11 Νοεμβρίου 2008

Αγόρευση Ευ. Βενιζέλου κατά τη συζήτηση επί των άρθρων και της τροπολογίας του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης: «Μεταρρυθμίσεις για την οικογένεια, το παιδί, την κοινωνία και άλλες διατάξεις».


 

Κυρία Πρόεδρε, παρακολούθησα τον ευφυέστατο τρόπο με τον οποίο ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού συνδύασε τους θεσμούς του Οικογενειακού Δικαίου με την πολιτική κατάσταση, με την πολιτική συγκυρία. Τον είχα ακούσει, όμως, πρόσφατα από το Βήμα της Βουλής να καλεί τον Πρωθυπουργό να συνεργαστεί μαζί του, προκειμένου η παρούσα Βουλή να αναδείξει βιώσιμη κυβέρνηση με σταθερή πλειοψηφία.

Άρα, εδώ ισχύει ένας άλλος θεσμός, του εθιμικού Οικογενειακού Δικαίου, που είναι ο θεσμός του προξενιού και ισχύει η παροιμία «Ελεύθερος προξενητής για λόγου του γυρεύει».

Θα απαντήσει, βεβαίως, η «νύφη», αλλά φαίνεται ότι δυσκολεύεται και επ’ αυτού του θέματος να δώσει μία απάντηση.

Έρχομαι στο μείζον θέμα των φυλακών, κύριε Υπουργέ. Στην αγόρευσή μου επί της αρχής του νομοσχεδίου, είχα θέσει με όσο μπορούσα πιο έντονο τρόπο το ζήτημα των φυλακών. Οι φυλακές βρίσκονται σε κρίση. Είχα και εγώ ως Υπουργός Δικαιοσύνης διαχειριστεί μία πολύ μεγάλη κρίση στις ελληνικές φυλακές. Ανέλαβα τα καθήκοντά μου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με το σύνολο των ελληνικών φυλακών να βρίσκονται υπό κατάληψη.

Η κρίση στις φυλακές είναι τεράστια και εάν δεν επέμβετε τώρα, δεν θα μπορέσετε να διαχειριστείτε την επόμενη φάση της κρίσης. Αγνοήσατε τα όσα σας είπα την προηγούμενη φορά και δεν μου απαντήσατε. Δεν αρκεί να υπόσχεστε ότι θα φέρετε μία νομοθετική ρύθμιση στο πεδίο του Ποινικού Δικαίου, της Ποινικής Δικονομίας και του Σωφρονιστικού Κώδικα. Πρέπει να λάβετε αμέσως και διοικητικού χαρακτήρα μέτρα διότι η κατάσταση στις φυλακές είναι απάνθρωπη. Η κατάσταση δεν είναι ανεκτή με βάση τα κριτήρια του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού. Θα σας παρακαλούσα, αν μη τι άλλο, να πληροφορηθείτε τι συμβαίνει στην ιδιαίτερη εκλογική σας περιφέρεια, στη Φυλακή των Τρικάλων, όπου μία φυλακή τριακοσίων ατόμων φιλοξενεί παραπάνω από επτακόσια πενήντα άτομα τη στιγμή αυτή.

Η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με ημίμετρα, ούτε με υποσχέσεις. Το θέμα κυριαρχεί στα μέσα ενημέρωσης, ιδίως στα έντυπα μέσα ενημέρωσης, επί ημέρες. Βλέπω τη συνήθη αδράνεια της Κυβέρνησης. Δεν έχετε ούτε τα αντανακλαστικά ούτε την πειστικότητα που απαιτείται. Σας καλώ να λάβετε αμέσως τα αναγκαία μέτρα, γιατί αλλιώς θα αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση, που δεν θα μπορεί να ελεγχθεί.

Σε σχέση με το σύμφωνο συμβίωσης, και η εισηγήτριά μας κ. Τζάκρη και οι υπόλοιποι συνάδελφοι έθεσαν το ζήτημα της μεγάλης αντίφασης που εμπεριέχει το νομοσχέδιό σας. Από τη μια θέλετε να τυποποιήσετε ένα νέο θεσμό, προοδευτικό, ο οποίος έχει στοιχεία ευελιξίας, ο οποίος απηχεί μια αντίληψη κοινωνικού φιλελευθερισμού και από την άλλη τον υπονομεύετε εκ γενετής. Τον υπονομεύετε αφ’ ενός σε σχέση με το πεδίο εφαρμογής του, διότι ουσιαστικά ανοίγετε ένα πεδίο αντιδικίας, που θα λυθεί τελικά στο Στρασβούργο ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου –αναφέρομαι στα ομόφυλα ζεύγη- αφ’ ετέρου δε διαμορφώνετε έτσι τη σχέση μεταξύ συμφώνου συμβίωσης και γάμου ώστε ο θεσμός αυτός να είναι πραγματικά ένας θεσμός δεύτερης κατηγορίας.

Απορώ γιατί επιμένετε σε αυτή την επιλογή. Δεν έχει καμμία λογική και εν πάση περιπτώσει δεν έχει ούτε κοινωνικό ούτε πολιτικό στόχο. Δεν αποτελεί αυτό που κάνετε αυτήν τη στιγμή κάποια πρόοδο από πλευράς νομοθετικής πολιτικής στον ευαίσθητο χώρο του Οικογενειακού Δικαίου.

Επαναλαμβάνω δε ότι η αποσπασματικού χαρακτήρα νομοθέτηση σε ζητήματα που ανήκουν στον κορμό του Αστικού Δικαίου και εδώ του Αστικού Κώδικα, ένα κεφάλαιο το οποίο είναι το Oικογενειακό Δίκαιο, δεν οδηγεί πουθενά. Αυτό αφορά και το σύμφωνο συμβίωσης και τα ζητήματα της υιοθεσίας. Εάν θέλετε να κάνετε παρεμβάσεις, πρέπει οι παρεμβάσεις αυτές να είναι προϊόν ώριμης, προσεκτικής συζήτησης, σκέψης, διαβούλευσης και πρέπει αυτό να γίνεται με ένα συστηματικό τρόπο.

Θέλω, επίσης, να διασκεδάσω, με την ευκαιρία αυτή, την ανησυχία του κ. Καρατζαφέρη σε σχέση με την κατά τόπο αρμοδιότητα των ποινικών δικαστηρίων και των εισαγγελικών αρχών. Η ρύθμιση αυτή για την κατά τόπο αρμοδιότητα των δικαστηρίων και άρα των Εισαγγελικών Αρχών της Θεσσαλονίκης αφορά το Άγιον Όρος, όχι όσα σχετίζονται με το Άγιον Όρος. Είναι κανονισμός της τοπικής αρμοδιότητας. Εάν κάποιο έγκλημα έχει τελεστεί στην Αθήνα ή στην Πάτρα, δεν μεταφέρεται η κατά τόπο αρμοδιότητα στο Άγιον Όρος, επειδή εμπλέκονται και μοναχοί ή μονές.

Αυτά που συμβαίνουν στον Άγιον Όρος, επί των οποίων έχουν και αρμοδιότητα τα ειδικά δικαστήρια του καταστατικού χάρτη του Αγίου Όρους, δεν υπάγονται στα δικαστήρια της Χαλκιδικής, δεν υπάγονται δηλαδή στο Πρωτοδικείο Πολυγύρου και την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πολυγύρου, αλλά υπάγονται στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης και στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, αφού ούτως ή άλλως η αρμοδιότητα του Εφετείου ήταν ούτως ή άλλως αρμοδιότητα του Εφετείου Θεσσαλονίκης. Άρα, μη στεναχωριέστε, από την άποψη αυτή δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα κακό.

Το μείζον, βέβαια, ζήτημα σε σχέση με το Βατοπαίδι είναι ότι υπάρχει ένα παράλληλο δικαστικό σκάνδαλο. Τώρα, η εξεταστική επιτροπή εξετάζει ως μάρτυρα την πρόεδρο του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, σημερινή εφέτη, η οποία τελικώς αναγκάστηκε να εκδώσει την απόφαση αυτή ή μάλλον η σημερινή σύνθεση του δικαστηρίου αναγκάστηκε να δημοσιεύσει την απόφαση αυτή με μία πρωτοφανή καθυστέρηση.

Όλα αυτά είναι εικόνα ανομίας. Εδώ δεν μιλά κανείς για παραδικαστικά κυκλώματα, εδώ μιλά κανείς για τον επίσημο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δικαιοσύνη. Δυστυχώς, η επίσημη δικαιοσύνη αυτήν τη στιγμή εμφανίζει θύλακους, που είστε υπεύθυνοι να τους αντιμετωπίσετε ως τεράστιο πρόβλημα προσβολής του Συντάγματος και των νόμων του κράτους.

Υπάρχουν συνεχώς προβλήματα και όπως αναδεικνύονται εμβληματικές φυσιογνωμίες στο χώρο της δικαιοσύνης -ήδη έχετε αναδείξει επί των ημερών σας τρεις εμβληματικές μορφές Αντιεισαγγελέων Εφετών όπως τον κ. Μπάγια και τους δύο αντιεισαγγελείς που παραιτήθηκαν και ανακάλεσαν την παραίτησή τους, ανθιστάμενοι για την υπόθεση του Βατοπαιδίου- έτσι έχετε αναδείξει και αρνητικές εμβληματικές μορφές στα κορυφαία κλιμάκια και τις κρίσιμες θέσεις της δικαιοσύνης. Και αυτό βαραίνει όχι εσάς προσωπικά, κύριε Υπουργέ -γιατί είπα και την προηγούμενη φορά ότι τιμώ και το ήθος σας και την καλή σας προαίρεση- αυτό βαραίνει τον κ. Καραμανλή και την Κυβέρνησή του. Εσείς αυτήν τη στιγμή είστε αχθοφόρος πολύ δυσμενών επιλογών και πρακτικών στο χώρο της δικαιοσύνης. Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία της θέσης σας, αλλά η Κυβέρνηση, της οποίας είστε μέλος και την οποία εκπροσωπείτε στον πιο ευαίσθητο θεσμικά τομέα, είναι μία Κυβέρνηση που έχει συνδέσει τη θητεία της και την παρουσία της με μία βαθιά προσβολή του κύρους και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Και θα δείτε ότι όσο περνά ο καιρός και εξελίσσεται η έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπαίδι, η δικαιοσύνη θα είναι το μείζον πρόβλημα, μεγαλύτερης ακόμη σημασίας και από την προσβολή του δημοσίου συμφέροντος.

Με την ευκαιρία αυτή, σας ρωτώ και θέλω μια ευθεία απάντηση στο εξής: καλώς διεξάγεται η έρευνα μέσω της εξεταστικής επιτροπής, καλώς διεξάγεται η προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Υπάρχει ένα θέμα προστασίας της δημόσιας περιουσίας και του δημοσίου συμφέροντος. Κάνατε την κουτοπόνηρη ενέργεια ως Κυβέρνηση να ανακαλέσετε τις διοικητικές πράξεις, με τις οποίες είχαν γίνει αποδεκτές οι γνωμοδοτήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας μέχρι το Μάρτιο του 2004, επί των ημερών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δεν ανακαλέσατε τη διοικητική πράξη που εξέδωσε ο κ. Δούκας, που συλλήβδην επαναλαμβάνει το σύνολο των διοικητικών πράξεων που ανακαλέσατε. Ανακαλέσατε τρεις διοικητικές πράξεις που δεν συνιστούσαν παραχώρηση κυριότητας, τίτλο ιδιοκτησίας, δεν ανακαλέσατε την πράξη που εξέδωσε ο κ. Δούκας με την οποία επιβεβαιώνεται -και μάλιστα με έμφαση- το περιεχόμενο των διοικητικών πράξεων που ανακαλέσατε. Δεν έχετε ανακαλέσει τις διοικητικές πράξεις, με βάση τις οποίες συντελέστηκαν οι προκλητικές και σκανδαλώδεις ανταλλαγές, δεν έχετε επέμβει σε σχέση με το κύρος των συμβάσεων, έχετε κάνει μία τρύπα στο νερό.

Και η δικαστική απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε και η οποία φυσικά δεν είναι τελεσίδικη, πολύ περισσότερο δεν είναι αμετάκλητη, δεν αφορά τη λίμνη αυτή καθ’ εαυτήν, τη λίμνη που είναι και το βασικό αντικείμενο προσβολής συμφερόντων του δημοσίου διότι υπερεκτιμήθηκε περίπου στα 43.000.000 ευρώ, η απόφαση αυτή αφορά μόνον τις παραλίμνιες περιοχές. Και σας ρωτώ: γιατί αδρανεί η Κυβέρνηση; Γιατί η Κυβέρνηση δεν ανακαλεί όλες τις διοικητικές πράξεις και γιατί δεν παρεμβαίνει, ώστε να ακυρωθούν όλες οι συμβάσεις, οι συμβάσεις ανταλλαγής και οι περαιτέρω συμβάσεις με τρίτους οι οποίοι, εάν έχουν αξίωση για αποζημίωση, μπορούν να στραφούν κατά της μονής ή και του ελληνικού δημοσίου, εάν θεωρούν ότι εβλάβησαν με πράξεις ή παραλείψεις του ελληνικού δημοσίου; Είναι ακατανόητη αυτή η αδράνεια και η κουτοπονηριά της Κυβέρνησης.

Εκκρεμεί ολοκληρωμένη πρόταση νόμου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εδώ και εβδομάδες. Η πρόταση είναι σαφέστατη και απλούστατη. Προβλέπει εκ του νόμου την ακύρωση όλων των διοικητικών πράξεων και την ακύρωση όλων των συμβάσεων. Ανοίγει δικονομική οδό για όποιον έχει έννομο συμφέρον να προσφύγει στα δικαστήρια για να προστατεύσει τα δικαιώματά του. Σας καλώ να υπερψηφίσετε το ταχύτερο την πρόταση νόμου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., να ζητήσετε εσείς ως Κυβέρνηση από τον Πρόεδρο της Βουλής να εισαχθεί ως συζήτηση το ταχύτερο δυνατόν, γιατί αλλιώς είστε συνολικά και συλλογικά έκθετοι ως Κυβέρνηση, γιατί δεν προστατεύετε το δημόσιο συμφέρον.

Tags: Αγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2008