29 Μαΐου 2006

Αγόρευση Ευ. Βενιζέλου κατά τη συζήτηση Επερώτησης 21 Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αρμοδιότητος του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών, σχετικά με τον Ο.Τ.Ε..


 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τις τελευταίες εβδομάδες ο δημόσιος βίος κυριαρχείται από ορισμένες μεγάλες οικονομικές υποθέσεις, από ορισμένες μεγάλες εμπορικές συμφωνίες που συνάπτονται με την εντολή και τη στήριξη και την ενθάρρυνση της Κυβέρνησης και οι οποίες όζουν περίεργα, είναι αντικείμενο ελέγχου και διερεύνησης, ανοίγουν πιθανότατα μεγάλα ζητήματα, υποκρύπτουν πιθανότατα πολύ μεγάλα σκάνδαλα, για τα οποία η Κυβέρνηση είτε το έχει καταλάβει είτε όχι, έχει ήδη αρχίσει να απολογείται ή να απομακρύνεται λαμβάνοντας αποστάσεις ασφαλείας, ενώ είναι ο αυτουργός όλων αυτών των υποθέσεων.

Αναφέρομαι στο κορυφαίο παράδειγμα του Ο.Τ.Ε., της COSMOTE και της απόκτησης της εταιρείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ. Αναφέρομαι και στο απολύτως συναφές και συγκρίσιμο παράδειγμα της Εθνικής Τράπεζας και της FINASBANK με την Κυβέρνηση να μην είναι σε θέση να πει ότι η συμφωνία αυτή είναι ορθή και επωφελής και άρα τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να διατηρήσουν τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής ή είναι διφορούμενη και μη επωφελής, οπότε πρέπει να ανατραπεί διότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα παράδοξο κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενο, δίπλα στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και δίπλα στο δημόσιο τομέα της οικονομίας να λειτουργεί με τις ευλογίες της Κυβέρνησης ένας τρίτος αδιαφανής και απροσδιόριστος τομέας της οικονομίας, στον οποίο ανήκουν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις δημοσίου συμφέροντος με κορυφαία παραδείγματα τον Ο.Τ.Ε. και την Εθνική Τράπεζα.

Στον ιδιωτικό τομέα ο ιδιώτης επιχειρηματίας απολογείται στον εαυτό του, στο συμφέρον του, στους μετόχους του. Υπάρχει μια ορθολογική αντιμετώπιση.

Στο δημόσιο τομέα υπάρχει ο θεματοφύλακας του δημοσίου συμφέροντος που είναι η Κυβέρνηση, η Βουλή, το Εκλογικό Σώμα, ο δικαστής. Σε αυτόν τον επαμφοτερίζοντα ύποπτο τομέα, όπου το Δημόσιο διορίζει τις διοικήσεις, το Δημόσιο στηρίζει τις επιχειρήσεις με μέτρα όπως το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων και η εθελουσία έξοδος στον Ο.Τ.Ε., το Δημόσιο είναι αυτό που ευλογεί, χειροτονεί, ενθαρρύνει, υποστηρίζει, αλλά η επιχείρηση δεν είναι ούτε δημοσίου συμφέροντος ούτε ιδιωτικού. Τι είναι; Είναι ένα πήδημα στο κενό. Αυτό είναι από μόνο του ένα μεγάλο θεσμικό πρόβλημα, ένα σκάνδαλο, διότι τεράστια οικονομικά συμφέροντα που επηρεάζουν και επιμέρους αγορές, όπως είναι η τραπεζική αγορά ή η αγορά τηλεπικοινωνιών, αλλά και συνολικά την πορεία της εθνικής οικονομίας τελούν υπό πέπλο αδιαφάνειας και αυτό νομίζω ότι κατεξοχήν συμβαίνει στον Ο.Τ.Ε..

Τι έχουμε στον Ο.Τ.Ε.; Έχουμε το μεγάλο πειραματικό εργαστήριο πρώτα για τις εργασιακές σχέσεις με την απόπειρα εξαγοράς των εργαζομένων μέσω της εθελουσίας εξόδου, προκειμένου να συναφθεί νέα συλλογική σύμβαση που θα ανατρέπει το Γενικό Κανονισμό Προσωπικού, αλλά μετά η Κυβέρνηση, εφαρμόζοντας το δόγμα «πίσω-μπρός», αλλάζει ρότα και ψηφίζει το νόμο για τις Δ.Ε.Κ.Ο., όπου θεωρεί ότι δεν χρειάζεται συλλογική σύμβαση, αλλά αρκεί, παρά το Σύνταγμα και παρά τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας, η μονομερής επέμβαση του νομοθέτη. Δυοίν θάττερον; Πρέπει να διαλέξετε: Και να μπορέσετε να συνεχίσετε με όχημα τον Ο.Τ.Ε., ενώ για παράδειγμα στον ΟΣΕ συνάπτεται συλλογική σύμβαση που υπερβαίνει το εξαγγελμένο από εσάς όριο της εισοδηματικής πολιτικής.

Σας είπαν ήδη οι συνάδελφοι που μίλησαν: «Τι έγινε, λοιπόν, με το ΤΑΠΟΤΕ; Τι γίνεται με τους επτακοσίους συνταξιούχους που περιμένουν; Τι γίνεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση;». Ποιος επαληθεύτηκε; Εσείς με αυτά που λέγατε ενώπιον της Βουλής, όταν ψηφίστηκε αυτός ο νόμος ή εμείς και η υπόλοιπη Αντιπολίτευση που θέταμε θέματα εφαρμοσιμότητας και αντικοινοτικότητας αυτών των διατάξεων; Και ποια είναι τελικά η επιλογή σας για τις εργασιακές σχέσεις;

Είναι όμως και για άλλα θέματα το μεγάλο όχημα και το μεγάλο πειραματικό εργαστήριο ο Ο.Τ.Ε. κατ’ αρχάς για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση την τεχνολογική πρόοδο, την επένδυση σε τομείς αιχμής. Τι γίνεται με τα ευρυζωνικά δίκτυα; Τι γίνεται με το φθηνό Internet και την πρόσβαση των νέων σ' αυτό, με το δικαίωμα που το Σύνταγμα προβλέπει για ελεύθερη και ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία της πληροφορίας; Τι απάντηση δίνει σ’ αυτές τις απαιτήσεις της κοινωνίας η Κυβέρνηση, η οποία οφείλει να ασκεί μια πολιτική και μέσω της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων αλλά και ως μέτοχος του Ο.Τ.Ε. που έχει την ευθύνη για την πορεία της στρατηγικότερης και καθοριστικότερης επιχείρησης στην τηλεπικοινωνιακή αγορά;

Και βέβαια εμφανίζεται ως εργαστήριο ο Ο.Τ.Ε. και στα μεγάλα deals που γίνονται, διότι τι συνέβη με την εξαγορά της «ΓΕΡΜΑΝΟΣ»; Ποιος θα απολογηθεί γι’ αυτό; Ο κύριος Πρόεδρος του Ο.Τ.Ε. ως ιδιώτης; Ως διορισμένος διοικητής δημόσιας επιχείρησης ή ως κάποιος, ο οποίος βρέθηκε εκεί χωρίς να ξέρει τον τρόπο και τη διαδικασία και δεν απολογείται πουθενά; Ποιος θα μας πει πώς αποτιμήθηκε η αξία της «ΓΕΡΜΑΝΟΣ»; Μέσα από ποιες διαδικασίες και διεργασίες της αγοράς; Μέσα από ποιες προσφορές που αναδεικνύουν μια αγοραία αξία;

Μέσα από την εκτίμηση ποιού διεθνούς εκτιμητικού οίκου; Τι εξασφαλίζει ότι όλο αυτό το δίκτυο που βασίζεται στο φραντσάιζ θα παραμείνει και δεν θα καταρρεύσει; Γιατί τα ίδια ποσά δεν μπορούσαν να επενδυθούν στην ανάπτυξη των καταστημάτων του Ο.Τ.Ε. και της COSMOTE; Τι θα κρατήσει την VODAFON, την ΤΙΜ και την Q στα καταστήματα της ΓΕΡΜΑΝΟΣ; Γιατί δεν θα προκύψουν θέματα ανταγωνισμού και προσφυγές στην επιτροπή ανταγωνισμού αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Τι μας εγγυάται ότι ο κ.Γερμανός δεν θα κινητοποιήσει την άλλη αλυσίδα που έχει τη MULTIRAMA ώστε να ασκήσει ανταγωνιστικές δραστηριότητες; Έχουν διασφαλιστεί όλα αυτά σε σχέση με τη σύμβαση;

Εν πάση περιπτώσει, ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη αυτής της επιλογής; Και πώς επηρεάζει αυτή η επιλογή τα λογιστικά δεδομένα του Ο.Τ.Ε., το επενδυτικό του πρόγραμμα, την εισοδηματική του πολιτική και τις εργασιακές σχέσεις, την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του απέναντι στο ΤΑΠ-Ο.Τ.Ε., την εθελουσία έξοδο που υποσχεθήκατε αντιφάσκοντες σε όλα όσα λέτε για το ασφαλιστικό, γιατί στο γενικό ασφαλιστικό απειλείτε και κινδυνολογείτε και εκπέμπετε ένα μήνυμα επικείμενης κατάρρευσης του συστήματος. Βέβαια, το σύστημα δεν καταρρέει καθόλου όταν πρόκειται να διευκολύνουμε τις τράπεζες ή τον Ο.Τ.Ε., ή την Τράπεζα της Ελλάδος στους δικούς της χειρισμούς, για να πω ένα άλλο παράδειγμα.

Κύριε Υπουργέ, η ευθύνη που φέρετε και προσωπικά είναι τεράστια. Αλλά βεβαίως την κύρια ευθύνη την έχει ο Πρωθυπουργός ο οποίος καθοδηγεί ή έστω ανέχεται μια κατάσταση η οποία νομίζω ότι θα δηλητηριάσει για πάρα πολύ καιρό την πολιτική ζωή και τον δημόσιο βίο της χώρας. Έχετε ακόμη καιρό να επανορθώσετε και να υπαναχωρήσετε. Μετά από ολίγες ημέρες θα είναι αργά.

Tags: Αγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2006