7 Μαΐου 2009


Παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου κατά τη συζήτηση και λήψη απόφασης στη Βουλή επί της πρότασης που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση της 2ης δικογραφίας «Παυλίδη»


Κύριε Πρόεδρε,  μόλις ανακοινώσατε επισήμως στο Σώμα πως ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Καραμανλής σας ανακοίνωσε ότι το Κόμμα του, δηλαδή η Κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η Κυβέρνησή του δεν πρόκειται να μετάσχει ούτε στην σημερινή συνεδρίαση της Βουλής για ένα θέμα που αφορά την πιθανή ποινική ευθύνη Υπουργού της Κυβέρνησής του.

Δεν μας εκπλήσσει αυτό. Και δεν μας εκπλήσσει γιατί κατά παράβαση κάθε Κοινοβουλευτικής Τάξης αμέσως μόλις κατατέθηκε η πρότασή μας αυτή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έξω από την αίθουσα αυτή κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού  ενημέρωσε αμέσως τα Μέσα Ενημέρωσης, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να μετάσχει, γιατί το ΠΑΣΟΚ ευτελίζει τους θεσμούς.

Στην πραγματικότητα κατά την αντίληψη της Κυβέρνησης το ΠΑΣΟΚ προωθεί ένα είδος θεσμικής εκτροπής με αυτές του τις προτάσεις και κατόπιν αυτού θα μας αφήσουν μόνους, με τα άλλα κόμμα της αντιπολίτευσης, όπως έκαναν ήδη δύο φορές τον Οκτώβριο και τον Ιανουάριο για την υπόθεση Βατοπεδίου.

Και τώρα βλέπουμε αυτό να παίρνει και τη μορφή επίσημης ανακοίνωσης και κυρίως τη μορφή των κενών εδράνων της Κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και της Κυβέρνησης. Και εσείς προτείνετε στη Βουλή να αποδεχτεί μία ρύθμιση της διαδικασίας με δεδομένο, ότι στην αίθουσα που είναι ο κορυφαίος θεσμός της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτικού Συστήματος Διακυβέρνησης είναι λογικό και φυσιολογικό να μην υπάρχει Πρωθυπουργός, να μην υπάρχει Κυβέρνηση και να μην υπάρχει και Κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Εμείς θα αποδεχτούμε την πρότασή σας, αλλά θα αποδεχτούμε την πρότασή σας ακριβώς επειδή θέλουμε να φανεί ανάγλυφα στην κοινή γνώμη, ότι η χώρα στην πραγματικότητα δεν διαθέτει Κυβέρνηση που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής.

Η οριακή, ούτως ή άλλως, πλειοψηφία του κ. Καραμανλή έχει γίνει ακόμη πιο επισφαλής και ηθικά βεβαρημένη, διότι η οριακή πλειοψηφία των 151 βουλευτών είναι τώρα πλειοψηφία 150 βουλευτών με την σύμπραξη του κ. Παυλίδη, ο οποίος στην πραγματικότητα σέρνει από πίσω του τη Νέα Δημοκρατία και την Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή ή για να το πω σωστά, ο κ. Καραμανλής και η Κυβέρνησή του και το Κόμμα του κρύβονται πίσω από τον κ. Παυλίδη και αρνούνται να εμφανιστούν σήμερα γιατί δεν έχουν στην πραγματικότητα τη δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της Βουλής. Δεν έχουν φυσικά ούτε την ανοχή της κοινωνίας.

Έχουμε μία κυβέρνηση που δεν έχει κοινωνική στήριξη, μια κυβέρνηση χωρίς πολιτική νομιμοποίηση, μια κυβέρνηση που φοβάται να εμφανιστεί στο Κοινοβούλιο και εγκαταλείπει για 3η φορά την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων στα χέρια της Αντιπολίτευσης. Η οποία δεν είναι λογικό, δεν είναι φυσιολογικό και αναγκαίο να λέει προς τους πολίτες, ότι όταν δεν υπάρχει κυβέρνηση, όταν έχει παραιτηθεί η Κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η μόνη λύση είναι να προσφύγουμε στη λαϊκή ετυμηγορία για να καταγραφεί ο αυθεντικός συσχετισμός δυνάμεων και να φτάσουμε σε μια άλλη κυβέρνηση;

Θα μου πείτε, υπάρχει και η άλλη εκδοχή, η εκδοχή της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησής της, ότι εμείς ασχολούμαστε με τα σκάνδαλα, δηλαδή ασχολούμαστε με τις αρμοδιότητες που το Σύνταγμα αναθέτει στη Βουλή και με την απάντηση που οφείλουμε να δώσουμε σε ένα έγγραφο του Τακτικού Ανακριτή Δωδεκανήσου που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή, παρά τους φραγμούς που έθεσε ο Εισαγγελέας και ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Και η Κυβέρνηση και ο κ. Καραμανλής μας λέει, ωραία ασχοληθείτε εσείς με τα σκάνδαλα, γιατί εγώ σήμερα το απόγευμα ειδικά που πρόκειται η Βουλή να συζητήσει για μια τέτοια υπόθεση, θα ασχοληθώ με τα μεγάλα θέματα του τόπου: με την οικονομία, με την κρίση, με το εισόδημα των νοικοκυριών, με την απασχόληση, με το μέλλον της Ευρώπης, με τις μεγάλες επιλογές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σήμερα το απόγευμα πραγματικά ο κ. Καραμανλής θα διασταυρωθεί με την ατζέντα των πολιτών, με την αγωνία τους για το τι συμβαίνει και για το τι πρόκειται να συμβεί, για το τι υφίσταται στον τόπο. Και ο τόπος δεν υφίσταται μια οικονομική κρίση, υφίσταται μια κρίση θεσμική, ηθική, κοινωνική. Απαξιώνεται, διαλύονται οι αρμοί του. Και ο κ. Καραμανλής έρχεται και γίνεται κήρυκας αυτού του σοφίσματος, ότι «το ΠΑΣΟΚ και η υπόλοιπη αντιπολίτευση ασχολείται με τη σκανδαλολογία και εμείς ασχολούμαστε με τα μεγάλα καυτά θέματα και θα λύσουμε τα προβλήματα του». Ποιοι; Οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και δυστυχώς και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που αποδέχονται την προσβολή που τους κάνει ο κ. Καραμανλής, ο οποίος σήμερα τους λέει, δεν έχετε όχι συνείδηση κοινοβουλευτική, αλλά ούτε δικαίωμα κοινοβουλευτικής παρουσίας και λόγου. Την Δευτέρα τους είπε, έχετε δικαίωμα παρουσίας και ψήφου, αλλά όχι δικαίωμα επιλογής, γιατί η επιλογή ήταν να σταθούνε όρθιοι. Και φυσικά ας λευκανθεί τεχνητά, όπως είπα, ο κ. Παυλίδης.

Κύριε Πρόεδρε, ο κ. Καραμανλής και με τη σημερινή του επιλογή ευτελίζει το Κοινοβούλιο και την Κυβέρνηση, στέλνει ένα μήνυμα προς τους πολίτες το οποίο είναι πολύ ευανάγνωστο: η χώρα εμφανίζει θεσμικά αυτή την εικόνα, δεν υπάρχει πλειοψηφία, δεν υπάρχει Κυβέρνηση και προσπαθεί να ψελλίσει ότι ασχολείται με τα μεγάλα, ενώ εμείς ασχολούμαστε με τα μικρά.

Ε, αυτή η κατάσταση δείχνει μια κυβέρνηση όχι μικρή, αλλά ανύπαρκτη που δεν μπορεί να ασχοληθεί με τίποτα και αυτή τη στιγμή ζει μόνον την αγωνία της αυτοσυντήρησής της στην τυπική άσκηση της εξουσίας.

Άρα δεχόμαστε κατ’ ανάγκη την διαδικασία αυτή και επιφυλασσόμαστε στην πρόοδο της συζήτησης να θέσουμε και άλλα θέματα, τα οποία αφορούν την διαφύλαξη του κύρους του Κοινοβουλίου.

[Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρέμβαση, εδώ]

Tags: Αγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2009