Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2015 

Τοποθέτηση Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,

στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

Τις τελευταίες ημέρες, μου έρχεται πολύ συχνά στο νου ένας στίχος του Γιώργου Σεφέρη, που λέει: «Σκαρφαλώνοντας λέξεις, όπως μιαν ανεμόσκαλα». Είναι μία εξαιρετική, τρυφερή περιγραφή της ποιητικής.

Και κατ’ αντιδιαστολή, βλέπω την κυβέρνηση «κουτρουβαλώντας τις λέξεις όπως μία γέφυρα»! 

Μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχει Μνημόνιο, υπάρχει πρόγραμμα!

Μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχει τρόικα πια, υπάρχουν τα τρία θεσμικά όργανα και οι εκπρόσωποι τους!

Μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχει επιθεώρηση (review) που κάνει η τρόικα, αλλά υπάρχει τεχνική βοήθεια, προκειμένου να ελεγχθούν τα στοιχεία!

Η κυβέρνηση  δέχεται, μας είπε ο κ. Βαρουφάκης, το 0% του μνημονίου αλλά το 70% των όρων του.

Οι δικές μας κόκκινες γραμμές σε σχέση με τους όρους για το κλείσιμο του προγράμματος στήριξης και το άνοιγμα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής έγιναν τώρα το 30% του μνημονίου που δεν γίνεται αποδεκτό. Το 70 % είναι όλα τα άλλα. Δεν γίνονται δεκτά από τη κυβέρνηση αυτά που είχαμε εμείς  σθεναρά απορρίψει:

 

  • Όχι περικοπές μισθών και συντάξεων.
  • Όχι νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό.
  • Όχι κατάργηση των εκατό δόσεων που εμείς είχαμε θεσπίσει..
  • Όχι κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς που είχαμε θεσπίσει.
  • Όχι κατάργηση του ειδικού ΦΠΑ των νησιών

Το παραδέχθηκε πριν λίγες ημέρες όλα αυτά ο κ. Βαρουφάκης στη Βουλή ή σε μια από τις πολλές δηλώσεις του.

Η κυβέρνηση παραβιάζει ανοικτές θύρες. Τώρα όμως έχουμε  δήθεν «σκληρή» διαπραγμάτευση. Ενώ η δική μας διαπραγμάτευση ήταν «ενδοτική». Γιατί; Γιατί  ο ΣΥΡΙΖΑ οργάνωνε διαδηλώσεις εναντίον της δικής μας κυβέρνησης, ενώ τώρα οργανώνει διαδηλώσεις υπέρ της δικής του κυβέρνησης.

Ως «σκληρή διαπραγμάτευση» ορίζεται το να εκλιπαρείς επικοινωνιακά μια διπλωματικά φιλική κουβέντα ή ένα φευγαλέο χαμόγελο 15 δευτερολέπτων από την κα. Μέρκελ.

Μέχρι πριν λίγες ημέρες το χρέος ήταν «επονείδιστο» και στόχος  ήταν το μονομερές κούρεμά του ή έστω μια διεθνής διάσκεψη που θα αποφάσιζε πολιτικά κάτι τέτοιο.

Τώρα αρκούν οι παραμετρικές αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί από το 2012 και  αναγνωρίζεται πλέον ότι συνιστούν περαιτέρω κούρεμα σε καθαρή παρούσα αξία. Όλα αυτά έγιναν χάρις στο «καταστροφικό» PSI με σύμβουλο τη Lazard που προσελήφθη τώρα σύμβουλος του κ. Βαρουφάκη για να συνεχιστεί προφανώς η ίδια πολιτική.

Η μη καταβολή του Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών το 2011 ήταν  για τον ΣΥΡΙΖΑ  πράξη αντίστασης κατά του μνημονίου. Η καταβολή  του ΕΝΦΙΑ τώρα χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πατριωτικό καθήκον.

Η σχέση Δημοκρατίας και Αλήθειας δοκιμάζεται βαθειά. Η υπερψήφιση υποσχέσεων που δεν βρίσκουν μετεκλογικό αντίκρισμα ονομάστηκε από τον κ. Τσίπρα στη Βουλή «καθεστωτική αλλαγή». Ως αλλαγή καθεστώτος ορίζεται προφανώς η εφαρμογή της ίδιας πολιτικής με άλλες λέξεις, από άλλα πρόσωπα.

Η στροφή συντελείται υπερήφανα εν μέσω ευρείας κοινωνικής αποδοχής και εθνικού ενθουσιασμού. Είμαστε και εμείς συμμέτοχοι –και το λέω ειλικρινά- του ενθουσιασμού αυτού.

  • Πρώτον, γιατί δεν υπάρχει λόγος να ματαιοπονούμε αν η κοινωνία θέλει ένα τέτοιο πολιτικό λόγο και μια τέτοια σχέση πολιτικού λόγου και πολιτικής πράξης. Είμαστε προφανώς εκτός εποχής γιατί αποφασίσαμε να φύγουμε από τις παθογένειες της Μεταπολίτευσης, δηλαδή από τα προεκλογικά ψεύδη. Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε τις κακές πτυχές του κομματικού εαυτού μας της περιόδου της Μεταπολίτευσης, αλλά άλλοι κερδίζουν εκλογική δύναμη εφαρμόζοντας αυτές ακριβώς τις κακές πτυχές με διαφορά αρκετών δεκαετιών.
  • Δεύτερον, γιατί σημασία τελικά έχει το γεγονός ότι η στρατηγική μας, με μικρές μετονομασίες, γίνεται επιτέλους δεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας που μας καταψήφισε γιατί της υποσχέθηκαν άλλα πράγματα, τώρα όμως αρκείται απλώς σε άλλες λέξεις.

Αρκείται; Θα το δούμε. Η ιστορία διδάσκει ότι όλα εδώ πληρώνονται. Αλλά αυτό αφορά τη σχέση της νέας κυβέρνησης με τους ψηφοφόρους των δυο κομμάτων της ετερόκλητης κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το ζήτημα είναι να μη βλάπτεται η πορεία της χώρας.

Εμείς λοιπόν, ως αντιπολίτευση, ένα μικρό κόμμα της αντιπολίτευσης, στηρίζουμε την κυβέρνηση στις διεθνείς επαφές. Δεν αντιστρέφουμε  αυτό που υποστήκαμε τα πέντε προηγούμενα χρόνια.

Η κυβέρνηση όμως δεν μας διευκολύνει στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε γιατί μας αφήνει χωρίς ενημέρωση. Χωρίς να έχει παρουσιασθεί ένα τελικό και ολοκληρωμένο σχέδιο.

Ζητήσαμε αμέσως μετά το Εurogroup της Τετάρτης και ενόψει του Εurogroup της Δευτέρας επίσημη και ουσιαστική ενημέρωση. Δεν την είχαμε, τουλάχιστον μέχρις στιγμής. Παρόλα αυτά εμείς θέλουμε να υπάρξει τη Δευτέρα συμφωνία με τον καλύτερο τρόπο για τους πολίτες και την οικονομία. Συμφωνία με ασφάλεια και προοπτική, χωρίς πρόσθετο κόστος, χωρίς κινδύνους για την Πατρίδα.

Δεν μας πειράζει καθόλου να θεωρηθεί αυτό νίκη της κυβέρνησης. Θα έρθει γρήγορα η στιγμή που αντί για τις λέξεις θα ξαναμιλήσουμε για τα πράγματα και τότε θα πάει ο καθένας στα πραγματικά του μεγέθη.

 
Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΠολιτικές Ομιλίες, 2015

Save the Date: 5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος - Μαθήματα εμβάθυνσης στο Συνταγματικό Δίκαιο, Εκδόσεις Σάκκουλα, 2022Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375