Τρίτη, 6 Μαΐου 2014

Παρέμβαση Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥπΕξ Ευ. Βενιζέλου στη 2η Σύνοδο της Επιτροπής Συνεργασίας Ελλάδας – Η.Α.Ε.

Υψηλότατε, κύριοι Υπουργοί, αξιότιμα μέλη των αντιπροσωπειών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ελλάδας.


Υποδέχομαι με ιδιαίτερη χαρά στην Ελλάδα, στην Αθήνα την Αυτού Υψηλότητα, τον Σεΐχη Abdullah Bin Zayed Al Nahyan ένα στενό και καλό φίλο, με τον οποίον είχαμε ήδη κατ’ ιδίαν μία ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα συνομιλία.


Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας αυτής, διαπιστώσαμε για μία άλλη φορά, τη συναντίληψη, τη ταύτιση, θα έλεγα που έχουμε σε όλα τα κρίσιμα θέματα της διεθνούς πολιτικής. Είχαμε την ευκαιρία τόσο στη κατ΄ιδίαν συζήτησή μας, όσο και στη συνάντηση των δύο πολιτικών αντιπροσωπειών, να διαπιστώσουμε, πριν από λίγο, πόσο στενές είναι πλέον οι σχέσεις των δύο χωρών σε όλους τους τομείς. Οι πολιτικές, οικονομικές, πολιτιστικές και οι αμυντικές μας σχέσεις. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ελλάδα μας συνδέει μία εταιρική πραγματικά σχέση.


Αξιοποιώ την ευκαιρία αυτή να καλωσορίσω και δημόσια, θερμά όλα τα μέλη της εμιρατινής αντιπροσωπείας. Υψηλότατε, η κάθε μία από τις χώρες μας τα τελευταία χρόνια είχε να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις. Ήδη έχει διαφανεί πλέον ότι και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν τις διαφορετικές τους προκλήσεις με επιτυχία και ίσως αυτός να είναι ένας πολύ σημαντικός κοινός παρονομαστής.

Όπως γνωρίζω, γιατί είχα τη τιμή να επισκεφθώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δύο φορές υπό προηγούμενες Υπουργικές μου ιδιότητες, η χώρα σας είχε θέσει ως στόχο τη διαφοροποίηση της οικονομίας της, ώστε αυτή να μην εξαρτάται πλέον αποκλειστικά από τις ενεργειακές πηγές της χώρας. Ήδη η διαφοροποίηση αυτή έχει επιτευχθεί σε βαθμό που ακόμη και στον τομέα της ενέργειας. Τα Εμιράτα να είναι σήμερα μία από τις πρωτοπόρες χώρες παγκοσμίως στον τομέα της αξιοποίησης εναλλακτικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.


Η Ελλάδα όπως γνωρίζετε, είχε να αντιμετωπίσει τη δική της πολλαπλή κρίση, δημοσιονομική, διαρθρωτική, τελικά κοινωνική και τώρα χάρις στις θυσίες του ελληνικού λαού, χάρις στο γιγαντιαίο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων που ακολουθήσαμε, πετύχαμε για πρώτη φορά να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Μετά από 8 χρόνια ύφεσης, επανερχόμαστε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Κινούμαστε στο δημοσιονομικό μας έλλειμμα κάτω από το πανευρωπαϊκό όριο 3% του ΑΕΠ. Το πιο εντυπωσιακό δε, είναι ότι, πριν από λίγες ημέρες, πρώτη είδηση στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ήταν η επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές με το νέο πενταετές ομόλογο που εξέδωσε με ένα εντυπωσιακά καλό επιτόκιο, μετά από 4 χρόνια απουσίας από τις διεθνείς αγορές.


Έχω την εντύπωση όμως, ότι αυτό που πραγματικά μας φέρνει τόσο κοντά τις δύο χώρες, είναι ότι επιδιώκοντας να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής με τον πλέον επωφελή τρόπο για τους λαούς μας, αποζητούμε την εξωστρέφεια και πιστεύουμε σε μία πολιτική συνεργασιών που στηρίζεται στις αρχές της αμοιβαίας κατανόησης και του σεβασμού, της συνέπειας και της αξιοπιστίας, στο σεβασμό του άλλου.


Η Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με βαθιά προσήλωση σε αυτές τις αρχές, σφυρηλατήσαμε ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, πάνω στο οποίο οικοδομήσαμε τις στενές πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές μας σχέσεις και επάνω στο έδαφος αυτό αναπτύσσουμε τις πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσουμε σήμερα, οι οποίες είναι εξαιρετικά σημαντικές. Χειροπιαστές και σημαντικές.


Αυτό το κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης και η εταιρική μας σχέση σφυρηλατούνται στην πράξη και αποδίδουν αποτελέσματα. Έχουμε πολύ στενή συνεργασία, βεβαίως, και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, ιδίως στο επίπεδο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, θέλω δε να θεωρείτε την Ελλάδα ως έναν πρεσβευτή σας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ.


Έχουμε πυκνές πολιτικές διαβουλεύσεις και διαπίστωσα για μια ακόμη φορά σήμερα πως αυτές οι διαβουλεύσεις αποδίδουν πρακτικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς. Ήδη διαθέτουμε το ασφαλές και στέρεο νομικό πλαίσιο για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών μας σχέσεων, καθώς έχουμε πλέον μια συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας και σήμερα προχωράμε στην υπογραφή της συμφωνίας για την προώθηση και την προστασία των επενδύσεων.


Υψηλότατε, είναι πραγματικά μεγάλη μου τιμή να συμπροεδρεύω με εσάς, μια τόσο γνωστή και σημαντική διεθνή προσωπικότητα και έναν τόσο αγαπητό φίλο, της σημερινής συνεδρίασης της Μικτής Επιτροπής Συνεργασίας Ελλάδος – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.


Χαίρομαι γιατί μοιραζόμαστε, σήμερα οι δυο μας, ως συμπρόεδροι της συνάντησης αυτής, τη βαθιά ικανοποίηση για την αλματώδη πρόοδο που σημειώθηκε στις διμερείς μας σχέσεις στο σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, που διέρρευσε από την πρώτη σύνοδο αυτής της Επιτροπής που είχε πραγματοποιηθεί την Αθήνα τον Ιανουάριο του 2012 έως σήμερα. Τότε είχε υπογραφεί μια σημαντική συμφωνία, η συμφωνία για τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού. Τώρα βλέπετε ότι υπογράφουμε πολλές συμφωνίες και στον ιδιωτικό τομέα αλλά και μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.


Επιτρέψτε μου, επίσης, να σας ευχαριστήσω δημόσια γιατί είχατε την καλοσύνη και την ευγένεια να προτείνετε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση, επίσης, στην Αθήνα. Έτσι μας διευκολύνατε λόγω του βεβαρημένου προγράμματος της Ελληνικής Προεδρίας παρότι και το δικό σας πρόγραμμα είναι εξαιρετικά βεβαρημένο, αλλά ενεργήσατε ως φίλος, δείχνοντας ότι πιστεύετε στη μεγάλη σημασία των διμερών μας σχέσεων. Είναι αυτό μια ευκαιρία να γιορτάσουμε μαζί εδώ την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την 5η ιστορικά μετά την ένταξη της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές κοινότητες το 1981.


Σήμερα, Υψηλότατε, θα υπογράψουμε ή θα μονογραφήσουμε έξι συνολικά συμφωνίες και μνημόνια κατανόησης. Χαίρομαι, λοιπόν, γιατί το έργο που έχει παραχθεί είναι πάρα πολύ πλούσιο. Έτσι έχουμε μπροστά μας πολλές καινούργιες προκλήσεις γιατί πρέπει να εφαρμόσουμε όλα αυτά που θα υπογράψουμε σήμερα.


Επιτρέψτε μου, πέρα από όσα μνημόνευσα για τη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας, για τη συμφωνία προστασίας των επενδύσεων, για τις εταιρικές συμφωνίες που θα υπογραφούν σε ένα επίπεδο business to business, να αναφερθώ ιδιαιτέρως στις βάσεις της στενής πολιτιστικής μας συνεργασίας, με το μνημόνιο για την πολιτιστική συνεργασία που θα υπογραφεί σήμερα.


Ξέρω ότι αναπτύσσετε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ιδίως στο Abu Dhabi, ένα γιγαντιαίο, φιλόδοξο, εντυπωσιακό πρόγραμμα πολιτιστικών υποδομών σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, όπως για παράδειγμα με το Λούβρο. Ελπίζω στο μέλλον να έχουμε την ευκαιρία να ετοιμάσουμε στην επικράτεια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και το παράρτημα ενός ελληνικού μουσείου, προκειμένου να συμβολίσουμε έτσι με πολύ πρακτικό τρόπο τη φιλία μας, τη συνεργασία μας, αλλά θα έλεγα και το κοινό πολιτιστικό υπόβαθρο που μας ενώνει.
Ιδιαίτερα θέλω να μνημονεύσω, επίσης, και τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο υπουργείων άμυνας αναπτύσσονται ραγδαία και έτσι, σήμερα, θα υπογραφούν τρεις νέες συμφωνίες.


Χαίρομαι, επίσης, γιατί έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία και στον τομέα της υγείας, αυτό συμβολίζει και η παρουσία δίπλα μου του Έλληνα Υπουργού Υγείας, του κυρίου Γεωργιάδη, τον οποίο και ευχαριστώ.


Υψηλότατε, θεωρώ ότι αυτή η 2η Σύνοδος της Μεικτής Επιτροπής Συνεργασίας Ελλάδας –Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ήταν εντυπωσιακά επιτυχής. Είναι το επιστέγασμα μιας μεγάλης και συστηματικής προσπάθειας των εμπλεκομένων Υπουργών και στελεχών και των δύο πλευρών. Τους ευχαριστώ από καρδιάς.

Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλα ανεξαιρέτως τα μέλη των αντιπροσωπειών και να ευχηθώ η 3η Σύνοδος να συγκληθεί σύντομα, βεβαίως στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την φορά αυτή, και να έχει ακόμα πιο επιτυχές αποτέλεσμα.


Υψηλότατε, σας ευχαριστώ και σας παρακαλώ να λάβετε το λόγο.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΣυνταγματική Πολιτική | Αναθεώρηση του ΣυντάγματοςΕξωτερική ΠολιτικήΕλληνική ΠροεδρίαΠολιτικές Ομιλίες, 2014Ομιλίες σε Συνέδρια | Ημερίδες | Εκδηλώσεις, 2014