Νέα Υόρκη, 23 Σεπτεμβρίου 2014

Ομιλία Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα


Κύριε Πρόεδρε,
Κύριε Γενικέ Γραμματέα,
Εξοχότητες,
Κυρίες και κύριοι,

Επιτρέψτε καταρχάς να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα για τη διοργάνωση και τη φιλοξενία της «Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα 2014». Η σημερινή συνάντηση αποτελεί ορόσημο στην πορεία προς το Παρίσι. Μας παρέχει την ευκαιρία να διατηρήσουμε τη δυναμική και να αξιοποιήσουμε το έργο που έχει ήδη συντελεστεί προς την επίτευξη μιας φιλόδοξης και νομικά δεσμευτικής συμφωνίας το επόμενο έτος προκειμένου να διατηρήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς °C.

Στην Ελλάδα, στόχος μας για προφανείς ιστορικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς λόγους, είναι να διασφαλίζουμε την υιοθέτηση ενεργειακών και κλιματικών πολιτικών που να ενισχύουν την ανάπτυξη και παράλληλα να ανταποκρίνονται στην κλιματική πρόκληση, μειώνοντας, ταυτόχρονα, τις υψηλές τιμές και το κόστος της ενέργειας. Η δράση για το κλίμα συνιστά ένα αναπόφευκτο και απαραίτητο βήμα τόσο για την οικονομική ανάκαμψη όσο και για τη δημιουργία ενός βιώσιμου περιβάλλοντος.

Στην περιοχή μας εμφανίζονται ιδιαίτερα περιβαλλοντικά ζητήματα, τα οποία, σε μεγαλύτερη κλίμακα, αποτελούν ολοένα και σημαντικότερες προκλήσεις και, στην πραγματικότητα, απειλές για τον πλανήτη. Καμία χώρα, ανεξαρτήτως μεγέθους, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μεμονωμένα αυτές τις προκλήσεις. Η ανάγκη ανάληψης συλλογικής δράσης, σε όλα τα επίπεδα, είναι επιτακτική.

Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή μαζί με τα άλλα 27 κράτη-μέλη με βάση τους στόχους “20-20-20”.

Η Ελλάδα υποστηρίζει τις Προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Πλαίσιο 2030.

Η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε., κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2014, συνέχισε να εστιάζει τη δράση της στην αποδοτική χρήση της ενέργειας, καθώς και στους τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, πρωτίστως, τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης είναι αποτελεσματικά εργαλεία πολιτικής που στοχεύουν στη μείωση των υψηλών τιμών της ενέργειας που βαραίνουν τους καταναλωτές. Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται μόνο για την οικονομική διάσταση της ενεργειακής απόδοσης αλλά και για τον τρόπο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Η έμφαση που δίδεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε περισσότερο τους σημαντικούς πόρους της Ευρώπης και να προωθήσουμε την περιφερειακή συνεργασία.

Σε αυτό πλαίσιο, επιτρέψτε μου να αναφερθώ στο τεράστιο δυναμικό αιολικής και ηλιακής ενέργειας των ελληνικών νησιών, το οποίο θα μπορούσε να τροφοδοτήσει με ενέργεια πολλές περιοχές και έτσι να συμβάλει στον συνολικό στόχο της ΕΕ όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επιπλέον, θα ήθελα να τονίσω τη σημασία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών ως βασικού μηχανισμού της Στρατηγικής “Ε.Ε. 2030”. Μολονότι αυτός ο μηχανισμός δεν είναι τέλειος, έχει αποδειχτεί ένα σημαντικό εργαλείο που έδωσε νέα ώθηση στις προσπάθειες για την επιτυχή καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την πρωτοβουλία για την «Τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα» και εγκρίνει την ανάδειξή του ως μία από τις συνεργατικές δράσεις αυτής της Συνόδου Κορυφής.

Κύριε Πρόεδρε,

Η Διάσκεψη της Βαρσοβίας έδειξε τον δρόμο στις Κυβερνήσεις, προκειμένου εκείνες να εργαστούν προς την εκπόνηση ενός σχεδίου κειμένου. Επιθυμία μας είναι, κατά τη σημερινή συνάντηση, να καταλήξουμε σε λύσεις, εξέλιξη που θα είναι καταλυτικής σημασίας για την επίτευξη μιας παγκόσμιας, φιλόδοξης και νομικά δεσμευτικής συμφωνίας για το κλίμα στο Παρίσι τον επόμενο χρόνο.

Όντας πεπεισμένος ότι όλοι συμφωνούμε ότι πρόκειται περί μίας επιτακτικής προτεραιότητας, είμαι αισιόδοξος για την επιτυχή έκβαση του κοινού μας εγχειρήματος.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε».

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΣυνταγματική Πολιτική | Αναθεώρηση του ΣυντάγματοςΠεριβάλλον | Οικολογία | Πράσινη ανάπτυξηΕξωτερική ΠολιτικήΠολιτικές Ομιλίες, 2014Ομιλίες σε Συνέδρια | Ημερίδες | Εκδηλώσεις, 2014