24 Οκτωβρίου 2008

Δεύτερη παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου επί του κανονισμού κατά τη συζήτηση και λήψη απόφασης στην πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Παπανδρέου και εκατό Βουλευτές του Κόμματός του, για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης περί «Ποινικής ευθύνης Υπουργών».


 

Κύριε Πρόεδρε, παρακολούθησα με προσοχή την τοποθέτησή σας και αντιλαμβάνομαι και τη δυσκολία της θέσης της θεσμικής του Προέδρου του Σώματος, όταν διευθύνει την συζήτηση εν τη απουσία της Πλειοψηφίας.

Αρχίζω από το άρθρο 67 του Κανονισμού της Βουλής.

Τα παρεμπίπτοντα ζητήματα, δεν τίθενται αναγκαστικά στην αρχή της συνεδρίασης. Μπορούν να τεθούν ανά πάσα στιγμή, τη στιγμή που πρέπει.
Παρ’ ότι το άρθρο 67, επιτρέπει να τίθενται τα ζητήματα μέχρι το τέλος, στην αρχική μου τοποθέτηση στην έναρξη της συζήτησης, είπα ότι εμείς προχωρούμε στη συζήτηση, καλούμε τη Νέα Δημοκρατία, να έρθει έστω και τώρα, μέχρι την υστάτη στιγμή, μέχρι την έναρξη της ψηφοφορίας και επιφυλάχθηκα ρητά, να τοποθετηθώ για το ζήτημα της ψηφοφορίας, απαντώντας σε σχετική παρατήρηση του κ. Αλαβάνου.

Άρα το θέμα το είχα θέσει από την αρχή. Ίσως δεν με είχατε προσέξει.

Έρχομαι τώρα στο επιχείρημά σας για το προηγούμενο του 1996. Μα μετείχαν στη συζήτηση παράλληλα για εξεταστική και προανακριτική επιτροπή διακόσιοι εβδομήντα ένας Βουλευτές -υπήρχε όχι απλώς απαρτία, αλλά υπεραπαρτία, επληρούντο όλες οι προϋποθέσεις για τη λήψη απόφασης- ενώ τη στιγμή αυτή, μετέχουν στη συζήτηση εκατόν δεκαέξι Βουλευτές. Άρα δεν είναι συγκρίσιμα τα δύο ζητήματα, τα οποία θέσατε.

Και τώρα το θέμα: Θέλετε εσείς ως Πρόεδρος του Σώματος να καταλήξει η Βουλή τώρα, με μία ψηφοφορία, σε απόρριψη της πρότασης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, για να έρθει μετά ο κύριος Πρωθυπουργός και τα στελέχη της Κυβέρνησής του να λένε ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. φταίει, γιατί προσφέρει θώρακα προστασίας στους ενόχους Υπουργούς μου; Ε, όχι βέβαια. Φαντάζομαι ότι δεν θέλετε να ταυτιστείτε με αυτήν την εκδοχή.

Ως εκ τούτου, λοιπόν, θα σας παρακαλέσω να διαπιστώσετε ότι η πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπάρχει, παραμένει, ισχύει, αλλά δεν μπορεί να απορριφθεί όπως ήθελε, με τεχνητό off site, ο κ. Καραμανλής επειδή δεν υπάρχουν οι κατά τον Κανονισμό, απαιτούμενες προϋποθέσεις για να τεθεί σε ψηφοφορία.
Διότι δεν θα μας αναγκάσει ο κ. Καραμανλής, μια μυστική ψηφοφορία που προστατεύει τη συνείδηση και την αξιοπρέπεια των Βουλευτών, να τη μετατρέψουμε, σε παρωδία ανοιχτής και εκβιασμένης ψηφοφορίας.

Και παρακαλώ, εάν μεν σας πείθω, όπως εύχομαι κι ελπίζω, σεβόμενος και την προσωπικότητά σας και το ρόλο σας, να το αναγγείλετε αυτό και να κηρύξετε τη λήξη της συνεδρίασης. Αν δεν σας πείθω, παρακαλώ να ερωτηθεί το Σώμα, σύμφωνα με το άρθρο 67, παράγραφος 7 του Κανονισμού της Βουλής.

Tags: Αγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2008