10 Σεπτεμβρίου 2008

Παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου κατά τη συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Ενίσχυση της διαφάνειας του Κρατικού Προϋπολογισμού, έλεγχος των δημοσίων δαπανών, μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις». 


 

Έχω ζητήσει την κατανόηση του Προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού του κ. Καρατζαφέρη ο οποίος με πολύ μεγάλη ευγένεια συνήνεσε να μιλήσω για δύο λεπτά, γιατί πραγματικά μου προκάλεσε θλίψη και κατάπληξη η αγόρευση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. του κ. Αλαβάνου, διότι υπάρχει μια εντυπωσιακή πολιτική διολίσθηση.

Έως τώρα, δηλαδή έως τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, άξονας της πολιτικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και του Συνασπισμού ήταν να φύγει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, να έχουμε μια προοδευτική διακυβέρνηση, θα δούμε ποια. Είχε εγκαταλειφτεί τα εσφαλμένο και τραγικό δόγμα του δικομματισμού και της ενιαίας ευθύνης Νέας Δημοκρατίας - ΠΑ.ΣΟ.Κ, λες και κυβερνάμε από κοινού. Τώρα, βλέπω ότι επανέρχονται στην παλιά αντίληψη του Κομμουνιστικού Κόμματος, στην αντίληψη του διμέτωπου αγώνα και της ισοπεδωτικής προσέγγισης των πραγμάτων. Όμως, αυτό είναι ασυγχώρητο όταν παραποιούνται στοιχεία τα οποία έχει υπ’ όψιν της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Διότι ήδη από τις 30 Οκτωβρίου του 2003 ο τότε αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ο κ. Απόστολος Φωτιάδης είχε διατάξει την αναπομπή όλου του φακέλου και είχε ανακαλέσει τις εγκριτικές πράξεις και του 1998 και του 2002.

Το αίτημα που προέβαλε ο Συνασπισμός με την ερώτηση του κ. Δραγασάκη προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και τον Υπουργό Πολιτισμού, ο οποίος είναι απολύτως αναρμόδιος για τα θέματα αυτά –είναι αρμόδιος για τα μνημεία μόνο- είχε ήδη ικανοποιηθεί διότι είχε προηγηθεί η αναπομπή όλων των πράξεων. Ξέρετε γιατί; Γιατί υπεύθυνα οι δικηγορικοί σύλλογοι της περιοχής, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης επισκέφτηκαν τον τότε Υπουργό του ΠΑ.ΣΟ.Κ και του παρέδωσαν στοιχεία τα οποία τον οδήγησαν σε νέα κρίση και έτσι πήγε η υπόθεση στα δικαστήρια. Αλλά δυστυχώς η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εγκατέλειψε τη δικαστική οδό και επέλεξε την αδιαφανή οδό της διοικητικής ρύθμισης του συμβιβασμού και της ανταλλαγής. Και ως Υπουργός Πολιτισμού απαντώ τότε λέγοντας ότι είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος η περιοχή, ότι ο αρχαιολογικός νόμος του 2002 προβλέπει τα της κυριότητας επί μνημείων, άρα υπάρχει πρόβλημα και κυριότητας του δημοσίου στα μνημεία, τα οποία με ευγενικό τρόπο παραθέτω, γιατί δεν ήθελα να προκαταλάβω το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στο οποίο κοινοποιείται η απάντησή μου και το ίδιο Υπουργείο σπεύδει και αναπέμπει και ανακαλεί. Και επιπλέον λέω ότι η Εφορία κατέθεσε στο δικαστήριο και η κατάθεση του εκπροσώπου της Εφορίας Αρχαιοτήτων με βάση τις οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας, ήταν αυτή που θωράκισε τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου.

Η πρόταση είναι τώρα να κάνουμε εξεταστική επιτροπή για την περίοδο 1995-2008; Δηλαδή στις ελληνικές καλένδες; Αυτή είναι η πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.; Πολύ ριζοσπαστική και πολύ αποτελεσματική!

Η δική μας πρόταση, όπως τη διατύπωσα ήδη από χθες, είναι η ακόλουθη: Με άμεση νομοθετική ρύθμιση να ακυρωθούν οι διοικητικές πράξεις και οι σχετικές συμβάσεις και αν θέλει η Μονή να διεκδικήσει, να πάει στα δικαστήρια και να διεκδικήσει. Το ελληνικό δημόσιο να προστατεύσει την περιουσία του, την έννομη τάξη και βεβαίως να προστατεύσει και το κύρος του Αγίου Όρους, το οποίο δεν μπορεί να εμφανίζεται ως επιχειρηματίας, αλλά πρέπει να εμφανιστεί με το πνευματικό και ηθικό πρόσωπό του και με την ιστορική του διαδρομή και αξία.

Θέλει ο κ. Αλαβάνος και εξεταστική επιτροπή; Θα κάνουμε και εξεταστική επιτροπή. Ξέρετε πόσο μακρύς είναι ο κατάλογος των εξεταστικών επιτροπών; Πολύ μακρύς δυστυχώς, γιατί αυτό σημαίνει μια συζήτηση στην Ολομέλεια και απόρριψη από την Πλειοψηφία, την οριακή της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή να ‘χαμε να λέγαμε.

Ο κ. Καραμανλής ας απαλλαγεί από τον Υπουργό του της Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής που δυστυχώς συνιστά αυτή τη στιγμή πολύ μεγάλο βάρος. Ας εγκαταλείψει την αλαζονεία που τον οδηγεί σε τύφλωση, που τον οδηγεί ουσιαστικά σ’ έναν πολιτικό κατήφορο και ας επέμβει στο τελευταίο από τα μεγάλα σκάνδαλα που είναι το ζήτημα του Βατοπεδίου.

Κυρία Πρόεδρε, καταθέτω για τα Πρακτικά, πέρα από την απάντησή μου, την οποία καλό είναι να διαβάσει πριν καταθέσει ο κ. Αλαβάνος και το έγγραφο του Υφυπουργού τότε κ. Φωτιάδη για την ανάκληση των πράξεων. Και παρακαλώ εδώ τις υπηρεσίες να βγάλουν και ένα αντίγραφο για τους Αρχηγούς των κομμάτων και τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους.

Tags: Αγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2008