Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015

Συνέντευξη Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και στη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη

 

Σ. Κοσιώνη: Όπως έχουμε ήδη πει, φιλοξενούμε στο στούντιο του «ΣΚΑΪ» τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Καλώς ήρθατε κ. Πρόεδρε.

Ευ. Βενιζέλος: Καλώς σας βρήκα και ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Σ. Κοσιώνη: Να σας ευχηθώ προκαταβολικά καλή επιτυχία.

Ευ. Βενιζέλος: Ευχαριστώ πολύ.

Σ. Κοσιώνη: Θα ήθελα να ξεκινήσουμε από το σπουδαίο της ημέρας, που ήταν η ανακοίνωση αυτής της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το Μάριο Ντράγκι. Λέει ο κ. Ντράγκι πως αφορά μεν και την Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι η χώρα μας θα βρίσκεται σε ένα πρόγραμμα υπό την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και θα περνάει και τα τεστ της τρόικας. Εσείς έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση πολιτικά στη χώρα, βλέπετε την Ελλάδα μέσα σε αυτό το καράβι;

 

Ευ. Βενιζέλος: Αυτή είναι η εθνική στρατηγική, αυτός είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος. Είμαστε ένα βήμα πριν από τη συμφωνία με τους εταίρους, ένα βήμα πριν την οριστική έξοδο από το Μνημόνιο, ένα βήμα πριν τη νέα φάση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής που είναι πολύ άνετη, που θα βοηθήσει την πραγματική οικονομία, τις επενδύσεις, την απασχόληση.

Σ. Κοσιώνη: Μόνο που έχουμε εκλογές την Κυριακή.

Ευ. Βενιζέλος: Ο λαός θα κρίνει. Την Κυριακή, το έχω πει πολλές φορές ο ελληνικός λαός θα βρει πάνω στην κάλπη τη χώρα ακέραιη, τις Τράπεζες να λειτουργού να έχουν μια ομαλή σχέση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να έχουμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης και σιγά - σιγά αυτό να πηγαίνει στην πραγματική οικονομία, στη βάση, στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Σ. Κοσιώνη: Αμφιβάλλετε ότι αυτό θα ισχύσει και τη Δευτέρα;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν αμφιβάλλω, το εύχομαι και το ελπίζω και αγωνίζομαι γι' αυτό. Αλλά πρέπει ο ελληνικός λαός να κάνει την σωστή επιλογή. Μια επιλογή ψύχραιμη, διορατική και ελπίζω ότι τώρα είναι όλοι οι πολίτες σε περίσκεψη. Να πω για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι αυτήν περιμέναμε. Δεν μπορούσε να είναι διαφορετική. Η ύπαρξη προγράμματος είναι προϋπόθεση ούτως ή άλλως και τώρα για την ενίσχυση των Τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το ίδιο ισχύει και για το δημόσιο. Γιατί είναι άλλα τα προγράμματα που ενισχύουν τη ρευστότητα των Τραπεζών και άλλα αυτά που βοηθούν τη δευτερογενή αγορά κρατικών ομολόγων.

Σ. Κοσιώνη: Κύριε Πρόεδρε, επειδή καλείτε τους πολίτες να σκεφτούν τι θα πράξουν και με φόντο αυτή την απόφαση…

Ευ. Βενιζέλος: Θα μου επιτρέψετε να πω όμως και κάτι άλλο, που τεχνικά θα φανεί ίσως ότι είναι λεπτομέρεια αλλά πολιτικά είναι πάρα πολύ σημαντικό. Όταν μιλάει για πρόγραμμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν εννοεί να παρατείνουμε το Μνημόνιο. Το δάνειο έχει τελειώσει 31 Δεκεμβρίου του 2014.

Σ. Κοσιώνη: Εννοεί ένα νέο πρόγραμμα.

Ευ. Βενιζέλος: Είναι αστείο οι αντιμνημονιακές δυνάμεις να σκέφτονται παράταση παραμονή στο Μνημόνιο μόνο με τα κακά του, μόνο με αυστηρούς όρους και σκληρή επιτήρηση. Άρα έχει σημασία να πάμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή.

Σ. Κοσιώνη: Επ’ αυτού, σήμερα ο πολίτης είδε το εξής πράγμα το απόγευμα: είδε τον κ. Σαμαρά να λέει ότι «εμείς μπορούμε να σας διασφαλίσουμε ότι η χώρα θα είναι σε αυτό το πρόγραμμα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μας ρίχνει στο γκρεμό, δεν θα βάλει τη χώρα σε αυτό το πρόγραμμα» και από την άλλη είδε ο πολίτης τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει «αυτό είναι ένα πολύ θετικό πρόγραμμα, ένα πολύ θετικό βήμα και εμείς θα το αξιοποιήσουμε».

Ευ. Βενιζέλος: Δεν σας φαίνεται ύποπτο αυτό; Αυτός δεν είναι ένας ύποπτος διάλογος;

Σ. Κοσιώνη: Δηλαδή;

Ευ. Βενιζέλος: Είναι η τεχνητή τυφλή πόλωση, ο ένας εκφοβίζει ότι «αν δεν είμαστε εμείς δεν θα έχουμε ούτε καλή σχέση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», ο άλλος λέει «Ωραίοι είμαστε δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι, μπορούμε να είμαστε ήσυχοι».

Σ. Κοσιώνη: Εσείς δεν συμμετέχετε σε αυτό δηλαδή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πρόεδρε;

Ευ. Βενιζέλος: Η αλήθεια είναι ότι εάν δεν πάμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή, θα έχουμε αυτοδεσμευτεί στο Μνημόνιο, θα μείνουμε όμηροι με πολύ κακές επιπτώσεις για την πραγματική οικονομία.

Σ. Κοσιώνη: Να σας ρωτήσω κ. Βενιζέλο προληπτική γραμμή πίστωσης δεν είναι ένα νέο Μνημόνιο;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι είναι τελείως διαφορετικό.

Σ. Κοσιώνη: Δεν είναι ένα πρόγραμμα; Εγώ έχω την αίσθηση ότι παίζουμε με τις λέξεις, γιατί και το Μνημόνιο είναι μια συμφωνία, ένα πρόγραμμα.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι κα Κοσιώνη δεν είναι έτσι. Δεν είναι καθόλου έτσι γιατί το Μνημόνιο είναι ένα λεπτομερές ασφυκτικό κείμενο, η προληπτική πιστωτική γραμμή έχει κάποιους όρους οι οποίοι είναι πάρα πολύ γενικοί. Επίσης δεν υπάρχει η τρόικα.

Σ. Κοσιώνη: Υπάρχει έλεγχος όμως.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, έλεγχος υπάρχει και για τη Γαλλία και για την ίδια τη Γερμανία. Όλες οι χώρες είναι μέσα στους τακτικούς ευρωπαϊκούς μηχανισμούς ελέγχους.

Σ. Κοσιώνη: Σας το λέω, γιατί έχω την αίσθηση ότι παίζουμε λίγο με τις λέξεις.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν είναι λέξεις.

Σ. Κοσιώνη: Η χώρα θα είναι σε ένα πρόγραμμα με υποχρεώσεις.

Ευ. Βενιζέλος: Η προληπτική πιστωτική γραμμή είναι το προοίμιο της απόλυτης ομαλοποίησης. Και να σας πω και κάτι άλλο; Εδώ δεν λέμε την αλήθεια στον κόσμο, δεν εξηγούμε ότι ούτως ή άλλως τώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αγοράσει ομόλογα δικά μας, τα οποία τα συνυπολογίζει στο νέο πρόγραμμα.

Σ. Κοσιώνη: Ακριβώς ήταν σαφές αυτό και στο ρεπορτάζ που παίξαμε.

Ευ. Βενιζέλος: Άρα για να τρέξει το νέο πρόγραμμα, πρέπει να αφεθεί κενό μέσα από την πώληση ομολόγων που ήδη έχει. Άρα μιλάμε για κάτι, το οποίο θα λειτουργήσει τελείως συμπληρωματικά και μήνες αργότερα. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει πράγματι έλεγχος αυστηρός στη νέα Κυβέρνηση να δουν όλοι, διεθνώς, εάν έχει σοβαρότητα, έχει σταθερότητα, έχει καθαρό ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Σ. Κοσιώνη: Και για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα κ. Πρόεδρε. Σωστά;

Ευ. Βενιζέλος: Για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να υπάρξει τεχνική συμφωνία με την τρόικα, στο πλαίσιο του πολιτικού διακανονισμού που έχουμε κάνει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Γιατί το πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε, έχει φτιαχτεί τον Φεβρουάριο του 2012 όταν πήραμε το δεύτερο πρόγραμμα.

Σ. Κοσιώνη: Καλά, δεν μπορεί να αλλάξει πλαίσιο συζήτησης ο κ. Τσίπρας; Στο ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για ένα new deal.

Ευ. Βενιζέλος: Κυρία Κοσιώνη να σας πω κάτι; Εδώ πια έχουμε γίνει νομίζω παράλογοι συλλογικά. Εάν η τρόικα, αν οι ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις επρόκειτο να χαλαρώσουν, θα είχαν χαλαρώσει τώρα προεκλογικά, θα είχαν χαλαρώσει εκτιμώντας τις τεράστιες θυσίες και προσπάθειες του ελληνικού λαού αλλά και τις δικές μας πολιτικές θυσίες και προσπάθειες.

Σ. Κοσιώνη: Άρα δεν θα βρει μια χαλαρή τρόικα ο ΣΥΡΙΖΑ, λέτε.

Ευ. Βενιζέλος: Εσείς είστε μια τόσο ευφυής και έμπειρη δημοσιογράφος, πιστεύετε ότι ήθελαν να μας βλάψουν εμάς πολιτικά και να ευνοήσουν το ΣΥΡΙΖΑ;

Σ. Κοσιώνη: Εγώ πάντως διάβασα χτες στο Reuters κ. Βενιζέλο και θέλω και τη γνώμη σας και τη γνώση σας γι' αυτό …

Ευ. Βενιζέλος: Δεν μας χαρίστηκαν εμάς και θα χαριστούν είναι μια νέα Κυβέρνηση επειδή είναι πιο λεβέντικη; Είναι πιο γοητευτική; Μπορούμε να σκεφτόμαστε με σοβαρούς και όχι αφελείς όρους;

Σ. Κοσιώνη: Μου επιτρέπετε να σας απευθύνω αυτό το ερώτημα; Γιατί εμένα μου προξένησε πολλά ερωτήματα και δεν άκουσα και κανέναν να το σχολιάζει. Βγαίνει χτες το Reuters και ένα αποκαλυπτικό κατά τη γνώμη μου δημοσίευμα και περιγράφει τα όσα συνέβησαν στη χώρα τους τελευταίους μήνες με κορωνίδα «η τρόικα έριξε την κυβέρνηση στην Ελλάδα». Επικαλείται μάλιστα τη δήλωση Υπουργού που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι, που είπε ότι ήταν φανερό -να, το έχω κι εδώ μπροστά μου- «μετά τη συνάντηση στο Παρίσι ξέραμε πως όλα είχαν τελειώσει. Μας έδιναν την εντύπωση (οι τροϊκανοί δηλαδή) πως δεν είχε σημασία τι είχαμε κάνει, η αναθεώρηση δεν θα ολοκληρωνόταν». Σας ρωτώ αν το επιβεβαιώνετε, αν έχει ψήγμα αληθείας.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι δεν επιβεβαιώνω τίποτε και να σας πω ποια είναι η αλήθεια. Γιατί τις τελευταίες – τελευταίες επαφές αναγκάστηκα να τις κάνω προσωπικά, πηγαίνοντας να ξαναμιλήσω στις Βρυξέλλες με τον κ. Μοσχοβισί και πηγαίνοντας στη Γερμανία, όπως θα θυμάστε για να συναντήσω τον κ. Σόιμπλε. Πράγματι η πολιτική αβεβαιότητα, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η υπόλοιπη αντιπολίτευση δεν αναγνώριζε την υπογραφή της Κυβέρνησης και τις δεσμεύσεις της χώρας και το γεγονός ότι το Σύνταγμα προέβλεπε διάλυση της Βουλής σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ανέβασε τεχνητά τον πήχη της διαπραγμάτευσης. Γιατί σου έλεγαν οι άλλοι, όχι η τρόικα οι υπάλληλοι, οι Κυβερνήσεις οι οποίοι τελικώς καθοδηγούν πολιτικά την τρόικα ότι «Κοιτάξτε, εάν η επόμενη Κυβέρνηση δεν πιστεύει στο πλαίσιο δεν το αποδέχεται, δεν σέβεται τις δεσμεύσεις, πρέπει να διπλοδέσουμε και να τριπλοδέσουμε τις σχέσεις μας».

Σ. Κοσιώνη: Ξέρετε όμως κ. Πρόεδρε; Μπορεί κανείς να σας αντιτείνει ότι αυτή είναι μια βολική για σας ερμηνεία. Μπορεί κάποιος άλλος να πει ότι η τρόικα έκρινε οι Ευρωπαίοι σκέφτηκαν έξυπνα – πονηρά και είπαν «φαίνεται το πολιτικό κεφάλαιο αυτής της Κυβέρνησης έχει τελειώσει, ας μιλήσουμε με τους επόμενους».

Ευ. Βενιζέλος: Ας μιλήσουμε με τους επόμενους για να γίνει τι. Για να περάσουν τα σκληρά μέτρα οι επόμενοι; Γιατί θα έχουν κύρος στο λαό να του επιβάλλουν περικοπές εισοδημάτων; Διότι εμείς ως ΠΑΣΟΚ και τελικά και η Κυβέρνηση γιατί εμείς επηρεάζουμε την Κυβέρνηση, θέσαμε κόκκινες γραμμές. Είπαμε όχι σε μείωση εισοδημάτων μισθών και συντάξεων, όχι σε ομαδικές απολύσεις, όχι στην τρομοκρατία στη Δημόσια Διοίκηση, όχι στην κατάργηση των 100 δόσεων, όχι στην άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Θα έρθει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ με νωπή εντολή με τον κ. Καμμένο ας πούμε, για να περάσει τα μέτρα αυτά; Ας σκεφτούμε λογικά.

Σ. Κοσιώνη: Δεν ξέρω κ. Πρόεδρε, πάντως αυτό που ξέρει ο κόσμος, ξέρετε ποιο είναι; Ότι προεκλογικά και σας το λέω έτσι όπως μού ‘ρχεται, όλες οι πολιτικές δυνάμεις και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί κάνετε την τρόικα φέτες και μετεκλογικά έρχεται η τρόικα και μας κάνει φέτες.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό μπορείτε να το πείτε στον οποιονδήποτε όχι σε εμένα. Διότι έχω κάνει πολύ σκληρή διαπραγμάτευση και υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα οι οποίοι με κατηγορούν γιατί έχω διώξει από το γραφείο μου την τρόικα ως Υπουργός Οικονομικών.

Σ. Κοσιώνη: Ναι αλλά μετά ήρθε το χαράτσι κ. Πρόεδρε.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν ήρθε το χαράτσι όχι. Ήρθε το δεύτερο μεγάλο δάνειο με εξαιρετικά καλά επιτόκια, ήρθε το μεγάλο κούρεμα του χρέους.

Σ. Κοσιώνη: Ήρθε και το χαράτσι πάντως, μην προσπερνάτε έτσι.

Ευ. Βενιζέλος: Το περιβόητο χαράτσι κα Κοσιώνη 1,6 δισ. ευρώ μέτρο, ενώ ο ΕΝΦΙΑ τώρα είναι 3,5 δισ. ευρώ και τα συνολικά μέτρα που έχουμε πάρει τα τελευταία πέντε χρόνια είναι 90 δισ. ευρώ. Και μου λέτε για το χαράτσι το οποίο άνοιξε την πόρτα της περικοπής του χρέους και του νέου δανείου που μας δίνει ορίζοντα; Γιατί έως τότε είχαμε τυφλό πρόγραμμα.

Σ. Κοσιώνη: Εγώ θυμάμαι πάντως το Βενιζέλο να λέει ότι «αυτό θα ήταν για ένα χρόνο», μετά «για δύο χρόνια» και μετά μας έμεινε και μας κάνατε και μια έκπτωση.

Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω κάτι; Να ρωτήσετε τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ τι εννοεί σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ, όταν λέει «θα τον καταργήσω το 2016» τι εννοεί; Εννοεί ότι θα του αλλάξει όνομα; Διότι αλλιώς θα πάμε στη γνωστή περιπέτεια του δημοσιονομικού κενού και θα πρέπει να βρει άλλα μέτρα, τα οποία από κάπου πρέπει να τα πάρει. Λοιπόν όσα λέγονται τώρα εξαργυρώνονται τη Δευτέρα και το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα της χώρας ξέρετε ποιο είναι; Η απογοήτευση της Δευτέρας, το γεγονός ότι τη Δευτέρα ή θα εφαρμοστεί ένα ανεφάρμοστο πρόγραμμα με συνέπειες για την οικονομία και τη χώρα ή δε θα εφαρμοστεί με συνέπειες για την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα, λόγω δεύτερης και μεγάλης απογοήτευσης. Όταν μαθαίνεις το λαό να σκέφτεται συνωμοσιολογικά απλοϊκά και άδικα, το πληρώνουν προσωρινά κάποιοι άλλοι όπως εμείς, αλλά μετά το πληρώνεις εσύ που το έκανες πολύ πιο ακριβά.

Σ. Κοσιώνη: Είπατε πριν: Και τι θα γίνει τη Δευτέρα, θα έρθει ο Τσίπρας μαζί με τον Καμμένο να κάνουν τι; Αν ερχόταν ο Τσίπρας με κάποια άλλη πολιτική δύναμη, εσάς φερ΄ ειπείν;

Ευ. Βενιζέλος: Κυρία Κοσιώνη εμείς δεν είμαστε συμπλήρωμα ούτε μπαλαντέρ.

Σ. Κοσιώνη: Αν και δε σας θέλει, το είπε δηλαδή και κάνοντας και ένα λογοπαίγνιο..

Ευ. Βενιζέλος: Μα δεν είπα ότι μας θέλει. Μα εμείς δεν είμαστε..

Σ. Κοσιώνη: Ένα λογοπαίγνιο με αφορμή το σποτ σας, είπε ότι «δε θέλουμε αντιπροσώπους της Μέρκελ στο πιλοτήριο».

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, το έχει ξαναπεί. Κατ΄ αρχάς νομίζω ότι πρέπει να το εκλάβουμε ως λογοπαίγνιο, γιατί αν μας χαρακτηρίζει πολιτικά εκπροσώπους της Μέρκελ αυτό είναι μια βαριά προσβολή στον πατριωτισμό μας και όταν πάει να μιλήσει με την κα Μέρκελ μετά να έρθει να μας πει τι έφερε. Όταν φέρουν το ένα δέκατο από αυτά που έχουμε φέρει εμείς σε σχέση με τη βοήθεια στη χώρα και την περικοπή του χρέους, δεχόμαστε να κάνουμε καταμέτρηση ζημιών και κερδών για τη χώρα.

Σ. Κοσιώνη: Θα δεχόσασταν να συμμετάσχετε σε μία Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Τσίπρα, με τον οποίο έχετε ανταλλάξει και βαριές κουβέντες;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν είναι το θέμα μας η συμμετοχή σε Κυβέρνηση.

Σ. Κοσιώνη: Ή Υπουργούς τον Στρατούλη και τον Λαφαζάνη που σας έχουν στολίσει κ. Πρόεδρε κατά καιρούς;

Ευ. Βενιζέλος: Αφήστε, μα τι να σας πω, αυτό είναι το θέμα μας; Εμείς πιστεύετε ότι διεκδικούμε υπουργικούς θώκους, πιστεύετε ότι θέλω να είμαι ξανά Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης; Εδώ κα Κοσιώνη εμείς ασχολούμαστε με την εθνική στρατηγική.

Σ. Κοσιώνη: Άρα τι θέλετε, αν δεν είναι αυτό που θέλετε;

Ευ. Βενιζέλος: Εμείς θέλουμε να είμαστε ένας παράγοντας εγγυητικός, να μην αφήσουμε τη χώρα να πάει σε λάθος κατεύθυνση. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε να υπάρξει συναίνεση, γιατί όταν δεν δίνεις συναίνεση, όπως έγινε ως τώρα, δεν παίρνεις συναίνεση όταν τη χρειάζεσαι. Αυτό είναι ένας φαύλος κύκλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπήκε το 2012 στην Κυβέρνηση, ενώ του λέγαμε μπες. Μπες έστω στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Τώρα πρέπει πάλι να μπει το μεγάλο κόμμα το πρώτο λόγω 50 εδρών μπόνους, το δεύτερο και κανονικά όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις οι οποίες πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Αλλιώς πάλι θα είμαστε μία κολοβή ομάδα διαπραγμάτευσης, χωρίς συναίνεση.

Σ. Κοσιώνη: Ξέρετε κ. Βενιζέλο, ανιχνεύει κανείς μία αντίφαση η οποία είναι η εξής: Μέχρι πρότινος λέγατε και με ένταση και με έμφαση πολλές φορές, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μία επικίνδυνη για τη χώρα δύναμη. Σήμερα πως λέτε ότι θα..

Ευ. Βενιζέλος: Η πολιτική του, με συγχωρείτε, μα δε δεχόμαστε την πολιτική του.

Σ. Κοσιώνη: Ναι για την πολιτική του. Δε δέχεστε λοιπόν την πολιτική του..

Ευ. Βενιζέλος: Μα προφανώς, μα εδώ μιλάμε για μία προγραμματική..

Σ. Κοσιώνη: Πως λοιπόν συζητάτε σήμερα το ενδεχόμενο να βρεθείτε στην εξουσία..

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, εδώ δε συζητάμε μπακάλικα. Με συγχωρείτε, δεν πρόκειται να δεχθούμε τίποτα.

Σ. Κοσιώνη: Στην εξουσία με κάποιον που θεωρείτε επικίνδυνο;

Ευ. Βενιζέλος: Μα δεν είναι αυτό που μας ενδιαφέρει.

Σ. Κοσιώνη: Εκτός αν δεν τον θεωρείτε επικίνδυνο πια.

Ευ. Βενιζέλος: Μα με συγχωρείτε, δεν είναι αυτό που μας ενδιαφέρει, δε μας ενδιαφέρει η εξουσία, μας ενδιαφέρει η μοίρα του τόπου. Δεν πρόκειται εμείς να αποδεχθούμε οποιαδήποτε προγραμματική επιλογή είναι βλαπτική για τη χώρα. Η ΝΔ προσχώρησε στη δική μας επιλογή, στη δική μας στρατηγική.

Σ. Κοσιώνη: Άρα τι περιμένετε, ότι θα κάνει τούμπα ο Τσίπρας;

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, μέχρι το Νοέμβριο του 2011 στην Κυβέρνηση Παπαδήμου η ΝΔ ήταν αντιμνημονιακή, στις πλατείες με τους αγανακτισμένους, με το Ζάππειο Ι, ΙΙ, ΙΙΙ. Το ίδιο και η ΔΗΜΑΡ. Μετά προσχώρησαν στην πολιτική μας. Άλλο αν η παλιά ΔΗΜΑΡ χάθηκε γιατί υπαναχώρησε και τελικά εξαφανίστηκε. Και αυτή η σταθερότητα του ΠΑΣΟΚ είναι που του δίνει το δικαίωμα να λέει πρέπει να είμαι ο τρίτος πόλος, ο εγγυητής, γιατί δεν έχω τη διαδρομή της ΔΗΜΑΡ, ούτε είμαι ετερόκλητο μείγμα όπως το Ποτάμι που έχει μέσα παλαιοδημαρίτες, απολίτικους που τώρα ανακάλυψαν τι σημαίνει κόμμα και πολιτική και καραμπινάτους θατσερικούς νεοφιλελεύθερους, άρα έχει στοιχεία που δεν έχουν καμία συνοχή, καμία επαφή.

Σ. Κοσιώνη: Ήθελα να σας ρωτήσω για το Ποτάμι, το οποίο επίσης διεκδικεί όπως και εσείς αυτή την πολυπόθητη τρίτη θέση. Σας έχω ακούσει να χαρακτηρίζετε το Ποτάμι ως τη νέα ΔΗΜΑΡ και το ερώτημά μου είναι..

Ευ. Βενιζέλος: Μα έτσι εμφανίστηκε, εμφανίστηκε ως ένα φρέσκο προϊόν.

Σ. Κοσιώνη: Διαφωνείτε κάπου σοβαρά;

Ευ. Βενιζέλος: Μα ποιος να διαφωνήσει σε ποιες θέσεις;

Σ. Κοσιώνη: Στα όσα αρθρώνει ας πούμε ο κ. Θεοδωράκης;

Ευ. Βενιζέλος: Τι αρθρώνει, για πείτε μου ένα.

Σ. Κοσιώνη: Ή είναι αυτός ο διαγκωνισμός για την τρίτη θέση;

Ευ. Βενιζέλος: Εσείς που παρακολουθείτε τα δελτία ειδήσεων τα οποία εσείς κάνετε κι εσείς παρουσιάζετε, τι έχετε συγκρατήσει, πείτε μου μια θέση του κ. Θεοδωράκη;

Σ. Κοσιώνη: Καλά, θα μου επιτρέψετε να μην πάρω θέση εγώ σε αυτό το πράγμα.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι παρακαλώ πείτε μου τι είναι αυτό; Κάντε μου μια ερώτηση επί τη βάσει μιας θέσεως του Ποταμιού του κ. Θεοδωράκη που έχει εγγραφεί στη συνείδησή σας, πείτε μου μια θέση.

Σ. Κοσιώνη: Κύριε Βενιζέλο μη με βάλετε σε αυτή τη δύσκολη θέση, γιατί μπορεί να σας πω διάφορα, αλλά πείτε μου εσάς τι είναι αυτό που σας ενοχλεί στο Ποτάμι;

Ευ. Βενιζέλος: Εμένα με ενοχλεί αυτό, το ετερόκλητο. Με ενοχλεί μια πρώιμη αλαζονεία, ότι είμαστε οι νέοι, δεν έχουμε καμιά επαφή με την πολιτική, λες και το να ασχολείσαι με την πολιτική σημαίνει να είσαι Βουλευτής ή Υπουργός. Το να είσαι μέσα στο σύστημα ενημέρωσης, δηλαδή να επηρεάζεις τη συνείδηση του ελληνικού λαού, δεν είναι πολιτική; Το να είσαι στο χώρο των επιχειρήσεων δεν είναι πολιτική; Δεν έχει κανείς άλλος ευθύνη για την πορεία του τόπου, μόνον οι Βουλευτές και οι Υπουργοί και τα παλαιά κόμματα; Δεν έχει κανείς άλλος επηρεάσει δυσμενώς τον ελληνικό λαό τα προηγούμενα σαράντα χρόνια; Δεν υπάρχει ευθύνη των επιχειρηματιών, ευθύνη των Δημοσιογράφων, ευθύνη των Δικαστών, ευθύνη των Καθηγητών των διανοουμένων; Για όνομα του Θεού.

Σ. Κοσιώνη: Είδαμε πριν από λίγο στη δημοσκόπηση αυτή την τελευταία της GPO για πρώτη φορά να εμφανίζεται το κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου με 3%.

Ευ. Βενιζέλος: Για πρώτη φορά στη μόνη δημοσκόπηση. Σε όλες τις άλλες δημοσκοπήσεις έχει πτωτική τάση πολύ μακριά από το 3%.

Σ. Κοσιώνη: Ναι για πρώτη φορά στις δημοσκοπήσεις.

Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω κάτι για τις δημοσκοπήσεις;

Σ. Κοσιώνη: Κινδυνεύετε να μην έχετε την τρίτη θέση λόγω Κινήματος, το φοβάστε αυτό κ. Βενιζέλο;

Ευ. Βενιζέλος: Εμείς να κινδυνεύσουμε; Ότι η στάση του κ. Παπανδρέου λειτουργεί βλαπτικά για την παράταξη αυτό είναι προφανές.

Σ. Κοσιώνη: Πιστεύετε δηλαδή ότι μπορεί να σας κοστίσει το στόχο της τρίτης θέσης;

Ευ. Βενιζέλος: Δυστυχώς όσο ευγενής και να είμαι, δεν μπορώ να το κρύψω. Τώρα, εσείς θα μου δώσετε μία λογική εξήγηση πως συμβαίνει άνθρωποι, δε λέω σαν τον εαυτό μου, αλλά νεότατοι Βουλευτές χθεσινοί, να υπερασπίζονται το ΠΑΣΟΚ και τη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου και κάποιοι άλλοι να είναι τώρα προϊόν παρθενογένεσης και να λένε εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό, είμαστε του καινούριου. Αλλά υπάρχει ένα πολύ σοβαρό θέμα με τη διαφάνεια στον δημόσιο βίο, αυτά θα τα δούμε από τη Δευτέρα και μετά, γιατί υπάρχει κι ένα θέμα με τις δημοσκοπήσεις σοβαρό.

Σ. Κοσιώνη: Τι εννοείτε "υπάρχει θέμα με τις δημοσκοπήσεις";

Ευ. Βενιζέλος: Εννοώ ότι και στις ευρωεκλογές και στις εκλογές του 2012 εμφανιζόμασταν δημοσκοπικά στο μισό αυτού που πήραμε τελικά στην κάλπη.

Σ. Κοσιώνη: Και πιστεύετε ότι υπάρχει κάποια σκοπιμότητα;

Ευ. Βενιζέλος: Πιστεύω ότι υπάρχει κάποια φαίνεται επιστημονική αδυναμία; Λέω, είμαι πολύ ευγενής.

Σ. Κοσιώνη: Είναι σοβαρό αυτό που λέτε τώρα κ. Πρόεδρε.

Ευ. Βενιζέλος: Πάρα πολύ σοβαρό, εξόχως σοβαρό. Αυτό που λέω τώρα είναι εξόχως σοβαρό.

Σ. Κοσιώνη: Διότι εάν μιλάτε για παρεμβάσεις στις δημοσκοπήσεις..

Ευ. Βενιζέλος: Δε μίλησα για παρεμβάσεις.

Σ. Κοσιώνη: Για τι πράγμα μιλάτε;

Ευ. Βενιζέλος: Κάτι συμβαίνει.

Σ. Κοσιώνη: Μιλάτε για μαγείρεμα.

Ευ. Βενιζέλος: Φαίνεται ότι οι συχνότητές μας δεν συλλαμβάνονται από το εργαλείο αυτό.

Σ. Κοσιώνη: Μάλιστα. Καλοπροαίρετα δηλαδή το λέτε;

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ το λέω αντικειμενικά, περιγραφικά.

Σ. Κοσιώνη: Μάλιστα, το καταγράφουμε αυτό, είναι μία σοβαρή καταγγελία.

Ευ. Βενιζέλος: Ελπίζω να μην το καταγράψουν όλοι, όσοι πρέπει.

Σ. Κοσιώνη: Είμαι σίγουρη ότι θα το κάνουν κ. Πρόεδρε. Να ρωτήσω το εξής..

Ευ. Βενιζέλος: Η χρήσιμη ψήφος πάντως κα Κοσιώνη όπως κι αν τη δει κανείς, είναι σε μας. Δηλαδή τι εννοώ; Εννοώ ότι υπάρχει μια κατηγορία σοβαρών ανθρώπων, που μας πιστεύουν μας αγαπούν μας εκτιμούν, αλλά λένε μήπως να ψηφίσουμε ΝΔ για να είναι πρώτη; Λοιπόν έχει εμπεδωθεί η πεποίθηση ότι θα είναι δεύτερη, στις ευρωεκλογές ήταν δεύτερη και το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στήριξε την Κυβέρνηση. Άρα ας ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, εμείς είμαστε το αντίβαρο και ο εγγυητής. Και για το Ποτάμι σας είπα και από κει και πέρα περιττεύει να συνεχίσουμε.

Σ. Κοσιώνη: Να ρωτήσω το εξής, γιατί μου είπατε και μου παραείπατε, αλλά τώρα θα μου πείτε και για το Κίνημα όμως. Το ξέρω δε σας αρέσει να μιλάτε γι΄ αυτό, αλλά δε γίνεται να μη σας ρωτήσω.

Ευ. Βενιζέλος: Μιλήσαμε προηγουμένως.

Σ. Κοσιώνη: Όχι έχω κι άλλα ερωτήματα, αν μου επιτρέπετε.

Ευ. Βενιζέλος: Τι άλλο να πούμε;

Σ. Κοσιώνη: Τον έχετε κατηγορήσει το Γιώργο Παπανδρέου για διάσπαση, το είπατε και πριν από λίγο..

Ευ. Βενιζέλος: Δε λέμε κάτι πιο πρακτικό για το μέλλον;

Σ. Κοσιώνη: Θα μου επιτρέψετε να βάλω την ατζέντα της συζήτησης κ. Βενιζέλο.

Ευ. Βενιζέλος: Παρακαλώ, εγώ θέλω εσείς να εκπροσωπείτε το μέλλον.

Σ. Κοσιώνη: Έχετε κατηγορήσει λοιπόν τη διάσπαση.. τι είναι, πρόταση είναι αυτό;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, λέω. Οι ερωτήσεις σας να είναι στραμμένες στο μέλλον.

Σ. Κοσιώνη: Λοιπόν κ. Πρόεδρε και πριν από λίγο κατηγορήσατε τον κ. Παπανδρέου για διάσπαση του ΠΑΣΟΚ.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν είπα τίποτα.

Σ. Κοσιώνη: Με αιτία ένα προσωπικό γινάτι. Ωστόσο ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν χθες εδώ δίπλα μου, όπως είστε εσείς δίπλα μου..

Ευ. Βενιζέλος: Που το ακούσατε, είπα τίποτα;

Σ. Κοσιώνη: Και είπε με αφορμή και την επίκληση που κάνετε συχνά-πυκνά στον Ανδρέα Παπανδρέου ότι "πολλοί επικαλούνται το όνομα του Αντρέα, αλλά ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει αυτό που είχε κάνει ο πατέρας του το ΄74".

Ευ. Βενιζέλος: Φοβερό, έτσι;

Σ. Κοσιώνη: Αυτό είναι το σχόλιό σας;

Ευ. Βενιζέλος: Αλήθεια μας λέει τώρα; Εσείς τι καταλάβατε από αυτό; Δε θέλω να κάνω κανένα σχόλιο..

Σ. Κοσιώνη: Εγώ ζητώ το σχόλιό σας.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ξέρω ότι το 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου, έχει σημασία πράγματι το μικρό όνομα, ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό. Είναι αυτό που κουβαλάει την ιστορική ευθύνη, αλλά και την ιστορική τιμή για ότι έχει συμβεί.

Σ. Κοσιώνη: Τον ρίξατε τον κ. Παπανδρέου;

Ευ. Βενιζέλος: Καλά, έλεος πια, έλεος. Όλοι έχουν παρακολουθήσει τα γεγονότα, ξέρουν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, δεν έχετε νωπό το ρεπορτάζ; Δείτε τα βίντεο που έχετε κρατήσει στο αρχείο σας

Σ. Κοσιώνη: Έχουμε και νωπή τη δήλωση του κ. Παπανδρέου ότι τον ρίξατε όμως.

Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω κάτι; Εδώ μιλάμε για ιστορικά γεγονότα, δεν ξέρετε ποιοι Βουλευτές απεχώρησαν ή διεγράφησαν από το ΠΑΣΟΚ, από το 2010 έως το 2012; Τα ονόματα, που είναι τώρα οι άνθρωποι αυτοί; Τι ήταν, με ποιον ήταν; Δεν έχετε δει την περιπέτεια του δημοψηφίσματος, που οδήγησε τη χώρα σε βαθειά κρίση, με το λαό να είναι έξαλλος και να περιμένει να βεβαιωθεί ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν; Και να σας πω και κάτι, επειδή μιλάμε τώρα για ιστορία, ως Υπουργός Οικονομικών, επιστρέφοντας από τις Κάννες είπα δε θα γίνει δημοψήφισμα ναι ή όχι στο ευρώ, αλίμονο αν αφήναμε αυτό το ενδεχόμενο ανοιχτό, θα καταρρέαμε. Και μετά από τρεις ώρες ήρθε ο κ. Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο κάθισε δίπλα μου, μας ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Καρατζαφέρη και είπε: «Συμφωνώ με τη δήλωση που έκανε ο κ. Βενιζέλος, ουδέποτε σκεφτήκαμε να κάνουμε δημοψήφισμα ναι ή όχι στο ευρώ».

Σ. Κοσιώνη: Αποκαλύψατε αποκρούοντας έτσι αυτή την κατηγορία του κ. Παπανδρέου ότι σας είχε κάνει πρόταση να γίνετε Πρωθυπουργός.

Ευ. Βενιζέλος: Καλά εντάξει τώρα, προφανώς, αλλά τι σημαίνει αυτό;

Σ. Κοσιώνη: Εκείνος λέει όμως ότι δε σας το πρότεινε να γίνετε Πρωθυπουργός και σας το πρότειναν κάποιοι άλλοι.

Ευ. Βενιζέλος: Καλά με συγχωρείτε θα παίζουμε τώρα… Εδώ βγήκε ο κ. Καρατζαφέρης και το είπε, ο κ. Σκανδαλίδης που ήταν παρών δίπλα μου όταν συνέβη αυτό.

Σ. Κοσιώνη: Άρα σας προτάθηκε.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό θα κάνουμε; Αστυνομική έρευνα; Είναι κατώτερο των περιστάσεων και να σας πω κάτι; Δεν είναι σωστό.

Σ. Κοσιώνη: Έχω μια απορία κ. Πρόεδρε, τι απαντήσατε;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν είναι σωστό.

Σ. Κοσιώνη: Δε μάθαμε τι απαντήσατε.

Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω, δεν είναι σωστό να είμαστε ανακριβείς στον δημόσιο λόγο, για ιστορικά γεγονότα, απευθυνόμενοι ενώπιον του ελληνικού λαού. Αυτό είναι ασυγχώρητο.

Σ. Κοσιώνη: Τι απαντήσατε;

Ευ. Βενιζέλος: Τι απάντησα, του είπα αν νομίζεις ότι θα διευκολυνθεί η χώρα και η κατάσταση και το δέχονται οι άλλοι Αρχηγοί κάνε το, σε ευχαριστώ για την τιμή.

Σ. Κοσιώνη: Και μετά τι έγινε;

Ευ. Βενιζέλος: Μετά ήξερα ότι δεν πρόκειται να γίνει αυτό, μετά επελέγη ο κ. Παπαδήμος, τον οποίον ήθελαν πάρα πολλοί. Αλλά και ο κ. Παπαδήμος ήθελε εμένα ως Υπουργό Οικονομικών και Αντιπρόεδρο. Ο κ. Παπανδρέου εξέδωσε ειδική ανακοίνωση ότι «παραμένω ως Αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομικών εκπροσωπώντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ». Κυρία Κοσιώνη, έχουμε υποστεί πολλά, τουλάχιστον να σεβόμαστε την αλήθεια.

Σ. Κοσιώνη: Κύριε Πρόεδρε έχετε πολλές φορές μιλήσει για το κόστος που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ..

Ευ. Βενιζέλος: Πάμε, πάμε στο μέλλον, το μέλλον έχει σημασία τώρα γιατί ξέρετε τι γίνεται;

Σ. Κοσιώνη: Θέλω μία τελευταία ερώτηση αν μου επιτρέπετε σε αυτή την ενότητα να κάνω. Έχετε πολλές φορές μιλήσει για το κόστος που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ..

Ευ. Βενιζέλος: Όχι τι ανέλαβε, το πλήρωσε. Το ΠΑΣΟΚ ακρωτηριάστηκε.

Σ. Κοσιώνη: Και για το κόστος που έχετε αναλάβει προσωπικά εσείς, το προσωπικό σας κόστος.

Ευ. Βενιζέλος: Τώρα να δείτε τι έχει να γίνει, τώρα αρχίζει το νέο κόστος, τώρα θα ξαναγνωριστούμε.

Σ. Κοσιώνη: Ακούστε με, απαντήστε μου αυτή την ερώτηση μόνο.

Ευ. Βενιζέλος: Παρακαλώ.

Σ. Κοσιώνη: Στο Γιώργο Παπανδρέου άσχετα από τα προσωπικά σας και τα παραταξιακά σας, αναγνωρίζετε το ίδιο; Αυτή είναι μία λίγο προσωπική ερώτηση.

Ευ. Βενιζέλος: Κυρία Κοσιώνη, προφανώς και ο κ. Παπανδρέου κατέβαλε τεράστιο προσωπικό κόστος, αλλά είναι άλλο να είσαι Πρωθυπουργός και ο Αρχηγός ενός κόμματος όταν έχεις τη δυνατότητα να μιλήσεις στο λαό προεκλογικά το 2009 και να κάνεις τους χειρισμούς το 2010 κι άλλο να βρεθείς μέσα σε ένα πλαίσιο το οποίο είχε διαμορφωθεί εκ των πραγμάτων. Πάμε τώρα στο μέλλον. Το μέλλον ξέρετε τι είναι; Το μέλλον είναι τι θα συμβεί στην κοινωνία όταν δεν γίνουν τα υπεσχημένα. Διότι εδώ είμαστε προ του εξής τραγικού διλήμματος: Ή θα γίνουν αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα έχουμε προβλήματα στην ουσία της οικονομικής μας ζωής, στο μέλλον μας ή δε θα γίνουν οπότε ο καθένας ο οποίος ψάχνει τον χαμένο παράδεισο θα πει τι γίνεται παιδιά, άλλα μου υποσχεθήκατε.

Σ. Κοσιώνη: Να υποθέσω κ. Πρόεδρε πως ακόμη κι αν δεν βρεθείτε στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα, όποιο κι αν είναι αυτό..

Ευ. Βενιζέλος: Μα δε μας ενδιαφέρει το κυβερνητικό σχήμα.

Σ. Κοσιώνη: Εσείς θα στηρίξετε την επόμενη Κυβέρνηση από τη Βουλή για μία σειρά κρίσιμων αποφάσεων;

Ευ. Βενιζέλος: Κυρία Κοσιώνη εάν είμαστε στην Αντιπολίτευση θα ασκήσουμε με πολύ μεγάλη ευθύνη το ρόλο μας και στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης σε σχέση με τους ξένους, σε σχέση με τους τρίτους, έχουμε υποχρέωση πάντα να είμαστε στο πλευρό της εκάστοτε νόμιμης και δημοκρατικής Κυβέρνησης του τόπου.

Σ. Κοσιώνη: Μάλιστα, είναι σημαντική αυτή η δήλωση που κάνετε.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτή τη δήλωση όμως δεν την έχει κάνει ποτέ ο κ. Τσίπρας, όλο αυτό τον καιρό. Αυτήν την αυτονόητη δήλωση δημοκρατικής ευαισθησίας και εθνικής ενότητας δεν την έχουν κάνει ποτέ. Εμείς την κάνουμε. Εμείς δεν επιχαίρουμε αν η χώρα δεν πάει καλά, δε θέλουμε να καταστραφεί η χώρα για να έρθουμε εδώ σε σας και να πούμε στο δελτίο σας "δε σας τα λέγαμε";

Σ. Κοσιώνη: Τελευταία ερώτηση κ. Πρόεδρε, την επομένη των εκλογών έχετε δεσμευθεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει σε ένα ανοιχτό συνέδριο.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι κα Κοσιώνη θα προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ σε ένα συνέδριο, με όλα τα θέματα ανοιχτά και την ηγεσία και ριζική ανανέωση, αλλά όχι μόνον το ΠΑΣΟΚ..

Σ. Κοσιώνη: Ευχαριστώ, ευχαριστώ που με προλαβαίνετε.

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί ειδικά το ΠΑΣΟΚ, οι άλλοι δε θα κάνουν; Γιατί το ενδιαφέρον..

Σ. Κοσιώνη: Θα φέρετε έναν 30άρη στο ΠΑΣΟΚ; Το έχετε πει αυτό και το ανακαλώ.

Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω κάτι; Γιατί τόσο ενδιαφέρον για το ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν πρέπει να γίνει συνέδριο στη ΝΔ;

Σ. Κοσιώνη: Είστε ένα ενδιαφέρον κόμμα κ. Βενιζέλε.

Ευ. Βενιζέλος: Για φανταστείτε να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή για φανταστείτε να υπάρξει τεράστια εσωτερική ρήξη σε σχέση με την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, δε θα κάνουν συνέδριο;

Σ. Κοσιώνη: Ναι, υποθέτω ότι θα πρέπει να το σκεφτούν, εγώ ρωτώ για εσάς.

Ευ. Βενιζέλος: Λοιπόν όλοι πρέπει να κινούνται δημοκρατικά θεσμικά συλλογικά.

Σ. Κοσιώνη: Θα το κάνετε όμως εσείς;

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ θα το κάνω, διότι εγώ δεν είμαι ούτε ιδιοκτήτης ούτε κληρονόμος, επιτελώ καθήκον.

Σ. Κοσιώνη: Και επιμένετε στη δήλωση για τον 30άρη;

Ευ. Βενιζέλος: 30άρη, κοιτάξτε, εννοώ ότι χρειάζεται ανανέωση, πρέπει να πάμε σε άλλη γενιά. Εδώ έχουμε τον κ. Τσίπρα τώρα, ο οποίος σηματοδοτεί μια άλλη γενιά, έχουμε σε όλη την Ευρώπη πολύ νέους Πρωθυπουργούς. Και παλαιότερους βέβαια, καμιά φορά ανακαλούνται και πάρα πολλοί γηρασμένοι. Δε θα σας πω τη γνωστή ιστορία με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που τον καταψήφισαν το 1920 και τον αναζήτησαν μετά τη μικρασιατική καταστροφή για να κάνει τη Συνθήκη της Λοζάνης.

Σ. Κοσιώνη: Υπάρχει κάποια σύνδεση με το παρόν;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι εγώ δεν είπα ότι έχω σχέση με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, είναι σύμπτωση των ονομάτων, γιατί ξέρετε, εγώ κατάγομαι από την Εύβοια και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη.

Σ. Κοσιώνη: Μάλιστα, είναι γνωστό.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν έχω κληρονομήσει επίθετο.

Σ. Κοσιώνη: Μάλιστα, κ. Πρόεδρε θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ, καλή επιτυχία και πάλι σας εύχομαι.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ σας ευχαριστώ και εύχομαι και σε σας καλή επιτυχία.

Σ. Κοσιώνη: Να είστε καλά.

Ευ. Βενιζέλος: Και στη χώρα. 

 

22.01.2015 Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στον ΣΚΑΪ και στη Σία Κοσιώνη from Evangelos Venizelos on Vimeo.

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΠΑ.ΣΟ.ΚΣυνεντεύξεις 2015Εκλογές 2015

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)



Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375