28 Απριλίου 2009


Παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου κατά τη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας: «Αναδιοργάνωση Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), ρύθμιση θεμάτων Οργανισμών εποπτευομένων από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και άλλες διατάξεις»


Για τις ανάγκες του πολιτικού διαλόγου θα πω μια φράση.

Πρώτο σημείο, τώρα αντιλαμβάνομαι ότι η σημερινή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μπορεί να σημαίνει κάτι πολύ περισσότερο από αυτό που είπαμε προηγουμένως, ότι δεν θα μετάσχει η Νέα Δημοκρατία στη συζήτηση για τη δεύτερη υπόθεση Παυλίδη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φτηνή αφορμή για να μην προσέλθει η Νέα Δημοκρατία στη συζήτηση και την ψηφοφορία για το πόρισμα της Προκαταρκτικής Επιτροπής στην πρώτη υπόθεση Παυλίδη. Θα παρακαλούσα το ταχύτερο δυνατό να διευκρινιστεί σε ποιες κοινοβουλευτικές διαδικασίες η πλειοψηφία της Βουλής θα κάνει την τιμή στο Κοινοβούλιο να προσέλθει και να πάρει μέρος, γιατί έχουμε φτάσει σε αυτό το πρωτοφανές σημείο να λειτουργεί η Βουλή απούσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, δηλαδή χωρίς Κυβέρνηση, με δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της Βουλής.

Δεύτερο σημείο. Χαίρομαι εάν ερμηνεύετε έτσι την απόφαση του ΟΑΕΔ, ότι θα τεθεί υπόψη των κοινωνικών εταίρων και οι κοινωνικοί εταίροι, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν. Ήδη είπαν την άποψή τους ως μειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ, αλλά δεν την λάβατε υπόψη, γιατί θέλατε να τους προκαταλάβετε.

Και μια τελική φράση, για το πώς παρακολουθούμε τα θέματά σας, τα θέματα του Υπουργείου Απασχόλησης. Τα παρακολουθούμε ασφυκτικά, κυρία Υπουργέ, και ξέρουμε την πραγματικότητα, την πραγματικότητα της αγοράς και της κοινωνίας, όχι την ωραιοποιημένη εικονική πραγματικότητα των δικών σας δηλώσεων και αγορεύσεων. Είδαμε πόσα ξενοδοχεία δεν άνοιξαν το Πάσχα στις μεγάλες τουριστικές περιοχές της χώρας και βλέπουμε την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας και τη μείωση της απασχόλησης κατά 30% τουλάχιστον, όπως και εάν μετρήσει κανείς τα δεδομένα.

Μα, εάν έχουμε τέτοιο πρόβλημα στον τουρισμό και την οικοδομή, δεν θα πάμε απλώς στις προγνώσεις του κ. Προβόπουλου, δηλαδή σε μείωση του ρυθμού ανάπτυξης σε αρνητικό ρυθμό σχεδόν μισό της μονάδας, αλλά θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα ως χώρα, γιατί αυτό συνεπάγεται κατάρρευση δημοσιονομική και βεβαίως έκρηξη κοινωνική.

Γι’ αυτό όσο είστε στην εξουσία, όσο ασκείτε έστω και υπηρεσιακά τα καθήκοντά σας, σας παρακαλώ να αντιληφθείτε τι συμβαίνει, να αποκτήσετε επαφή με την πραγματικότητα. Φοβούμαι ότι δεν υπάρχει η επαφή αυτή.
Tags: Αγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2009