Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2013

Δευτερολογία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ (22/12/2013)

Φίλες και φίλοι, θέλω κι εγώ να ευχαριστήσω τον Γιάννη Δριβελέγγα, την Έφη Χαλάτση και τον Δημήτρη για τον κόπο που κατέβαλαν διευθύνοντας τις εργασίες της σημερινής συνόδου της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. 

Φίλες και φίλοι, σας ευχαριστώ προσωπικά την καθεμιά και τον καθένα από εσάς, για τις απόψεις σας, την αγωνία σας, την αντοχή σας και πρωτίστως για τη συμμετοχή σας στη συλλογική μας προσπάθεια, στον συλλογικό μας αγώνα.

Τα προτάγματα της πατρίδας και της κοινωνίας

Σήμερα και με την εισήγηση, αλλά και με τις παρεμβάσεις, όλες ανεξαιρέτως, αναδείξαμε τα προτάγματα της πατρίδας και της κοινωνίας. Τώρα που πραγματικά έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις για την οριστική έξοδο από το μνημόνιο και από την κρίση. Εμείς θέλουμε να πετύχουμε το στόχο αυτό και θα τον πετύχουμε. Άλλοι είναι αυτοί που αναρωτιούνται «τι θα απογίνουν χωρίς τους βαρβάρους».

Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2013

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,
στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, αγαπητέ πρόεδρε Απόστολε Κακλαμάνη, χαίρομαι πραγματικά γιατί η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής γίνεται τώρα που τελειώνει ο χρόνος, λίγο πριν τις γιορτές, γιατί αυτό είναι μια ωραία ευκαιρία να κάνουμε τον απολογισμό της χρονιάς.  Αλλά ακόμη μια πιο καλή ευκαιρία να σας ευχηθώ καλές γιορτές, υγεία, χρόνια πολλά, να περάσετε καλά με τις οικογένειές σας και να αποκτήσετε δυνάμεις για όλα τα δύσκολα που μας περιμένουν με την αρχή του νέου χρόνου.

Με τη σημερινή συνεδρίαση ολοκληρώνεται μια περίοδος δύσκολων μαχών κοινοβουλευτικών και πολιτικών, αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο την εβδομάδα που μας πέρασε, είχαμε στη Βουλή την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για την περιβόητη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, την κατάληξη της οποίας είδαμε.

Είχαμε τη μεγάλη κοινοβουλευτική συζήτηση για τη φορολογία των ακινήτων, για τον ΕΝΦΙΑ, τη μεγάλη κοινοβουλευτική μάχη για τους πλειστηριασμούς που δικαίωσε σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τις θέσεις μας.

Αλλά στην αρχή της εβδομάδας είχαμε και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες και το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στο οποίο κρίθηκαν ζητήματα πολύ σημαντικά για τη χώρα, για την εξωτερική πολιτική, για τα εθνικά μας θέματα, ζητήματα σχετικά με την Κύπρο, ζητήματα σχετικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, με την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής μας χώρας, των Σκοπίων, που δυστυχώς περνούν στα ψιλά των μέσων ενημέρωσης, γιατί έχει καμφθεί ίσως το ενδιαφέρον, το οποίο θα έπρεπε να είναι  πάρα πολύ υψηλό για τα θέματα αυτά.

Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου  2013

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,

στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, η συνεδρίασή μας αυτή συμπίπτει φυσικά με τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του προϋπολογισμού, αλλά όπως όλοι θυμόμαστε προκύπτει εξ αναβολής επειδή πριν από μερικές μέρες είχα συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα στο πλαίσιο της συγκυρίας εκείνων των ημερών, αλλά μια ασθένεια οφειλόμενη στην υπερκόπωση και τα πολλά αεροπορικά ταξίδια, δεν μου επέτρεψε να έρθω να κάνω την εισήγησή μου και έτσι αναβλήθηκε η συνεδρίαση.

Ως εκ τούτου θα μιλήσουμε φυσικά σήμερα με αφορμή τον προϋπολογισμό και για τον προϋπολογισμό, για το συντονισμό της παρουσίας μας σε αυτή την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, αλλά και για ορισμένα άλλα θέματα που κυριαρχούν πάντα στη δημόσια συζήτηση και απέναντι στα οποία το ΠΑΣΟΚ οφείλει να τοποθετείται με απόλυτη σαφήνεια και καθαρότητα. Συλλογικά. Και όχι ως άθροισμα ατομικών ευαισθησιών.

Τιμώ και σέβομαι την ευαισθησία της καθεμιάς και του καθενός από εσάς, ξέρω τι έχετε τραβήξει και τι υφίστασθε, έχει πολύ μεγάλη σημασία η προσωπική αξιοπρέπεια, η προσωπική οριοθέτηση, έχει πολύ μεγάλη σημασία να διατυπώνει κανείς επώνυμα και με θάρρος τις θέσεις του, αλλά ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει να διαμορφώνουμε συλλογικές θέσεις οι οποίες είναι ολοκληρωμένες, τεκμηριωμένες, αξιόπιστες και να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί στο όνομα της Παράταξης, προκειμένου να καταστήσουμε εύληπτες τις θέσεις αυτές για την ελληνική κοινωνία και προκειμένου να τις καταστήσουμε θέσεις της Κυβέρνησης στην οποία μετέχουμε και θέσεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Γιατί αυτή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς εμάς φυσικά δεν υπάρχει.

Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2013

Ομιλία Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου

 στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Φίλες και φίλοι, θέλω να ευχηθώ πριν από οτιδήποτε άλλο να έχουμε μια αποτελεσματική και αξιόπιστη κοινοβουλευτική σύνοδο. Μετά από τη λειτουργία των τμημάτων διακοπής των εργασιών της Βουλής, άρχισε ξανά τη δουλειά της η Ολομέλεια και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ καλείται σε μια ακόμη Σύνοδο να σηκώσει το μεγάλο βάρος της προστασίας, της σταθερότητας, όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά της χώρας συνολικά.

Όπως είπε ο Γραμματέας της Κ.Ο. Τάκης  Ρήγας προηγουμένως, συνεδριάζουμε σήμερα αμέσως μετά τη χθεσινή επίσημη έγκριση και ανακοίνωση του προγραμματικού πλαισίου που διέπει την κυβέρνησή μας. Τα δύο κόμματα συμφωνήσαμε χθες, στο επίπεδο των αρχηγών τους, ένα κείμενο που δεν είναι μια συμφωνία ανάμεσα στα δυο κόμματα, αλλά όπως είπα, είναι μια συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία. Είναι μια ανοιχτή πρόσκληση προς όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να συμπράξουν, να συστρατευτούν, προκειμένου να πετύχουμε την ελάχιστη βάση εθνικής και κοινωνικής συναίνεσης, αλλά και τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων που απαιτείται προκειμένου να βγούμε οριστικά από την κρίση.

Η προγραμματική συμφωνία που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα είναι το πολιτικό πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, όπως το θέλουμε, όπως το ζητούμε, όπως το απαιτούν οι ανάγκες της χώρας.

Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2013

Εισήγηση Ευάγγελου Βενιζέλου,

Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,

στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου

Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να με εξουσιοδοτήσετε να στείλω σήμερα μια επιστολή στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, με την οποία συντασσόμαστε με την πρόταση του SPD για την υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς ως Προέδρου της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρέπει να προταθεί από έξι Κόμματα – μέλη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και θα ήθελα το ΠΑΣΟΚ να είναι ένα από τα μέλη που θα προτείνουν τον Μάρτιν, ως υποψήφιο.

Επίσης θέλω να σας ενημερώσω επ’ ευκαιρία ότι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Χάνες Σβόμποντα, παρουσία της επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ της Συλβάνας Ράπτη, η οποία από κοινού με τον Σβόμποντα δέχτηκε τον κ. Τσίπρα ως εκπρόσωπο μιας άλλης πολιτικής δύναμης, που θέλει να έχει διάλογο με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους Ευρωπαίους Δημοκράτες και Σοσιαλιστές.

Για τα θέματα που αφορούν την παρουσία  μου στη Νέα Υόρκη και στη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε., δεν θα σας ενημερώσω διότι έχετε παρακολουθήσει προφανώς τα όσα συνέβησαν και τα όσα είπα και στη συνέντευξη της Δευτέρας, οπότε αν θέλετε να τεθούν θέματα στη συνέχεια που έχουν σχέση με τα μεγάλα εθνικά ζητήματα (Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, Σκοπιανό) μπορούμε να τα συζητήσουμε, χωρίς να χρειάζεται να σας ξανακουράσω με μια εισήγηση, την οποία έχετε λίγο πολύ ακούσει.