9 Δεκεμβρίου 2008

Αγόρευση Ευ. Βενιζέλου κατά τη συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών: «Αναδιοργάνωση της Δημοτικής Αστυνομίας και ρυθμίσεις λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών»


 

Κύριε Πρόεδρε, είναι δημοκρατική και θεσμική πρόκληση η Βουλή να συζητά δήθεν για τη Δημοτική Αστυνομία και για το συμβούλιο πολιτικής προστασίας και ασφάλειας ενώ η χώρα καίγεται. Είναι δημοκρατική και θεσμική πρόκληση ενώ η Βουλή συνεδριάζει, ο Πρωθυπουργός να εμφανίζεται στα τηλεοπτικά δίκτυα προκειμένου να απευθύνει Διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό επιχειρώντας για μία ακόμη φορά να αποσείσει τις ευθύνες τις προσωπικές και της Κυβέρνησής του και να τις μεταθέσει στους ώμους της Αντιπολίτευσης και του συνδικαλιστικού κινήματος. Είναι πρόκληση προς τη νοημοσύνη και την ευαισθησία του ελληνικού λαού η σημερινή θλιβερή τηλεοπτική παρουσία του κ. Καραμανλή.

Το Σάββατο, αμέσως μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου, η Κυβέρνηση εμφανίστηκε ένοχη, αμήχανη, δειλή και ηττοπαθής. Σήμερα, αντί να έχει αντλήσει τα διδάγματα από τις καταστροφές που έχουν προκληθεί, από τη γενικευμένη κοινωνική αντίδραση, από το γεγονός ότι η χώρα είναι ακυβέρνητη, έρχεται με πρωτοφανή θρασυδειλία στα πολιτικά χρονικά της χώρας ο κ. Καραμανλής και λέει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι για την κατάσταση που επικρατεί σε όλες τις πόλεις και σ’ όλες τις συνοικίες της χώρας δεν ευθύνεται ο ίδιος και η Κυβέρνησή του, αλλά ευθύνεται η Αντιπολίτευση που δεν έχει απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις, ευθύνονται οι κοινωνικές οργανώσεις που διαμαρτύρονται ασκώντας το συνταγματικό τους δικαίωμα.

Ο κ. Καραμανλής ζητάει από την Αντιπολίτευση δήλωση κοινωνικών και πολιτικών φρονημάτων για την καταδίκη της βίας. Μα, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και όλη η Αντιπολίτευση έχει καταδικάσει ρητά και απερίφραστα κάθε πράξη βίας, κάθε πράξη κρατικής και κοινωνικής βίας. Έχουμε καταδικάσει τους βανδαλισμούς, έχουμε καταδικάσει όλες τις ακραίες συμπεριφορές, αλλά δεν υπάρχει ευθύνη του κράτους, ευθύνη της πολιτείας, ευθύνη της Κυβέρνησης και ευθύνη του κ. Καραμανλή προσωπικά για τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες και για την κοινωνική έκρηξη που πυροδότησε η άδικη και εν ψυχρώ δολοφονία ενός παιδιού; Νομίζει ο κ. Καραμανλής ότι όλα αυτά που συμβαίνουν είναι πράξεις οργανωμένης βίας και προβοκάτσιας που στρέφονται κατά της Κυβέρνησής του για να τη βλάψουν;

Ο κ. Καραμανλής έχει καταστήσει την κοινωνία εχθρό του, δεν αντιλαμβάνεται το μήνυμα της κοινωνίας. Ένας Πρωθυπουργός που δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει, που δεν έχει συνείδηση των περιστάσεων, είναι ένας Πρωθυπουργός κατώτερος των περιστάσεων, ένας Πρωθυπουργός ανεύθυνος, ένας Πρωθυπουργός επικίνδυνος για τον τόπο.

Ο κ. Καραμανλής σήμερα ομολόγησε όχι απλά και μόνο πως έχει χάσει την πολιτική του νομιμοποίηση, ομολόγησε πως δεν έχει και καμμία προοπτική, καμμία πιθανότητα να αποκτήσει επαφή με την πραγματικότητα και με την κοινωνία. Ουσιαστικά, ο κ. Καραμανλής, με θρασύδειλο και προκλητικό τρόπο επιβεβαίωσε με τηλεοπτικό διάγγελμα την αδυναμία του να κυβερνήσει. Στην πραγματικότητα «παραιτήθηκε» σήμερα από τις οθόνες των τηλεοράσεων, γιατί αρνείται να αναλάβει την ευθύνη του, αρνείται να κατανοήσει, αρνείται να συναισθανθεί.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έθεσε σήμερα ζήτημα προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία. Έθεσε ουσιαστικά ζήτημα εκλογών. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά της, όχι τα πολιτικά –δεν περιμένει κανείς πολιτικές πρωτοβουλίες από την Κυβέρνηση- αλλά ούτε καν τα διοικητικά. Ο τόπος δεν έχει ούτε Κυβέρνηση με την πολιτική έννοια του όρου, ούτε διοίκηση. Κανείς δεν μπορεί να ασκήσει την καθημερινή διαχείριση. Οι πολίτες νιώθουν ανασφάλεια. Απειλούνται από παντού. Ψάχνουν να βρουν ένα σημείο αναφοράς, μία ελπίδα, μία προοπτική. Κι αυτός είναι ο θεσμικός ρόλος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Κι έχουμε πλήρη συνείδηση της ευθύνης που φέρουμε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, γιατί οφείλουμε να προσφέρουμε στον ελληνικό λαό αυτό το σημείο αναφοράς, αυτήν την προοπτική, αυτήν τη διέξοδο που αναζητεί.

Στις δημοκρατίες υπάρχουν περιορισμένες λύσεις που προσφέρονται στους πολίτες. Ο πολίτης ξέρει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μία λύση, η λύση που προσφέρει το ΠΑ.ΣΟ.Κ., η λύση που προσφέρει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, που μπορεί να δώσει στον ελληνικό λαό το αίσθημα ασφάλειας και να αποκαταστήσει τη συνοχή της κοινωνίας.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε μόνο πρόβλημα οικονομίας και πρόβλημα κράτους.

Έχουμε πρόβλημα κοινωνίας. Έχει διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός και πρέπει όλοι να κάνουμε ό,τι πρέπει, προκειμένου να αποκαταστήσουμε τη συνοχή και την αξιοπρέπεια της κοινωνίας. Είναι ζήτημα δημοκρατίας, είναι ζήτημα κράτους δικαίου. Και σ’ αυτά τα ζητήματα δε χωρούν ούτε εκπτώσεις, ούτε καθυστερήσεις.

Tags: Αγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2008