Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2014

Ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, στη συνάντηση  στο CARAVEL με Κινήσεις και Προσωπικότητες εν όψει του συνεδρίου  της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης 

Δυστυχώς πριν λίγη ώρα είχαμε ένα τραγικό συμβάν στρατιωτικού χαρακτήρα στο Βόλο και ήθελα πριν από οτιδήποτε άλλο να εκφράσω τη βαθιά μου λύπη, τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων.  Χάσαμε στρατευμένα παιδιά την ώρα του καθήκοντος. Το να πω ότι η πολιτεία θα είναι στο πλευρό των οικογενειών είναι το λιγότερο. Είναι κρίμα να έχουμε τέτοιες απώλειες, αλλά δυστυχώς αυτά συμβαίνουν στην διαχείριση των οπλικών συστημάτων. 

Φίλες και φίλοι, χαίρομαι πραγματικά που βρισκόμαστε την εβδομάδα αυτή που έχει αποκτήσει πολύ μεγάλη κρισιμότητα, λόγω  της διπλής απόφασής μας να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο αποφασίζοντας πως η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας θα ξεκινήσει το Φεβρουάριο, σύμφωνα με την κοινοβουλευτική πρακτική, δίνοντας απάντηση σε ανεύθυνα και επιπόλαια σενάρια και παίρνοντας επίσης την πρωτοβουλία να ζητήσουμε την ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση, όχι για να μετρήσουμε τους δεδομένους ψήφους των βουλευτών μας, αλλά για να καλέσουμε σε μια εφ’ όλης της ύλης ουσιαστική συζήτηση την αντιπολίτευση, ενώπιον του ελληνικού λαού. 

 

Θέλω να επαναλάβω εδώ σε εσάς, στους εταίρους μας το σεβασμό μου, την αναγνώρισή μου, τις ευχαριστίες μου για το μεγάλο αγώνα που δώσαμε στις ευρωεκλογές, για το εξαιρετικό ψηφοδέλτιο, για το υψηλό επίπεδο πολιτικού πολιτισμού. Θα έχετε, ελπίζω, πληροφορηθεί, ότι στην πρόσφατη συνάντηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ που θα μας βοηθήσει στην προσπάθεια της ανασυγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης, ζήτησα και συγνώμη για όλες εκείνες τις ατυχείς εκδηλώσεις που επιχείρησαν να υποβαθμίσουν την υπόθεση της Ελιάς και των εταίρων της Ελιάς. 

Η Δημοκρατική Παράταξη δεν είναι κάτι λιγότερο, αλλά είναι κάτι περισσότερο από την Ελιά. Είναι η Ελιά + και όχι η Ελιά -. Είμαστε απολύτως ανοιχτοί, ευρύχωροι, έτοιμοι να συζητήσουμε με τους πάντες ισότιμα και συντροφικά. 

Βέβαια δεν είμαστε αφελείς. Δεν εξαρτάμε την δική μας επιδίωξη να ανασυγκροτήσουμε την Δημοκρατική Παράταξη από κανέναν άλλον, παρά μόνο από την κοινωνία των πολιτών, από τη βάση της παράταξης. Στοχεύουμε στην διασφάλιση της πολιτικής και θεσμικής σταθερότητας με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλά αυτό εξαρτάται από τη στάση των κομμάτων και των βουλευτών με απόλυτη διαφάνεια. Η ψήφος είναι ονομαστική, φανερή. Ο καθένας παίρνει την ευθύνη του.

Πιστεύουμε ότι θα επικρατήσει η εθνική υπευθυνότητα και η σωφροσύνη, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για την άλλη εκδοχή, να δώσουμε μια μάχη ενώπιον του εκλογικού σώματος. 

Είναι απλοϊκή η προσέγγιση που λέει εάν αποτύχει η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις ήττας της κυβερνητικής πλειοψηφίας και νίκης της αντιπολίτευσης. Της ετερόκλητης, δήθεν αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης. Όχι. Όποιοι νομίζουν ότι τα πράγματα κρίνονται τόσο απλά, τόσο ευθύγραμμα και τόσο επιπόλαια, κάνουν λάθος.  

Είμαστε ανοιχτοί σε όλους και το πρώτο μας καθήκον είναι να οργανώσουμε τον διάλογο και να προσκαλέσουμε και θα προσκαλούμε διαρκώς μέχρι το τέλος πρόσωπα, κινήσεις, κόμματα να μετάσχουν στην προσπάθεια αυτή και να στελεχώσουν με δικούς τους αντιπροσώπους και την Εθνική Οργανωτική Επιτροπή και την Γραμματεία και φυσικά να πάρουν μέρος στο Συνέδριο της παράταξης. 

Ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να εκφράσω τις ευαισθησίες του ΠΑΣΟΚ ως κόμματος με μια παράδοση, ενός κόμματος που έχει αδικηθεί και ταλαιπωρηθεί, έχει ασκήσει ειλικρινή και βαθιά αυτοκριτική, αλλά σηκώνει ένα βάρος στο οποίο από ένα σημείο και μετά γίνεται ιστορικά και ηθικά άδικο, αλλά το κάνουμε επειδή έχουμε αίσθηση ιστορικής ευθύνης και επειδή η δικαίωση της πατρίδας είναι δικαίωση των προσπαθειών μας.

Είπα προηγουμένως, πριν από λίγη ώρα μιλώντας σε ένα συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, ότι πέντε χρόνια θυσιών και κατακτήσεων μπορούν με μεγάλη άνεση να χαθούν μέσα σε πέντε μέρες. Η αρνητική εξέλιξη, το λάθος, η καταστροφή θέλει ώρες και η ανασυγκρότηση θέλει χρόνια προσπαθειών. Και είναι κρίμα πραγματικά τώρα που φτάσαμε εδώ να θέσουμε υπό διακινδύνευση όλη αυτή την προσπάθεια. 

Θα έχουμε την ευκαιρία αύριο να συζητήσουμε με τους βουλευτές μας. Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα είναι Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αλλά ενεργεί στο όνομα της παράταξης. Το βάρος των βουλευτών είναι τεράστιο. 

Υποχρεώνονται να μεταφέρουν τις αντιδράσεις και τις ευαισθησίες και τις αντιφάσεις της κοινωνίας, αλλά επίσης να εκπέμπουν το δικό μας καθαρό μήνυμα προς την κοινωνία και το κάνουν με τεράστιο κόπο και κόστος.

Και χαίρομαι γιατί σήμερα εδώ θα πάρουμε αποφάσεις, θα επιβεβαιώσουμε την πολιτική μας συμφωνία και θα δώσουμε την τελική ώθηση στη μεγάλη οργανωτική προσπάθεια της αυτοοργάνωσης καθ’ οδόν προς το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης.

Βεβαίως όλα κρίνονται στην πολιτική ουσία. Γι’ αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να οργανώσουμε τα ψηφοδέλτιά μας κατά τρόπο εφάμιλλο με το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών και αυτό πρέπει να γίνει ήδη από τώρα για το 2016, αλλά ας είμαστε έτοιμοι και για το 2015. 

Η Εθνική Οργανωτική Επιτροπή με τη Γραμματεία της θα δώσει αμέσως έμφαση στην υποεπιτροπή της που θα ασχοληθεί με το πρόγραμμα, με το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, γιατί εμείς δεν κάνουμε πειραματισμούς, δεν παρουσιάζουμε πρωτόλεια, δεν κάνουμε σαν να έχουμε έρθει στη γη από άλλον πλανήτη. Ξέρουμε πολύ καλά τι συμβαίνει. Ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει προοδευτική θέση. 

Η προοδευτική θέση είναι υπεύθυνη, βασίζεται στην αλήθεια, είναι κοινωνικά ευαίσθητη, είναι αναπτυξιακή, είναι εκσυγχρονιστική, βασίζεται στην αναδιάρθρωση του κράτους και της οικονομίας και όλος ο ελληνικός λαός θέλει ένα κανονικό σύγχρονο κράτος και μια κανονική σύγχρονη οικονομία. 

Αλλά θα ασχοληθούμε και με το διάλογο στον ίδιο το χώρο μας, το χώρο της κεντροαριστεράς, της Δημοκρατικής Παράταξης, με την οργανωτική υποστήριξη, την υποστήριξη της αυτοοργάνωσης και φυσικά με το διάλογο που πρέπει να έχουμε με την κοινωνία των πολιτών που είναι για μας η πηγή κάθε έμπνευσης. 

Τις επόμενες εβδομάδες έχουμε μια υποχρέωση να εκπληρώσουμε. Τις εκδηλώσεις που έχουμε αποφασίσει να κάνουμε, οι οποίες θέλουμε να έχουν μεγάλο προγραμματικό βάρος για το χρέος, για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη λειτουργία του πολιτεύματος, και για το νέο ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος.

Και χαίρομαι γιατί άνθρωποι στρατεύονται συνεχώς στην υπόθεση αυτή και καθ’ οδόν θα έρθουν κοντά μας πολύ περισσότεροι γιατί ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι η χώρα δεν μπορεί να πορευτεί μέσα από ένα στείρο μικρό τεχνητό διπολισμό. Δεν υπάρχουν αυτοδυναμίες, δεν υπάρχουν περιθώρια για αλαζονείες.

Χρειάζεται εθνική συστράτευση, εθνική συναίνεση. Άρα χρειάζεται ένας τρίτος πόλος, ένα κεντρικό ρεύμα που συμπαρασύρει σε μια εθνική στρατηγική όλη την πατρίδα η οποία πρέπει να βγει στο ξέφωτο μετά από τη μεγάλη προσπάθεια που έχουν κάνει οι Ελληνίδες και οι Έλληνες τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σας ευχαριστώ πολύ. 

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΠΑ.ΣΟ.ΚΚεντροαριστερά | Προοδευτικό ΚέντροΟμιλίες σε Συνέδρια | Ημερίδες | Εκδηλώσεις, 2014