23 Δεκεμβρίου 2009

Ομιλία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2010

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, Πριν αναφερθώ στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνική

ς Άμυνας, τα εξοπλιστικά προγράμματα και τις σχέσεις άμυνας και οικονομίας οφείλω ως μέλος της κυβέρνησης, ως βουλευτής και κυρίως ως ενεργός πολίτης να διατυπώσω με ευθύ και καθαρό τρόπο την άποψη μου για την κατάσταση της χώρας.

Η διεθνής οικονομική κρίση και τραγικά εσφαλμένες πράξεις ή παραλείψεις της τελευταίας εξαετίας ανέδειξαν το «ελληνικό ζήτημα». Αυτό δεν είναι ούτε  μόνον το άθροισμα του δημοσιονομικού και ασφαλιστικού προβλήματος, ούτε μόνον το πρόβλημα του μοντέλου ανάπτυξης, ούτε μόνον το πρόβλημα της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, ούτε μόνον το πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης, της διάχυτης παρανομίας και της διαφθοράς, όπως την εννοούμε στην Ελλάδα.

Tags: Αγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2009

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Eπίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου, του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Εθνικής Άμυνας, σχετικά με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά:

Tags: Αγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2009

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009


Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, σε έναν κόσμο γεμάτο από απειλές, εντάσεις και κρίσεις έχει ιδιαίτερη σημασία η κάθε Ελληνίδα, ο κάθε Έλληνας να νιώθει ότι η χώρα διαθέτει Ένοπλες Δυνάμεις που στο πλαίσιο του Συντάγματος επιτελούν την αποστολή τους. Και η αποστολή αυτή - μη νομίσετε ότι οι λέξεις αυτές είναι κοινότοπες και άνευ ουσίας- είναι η υπεράσπιση της ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας, αλλά και της αξιοπρέπειας της χώρας.

Tags: Αγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2009

7 Ιουλίου 2009


Ως προς το θέμα των Μ.Μ.Ε., αντιλαμβάνομαι ότι η συζήτησή μας είναι διαδικαστικού χαρακτήρα. Πιστεύω όμως ότι η διαδικασία και η καλή προετοιμασία μιας συζήτησης έχει πολύ ουσιαστικές επιπτώσεις, γι αυτό πέρα από τον κύκλο των προσώπων ή των φορέων που θα κληθούν για ακρόαση, έχει σημασία να συγκροτηθεί ένας πλήρης φάκελος. Και για να γίνει αυτό πρέπει οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες υπό την ευθύνη των αρμοδίων Υπουργών να βοηθήσουν την Επιτροπή Θεσμών, ώστε με τη δική σας μέριμνα ως Προέδρου να συγκροτηθεί αυτός ο φάκελος με τα στοιχεία που τηρεί το ΕΣΡ, τα στοιχεία που τηρεί το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Απασχόλησης.


Tags: Αγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2009

9 Ιουλίου 2009


Αγόρευση Ευ. Βενιζέλου κατά τη συζήτηση επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Κανόνες Τεκμηρίωσης Ενδοομιλικών Συναλλαγών, Κανόνες Υποκεφαλαιοδότησης Επιχειρήσεων, Διαδικασία Ταχείας Αδειοδότησης και άλλες διατάξεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με εντυπωσίασε, πρέπει να πω, η επιχειρηματολογία του κ. Σουφλιά, γιατί περιγράφει μία πραγματικότητα κοινωνική και οικιστική. Είναι γεγονός πως η περιουσία των ελληνικών νοικοκυριών είναι επενδεδυμένη κυρίως σε ακίνητα. Υπολογίζεται ότι μπορεί αυτή η περιουσία να υπερβαίνει το 700% του ΑΕΠ και ειδικότερα σε κατοικίες μπορεί να είναι επενδεδυμένο ένα ποσό που υπερβαίνει το 450% του ΑΕΠ, ενώ οι αντίστοιχοι ευρωπαϊκοί μέσοι όροι κινούνται γύρω στο 250% του ΑΕΠ κάθε χώρας.

Tags: Αγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2009

8 Iουλίου 2009 (απόγευμα)


Παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου κατά τη συζήτηση των άρθρων του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Κανόνες Τεκμηρίωσης Ενδοομιλικών Συναλλαγών, Κανόνες Υποκεφαλαιοδότησης Επιχειρήσεων, Διαδικασία Ταχείας Αδειοδότησης και άλλες διατάξεις»
Tags: Αγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2009

8 Ιουλίου 2009 (απόγευμα)


Παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου κατά τη συζήτηση των άρθρων του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Κανόνες Τεκμηρίωσης Ενδοομιλικών Συναλλαγών, Κανόνες Υποκεφαλαιοδότησης Επιχειρήσεων, Διαδικασία Ταχείας Αδειοδότησης και άλλες διατάξεις»


Κύριε Πρόεδρε, απλώς θυμίζω στον Πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού ότι η βασική πρότασή μας για το περιβόητο σκάνδαλο SIEMENS, είναι η ανάγκη να συγκληθεί η Βουλή σε έκτακτη σύνοδο προκειμένου να αποφασίσει τη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής. Κανείς τακτικός ανακριτής και καμία διαδικασία ενώπιον της κοινής ποινικής δικαιοσύνης δεν μπορεί να διερευνήσει αυτό το ζήτημα σε όλες του τις διαστάσεις και να παρουσιάσει μια πλήρη εικόνα στον νεοελληνικό λαό. 

Tags: Αγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2009

8 Ιουλίου 2009 (πρωί)


Παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου κατά τη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Κανόνες Τεκμηρίωσης Ενδοομιλικών Συναλλαγών, Κανόνες Υποκεφαλαιοδότησης Επιχειρήσεων, Διαδικασία Ταχείας Αδειοδότησης και άλλες διατάξεις»
Tags: Αγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2009

8 Ιουλίου 2009 (πρωί)


Αγόρευση Ευ. Βενιζέλου κατά τη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Κανόνες Τεκμηρίωσης Ενδοομιλικών Συναλλαγών, Κανόνες Υποκεφαλαιοδότησης Επιχειρήσεων, Διαδικασία Ταχείας Αδειοδότησης και άλλες διατάξεις»

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, παρακολούθησα για πολλοστή φορά τον κ. Παπαθανασίου να αναπτύσσει τη γνωστή κουραστική επιχειρηματολογία της Κυβέρνησης. Με την ίδια άνεση που σήμερα με χαμηλωμένη κάπως τη φωνή του, ενημέρωσε επισήμως τη Βουλή πως θα υπάρχει μηδενικός ρυθμός ανάπτυξης στη χώρα για το 2009, με την ίδια άνεση είχε διαβεβαιώσει και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Βουλή των Ελλήνων πριν από λίγο καιρό, καταθέτοντας το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης, ότι θα επιτευχθεί ρυθμός ανάπτυξης 1,1%, χωρίς προφανώς να έχει συζητήσει με τη διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία εκείνη την εποχή δήλωνε επισήμως προς τη Βουλή ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι μόλις 0,5% με ό,τι επιπτώσεις έχει αυτό στην ανεργία, στο κλίμα της αγοράς και στην οικονομική ψυχολογία, γιατί η ψυχολογία των οικονομικών υποκειμένων έχει τεράστια σημασία από την άποψη αυτή.

Tags: Αγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2009

 

2 Ιουλίου 2009 (απόγευμα)


Αγόρευση Ευ. Βενιζέλου κατά τη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Διασυνοριακές συγχωνεύσεις κεφαλαιουχικών εταιρειών».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με λύπη μου διαπιστώνω για πολλοστή φορά ότι η Κυβέρνηση είτε αγνοεί προκλητικά τα όσα λέει η Αντιπολίτευση είτε τα παραποιεί σκοπίμως. Και δεν αναφέρομαι στο διάλογο που είχαμε προηγουμένως με τον κύριο Υφυπουργό. Αναφέρομαι στο γεγονός ότι η χθεσινή μου πρόταση εδώ, εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να προβεί ο Πρωθυπουργός στις ενέργειες που είναι αναγκαίες για την έκτακτη Σύνοδο της Βουλής, προκειμένου να αποφασιστεί επιτέλους η συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της SIEMENS, δεν απαντήθηκε και κυρίως δεν απαντήθηκε μέσα στο Κοινοβούλιο από την Κυβέρνηση.

Tags: Αγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2009