Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021 

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Παλιγγενεσία και αναστοχασμός: Κείμενα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση», Εκδόσεις Πατακη στο Public Συντάγματος (24.11.2021). Για το βιβλίο μίλησαν επίσης, ο Κώστας Κωστής και  ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου. Τη συζήτηση συντονίζει η Καρολίνα Μέρμηγκα.

 

Κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

 σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας που μας τιμά ιδιαιτέρως. Επιτρέψτε μου, εκ μέρους όλων των παρισταμένων, αφ’ εσπέρας, μια που ήσασταν και στην εκδήλωση των Αρχόντων του Οικουμενικού Θρόνου πριν από λίγο, όπως συνηθίζεται  εκκλησιαστικά, να σας ευχηθώ για την αυριανή σας γιορτή χρόνια πολλά, υγεία και όλα τα καλά, πραγματικά από καρδιάς.

Φυσικά ευχαριστώ όλες και όλους τους φίλους που μπήκαν στον κόπο, υπό συνθήκες πανδημίας, να έρθουν σήμερα εδώ, με φυσική παρουσία όπως λέμε. Απευθύνομαι όμως και στους φίλους και τις φίλες που μας παρακολουθούν διαδικτυακά και τους ευχαριστώ και αυτούς για τον κόπο που κάνουν και το ενδιαφέρον τους. Ευχαριστώ το Public που μας φιλοξενεί τόσο φιλικά και γενναιόδωρα.

Tags: Ομιλίες σε Συνέδρια | Ημερίδες | Εκδηλώσεις, 2021

 Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

 

Συζήτηση Ευάγγελου Βενιζέλου – Χρήστου Χωμενίδη στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών, «Η Ελλάδα Μετά V:   Από την  κρίση στην  κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα;»  

 

Χρ. Χωμενίδης: Φτάσαμε στο τέλος και του  φετινού συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών και αυτό που έχω εγώ να παρατηρήσω, να επισημάνω, είναι πως ό,τι ξεκίνησε ως μία έμπνευση του Ευάγγελου Βενιζέλου πριν από πέντε χρόνια, εξελίχθηκε –πέραν πάσης δικής μου, και των περισσοτέρων φαντάζομαι, προσδοκίας– σε ένα αληθινό καλειδοσκόπιο της πραγματικότητας και του στοχασμού γύρω από την πραγματικότητα. Το λέω απολύτως ειλικρινά και με θαυμασμό, βέβαια ο κόσμος αλλάζει πάρα πολύ γρήγορα, με ραγδαία ταχύτητα, αλλά φαντάζομαι ότι μετά από κάποια χρόνια, εάν θέλουν κάποιοι άνθρωποι να δουν τι συνέβαινε –και κυρίως πώς προσλαμβανόταν αυτό το οποίο συνέβαινε– στην Ελλάδα θα ανατρέξουν στα βιντεοσκοπημένα πρακτικά του σημερινού συνεδρίου.

Tags: Ομιλίες σε Συνέδρια | Ημερίδες | Εκδηλώσεις, 2021

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

 

Παρεμβάσεις Ευάγγελου Βενιζέλου στη συζήτηση στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών, Η Ελλάδα Μετά V. Στην ενότητα συμμετείχαν επίσης, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, MYTILINEOS και ο Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος, Αlpha Bank. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος, Κώστας Καλλίτσης

 

«Οι δύο όψεις των πραγμάτων στη διεθνή και την ευρωπαϊκή οικονομία: η θέση της Ελλάδας»

 

Α’ παρέμβαση

 

Κ. Καλλίτσης: Βεβαίως, το χρέος έχει παραταθεί για πολύ και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο avantage που έχουμε. Οφείλεται και στη δουλειά που έχετε κάνει στα χρόνια που ήσασταν Υπουργός Οικονομικών, κ. Βενιζέλο. Ήθελα, λοιπόν, περνώντας σε εσάς, επειδή έχετε μία μακρά εμπειρία στη διαχείριση των δημοσιονομικών θεμάτων και των Ευρωπαϊκών θεμάτων, από τα δύσκολα χρόνια της χώρας, να μας κάνατε ένα σχόλιο και να μας λέγατε τι σκέπτεστε, πώς βλέπετε, πώς προβλέπετε να εξελίσσεται το δημοσιονομικό πλαίσιο στην Ευρώπη. Είχαμε τώρα τις Γερμανικές εκλογές –τελείωσαν– θα γίνει η Κυβέρνηση, θα γίνουν και οι Γαλλικές εκλογές το Μάιο –φαντάζομαι, αυτή η συζήτηση θα ξεκινήσει έντονα μετά– και έχουμε και έναν ισχυρό παράγοντα καινούριο, τον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρώπης, που έχει τα ηνία σε μία ισχυρή οικονομικά χώρα, την Ιταλία. Πώς θα πάνε τα πράγματα, λέτε, για την Ελλάδα;

Tags: Μοντέλο ΑνάπτυξηςΧρηματοοικονομική ΣφαίραΟμιλίες σε Συνέδρια | Ημερίδες | Εκδηλώσεις, 2021

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

 

Συζήτηση Κωνσταντίνου Δασκαλάκη – Ευάγγελου Βενιζέλου στο Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών, Η Ελλάδα Μετά V: Από την  κρίση στην  κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα;, στην ενότητα: «Η συζήτηση για το μέλλον: η Ελλάδα και τα νέα μεγάλα διακυβεύματα»

 

Η ανθρωπολογική πρόκληση της τεχνητής νοημοσύνης

 

Ευ. Βενιζέλος: Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, σας ευχαριστώ θερμότατα που παρακολουθείτε το Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών. Έχω την πολύ μεγάλη χαρά να υποδέχομαι στη συνάντηση αυτή μία πολύ γνωστή, διεθνώς γνωστή, προσωπικότητα, τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Δασκαλάκη ο οποίος διδάσκει στο MIT. Μετέχει διαδικτυακά από τη Βοστόνη στη συνάντηση αυτή, τον ευχαριστώ θερμότατα. Νομίζω ότι δεν μπορούσαμε να έχουμε καταλληλότερο πρόσωπο προκειμένου να συζητήσουμε πτυχές του πολύ μεγάλου θέματος της τεχνητής νοημοσύνης και αυτά που   συνεπάγονται. Ως εκ τούτου, τον καλωσορίζω και τον ευχαριστώ και του θέτω το πρώτο ερώτημα.

Αγαπητέ κ. Δασκαλάκη, είναι μία ευκαιρία να ξεκινήσουμε, προκειμένου να διευκολύνουμε και όλους τους φίλους και τις φίλες που μας παρακολουθούν, επιχειρώντας να δώσουμε ένα μικρό εύληπτο ορισμό για το τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη, τι είναι η μηχανική μάθηση, πώς αυτό συνδέεται με την Τέταρτη+ Βιομηχανική Επανάσταση και όλα τα συναφή θέματα.

Κ. Δασκαλάκης: Καλησπέρα σας. Πρώτα από όλα, να πω και εγώ ότι είναι μεγάλη μου χαρά που συνομιλούμε και, επίσης, ευχαριστώ και το ακροατήριο που παρακολουθεί αυτή τη μη ζωντανή, αλλά διαδικτυακή συνάντησή μας.

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

 

Παρεμβάσεις Ευάγγελου Βενιζέλου στη συζήτηση που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum, με θέμα:

 

 Το μέλλον της Ευρώπης – 40 χρόνια η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση*

 

Πρώτη παρέμβαση

 

«Η Ιστορία αναδεικνύει τον μακρύ χρόνο, όπως λέμε, αλλά όταν γιορτάζουμε κάποιες επετείους, ο μακρύς χρόνος συστέλλεται περιέργως. Από τα 200 χρόνια του ελεύθερου βίου του Ελληνικού Κράτους, τα 47, δηλαδή το 1/4 περίπου, είναι η Μεταπολίτευση, τα 40 η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Η ελληνική κοινωνία φαντασιώνεται πολλές φορές μία δική της αντίληψη περί Ανατολής, αλλά, όταν καλείται να κάνει κρίσιμες επιλογές, έστω με δισταγμούς και λάθη, κάνει δυτικές στρατηγικές επιλογές. Έτσι έγινε πάντοτε στην πορεία αυτών των 200 ετών. Με αυτή την πολιτική και στρατηγική λογική ενταχθήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1981, ζητήσαμε την ένταξη το 1975 –ο Κωνσταντίνος Καραμανλής– και νομίζω ότι με αυτή τη λογική κρίθηκε και η πορεία μας τα 10 χρόνια της κρίσης. Γιατί, από τα 40 χρόνια της συμμετοχής μας, τα 10 είναι πολύ ταραγμένα χρόνια, είναι τα χρόνια των προγραμμάτων στήριξης, των μνημονίων, των περιοριστικών μέτρων.

Tags: Ευρωπαϊκή ΈνωσηΟμιλίες σε Συνέδρια | Ημερίδες | Εκδηλώσεις, 2021

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

 

Συζήτηση Ευάγγελου Βενιζέλου – Φοίβου Καρζή στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μετά την παρουσίαση του Munich Security Report 2021 από τον Tobias Bunde, Director Research & Policy, Munich Security Conference, στην ενότητα, «Between States of Matter – Competition and Cooperation» (2.7.2021)

 

Φ. Καρζής: Θέλω να θυμίσω ότι πριν ακριβώς δέκα χρόνια, τέτοιες μέρες ήταν, ανελάμβανε το Υπουργείο Οικονομικών και την Αντιπροεδρία της κυβέρνησης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μέσα σε εντελώς οριακές συνθήκες και σήμερα όσα θα συζητήσουμε έχουν βάση, σφραγίζονται, από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. Νομίζω πως είναι καλό να θυμόμαστε ότι αυτή η συμμετοχή, η παραμονή της Ελλάδας στην Ε.Ε. δεν ήταν κάτι αυτονόητο, και ήταν προϊόν συγκεκριμένων επιλογών και της  δράσης συγκεκριμένων ανθρώπων σε μία σειρά από οριακές συνθήκες που πέρασε η χώρα. Κύριε πρόεδρε, καλημέρα.  

Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα σας

Tags: Ομιλίες σε Συνέδρια | Ημερίδες | Εκδηλώσεις, 2021

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

 

Ευάγγελος Βενιζέλος

 

Τα Συντάγματα του Αγώνα - Ένα ζήτημα πιο σύνθετο από όσο φαίνεται *

 

Τι συνέβη τις τελευταίες μέρες του Μαρτίου και τις πρώτες μέρες του Απριλίου του 1823 εδώ σε τούτο το αλωνάκι; Συγκεντρώθηκαν εκλεγμένοι αντιπρόσωποι για το Βουλευτικό. Συγκεντρώθηκαν, με άλλη παράλληλη διαδικασία, εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, ειδικά για να μετάσχουν στην Εθνική Συνέλευση και ήρθαν εδώ, θεωρώντας ότι είναι αυτονόητο δικαίωμά τους, τα μέλη του απερχόμενου Βουλευτικού και του απερχόμενου Εκτελεστικού.

Tags: Συνταγματική Πολιτική | Αναθεώρηση του ΣυντάγματοςΟμιλίες σε Συνέδρια | Ημερίδες | Εκδηλώσεις, 2021

Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

 

Παρεμβάσεις Ευάγγελου Βενιζέλου στο Συνέδριο Regional Growth Conference, στην ενότητα:

Δημοκρατία και Fake News στην Πανδημία

 

Παρέμβαση 1

 

Κ. Μάγνης: Να ρωτήσω κάτι που φαίνεται λίγο αστυνομικού ενδιαφέροντος, με τη μακρά πολιτική εμπειρία που έχετε. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή μηχανισμοί στους πολιτικούς οργανισμούς που η δουλειά τους είναι η κατασκευή ειδήσεων; Είναι το μεροκάματό τους; Και τι θεσμική αναπηρία μπορεί να προκληθεί από αυτήν την διαδικασία;

Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα. Χαίρομαι πολύ που μιλάω μαζί σας και με όλους τους αγαπητούς συνομιλητές, σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και λυπάμαι που δεν είμαι παρόν εκεί, με φυσικό τρόπο.

Tags: Ομιλίες σε Συνέδρια | Ημερίδες | Εκδηλώσεις, 2021

 

Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

 

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην εκδήλωση της Πολιτιστικής Εταιρείας «200 χρόνια ελεύθερης Ελλάδας, 1821-2021: Από το ιδεώδες στην πράξη της Δημοκρατίας, τότε και τώρα»

 

Αγαπητέ Δημήτρη, ευχαριστώ πολύ γιά την αγάπη σου, για τη τόσο θερμή εισαγωγή. Ευχαριστώ επίσης τον Σταύρο Ανδρεάδη και την Πολιτιστική Εταιρεία για την τιμητική πρόσκληση.

 

Φίλες και φίλοι,

Κύριε Πρωθυπουργέ,

 

Γιορτάζουμε φέτος όχι μόνο την επέτειο των διακοσίων ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης της Ανεξαρτησίας το 1821, αλλά και όλη τη διαδρομή του ελληνικού κράτους από την Επανάσταση μέχρι τώρα.

 

Μέχρι τη σημερινή Ελλάδα  που παρά  τις περιπέτειες, τις αντιφάσεις, τις παλινδρομήσεις είναι ένα μεγάλο success story.

Tags: Ομιλίες σε Συνέδρια | Ημερίδες | Εκδηλώσεις, 2021

Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

 

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην ημερίδα της ΕΣΗΕΑ «Δημοκρατία, Δεοντολογία, ΜΜΕ και Δημοσιογράφοι» στην ενότητα: «Πολιτικά Κόμματα, Ιδιοκτήτες ΜΜΕ και Δημοσιογράφοι- Η Διαφάνεια Θεμελιώδες Στοιχείο της Αξιοπιστίας»

 

Ευχαριστώ εσάς προσωπικά κα Αντιπρόεδρε, για την πρόσκληση, την Πρόεδρο της Ένωσης, όλη τη διοίκηση, και όλα τα μέλη. Είναι πολύ τιμητική η πρόσκληση αυτή και χαίρομαι γιατί μετέχω σε μία τράπεζα με τόσους εξαιρετικούς συνομιλητές και έναν θαυμάσιο συντονιστή, ο οποίος θα έρθει, όπως μας είπατε, όπου να ναι.

Θέλετε να σας πω λίγα λόγια για το θέμα; Γιατί αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο δεν έχει αρχή-μέση και τέλος. Είναι το σταυρικό πρόβλημα της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της πολυφωνίας, της ελευθερίας του Τύπου και ως εκ τούτου, έχουμε κάνει κατά καιρούς τεράστιες προσπάθειες να επιβάλλουμε θεσμικά, στο επίπεδο του συντάγματος και της νομοθεσίας, εγγυήσεις διαφάνειας, αλλά αυτές θα πω ευθαρσώς, ότι δεν έχουν λειτουργήσει, δεν έχουν ολοκληρωθεί, δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Tags: ΔιαφάνειαΟμιλίες σε Συνέδρια | Ημερίδες | Εκδηλώσεις, 2021