Αθήνα, 24 Απριλίου 2014

 

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σε εκδήλωση της

«Ελιάς – Δημοκρατική Παράταξη», των PES & PES Activists για τους Νέους

Χαίρομαι γιατί όπου πηγαίνω στην Ευρώπη, σε επίσημες ή σε ανεπίσημες συναντήσεις, διακυβερνητικές, ενωσιακές, ή απλά κομματικές του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, πάντα υπάρχει μια ομάδα δραστήρια, ενεργητική, ίσως και ενοχλητική μερικές φορές που είναι οι Pes Activists.

Χαίρομαι κάθε φορά που τους συναντώ, συναντώ πολύ γνωστά πρόσωπα, αλλά και άγνωστα, νέα πρόσωπα, καθαρά, τα οποία νομίζω ότι αποτυπώνουν αυτό που θέλουμε να κάνουμε και εδώ στην Ελλάδα με την Ελιά και με το ψηφοδέλτιο της Ελιάς.

Το ψηφοδέλτιο της Ελιάς, που το παρουσιάσαμε πρώτοι με ένα καθαρό τρόπο, γιατί προσωποποιεί και εκπροσωπεί την αντίληψή μας για την Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη, για το ήθος και το ύφος της συνεργασίας, έχει και ανθρώπους μεγαλύτερους σε ηλικία απ’ ό,τι τα ηλικιακά όρια των Pes Activists.  Όμως θεωρώ ότι στο σύνολό του το ψηφοδέλτιο της Ελιάς και οι 42, από πλευράς ποιότητας, αισθητικής, αντιλήψεων, πολιτικού λόγου, προοπτικής, ανήκουν στους PesActivists και όσοι δεν είναι νέοι, μπορεί να είναι επίτιμα μέλη των Pes Activists.

Και χαίρομαι πραγματικά γιατί στην πράξη, τώρα που οι υποψήφιοί μας κυκλοφορούν σε όλη τη χώρα, σε όλους τους κοινωνικούς χώρους, σε όλες τις περιοχές, φαίνεται ότι μπορούν να μιλήσουν με ένα τρόπο γνήσιο, αυθεντικό, αποκτούν δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες και έτσι μεταφέρουν το μήνυμά μας: Tο μήνυμα της συνεργασίας της κεντροαριστεράς της ευθύνης, το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το μήνυμα του υποψηφίου μας για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Μάρτιν Σουλτς με ένα πολύ αποτελεσματικό τρόπο και τους ευχαριστώ πραγματικά γι’ αυτό.

 

Είχαμε άλλωστε τη δυνατότητα, πριν λίγες μέρες, να παρουσιάσουμε τις βασικές προγραμματικές προτάσεις της Ελιάς. Προτάσεις απλές, επιγραμματικές, πίσω από τις οποίες όμως υπάρχει πολύ μεγάλη δουλειά, επεξεργασία, τεκμηρίωση. Και αυτές οι προγραμματικές θέσεις της Ελιάς για την Ευρώπη, για το κράτος, για την κοινωνική αλληλεγγύη, για την ανάπτυξη, για την απασχόληση, για την αντιμετώπιση -τη ριζική και αποτελεσματική- της ανεργίας των νέων, που είναι το μεγαλύτερο  πρόβλημα στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, αυτές οι προτάσεις έρχονται να προστεθούν στις προγραμματικές προτάσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Φίλες και φίλοι, είναι ιστορική  υποχρέωση δική μας, των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, να παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση για την Ευρώπη. Να πούμε πρακτικά και συγκεκριμένα, όχι στην Ευρώπη της λιτότητας, της ανεργίας, της στασιμότητας, να δώσουμε μια απάντηση στη συνολική κρίση του Ευρωπαϊκού μοντέλου, που είναι κρίση του ευρωπαϊκού μοντέλου ανάπτυξης, του μοντέλου του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, που είναι κρίση των ευρωπαϊκών δημοκρατικών θεσμών, που είναι κρίση της ίδιας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Και γι’ αυτό βγαίνουν στην επιφάνεια παλιά και καινούργια ρεύματα, βγαίνει στην επιφάνεια ένας επικίνδυνος συντηρητισμός, ακόμη και όταν εμφανίζεται με την προβιά ενός δήθεν αριστερού ριζοσπαστισμού.

Είναι καθήκον δικό μας, των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, να αναζωπυρώσουμε την Ευρώπη των αξιών. Να μιλήσουμε ξανά για τα απλά και θεμελιώδη: για την Ευρώπη της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των δικαιωμάτων, της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, για την Ευρώπη του πολιτισμού, της ισονομίας, της ανεκτικότητας, για την Ευρώπη που έχει συνείδηση της ιστορίας.

Είχα την ευκαιρία, πριν από λίγες μέρες, εκπροσωπώντας την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μιλήσω στην τελευταία πανηγυρική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή την επέτειο για την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια.

Ήταν αυτό μια ευκαιρία προκειμένου να διατυπώσουμε το σημερινό ευρωπαϊκό όραμα, για μια Ευρώπη που έχει συνείδηση της ιστορίας και δεν επαναπαύεται σε αντιλήψεις οι οποίες ξεκινούν από τη βάση ότι τίποτα δεν θα πάει πίσω. Τίποτα πια δεν θα γίνει όπως παλιά, δηλαδή επικίνδυνο.

Είναι εντυπωσιακό να θυμηθούμε ή να μάθουμε, ότι αυτή η αντίληψη ότι ποτέ δεν πρόκειται να γίνει πόλεμος, για παράδειγμα, κυριαρχούσε και το 1914 στην Ευρώπη. Το best seller της εποχής ήταν ένα βιβλίο που εξηγούσε γιατί δεν πρόκειται να γίνει ποτέ πόλεμος στην ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς η οικονομική συνεργασία και τα συνδεδεμένα συμφέροντα δεν θα αφήσουν ποτέ να γίνει ένας πόλεμος στην Ευρώπη. Και λίγους μήνες μετά ξέσπασε ο μεγάλος πόλεμος με τα εκατομμύρια των νεκρών.

Είναι λοιπόν δική μας υποχρέωση να προωθήσουμε μια νέα ολοκληρωμένη αφήγηση για την Ευρώπη, για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Αυτό σημαίνει ριζοσπαστικές αλλαγές, στους ίδιους πόρους, στην πραγματική αλληλεγγύη. Αυτό σημαίνει οριστική υπέρβαση της δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής κρίσης.

Αλλά σημαίνει και πολλά πράγματα για την Ευρώπη ως πολιτική οντότητα. Για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να παρακολουθεί τις κρίσεις που είναι ανοιχτές στην περιοχή της, γιατί την αφορούν πρωτίστως αυτή. Όσο και εάν το πρόβλημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας είναι ιστορικά ένα ευρωατλαντικό πρόβλημα.

Και αναφέρομαι στα τεράστια και πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα. Στην Ουκρανία, στη Συρία, στη Μέση Ανατολή, στην Αίγυπτο, παντού στην περιοχή μας και ανατολικά και νότια.

Και φυσικά η δική μας πρόταση είναι μια πρόταση πολιτική. Δεν θέλουμε να είναι εγκλωβισμένη στην γραφειοκρατική αντίληψη των Βρυξελλών.

Στις ευρωπαϊκές εκλογές, το λέγαμε εδώ με την Αναπληρώτρια Γραμματέα, διαμορφώνονται πανευρωπαϊκοί συσχετισμοί. Είναι σκληρή η μάχη ανάμεσα στα δυο μεγάλα πολιτικά κόμματα, τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα.

Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Συνεργαζόμαστε σε μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και εθνικής ευθύνης με τη Ν.Δ. Για σκεφτείτε όμως  ότι τώρα κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές ως μέλη δυο αντίπαλων μεγάλων ευρωπαϊκών κομμάτων.

Η Ν.Δ. κατεβαίνει με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και εμείς κατεβαίνουμε ως Ελιά, αλλά και ως ΠΑΣΟΚ με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Οι διαφορές όσο κι αν νομίζει κανείς ότι δεν υπάρχουν, υπάρχουν. Είναι πολύ σημαντικές. Συγκροτούν δυο διαφορετικές φιλοσοφίες για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία οι προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις, οι πρακτικά και ουσιαστικά προοδευτικές, όχι οι ρητορικά προοδευτικές στην Ευρώπη, να είναι η πρώτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία να κερδίσουμε όχι μόνο την μάχη των δημοσκοπήσεων πανευρωπαϊκά, ως Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά την μάχη των εκλογών και να είναι η δική μας Κοινοβουλευτική Ομάδα η πρώτη στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτή που θα υποδείξει τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα επηρεάσει καταλυτικά τελικά την θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Γιατί φυσικά τώρα διαμορφώνεται η μια όψη των ευρωπαϊκών συσχετισμών, αυτή που αφορά το Κοινοβούλιο και ορισμένα Κοινοτικά όργανα.

 Υπάρχει πάντα μια σκληρή διακυβερνητική όψη, υπάρχουν οι συσχετισμοί των εθνικών στρατηγικών, των πάγιων κρατικών συμφερόντων μέσα στην Ευρώπη των 28 και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Έχει λοιπόν πολύ μεγάλη σημασία η μάχη που δίνουμε και που την δίνουμε στο όνομα ιδεών, αξιών, πεποιθήσεων και μιας ολοκληρωμένης αντίληψης για την Ευρώπη που σχετίζεται με την Ελλάδα και για μια Ελλάδα ξανά αυτοδύναμη και ουσιαστικά ισότιμη μέσα στην Ευρώπη.

Η επάνοδος στις αγορές, όσο και αν φαίνεται περίεργο, το γεγονός ότι οι αγορές αντέδρασαν θετικά και είπαν ότι η Ελλάδα είναι βιώσιμη ως κράτος και ως χρέος δίνοντας εντυπωσιακά χαμηλά επιτόκια και πολύ καλές αποδόσεις στο ομόλογό μας, είναι κάτι που αφορά όλες τις οικογένειες, όλους τους εργαζόμενους, όλους τους επιχειρηματίες, όλους τους ανέργους.

 Η ιστορία αυτή αφορά τα επιτόκια με τα οποία δανείζονται οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις. Τα επιτόκια με τα οποία θα γίνουν οι επενδύσεις. Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Θα δοθεί απάντηση στην αγωνία και το άγχος του άνεργου νέου. Στην αγωνία και το άγχος του μεσήλικα εργαζόμενου που δεν θέλει ν’ απολυθεί. Στην αγωνία και το άγχος του μικρομεσαίου επιχειρηματία που αγωνίζεται να κρατήσει όρθια την επιχείρησή του και τις λίγες, συνήθως, θέσεις εργασίας που έχει, αλλά αθροιστικά στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δουλεύουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες.

 Έχει λοιπόν πολύ μεγάλη σημασία να τονίζουμε ότι όλα αυτά, η επάνοδος στις αγορές, το πρωτογενές πλεόνασμα που επιβεβαιώθηκε και επισημοποιήθηκε, δεν είναι αφηρημένες μαθηματικές έννοιες. Δεν είναι ένα παιχνίδι πολιτικών επιχειρημάτων. Είναι η ζωή μας. Είναι αυτό που συμβαίνει καθημερινά στην οικονομία και την κοινωνία.

  Φίλες και φίλοι, δίνουμε την μάχη των Δημοτικών, των Περιφερειακών εκλογών και των Ευρωπαϊκών φυσικά εκλογών. Θα υπάρξει μια συνδυαστική ερμηνεία του αποτελέσματος. Η στρατηγική της εφόδου του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του, των δεδηλωμένων συμμάχων του, που ανήκουν στην εθνικιστική συνωμοσιολογική ακροδεξιά, γιατί περί αυτού πρόκειται -αυτό το συνονθύλευμα που εμφανίστηκε στην Ευρώπη και Μεσοπολεμικά και ταυτίζεται με τις πιο σκοτεινές όψεις της ευρωπαϊκής ηπείρου- η στρατηγική λοιπόν εφόδου της ετερόκλητης αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης που λυπάται, στενοχωριέται, πάσχει, επειδή η χώρα βγαίνει από την κρίση και το μνημόνιο, πετυχαίνει το πλεόνασμα, πετυχαίνει την επάνοδο στις αγορές, αυτή η στρατηγική εφόδου, έχει αποτύχει από τα αποδυτήρια. Και βέβαια βλέπετε πώς όλα τα θέματα γίνονται μαντάρα. Βλέπετε με πιο καθαρό και απλό τρόπο η Ελιά παρουσίασε το δικό της ψηφοδέλτιο πριν από ένα και μήνα. Και τι σημαίνουν όλες οι δυσκολίες, το παρασκήνιο, οι συσχετισμοί, οι ζυμώσεις, οι αντιφάσεις. Η αδυναμία χειρισμού μεγάλων θεμάτων, ευαίσθητων θεμάτων. Χωρίς γνώση, χωρίς εμπειρία, χωρίς σοβαρότητα, χωρίς σύνεση, όπως είπα χθες.

 Το στοίχημα των εκλογών, φίλες και φίλοι, όπως θα προκύψει μέσα από τη συνδυαστική ερμηνεία του αποτελέσματος είναι η σταθερότητα. Όχι μια οποιαδήποτε σταθερότητα. Η κυβερνητική σταθερότητα, η σταθερότητα της κυβέρνησης εθνικής ανάγκης και εθνικής ευθύνης.

   Ο κρίσιμος παράγοντας είναι η Ελιά, είναι ο προοδευτικός πόλος. Σταθερότητα σημαίνει, ισχυρός προοδευτικός πόλος. Γιατί δεν θέλουμε απλά και μόνο μια πλειοψηφία και μια κυβέρνηση. Θέλουμε μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, με συνέπεια και με συνεπείς εφαρμοστές, που δεν παίζουν μεταξύ της μιας και της άλλης αντίληψης για την χώρα.

 Έχει πολύ μεγάλη σημασία να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια, τώρα που είμαστε ένα βήμα από την έξοδο. Αλλά αυτό θέλει συσχετισμούς εσωτερικούς, συσχετισμούς μέσα στη κυβέρνηση, γιατί έχουμε μια διαρκή ενδοκυβερνητική διαπραγμάτευση, για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε ολοκληρωμένα αυτό που θέλουμε, τώρα πια το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, με αποκατάσταση αδικιών, προσδοκιών, προοπτικών και επιπέδου ζωής.

  Υπάρχει και ένα άλλο στοίχημα που παίζεται στις εκλογές αυτές. Η ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης. Η πίεση για την κεντροαριστερά της ευθύνης. Δεν μπορεί να πει κάποιος, δεν έχει σημασία τι ψηφίζουμε, αρκεί να ψηφίσουμε προοδευτικά. Έχει σημασία να ψηφίσει κανείς προοδευτικά, υπεύθυνα, συγκεκριμένα, με προοπτική. Άρα κυβερνητική σταθερότητα, ολοκλήρωση της εθνικής στρατηγικής, ολοκλήρωσης της εθνικής ανάκαμψης και της εξόδου από την κρίση. Ενίσχυση του προοδευτικού πόλου, για να έχει η κυβέρνηση πρόσημο και ευαισθησία στην πολιτική της. Και βεβαίως στήριξη της μεγάλης προσπάθεια για την ενότητα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

 Για να το πω καθαρά, για όλα αυτά τα θέματα πολύ μικρή σημασία έχει ο τεχνητός και μικρός διπολισμός Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα πει ποιος θα είναι πρώτος; Δεν υπάρχει καν το πριμ του πρώτου κόμματος που υπάρχει στις βουλευτικές εκλογές.

Είναι κρίσιμος ο συνολικός συσχετισμός και κρισιμότερο απ’ όλα είναι η θέση της Ελιάς, της Δημοκρατικής Παράταξης, μέσα στο τοπίο των εκλογών και μέσα στην συνείδηση του εκλογικού σώματος, της ελληνικής κοινωνίας. Και επειδή μιλάω εκ μέρους των κομμάτων που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα που συνδιοργανώνει την εκδήλωση οι PES leaders, οι ηγέτες των κομμάτων που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, είναι ένα όργανο του κόμματος, το πιο σημαντικό πολιτικά. Θέλω να σας πω καθαρά, μ’ όλο τον σεβασμό στους φίλους, εταίρους, συντρόφους και συμμαχητές, ότι το ΠΑΣΟΚ μέσα στην Ελιά και την Δημοκρατική Παράταξη δεν κρύβεται, αλλά μάχεται. Είναι εδώ. Είναι παντού. Σε Ομοσπονδίες, Επιμελητήρια, Συλλόγους, Δήμους, Περιφέρειες και φυσικά στη συνείδηση των ψηφοφόρων που καλούνται να ψηφίσουν και στις ευρωπαϊκές εκλογές.

   Μ’ αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζω στην εκδήλωση, εύχομαι στις καλεσμένες μας και τους άλλους καλεσμένους μας από το PES να περάσουν καλά στην Αθήνα και να συμβάλουν στην πανευρωπαϊκή προεκλογική εκστρατεία. Και εύχομαι κυρίως στους 42 υποψηφίους μας της Ελιάς ν’ απολαύσουν αυτό που κάνουν, ν’ αγωνιστούν με πάθος και με κέφι και να έχουμε όλοι μαζί ένα αποτέλεσμα που όχι απλά και μόνο ανατρέπει τις δημοσκοπικές προβλέψεις, που αγωνίζονται με παλιά εργαλεία να καταλάβουν μια άλλη κοινωνία, αλλά να δώσουν μια προοπτική που αφορά και την χώρα και την Ευρώπη που θέλουμε. Γεια σας.

 

 

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΣυνταγματική Πολιτική | Αναθεώρηση του ΣυντάγματοςΕυρωπαϊκή ΈνωσηΚεντροαριστερά | Προοδευτικό ΚέντροΠολιτικές Ομιλίες, 2014Ομιλίες σε Συνέδρια | Ημερίδες | Εκδηλώσεις, 2014

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375