Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2014

Χαιρετισμός του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, 

στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ιδιοκτητών  Επαρχιακών Εφημερίδων

Κύριε Πρόεδρε της Ένωσης, κυρία Υπουργέ, κυρία και κύριε εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση, για την ευκαιρία να επισκεφθώ εδώ την έδρα των Γενικών Γραμματειών Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και για την ευκαιρία να θυμηθώ τη σχέση μου με τον Επαρχιακό Τύπο και τη θητεία μου ως υπουργού  Τύπου πριν από 22 χρόνια.

Ο Επαρχιακός Τύπος, ο Περιφερειακός με την ορθή έννοια του όρου, γιατί πρέπει να σεβόμαστε την πραγματικότητα των παλαιών Νομών, των εκλογικών Περιφερειών, των τοπικών κοινωνιών, συγκροτεί ένα πάρα πολύ σπουδαίο, αυθεντικό και εναλλακτικό δίκτυο ενημέρωσης. Έχει και τα δυο αυτά χαρακτηριστικά.

Είναι αυθεντικό, γιατί συνδέεται με τις μνήμες του τόπου, με τη συλλογική συνείδηση των τοπικών κοινωνιών, όχι μόνο που είναι παρούσες εκεί, αλλά και όλου του απόδημου δυναμικού κάθε περιοχής. Είναι πάρα πολλοί αυτοί που περιμένουν να πάρουν και να διαβάσουν την τοπική εφημερίδα, όχι για να πληροφορηθούν τις μεγάλες εξελίξεις στο παγκόσμιο σκηνικό, ούτε καν στο εθνικό, αλλά τους ενδιαφέρει πάρα πολύ και η τοπική κλίμακα, γιατί σε αυτή κρίνονται πάρα πολλά πράγματα. Και αναπτυξιακά. Όχι μόνο σε επίπεδο πολιτικό ή σε επίπεδο παραδόσεων και συνηθειών ή προσωπικών σχέσεων, που και αυτά είναι σημαντικά, αλλά και σε επίπεδο τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης: Απασχόλησης, επενδύσεων, ευκαιριών, εξελίξεων. Και αυτό σε πολλές περιοχές συνδέεται και με τη θρησκευτική ζωή και με την πολιτιστική δραστηριότητα και με την ακαδημαϊκή δραστηριότητα, γιατί είναι πολλές οι περιοχές που φιλοξενούν ακαδημαϊκές δραστηριότητες. Άρα, αυτό το στοιχείο πρέπει να διαφυλαχθεί.

 

Βεβαίως και η νοοτροπία των εκδοτών και των συντακτών των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης επηρεάζεται από τη γενική νοοτροπία, τη νοοτροπία της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αλλά σίγουρα υπάρχει μια απόσταση που σας επιτρέπει να είστε πιο γνήσιοι, πιο ψύχραιμοι και πιο ουσιαστικοί. Είστε ένας παράγοντας της πολιτικής ζωής, της κοινωνικής ζωής, της τοπικής δημοκρατίας και πρέπει να είστε και να λειτουργείτε και ως ένας παράγοντας του εκσυγχρονισμού, της ανάπτυξης, της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, της προώθησης των σημαντικών ανθρώπων, των κρυμμένων δυνάμεων της Περιφέρειας, οι οποίες ανήκουν στις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου που τόσο συχνά τις καλούμε να αναλάβουν το βάρος της νέας εποχής μετά το μνημόνιο, της επανόδου στην κανονικότητα, το βάρος του νέου μοντέλου παραγωγής και ανάπτυξης.

Βεβαίως, οι οικονομικές καταστάσεις ήταν πάντα δύσκολες. Δεν έγιναν δύσκολες για τα επαρχιακά Μέσα Ενημέρωσης από το 2010 και μετά. Η ύφεση, κατ’ αρχάς, είναι ένα φαινόμενο που δυστυχώς δεν το είχαμε συνειδητοποιήσει από το 2007. Άρα, στην πραγματικότητα, είναι η συνέπεια και η επίπτωση μιας βαθιάς διαρθρωτικής κατάστασης για την οποία φταίμε όλοι εμείς, αλλά και πολλοί που κρύβονται πίσω από εμάς.

Και όπως έχω πει πολλές φορές, όλα τα μεγάλα λάθη της Μεταπολίτευσης έχουν ψηφισθεί με δημοκρατικό πάθος και μεγάλες δημοκρατικές πλειοψηφίες. Μόνο που τώρα ο κόσμος ξέρει. Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ότι παρασύρθηκε από ανευθυνότητες και δημαγωγίες και επιπολαιότητες. Άρα, υπάρχει, πράγματι, μια τομή.

Η κρίση, λοιπόν, είναι πολύ παλιά. Δεν θεραπεύτηκε ούτε από το γεγονός ότι αυτό το κλασικό παραδοσιακό ισχυρό δίκτυο των επαρχιακών εφημερίδων συνδέθηκε με ραδιόφωνα, με τηλεοπτικούς σταθμούς, έγιναν συγκροτήματα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Παρέλαβα το 1993 ένα τεράστιο χρέος των επαρχιακών εφημερίδων. Ίσως ήταν η πιο ριζοσπαστική ρύθμιση που κάναμε εκείνη την εποχή. Όπως ριζοσπαστική ήταν και η ρύθμιση για τη νομοθετημένη κατανομή των διαφημιστικών προϋπολογισμών του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Μια μεγάλη πράξη διαφάνειας. Γιατί, φυσικά, διαφάνεια δεν είναι μόνο το site στο internet, είναι και πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις που πρέπει να κάνεις για να κτυπήσεις πρακτικές, οι οποίες ακολουθούνται χρόνια.

Βεβαίως, αντιμετωπίζουμε, πράγματι, μια πίεση, εδώ και καιρό, πριν την τρόικα, πριν το μνημόνιο, προκειμένου να μειωθούν τα λεγόμενα «διοικητικά βάρη» και το κόστος διαφόρων λειτουργιών. Και πρέπει να πείσεις με πολύ προσοχή και με επιχειρήματα ότι το κόστος αυτό λειτουργεί ανταποδοτικά και το όφελος τελικά είναι μεγαλύτερο. Αυτό αφορά όλο το φάσμα των θεμάτων που έθεσε ο Πρόεδρος της Ένωσης, γιατί στην πραγματικότητα αυτός είναι ο κοινός παρανομαστής.

Έχουμε κάνει βήματα. Πρέπει να μας βοηθήσετε και εσείς, μέσα από τη λειτουργία των τοπικών οικονομιών, μέσα από τη στάση των τοπικών επιμελητηρίων, των ενώσεων (των γεωργικών, των εμπορικών, των βιοτεχνικών) ώστε να υπάρχουν επιχειρήματα, τα οποία μας βοηθούν στην παρουσίαση μιας πραγματικής εικόνας για το πώς λειτουργεί η οικονομία μας. Γιατί θα πάψει να υπάρχει –ελπίζω πολύ σύντομα- αυτή η κατάσταση της μεγάλης δυσπιστίας απέναντι στη χώρα και των στερεοτύπων των ιδεολογικών, των συντηρητικών που κυριαρχούν διεθνώς και στην Ευρώπη, γιατί αυτοί είναι οι συσχετισμοί των δυνάμεων, παρά τα επιφαινόμενα, που επιβάλλουν λεπτομέρειες στους όρους μιας δανειακής σύμβασης, γιατί αυτό είναι το μνημόνιο. Και οι επιλογές θα είναι δικές μας επιλογές. Οι στόχοι θα είναι συμφωνημένοι και πρέπει να είναι συμφωνημένοι μέσα σε μια νομισματική ζώνη και σε μια οικονομική ένωση.

Άρα, θα μπούμε σε μια νέα εποχή, την οποία πρέπει να διαχειριστούμε για  το δικό μας εθνικό, οικονομικό και αναπτυξιακό όφελος και για το όφελος της Περιφέρειας.

Από εκεί και πέρα, εσείς ξέρετε πάρα πολύ καλά, η καθεμία και ο καθένας από εσάς, επειδή είστε παράγοντες και είστε και φορείς μιας εξουσίας τοπικής, πώς θα διαχειριστείτε με τον καλύτερο τρόπο την εξουσία αυτή. Γιατί ο λαός εκφράζεται, ο λαός εκφράζεται αυθεντικά στις εκλογές, αλλά υπάρχουν στρώματα διαμεσολάβησης, τα οποία πολλές φορές δημιουργούν αντικατοπτρισμούς, διαθλάσεις, αλλοιώσεις. Και εσείς πρέπει, επειδή είστε ένα αυθεντικό και εναλλακτικό δίκτυο ενημέρωσης, να προστατεύετε αυτή τη σχέση του πολίτη με την πραγματικότητα και με την ικανότητά του να αντιδρά ψύχραιμα με προοπτική και εν γνώσει των συνεπειών κάθε επιλογής.

Με αυτές τις σκέψεις, θέλω πραγματικά από καρδιάς να σας χαιρετίσω, να εκφράσω την ικανοποίησή μου, γιατί είχα την ευκαιρία, μετά από τόσα χρόνια, να απευθυνθώ ξανά στην Ένωση, με την οποία έχω δεσμούς, να σας ευχηθώ καλή επιτυχία. Θα παραμείνει ο κ. Καρύδης, ο οποίος παρακολουθεί τα θέματα αυτά εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Εγώ παρίσταμαι και υπό την κυβερνητική μου ιδιότητα και όλα αυτά που είπατε θα τα μεταφέρω στους υπουργούς, θα τα συζητήσω με τον Πρωθυπουργό. Η κυρία Βούλτεψη θα το κάνει αυτό με τον καλύτερο τρόπο ως αρμόδια υπουργός. Θα έχω, λοιπόν, και τη συνέχεια της συζήτησής σας.

Από τη δική μου παρουσία, αυτό που ήθελα να προκύψει είναι αυτός ο προβληματισμός για το μέλλον της χώρας και για το μέλλον του δικού σας ρόλου, ο οποίος είναι πάντα πολύ σημαντικός. Καλή συνέχεια.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΔιαφάνειαΣυνταγματική Πολιτική | Αναθεώρηση του ΣυντάγματοςΠολιτικές Ομιλίες, 2014Ομιλίες σε Συνέδρια | Ημερίδες | Εκδηλώσεις, 2014