27 Απριλίου 2007

Αγόρευση Ευ. Βενιζέλου κατά τη συζήτηση επερώτησης Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, σχετικά με τους παλιννοστούντες Ποντίους.


 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τις παραμονές των εκλογών του 2004 μέσα στο γνωστό προεκλογικό του οίστρο, ο κ. Καραμανλής, ως Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε, είχε αναδείξει τις μεγάλες κοινωνικές ομάδες που ήταν εκλογικοί στόχοι του κόμματός του.

Απευθυνόταν, λοιπόν, στη γενική κοινή γνώμη, αλλά κατά προτίμηση και με ιδιαίτερη έμφαση σε ορισμένες ομάδες, που ήταν αποδέκτες των υποσχέσεων και της δήθεν ευαισθησίας της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για τις μεγάλες ομάδες των θυμάτων της προεκλογικής εξαπάτησης, που είχε οργανώσει ο κ. Καραμανλής και το κόμμα του το 2003-2004. Θύματα αυτής της προεκλογικής παραπλάνησης είναι για παράδειγμα οι συμβασιούχοι, είναι οι τρίτεκνες οικογένειες, που είχαν λάβει την υπόσχεση ότι θα εξομειωθούν με τους πολυτέκνους. Είναι οι αγρότες που είχαν ακούσει τον κ. Καραμανλή να τους υπόσχεται πως ο ίδιος θα διαπραγματευθεί την πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων τους στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες.

Βεβαίως, είναι και οι συμπατριώτες, οι παλιννοστούντες ομογενείς, από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι νεοπρόσφυγες, που εμφανίστηκαν ως δώρο εξ ουρανού για τα δημογραφικά και τα κοινωνικά δεδομένα της χώρας μας προσφέροντάς μας ένα πολύ σημαντικό κοίτασμα για τη δημογραφική την εργασιακή ενίσχυση, αλλά και την ανάπτυξη, της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας.

Απευθυνόμενος σ’ αυτήν την ευαίσθητη και αγωνιώσα ομάδα ανθρώπων που προσπαθεί να διαμορφώσει τις συνθήκες επιβίωσής της, μετά την περιπέτεια της επιστροφής στη μητέρα πατρίδα, ο κ. Καραμανλής τύπωσε ένα φυλλάδιο δίγλωσσο, στα ελληνικά και στα ρωσικά, υποσχόμενος με τη γνωστή άνεσή του τα πάντα, κτυπώντας τις πιο ευαίσθητες χορδές ανθρώπων, οικογενειών, που έχουν προβλήματα προσωπικής νομικής κατάστασης, ιθαγένειας, νόμιμης παραμονής στη χώρα, προβλήματα στέγασης για να βάλουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους προβλήματα συνένωσης διασπασμένων και ταλαιπωρημένων οικογενειών, προβλήματα που αφορούν την επαγγελματική τους αποκατάσταση, τους τίτλους σπουδών, τη δυνατότητα να βρουν μια δουλειά, προβλήματα εκπαιδευτικά, προβλήματα γλωσσικά, προβλήματα ένταξης στην ελληνική κοινωνία, που πολλές φορές σε τοπικό ιδίως επίπεδο εκδηλώνει αρνητικές προδιαθέσεις, που πρέπει όλοι να τις αντιμετωπίζουμε με πάρα πολύ αυστηρό τρόπο, προβλήματα πολιτιστικά, προβλήματα συνταξιοδοτικά.

Και φυσικά αυτοί οι άνθρωποι περίμεναν επί τρία ολόκληρα χρόνια αυτές οι ρητές, οι έγγραφες πανηγυρικές, προσωπικές προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Καραμανλή, να πραγματοποιηθούν, να γίνει κάτι που θα βελτιώσει την κατάστασή τους. Γιατί γνωρίζουν πάρα πολύ καλά οι παλιννοστούντες ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. επί χρόνια αγωνίστηκαν με επιμονή, με συστηματικότητα, φυσικά με καθυστερήσεις, με παραλείψεις, με λάθη, αλλά πάντως με πάρα πολύ μεγάλη διάθεση επίλυσης των προβλημάτων, με αγάπη για τους παλιννοστούντες, να αντιμετωπίσουν ένα τεράστιο κοινωνικό και αναπτυξιακό ζήτημα, να προωθήσουν πολιτικές, να ολοκληρώσουν το νομοθετικό πλαίσιο, να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο ασφάλειας και σιγουριάς για χιλιάδες συμπολίτες μας, που αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην Ελλάδα, να εγκαταλείψουν περιουσίες, να εγκαταλείψουν επαγγέλματα, να εγκαταλείψουν ένα ολόκληρο σχέδιο ζωής στις χώρες από τις οποίες προήλθαν.

Τι υποσχέθηκε ο κ. Καραμανλής προεκλογικά; Υποσχέθηκε ότι θα ιδρύσει Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης ως αρχή προάσπισης των συμφερόντων και υποστήριξης των συμφερόντων των παλιννοστούντων, ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας, ότι θα λυθούν τα στεγαστικά προβλήματα.

Τι εικόνα εμφανίζει η κατάσταση των παλιννοστούντων τρία χρόνια μετά; Εγκατάλειψη, εχθρότητα, επιδείνωση όλων των κρίσιμων δεικτών για την κατάσταση των παλιννοστούντων. Όχι μόνο δεν έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας, σε όσους βρίσκονται στην Ελλάδα και πολύ περισσότερο σε όσους είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, αλλά καθυστερούν υπέρμετρα οι διαδικασίες αυτές. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στη χορήγηση ιθαγένειας σε όσους έχουν γονείς, παιδιά ή αδέλφια, που έχουν ήδη την ελληνική ιθαγένεια, αλλά οι ίδιοι βρίσκονται εκτεθειμένοι χωρίς ελληνική ιθαγένεια υπό τον κίνδυνο της απέλασης. Και οι οικογένειες αντί να ενώνονται και να μένουν ασφαλείς στη χώρα μας, διασπώνται και έχουμε και κύμα απελάσεων ομογενών, ενώ η πρακτική που είχε εφαρμοστεί επί των ημερών των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν μια φιλική πολιτική, που οδηγούσε ουσιαστικά στην τακτοποίηση αυτών των περιπτώσεων όταν διαπιστώνονταν ότι πρόκειται για ομογενείς από τις χώρες της τέως Σοβιετικής Ένωσης. Όχι μόνο δεν χορηγούνται τα ειδικά δελτία ταυτότητος ομογενούς, αλλά και πολλά ειδικά δελτία ταυτότητος, που είχαν χορηγηθεί αφαιρούνται πλέον υπό το πρόσχημα γραφειοκρατικών λαθών ιδίως ως προς την ακριβή μεταφορά των επωνύμων ή των ονομάτων ή κάποιων άλλων στοιχείων της ταυτότητος του ενδιαφερομένου.

Περιττεύει να πω ότι η κατάσταση στα προξενεία στις κρίσιμες χώρες είναι δραματική, ότι δεν λειτουργούν εκεί οι διαδικασίες χορήγησης ιθαγένειας, ότι υπάρχει μια ταλαιπωρία, υπάρχει απόλυτο αδιέξοδο, γιατί οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να απευθυνθούν στα προξενεία, προκειμένου να αποκτήσουν θεωρήσεις και τελικά την ιθαγένεια και ερχόμενοι εδώ μεταπίπτουν σε καθεστώς παρανομίας, κινδυνεύουν με απέλαση, κινδυνεύουν οι οικογένειές τους με διάσπαση.

Επιπλέον δεν έχει λυθεί κανένα ζήτημα, που αφορά την πολιτογράφηση αλλογενών συζύγων ομογενών μας, που έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια αλλά αναγκάζονται να ταλαιπωρούνται για τη σύζυγο ή το σύζυγό τους.

Τα πράγματα είναι εξίσου άσχημα στο κρίσιμο ζήτημα της στέγασης. Ο κ. Καραμανλής είχε υποσχεθεί ότι τα δάνεια θα χορηγηθούν με τρόπο ταχύ, ότι η κρατική αρωγή, όπου προβλέπεται θα χορηγείται με διαφάνεια, με τη σειρά προτεραιότητας και με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα.
Είχε επίσης υποσχεθεί ότι θα αυξηθεί το ποσό του στεγαστικού δανείου, ότι θα συνεχιστούν τα προγράμματα αυτοστέγασης με τη χορήγηση οικοπέδων, με τη δωρεάν χορήγηση των μελετών, με την κάλυψη του κόστους της επίβλεψης από το δημόσιο και βεβαίως είχε υποσχεθεί ότι θα λύσει τα προβλήματα των οφειλών στο Ι.Κ.Α. από τις οικοδομικές εργασίες αυτοστέγασης των ομογενών, οι οποίοι είχαν και την ελπίδα δημιουργίας μικρών συνεταιρισμών, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Τι έχει γίνει τρία χρόνια μετά; Τρία χρόνια μετά όχι απλώς δεν χορηγούνται κανονικά τα στεγαστικά δάνεια, αλλά ανακαλούνται συστηματικά δάνεια, που έχουν μείνει αναξιοποίητα, λόγω της αύξησης των τιμών των ακινήτων στην αγορά. Δεν προωθείται η χορήγηση οικοπέδων, που κατά χιλιάδες είχαν χορηγηθεί επί των ημερών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη Θράκη, στη δυτική Μακεδονία ή σε άλλες περιοχές. Δεν έχουν προωθηθεί οι μικροί συνεταιρισμοί.
Έχουν εγκαταλειφθεί τα προγράμματα αυτοστέγασης. Έχουν εξαπατηθεί οι παλιννοστούντες, σε σχέση με τις ρυθμίσεις στο Ι.Κ.Α., γιατί όσοι αποπειράθηκαν να υπαχθούν στη δοσοποίηση, αναγκάζονται να καταβάλλουν το σύνολο της οφειλής, χωρίς να επωφελούνται από τη μείωση στο 50%, που ήταν νομοθετημένη και ίσχυε μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2006.

Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να καλύψει μια οικογένεια τις στεγαστικές της ανάγκες. Με ανάλγητο τρόπο η Κυβέρνηση επικαλείται το γεγονός ότι κάποιοι νεοπρόσφυγες αναγκάζονται να καθυστερήσουν ή να διακόψουν την εξυπηρέτηση του δανείου στις τράπεζες, ένα ποσοστό πολύ μικρό -5% με 6%- και υπό το πρόσχημα αυτής της συμπεριφοράς των δανειοληπτών, που είναι φυσικά σ’ όλες τις χώρες και σ’ όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού, η Κυβέρνηση ενθαρρύνει μια εχθρότητα και του τραπεζικού συστήματος απέναντι σ’ αυτήν την κατηγορία ανθρώπων, για τους οποίους η στέγη είναι θεμελιώδες στοιχείο ύπαρξης εξίσου σημαντικό με την ιθαγένεια και με την απασχόληση.

Περιττεύει να πω ότι στο άλλο μεγάλο θέμα, που αφορά τις στεγαστικές τους συνθήκες, στο θέμα της αυθαίρετης δόμησης ή για την ακρίβεια της καθυστέρησης ένταξης στα σχέδια πόλεων ολόκληρων οικισμών παλιννοστούντων, που έχουν δημιουργηθεί στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης ή σε άλλα μέρη της χώρας, δεν έχει γίνει κανένα σημαντικό βήμα σε συνεργασία με το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., που είναι εν πολλοίς το αρμόδιο Υπουργείο. Γιατί η Κυβέρνηση φυσικά δεν έχει μια οργανωμένη πολιτική γης στα θέματα αυτά, ούτε καν για τόσο ευπαθείς ομάδες ούτε για τόσο ακραία φαινόμενα, τα οποία προϋποθέτουν την ολοκλήρωση του χωρικού σχεδιασμού και την ένταξη στο σχέδιο πόλεως περιοχών, όπως είναι η Νέα Ευκαρπία, το Ωραιόκαστρο, η Σταυρούπολη -για να πάρω μερικά παραδείγματα- ο Εύοσμος κ.ο.κ..

Στον τομέα της απασχόλησης εξακολουθούν να είναι ανοιχτά όλα τα μεγάλα προβλήματα. Δεν έγινε κανένα βήμα, το οποίο να είναι άξιο λόγου, σε σχέση με την αναγνώριση της ισοτιμίας των τίτλων σπουδών. Δεν έχει ενταχθεί ισότιμα η ρωσική γλώσσα ως ξένη γλώσσα στις διαδικασίες πρόσληψης.
Δεν έχουν προωθηθεί σε συνεργασία με τον Ο.Α.Ε.Δ. τα προγράμματα ενίσχυσης της αυτοαπασχόλησης, ιδίως για τους νέους παλιννοστούντες, αλλά και για παλιννοστούντες μεγαλύτερης ηλικίας, που θα μπορούσαν να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους είτε στον τομέα των ελευθέρων επαγγελμάτων είτε στον τομέα της επιχειρηματικότητας, της νεανικής, της γυναικείας.

Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες οι οποίες μένουν αναξιοποίητες στο χώρο των νέων αγροτών, στο χώρο των προγραμμάτων τύπου STAGE του Ο.Α.Ε.Δ., που θα μπορούσαν πραγματικά να καλύψουν ένα πολύ μεγάλο κενό στην απασχόληση αυτής της ιδιαίτερα ευαίσθητης και ταλαιπωρημένης κατηγορίας ανθρώπων.

Το ίδιο συμβαίνει και στο συνταξιοδοτικό. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των αλλογενών συζύγων αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, το ίδιο και η κάλυψη των ανασφάλιστων υπερήλικων, οι οποίοι ταλαιπωρούνται για να αποδείξουν ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας, αλλιώς κινδυνεύουν να μείνουν εκτός του Εθνικού Συστήματος Υγείας ακόμη. Αυτό αφορά συνεπώς και τα ζητήματα υγείας, όχι μόνο τα συνταξιοδοτικά.

Το εκπαιδευτικό ζήτημα εξακολουθεί να είναι τεράστιο. Ο ψηφιακός αναλφαβητισμός σ’ αυτήν την κοινωνική ομάδα είναι πολύ μεγαλύτερος.
Η γλωσσική και πολιτισμική πολυμορφία δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν στο βαθμό που πρέπει από το εκπαιδευτικό μας σύστημα και υπάρχουν χαμηλές προσδοκίες των εκπαιδευτικών σε σχέση με τους παλιννοστούντες μαθητές. Δεν έχουν αναπτυχθεί τα προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής για όλους τους νεοπρόσφυγες και δεν έχει ενταχθεί η ρωσική ως δεύτερη ξένη γλώσσα σ’ ένα πρόγραμμα σπουδών, που θα μπορούσε να είναι προσαρμοσμένο στις δικές τους ανάγκες.

Στον πολιτισμό περιττεύει να πω ότι ο ν. 2790/2000 για πολιτιστικές δράσεις, για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, παραμένει απολύτως ανενεργός. Το πιο σκανδαλώδες φαινόμενο είναι η κατάργηση, εν ψυχρώ, του Κέντρου Πολιτισμού Παλιννοστούντων, που είχε ιδρυθεί το 2003 στη Θεσσαλονίκη, σε μια προσπάθεια να μη διαμορφώνονται πολιτιστικά γκέτο για τους παλιννοστούντες, αλλά να υπάρχει μια φυσιολογική ένταξή τους στο πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι των μεγάλων πόλεων, μέσα στις οποίες ζουν. Δυστυχώς, το ελληνικό δημόσιο δεν τίμησε τη σχετική προγραμματική σύμβαση. Οδήγησε στο κλείσιμο ένα εξαιρετικό κέντρο πολιτισμού, που είχαμε δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη.

Και τέλος, δεν γίνεται τίποτα το συστηματικό και το αποτελεσματικό για την υποστήριξη του Ελληνισμού στις χώρες προέλευσης των παλιννοστούντων, στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Δεν χρησιμοποιούνται οι παλιννοστούντες ως «γέφυρα» στις εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις με τις χώρες αυτές, στην επιχειρηματική μας παρουσία στις χώρες αυτές. Δεν ενισχύονται οι προξενικές αρχές. Εγκαταλείπονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το Υπουργείο Εξωτερικών. Δεν προχωρούν νέες έδρες νεοελληνικών σπουδών. Δεν λαμβάνουμε μέτρα για την προστασία της περιουσίας των παλιννοστούντων, η οποία μένει πίσω, στις χώρες προέλευσης.

Αυτή η εικόνα που περιγράφω, αυτή η εικόνα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε εμείς, ως επόμενη κυβέρνηση της χώρας, έχει κάποια σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις και υποσχέσεις και τα απατηλά λόγια του κ. Καραμανλή το 2004; Όχι βεβαίως.

Όμως αυτή η αναξιοπιστία της Κυβέρνησης δεν πρέπει να γίνει και αναξιοπιστία της πολιτείας. Εμείς φυσικά θα σταματήσουμε τις τυφλές απελάσεις. Εμείς φυσικά θα φροντίσουμε για τη γρήγορη χορήγηση της ιθαγένειας. Εμείς φυσικά θα διασφαλίσουμε την επανένωση των οικογενειών. Εμείς φυσικά θα ζητήσουμε να ρυθμιστεί διαφορετικά στην πράξη –γιατί δεν φταίει ο νόμος, αλλά η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου, που αποδεχθήκατε, κύριε Υπουργέ- το ζήτημα της απόκτησης της ιθαγένειας, όταν υπάρχει ιθαγένεια σε γονείς, σε παιδιά ή σε αδέλφια. Εμείς όταν θα πάμε να κάνουμε ξανά διαπραγμάτευση για τη Συνθήκη του ΠΡΙΜ, όπως έκανε ο κ. Πολύδωρας, θα φροντίσουμε να υπάρξει ρήτρα σε σχέση με τους ομογενείς. Και φυσικά θα αυξηθούν τα στεγαστικά δάνεια, ώστε να είναι εφικτή η απόκτηση κατοικίας και θα είναι τέτοιοι οι όροι, ώστε να είναι εφικτή η εξυπηρέτηση και η αποπληρωμή του δανείου. Αυτό, όμως, είναι το λιγότερο.

Αυτό που τώρα καλείστε να κάνετε -κι αυτό για το οποίο σας ελέγχει η Αντιπολίτευση, σας ελέγχει ο κόσμος των παλιννοστούντων, η ελληνική κοινωνία- είναι να εκπληρώσετε τις ρητές προεκλογικές σας υποσχέσεις. Και αν δεν μπορείτε να κάνετε μεγάλα πράγματα, στο λίγο χρόνο που σας απομένει στην άσκηση της όποιας εξουσίας τουλάχιστον να μην κάνετε δυσκολότερη τη ζωή τους, να μην τους οδηγείτε σε απόγνωση και σε ταπείνωση. Τουλάχιστον σεβαστείτε τους και διευκολύνετέ τους! Ευχαριστώ.

Tags: Αγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2007