Αθήνα, 7 Απριλίου 2014

 Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε εκδήλωση με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές  της «Ελιάς – Δημοκρατική Παράταξη»

Θα σας πω δυο λόγια πολιτικά, πριν περάσουμε στο τεχνικό μέρος της συζήτησης, που έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Θέλω, κατ' αρχάς, να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τη Διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών που μας φιλοξενούν στη φιλική αυτή αίθουσά τους. Ο χώρος άλλωστε των μικρομεσαίων, ο χώρος των επαγγελματιών όπως και ο χώρος των βιοτεχνών, ο χώρος του μάχιμου επιχειρηματία που αγωνίζεται να επιβιώσει μέσα από την κρίση και να δώσει δουλειά και σε άλλους ανθρώπους -γιατί εκεί παίζεται και το πρόβλημα της απασχόλησης και της ανεργίας-  είναι καθοριστικός. Και οι δεσμοί μας με τους ανθρώπους αυτούς είναι ακατάλυτοι.

Το ψηφοδέλτιό μας, όπως το παρουσιάσαμε, με τα 42 νέα, στην ηλικία ή στην πολιτική στράτευση πρόσωπα, είναι το πραγματικό επιχείρημά μας. Το ψηφοδέλτιό μας, είναι αυθεντικό, ανανεωτικό, μάχιμο και φυσικά ενωτικό, ενιαίο, αξιόπιστο, αντιπροσωπευτικό.

Όπως όμως βλέπουμε όλοι, η χώρα δεν ασχολείται μόνον ή κυρίως με τις ευρωεκλογές, όσο ασχολείται, τρέχουν πολλά και σημαντικά ζητήματα. Πρώτον, γιατί παράλληλα με τις ευρωπαϊκές εκλογές, διεξάγονται δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, άρα υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον των τοπικών κοινωνιών για όλα όσα συμβαίνουν στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κι εμείς εκεί θέλουμε να εκφράζονται οι τοπικές κοινωνίες μ’ έναν τρόπο ελεύθερο, αυθεντικό, χωρίς χρίσματα, χωρίς κομματικές μικροεπιδιώξεις που στην πραγματικότητα υποτιμούν τους πολίτες.

Φυσικά έχουμε προτιμήσεις και στις δημοτικές και στις περιφερειακές εκλογές. Υπάρχουν προοδευτικά ψηφοδέλτια, υπάρχουν καταξιωμένα στελέχη που έχουν μια μεγάλη παρουσία ως Δήμαρχοι ή ως Περιφέρειες, νέοι άνθρωποι με ιδέες και προτάσεις.

 

Δεν είμαστε ουδέτεροι σε σχέση με τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές. Αναγνωρίζουμε την προτεραιότητα και το αποφασιστικό δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών. Αλλά χαιρόμαστε γιατί ο χώρος μας, η Δημοκρατική Παράταξη, η Κεντροαριστερά της ευθύνης, έχει τέτοιες επιδόσεις, μπορεί να δείξει τέτοια αποτελέσματα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και γιατί βλέπουμε -όλα τα δείγματα αυτό δηλώνουν- ότι θα έχουμε ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα ως χώρος, ως αντίληψη, ως προοδευτική παράταξη στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Πέρα όμως από αυτό, η χώρα την περίοδο αυτή, αγωνίζεται να ολοκληρώσει δύσκολες, οριστικές κινήσεις που τη φέρνουν στην έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο. Κάθε μέρα είναι σημαντική. Όπως είχα την ευκαιρία να πω χθες, σε μια μεγάλη συνέντευξη που έδωσα, κάθε μέρα πρέπει να συμβαίνει κάτι που κατοχυρώνει τα επιτεύγματα των Ελλήνων και των Ελληνίδων, που δείχνει ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο.

Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα τώρα κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα προς την κανονικότητα, μέσα από τη σταδιακή και προστατευμένη επάνοδο στις αγορές. Είτε το θέλουμε είτε όχι, η συμμετοχή μιας χώρας στις διεθνείς αγορές είναι στοιχείο κυριαρχίας, είναι στοιχείο ανεξαρτησίας. Και είναι σημαντικό να μας αποτιμήσουν οι αγορές επιτέλους, για να κλείσουν πολλά στόματα που κάνουν αρνητικά σχόλια χωρίς λόγο, ή δε σέβονται όσο πρέπει τον αγώνα και την αγωνία των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Αυτό λοιπόν συμβαίνει, συντελείται τώρα.

Όμως για μας, το βασικό θέμα τώρα είναι το ψηφοδέλτιο και οι ευρωεκλογές. Είναι κρίμα που δεν ασχολούμαστε με την Ευρώπη όσο θα έπρεπε. Γιατί το μέλλον της χώρας μας, η μεταμνημονιακή Ελλάδα, η Ελλάδα μετά την κρίση, η Ελλάδα που αποκτά ξανά τα ίσα δικαιώματά της μέσα στην Ευρώπη, η Ελλάδα που θέλει να είναι και θα είναι εθνικά ανταγωνιστική -σε πολύ μεγάλο βαθμό- εξαρτάται από αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες.

Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να μετέχουμε στη διαμόρφωση των πανευρωπαϊκών συσχετισμών. Οι συσχετισμοί αυτοί ως ένα βαθμό είναι συσχετισμοί που αφορούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα. Σε πολύ μεγάλο βαθμό αφορούν τα κράτη και τις κυβερνήσεις, είναι διακρατικοί και διακυβερνητικοί συσχετισμοί.

Αλλά και το Κοινοβούλιο παίζει τεράστιο ρόλο στην επιλογή του νέου Προέδρου και της νέας σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη διαμόρφωση μεγάλων πολιτικών, όπως αυτές που αφορούν το κοινωνικό κράτος, τους ίδιους πόρους της Κοινότητας, τον κοινοτικό προϋπολογισμό δηλαδή, τα δικαιώματα, το κράτος δικαίου στην Ευρώπη, τις αξίες της Ευρώπης και φυσικά όλο το πλαίσιο μέσα στο οποίο στην πραγματικότητα κρίνεται η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα.

Έχει λοιπόν πολύ μεγάλη σημασία εμείς, που εκπροσωπούμε εδώ στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, να δώσουμε τη μάχη το όνομα στων ιδεών των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, να θυμίσουμε ξανά τι προτείνουν οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές για μια άλλη Ευρώπη.  Για μια Ευρώπη που δεν είναι καθηλωμένη στη λιτότητα και την ανεργία, αλλά για μια Ευρώπη που ξαναβρίσκει τις αξίες της και μπορεί να εμπνεύσει τη νέα γενιά της.

Το μεγαλύτερο επιχείρημα που έχουμε, γιατί όλα έχουν χάσει την αξία τους και τη λάμψη τους, δυστυχώς, είστε εσείς οι ίδιοι, τα πρόσωπά σας. Το γεγονός ότι έχουμε στο ψηφοδέλτιο 42 πειστικά πρόσωπα, άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, ανθρώπους που έχουν τεράστια εμπειρία στα ευρωπαϊκά πράγματα ή νέους, που θέλουν ν’ ασχοληθούν με την Ευρώπη και με τη χώρα και να πουν το λόγο τους, τον πρωτότυπο. Ανθρώπους της παραγωγής, άντρες και γυναίκες, που βρίσκονται μέσα στη δουλειά και με τα χέρια τους και τον αγώνα τους παράγουν εθνικό προϊόν στη γεωργία, την κτηνοτροφία, στη μεταποίηση, στις υπηρεσίες, επιστήμονες που συγκροτούν το εθνικό διανοητικό κεφάλαιο, που είναι το μεγάλο ατού της χώρας. Αυτούς έχουμε στο ψηφοδέλτιο.

Και πρέπει να σας πω ότι νιώθω υπερήφανος που εσείς μας εκπροσωπείτε. Και ασφαλής, γιατί βλέπω η παράταξη, η ΕΛΙΑ, η Δημοκρατική Παράταξη, αυτό το μεγάλο εγχείρημα που κάνουμε, στο οποίο θα έρθουν αναγκαστικά και άλλοι και θα μας βρουν καθ’ οδόν, βρίσκεται σε πάρα πολύ καλά χέρια σ’ αυτή την καθοριστική μάχη των ευρωεκλογών.

Τιμώ και σέβομαι τη δική σας απόφαση και πρωτοβουλία να στρατευθείτε σ’ αυτή την υπόθεση γιατί, όπως είπα κι εχθές και στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου, η καθεμιά και ο καθένας από σας, θα μπορούσε να έχει κάνει άλλες επιλογές. Να μείνει στο σπίτι του, ν’ ασχοληθεί με τις δημοτικές ή περιφερειακές εκλογές, ή να «φλερτάρει» με άλλους τρόπους πολιτικής έκφρασης, που δεν έχουν σχέση με τα βάρη του παρελθόντος.

Αλλά εδώ δίνεται η μάχη της χώρας, της σταθερότητας, των προοδευτικών πραγματικά λύσεων, των πρακτικών λύσεων, των υπεύθυνων αποφάσεων, με κόστος, με φθορά. Και το ότι πολιτικά αθώοι άνθρωποι χωρίς παρελθόν, χωρίς ευθύνη, μετέχουν σε αυτή τη διαδικασία, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι ηθικά σημαντικό.

Είναι αυτή η ηθική της Δημοκρατικής Παράταξης και η ηθική της συνεργασίας μας όλων των κομμάτων και των κινήσεων που στην πραγματικότητα αποτυπώνεται στα δικά σας πρόσωπα και στη δική σας συμμετοχή.

Αυτό πρέπει να το δείξουμε όμως. Πρέπει να το δείξουμε στις επαφές με τον κόσμο, σε όλες τις περιοχές, σε όλες τις πόλεις, σε όλες τις γειτονιές, σε μια μάχη ιδεών, πολιτικών απόψεων, σε μια μεγάλη συζήτηση με την κοινωνία την ελληνική. Πρέπει να το δείξουμε στα Μέσα Ενημέρωσης, στο διαδίκτυο.

Πάρτε πάνω σας αυτή την υπόθεση, είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα, για όλους μας, να μιλήσουμε με άλλον τρόπο, με άλλο ύφος, με άλλους όρους.

Και χαίρομαι γιατί τα πρώτα δείγματα που βλέπω, είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά και θέλω να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω και να σας παροτρύνω να κινηθείτε προς την κατεύθυνση αυτή. Γιατί εσείς δίνετε τη δυναμική που χρειάζεται η ΕΛΙΑ, η Δημοκρατική Παράταξη, αλλά και η χώρα τώρα που σηκώνεται, μετά από 4 χρόνια βαριάς κρίσης και δύσκολων περιστάσεων που έζησαν και ζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό οι Ελληνίδες και οι Έλληνες.

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΣυνταγματική Πολιτική | Αναθεώρηση του ΣυντάγματοςΕυρωπαϊκή ΈνωσηΠΑ.ΣΟ.ΚΠολιτικές Ομιλίες, 2014Ομιλίες σε Συνέδρια | Ημερίδες | Εκδηλώσεις, 2014

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375