Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2013

Δευτερολογία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ (22/12/2013)

Φίλες και φίλοι, θέλω κι εγώ να ευχαριστήσω τον Γιάννη Δριβελέγγα, την Έφη Χαλάτση και τον Δημήτρη για τον κόπο που κατέβαλαν διευθύνοντας τις εργασίες της σημερινής συνόδου της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. 

Φίλες και φίλοι, σας ευχαριστώ προσωπικά την καθεμιά και τον καθένα από εσάς, για τις απόψεις σας, την αγωνία σας, την αντοχή σας και πρωτίστως για τη συμμετοχή σας στη συλλογική μας προσπάθεια, στον συλλογικό μας αγώνα.

Τα προτάγματα της πατρίδας και της κοινωνίας

Σήμερα και με την εισήγηση, αλλά και με τις παρεμβάσεις, όλες ανεξαιρέτως, αναδείξαμε τα προτάγματα της πατρίδας και της κοινωνίας. Τώρα που πραγματικά έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις για την οριστική έξοδο από το μνημόνιο και από την κρίση. Εμείς θέλουμε να πετύχουμε το στόχο αυτό και θα τον πετύχουμε. Άλλοι είναι αυτοί που αναρωτιούνται «τι θα απογίνουν χωρίς τους βαρβάρους».

Tags: ΠΑ.ΣΟ.ΚΠολιτικές Ομιλίες, 2013

Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2013

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,
στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, αγαπητέ πρόεδρε Απόστολε Κακλαμάνη, χαίρομαι πραγματικά γιατί η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής γίνεται τώρα που τελειώνει ο χρόνος, λίγο πριν τις γιορτές, γιατί αυτό είναι μια ωραία ευκαιρία να κάνουμε τον απολογισμό της χρονιάς.  Αλλά ακόμη μια πιο καλή ευκαιρία να σας ευχηθώ καλές γιορτές, υγεία, χρόνια πολλά, να περάσετε καλά με τις οικογένειές σας και να αποκτήσετε δυνάμεις για όλα τα δύσκολα που μας περιμένουν με την αρχή του νέου χρόνου.

Με τη σημερινή συνεδρίαση ολοκληρώνεται μια περίοδος δύσκολων μαχών κοινοβουλευτικών και πολιτικών, αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο την εβδομάδα που μας πέρασε, είχαμε στη Βουλή την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για την περιβόητη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, την κατάληξη της οποίας είδαμε.

Είχαμε τη μεγάλη κοινοβουλευτική συζήτηση για τη φορολογία των ακινήτων, για τον ΕΝΦΙΑ, τη μεγάλη κοινοβουλευτική μάχη για τους πλειστηριασμούς που δικαίωσε σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τις θέσεις μας.

Αλλά στην αρχή της εβδομάδας είχαμε και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες και το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στο οποίο κρίθηκαν ζητήματα πολύ σημαντικά για τη χώρα, για την εξωτερική πολιτική, για τα εθνικά μας θέματα, ζητήματα σχετικά με την Κύπρο, ζητήματα σχετικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, με την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής μας χώρας, των Σκοπίων, που δυστυχώς περνούν στα ψιλά των μέσων ενημέρωσης, γιατί έχει καμφθεί ίσως το ενδιαφέρον, το οποίο θα έπρεπε να είναι  πάρα πολύ υψηλό για τα θέματα αυτά.

Tags: ΠΑ.ΣΟ.ΚΠολιτικές Ομιλίες, 2013

Brussels, 17 December 2013

Deputy Prime Minister and Foreign Minister Ev. Venizelos’ statement ahead of the European Council 

 

Deputy Prime Minister and Foreign Minister Evangelos Venizelos made the following statement in Brussels today, 17 December, ahead of the upcoming European Council:

“At today’s General Affairs Council, we prepared the Conclusions for the European Council convening this Thursday and Friday.

One of the major issues is Common Security and Defence Policy. Defence industry plays a decisive role in the context of this policy. This takes us to the major problem of EAS and ELVO in Greece. I am pleased that we are heading towards a mutually acceptable solution. This is linked to the broader choices we are making, as the European Union, in the sector of security and defence policy. But we cannot favor defence industry rhetorically, politically, and then create legal and bureaucratic problems. So I am pleased that this was raised and that we are moving towards a solution.

Tags: Εξωτερική ΠολιτικήΠολιτικές Ομιλίες, 2013Ομιλίες σε Συνέδρια | Ημερίδες | Εκδηλώσεις, 2013Speeches

Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου  2013

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,

στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, η συνεδρίασή μας αυτή συμπίπτει φυσικά με τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του προϋπολογισμού, αλλά όπως όλοι θυμόμαστε προκύπτει εξ αναβολής επειδή πριν από μερικές μέρες είχα συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα στο πλαίσιο της συγκυρίας εκείνων των ημερών, αλλά μια ασθένεια οφειλόμενη στην υπερκόπωση και τα πολλά αεροπορικά ταξίδια, δεν μου επέτρεψε να έρθω να κάνω την εισήγησή μου και έτσι αναβλήθηκε η συνεδρίαση.

Ως εκ τούτου θα μιλήσουμε φυσικά σήμερα με αφορμή τον προϋπολογισμό και για τον προϋπολογισμό, για το συντονισμό της παρουσίας μας σε αυτή την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, αλλά και για ορισμένα άλλα θέματα που κυριαρχούν πάντα στη δημόσια συζήτηση και απέναντι στα οποία το ΠΑΣΟΚ οφείλει να τοποθετείται με απόλυτη σαφήνεια και καθαρότητα. Συλλογικά. Και όχι ως άθροισμα ατομικών ευαισθησιών.

Τιμώ και σέβομαι την ευαισθησία της καθεμιάς και του καθενός από εσάς, ξέρω τι έχετε τραβήξει και τι υφίστασθε, έχει πολύ μεγάλη σημασία η προσωπική αξιοπρέπεια, η προσωπική οριοθέτηση, έχει πολύ μεγάλη σημασία να διατυπώνει κανείς επώνυμα και με θάρρος τις θέσεις του, αλλά ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει να διαμορφώνουμε συλλογικές θέσεις οι οποίες είναι ολοκληρωμένες, τεκμηριωμένες, αξιόπιστες και να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί στο όνομα της Παράταξης, προκειμένου να καταστήσουμε εύληπτες τις θέσεις αυτές για την ελληνική κοινωνία και προκειμένου να τις καταστήσουμε θέσεις της Κυβέρνησης στην οποία μετέχουμε και θέσεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Γιατί αυτή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς εμάς φυσικά δεν υπάρχει.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΠΑ.ΣΟ.ΚΑγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2013Πολιτικές Ομιλίες, 2013

Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2013

Ομιλία Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου

 στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Φίλες και φίλοι, θέλω να ευχηθώ πριν από οτιδήποτε άλλο να έχουμε μια αποτελεσματική και αξιόπιστη κοινοβουλευτική σύνοδο. Μετά από τη λειτουργία των τμημάτων διακοπής των εργασιών της Βουλής, άρχισε ξανά τη δουλειά της η Ολομέλεια και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ καλείται σε μια ακόμη Σύνοδο να σηκώσει το μεγάλο βάρος της προστασίας, της σταθερότητας, όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά της χώρας συνολικά.

Όπως είπε ο Γραμματέας της Κ.Ο. Τάκης  Ρήγας προηγουμένως, συνεδριάζουμε σήμερα αμέσως μετά τη χθεσινή επίσημη έγκριση και ανακοίνωση του προγραμματικού πλαισίου που διέπει την κυβέρνησή μας. Τα δύο κόμματα συμφωνήσαμε χθες, στο επίπεδο των αρχηγών τους, ένα κείμενο που δεν είναι μια συμφωνία ανάμεσα στα δυο κόμματα, αλλά όπως είπα, είναι μια συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία. Είναι μια ανοιχτή πρόσκληση προς όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να συμπράξουν, να συστρατευτούν, προκειμένου να πετύχουμε την ελάχιστη βάση εθνικής και κοινωνικής συναίνεσης, αλλά και τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων που απαιτείται προκειμένου να βγούμε οριστικά από την κρίση.

Η προγραμματική συμφωνία που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα είναι το πολιτικό πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, όπως το θέλουμε, όπως το ζητούμε, όπως το απαιτούν οι ανάγκες της χώρας.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΠΑ.ΣΟ.ΚΑγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2013Πολιτικές Ομιλίες, 2013

Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2013

Εισήγηση Ευάγγελου Βενιζέλου,

Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,

στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου

Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να με εξουσιοδοτήσετε να στείλω σήμερα μια επιστολή στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, με την οποία συντασσόμαστε με την πρόταση του SPD για την υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς ως Προέδρου της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρέπει να προταθεί από έξι Κόμματα – μέλη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και θα ήθελα το ΠΑΣΟΚ να είναι ένα από τα μέλη που θα προτείνουν τον Μάρτιν, ως υποψήφιο.

Επίσης θέλω να σας ενημερώσω επ’ ευκαιρία ότι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Χάνες Σβόμποντα, παρουσία της επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ της Συλβάνας Ράπτη, η οποία από κοινού με τον Σβόμποντα δέχτηκε τον κ. Τσίπρα ως εκπρόσωπο μιας άλλης πολιτικής δύναμης, που θέλει να έχει διάλογο με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους Ευρωπαίους Δημοκράτες και Σοσιαλιστές.

Για τα θέματα που αφορούν την παρουσία  μου στη Νέα Υόρκη και στη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε., δεν θα σας ενημερώσω διότι έχετε παρακολουθήσει προφανώς τα όσα συνέβησαν και τα όσα είπα και στη συνέντευξη της Δευτέρας, οπότε αν θέλετε να τεθούν θέματα στη συνέχεια που έχουν σχέση με τα μεγάλα εθνικά ζητήματα (Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, Σκοπιανό) μπορούμε να τα συζητήσουμε, χωρίς να χρειάζεται να σας ξανακουράσω με μια εισήγηση, την οποία έχετε λίγο πολύ ακούσει.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΑποκέντωση | Τοπική ΑυτοδιοίκησηΕκφασισμός | ΝεοναζισμόςΕυρωπαϊκή ΈνωσηΠολιτικές Ομιλίες, 2013

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013 

[Ακούστε την ομιλία,εδω: http://gadebate.un.org/68/greece]

 

Ομιλία Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου στην Ολομέλεια της 68ης Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. 

 

Κύριε Πρόεδρε,
Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την εκλογή σας στη θέση του Προέδρου της 68ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Θα ήθελα να σας εκφράσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη για το έργο που επιτελείτε υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου και της αποτελεσματικότητας των Ηνωμένων Εθνών, σεβόμενος πλήρως τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού. Δράττομαι της ευκαιρίας για να υπογραμμίσω ότι η χώρα μου συμμερίζεται πλήρως τις θέσεις της ΕΕ που παρουσίασε ο Πρόεδρος Van Rompy στην ομιλία του.

Η Ελλάδα παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην επίτευξη των στόχων του ΟΗΕ, τα οικουμενικά ιδεώδη του οποίου δεν έπαψαν ποτέ να μας εμπνέουν. Είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στο συλλογικό έργο υπέρ της μακροχρόνιας ειρήνης, της ευημερίας και της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Σε αυτό το πνεύμα, στηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη μεταρρύθμιση και την ενίσχυση του Οργανισμού, προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΕξωτερική ΠολιτικήΟμιλίες σε Συνέδρια | Ημερίδες | Εκδηλώσεις, 2013

12 Ιουλίου 2013


Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,
κατά τη συνάντησή του με παραγωγικούς φορείς στο Ρέθυμνο


Σεβασμιότατε, κ. Περιφερειάρχη, κα Αντιπεριφερειάρχη, κ. Δήμαρχε, κ. Πρόεδρε του Επιμελητηρίου, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, χαίρομαι πραγματικά γιατί βρίσκομαι στο Ρέθυμνο, μια πόλη που ιδιαίτερα αγαπώ. χαίρομαι γιατί βρίσκομαι στην Κρήτη και σας ευχαριστώ γιατί οργανώσατε αυτή τη συνάντηση, η Περιφέρεια και το Επιμελητήριο που μας φιλοξενεί, με τους παραγωγικούς φορείς του νομού, προκειμένου να συζητήσουμε για τα προβλήματα που απασχολούν την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις, την κοινωνία, τους κρίσιμους κλάδους: τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα, αλλά και τόσες άλλες δραστηριότητες που ανθούν στην Κρήτη, η οποία είναι η πιο προνομιούχα, ίσως- θα έλεγα η πιο προικισμένη μέσα από τη φύση και την ιστορία- ελληνική περιφέρεια που μπορεί να συγκροτήσει και να εμφανίσει προς τα έξω, το ταχύτερο δυνατό, το υπόδειγμα του νέου ελληνικού μοντέλου ανάπτυξης.

Φυσικά η χώρα δεν έχει φύγει από τον κλοιό της κρίσης. Περνάμε μια πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία, χρόνια τώρα. Έχω πλήρη αντίληψη των δυσκολιών που ζει κάθε οικογένεια, κάθε επιχείρηση, κάθε εργαζόμενος, κυρίως κάθε άνεργος.  

Έχω πολλές φορές αναρωτηθεί εάν είχαμε άλλη επιλογή, εάν θα μπορούσαμε να κάνουμε μια καλύτερη, λιγότερη επώδυνη, πιο ευχάριστη για τη χώρα μας επιλογή. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν μας προσφέρθηκαν δύο λύσεις, μια κακή και μια καλή. Μια που περιλαμβάνει θυσίες, περικοπές, ύφεση, ανεργία και μια άλλη ειδυλλιακή, χωρίς να συμβεί τίποτα, χωρίς να ανοίξει μύτη, να ξεπεράσουμε την κρίση, να διατηρήσουμε την εθνική μας κυριαρχία και τη θεσμική μας ισοτιμία μέσα στην Ευρώπη, μέσα στην Ευρωζώνη.   

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΜοντέλο ΑνάπτυξηςΕκφασισμός | ΝεοναζισμόςΠΑ.ΣΟ.ΚΠολιτικές Ομιλίες, 2013

Χανιά, 12 Ιουλίου 2013
 

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στα Χανιά

Ευχαριστώ όλες και όλους για την παρουσία σας εδώ που είναι πολύ τιμητική και για την Παράταξη και για εμένα. Χαίρομαι πάρα πολύ γιατί είμαι στα Χανιά στην Κρήτη, χαίρομαι γιατί είμαι σε ένα χώρο που ανθεί η περηφάνια και η λεβεντιά, αλλά πρέπει να σας πω ότι αυτές οι παραδοσιακές αξίες της κρητικής φιλοξενίας, έχουν αμφισβητηθεί τις τελευταίες μέρες και έχουν αμφισβητηθεί με ένα τρόπο προκλητικό και φασίζοντα

Γιατί αυτό που συνέβη από χτες που πήγα στο Ηράκλειο μέχρι σήμερα που πήγα στο Ρέθυμνο και τα Χανιά, είναι προκλητικό και υβριστικό για τους δημοκρατικούς θεσμούς και για την πολιτική δεοντολογία, για το επίπεδο του πολιτικού πολιτισμού

Είναι απαράδεκτο, η Αξιωματική Αντιπολίτευση μια κοινοβουλευτική πολιτική δύναμη όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με διάφορες εξωκοινοβουλευτικές ομάδες, να οργανώνει αντισυγκεντρώσεις, δηλαδή να υιοθετεί και να εφαρμόζει μια πρακτική φασιστική, ακροδεξιά, η οποία ήταν γνωστή στη χώρα μας στη δεκαετία του ’60.

Εάν πιστεύουν ότι έτσι θα παρεμποδίσουν τον πολιτικό μας λόγο, ή θα παρεμποδίσουν την πολιτική σκέψη ενός λαού, που ταλαιπωρείται, υφίσταται θυσίες και ταπεινώσεις, αλλά είναι σοφός και ώριμος, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΜοντέλο ΑνάπτυξηςΕκφασισμός | ΝεοναζισμόςΠΑ.ΣΟ.ΚΠολιτικές Ομιλίες, 2013

Χανιά, 12 Ιουλίου 2013


Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων
στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ)

Κατ' αρχάς σας ευχαριστώ πάρα πολύ γιατί ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας, ευχαριστώ πάρα πολύ και τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Δήμαρχο, όλους τους Δημάρχους, τους Αντιδημάρχους, τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη και όλους τους εκπρόσωπους φυσικά των παραγωγικών φορέων του νομού Χανίων που είχατε την καλοσύνη να έρθετε και να μας αναπτύξετε τις αγωνίες σας και τα προβλήματά σας.

Δεν θέλω να δώσω πρόχειρες απαντήσεις, γιατί εδώ ανοίγουν πολύ μεγάλα θέματα τα οποία χρονίζουν, θέματα που αφορούν κεντρικές πολιτικές επιλογές οι οποίες πρέπει να βελτιωθούν, αλλά βεβαίως θέσατε και θέματα τα οποία είναι αποσπασματικά, σημειακά, αφορούν τα Χανιά, αφορούν τη δυτική Κρήτη, τα οποία πρέπει να τα προσέξουμε και πολύ πιο εύκολα να τα αντιμετωπίσουμε γιατί δεν απαιτούνται διαδικασίες οι οποίες να είναι πολύπλοκες και χρονοβόρες.

Επειδή θα κάνω σε λίγο μια ομιλία και θα έχω την ευκαιρία εκεί να αναφερθώ στα θέματα της γενικής πολιτικής, θα είμαι λίγο πιο πρακτικός τώρα στην απάντησή μου.
Συμφωνώ πλήρως πως το κράτος έχει υποχρέωση να εμπιστευτεί τη Δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και πράγματι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση της Κρήτης λειτούργησε και λειτουργεί υποδειγματικά, αναπτυξιακά, έχει υψηλή απορροφητικότητα και είναι ένας εξαιρετικός συνεργάτης της Κυβέρνησης σε ένα πλαίσιο, το οποίο είναι θεσμικό και το οποίο ελπίζω ότι θα το βελτιώσουμε καθ' οδόν προς τις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΜοντέλο ΑνάπτυξηςΠεριφεριακή ΑνάπτυξηΠΑ.ΣΟ.ΚΠολιτικές Ομιλίες, 2013