19 Ιουνίου 2009

Παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου κατά τη συζήτηση σχετικά με την υπ’ αριθμόν 1/1/4.6.2009 επίκαιρη επερώτηση 31 Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την πολιτική της Κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα.

Κύριε Πρόεδρε, με εξέπληξε αρνητικά ο κ. Υπουργός. Ήταν πέραν του συνήθους εκνευρισμένος και επιθετικός. Αυτό, όπως είπα και στην αρχική τοποθέτησή μου, δείχνει αίσθημα πολιτικής ανασφάλειας. Είναι απόδειξη του γεγονότος ότι έχει χαθεί ο έλεγχος.
Παρόλα αυτά, ο κ. Υπουργός εμφανίστηκε εδώ, ωσάν να διαθέτει η Κυβέρνηση στην οποία ανήκει απεριόριστο πολιτικό χρόνο να ασχοληθεί με πληθώρα θεμάτων και να τα αντιμετωπίσει όλα αυτά με άνεση στο μέλλον, παραπέμποντας σε νομοσχέδια, σε πρωτοβουλίες, σε συζητήσεις.

Δεν υπάρχει πολιτικός χρόνος, κύριε Υπουργέ. Έχει τελειώσει ο πολιτικός χρόνος της Κυβέρνησης του κ. Καραμανλή. Δεν υπάρχει νομιμοποίηση, δεν υπάρχει επαφή με την κοινωνία. Δεν υπάρχει στοιχειώδης ικανότητα διαχείρισης των καθημερινών πραγμάτων. Ο πολίτης έχει την αίσθηση ότι η χώρα δεν διαθέτει, όχι κυβέρνηση με την πολιτική έννοια, αλλά ούτε καν διοίκηση, αρχή διαχείρισης των τρεχουσών υποθέσεων σε όλα τα θέματα, από την αστυνομία μέχρι τη γεωργία και από την ακτοπλοΐα μέχρι την εξωτερική πολιτική.

Και έρχομαι σε ορισμένα παραδείγματα που εσείς θέσατε τώρα υπό συζήτηση ξανά. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά πώς έχουν κατανεμηθεί οι αρμοδιότητες μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Υπουργείου Εσωτερικών για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, αλλά δεν έχει αφαιρεθεί η θεμελιώδης αρμοδιότητα της δασικής υπηρεσίας να προσέχει τα δάση, να τα καθαρίζει, να διαμορφώνει τις αντιπυρικές ζώνες, να διαμορφώνει τους δασικούς δρόμους. Και για όλα αυτά διαμαρτύρονται οι υπάλληλοι και τα στελέχη της δασικής υπηρεσίας, γιατί δεν υπήρξε έγκαιρος σχεδιασμός, χρηματοδότηση, δεν ελήφθησαν αποτελεσματικά μέτρα.

Αυτά δεν είναι αρμοδιότητα, ούτε του Υπουργείου Εσωτερικών, ούτε της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ούτε της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι των κατά τόπους δασαρχείων. Άρα, έχετε στην πρόληψη τεράστια ευθύνη ως Υπουργείο Ανάπτυξης και ως δασική υπηρεσία.

Δεύτερο ζήτημα. Αναφερθήκατε στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων και στον ΟΣΔΕ. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι αυτό το νέο σύστημα ισχύει στη χώρα μας από το 2006. Δεν μπορείτε να συγκρίνετε αυτό το σύστημα του ΟΣΔΕ με τις δηλώσεις καλλιεργειών που γίνονταν πριν με πολύ λιγότερο κόστος και σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο.

Επίσης, άκουσα όλη αυτή τη διάθεσή σας να ταπεινώσετε τους αγροτοπατέρες και να εξυγιάνετε τη λειτουργία του συνεταιρισμού. Εμείς θέλουμε έναν υγιή, σύγχρονο συνεταιρισμό. Με απειλές δεν γίνονται αυτά. Δεν σας φταίνε οι ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, γιατί εσείς εξαγγείλατε ότι θα απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής του κόστους για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων μόνον οι κατ’ επάγγελμα αγρότες και έτσι αφήσατε απ’ έξω τους συνταξιούχους και αυτό το μήνυμα έφτασε προεκλογικά και σας καταλογίστηκε σε πολλές αγροτικές περιοχές.

Και δεν κατάλαβα. Τελικώς αποδέχεστε τη θέση που παρουσίασε σήμερα το ΠΑ.ΣΟ.Κ, τη συνολική επιβάρυνση να την αναλάβει ο κρατικός Προϋπολογισμός; Δεν άκουσα μια καθαρή θέση. Μένετε στη θέση για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες ή γενικά όλο το βάρος μεταφέρεται στον κρατικό Προϋπολογισμό; Πείτε την άποψή σας.

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ: Διευκρινίστε για ποιους μιλάτε.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εκείνο που μας ενδιαφέρει, κύριε Τζαμτζή, επειδή παρεμβάλλεστε προς επίρρωση του αδυνατούντος προφανώς Υπουργού, είναι οι συνταξιούχοι, είναι οι κάτοικοι της υπαίθρου που δεν έχουν επαρκή εισοδήματα.
Τρίτο παράδειγμα. Έχετε μείνει ικανοποιημένος από το χειρισμό του θέματος των αγροτικών κινητοποιήσεων από ό,τι κατάλαβα. Σας είπαμε εμείς να μη δώσετε πεντακόσια εκατομμύρια; Προφανώς έπρεπε να δώσετε τα πεντακόσια και παραπάνω και καλώς τα εμφανίσατε ως αποζημίωση μέσω του ΕΛΓΑ. Και άλλες φορές μπορεί η χώρα να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο και πρέπει να μείνει ανοικτή αυτή η δυνατότητα, αλλά με έναν ΕΛΓΑ εκσυγχρονισμό, ορθολογικό, χρηματοοικονομικά σταθερό, που ασφαλίζει το προϊόν και που καλύπτει βεβαίως και τις έκτακτες περιστάσεις.
Το πρόβλημα ήταν ότι δεν μπορέσατε να οργανώσετε την υπόθεση, ώστε να υπάρξει ένα αποτέλεσμα δίκαιο και διαφανές. Υπήρξαν αδικίες, προχειρότητες, ανισότητες. Άλλα αντ’ άλλων. Διαφορετικές ρυθμίσεις ανά περιοχή και ανά προϊόν. Ούτε μια ενιαία οριζόντια στάση σε σχέση με το ίδιο προϊόν, ούτε μια ενιαία κάθετη στάση σε σχέση με την περιοχή. Κανένα σαφές κριτήριο, κλαδικό ή γεωγραφικό.

Και βεβαίως, με τους πολιτικούς χειρισμούς που κάνατε τροφοδοτήσατε την κρίση. Διότι αν είχατε πάει εγκαίρως στην Κρήτη να διαπραγματευτείτε δεν θα έρχονταν εδώ τα τρακτέρ. Αν πηγαίνατε στο λιμάνι του Πειραιά την ώρα που έφταναν, δεν θα υπήρχαν τα επεισόδια. Και το συνεχίσατε αυτό σε πολλές άλλες στιγμές και φάσεις της δύσκολης αυτής περίστασης.
Τώρα θυμάστε τι έγινε με τα λάστιχα, αλλά και εγώ σας θυμάμαι εσάς τον ίδιο, ανεβασμένο στο τρακτέρ, να αναρριπίζετε τις σημαίες της αγροτικής κινητοποίησης. Εκεί ακούστηκαν τα συνθήματα «όλα τα λεφτά, όλα τα κιλά». Εκεί υποσχέθηκε ο κ. Καραμανλής ότι θα δώσει προσωπικά τη μάχη για την ελληνική γεωργία και το αγροτικό εισόδημα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν την έδωσε αυτή τη μάχη, ούτε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, ούτε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Καμία μάχη δεν έδωσε φυσικά για κανένα θέμα, αλλά εν πάση περιπτώσει σίγουρα δεν την έδωσε για την ελληνική γεωργία.

Διεθνές περιβάλλον, τιμές προϊόντων, αγροτικό εισόδημα. Επαναλάβατε την ίδια μοιρολατρική και ηττοπαθή θέση που είπατε και στην αρχική σας αγόρευση. «Τι να κάνουμε; Οι διεθνείς τιμές». Μα, οι διεθνείς τιμές προσδιορίζουν την τιμή των εφοδίων στην Ελλάδα; Οι διεθνείς τιμές προσδιορίζουν τη σχέση μεταξύ τιμής παραγωγού και τιμής καταναλωτή στα οπωροκηπευτικά, στο καλάθι της νοικοκυράς;

Οι διεθνείς τιμές επηρεάζουν τα αγροτικά προϊόντα που, όπως είπα και στην αρχική μου τοποθέτηση, υπακούουν στις διακυμάνσεις των προθεσμιακών συμβολαίων και των παραγώγων συμβολαίων των μεγάλων εμπορευματικών χρηματιστηρίων. Αυτό ισχύει για το βαμβάκι, ισχύει για το σιτάρι, αλλά δεν ισχύει για τα πολλά διατροφικώς κρίσιμα προϊόντα που σχηματίζουν το καλάθι της νοικοκυράς και ιδίως το καλάθι του φτωχού.

Γιατί έχουμε το παράδοξο στην Ελλάδα να φτάνουμε σε ιστορικώς χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού και ταυτόχρονα να έχουμε πρόβλημα στα τρόφιμα. Αυτό πρέπει να αντιληφθείτε και να αντιληφθείτε ακόμη ότι είμαστε υποχρεωμένοι να διαμορφώσουμε μια πολιτική ως Έθνος, ως κράτος, που λαμβάνει υπόψη της βεβαίως τις κοινοτικές μας υποχρεώσεις, το πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τις δεσμεύσεις της Ένωσης έναντι του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου και τις πιέσεις που ασκούνται, αλλά η ύπαιθρος και το εισόδημα των κατοίκων της υπαίθρου και η ανάπτυξη της υπαίθρου είναι εθνική αρμοδιότητα και ευτυχώς που είναι εθνική αρμοδιότητα.

Και κλείνω με μία παρατήρηση σε σχέση με την κτηνοτροφία. Μα, η κτηνοτροφία είναι ένας τομέας κατ’ εξοχήν συμβολαιοποιημένης παραγωγής. Είναι ποτέ δυνατόν να αντιμετωπίσουμε διαρθρωτικά το πρόβλημα της ελληνικής κτηνοτροφίας, εάν δεν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα, της βιομηχανίας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων; Όταν έχουμε εξελίξεις τόσο εντυπωσιακές στη λειτουργία των εμπορικών σχέσεων στην αγορά του γάλακτος, είναι δυνατόν να μην γίνονται συνδυασμένες κινήσεις οι οποίες να προστατεύουν ταυτόχρονα και την παραγωγή και την κατανάλωση και τον παραγωγό και τον τελικό καταναλωτή;

Δεν άκουσα να λέτε τίποτα από αυτά που είναι η καρδιά του προβλήματος της ελληνικής κτηνοτροφίας. Άρα, κύριε Υπουργέ, θα σας παρακαλούσα όσο καιρό ακόμα ασκείτε τα καθήκοντά σας συνολικά ως Κυβέρνηση και εσείς ατομικά ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, με χαμηλούς τόνους, με σεβασμό στην οξύτητα και την πίεση των θεμάτων, να κάνετε ό,τι μπορείτε κυρίως για να μη διευρύνετε τα προβλήματα, να μην τα χειροτερεύετε. Κάνω αυτή την έκκληση. Όσο ακόμα ασκείτε αυτές τις αρμοδιότητες, μην επιδεινώνετε την κατάσταση. Αν μπορείτε να κάνετε και ένα δυο πραγματάκια διαχειριστικού χαρακτήρα, για να μην έχουμε κρίσεις, κάντε τα. Πάντως, μη ρίχνετε λάδι στη φωτιά.

Tags: Αγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2009