4 Μαΐου 2012


 του Alain Salles
Αθήνα, Ανταπόκριση
 
Το γραφείο του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι επί ποδός, το ίδιο και το κόμμα του.  Έχει μετατραπεί σε τηλεοπτικό στούντιο, στο οποίο έχουν εισβάλει τηλεοπτικές κάμερες, λόγω της προεκλογικής εκστρατείας.  Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών πήρε τα ηνία του σοσιαλιστικού κόμματος, του ΠΑΣΟΚ, έξι εβδομάδες πριν τις κρίσιμες για την χώρα βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου, ενώ οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν για το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου ένα από τα πιο χαμηλά ποσοστά της ιστορίας του: 14 % με 19 %, τη στιγμή που το 2009 είχε εκλεγεί με ποσοστό 44 %.
 
Τα συνεχόμενα μέτρα λιτότητας απομάκρυναν τους ψηφοφόρους. Ο πρώην Υπουργός εξηγεί: "Δεν αποφασίσαμε την λήψη σκληρών μέτρων ως ιδεολογική τοποθέτηση ή πολιτική επιλογή.  Ήταν μια αναγκαιότητα εν μέσω μιας έκτακτης οικονομικής κατάστασης. Αναγκαστήκαμε να λάβουμε αποφάσεις που έρχονται σε αντίθεση με την πολιτική μας παράδοση".  
 
Παρ᾽όλα αυτά, ο κ. Βενιζέλος δεν είναι απαισιόδοξος.  Τουλάχιστον για δύο λόγους.  Όπως περίπου όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, εναποθέτει ελπίδες στην εκλογή του François Hollande στη Γαλλία: "Μια αλλαγή στην κεφαλή του γαλλικού κράτους θα σημάνει την αρχή μιας βαθύτερης αλλαγής στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς.  Σήμερα, έχουμε μία Ευρώπη μονοδιάστατη, πολύ συντηρητική, με μια προσέγγιση μονεταριστική και νεοφιλελεύθερη.  O νέος Γάλλος Πρόεδρος μπορεί να είναι το κλειδί για την οικοδόμηση του οικονομικού και νομισματικού μέλλοντος της Ευρώπης πάνω σε καινούριες βάσεις που ευνοούν την ανάπτυξη".

 
 
Δεύτερος λόγος: "Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της Ευρώπης και του ευρώ".   Ομως, οι Έλληνες εναντιώνονται στα μέτρα λιτότητας που επεβλήθησαν στη χώρα καθώς και στην κυριαρχία των δύο κομμάτων που επέτρεψαν τη διόγκωση του ελλείμματος με το να διατηρούν πελατειακές σχέσεις με τους ψηφοφόρους τους. "Πρέπει να κινητοποιήσουμε τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας, προκειμένου να χτίσουμε μια φιλοευρωπαϊκή συμμαχία”, εξηγεί. “Κανένα κόμμα δεν μπορεί να το καταφέρει αυτό μόνο του.  Πρέπει να δείξουμε ότι μεταξύ των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων υπάρχει ιστορική συνείδηση και το απαραίτητο αίσθημα ευθύνης, ώστε η χώρα να εξέλθει από την κρίση".  Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δεξιά Νέα Δημοκρατία θα έρθει πρώτη, χωρίς όμως να εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Ο κ. Βενιζέλος τοποθετείται υπέρ της προοπτικής δημιουργίας κυβέρνησης συνεργασίας.  Θα ολοκληρώσει την εκστρατεία του την Παρασκευή 4 Μαΐου στην πλατεία Συντάγματος, όπου έλαβαν χώρα και όλες οι διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων λιτότητας (και του ίδιου τουθ ΠΑΣΟΚ).

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών ζητά περισσότερο χρόνο: "Επιδιώκω την εφαρμογή των μέτρων του Ιουνίου σε χρονική περίοδο όχι δύο αλλά τριών ετών. Έτσι θα είναι λιγότερο επώδυνα".  Η “Τρόικα” –Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή - η οποία επιβλέπει την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης έχει ορίσει εφαρμογή μέτρων ύψους 11 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

"Η ανάπτυξη δεν είναι για εμάς ένα σλόγκαν ούτε μια απλή θεωρία, είναι μία ζωτική ανάγκη, καθώς βρισκόμαστε για πέμπτη συνεχή χρονιά σε ύφεση”, εξηγεί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. “Παρουσιάζουμε προτάσεις, στο πλαίσιο των συζητήσεών μας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, που μας επιτρέπουν να επιφέρουμε αλλαγές στην πραγματική οικονομία και να ευνοήσουμε την ανάπτυξη.  Έχουμε καταφέρει πολλά στον τομέα της δημοσιονομικής και τραπεζικής αναδιάρθρωσης. Χάρη στη μείωση του χρέους, έχουμε κατακτήσει ένα επίπεδο οικονομικής σταθερότητας που μας επιτρέπει να κάνουμε ενέσεις ρευστότητας στην οικονομία μας. Είναι μια νέα κατάσταση που μας επιτρέπει να εξέλθουμε από την κρίση". Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's βελτίωσε την αξιολόγηση της Ελλάδας στις 2 Μαΐου, μετά τη διαγραφή 100 δισεκατομμυρίων χρέους από τον ιδιωτικό τομέα.

Από αυτή τη αναδιάρθρωση του χρέους, ο κ. Βενιζέλος εξάγει ένα συμπέρασμα: "Οι δύσκολες αυτές διαπραγματεύσεις έλαβαν χώρα με κράτη και διεθνείς οργανισμούς αλλά και με οργανισμούς μη πολιτικούς που λειτουργούν χωρίς έλεγχο, αλλά παρ᾽όλα αυτά παίζουν κρίσιμο ρόλο σε αυτό το παγκόσμιο παιχνίδι".  Ο κ. Βενιζέλος υπαινίσσεται την επιρροή των αγορών και των "hedge funds", τα οποία κερδοσκοπούν πάνω στο χρέος μιας χώρας. "Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια συμφωνία οικονομικής διακυβέρνησης. Αυτό πρέπει να αποτελέσει βασικό σημείο για τους Ευρωπαϊους σοσιαλδημοκράτες". 

Tags: Συνεντεύξεις 2012

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)



Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375