2 Απριλίου 2009


Παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου κατά τη συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών: «Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές από τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό»




Κύριε Πρόεδρε, δεν περίμενα ειλικρινά να εμφανιστεί σήμερα στη Βουλή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προκειμένου να υποστηρίξει ένα νομοθετικό αντισυνταγματικό τέχνασμα της Νέας Δημοκρατίας που επιχειρεί να μετατρέψει την εθνική δύναμη του απόδημου ελληνισμού σε κομματικό ακροατήριο. Ο κ. Καραμανλής που έχει κάνει δήθεν τη συναίνεση ή έστω τη συνεννόηση «σημαία» του οφείλει να γνωρίζει ότι στην προκειμένη περίπτωση το Σύνταγμα επιβάλλει θεσμικά αυξημένη πλειοψηφία 2/3, άρα συμφωνία μεταξύ των κομμάτων προκειμένου να διαμορφωθεί μία νομοθετική ρύθμιση σύμφωνη με το Σύνταγμα και σύμφωνη με τις επιθυμίες των αποδήμων.

Ο κ. Καραμανλής δηλώνει σεβασμό προς το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού. Είναι έργα του ΠΑΣΟΚ τόσο το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, όσο και η συνταγματική κατοχύρωσή του το 2001 με το άρθρο 108 του Συντάγματος.
Σεβασμός στο ΣΑΕ όμως σημαίνει να αποδεχόμαστε τις δικές του προτάσεις για το πώς αντιλαμβάνεται το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι των αποδήμων και όχι να ασκούμε πιέσεις πάνω στα στελέχη του ΣΑΕ προκειμένου να δηλώσουν με μισή καρδιά και με μισή γλώσσα αποδοχή με το δήθεν «πρώτο βήμα» που προτείνει τώρα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Αν θέλουμε να διαφυλάξουμε την μεγάλη δύναμη του απόδημου ελληνισμού πρέπει να μην την κάνουμε παράρτημα και ουρά του μικροκομματικού και μίζερου ανταγωνισμού του ελλαδικού χώρου. Και υπάρχουν λύσεις. Υπάρχουν τρεις συνταγματικές λύσεις οι οποίες είναι ανεπίληπτες και εφαρμόσιμες.

Η πρώτη είναι η καθαρή επιστολική ψήφος ώστε ο καθένας να ψηφίζει στην εκλογική περιφέρεια καταγωγής και εγγραφής του. Η δεύτερη λύση είναι τα προξενικά εκλογικά τμήματα ώστε, όπως και με τους ετεροδημότες μέσα στην Ελλάδα, ο καθένας να ψηφίζει εκεί που κατοικεί αλλά συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας καταγωγής και εγγραφής του. Και η τρίτη λύση είναι να θεωρήσουμε επικράτεια την εκλογική επικράτεια και όχι την εδαφική και να συγκροτήσουμε μια ή περισσότερες ανά ήπειρο εκλογικές περιφέρειες αποδήμων, ώστε μέσω της απογραφής που προβλέπει το Σύνταγμα και μέσα από την απαράβατη έννοια του νόμιμου πληθυσμού να έχουμε κατανομή εδρών ανάλογη με την πραγματική δύναμη των αποδήμων που είναι Έλληνες πολίτες και Έλληνες εκλογείς. Η Κυβέρνηση γνωρίζει ότι το νομοσχέδιό της είναι αντισυνταγματικό. Η Κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να αποσπάσει την συναίνεση της Αντιπολίτευσης. Δεν διαφωνεί μόνο το ΠΑΣΟΚ. Διαφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κομμουνιστικό Κόμμα. Και ενώ τα γνωρίζει όλα αυτά η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός έρχεται εδώ για να κάνει τι; Για να κάνει ένα προεκλογικό φλερτ με τους απόδημους Έλληνες; Είναι αυτό η σωστή, η θεσμικά και εθνικά επιβαλλόμενη στάση της Βουλής και του ίδιου του Πρωθυπουργού απέναντι στον απόδημο ελληνισμό;

Κύριε Πρωθυπουργέ, το ΠΑΣΟΚ μαθήματα σεβασμού προς τους απόδημους Έλληνες δεν δέχεται. Γιατί έχει στενούς γενετικούς δεσμούς με τον απόδημο ελληνισμό και γιατί έχει τιμήσει θεσμικά, συνταγματικά και πολιτειακά τους απόδημους Έλληνες. Εμείς σας  καλούμε να σεβαστείτε τον ρόλο σας και τον απόδημο ελληνισμό. Αφήστε τον έξω από την προεκλογική σας αγωνία.

[Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρέμβαση, εδώ]

Tags: Αγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2009

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)



Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375