Αθήνα 9 Μαρτίου 2016 

Δήλωση Ευ. Βενιζέλου σχετικά με τις εξελίξεις στη δικαιοσύνη και επιστολή του προς την Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Στις 3 Μαρτίου ζήτησα με επιστολή μου προς την Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, να συγκληθεί  η Επιτροπή και να συζητήσει θέματα δικαιοσύνης.  Η Επιτροπή απεφάσισε να μου ζητήσει να συγκροτήσω σχετικό φάκελο προκειμένου να προετοιμαστεί η συνεδρίαση. Σήμερα επικοινώνησα με την κα. Χριστοδουλοπούλου, Πρόεδρο της Επιτροπής,  η οποία με ενημέρωσε ότι η συνεδρίαση πρόκειται να γίνει την επόμενη εβδομάδα.  Τόνισα  πως πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό καθώς προέκυψε στο μεταξύ το μείζον ζήτημα των καταγγελιών κατά του κ. Παπαγγελόπουλου. 

Επισυνάπτω την σημερινή  επιστολή μου προς την κα Πρόεδρο της Επιτροπής με την οποία διαβιβάζω τα έγγραφα που συγκέντρωσα προς διευκόλυνση της Επιτροπής.

Πρέπει να επισημάνω, κατ’ εξαίρεση, δύο από τα έγγραφα που περιλαμβάνονται στο φάκελο που συγκρότησα. Πρόκειται για την από 23.12.2015 ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης «για τον ρόλο της εισαγγελέως εφετών στην υπόθεση Βγενόπουλου». Με την ερώτηση αυτή τίθενται όλα σχεδόν τα θέματα που και τώρα επικαλούνται ορισμένοι, σε σχέση με την εισαγγελέα εφετών κα. Τσατάνη που μου είναι παντελώς άγνωστη. Στην ερώτηση αυτή απάντησε στις 14.1.2016 ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλος, ο οποίος ενημερώνει τους βουλευτές  του ΣΥΡΙΖΑ ότι διεξήχθη έρευνα του αρμοδίου αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ( κ. Ν. Παντελή )  που εποπτεύει των εισαγγελέων διαφθοράς, ο οποίος με την υπ’ αριθμό 5594/18.2.2015 διάταξη του απεφάνθηκε  ότι όλες οι δικονομικές ενέργειες της αρμόδιας εισαγγελέας εφετών, δηλαδή της κα. Τσατάνη, επί της συγκεκριμένης υποθέσεως είναι απολύτως  νόμιμες. Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην απάντηση του κ. Παπαγγελόπουλου, «ορθώς και νομίμως η χειριζόμενη την ως άνω αναφορά Εισαγγελέας Εφετών ζήτησε να συσχετισθεί σ’ αυτήν και η δικογραφία με αριθμό βιβλίου μηνύσεων ΕΔ2013/203 ποινική προκαταρκτική δικογραφία της Εισαγγελέως Διαφθοράς Αθηνών λόγω της πρόδηλης συνάφειας (άρθ. 129 ΚΠΔ ) μεταξύ των δύο δικογραφιών».

Στην απάντηση του κ. Παπαγγελόπουλου προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ειδική αναφορά και σε άλλες υποθέσεις που έχει χειριστεί η κα. Τσατάνη. Ο κ. Παπαγγελόπουλος προφανώς υιοθετεί και μεταφέρει στη Βουλή τις απαντήσεις της κα Τσατσάνη για τις υποθέσεις  SONAC και Βατοπαιδίου και τη σχέση συγγενικών της προσώπων με τη ΝΔ.

Για να το πω συνοπτικά, στις 14.1.2016 με έγγραφό του προς τη Βουλή των Ελλήνων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης λέει τα απολύτως αντίθετα από αυτά που ισχυρίζεται τώρα μετά την μηνυτήρια αναφορά της κα. Τσατάνη! 



Αθήνα, 9 Μαρτίου 2016

Προς την Πρόεδρο της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κα Τασία Χριστοδουλοπούλου

Κυρία Πρόεδρε , 

με επιστολή μου στις 3 Μαρτίου 2016 ζήτησα τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για θέματα Δικαιοσύνης με την αναφερόμενη στην επιστολή αιτιολογία που ανέπτυξα και προφορικά.

Η Επιτροπή μου ανέθεσε να συγκρατήσω  σχετικό φάκελο ώστε αυτός να διανεμηθεί στα μέλη της και το θέμα να εισαχθεί για συζήτηση.

Στο μεταξύ προέκυψε το μείζον ζήτημα της αναφοράς της Εισαγγελέως Εφετών Αθηνών κας Γ. Τσατσάνη κατά του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλου που διαβιβάστηκε στη Βουλή κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος.

Ήδη υποβάλλω προς διευκόλυνση της Επιτροπής έγγραφα που θεωρώ χρήσιμα. Τα έγγραφα κατανέμονται σε δυο φακέλους. Ο πρώτος αφορά την έγκληση που υπέβαλε η κα Πρόεδρος του ΑΠ κατά του καθηγητή Σταύρου Τσακυράκη (συνημμένα Α1-12). Ο δεύτερος αφορά ζητήματα σχετικά με  Εισαγγελείς Εφετών Αθηνών και την άσκηση πειθαρχικού και κοινοβουλευτικού ελέγχου (συνημμένα Β1-Β9).

Δεν περιλαμβάνεται  το περιεχόμενο της δικογραφίας που αφορά τον Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλο και η σχετική επιστολή του προς τον κ. Πρόεδρο της Βουλής. Σας παρακαλώ τα έγγραφα αυτά να ζητηθούν από τον κ. Πρόεδρο της Βουλής και να προστεθούν ως συνημμένα Γ.

Με ικανοποίηση σας άκουσα να με ενημερώνετε τηλεφωνικά ότι το θέμα θα εισαχθεί στην Επιτροπή την ερχόμενη εβδομάδα. Η σχετική συνεδρίαση πρέπει να ορισθεί το ταχύτερο δυνατό. 

Με τιμή

Ευάγγελος Βενιζέλος

 

Tags: ΔικαιοσύνηΔηλώσεις 2016

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)



Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375