19 Ιανουαρίου 2009

Πρωτολογία Ευ. Βενιζέλου κατά τη συζήτηση και λήψη απόφασης στην πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Παπανδρέου και εκατό Βουλευτές του κόμματός του για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.


 

Κύριε Πρόεδρε, δυστυχώς το θλιβερό θέαμα που ζήσαμε πριν από λίγους μήνες, στις 24 Οκτωβρίου του 2008, επαναλαμβάνεται και σήμερα.

Ο κ. Καραμανλής, φυγομαχεί. Η δήθεν ανασχηματισμένη Κυβέρνησή του απουσιάζει. Προσβάλλει τη Βουλή και παραδέχεται ότι δεν διαθέτει στην πραγματικότητα την εμπιστοσύνη της δεδηλωμένης πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου.

Η απουσία της Νέας Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, η απουσία του Πρωθυπουργού, η απουσία των πέντε πρώην Υπουργών που κατηγορούνται, συνιστά βαριά προσβολή σε βάρος του Κοινοβουλίου, συνιστά καταστρατήγηση της δημοκρατικής αρχής του αντιπροσωπευτικού συστήματος και της κοινοβουλευτικής αρχής.

Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι η Κυβέρνηση δεν διαθέτει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.
Σήμερα ο κ. Καραμανλής παραδέχεται ότι η Κυβέρνησή του δεν διαθέτει σε μυστική ψηφοφορία, με ελεύθερη και κατά συνείδηση ψήφο των Βουλευτών, ούτε την εμπιστοσύνη της Βουλής. Η χώρα στην πραγματικότητα δεν έχει Κυβέρνηση.

Η Κυβέρνηση εγκατέλειψε τη θέση της και άφησε τον έλεγχο της Βουλής στην Αντιπολίτευση, στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και τα άλλα Κόμματα της μειοψηφίας. Αυτό σημαίνει ότι οι εξελίξεις πρέπει να επιταχυνθούν. Η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές. Πρέπει αυτό που αποτυπώνεται σήμερα στην Αίθουσα της Βουλής, δηλαδή η απουσία, η φυγή, η ήττα της Νέας Δημοκρατίας, να καταγραφεί και ως εκλογικό ποσοστό.

Όμως, αυτή τη θεσμική προσβολή δεν μπορούμε να την αφήσουμε αναπάντητη ούτε καν σήμερα.

Θέλουμε, κύριε Πρόεδρε, η διαδικασία να ξεκινήσει και να συνεχιστεί γιατί θέλουμε να αφήσουμε λίγες ώρες περιθώριο στον κ. Καραμανλή και την Κυβέρνησή του, να αντιληφθεί πόσο βάναυσα προσβάλλει το Κοινοβούλιο και τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Θα περιμένουμε τον κ. Καραμανλή και τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να έλθουν μέχρι το τέλος της συνεδρίασης. Θα περιμένουμε τους πέντε πρώην Υπουργούς και Υφυπουργούς που κατηγορούνται με βάση την πρόταση για Σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης να έλθουν και να εξηγήσουν τη στάση τους μέχρι την τελευταία στιγμή. Δεν θέλουμε να ποινικοποιήσουμε την πολιτική ζωή, δεν έχουμε καμία επιθετική διάθεση. Μιλάμε για την ανάγκη διερεύνησης ενδεχομένων ευθυνών. Θέλουμε να δούμε εάν υπάρχει ή δεν υπάρχει δόλος. Θέλουμε η Βουλή να αποφασίσει κατά συνείδηση εάν πρέπει να συσταθεί Προκαταρκτική Επιτροπή και αργότερα αν πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη και να διεξαχθεί κύρια ανάκριση. Αλλά από την άλλη μεριά οφείλουμε να προστατεύσουμε τους θεσμούς και να δώσουμε απάντηση στον πολίτη, που νιώθει ότι έχουν καταρρακωθεί όλοι οι κώδικες αξιών.
Η ελληνική κοινωνία διέρχεται μία βαθιά κρίση εμπιστοσύνης, μία βαθιά κρίση της δημόσιας ηθικής και αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο και την οικονομική κρίση και την κρίση ανασφάλειας, με την κρίση στην παιδεία, με την κρίση κοινωνικής συνοχής.

Άρα, θέλουμε, κύριε Πρόεδρε, να στηλιτεύσουμε τη φυγομαχία του κ. Καραμανλή, θέλουμε να στηλιτεύσουμε τη στάση των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που ηθικώς καθίστανται συνένοχοι ο κάθε ένας ατομικά.

Καλούμε τον κ. Καραμανλή να συνετιστεί και μέχρι το τέλος της συνεδρίασης να εμφανιστεί μαζί με τους Βουλευτές του κόμματός του.
Καλούμε τους κατηγορούμενους τέως Υπουργούς να έλθουν και να απολογηθούν και επιφυλασσόμαστε στο τέλος της συνεδρίασης, με βάση τα δεδομένα που θα έχουν δημιουργηθεί τότε, να κρίνουμε πως θα αντιμετωπίσουν με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό το μεγάλο θεσμικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Θέλω όμως να πω στον κύριο Πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, ότι η δεδηλωμένη πλειοψηφία στα κοινοβουλευτικά συστήματα δεν συγκροτείται κατά περίπτωση και τυχαία. Δεδηλωμένη πλειοψηφία είναι αυτή που στηρίζει την Κυβέρνηση, είναι η πλειοψηφία των 151 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή η δεδηλωμένη πλειοψηφία έχει γίνει τώρα αγνώριστη, απούσα, αδήλωτη. Αυτή η πλειοψηφία δεν υπάρχει και δεν υποκαθίσταται ούτε από την αντιπολίτευση, ούτε από τον Πρόεδρο και τους Αντιπροέδρους της Βουλής που βρίσκονται εδώ με τη θεσμική τους ιδιότητα από το ύψος της έδρας του Κοινοβουλίου και όχι ως Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή ως μικρή αντιπροσωπεία της πλειοψηφίας της Βουλής.

Η δεδηλωμένη πλειοψηφία αυτοκαταργήθηκε, σήμερα δεν υπάρχει. Το Κοινοβούλιο λειτουργεί με την ευθύνη του Προεδρείου και υπό τον έλεγχο της Αντιπολίτευσης και έτσι πρέπει να λειτουργήσει και η χώρα, με άλλη Κυβέρνηση, με άλλη πλειοψηφία, με άλλη προοπτική.

 

Tags: Αγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2009