Χανιά, 12 Ιουλίου 2013
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων
στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ)
Κατ' αρχάς σας ευχαριστώ πάρα πολύ γιατί ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας, ευχαριστώ πάρα πολύ και τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Δήμαρχο, όλους τους Δημάρχους, τους Αντιδημάρχους, τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη και όλους τους εκπρόσωπους φυσικά των παραγωγικών φορέων του νομού Χανίων που είχατε την καλοσύνη να έρθετε και να μας αναπτύξετε τις αγωνίες σας και τα προβλήματά σας.
Δεν θέλω να δώσω πρόχειρες απαντήσεις, γιατί εδώ ανοίγουν πολύ μεγάλα θέματα τα οποία χρονίζουν, θέματα που αφορούν κεντρικές πολιτικές επιλογές οι οποίες πρέπει να βελτιωθούν, αλλά βεβαίως θέσατε και θέματα τα οποία είναι αποσπασματικά, σημειακά, αφορούν τα Χανιά, αφορούν τη δυτική Κρήτη, τα οποία πρέπει να τα προσέξουμε και πολύ πιο εύκολα να τα αντιμετωπίσουμε γιατί δεν απαιτούνται διαδικασίες οι οποίες να είναι πολύπλοκες και χρονοβόρες.
Επειδή θα κάνω σε λίγο μια ομιλία και θα έχω την ευκαιρία εκεί να αναφερθώ στα θέματα της γενικής πολιτικής, θα είμαι λίγο πιο πρακτικός τώρα στην απάντησή μου.
Συμφωνώ πλήρως πως το κράτος έχει υποχρέωση να εμπιστευτεί τη Δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και πράγματι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση της Κρήτης λειτούργησε και λειτουργεί υποδειγματικά, αναπτυξιακά, έχει υψηλή απορροφητικότητα και είναι ένας εξαιρετικός συνεργάτης της Κυβέρνησης σε ένα πλαίσιο, το οποίο είναι θεσμικό και το οποίο ελπίζω ότι θα το βελτιώσουμε καθ' οδόν προς τις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
Έχω καταγράψει την αγωνία και του Δημάρχου Χανίων και όλων των άλλων εκπρόσωπων των Δήμων της περιοχής για μια σειρά από θέματα, που συνδέονται με τον "Καλλικράτη", που συνδέονται με τα οικονομικά των Δήμων και την ανάγκη να υπάρχει καλόπιστος διάλογος να μην υπάρχουν εκπλήξεις, να γίνονται πράγματα και κυρίως να μην διαμορφώνονται τετελεσμένες καταστάσεις ερήμην της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει σε σχέση με τη Δημοτική Αστυνομία, είχα την ευκαιρία να το αναλύσω και στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο.
Πολύ συνοπτικά λέω ότι πράγματι τώρα προσπαθούμε να κλείσουμε ανοιχτά προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν εδώ και πάρα πολλούς μήνες, έχουμε καθυστερήσει. Καλούμαστε να αποδείξουμε την πολιτική μας αποφασιστικότητα και αξιοπιστία ως χώρα, γίνονται καθ' οδόν λάθη τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν, γιατί ο μόνος τρόπος για να αλλάξει το κράτος και να περάσουμε σε ένα άλλο κράτος, σε ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος που το θέλει η ελληνική κοινωνία και το έχει ανάγκη η οικονομία, είναι να αποδεχτούμε την συνολική αξιολόγηση αφ' ενός μεν των δομών, αφ' ετέρου δε του προσωπικού. Αλλά αναφέρομαι στο σύνολο των Υπηρεσιών των φορέων και των δομών και στο σύνολο του προσωπικού.
Στην περίπτωση αυτή οι διαδικασίες θα είναι αυτόματες, απλές, διαφανείς, αξιοκρατικές και κανείς εργαζόμενος στο δημόσιο που είναι κανονικός, που αγαπάει τη δουλειά του και προσφέρει υπηρεσίες στη θέση του, δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτε.
Είναι εντελώς αδικαιολόγητη η διάχυτη ανασφάλεια στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, γιατί κανείς δεν πρόκειται να θιγεί και υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες, όπως για παράδειγμα η ασφαλιστική δικλείδα που ανακοινώθηκε για όσους έχουν προσληφθεί μέσω του ΑΣΕΠ, αλλά υπάρχουν τέτοιες ασφαλιστικές δικλείδες για όλους τους ανθρώπους που κάνουν με συνέπεια και ικανότητα και βούληση να προσφέρουν στον τόπο, τη δουλειά τους. Και αυτή είναι η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στο δημόσιο.
Έχω διευθύνει δέκα Υπουργεία σχεδόν το σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης έχει περάσει από τα χέρια μου κατά καιρούς και ξέρω πόσο υψηλή είναι η ποιότητα των δημοσίων υπαλλήλων, των δημοσίων λειτουργών, είναι συγκινητική η αφοσίωση σε πολλά Υπουργεία έχω βρει ανθρώπους που δεν σκέφτονται με καμία λογική ωραρίου, είναι έτοιμοι να προσφέρουν υπηρεσίες με μια διάθεση η οποία είναι κοινωνικά αλληλέγγυα και πατριωτική. Το λέω αυτό, γιατί και στο Υπουργείο Εξωτερικών όλοι οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να προσφέρουν ανεξαρτήτως υπηρεσιακών υποχρεώσεων.
Τώρα, τα μεγάλα προβλήματα που μου θέσατε, είναι γνωστά σε εμένα είναι τα προβλήματα των υποδομών κατ' αρχάς. Δεν έχουμε δυστυχώς μόνο στην Κρήτη τέτοιες υστερήσεις στις υποδομές, έχουμε και σε άλλες περιοχές. Ο βόρειος οδικός άξονας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, αλλά δυστυχώς έχουμε κι άλλους οδικούς άξονες οι οποίοι έχουν μείνει ημιτελείς, καθυστερούν.
Ένας μεγάλος στόχος είναι να αρχίσουν τα μεγάλα οδικά έργα και φυσικά τώρα στη νέα προγραμματική περίοδο στο νέο ΕΣΠΑ πρέπει να εντάξουμε τα έργα αυτά τα οποία είναι καθοριστικά για την ανάπτυξη κρίσιμων περιοχών, όπως είναι η Κρήτη. Άρα θα συνεννοηθώ και με το Υπουργείο Υποδομών με τον κ. Χρυσοχοΐδη, θα συνεννοηθώ και με το Υπουργείο Ανάπτυξης που έχει τη γενικότερη ευθύνη για τη νέα προγραμματική περίοδο να δούμε με ποιο χρηματοδοτικό σχήμα και με όσο γίνεται ταχύτερο ρυθμό, ένα τόσο σημαντικό έργο θα ενταχθεί στις προτεραιότητές μας και θα προχωρήσει.
Υπάρχουν όμως προβλήματα υποδομών τα οποία αφορούν όλη τη χώρα και τα οποία δεν μπορεί κανείς εύκολα να τα εντάξει σε μια περιοχή, γιατί ο χωροταξικός σχεδιασμός, οι χρήσεις γης που είναι το μεγάλο θέμα για την ανάπτυξη, αφορά όλη τη χώρα και είναι ένα θέμα το οποίο εν μέρει εξαρτάται από τη βούληση της Βουλής και της Κυβέρνησης, εν μέρει εξαρτάται από τη βούληση της ελληνική Δικαιοσύνης.
Γιατί χωρίς μια αποτελεσματική συνεργασία με το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ολοκληρώσουμε ένα χωροταξικό σχεδιασμό και κυρίως να καθορίσουμε χρήσεις γης. Και αυτό αφορά τα επιχειρηματικά πάρκα, τα βιοτεχνικά πάρκα, τη γη υψηλής αγροτικής παραγωγικότητας, αφορά τα ξενοδοχεία, τα σύγχρονα τουριστικά καταλύματα, αφορά την κτηνοτροφία, αφορά τη βιομηχανία τροφίμων, αφορά τις παραλίες, όλα αυτά θα μπορούσαν να συνοψιστούν με ένα κοινό παρανομαστή που είναι οι χρήσεις γης και ο χωροταξικός σχεδιασμός και η διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, γιατί εμπλοκές υπάρχουν επειδή έχουμε πολλές συναρμοδιότητες και δεν έχουν ξεκαθαρίσει βασικά πράγματα σε σχέση με τη δημόσια περιουσία.
Θεωρώ ότι είναι το πιο κρίσιμο αναπτυξιακό εργαλείο και έχω συνεννοηθεί με τον κ. Μανιάτη, ο οποίος τώρα αναλαμβάνει την αρμοδιότητα του χωροταξικού σχεδιασμού να το καταστήσει αυτό πρώτη του προτεραιότητα και να δώσουμε απάντηση σε όλα αυτά τα ζητήματα.
Καταλαβαίνω την αγωνία της περιοχής για τις βασικές υποδομές μεταφορών που υπάρχουν εδώ, δηλαδή για το αεροδρόμιο και για το λιμάνι της Σούδας. Το ζήτημα δεν είναι αν θα υπάρχει ένα ιδιωτικό management στο αεροδρόμιο ή στο λιμάνι, το ζήτημα είναι ποιος είναι η ρυθμιστική Αρχή που ελέγχει τα πράγματα αυτά και πως το αεροδρόμιο αυτό και το λιμάνι που έχει σχέση και με την κρουαζιέρα, θα λειτουργήσει υποβοηθητικά για την τουριστική βιομηχανία της περιοχής, ως συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής.
Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ένα κενό πληροφόρησης και αλληλοενημέρωσης με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να συζητήσετε και να πειστείτε ή να πείσετε ότι πρέπει να πάμε σε διαφορετικά μοντέλα. Αυτό βλέπω ότι υπάρχει σε πολλές περιοχές, τέτοιο πρόβλημα έχουμε και για πολλές άλλες επιλογές, το έχω ζήσει προσφάτως και για το λιμάνι του Πειραιά και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, για την ΕΥΑΘ και για άλλες επιλογές αλλά χρειάζεται να γίνει αυτό οπωσδήποτε χρειάζεται να γίνει αυτό.
Υπάρχουν τα μεγάλα προβλήματα της αγοράς των επιχειρήσεων, των χρηματοδοτήσεων, της σχέσης με το τραπεζικό σύστημα, με τη φορολογική Διοίκηση και με τα ασφαλιστικά Ταμεία. Αυτό είναι ένα πακέτο τεράστιο είναι ΤΟ πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής αγοράς, δεν είναι πρόβλημα ούτε Κρήτης ούτε Χανίων, είναι το εθνικό ζήτημα.
Θα σας πω πολύ λίγα λόγια, γιατί αυτό το θέμα το έχω αναπτύξει το διήμερο αυτό πολλές φορές. Το συγκριτικό μειονέκτημα της Ελλάδας είναι τα υψηλά επιτόκια. Όταν μια επιχείρηση δανείζεται στην Ελλάδα με επιτόκιο 300% αυξημένο σε σχέση με μια γερμανική επιχείρηση έχει εξ ορισμού ένα μειονέκτημα το οποίο δεν μπορεί να το καλύψει. Άρα η μείωση των επιτοκίων είναι προϋπόθεση ζωής για την ελληνική πραγματική οικονομία.
Βέβαια η ρευστότητα όπως έλεγα και το πρωί στο Ρέθυμνο δεν είναι μόνο ζήτημα προσφοράς ρευστότητας, οι Τράπεζες τώρα θα νιώσουν ασφαλέστερες με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, θέλουν να πουλάνε δάνεια γιατί αλλιώς δεν λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα, αλλά προσελκύουν καταθέσεις με πολύ υψηλά επιτόκια ιδίως προθεσμιακές, άρα χρειάζεται μια εξισορρόπηση των επιτοκίων καταθέσεων και των επιτοκίων χορηγήσεων και υπάρχει πρόβλημα στη ζήτηση ρευστότητα. Γιατί οι επιχειρηματίες δεν έχουν την ετοιμότητα να καταφύγουν σε νέο τραπεζικό δανεισμό, επειδή δεν έχουν πειστεί ότι το περιβάλλον έχει αλλάξει.
Αλλά αυτό είναι ένας φαύλος κύκλος και πρέπει να ενθαρρυνθούν οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες να αναλάβουν αυτό το ρίσκο με τη βοήθεια των Τραπεζών, που αυτή τη στιγμή είναι κλεισμένες στον εαυτό τους γιατί έπρεπε να λύσουν το πρόβλημα της δικής τους υπόστασης, αλλά τώρα πρέπει να ανοίξουν και να λύσουν προβλήματα τα οποία ξεκινούν από το νέο ΤΕΙΡΕΣΙΑ, γιατί η ευκολία με την οποία κανείς γράφεται στη μαύρη λίστα είναι πάρα πολύ μεγάλη και φτάνουμε μέχρι τις ρυθμίσεις των δανείων.
Οι ρυθμίσεις θα γίνουν από τις Τράπεζες με τρόπο καλύτερο από ό,τι προβλέπει η νομοθεσία. Εμείς θέλαμε μια πολύ καλύτερη νομοθεσία, υπήρξε ένας συμβιβασμός με την τρόικα. Το τραπεζικό σύστημα έχει ανάγκη να ρυθμίζει τα δάνεια, γιατί δεν θέλει να έχει μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θέλει να έχει ρυθμισμένα δάνεια.
Βεβαίως υπάρχει ένα όριο που είναι η κεφαλαιακή επάρκεια των Τραπεζών. Γιατί εάν οδηγήσουμε τις Τράπεζες στην ανάγκη μιας νέας κεφαλαιοποίησης δεν κερδίζουμε τίποτε, θα οδηγήσουμε σε κίνδυνο το σύστημα με απώλεια καταθέσεων. Άρα αυτό είναι το όριο, μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούμε για να ξεφύγουμε από την κρίση και να μπούμε σε μια νέα εποχή, σε μια νέα περίοδο.
Οι ρυθμίσεις οι φορολογικές και οι ασφαλιστικές θα έπρεπε να είναι καλύτερες. Δεν έγινε κι αυτό δεκτό, ήταν ένας κακός αναγκαστικός συμβιβασμός, καταλαβαίνει τώρα και η τρόικα ότι δεν αποδίδουν οι ρυθμίσεις αυτές. Δηλαδή δεν υιοθετούνται από την αγορά, δεν μπορεί να τις χρησιμοποιήσει η αγορά. Θέλουμε μια επαναδιαπραγμάτευση σε σχέση με τις ρυθμίσεις φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Εκεί υπάρχει το πολύ οξύ πρόβλημα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, όπου όλα αυτά που λέτε είναι σωστά, τα ξέρουμε, είμαστε σε πολύ στενή συνεργασία με τη Διοίκηση του Ταμείου, προσπαθούμε να βρούμε λύσεις.
Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, κυρίως για το θέμα της υγειονομικής περίθαλψης. Είναι αδιανόητο να μένουν ομάδες επαγγελματιών, εργαζομένων, ανέργων, ομάδες του πληθυσμού εκτός Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και εκτός νοσοκομειακής περίθαλψης, αυτό είναι αδιανόητο είναι θεμελιώδης υποχρέωση του κράτους και φυσικά θα πρέπει να το λύσουμε, είναι και δική μας βασική προτεραιότητα και επιλογή.
Άλλωστε εάν κάποιος είναι άπορος και δεν είναι πουθενά ασφαλισμένος, έχει πρόσβαση σε όλο το σύστημα. Αυτός που είναι μη ενήμερος ασφαλισμένος έχει χειρότερη μεταχείριση από τον ανασφάλιστο ο οποίος είναι άπορος. Αυτό είναι παράλογο και αντιφατικό και πρέπει να βρούμε μια λύση οπωσδήποτε και ελπίζω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να λύσουμε το θέμα αυτό.
Τώρα, τα θέματα τα οποία αφορούν επιμέρους κλάδους, τα λέω πολύ βιαστικά για την τουριστική πολιτική μιλήσαμε και στο Ηράκλειο είχα την ευκαιρία να τα πω, σας λέω μόνο ότι όλα αυτά είναι όπως τα είπε και η Ένωση Ξενοδόχων, αντιλαμβάνομαι πόση μεγάλη σημασία έχει το ζήτημα του ΦΠΑ της εστίασης.
Σημείωσα και την πρόταση να δούμε το ΦΠΑ των τροφίμων, που έχει ένα ενδιαφέρον ως πλάγια προσέγγιση στο θέμα αυτό. Όλα τα άλλα έχουν σε μεγάλο βαθμό βέβαια αντιμετωπιστεί, γιατί οι ρυθμίσεις για το ειδικό Τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ ήταν πολύ ευνοϊκές για τα ξενοδοχεία και σε μεγάλο βαθμό ευνοϊκές και για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Σημείωσα και το ζήτημα της παραξενοδοχείας, δηλαδή των αδήλωτων ενοικιαζομένων δωματίων.
Σημείωσα χωριστά όλα τα θέματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη και την Υγεία, γιατί αυτά είναι δύο μεγάλοι τομείς. Ξέρω ποια είναι η εικόνα, καταλαβαίνω την αγωνία, δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες τώρα, πρέπει να μιλήσω με τον Υπουργό Υγείας και με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αλλά έχουμε εδώ μαζί μας τον Υφυπουργό, γιατί είναι χρηματοδότης του συστήματος και εδώ πρέπει να είναι πολύ καθαρός ο τρόπος με τον οποίο κάποιος παρέχει υπηρεσίες και κάποιος αγοράζει υπηρεσίες.
Αυτό πρέπει να το κάνουμε σαφέστερο στην περίπτωση του ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΠΥΥ έπρεπε να είναι ένας φορέας που αγοράζει υπηρεσίες και όχι που παρέχει υπηρεσίες, για να κινείται το σύστημα πιο εύκολα. Και θα μιλήσω φυσικά και με το νέο Υπουργό Δικαιοσύνης για τα θέματα που αφορούν τον τομέα της Δικαιοσύνης. Έχουμε εκεί κι άλλα πολλά ανοιχτά θέματα, τα οποία θα τα αντιμετωπίσουμε και σε μια συνάντηση ίσως με την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων.
Στα θέματα της πρωτογενούς παραγωγής τώρα, επειδή τα έχω αντιμετωπίσει σε όλες τις Περιφέρειες σχεδόν της χώρας, έχω κάνει και μερικές επισκέψεις μαζί με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, θα συνεννοηθούμε να κάνουμε στην Κρήτη μια συνάντηση η οποία να αφορά την πρωτογενή παραγωγή και τη σύνδεση με τον τουρισμό.
Ήταν και μια πρόταση της κας Γκερέκου, η οποία παρακολουθεί τα θέματα τα τουριστικά, θα δούμε και τα αγροτικά τα θέματα του πρωτογενή τομέα χωριστά, αλλά θα κάνουμε και μια συνάντηση η οποία θα τα συνδέει αυτά, γιατί αυτό έχει σχέση με το μοντέλο ανάπτυξης, με την επωνυμία των προϊόντων, με τα φυσικά πλεονεκτήματα που έχει η περιοχή.
Βεβαίως πρέπει να πω ότι ναι, υπάρχουν εδώ άνεργοι γεωτεχνικοί αλλά υπάρχουν και στην Αθήνα στο κεντρικό κτήριο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης 500 κτηνίατροι οι οποίοι δεν μπορούν να βοηθήσουν την ελληνική κτηνοτροφία και έτσι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε και τα σχέδια βελτίωσης με το ρυθμό που θα θέλαμε για να τα εγκρίνουμε, παρά την αξιοποίηση των Αντιπεριφερειαρχών οι οποίοι κλήθηκαν να βοηθήσουν το θέμα αυτό.
Τώρα, είδα ότι αποδίδετε σημασία και στο Υπουργείο Εξωτερικών, στους εμπορικούς συμβούλους και ακολούθους σε ζητήματα διακομβικών συμβάσεων που έχουν σχέση με την τουριστική αγορά, στα θέματα που αφορούν τις διεθνείς αμυντικές σχέσεις της χώρας, τα σημείωσα αυτά θα τα δούμε με τις Υπηρεσίες μας και μπορούμε πράγματι να βοηθήσουμε.
Επειδή εγώ έχω πάντα και την ακαδημαϊκή μου ιδιότητα σημείωσα με προσοχή αυτά που μου είπε ο κ. Πρύτανης. Το θέμα του ΜΑΙΧ το ξέρω και πραγματικά είναι κρίμα που δεν έχει λυθεί αυτό το θέμα, που δεν κοστίζει απολύτως τίποτα. Θα συνεννοηθώ με το Υπουργείο Παιδείας για το θέμα αυτό και αν μπορούμε να βοηθήσουμε στη βάση της υφιστάμενης διεθνούς σύμβασης για το Δίκτυο των μεσογειακών Ινστιτούτων, θα το κάνουμε.
Χαίρομαι πάρα πολύ γιατί η τυποποίηση του λαδιού είναι η βασική σας επιλογή, αυτό ήταν ένα μεγάλο μειονέκτημα της ελληνικής παραγωγής αυτή η χύδην εξαγωγή στην Ιταλία, όπου τυποποιείται το λάδι μας ήταν στην πραγματικότητα μια αυτοϋπονόμευση της ελληνικής παραγωγής και χαίρομαι γιατί η Κρήτη πρωτοπορεί στην τυποποίηση και άρα στην προστασία της επωνυμίας προέλευσης του ελληνικού λαδιού.
Τα άλλα θέματα τα οποία μου έθεσαν οι Δήμαρχοι σε σχέση με τα σχολεία, σε σχέση με τις τοπικές αγορές προϊόντων, τις παραλίες και τα λοιπά είναι θέματα που απασχολούν πολλούς Δήμους σε όλη την Ελλάδα, τα ξέρω τα έχω αντιμετωπίσει ξανά και σημειώσει, πράγματι δεν περίμενα ότι θα είναι ακόμη άλυτο το θέμα των παραλιών. Το θυμάμαι να εκκρεμεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ίσως θα έπρεπε η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και η Κτηματική Εταιρεία να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά.
Τα θέματα που αφορούν τις τοπικές αγορές προϊόντων θα ήταν πολύ καλό να τα συζητήσουμε και με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, που ετοιμάζει μια σειρά από παρεμβάσεις που αφορούν την εμπορία αγροτικών προϊόντων, το Μητρώο, τους όρους πληρωμής, τις αγορές νέου τύπου, τα δημοπρατήρια, όλα αυτά είναι ένας κατάλογος θεμάτων που θέλουμε να τον προωθήσουμε αλλά θέλουμε να τον παρουσιάσουμε ολοκληρωμένο, γιατί έχει γίνει πολύ καλή προετοιμασία και μπορούμε να δώσουμε λύσεις σε πολλά από τα προβλήματα αυτά.
Και όλα τα άλλα τα οποία αφορούν το σημείο στο οποίο βρίσκεται η χώρα, τους κινδύνους που διατρέχει, τις προοπτικές που έχει, το μεγάλο ερώτημα «αν υπάρχει άλλο σχέδιο ή πρέπει να εφαρμόσουμε ολοκληρωμένα το μόνο υφιστάμενο κατά τη γνώμη μου σχέδιο», θα τα πούμε σε λίγο τώρα στην άλλη φάση της διαδικασίας, στην ομιλία που θα κάνω.
Σας ευχαριστώ πολύ.