Αθήνα 10 Μαρτίου 2016

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στο ραδιόφωνο Αθήνα 9,84

και στον δημοσιογράφο Άρη Τόλιο

Αρ. Τόλιος: Τίθεται μείζον θέμα για τη Δικαιοσύνη, μετά μάλιστα και από την παρέμβαση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος ζήτησε να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου, τόσο ο Υπουργός Δικαιοσύνης κύριος Παρασκευόπουλος, όσο και ο αναπληρωτής του κύριος Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, για εξηγήσεις.  Η απάντηση της Κυβέρνησης ήρθε σήμερα ή χθες το βράδυ νομίζω από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος με επιστολή του, στο Νίκο Βούτση, ζήτησε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για θέματα διαφάνειας και νομίζω ότι ορίστηκε κιόλας η ημερομηνία, θα γίνει όχι αυτή τη Δευτέρα, την επόμενη.

Έχουμε στην τηλεφωνική γραμμή τη χαρά να φιλοξενούμε τον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και για να μην το ξεχνούμε, Καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου, τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, για να τα συζητήσουμε όλα αυτά.  Κ. Πρόεδρε, καλησπέρα σας.

Ευ. Βενιζέλος:  Καλησπέρα.  Καλησπέρα σε όσους μας ακούν.

Αρ. Τόλιος: Τώρα, από πού να αρχίσουμε είναι το θέμα.  Να ξεκινήσουμε από το φάκελο που στείλατε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.  Εσείς στην επιστολή σας, διαβάσαμε βέβαια και τα νέα στοιχεία, τις αντιφατικές δηλώσεις του κ. Παπαγγελόπουλου, το τί απάντησε στους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εσείς μιλάτε για μείζον θέμα πλέον.  Φθάνουν οι διαστάσεις τους, θέτουν θέμα ακόμα και παραμονής τους στην Κυβέρνηση;

Ευ. Βενιζέλος:  Κοιτάξτε, πριν πάμε στον κύριο Παπαγγελόπουλο, να θυμηθούμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα, πριν την καταγγελία της κ. Τσατάνη, της Εισαγγελέως Εφετών Αθηνών, για άλλους λόγους, οι οποίοι είχαν καταστεί δημόσια γνωστοί, εγώ με μία επιστολή μου προς την Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών ζήτησα να συγκληθεί η Επιτροπή για θέματα δικαιοσύνης και να κληθεί ο κ. Παρασκευόπουλος και ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Αρ. Τόλιος: Και μάλιστα ήταν πολύ σκληρή σε διατυπώσεις, όπως η απόπειρα πανοπτικού, αν θυμάμαι καλά, ελέγχου της δικαιοσύνης, όπως είπατε, που, να με συγχωρείτε, παραπέμπει σε πολύ άγρια συμπεριφορά της εξουσίας.

Ευ. Βενιζέλος:  Παραπέμπει στο Φουκώ ας πούμε και σε παλαιότερες θεωρητικές αναζητήσεις, αλλά ο πιο γνωστός στις ημέρες μας είναι ο Φουκώ.

Αρ. Τόλιος: Παραπέμπει στο σωφρονισμό ουσιαστικά.

Ευ. Βενιζέλος:  Στο σωφρονισμό, ναι.  Και βέβαια σε μία ασφυκτική, ολιστική αντίληψη της εξουσίας.  Όμως οι αφορμές που εγώ είχα πάρει τότε, πριν από δέκα ημέρες, ήταν η υπόθεση του κ. Τσακυράκη, η έγκληση, που υπέβαλε εναντίον του η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, η κ. Θάνου, ήταν η ίδια η επιστολή της κ. Θάνου στους ομολόγους της, ήταν η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που έπαιρνε ανοικτά θέση σε μία εκκρεμή πια ποινική υπόθεση, ήταν ο διχασμός στο εσωτερικό της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με τη διαφωνία ισχυρής μειοψηφίας, ήταν όλα αυτά που είχαμε διαβάσει στις εφημερίδες για την πειθαρχική δίωξη κατά του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, του κ. Ντογιάκου, ως δήθεν μη νομίμως εκλεγέντος προϊσταμένου και συμπτωματικά κατά της κ. Τσατάνη, η οποία ήταν συνυποψηφία του, αλλά και υπεύθυνη για την οργάνωση των εκλογών ως αρχαιοτέρα Εισαγγελέας.  Μετά ξέσπασε η μεγάλη αυτή υπόθεση με μία πρωτοφανή καταγγελία για εκβιασμούς και πιέσεις από Υπουργό προς Εισαγγελέα για εκκρεμή ποινική δικογραφία.  Όλα αυτά δεν μπορεί παρά να γίνουν αντικείμενο εξέτασης από την Επιτροπή Θεσμών, αφήστε που έχει έρθει πια δικογραφία στη Βουλή με βάση το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης Υπουργών.  Η Επιτροπή μου είχε αναθέσει να συγκροτήσω ένα φάκελο, προκειμένου να διευκολυνθεί η συζήτηση.  Αυτό το φάκελο τον συγκρότησα και τον έστειλα στην Επιτροπή.

Αρ. Τόλιος: Δηλαδή εσείς πιστεύετε ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να εκβάλει ακόμα και σε κάποιο τύπο Επιτροπής διερεύνησης ευθυνών Υπουργών;

Ευ. Βενιζέλος:  Κοιτάξτε, όταν στην πλειοψηφία της Βουλής βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ αυτό είναι πρακτικά αδύνατο, για να είμαστε ρεαλιστές, αλλά ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μία τέτοια συζήτηση στη Βουλή, θα μπορούσε να προκαλέσει.  Επειδή όμως εμένα δε με ενδιαφέρουν οι φευγαλέες εντυπώσεις, αλλά με ενδιαφέρει η ουσία της υπόθεσης κι επειδή εδώ υπάρχει πρόβλημα θεσμών, δεν υπάρχει πρόβλημα που αφορά τον κ. Παπαγγελόπουλο, υπάρχει ένα πρόβλημα που αφορά την αντίληψη της σημερινής Κυβέρνησης και των συνεταίρων της για το τί σημαίνει είμαι στην εξουσία, τί σημαίνει διάκριση των εξουσιών, τί σημαίνει ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, τί σημαίνει προστασία του κράτους δικαίου.

Αρ. Τόλιος: Αυτό, όπως είπατε κι εσείς, είναι τόσο ολιστικό θέμα που μόνο με τις εκλογές μπορεί να λυθεί, κ. Βενιζέλο, δεν ξέρω πώς αλλιώς μπορεί να λυθεί, αν ισχύουν όλα αυτά.

Ευ. Βενιζέλος:  Ούτε με τις εκλογές, γιατί το πολίτευμά μας, κ. Τόλιο, δεν είναι μόνο δημοκρατικό, είναι και δικαιοκρατικό, είναι πολιτικά φιλελεύθερο και δεν πρέπει να υποτιμούμε αυτή τη διάσταση των δικαιωμάτων, της δικαιοκρατικής αντίληψης του πολιτικού φιλελευθερισμού, όχι με την έννοια του οικονομικού φιλελευθερισμού ή νεοφιλελευθερισμού, όπως κάποιοι προσπαθούν πάντα να συκοφαντήσουν αυτό που λέγεται προστασία των δικαιωμάτων.  Έχει, λοιπόν, πολύ μεγάλη σημασία να έχουμε ευαισθησία για όλα τα θέματα.  Για εμένα η υπόθεση, ας το πούμε έτσι, Τσακυράκη, είναι εξίσου σημαντική, ίσως σημαντικότερη από την υπόθεση της κ. Τσατάνη, αλλά και τα δύο μαζί και όλο το κλίμα, το οποίο δημιουργείται, όλη αυτή η αντίληψη ότι η κυβέρνηση προαναγγέλλει δικαστικές ενέργειες, είναι ικανοποιημένη με κάποιες ενέργειες και δυσαρεστημένη με κάποιες άλλες, ό,τι συμφωνεί μαζί της το θεωρεί επαινετό, ό,τι διαφωνεί μαζί της το θεωρεί πραξικόπημα, αυτό θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι αδιανόητο και ανατριχιαστικό.

Αρ. Τόλιος: Μιας και αναφερθήκατε στην κ. Θάνου, να το δούμε λίγο αυτό, κ. Βενιζέλο, γιατί η κ. Θάνου ξαφνικά, σε μία πολύ ευαίσθητη, υψηλή θέση της δικαστικής εξουσίας, ουσιαστικά έχει απέναντί της αυτήν την ώρα όλους τους συνταγματολόγους, δικηγορικούς συλλόγους, πολιτικά κόμματα, πολιτικούς, ακόμα και φοιτητές νομικής.  Αυτό δε δημιουργεί ένα θέμα κύρους, αν θέλετε, ενός πολύ υψηλού…;

Ευ. Βενιζέλος:  Θα μου επιτρέψετε να προσθέσω ότι υπήρξε ένα εντυπωσιακό άρθρο του επιτίμου Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του κ. Κωνσταντίνου Μενουδάκου, στην Καθημερινή πριν από λίγες ημέρες, εγώ –όπως είπα– θα περίμενα αυτή η υπόθεση να κλείσει με ανάκληση της έγκλησης, αλλά εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα.  Κάποιοι πιστεύουν ότι η δικαιοσύνη πρέπει να εκφράζεται πολιτικά και η πολιτική εκφορά λόγου από τη δικαιοσύνη εκλαμβάνεται ως δικανική ενέργεια, ενώ δεν είναι δικανική ενέργεια, δεν εντάσσεται στον κύκλο των αρμοδιοτήτων όπως τον προσδιορίζει το Σύνταγμα και ο νόμος.

Αρ. Τόλιος: Αυτό όμως πλέον εγείρει ένα θέμα ευρύτερο για τη δικαιοσύνη, κ. Βενιζέλο, γιατί, να σας πω και κάτι άλλο, είχαμε επίσης αποφάσεις από το Ανώτατο Δικαστήριο που αμφισβητούσαν –να μην πω ευθέως, πάντως αμφισβητούσαν– τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, τη συμφωνία με τους δανειστές.  Θέλω να πω ότι είναι πολλά τα θέματα που πρέπει κανείς να προσεγγίσει.

Ευ. Βενιζέλος:  Κοιτάξτε, εάν κάποτε κάνουμε μία συζήτηση για το πώς εξελίχθηκε ο έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων από το 2010 έως το 2016, πώς τοποθετήθηκε η δικαιοσύνη απέναντι στο Μνημόνιο, θα είχαμε πάρα πολλά να πούμε.  Έχω γράψει και μία μεγάλη μελέτη, πρόσφατα, η οποία δημοσιεύθηκε στις Βρυξέλλες, σε ένα από τα σημαντικά ινστιτούτα ευρωπαϊκής πολιτικής, όπως έχουν ασχοληθεί και πάρα πολλοί επιστήμονες με το θέμα αυτό.  Να σας πω μόνο μία κουβέντα, κανείς δε σκέφθηκε ποιο είναι το Συνταγματικό Δίκαιο της ασύντακτης χρεοκοπίας.  Δηλαδή, αν το 2010 ή το 2011 η χώρα χρεοκοπούσε και το ταμείο δεν είχε λεφτά και δεν μπορούσαν να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, να λειτουργήσουν νοσοκομεία και σχολεία, να λειτουργήσουν οι ένοπλες δυνάμεις, επί τη βάσει ποιας λογικής νομικής θα πήγαινε κάποιος να δικαιωθεί δικαστικά, για να πάρει λεφτά από ποιον, από ένα χρεοκοπημένο κράτος το οποίο δε θα είχε να πληρώσει για τις βασικές του δαπάνες;

Αρ. Τόλιος: Με συγχωρείτε, αυτό όμως είναι θέμα εθνικής συναίσθησης συνολικότερα, κ. Βενιζέλο.

Ευ. Βενιζέλος:  Αυτό, όπως το λέτε, το λέτε πάρα πολύ ωραία.  Αυτό νομικά λέγεται αίσθηση του γενικού συμφέροντος, που είναι μία έννοια κρίσιμη για την ερμηνεία όλων των συνταγματικών διατάξεων.

Αρ. Τόλιος: Πάντως εγώ για να επιστρέψω σε πιο…, γιατί αυτά τα θέματα τα ξέρετε εσείς πολύ καλά, εμείς απλά τα παρακολουθούμε και σας ακούμε.  Να επιστρέψω λίγο στα πολιτικά πράγματα, με βάση αυτήν την κριτική που κάνατε κιόλας στο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή είναι πολύ σκληρή κριτική του πανοπτικού, της χειραγώγησης και όλα αυτά.

Ευ. Βενιζέλος:  Δεν είναι, να σας πω τί είχε συμβεί.  Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συνηθίσει στην εύκολη δουλειά της αντιπολίτευσης, όπως με ευκολία έλεγε πράγματα τα οποία ήταν ανεφάρμοστα και επικίνδυνα σε σχέση με την οικονομική πολιτική, σε σχέση με το χρέος, σε σχέση με κοινωνικές παροχές, όπως με ευκολία είπε το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης τον Ιανουάριο του 2015 και μετά έκανε στροφή 180 μοιρών και μας έφερε το τρίτο Μνημόνιο, έτσι και στο χώρο τη δικαιοσύνης είχε μία εργαλειακή αντίληψη, χυδαιολογούσε, συκοφαντούσε, προσπαθούσε να εκθέσει ανθρώπους και να τους υπονομεύσει με ψέματα.  Αυτά όταν είσαι στην αντιπολίτευση, εντάξει, μπορεί να τα κάνεις, είναι ένα παιχνίδι πολιτικό δικό σου…

Αρ. Τόλιος: Στην Κυβέρνηση είναι αλλιώς.

Ευ. Βενιζέλος:  …όταν είσαι στην Κυβέρνηση πλήττεις τους θεσμούς κατάκαρδα.

Αρ. Τόλιος: Να συμφωνήσει κανείς, αλλά τότε μήπως είναι λίγο ουτοπικό, ή μαξιμαλιστικό έστω, το μόνο αίτημα του ΠΑΣΟΚ για μία οικουμενική κυβέρνηση όταν με την Κυβέρνηση έχετε αυτές τις μεγάλες, αβυσσαλέες διαφορές και όταν ακόμα και  η Νέα Δημοκρατία σου λέει σήμερα ότι εγώ δε θέλω οικουμενική, καλύτερα να πάμε σε εκλογές με αυτή την κατάσταση.

Ευ. Βενιζέλος:  Αυτό να σας το εξηγήσω σε λίγα δευτερόλεπτα.  Το 2012 εμείς είχαμε διατυπώσει τη θέση αυτή, ότι η χώρα χρειάζεται μία κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας όλων των δημοκρατικών ευρωπαϊκών δυνάμεων.  Αυτό θα μπορούσε να γίνει από το Μάιο του 2012 εάν η στάση του κ. Κουβέλη και της ΔΗΜΑΡ, τότε, ήταν διαφορετική.  Έγινε με κάποιο τρόπο τον Ιούνιο του 2012 χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ.  Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ξεκαθαρίσει τότε αν είναι μία ευρωπαϊκή δύναμη.  Αντιμνημονιακή δύναμη με υπερβολές και δημαγωγίες ήταν.  Τώρα, εμείς λέμε μεν ότι πρέπει να γίνει μία υπέρβαση και μία υπέρβαση και μία κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας των ευρωπαϊκών δυνάμεων, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μία δύναμη αμφίθυμη, η οποία έχει τη θέση της σε ένα τέτοιο μπλοκ, εάν πράγματι το πιστεύει.  Αλλά δεν είναι ούτε πολιτικά ούτε ηθικά δίκαιο και σωστό η ιθύνουσα δύναμη μιας τέτοιας συνεργασίας να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας.  Δηλαδή είναι προφανές ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν τα θέματα και ότι και σε μία κυβέρνηση συνεργασίας προβλήματα θα δημιουργούν με την αμφιθυμία τους και με τις αντιφάσεις τους, όμως, πρέπει να γίνει η προσπάθεια αυτή.  Αν η προσπάθεια αυτή αποτύχει, πρέπει οι δυνάμεις οι οποίες πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις και την προοπτική της χώρας να αναλάβουν και την ευθύνη να κάνουν τα βήματα που είναι αναγκαία.

Αρ. Τόλιος: Να πάμε λίγο στο μεγάλο θέμα, γιατί αυτό μας απασχολεί σήμερα, το προσφυγικό, είναι ένα θέμα που έτσι κι αλλιώς μας υπερβαίνει…

Ευ. Βενιζέλος:  Να διευκρινίσω, κ. Τόλιο, με συγχωρείτε, χίλια συγνώμη, με την ανοχή σας.

Αρ. Τόλιος: Παρακαλώ.

Ευ. Βενιζέλος:  Για εμένα βέβαια είναι προφανές ότι η ιθύνουσα δύναμη πρέπει να είναι ένας μεσαίος χώρος στο προοδευτικό, ριζοσπαστικό κέντρο που συγκεντρώνει δυνάμεις σοσιαλδημοκρατικές, κεντροαριστερές, πολιτικά φιλελεύθερες, δημοκρατικές, μεταρρυθμιστικές ,χωρίς συμπλέγματα και χωρίς αποκλεισμούς.

Αρ. Τόλιος: Τώρα, αυτό είναι δάχτυλο σε μία πληγή που δεν κλείνει εύκολα πάντως.

Ευ. Βενιζέλος:  Αλλά από εκεί και πέρα δεν έχουμε ούτε ίσες αποστάσεις, ούτε κοντή μνήμη.  Ξέρουμε ποιος είναι ποιος, και ποιος μπορεί να συμβάλει και ποιος όχι.

Αρ. Τόλιος: Να πάμε και στο προσφυγικό.  Θα ήθελα καταρχάς ένα σχόλιο για τα περίφημα tweets, τις δηλώσεις Tusk, τις αντιδράσεις της Αυστρίας.  Ποια είναι η αίσθηση η δική σας από αυτήν την ιστορία.

Ευ. Βενιζέλος:  Καταρχάς δε μου αρέσει καθόλου η εικόνα μίας εξωτερικής πολιτικής και κυρίως μίας ευρωπαϊκής πολιτικής που εκφέρεται και συγκροτείται με tweets.

Αρ. Τόλιος:  Αυτό όμως αφορά και τον κ. Tusk, γιατί και αυτός έχει πολύ θεσμικό ρόλο.

Ευ. Βενιζέλος:  Βεβαίως, προφανέστατα.  Εγώ δεν είμαι θαυμαστής της πολιτικής επάρκειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Ασκώ πολύ σκληρή κριτική σε αυτό που λέγεται θεσμικό οικοδόμημα της Ένωσης και πολιτική αντίληψη του ευρωπαϊκού πολιτικού προσωπικού, αλλά, δυστυχώς, αυτό το οποίο συμβαίνει είναι πάρα πολύ δυσάρεστο και απλό ταυτόχρονα.  Έχουμε κλείσιμο των βορείων συνόρων και ταυτόχρονα έχουμε την αντίληψη των ευρωπαίων ότι Τουρκία και Ελλάδα συγκροτούν έναν ενιαίο χώρο.  Τώρα, καλό θα ήταν για την Ευρώπη το βάρος να πέσει προς την Τουρκία και λιγότερο προς την Ελλάδα, αλλά εν πάση περιπτώσει η αντίληψη είναι ότι η Ευρώπη, όπως αυτοί θέλουν να την προστατεύσουν, αρχίζει από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και μετά.  Άρα από εκεί και προς το νότο να γίνουν διευθετήσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος σε σχέση με την επανεισδοχή ακόμη και προσφύγων, κατά παράβαση της συνθήκης της Γενεύης, αρκεί να μην ενοχλείται περαιτέρω η ομάδα χωρών που είναι στο λεγόμενο Βαλκανικό διάδρομο.  Τελικά, η Γερμανία είναι προφανές ότι θέλει και με την ομάδα αυτή να διατηρεί μια καλή σχέση και με εμάς που σηκώνουμε το βάρος της εισόδου και του ελέγχου της πύλης της Ευρώπης να έχει επίσης μια καλή σχέση, αλλά με όμηρο εμάς, όχι κανέναν άλλον.  Η Ελλάδα είναι σε ομηρία, σε όλη αυτή τη διαπραγμάτευση που γίνεται με την Τουρκιά. 

Αρ. Τόλιος: Μιας και το είπατε, πάντως, τα φέραμε από εδώ, τα φέραμε από εκεί, τελικά το Βερολίνο είναι το στήριγμά μας αυτή τη στιγμή, αλλά εν πάση περιπτώσει, είναι άλλη μεγάλη κουβέντα αυτή.

Ευ. Βενιζέλος:  Όχι, το Βερολίνο είναι το στήριγμά μας, το Βερολίνο έχει την αίσθηση της συνολικής ευθύνης της Ευρώπης.  Αυτό όταν εμείς το λέγαμε ως, ας το πούμε, περιγραφή ρεαλιστική για τα θέματα της οικονομίας και της διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, μας έλεγαν ότι είμαστε Γερμανόδουλοι, Γερμανοτσολιάδες και ότι δεν κάνουμε διαπραγμάτευση και τώρα η υπερήφανη διαπραγμάτευση είναι ο ενδοτισμός, είναι το να πηγαίνεις πίσω από την κα Merkel και να περιμένεις αυτή να εκπροσωπήσει τα ζωτικά εθνικά σου συμφέροντα.  Είναι άλλο πράγμα να ζητάς στήριξη οικονομική και άλλο πράγμα να αναθέτεις στην πραγματικότητα την υπεράσπιση ζωτικών εθνικών συμφερόντων.

Αρ. Τόλιος: Σε κάθε περίπτωση όλη περιγραφή σας, κ. Πρόεδρε, δείχνει ένα πρόβλημα που υπερβαίνει την Ελλάδα, ότι αυτή τη στιγμή το μόνο...

Ευ. Βενιζέλος:  Και την Ευρώπη, κ. Τόλιο. 

Αρ. Τόλιος: Αυτό σημαίνει όμως ότι η άσκηση συναινέσεων στο εσωτερικό είναι αναγκαίο όσο ποτέ αν μη τί άλλο.

Ευ. Βενιζέλος:  Ναι, αλλά για θυμηθείτε, έγινε πριν από λίγες ημέρες ένα Συμβούλιο αρχηγών πολιτικών κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε πόσες ώρες εξανεμίσθηκε αυτό το Συμβούλιο και τί σχέση έχει το Συμβούλιο αυτό με την τελική διαπραγμάτευση ,με το αποτέλεσμα;  Τί προσέφερε στη χώρα, στη συναίνεση, στη σοβαρότητά μας, στη συγκρότηση μιας πολιτικής;  Τί  προσέφερε σε σχέση με το διεθνές πρόσωπο της Ελλάδας που προβάλλεται σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ως Ειδομένη, ως πρόσφυγες που ταλαιπωρούνται στα λασπόνερα επί ελληνικού εδάφους;

Αρ. Τόλιος: Καταρχάς για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, τί βλέπετε τελικά, γιατί η οικουμενική, με τα δεδομένα που υπάρχουν, δεν υπάρχει, βλέπετε ή φοβάστε πρόωρες εκλογές;

Ευ. Βενιζέλος:  Κοιτάξτε, αυτό είναι ένα ερώτημα, το οποίο στην πραγματικότητα δε μας αφορά.  Αν ο κ. Τσίπρας εκτιμήσει ότι αυτό τον συμφέρει, θα το κάνει.  Με απόλυτο κυνισμό έκανε εκλογές το Σεπτέμβριο, με απόλυτο κυνισμό έκανε τη στροφή προς το Μνημόνιο τον Ιούλιο, με απόλυτο κυνισμό οργάνωσε ένα αδιανόητο δημοψήφισμα, το οποίο το ξέχασε την επόμενη στιγμή, το ανέτρεψε την επόμενη στιγμή, ώστε το να λέμε εμείς τί θέλουμε, τί δε θέλουμε, δεν έχει καμία σημασία.  Δε θα μας ρωτήσει, θα κάνει ό,τι τον συμφέρει στενά, στεγνά, κομματικά.

Αρ. Τόλιος: Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για την επικοινωνία που είχαμε.

Ευ. Βενιζέλος:  Εγώ ευχαριστώ, καλό μεσημέρι.

 

 

 

Tags: ΔικαιοσύνηΜετανάστεςΣυνεντεύξεις 2016

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)



Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375