24 Οκτωβρίου 2008

Παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου επί του κανονισμού κατά τη συζήτηση και λήψη απόφασης στην πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Παπανδρέου και εκατό Βουλευτές του Κόμματός του, για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης περί «Ποινικής ευθύνης Υπουργών».


 

Κύριε Πρόεδρε, θέλω να θυμίσω δύο ουσιώδη πολιτικά ζητήματα που οριοθετούν το πρόβλημα, όπως αυτό εμφανίζεται σήμερα ενώπιον του ελληνικού λαού.

Για ποιο λόγο υπέβαλε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής; Για να απορριφθεί; Όχι. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπέβαλε πρόταση προανακριτικής επιτροπής, γιατί είχε ηθική και συνταγματική υποχρέωση να το πράξει, μετά τα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, μετά την παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, μετά τη δραματική παραίτηση των δύο εισαγγελέων-εφετών, που διενεργούσαν την προκαταρκτική εξέταση.

Είπαμε, από τη στιγμή που υποβάλαμε την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής ότι πιστεύουμε πως υπάρχουν οι πολιτικές και αριθμητικές προϋποθέσεις, για την αποδοχή της πρότασης. Γιατί την πρότασή μας αυτή, με κάποιο δισταγμό στην αρχή, στήριξαν, τελικώς, όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και ήμασταν και είμαστε βέβαιοι ότι μία μυστική ψηφοφορία που θα έδινε στους Βουλευτές της Συμπολίτευσης τη δυνατότητα, της κατά συνείδηση ψήφου, θα οδηγούσε στην πανηγυρική αποδοχή της πρότασης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Για ποιο λόγο τώρα, η Κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία, οδηγήθηκαν στην εξευτελιστική αποχώρηση από τη Βουλή; Μήπως για να διασφαλίσει, πως όταν θα έρθουν τα στοιχεία, τότε θα συγκροτηθεί από την πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας προανακριτική επιτροπή εις βάρος των Υπουργών της; Όχι, βέβαια. Το έκανε αυτό ο κ. Καραμανλής, για να τιθασεύσει τους Βουλευτές του για να μετατρέψει μία μυστική ψηφοφορία σε φανερή, για να αιχμαλωτίσει τους Βουλευτές του, για να οδηγήσει τεχνητά σε απόρριψη της πρότασης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Εμείς, επαναλαμβάνω, με την πρόταση για προανακριτική επιτροπή, δώσαμε την ευκαιρία σ’ όλην την Αντιπολίτευση να συσπειρωθεί, να υποστηρίξει αναγκαίες κινήσεις διαφάνειας. Οδηγήσαμε την Κυβέρνηση, να αποδεχθεί την εξεταστική επιτροπή, οδηγήσαμε τη δικαιοσύνη, στο να στείλει το φάκελο στη Βουλή, οδηγήσαμε τον κ. Ρουσόπουλο έξω από την Κυβέρνηση και οδηγήσαμε τον κ. Καραμανλή, τους Υπουργούς του και τους Βουλευτές του, έξω από τη Βουλή. Η πολιτική μας επιτυχία είναι πλήρης.

Ακούμε με πολύ μεγάλη προσοχή και σεβασμό τις επιφυλάξεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και την επιφύλαξη του Κ.Κ.Ε., που απεχώρησε ήδη, γιατί δεν θέλει να μετάσχει σε μια ψηφοφορία η οποία, ούτως ή άλλως, είναι προβληματική, και τις εμπεριστατωμένες παρατηρήσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., του Κοινοβουλευτικού του Εκπροσώπου κ. Φώτη Κουβέλη.

Ούτως ή άλλως, κύριε Πρόεδρε, με την πρωτοφανή, την κωμικοτραγική, επιτρέψτε μου να πω, πρωτοβουλία του κ. Καραμανλή να αποχωρήσει αυτός, η Κυβέρνησή του και το κόμμα του από τη Βουλή, βρισκόμαστε εκτός κάθε συνταγματικού πλαισίου και κάθε πλαισίου του Κανονισμού της Βουλής, γιατί κάθε κοινοβουλευτικό πολίτευμα, βασίζεται στην αρχή της δεδηλωμένης πλειοψηφίας. Έτσι λειτουργούν τα κοινοβούλια, έτσι λειτουργεί και η Βουλή των Ελλήνων, με βάση την αρχή της δεδηλωμένης πλειοψηφίας. Γι’ αυτό, όποτε διεξάγεται οποιαδήποτε ψηφοφορία εδώ και τυχαίνει εκείνη τη στιγμή να υπάρχουν πολλοί Βουλευτές της Αντιπολίτευσης και κανένας Βουλευτής της Συμπολίτευσης, ο Πρόεδρος διαπιστώνει ότι κατισχύει η γνώμη, η εικαζόμενη της Συμπολίτευσης με ένα πλάσμα δικαίου, επειδή υπάρχει η δεδηλωμένη πλειοψηφία. Και σας ερωτώ: Σήμερα ισχύει στη Βουλή των Ελλήνων η δεδηλωμένη πλειοψηφία και το τεκμήριο ισχύος της Νέας Δημοκρατίας; Μπορείτε εσείς, ή ένας από τους Αντιπροέδρους, αν προκύψει οποιοδήποτε θέμα και ψηφίσει η παρούσα Αντιπολίτευση, να πείτε ότι δεν σχηματίζεται πλειοψηφία; Δεν μπορείτε να το πείτε. Ακριβώς επειδή δεν μπορείτε να το πείτε αυτό, προκύπτει, πράγματι, ζήτημα, όχι κατά κυριολεξία απαρτίας, γιατί η ένσταση απαρτίας δεν προβλέπεται από το ισχύον Σύνταγμα και τον ισχύοντα Κανονισμό της Βουλής, αλλά προκύπτει, πράγματι, ζήτημα όρων για τη λήψη έγκυρης απόφασης του Σώματος. Με δεδομένο, δηλαδή, ότι αυτήν τη στιγμή με βάση τη δεδηλωμένη πλειοψηφία που απέχει και τη δεδηλωμένη μειοψηφία που παρίσταται εν μέρει, γιατί ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός και το Κ.Κ.Ε. απέχουν και αυτό είναι δεδηλωμένο, ούτως ή άλλως έχουμε εκατόν δεκάξι (116) Βουλευτές που θα μετάσχουν, αυτός είναι ο μέγιστος δυνατός αριθμός, στην ψηφοφορία, όταν ο ελάχιστος αριθμός για τη λήψη απόφασης, είναι εκατόν πενήντα ένα (151), είναι δυνατόν να πείτε εσείς, ως Πρόεδρος του Σώματος, ότι συντρέχουν οι ελάχιστες προϋποθέσεις για τη λήψη έγκυρης απόφασης; Εμείς δεν θέλουμε να πάμε σε μια ψηφοφορία απόρριψης της πρότασής μας, για να λέει η Νέα Δημοκρατία ότι «Δεν μπορείτε να επανέλθετε, γιατί δεν υπάρχουν νέα στοιχεία, άρα εσείς φταίτε που δεν διώκουμε τους Υπουργούς μας, ενώ εμείς θέλουμε πάση θυσία να στείλουμε τους Υπουργούς μας στο Ειδικό Δικαστήριο».

Και ερωτώ εσάς, ως Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και θεματοφύλακα του Συντάγματος, του Κανονισμού της Βουλής και των κοινοβουλευτικών παραδόσεων και των κοινοβουλευτικών ηθών στον τόπο μας, ποια είναι η άποψή σας. Περιμένω να ακούσω την άποψή σας και θα τοποθετηθώ.

Tags: Αγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2008