19 Ιουνίου 2009


Παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου σχετικά με νέο Μουσείο της ΑκρόποληςΚύριε Πρόεδρε, αναφερόμενος στις ανακοινώσεις που κάνατε προς το Σώμα, με τις  οποίες προφανώς και συμφωνώ, θα ήθελα να μου επιτρέψετε για ένα λεπτό να πω τη θέση μου και τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο  μείζον θέμα που θέσατε εκ μέρους όλης της Βουλής των Ελλήνων για την ανάγκη ενοποίησης των γλυπτών του Παρθενώνα που πρέπει να βρουν τη θέση τους στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
Χαίρομαι πραγματικά γιατί ένα οικουμενικό όνειρο της Μελίνας Μερκούρη πραγματοποιήθηκε μετά από πολυετείς κόπους, αφού ξεπεράσαμε εμπόδια και αντιξοότητες. Χαίρομαι γιατί το Μουσείο της Ακρόπολης είναι πια έτοιμο. Ανοίγει επισήμως τις πύλες του.


Χαίρομαι γιατί έτσι όχι απλά και μόνο ο ελληνικός πολιτισμός, αλλά ο οικουμενικός πολιτισμός αποκτά ένα σημείο αναφοράς κάτω από το βράχο της Ακρόπολης και σε άμεση σύνδεση με τον Παρθενώνα και τα άλλα μνημεία του βράχου. Λυπάμαι γιατί κάποιοι στην Ελλάδα προσπαθούν να μειώσουν ή ακόμη και να κομματικοποιήσουν με τελείως λανθασμένο και μικρόψυχο τρόπο αυτό το πολύ μεγάλο γεγονός. Δεν θα αναφερθώ σ’ αυτό.

Θα πω σήμερα μόνο, εκφράζοντας πιστεύω όλο το Σώμα, πως το Μουσείο της Ακρόπολης είναι ένα απτό, σημαντικό, ακαταμάχητο επιχείρημα υπέρ της ανάγκης να επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα –τα Μάρμαρα, όπως λέμε- στην Ελλάδα, να ενωθούν με τα Μάρμαρα που βρίσκονται εδώ τα Μάρμαρα του Βρετανικού Μουσείου και έτσι ο κάθε πολίτης του κόσμου να μπορεί να απολαμβάνει αυτή την ενιαία εικόνα που την έχουν στερηθεί οι πολίτες του κόσμου επί αιώνες τώρα.

Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι επί χρόνια εφαρμόζαμε μια πολιτική σε σχέση με τη Βρετανική Κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο για την ανάγκη επιστροφής των Μαρμάρων. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, κύριε Πρόεδρε –γιατί είστε ρέκτης και αυτά τα παρακολουθείτε και τα στηρίζετε- ότι είχε υποβληθεί εδώ και πολύ καιρό η πρόταση στο Βρετανικό Μουσείο να δημιουργήσει το δικό του παράρτημα μέσα στο κτίριο του Μουσείου της Ακρόπολης, ώστε ανεξάρτητα από οποιαδήποτε νομική ή ιστορική συζήτηση να πραγματοποιηθεί η ενοποίηση των Μαρμάρων, να διασφαλιστεί η οριστική επιστροφή των Μαρμάρων στην Αθήνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Θέλω να πιστεύω πως τώρα που το Μουσείο είναι έτοιμο, τώρα που η έκθεση ανοίγει τις πύλες της, θα επανέλθουμε σ’ αυτή την πολιτική που θα διασφαλίσει την ενοποίηση και που θα τιμήσει πραγματικά το Μνημείο, αποκαθιστώντας την ακεραιότητά του.

Είναι πολύ ωραία ευκαιρία, την παραμονή των επισήμων εγκαινίων, η Βουλή των Ελλήνων να τιμήσει όλους εκείνους που επί χρόνια αγωνίστηκαν, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το έργο αυτό. Και αναφέρομαι όχι μόνο στους επώνυμους, αλλά και σε εκατοντάδες ανώνυμους ανθρώπους, στις προσωπικότητες που στελεχώνουν τη Βρετανική Επιτροπή για την επιστροφή των Μαρμάρων και όλες τις ανά τον κόσμο Επιτροπές για την επιστροφή των Μαρμάρων, τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού για την ανέγερση του Μουσείου της Ακρόπολης, τους αρχιτέκτονες τον Μπερνάρ Τσουμί και τον Κωνσταντίνο Φωτιάδη, όλους τους τεχνικούς, όλους τους ανθρώπους του πολιτισμού που μόχθησαν, προκειμένου να στηθεί η Έκθεση και βεβαίως όλους εκείνους που αντιστάθηκαν στο φθηνό λαϊκισμό, ο οποίος αν είχε επικρατήσει και πολιτικά και δικαστικά, το Μουσείο της Ακρόπολης δεν θα είχε πραγματοποιηθεί.

Θέλω να θυμίσω απλώς ότι όλα τα μέλη των συλλογικών οργάνων που ασχολήθηκαν με το Μουσείο της Ακρόπολης απολογήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης, μετά από μήνυση στελεχών της Νέας Δημοκρατίας εναντίον τους για παράβαση καθήκοντος. Επίσης, θέλω να θυμίσω ότι η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τις σχετικές προσφυγές με πλειοψηφία μόλις μίας ψήφου.

Χαίρομαι γιατί φθάσαμε στο να εγκαινιάζεται αύριο το Μουσείο και χαίρομαι γιατί αύριο όλος ο κόσμος, οι πολιτικές ηγεσίες πολλών κρατών θα παρίστανται στα εγκαίνια του Μουσείου, για να τιμήσουν τον Ελληνικό Πολιτισμό ως οικουμενικό πολιτισμό, για να συνυπογράψουν το μήνυμα της ενοποίησης των γλυπτών του Παρθενώνα, για να τιμήσουν τη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη και του Ζυλ Ντασέν, ενός άλλου μεγάλου Έλληνα.
Ευχαριστώ πολύ.

Tags: Αγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2009