Σάββατο 26 Ιουνίου 2010


Kύριε Αρχηγέ του ΓΕΑ, κύριε Διοικητά αεροπορικής υποστήριξης, κύριε Διοικητά της Πτέρυγας, κυρίες και κύριοι, χαίρομαι πάρα πολύ που επισκέπτομαι την 113 Πτέρυγα Μάχης. Ήθελα να πραγματοποιήσω την επίσκεψη αυτή εδώ και καιρό και λόγω της γειτονικής μας σχέσης, καθώς ως βουλευτής και πολίτης Θεσσαλονίκης έχω βιώσει την ιστορία της Μονάδας σας, αλλά και γιατί θεωρώ υποχρέωσή μου υπό την ιδιότητα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, να έρχομαι σε επαφή τόσο με το στρατιωτικό όσο και με το πολιτικό προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης.
Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω μια σύντομη ενημέρωση για την ιστορία, τη διάρθρωση, τις αποστολές και γενικότερα τη λειτουργία της Πτέρυγας και βέβαια η παρουσία μου αυτή την περίοδο δεν είναι καθόλου τυχαία, γιατί ήδη βρισκόμαστε μέσα στο καλοκαίρι, ήδη βρισκόμαστε μέσα την καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και είχαμε την ευκαιρία επιτελικά τουλάχιστον τους προηγούμενους μήνες, να προετοιμαστούμε, να συζητήσουμε σε πιο λογική και πρακτική βάση με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και με το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου οι υπηρεσίες, οι πολύτιμες και αναντικατάστατες υπηρεσίες που προσφέρει η Πολεμική Αεροπορία στην αεροπυρόσβεση και ειδικότερα στη δασοπυρόσβεση, να είναι όσο γίνεται πιο καλά συντονισμένες, πιο αποτελεσματικές, και να μην απαιτούν περιττό κόστος.
Ήδη έχουν γίνει νομίζω σημαντικές διευθετήσεις από την άποψη αυτή και η κρισιμότερη απ’ αυτές είναι το γεγονός πως στο συντονιστικό όργανο του Πυροσβεστικού Σώματος για τη διάθεση των πυροσβεστικών αεροσκαφών θα είναι πάντα παρών ανώτατος επιτελικός αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας που έχει γνώση του αντικειμένου και μπορεί να σχεδιάσει και να συντονίσει αποτελεσματικά με γνώση της δουλειάς, τη χρήση των ιπτάμενων πυροσβεστικών μέσων.

Επίσης, πολύ σημαντικό θεωρώ το γεγονός ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε φέτος μία καλύτερη διάταξη των δυνάμεών μας που είναι σε επιφυλακή, ώστε να μην ταλαιπωρούνται χωρίς λόγο στελέχη, να μην αποχωρίζονται τις οικογένειές τους και βέβαια έτσι θα μειώσουμε και το κόστος, αλλά αυτό είναι το λιγότερο.

Στην εποχή μας, όπως ξέρετε, τα θέματα της ασφάλειας και της άμυνας είναι απολύτως συνδεδεμένα. Δεν υπάρχει εξωτερικό μέτωπο, δεν υπάρχει αμυντική πολιτική, δεν υπάρχει προστασία της ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της χώρας, αν δεν υπάρχει εσωτερική συνοχή, αν δεν υπάρχει εθνική ενότητα, αν δεν υπάρχει κοινωνική αλληλεγγύη, εάν ο πολίτης δε νιώθει ότι το κράτος λειτουργεί, ότι του παρέχει ασφάλεια, με τη φυσική καταρχάς έννοια του όρου, σωματική ασφάλεια, ασφάλεια σε σχέση με τη ζωή και την περιουσία του και βέβαια ασφάλεια με τη γενικότερη έννοια των συνθηκών ζωής.

Κυριαρχία στις μέρες μας είναι η ικανότητα διαχείρισης κρίσεων και οι κρίσεις που συνδέονται με την πολιτική προστασία, με τις φυσικές και τις ανθρωπογενείς καταστροφές, με τα ατυχήματα, με τις πυρκαγιές, τους σεισμούς, τις πλημμύρες, είναι κάτι το οποίο απολύτως συνδέεται με την αμυντική πολιτική, γιατί ένα κράτος που δεν μπορεί να διαχειριστεί τις κρίσεις πολιτικής προστασίας κατά μείζον λόγο δεν μπορεί να διαχειριστεί τις κρίσεις που αφορούν αυτή καθαυτή την εξωτερική πολιτική και την άμυνα της χώρας.

Η κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων από την άποψη αυτή είναι τεράστια. Εσείς ζείτε τη συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στα θέματα της δασοπυρόσβεσης, της αεροπυρόσβεσης και της έρευνας και διάσωσης. Υπάρχουν και πολλά άλλα.

Υπάρχουν το ΕΚΑΒ και η αεροδιακομιδές. Υπάρχουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία και οι υγειονομικές υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων που άνοιξαν στην κοινωνία, ιδίως στην περιφέρεια, εκεί που υπάρχουν απομονωμένες και δυσπρόσιτες περιοχές. Υπάρχει το σχέδιο Δευκαλίων που ανακοινώσαμε, στο οποίο εντάσσονται ειδικά εκπαιδευμένες Μονάδες κυρίως του Στρατού Ξηράς, μονάδες του Μηχανικού κυρίως, προκειμένου να βοηθούν σε θέματα σεισμών και πλημμυρών. Πέρα απ’ το σχεδιασμό τον κλασικό τον οποίο ξέρετε με το σχέδιο Ξενοκράτης στα θέματα της πολιτικής προστασίας.

Σε μία περίοδο αβεβαιότητας και απαισιοδοξίας, πρέπει ο πολίτης να νιώθει ότι υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας του κράτους, που συγκροτούν πρωτίστως οι Ένοπλες Δυνάμεις, ο οποίος λειτουργεί, παρέχει υπηρεσίες, γρήγορα και αποτελεσματικά. Και βέβαια αυτό το καταφέρνουμε όταν οι άνθρωποί μας μπορούν να το καταφέρουν.

Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε σε σχέση με τα ιπτάμενα μέσα, ό,τι καλύτερο μπορούμε σε σχέση με τα οπλικά συστήματα. Προσπαθούμε να ξεφύγουμε από στερεότυπα και αδράνειες του παρελθόντος, δηλαδή να μην αναπαράγουμε δυσάρεστα και νοσηρά φαινόμενα τα οποία διαρκώς έρχονται στην επιφάνεια.

Έχουμε επιβάλει και εφαρμόζουμε κανόνες διαφάνειας και εκλογίκευσης σε όλα τα θέματα και αυτό αφορά πρωτίστως το πρόγραμμα προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων που συνδέεται και με τα μέσα διπλής χρήσης όπως αυτά που χρησιμοποιείτε εσείς, τα οποία έχουν και μία πολιτική διάσταση, πολιτική με την έννοια της πολιτικής προστασίας. Δεν είναι καθαρά αμυντικά. Και πιστεύω ότι όλα αυτά σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποδώσουν καρπούς.

Η κοινωνία ιδίως στις Μονάδες  της Πολεμικής Αεροπορίας, στις Μοίρας των μαχητικών μας αεροσκαφών, αλλά τις Μοίρες των πυροσβεστικών αεροσκαφών τις περιβάλει με πολύ μεγάλη τιμή και αγάπη. Η αναγνώριση είναι απόλυτη και αυτό βέβαια αντανακλά στα πρόσωπά σας. Αντανακλά γενικότερα στο κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σας γεμίζει όμως και με υποχρεώσεις, γιατί οι πολίτες έχουν μεγάλες προσδοκίες και αξιώσεις από εσάς. Όλοι περιμένουν ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος να τους λύσει το πρόβλημα όταν υπάρχει πυρκαγιά στην περιοχή τους. Βεβαίως ο καθένας θέλει και ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος πάνω απ’ το σπίτι του. Αυτό είναι αδύνατο και νομίζω ότι όταν το εξηγούμε στον κόσμο με ψυχραιμία, με ηρεμία, με λογικά επιχειρήματα, το καταλαβαίνει.

Ξέρω πόσο βάρος σηκώνετε ιδίως τη θερινή περίοδο, πόσο επικίνδυνο και απαιτητικό είναι αυτό που κάνετε. Και περιττεύει να πω ότι η πολιτεία σας περιβάλει με στοργή, με θαυμασμό, με εκτίμηση, ξέρει τα προβλήματά σας, όπως ξέρει και τα προβλήματα όλου του ιπτάμενου προσωπικού, των μηχανικών, των πολιτικών υπαλλήλων που στελεχώνουν τις Μονάδες, τα προβλήματα όλου του στρατιωτικού και του πολιτικού προσωπικού.

Είναι πολύ δυσάρεστο βεβαίως να αναγκάζεσαι να μειώσεις αποδοχές και επιδόματα ή συντάξεις. Αλλά διεξάγεται και ένας οικονομικός και νομισματικός πόλεμος διεθνώς. Η χώρα πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο αυτό. Δεν έχουμε κερδίσει καν την πρώτη μάχη, έχουμε κερδίσει τα ασφαλιστικά μέτρα, για να μιλήσω με νομικούς όρους. Υπάρχει μια αναστολή εκτελέσεως.

Πρέπει το 2010 να αποδώσει τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά αποτελέσματα να είναι χειροπιαστά, να ανακτήσουμε αξιοπιστία και διεθνές κεφάλαιο, να ανακτήσουμε τη διαπραγματευτική μας ικανότητα, ώστε να μπορέσουμε να μπούμε στο 2011 με μία επανατοποθέτηση του πλαισίου μέσα στο οποίο κινούμαστε, ώστε να ανάψει το φως στο τούνελ αυτό, να αλλάξουν οι αναπτυξιακοί ρυθμοί, να τιθασεύσουμε το δημοσιονομικό έλλειμμα και να θέσουμε υπό μακροπρόθεσμο έλεγχο το δημόσιο χρέος.

Βλέπετε τι γίνεται διεθνώς καθημερινά. Βλέπετε πως διακλαδώνεται η κρίση, πως αλλάζει μορφή, μεταλλάσσεται διαρκώς. Βλέπετε την αμηχανία στην οποία βρίσκονται οι μεγάλες δυνάμεις του κόσμου, το G8, το G20, η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία έχει πολιτική, θεσμική αδυναμία να αντιμετωπίσει με την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα που πρέπει αυτές τις προκλήσεις.

Και η Ελλάδα, ένα μεσαίο κράτος, που είναι η 27η οικονομία στον κόσμο σε όγκο, η 22η χώρα στον κόσμο σε επίπεδο κοινωνικής ανάπτυξης, η 15η χώρα στον κόσμο ως άθροισμα εθνικών επενδύσεων και εθνικής αποταμίευσης, είναι μια πλούσια χώρα με δημοσιονομικά φτωχό και προβληματικό κράτος, πρέπει να αντιμετωπίσει τα θέματα αυτά.

Και βέβαια τη λύση δε θα τη δώσουν οι μισθωτοί, στρατιωτικοί και πολιτικοί υπάλληλοι που δημοσίου, ούτε καν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα. Το κακό είναι ότι ξεκινάμε από εκεί, γιατί εκεί είναι πιο άμεσα και αποτελεσματικά τα μέτρα γιατί είναι απλά.

Η σύλληψη της φοροδιαφυγής, η εφαρμογή ενός νέου φορολογικού συστήματος που θα αντικαταστήσει μια χύμα φορολογική κατάσταση, η υποταγή της παραοικονομίας στην επίσημη οικονομία, η αλλαγή των κοινωνικών σχέσεων στην πραγματικότητα και των συμπεριφορών, η αλλαγή στις σχέσεις μεταξύ του συντελεστή «κεφάλαιο» και του συντελεστή «εργασία», προϋποθέτει μια μεγάλη εθνική επιχείρηση, ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, που ξεπερνά κατά πολύ αυτό που λέγεται μνημόνιο. Είναι πολύ φιλόδοξος στόχος και θέλει συμφωνία με όλους, συστράτευση και πρέπει ο καθένας να κάνει τη  δουλειά του με συνείδηση ευθύνης και με επαγγελματισμό.

Εσείς ξέρετε να κάνετε τη δουλειά σας. Είστε καλά εκπαιδευμένοι, πειθαρχημένοι, με ήθος, με αφοσίωση, καλύπτετε μία κοινωνική ανάγκη υψίστης προτεραιότητας. Θέτετε σε κίνδυνο τις ζωές σας. Και αυτό η κοινωνία το ξέρει και η πολιτεία το ξέρει.

Είχε προκύψει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα με το πτητικό επίδομα τους προηγούμενους μήνες. Είχαμε πει ότι θα το τακτοποιήσουμε το θέμα αυτό πριν εφαρμοστούν τα νέα φορολογικά μέτρα και θέλω να ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα εκδοθεί η κοινή απόφαση, η δική μου και του Υπουργού Οικονομικών, που θα ρυθμίζει όσο γίνεται καλύτερα το ζήτημα αυτό.

Κατ’ εξαίρεση βέβαια απ’ ότι συμβαίνει, θα έλεγα σε αντίθεση προς το κεντρικό ρεύμα. Και τώρα που συζητείται το συνταξιοδοτικό, έχει γίνει δεκτό ότι πρέπει να ληφθούν  υπόψη όλες οι ιδιομορφίες του στρατιωτικού επαγγέλματος στο πλαίσιο του ασφαλιστικού που αφορά όλους τους πολίτες, στο πλαίσιο του συνταξιοδοτικού των δημοσίων υπαλλήλων και αυτό θα γίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό πιστεύω αποδεκτό, στο πλαίσιο και των όσων αποφασίσαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο προχθές και σε συνδυασμό και με το νόμο περί ιεραρχίας και προαγωγών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Γιατί αυτά τα δύο βαδίζουν παράλληλα, πρέπει το ένα να υποστηρίζει το άλλο, ώστε να είναι διασφαλισμένη η πορεία του στελέχους, να είναι και διασφαλισμένη η δυνατότητά του να πάρει τη μεγαλύτερη σύνταξη, είτε έχει μία περίοδο στην οποία έχει καταβάλει διπλές εισφορές και άρα έχει διπλά συντάξιμα χρόνια, είτε όχι.

Γιατί γι’ αυτούς που έχουν ενταχθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά το 1993 υπάρχει αυτή η δυνατότητα επιλογής και ξέρω πολλά νέα στελέχη ιπτάμενα που κάνουν την επιλογή να μην καταβάλουν τα διπλά ασφάλιστρα, γιατί πιστεύουν στην καλή σχέση τους με την υπηρεσία και είναι αφοσιωμένα στην αποστολή τους αυτή.

Αυτό σε πολύ μεγάλο βαθμό ισχύει και για το πολιτικό μας προσωπικό, το οποίο δεν πρέπει να νιώθει ως προσωπικό δεύτερης κατηγορίας. Οι ένστολοι έχουν το δικό τους ιδιαίτερο καθεστώς πειθαρχίας. Βρίσκονται σε μία ειδική σχέση εξουσίας.

Το πολιτικό προσωπικό έχει συνταγματικές εγγυήσεις άλλου τύπου και προσπαθούμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και γι’ αυτούς, λαμβανομένου υπόψη ότι πρέπει να περιορίσουμε δραστικά τις λειτουργικές μας δαπάνες και να μειώσουμε συνολικά τις αμυντικές δαπάνες, γιατί η κοινή γνώμη αρνείται τώρα να αποδεχθεί ότι μπορεί μια χώρα όπως η Ελλάδα να είναι μέσα στις πέντε το πολύ χώρες του ΝΑΤΟ που έχουν τόσο υψηλά ποσοστά του ΑΕΠ τους προσανατολισμένα στις αμυντικές δαπάνες. Και απ’ την άλλη μεριά η απειλή υπάρχει, η καθημερινότητα στο Αιγαίο υπάρχει και αυτό δεν πρέπει να το παραγνωρίζει κανείς.

Θέλω να σας ευχαριστήσω εκ μέρους της πολιτείας και της κοινωνίας, να σας διαβεβαιώσω ότι ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι κάνετε, ποιο είναι το έργο που επιτελείτε. Ο Αρχηγός με ενημερώνει καθημερινά για το τι συμβαίνει σε όλες τις μονάδες, τόσο στις Μοίρες των μαχητικών αεροσκαφών όσο και στις Μοίρες της αεροπορικής υποστήριξης.

Παρακολουθούμε κάθε σας πτήση, κάθε επιχείρηση που αναλαμβάνετε και ενημερώνομαι και προσωπικά συνεχώς και αμέσως για όλα τα θέματα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι καταβάλουμε μια πολύ σκληρή προσπάθεια να έχουμε τις καλύτερες δυνατές διευθετήσεις για τα θέματά σας, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, υπηρεσιακά.

Και θέλω από εσάς να συνεχίσετε να κάνετε αυτό που κάνετε: καλή εκπαίδευση, προσοχή στην ασφάλεια των πτήσεων. Η ζωή σας έχει τεράστια αξία, είναι αναντικατάστατη και απόλυτη αξία. Πάντα by the book στα θέματα της ασφάλειας, χωρίς αποκλίσεις και χωρίς να σας πιέζει η ταχύτητα, να υπερβείτε φάσεις των ελέγχων που πρέπει να κάνετε.

Νομίζω ότι φέτος έχουμε τις προϋποθέσεις για μια πάρα πολύ καλή αντιπυρική περίοδο με τη βοήθεια βεβαίως της τύχης και του Θεού. Και χαίρομαι γιατί ο Διοικητής της Πτέρυγας με διαβεβαίωσε για το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και ετοιμότητας, το  οποίο το αποδεικνύετε άλλωστε καθημερινά και εύχομαι να το αποδεικνύετε πάντα με λαμπρά αποτελέσματα.
Tags: Πολιτικές Ομιλίες, 2010Ομιλίες σε Συνέδρια | Ημερίδες | Εκδηλώσεις, 2010