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος.

Δημοσιογράφος: Δηλαδή εάν χρειαστεί για την πατρίδα κ. Πρόεδρε να συνεργαστείτε με τους υβριστές σας δεν θα το κάνετε;

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό. Η πατρίδα έχει λύσεις. Η λύση είναι να συνεργαστεί ο κ. Τσίπρας, ή ο κ. Μεϊμαράκης, όποιος είναι πρώτος, με το δεύτερο και όλους τους άλλους οι οποίοι ψήφισαν στην προηγούμενη Βουλή. Το μνημόνιο Τσίπρα. Αυτό που έγινε στην προηγούμενη Βουλή …..

Δημοσιογράφος: Ο κ. Μεϊμαράκης το ξεκαθάρισε ότι θα συνεργαστεί. Ο κ. Τσίπρας αρνείται να συνεργαστεί.

Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Τσίπρας αρνείται, γιατί είναι αλαζονικός και ο ελληνικός λαός πρέπει να αξιολογήσει αυτή την αλαζονεία. Πώς είναι δυνατόν να έρχεται στην προηγούμενη Βουλή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, να τα έχει κάνει μαντάρα, να έχει οδηγήσει τη χώρα με την πλάτη στον τοίχο, να φέρνει το χειρότερο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, να τον καταψηφίζουν οι βουλευτές του, η πρόεδρος της Βουλής του, ο Υπουργός του των Οικονομικών και διαπραγματευτής του, να θέλει τις ψήφους των άλλων κομμάτων, δηλαδή της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, και τώρα να λέει ότι θα συνεχίσω μόνος μου. Αυτό τι είναι; Είναι λογικό; Είναι δίκαιο; Είναι ισορροπημένο;

Δημοσιογράφος: Σας προβληματίζει ότι θα είναι απ’ έξω και θα κάνει αντιπολίτευση;

Ευ. Βενιζέλος: Μα, τι θα πει αυτό; Κανείς δεν πρέπει να είναι απ’ έξω να κάνει αντιπολίτευση.  

Δημοσιογράφος: Για να καταλάβω, γιατί πρέπει να είναι οπωσδήποτε μαζί;

Ευ. Βενιζέλος: Για το λόγο που έπρεπε από το Μάιο του 2010 και η Ν.Δ. να μπει στην ευθύνη της αντιμετώπισης της κρίσης. Για τον ίδιο λόγο. Και ο κ. Τσίπρας όταν θα κάνουμε τον απολογισμό της διαδρομής μας, τι κάναμε, τι έχουμε παρουσιάσει στην κοινωνία, στην επιστήμη, στην ελληνική πολιτεία, τι έχουμε κάνει σε σχέση με την αντιμετώπιση των κρίσιμων θεμάτων όταν ασκούμε εξουσία, θα δούμε ποιος είναι ποιος. Γιατί αυτό που έχει συμβεί στην κρίση, είναι η αλλοίωση των μεγεθών. Έχουν αλλοιωθεί τα μεγέθη και έχει μετατραπεί η κοινωνία άθελά της σε μια κοινωνία η οποία είναι άδικη και ασύμμετρη στις αξιολογήσεις της.

Δημοσιογράφος: Είπατε κ. Πρόεδρε, ότι προφανώς ενοχλεί τον κ. Τσίπρα οι αλήθειες που λέτε, γι’ αυτό και σας θέλει έξω από το πολιτικό παιχνίδι.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν νομίζω ότι ασχολείται  με ….

Δημοσιογράφος: Αν έχετε μια εκδήλωση στην οποία λέτε τώρα που τα ψέματα τελείωσαν, να ξανασυναντηθούμε. Θέλω να μου πείτε με ποιους θέλετε να ξανασυναντηθείτε και ο κόσμος δεν βλέπει την αλήθεια και έχει το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα δημοσκοπικά χαμηλά;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι επαρκώς.

Δημοσιογράφος: Πού οφείλεται αυτό;

Ευ. Βενιζέλος: Πράγματι αύριο με την ευκαιρία που μου δίνετε να πω ότι εδώ στη Θεσσαλονίκη κλείνουμε την προεκλογική μας εκστρατεία με μια μεγάλη τελική συγκέντρωση του συνδυασμού μας, αλλά και με τους συναδέλφους όχι μόνο της Α’ και της Β’ Θεσσαλονίκης στο Βελλίδειο στις 7.00 η ώρα θα μιλήσω εγώ με θέμα «Τώρα που τα ψέματα τελείωσαν, ήρθε η ώρα να ξαναβρεθούμε». Να ξαναβρεθούμε με τους πολίτες, με την κοινωνική μας βάση. Με αυτούς που πίστεψαν ότι θα βρούνε αυτό που έχασαν ως ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80 ή ως ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’90, το ΠΑΣΟΚ της ανάπτυξης, των παροχών, της γενναιοδωρίας, ότι θα τον βρούνε στον κ. Τσίπρα και στο ΣΥΡΙΖΑ. Και είδατε ότι δεν το βρήκανε.

Βρήκανε πάλι μνημόνιο, μέτρα, διάψευση διότι αυτό που τους λέμε εμείς είναι η πικρή αλήθεια και το άλλο είναι το γλυκό ψέμα. Ο κόσμος λέει πείτε μου την αλήθεια και μετά ψηφίζει ….

Δημοσιογράφος: Την είπατε όμως την πικρή αλήθεια κ. Πρόεδρε;

Ευ. Βενιζέλος: Απολύτως.

Δημοσιογράφος: Τη γνώριζε ο κόσμος απολύτως; Τότε γιατί θύμωσε;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν τη γνώριζε στις εκλογές …..

Δημοσιογράφος: Όπως και σε αυτή την προεκλογική περίοδο δεν λέγεται, η οποία είναι πάρα πολύ μικρή και δεν ειπώθηκε ούτε λέξη από τα κόμματα το τι ακριβώς θα γίνει.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν ειπώθηκε το 2009. Δεν ειπώθηκε το 2009, γιατί το 2009 οι εκλογές γίνανε ως να μην έχει συμβεί τίποτα. Όμως ειπώθηκε στη συνέχεια με όλους τους τρόπους και ειπώθηκε και στις εκλογές του 2012. Και ειπώθηκε και στις εκλογές του 2015, τον Ιανουάριο. Και ειπώθηκε και στις ευρωεκλογές του 2014.

Από τότε που μπήκαμε σε αυτή την περιπέτεια, στην οποία δεν μπήκαμε το 2010, μπήκαμε το 2007, ήδη είχε καταρρεύσει οικονομικά η χώρα, και από πλευράς πραγματικής οικονομίας είχε καταρρεύσει, ανταγωνιστικότητας, από τότε που μπήκαμε έγιναν και άλλες εκλογικές αναμετρήσεις.

Πολλές φορές κλήθηκε ο ελληνικός λαός να αποφασίσει. Το 2015 τον Ιανουάριο έδωσε μια πλειοψηφία οριακή στην αντίληψη αυτή την αντιμνημονιακή, έχοντας την πεποίθηση ότι δεν κινδυνεύει τίποτα. Ότι έχει γίνει η δύσκολη δουλειά και ότι σου λέει εντάξει, κάτι θα φέρουν καλύτερο. Και μόνο η εμφάνιση μιας νέας ομάδας ανθρώπων μπορεί να φέρει κάτι καλύτερο. Και είδατε ότι έφερε κάτι χειρότερο. Έφερε μια δραματική, ιστορική οπισθοχώρηση.

Β. Πλάκας: Ο πήχης για το ΠΑΣΟΚ είναι το 8% της Ελιάς κ. Πρόεδρε;

Ευ. Βενιζέλος: Τι να σας πω; Το ΠΑΣΟΚ είναι ούτως ή άλλως αδικημένο ιστορικά και σε σχέση με τη Ν.Δ. Δηλαδή εάν έχουν ευθύνη τα κόμματα της μεταπολίτευσης δεν είναι παράδοξο το ένα κόμμα να διεκδικεί ξανά την πρώτη θέση δημοσκοπικά και το άλλο ….

Δημοσιογράφος: Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω. Πού το αποδίδετε εσείς αυτό;

Ευ. Βενιζέλος: Σε πολλούς λόγους.

Δημοσιογράφος: Ένα βασικό.

Ευ. Βενιζέλος: Κατ’ αρχάς στην ενότητα του χώρου της Ν.Δ. Δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ως στελεχικό δυναμικό την ίδια συμπεριφορά. Και βέβαια στο γεγονός ότι βρέθηκε η Ν.Δ. στις εκλογές του 2012 να είναι πρώτη, έστω και με 18%. Και εμείς βρεθήκαμε να είμαστε τρίτοι, ενώ θα μπορούσαμε να είμαστε και πρώτοι. Η διαφορά ήταν μόνο 5 μονάδες. Δηλαδή 2,5 μονάδες ήταν η γεφύρωση της διαφοράς, αλλά εμείς είχαμε τη δραματική ατυχία η οποία ιστορικά είναι ένα βάρος, να ξεσπάσει τότε η υπόθεση Τσοχατζόπουλου, η οποία κόστισε πάρα πολύ στο ΠΑΣΟΚ, αναμφίβολα.

Και βλέπετε εγώ κλήθηκα να αναλάβω τα βάρη του Υπουργού Οικονομικών το 2011 χωρίς να έχω ευθύνη για τα προηγούμενα, επιλογές οι οποίες ήταν πολύ δύσκολες. Έγιναν αρχηγός το 2012, το Μάρτιο ….

Δημοσιογράφος: Θα τη χαρακτηρίζατε λάθος επιλογή σήμερα αυτή εκ μέρους σας;

Ευ. Βενιζέλος: Λάθος ως τι; Λάθος για την προσωπική μου σταδιοδρομία;

Δημοσιογράφος: Ναι.

Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως. Αλλά έπρεπε κάτι να θυσιάσεις για να υπηρετήσεις υπέρτερα εθνικά συμφέροντα.

Ο κ. Τσίπρας, ξέρετε, πριν από πολλά χρόνια όταν είχε πρωτογίνει αρχηγός Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, του μικρού ΣΥΡΙΖΑ με την προώθηση του κ. Αλαβάνου, εμφάνισε δημοσκοπικά ένα περίεργο 15%. Ξέρετε πότε; Μετά τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, το 2007, όπου ένα ποσοστό δυσαρεστημένων ανθρώπων του ΠΑΣΟΚ, δημοσκοπικά τις πρώτες φορές που ρωτήθηκαν, είπαν «ας πούμε ΣΥΡΙΖΑ» και τον είδα σε μια κοινωνική εκδήλωση και του είπα «Μην το παρεξηγήσεις αυτό. Διότι εγώ θα μείνω ως εγγυητής της ενότητας της Παράταξής μου, θα βοηθήσω τον Γιώργος Παπανδρέου, θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές».

Θα μπορούσα να κάνω μια επιλογή που δεν θα άφηνε κανένα περιθώριο να κεφαλαιοποιήσει την αντιμνημονιακή δυσαρέσκεια της κοινωνίας ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Καμμένος. Αλλά αυτό ήταν το θέμα μου εάν θα έκανα κάτι το οποίο με βολεύει προσωπικά; Γιατί λένε εδώ «άνθρωποι που έχουν ασκήσει εξουσία, που θέλουν να είναι σε θέσεις». Ποιες θέσεις;

Που δέχτηκα Πρωθυπουργό τον κ. Παπανδρέου, Πρωθυπουργό τον κ. Παπαδήμο, Πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά, που έχουμε φτάσει τώρα να είναι δεδομένο ότι είναι Πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας και τι θα κάνουμε χωρίς τον κ. Τσίπρα. Γιατί; Από πού ως που αυτή η χώρα, που έχει ταλέντα που έχει δυνάμεις, που έχει κοινωνικές δυνατότητες, που έχει ανθρώπους οι οποίοι έχουν διαδρομές; Δηλαδή με ποια κριτήρια; Με τι αίσθηση ιστορικής προοπτικής γίνονται όλα αυτά και συζητούνται ως αυτονόητα;

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε είπατε πως υπηρετήσατε ως Αντιπρόεδρος σε τρεις Κυβερνήσεις. Αν έρθει ένας πολίτης και σας πει, χωρίς να σας αναλογεί όπως λέτε αυτό το πολιτικό βάρος και το αναλάβατε, γιατί εν τέλει ενώ εφαρμόσαμε τα Μνημόνια και το μεσοπρόθεσμο έπρεπε να πάμε σε τρίτο και δεν προλάβαμε να βγούμε επί της δικής σας Κυβέρνησης;

Ευ. Βενιζέλος: Διότι ο κ. Τσίπρας δεν έκανε αυτά που του είπαμε. Διότι του είχα πει και πριν τις εκλογές και αμέσως μετά …

Δημοσιογράφος: Πριν φτάσουμε στον κ. Τσίπρα, λέω εγώ. Το ’11, το ’12, το ’13, το ’14 δεν μπορούσαμε να βγούμε από τα Μνημόνια;

Ευ. Βενιζέλος: Απολύτως.

Δημοσιογράφος: Τώρα πιστεύετε ότι θα ήμασταν έξω από τα Μνημόνια;

Ευ. Βενιζέλος: Η απόφαση για τη μετάβαση στην προληπτική πιστωτική γραμμή έχει ληφθεί από το Eurogroup στις 6 Νοεμβρίου του 2014 και τα μέτρα τα οποία θα απαιτούσαν οι εταίροι είναι λίγο πολύ το e-mail Χαρδούβελη. Θυμάστε όταν χυδαιολογούσαν με το e-mail Χαρδούβελη; Ο μόνος που είχε το θάρρος να το πάρει και να το σηκώσει και να πει «Δείτε ρε παιδί μου το e-mail Χαρδούβελη κρατήστε το, θα το θυμηθείτε ως παιδική χαρά σε σχέση με αυτό που θα έρθει θα είναι το τρίτο Μνημόνιο» ήμουν εγώ. Γιατί ήξερα τι θα συμβεί.

Δημοσιογράφος: Το Eurogroup όμως και το ’12  πήρε την απόφαση για το χρέος η οποία τελικά δεν υλοποιήθηκε.

Ευ. Βενιζέλος: Τι λέτε;

Δημοσιογράφος: Υλοποιήθηκε η απόφαση για το χρέος;

Ευ. Βενιζέλος: Απολύτως. ΄

Δημοσιογράφος: Πως;

Ευ. Βενιζέλος: Έχετε αίσθηση του πόσο έχει μειωθεί το χρέος;

Δημοσιογράφος: Έχει εφαρμοστεί η απόφαση του ’12 για το χρέος;

Ευ. Βενιζέλος: Απολύτως. Μα τώρα σοβαρολογείτε;

Δημοσιογράφος: Όχι σας ρωτάω.

Ευ. Βενιζέλος: Τι με ρωτάτε. Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, θα έπρεπε να είναι κοινό κτήμα όλων των Ελλήνων.

Δημοσιογράφος: Και τότε γιατί ξαναμπαίνουμε σήμερα στη διαδικασία …;

Ευ. Βενιζέλος: Σε ποια διαδικασία  μπαίνουμε;

Δημοσιογράφος: Αυτή που λέει ο κ. Τσίπρας.

Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Τσίπρας κάνει τη νέα παραπλάνηση: λέει ότι το πρόβλημα της χώρας είναι το χρέος. Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι το χρέος, τα λέει αυτά για να μην παραδεχτεί την αλήθεια ότι το πρόβλημα της χώρας είναι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην πραγματική οικονομία, στο κράτος, στην αγορά, στην ανταγωνιστικότητα, στο μοντέλο ανάπτυξης. Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι το χρέος. Εμείς πληρώναμε τόκους ετησίως το 2010 4,5 δισεκατομμύρια και τώρα πληρώνουμε λιγότερο από 5. Έχουν μειωθεί κατά τα 2/3 οι τόκοι.

Το χρέος μειώθηκε ονομαστικά κατά 126 δισεκατομμύρια και σε όρους πραγματικής καθαρής παρούσας αξίας κατά 200 δισεκατομμύρια. Μόνο από το δάνειο που συνήψαμε το 2012 με τον EFSF τον προκάτοχο του ESM, η μείωση του χρέους που έχουμε πάρει, είναι 100 δισεκατομμύρια.

Έβγαλε τα δεδομένα του ο ESM πριν από λίγους μήνες στην ετήσια έκθεση του 2014 και μας εξηγεί εμάς τους Έλληνες πόσα μας έχει μειώσει, πόσα μας έχει κόψει. Αυτά ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι δεν ισχύουν, ότι το χρέος είναι επονείδιστο, ότι δεν θα το πληρώσει, ότι θα πάει σε ονομαστικό κούρεμα, ότι θα κάνει διεθνή διάσκεψη. Όλα αυτά τι ήταν; Μπαρμπούτσαλα! Με συγχωρείτε για την έκφραση, ήταν  μπαρμπούτσαλα.

Τι υπέγραψε ο κ. Τσίπρας με τον κ. Τσακαλώτο; Υπέγραψε ότι δεν θα γίνει καμία ονομαστική μείωση, ότι ισχύει το πλαίσιο του 2012 και θα γίνουν παραμετρικές αλλαγές σε συνέχεια των όσων έγιναν το ’12 οι οποίες συνίστανται στην επιμήκυνση της περιόδου χάριτος και στην επιμήκυνση της περιόδου πληρωμής. Μάλιστα. Αυτό θα συνέβαινε ούτως ή άλλως μήνες πριν, όταν θα είχαμε μπει στην προληπτική πιστωτική γραμμή. Τώρα κάναμε ένα γύρο …

Δημοσιογράφος: Χρεωθήκαμε 90 δισεκατομμύρια.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό υπέγραψε. Και υπέγραψε επίσης ότι η Ελλάδα θα τιμήσει πλήρως όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το δημόσιο χρέος. Δεν έχει γίνει τέτοιο κούρεμα στον κόσμο, μιλάμε για τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στον κόσμο.

Σήμερα η Βουλή της Ουκρανίας καλείται να ψηφίσει την αναδιάρθρωση του χρέους της. Ξέρετε για πόση μείωση μιλάμε; 40 δισεκατομμύρια δολάρια, η Ουκρανία. Που είναι μια χώρα 55 εκατομμυρίων κατοίκων και η Ελλάδα η οποία είναι μια χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων, 11 ας πούμε νομικά, έχει πάρει μείωση εδώ και τρία χρόνια η οποία σε πραγματικούς όρους είναι 200 δισεκατομμύρια και έχει και ένα δάνειο του οποίου οι όροι βελτιούμενοι συνιστούν μείωση.

Δημοσιογράφος: Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοια οικονομικά προβλήματα με αυτά της χώρας μας όπως είναι η Πορτογαλία, όπως είναι η Ιρλανδία οι οποίες κατάφεραν να βγουν από αυτό, να μειώσουν τους ρυθμούς της ανεργίας.

Ευ. Βενιζέλος: Και η Κύπρος. Γιατί κατάφεραν; Γιατί είχαν συναίνεση, γιατί δεν είχαν αντιμνημονιακά μέτωπα.

Δημοσιογράφος: Σε αυτό λοιπόν να πάμε κ. Πρόεδρε, στο θέμα της συναίνεσης. Ο κ. Μεϊμαράκης έκανε λόγο για μια εθνική ομάδα διάσωσης, για μια εθνική ομάδα συγκρότησης, εσείς αν κληθείτε να συμμετάσχετε σε αυτό, θα θέλατε;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτά είναι τώρα η αποδοχή των απόψεών μας. Με συγχωρείτε, να είμαστε σοβαροί και ειλικρινείς ιδίως όταν μιλάμε στον τόπο μας.

Δημοσιογράφος: Με ποιον τρόπο θεωρείτε ότι μπορείτε να προσφέρετε, από την εμπειρία σας την πολύτιμη.

Ευ. Βενιζέλος: Κατ' αρχάς αν προσέχουν αυτά που λέω και όχι αυτά που λέω πολιτικά, κυρίως αυτά που λέω τεχνικά, αυτά που λέω σε σχέση με την εμπειρία της διαπραγμάτευσης και με την εικόνα των διεθνών συσχετισμών, θα ήταν οι διαχειριστές της διαπραγμάτευσης, οι πριν και οι επόμενοι που θα έρθουν, πολύ πιο έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουν…. Συγνώμη που το λέω, αλλά έχω ζήσει επί χρόνια αυτή τη διαπραγμάτευση.

Δημοσιογράφος: Προφανώς και δεν είναι εγωιστικό εκ μέρους σας κ. Βενιζέλο. Αλλά από την άλλη γιατί πιστεύετε ότι δεν σας ακούν;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν ακούν, γιατί δεν ακούν τίποτε. Διότι δεν υπάρχει συνέχεια, δεν υπάρχει σεβασμός, δεν υπάρχει συναίνεση, δεν υπάρχει αίσθηση εθνικής συστράτευσης και ο καθένας αυτοσχεδιάζει.

Προσέξετε, μην έχετε την αίσθηση ότι είχα μακρά παραμονή στο Υπουργείο Οικονομικών. Στο Υπουργείο Οικονομικών έμεινα σχεδόν όσο έμεινε και ο κ. Βαρουφάκης, αλλά είναι διαφορετικό να κάνεις τη δουλειά σου σιωπηλά και να ασχολείσαι με τα πραγματικά θέματα και διαφορετικό να κάνεις show κάθε μέρα και να κρεμάς τη χώρα σου στα μανταλάκια των παγκοσμίων Μέσων Ενημέρωσης.

Αυτό το θέμα θα λυθεί, είναι το εύκολο θέμα. Οι Ευρωπαίοι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεννοηθούν, θα κάνουν μια άλλη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους η Ελλάδα θα πάρει και παράταση της περιόδου χάριτος και παράταση της περιόδου αποπληρωμής και θα μειωθεί ακόμη περισσότερο το χρέος σε παρούσα αξία.

Βεβαίως η μείωση αυτή θα είναι πολύ μικρότερη ως ποσοστό από τη μείωση που επιτύχαμε το 2012 αλλά θα είναι καλοδεχούμενη και σημαντική. Δεν είναι αυτό το θέμα μας.

Δημοσιογράφος: Αυτή είναι η δική σας πρόβλεψη, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Το θέμα μας ποιο είναι;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό θα γίνει, για να το ξεκαθαρίσουμε επίσης, όποια κι αν είναι η Κυβέρνηση, εφόσον η Κυβέρνηση αφοσιωθεί στην εφαρμογή του Μνημονίου και στην επεξεργασία ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης και μιλήσει με την κοινωνία, με τις παραγωγικές δυνάμεις και κινητοποιήσει τον τόπο, τον Ελληνισμό, τον τόπο.

Αν αρχίσει τις παλινωδίες τα πισωγυρίσματα, τις αντιφάσεις, τους μικροκομματισμους θα ξαναβγεί το Grexit, θα ξαναπάμε σε capitalcontrols, θα έχουμε ανακύκλωση της κρίσης με τον χειρότερο τρόπο. Απλά πράγματα. Από εκεί και πέρα ποιος θα μπορούσε αυτό να το κάνει με τον καλύτερο τρόπο; Θα μπορούσε να το κάνει η εθνική ενότητα. Τι λέμε; Λέμε κάτι το φοβερό;

Δημοσιογράφος: Αυτό μεταφράζεται πως; Σε μεγάλους συνασπισμούς, μεγάλες συνεργασίες;

Ευ. Βενιζέλος: Μεγάλους βεβαίως. Και δεν μιλάμε για κομματικές κατανομές.

Δημοσιογράφος: Οι οποίοι αποτελούνται από τα Κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου;

Ευ. Βενιζέλος: Το έχουμε πει άπειρες φορές.

Δημοσιογράφος: Ακριβώς.

Ευ. Βενιζέλος: Όλες οι δυνάμεις οι οποίες ισχυρίζονται ότι αποδέχονται …

Δημοσιογράφος: Εγώ ρώτησα εσάς προσωπικώς εάν θέλετε να συμμετέχετε και από ποια θέση, ποιος είναι ο ρόλος που μπορεί να παίξετε.

Ευ. Βενιζέλος: Σας ευχαριστώ, πολύ ευγενικό δεν θέλω να παίξω κανένα απολύτως ρόλο, ή για να το πω ακόμη πιο ρεαλιστικά. Για να φτάσουν να ζητήσουν τις δικές μου υπηρεσίες, πρέπει τα πράγματα να πάνε πάρα πολύ άσχημα, πρέπει να μην έχουν καμία λύση. Δηλαδή πρέπει να έχουμε βρεθεί πραγματικά σε απόλυτη ανάγκη. Συγνώμη που το λέω, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε δηλαδή ότι δεν θα σας απευθύνουν πρόσκληση συνεργασίας;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν με απασχολεί αυτό. Δεν είναι το θέμα μου αυτό. Γιατί θεωρείτε ότι είναι αυτό το θέμα ενός ανθρώπου με τη δική μου διαδρομή;

Δημοσιογράφος: Γιατί έγινε πάρα πολύς λόγος το τελευταίο διάστημα και το όνομά σας μπήκε στο στόμα του τέως Πρωθυπουργού αρκετές φορές, λέγοντας ότι θα είστε ο επόμενος Αντιπρόεδρος, γι' αυτό.

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί λέει τη γελοιότητα ότι «δεν θα γίνει Βενιζέλος, να γίνει Αντιπρόεδρος του Μεϊμαράκη», ενώ ο Μεϊμαράκης δέχεται να γίνει Αντιπρόεδρος του Τσίπρα. Βεβαίως Βενιζέλος δεν θα γίνει ποτέ, διότι δεν έχει την αίσθηση εθνικού καθήκοντος, ούτε δημοκρατικής δεοντολογίας που επέδειξα εγώ.

Τα πράγματα του ήρθαν πάρα πολύ εύκολα. Για σκεφτείτε ποια είναι  η πολιτική διαδρομή του ενός και ποια είναι η πολιτική διαδρομή του άλλου; Για σκεφτείτε με ποιο τρόπο έγιναν οι εξελίξεις;

Δημοσιογράφος: Είστε θυμωμένος με την εξέλιξη όλη αυτή η οποία υπήρξε τους τελευταίους επτά μήνες, σε σχέση με την προσπάθεια που καταβλήθηκε πριν;

Ευ. Βενιζέλος: Είμαι θυμωμένος με την απογοήτευση και τη διάψευση του ελληνικού λαού. Είμαι θυμωμένος με το γεγονός ότι ο κόσμος ψήφισε με μια ελπίδα και βρέθηκε με μια διάψευση. Είμαι θυμωμένος με το ότι τον παραπλάνησαν και του πήραν και το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Θα μου πείτε είναι λίγο το 38,5% ΝΑΙ; Δεν είναι καθόλου λίγο, είναι ισχυρή δύναμη και ενιαία. Αλλά το ΟΧΙ το 62% που έχει μέσα και το ΟΧΙ της Χρυσής Αυγής και το ΟΧΙ του κ. Καμμένου και το ΟΧΙ δυνάμεων εξωκοινοβουλευτικών, έχει μέσα του ανθρώπους οι οποίοι είχαν μια ελπίδα ότι θα κάτι θα φέρει. Και τί έφερε!

Λέει «το δικό μου Μνημόνιο είναι καλύτερο γιατί έχουμε μόνο 14 δις μέτρα». Βρε παιδί μου, 14 δισεκατομμύρια μέτρα μετά από πέντε χρόνια; Παρέλαβες τη χώρα σε πρωτογενές πλεόνασμα, σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης και ξαναγυρίσαμε σε Μνημόνιο; Όταν η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος έχουν βγει, που μπήκαν μετά από εμάς; Δεν είναι κρίμα από το Θεό;

Δημοσιογράφος: Σας χρεώνουν όμως κ. Πρόεδρε ότι κι εσείς –όχι προσωπικά, στην Κυβέρνηση που συμμετείχατε- δεν κλείσατε την πέμπτη αξιολόγηση.

Ευ. Βενιζέλος: Μα πώς να κλείσουμε την πέμπτη αξιολόγηση; Δεν ήθελαν οι εταίροι να κλείσουν την πέμπτη αξιολόγηση.

Δημοσιογράφος: Βλέποντας το πολιτικό σκηνικό;

Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως. Ήθελαν να συνδιαλλαγούν με τη νέα δύναμη που έρχεται γιατί ήθελαν να δουν εάν αυτά που θα συμφωνήσουν, θα τηρηθούν. Εμείς δεν είχαμε πολιτικό ορίζοντα. Τον πολιτικό ορίζοντα τον χάσαμε λόγω της νίκης του κ. Τσίπρα στις ευρωεκλογές και λόγω της συνταγματικής ατυχίας να έχουμε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δημοσιογράφος: Οι εταίροι τώρα τι θέλουν κ. Πρόεδρε;

Ευ. Βενιζέλος: Να εφαρμοστούν αυτά που συμφωνήσαμε. Και η Ελλάδα να γίνει μια κανονική χώρα, ευρωπαϊκή.

Δημοσιογράφος: Από πολλές δυνάμεις να συμβεί αυτό;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι θέμα του ελληνικού λαού. Μπορεί ο κ. Τσίπρας, αν κερδίσει τις εκλογές, να συνεχίσει έτσι με τον κ. Καμμένο; Με ποια βουλή; Θα του φύγουν οι βουλευτές του. Έχει μέσα, όπως σας είπα, εσωκομματική αντιπολίτευση. Τώρα γιατί τα παθαίνουμε αυτά; Τα παθαίνουμε γιατί ούτε η Ν.Δ., ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούσαν μαζί μας να καταργήσουμε το bonus των 50 εδρών.

Αν αυτή τη στιγμή δεν υπήρχε το bonus των 50 εδρών, η χώρα θα ήταν ευτυχής, διότι θα ήταν δεδομένη η συνεργασία η ευρύτατη, αλλά βλέπετε τα δυο κόμματα θέλανε να διατηρήσουν την τεχνητή πόλωση σε μικρομεσαίο επίπεδο. Για φανταστείτε τώρα να είναι ένας στο 28% και να πάρει 50 βουλευτές παραπάνω και ο άλλος στο 27,9% και να πάρει 50 βουλευτές λιγότερους. Δείτε τι εκβιασμός της δημοκρατίας, τι παθογένεια;

Β. Πλάκας: Κατάργηση εντελώς ή αναλογικότητα;

Ευ. Βενιζέλος: Κατάργηση. Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη Γερμανία ισχύει η απλή αναλογική. Δεν υπάρχουν μονοκομματικές κυβερνήσεις. Ποτέ δεν υπήρξαν μεταπολεμικά.

Β. Πλάκας: Εκεί έχουν και μεγάλους συνασπισμούς.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι γιατί έχουν; Γιατί έχει οικονομικό θαύμα η Γερμανία και είναι πανίσχυρη με απλή αναλογική. Φταίμε και εμείς. Εμείς ήμασταν ένα από τα δυο κόμματα του διπολισμού. Τότε είχε λογική ….

Β. Πλάκας: Δεν το είχατε στην ατζέντα τότε.

Ευ. Βενιζέλος: Μα, τότε έπαιρνε 44%, 48%, 42%. Είχε μια λογική, η οποία λογική εξαντλήθηκε. Έχει γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση από 4% και αυτό συνέβη μέσα σε 4,5 χρόνια. Θα μείνουμε στο ίδιο εκλογικό σύστημα;

Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά σχεδόν εξατμίστηκε. Και μιλώντας έτσι για λογική, ήθελα να σας ρωτήσω προηγουμένως μιας και κάνατε αναφορά στο όνομα του κ. Τσίπρα, πώς εξηγείτε εσείς δημοσκοπικά ότι δεν έχει χάσει το λαϊκό έρεισμα μετά από αυτή την 7μηνη διακυβέρνηση;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν το ξέρουμε. Αφήστε να το δούμε. Έχει μεγάλη πτώση της δημοφιλίας του, εντυπωσιακή.

Δημοσιογράφος: Τι βλέπετε εσείς;

Ευ. Βενιζέλος: Πάρα πολύ μεγάλη πτώση της δημοφιλίας και θα δούμε. Εδώ μπορεί να έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα στις εκλογές. Ας το δούμε. Μη βιάζεστε. Πάντως παραιτήθηκε από Πρωθυπουργός και αυτός και η κυβέρνησή του και οδηγηθήκαμε στις εκλογές. Δεν μπορούσε να κυβερνήσει.

Δημοσιογράφος: Κάτι το οποίο παραδέχτηκε ο ίδιος, θέλετε να μας πείτε.

Ευ. Βενιζέλος: Μα, δεν γινόταν διαφορετικά.

Δημοσιογράφος: Προφανώς.

Ευ. Βενιζέλος: Ήδη είχε καθυστερήσει αυτό για να είμαστε ειλικρινείς, γιατί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο  πορεύτηκε με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και του Ποταμιού. Τώρα; Δεν είναι καλές αυτές οι ψήφοι! Τώρα θέλει λιγότερες.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, δεν χορταίνει κανείς την κουβέντα μαζί σας. Είστε απολύτως έμπειρος.

Ευ. Βενιζέλος: Θα μας δοθεί κάποια άλλη στιγμή η ευκαιρία.

Δημοσιογράφος: Είστε ένας άνθρωπος αυτής της πόλης και θα ήταν άδικο να κλείσουμε αυτή την κουβέντα χωρίς να αναφερθούμε σε αυτή την πολύπαθη πόλη. Έχετε προσφέρει εσείς πολλά τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και άλλα τόσα τα οποία έχουν μείνει στάσιμα, ανάμεσα σε όλα αυτά και το μετρό. Και θα ήθελα λίγο ένα σχόλιο από εσάς για την απόφαση του ΚΑΣ χθες για τα αρχαία στο μετρό.

Ευ. Βενιζέλος: Ξέρω ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης υποστηρίζει την διατήρηση στον τόπο που βρεθήκανε, των αρχαίων. Υπάρχει αυτό το ζήτημα το οποίο πρέπει να λυθεί από την επόμενη κυβέρνηση και αυτό, ώστε και τα αρχαία να μείνουν και να αναδειχθούν και να μην παρεμποδιστεί περαιτέρω η ολοκλήρωση του έργου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη Θεσσαλονίκη και που είναι το γεφύρι της Άρτας βέβαια, διότι όταν κάτι ξεκινάει στραβά, εξελίσσεται στραβά. Μην μπούμε τώρα στην ιστορία. Έχουν γίνει τεράστια ιστορικά λάθη, τα οποία σε αιχμαλωτίζουν στο μετρό.

Άρα πρέπει να πάμε σε μια λύση η οποία να μην ταλαιπωρεί τον πολίτη που θα χρησιμοποιεί το μετρό και ταυτόχρονα να αναδεικνύει την κληρονομιά της πόλης, διότι έτσι απέκτησε διάφορους χώρους η πόλης αρχαιολογικούς, αλλά καθυστέρησαν έργα.

Σας θυμίζω ότι κάποτε τα δικαστήρια, τα νέα δικαστήρια, θα γινόντουσαν στην πλατεία Δικαστηρίων, όχι στο Βαρδάρη που έγιναν τελικά και αναδείχτηκε η αρχαία αγορά. Κάποτε ξεκίνησε το έργο ενός πάρκινγκ στο Διοικητήριο, γιατί στην πλατεία Διοικητηρίου και τελικά είχαμε και εκεί την αποκάλυψη ενός άλλου αρχαιολογικού φόρουμ.

Η Θεσσαλονίκη, όπως και η Αθήνα, αλλά  περισσότερο η Θεσσαλονίκη που έχει μια οικιστική συνέχεια 2.300 ετών, όπου και να σκάψεις, έχεις πρόβλημα αρχαιοτήτων. Άρα λοιπόν χρειάζεται αυτή η συμφιλίωση, η συνύπαρξη, η οποία νομίζω ότι μπορεί να βρεθεί. Τεχνικά λύσεις υπάρχουν. Δεν υπάρχει άλυτο τεχνικό θέμα, απλώς θα ανεβάσει κάπως το κόστος.

Δημοσιογράφος: Θέλουμε να σας ευχαριστήσω θερμά που ήσασταν σήμερα μαζί μας.

Ευ. Βενιζέλος: Να είστε καλά. Καλή συνέχεια και σε εσάς και στην Δημοτική Τηλεόραση.

Δημοσιογράφος: Να ευχηθούμε καλή δύναμη στον αγώνα σας. Σας ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας σήμερα εδώ.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ευχαριστώ. 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΠΑ.ΣΟ.ΚΘεσσαλονίκηΣυνεντεύξεις 2015Εκλογές Σεπτεμβρίου 2015

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)



Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375