Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014
Ομιλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στο Υπουργικό Συμβούλιο
Κύριε Πρωθυπουργέ, κυρίες και κύριοι Υπουργοί, θέλω κι εγώ, σ' αυτό το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο πριν τη διάλυση της Βουλής, να πω μερικές σκέψεις.
Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν εκβιασμό των θεσμών, όπως είπα και στη δημόσια δήλωσή μου. Πρόκειται για μια τεχνητή διακοπή της τετραετούς θητείας της Βουλής, παρά τη βούληση του ελληνικού λαού. Και πρόκειται για έναν εκβιασμό των θεσμών με τη συμπαράσταση της Χρυσής Αυγής. Αυτοί που έστησαν ένα χορό θεσμικών αμφιβολιών, μη τυχόν η Χρυσή Αυγή ψηφίσει υπέρ του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό να αθροίσουν τις ψήφους της Χρυσής Αυγής στη μειοψηφία που απέκλεισε την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και οδήγησε στην πρόωρη διάλυση της Βουλής.
Είχα καταβάλει πολύ μεγάλες προσπάθειες το 2001, ως γενικός εισηγητής της αναθεώρησης του Συντάγματος, να αναθεωρηθεί το άρθρο 32 και να αποσυνδεθεί η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την απειλή πρόωρης διάλυσης της Βουλής. Δυστυχώς, δεν κατέστη εφικτό να συμφωνήσουμε τότε. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, υπάρχουν λάθη ιστορικά που αναφαίνονται με καθυστέρηση δεκαπέντε ή τριάντα ετών, υπάρχουν και λάθη τα οποία αναφαίνονται μέσα σε διάστημα λίγων ημερών. Αυτό το λάθος θα το αποφύγει ο ελληνικός λαός στις εκλογές.
Δεν θεωρώ ότι η μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά πολιτική νίκη της Αντιπολίτευσης. Συνιστά πρόβλημα για τη χώρα, πρόβλημα για την οικονομία, πρόβλημα για το λαό. Αλλά οι εκλογές δεν έχουν διεξαχθεί. Τώρα θα διεξαχθούν, άρα τώρα θα κριθούν. Όσοι έχουν την εντύπωση ότι ήδη έχουν διεξαχθεί και απλώς συμβολαιογραφικά πάμε να καταγράψουμε επισήμως το αποτέλεσμα, κάνουν λάθος.
Επίσης, το επιχείρημα ότι η προσφυγή στις εκλογές δεν βλάπτει, γιατί οι εκλογές είναι συνώνυμες της δημοκρατίας, είναι ανιστόρητο, δεν λαμβάνει υπόψη την εμπειρία των κοινοβουλευτικών συστημάτων. Η δημοκρατία βασίζεται στις περιοδικές εκλογές, αλλά ακριβώς στις περιοδικές εκλογές. Θέλει καθαρά διαστήματα εφαρμογής πολιτικών για να αποδίδουν αποτελέσματα οι πολιτικές αυτές. Αλλιώς, κινδυνεύεις να φθάσεις σε μια επικίνδυνη παραφθορά της δημοκρατίας. Σήμερα πανηγυρίζει η Αντιπολίτευση, γιατί πηγαίνουμε σε πρόωρες εκλογές. Χθες η Αντιπολίτευση στη Σουηδία συμφώνησε με την Κυβέρνηση, να αποφευχθούν οι εκλογές, γιατί η Σουηδία είναι σε θέση να καταλάβει πόσο μεγάλη σημασία έχει η πολιτική σταθερότητα. Νομίζω ότι είναι μια αντιπαράθεση πολύ διδακτική.
Το χειρότερο απ' όλα είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε η Αντιπολίτευση ηθικά, όχι μόνο θεσμικά, τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου, κινδυνεύει να ακυρώσει μακροπροθέσμως τις προϋποθέσεις συναίνεσης στη χώρα μας και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Εμείς πρέπει πάντα να επιμένουμε σ' αυτό και να διαφυλάξουμε τις προϋποθέσεις της συναίνεσης.
Η συγκυρία είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Ζούμε στιγμές οι οποίες είναι εξαιρετικά πυκνές. Έχουμε το περιθώριο να δαπανήσουμε τον Ιανουάριο σε μια προεκλογική εκστρατεία, αλλά δεν έχουμε σε καμία περίπτωση το περιθώριο να δαπανήσουμε και τον Φεβρουάριο σε διπλές εκλογές. Εάν οι εκλογές συνιστούν κίνδυνο, οι διπλές εκλογές είναι έγκλημα κατά της χώρας και της οικονομίας.
Και βέβαια δεν πιστεύουμε εμείς στην αυτοδυναμία. Πιστεύω στις κυβερνήσεις συνεργασίας. Και αποδείξαμε και στην πρώτη φάση με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ και στη δεύτερη, την πιο δύσκολη και την πιο αποτελεσματική ότι και modus operandi, όπως είπε ο Πρωθυπουργός είχαμε, και modus vivendi. Και είχαμε ένα ήθος δημοκρατικό, ως πολιτικοί αντίπαλοι της μεταπολίτευσης που μας επέτρεψε να λύσουμε προβλήματα, με αντιπαραθέσεις και διαφωνίες. Αλλά με έναν κοινό στόχο που τον υπηρετήσαμε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα και όχι μόνο στα θέματα της οικονομίας και της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, αλλά και στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της χώρας, όπου και συναντίληψη είχαμε και ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων και ικανότητα ανάληψης σημαντικών πρωτοβουλιών που και αυτές πιστώνονται στην Κυβέρνηση συνεργασίας.
Και είναι πολύ σημαντικές οι πρωτοβουλίες αυτές. Ζούμε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων και προκλήσεων, γιατί έχουμε ανοιχτά θέματα σε όλη την ευρύτερη περιοχή και νότια και ανατολικά. Έχουμε ανοιχτά θέματα σε σχέση με την Κύπρο, έχουμε ανοιχτά θέματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, άρα χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή.
Εμείς, μετά από πέντε χρόνια στην προσπάθεια αυτή στην οποία στη συνέχεια στοιχήθηκε και η Νέα Δημοκρατία, νιώθουμε ένα πολύ μεγάλο βάρος. Και για μας η διαφύλαξη του κεκτημένου, δηλαδή των θυσιών του ελληνικού λαού, έχει τεράστια σημασία. Για όλους μας φυσικά, αλλά εμείς έχουμε πληρώσει τεράστιο κόστος.
Όπως σωστά ειπώθηκε, είμαστε η νόμιμη Κυβέρνηση της χώρας. Είμαστε η Κυβέρνηση διεξαγωγής των εκλογών. Η διάλυση της Βουλής δεν σημαίνει διάλυση της Κυβέρνησης, δεν σημαίνει ούτε κάμψη του ρυθμού της Κυβέρνησης, παρότι διαχειριζόμαστε τις τρέχουσες υποθέσεις και δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη διαπραγμάτευση, αλλά έχουμε την υποχρέωση να προστατεύσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε όλα τα επίπεδα. Και θα το κάνουμε αυτό. Την εγγυώμεθα και την προστατεύουμε και από εκεί και πέρα παραδίδουμε την ευθύνη στον ελληνικό λαό, ο οποίος πρέπει να καθορίσει τη μοίρα του.
Γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι για την οικονομία, παρά τα επιτεύγματα: Πρωτογενές πλεόνασμα, σχεδόν δημοσιονομικό πλεόνασμα, θετικός ρυθμός ανάπτυξης, σημαντικά βήματα στο χώρο της πραγματικής οικονομίας, θετικό ισοζύγιο απασχόλησης. Παρόλα αυτά είναι εύθραυστη η κατάσταση. Είναι εύθραυστη η κατάσταση, γιατί υπάρχουν οι αγορές, γιατί υπάρχουν χρηματοοικονομικά δεδομένα διεθνή, γιατί υπάρχει η λεπτή σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην οποία ορθά αναφέρθηκε ο Υπουργός Οικονομικών στην τελευταία συνέντευξή του. Αυτό είναι το καθοριστικό ζήτημα. Η σχέση αυτή με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προϋποθέτει ότι θα έχουμε ολοκληρώσει τη μετάβαση από το Μνημόνιο στο καθεστώς της προληπτικής πιστωτικής γραμμής. Και βεβαίως έχουμε καθυστέρηση στη λήψη συμφωνημένων δόσεων. Και αυτό έχει τις δικές του επιπτώσεις. Άρα, η πολιτική αβεβαιότητα είναι αυτή που λειτουργεί ως κοινός παρονομαστής όλων των θεμάτων που έχουμε. Και δυστυχώς η πολιτική αβεβαιότητα, αντί να επιλυθεί ως πρόβλημα, οξύνεται με την προσφυγή στις εκλογές.
Δεν είναι η ώρα τώρα να πούμε πώς διαμορφώνεται και πώς διασφαλίζεται το πλαίσιο της εθνικής σταθερότητας. Θα τα πούμε όλα αυτά προεκλογικά. Σημασία έχει ότι πρέπει κατά τη διάρκεια των επομένων, 27 ημερών, μέχρι τις εκλογές να είμαστε έτοιμοι ως Κυβέρνηση, ανεξαρτήτως των κομμάτων στα οποία ανήκουμε και τα οποία θα δίνουν την προεκλογική μάχη, ως θεσμικό όργανο της Ελληνικής Δημοκρατίας που έχει την ευθύνη για τη γενική πολιτική της χώρας και τις επιμέρους πολιτικές των Υπουργείων. Να κάνουμε τη δουλειά μας και να εμφανίσουμε την Ελλάδα ενώπιον του εκλογικού σώματος και να τη θέσουμε υπό την κρίση του εκλογικού σώματος, όχι μόνον όπως είναι, αλλά και όπως θα θέλαμε να είναι σε λίγο καιρό, εφόσον υπερβούμε την απειλή της πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας.