Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2013   

Χαιρετισμός Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού Re-Think Athens

 

Κύριε Πρωθυπουργέ, κυρίες και κύριοι,

Παρά την κρίση, η Ελλάδα και κυρίως οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δικαιούνται να ονειρεύονται, να σχεδιάζουν το μέλλον, να αισιοδοξούν, να ελπίζουν, να αγωνίζονται. Η Ελλάδα θα ξεπεράσει τα προβλήματά της και ως τούτου έχει πολύ μεγάλη σημασία να αναδεικνύουμε την εκδοχή της αισιόδοξης και δημιουργικής πατρίδας. Και χαίρομαι γιατί αυτό γίνεται για το ταλαιπωρημένο και υποβαθμισμένο κέντρο της Αθήνας.

Συγχαίρω από καρδιάς το Ίδρυμα Ωνάση, τη διοίκησή του, τον πρόεδρό του και την υπεύθυνη του σχεδίου γιατί κάθε μεγάλο έργο χρειάζεται πριν από όλα, μία καθαρή ιδέα.  Έναν επίμονο καταλύτη που με την παρουσία του και την ευεργετική του πίεση να κινητοποιεί όλες τις αναγκαίες δυνάμεις. Και εδώ οι δυνάμεις αυτές είναι φυσικά δημόσιες, κρατικές, αλλά είναι και δυνάμεις της Κοινωνίας των Πολιτών. Και χαίρομαι γιατί ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων μας έδειξε σήμερα τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

Χρειάζεται όμως και η συναίνεση της κοινωνίας, χρειάζεται φυσικά η ενεργός συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χρειάζεται η εμπλοκή των ίδιων των πολιτών, καθώς και τεχνική επιστημονική υποστήριξη υψηλού επιπέδου. Ο διεθνής διαγωνισμός και η ευρωπαϊκή συνεργασία τα εγγυώνται όλα αυτά με τον καλύτερο τρόπο.

Μπορεί να λυπούνται άλλοι συμμετέχοντες του διαγωνισμού που δεν είχαν την τιμή του πρώτου βραβείου, αλλά από την άλλη μεριά είναι σημαντικό το γεγονός ότι μία διεθνής ομάδα έρχεται να δουλέψει εδώ, στο κέντρο  της Αθήνας, και να ενστερνιστεί την ελληνικότητα. Μόνο που επειδή έχουμε να κάνουμε πρωτίστως με ανθρώπους, όχι μόνο με τον χώρο, έχει πολύ μεγάλη σημασία το κέντρο της Αθήνας να είναι ένα κέντρο αξιοβίωτο, να μην είναι γκετοποιημένο. Άρα, έχει μεγάλη σημασία να λειτουργήσουν και όλα τα άλλα φιλόδοξα σχέδια που βρίσκονται σε  εξέλιξη.

Κλείνω, συνδέοντας αυτό που συμβαίνει σήμερα με μία μεγάλη προηγούμενη προσπάθεια που, δυστυχώς, την έχουμε υποβαθμίσει στη συλλογική μας μνήμη. Ήταν η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, οι αλλαγές που επέφερε στην Αθήνα το 2004. Η αλλαγή της σχέσης της πόλης, της μεγάλης πόλης, με τη θάλασσα, τη στροφή του μετώπου της πόλης προς τη θάλασσα. Και φυσικά αυτή η θεώρηση των πραγμάτων στην ευρεία κλίμακα. Είναι σημαντικό να τα ξαναθυμηθούμε αυτά γιατί είναι άδικο να υποτιμούμε μεγάλα επιτεύγματα του λαού μας, της κοινωνίας μας και του δημόσιου τομέα.

Με αυτές τις σκέψεις λοιπόν συγχαίρω από καρδιάς και το Ίδρυμα και όλους τους εμπλεκόμενους, δημόσιους, ακαδημαϊκούς και επιστημονικούς, φορείς και εύχομαι καλή επιτυχία.-

Tags: Περιβάλλον | Οικολογία | Πράσινη ανάπτυξηΠολιτικές Ομιλίες, 2013Ομιλίες σε Συνέδρια | Ημερίδες | Εκδηλώσεις, 2013