23 Μαρτίου 2006

Αγόρευση Ευ. Βενιζέλου κατά τη συζήτηση επί των άρθρων και των τροπολογιών του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Ενίσχυση της οικογένειας και λοιπές διατάξεις».


 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, περίμενα να ακούσω σήμερα από την Κυβέρνηση τις προτάσεις της για την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου.

Η τελική, λοιπόν, διαμόρφωση των επιμέρους άρθρων δεν διασώζει πολιτικά την πρωτοβουλία αυτή της Κυβέρνησης. Πρόκειται για μία κραυγαλέα υπαναχώρηση.

Η ένταξη των τρίτεκνων οικογενειών στις πολύτεκνες οικογένειες ήταν μία θεμελιώδης προεκλογική επαγγελία και δέσμευση του κ. Καραμανλή. Την είχε αναδείξει σε εμβληματική θέση για να τεκμηριώσει τη δήθεν πολιτική του μεσαίου χώρου και του κοινωνικού κέντρου.

Διαπιστώνουμε σήμερα, στο μέσον της θητείας της Κυβέρνησης, ότι πολλοί πολίτες, οι τρίτεκνες οικογένειες, ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού έπεσαν προεκλογικά θύματα μιας ενσυνείδητης πολιτικής εξαπάτησης. Και αυτό δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο και δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο.

Μάλιστα, μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι για όλες αυτές τις στοχευμένες κοινωνικές παροχές, όπως είναι οι συντάξεις του Ο.Γ.Α. ή το ύψος του Ε.Κ.Α.Σ., η Κυβέρνηση τονίζει ότι πάντως μέχρι το τέλος της τετραετίας, έστω με μετακύληση του βάρους στην επόμενη κυβέρνηση, δηλαδή στον προϋπολογισμό του 2008, θα εκπληρώσει τις προεκλογικές υποσχέσεις. Για τις τρίτεκνες οικογένειες, που τις παραπλάνησε προεκλογικά, δεν διατυπώνει ούτε καν αυτήν τη δευτερογενή υπόσχεση, ότι μέχρι το τέλος της κυβερνητικής θητείας θα τις έχει καταστήσει και νομικά πολύτεκνες.

Άρα, πρόκειται για μία τελεσίδικη εξαπάτηση αυτών των κοινωνικών ομάδων. Διότι είναι προφανές ότι ο κ. Καραμανλής αφού έπαιξε αυτό το προεκλογικό χαρτί, αφού ταλαντεύτηκε, τελικά κατέφυγε στα δοκιμασμένα σχήματα, στην κοινωνική σκληρότητα, στην ταξικότητα, στη μονομέρεια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, ένα από τα μεγάλα θύματα της απογραφής είναι η τρίτεκνη οικογένεια. Η προεκλογική υπόσχεση δεν ικανοποιείται, γιατί -όπως έχω πει κατ’ επανάληψη στην Αίθουσα αυτή- με πολιτική και οικονομική μισαλλοδοξία και τυφλότητα ο κ. Καραμανλής με τον κ. Αλογοσκούφη έσκαψαν το λάκκο της απογραφής για να ρίξουν την ανάμνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τελικά έπεσαν οι ίδιοι μέσα. Συμπαρασύρουν, όμως, τη χώρα, το εισόδημα των νοικοκυριών και συμπαρασύρουν και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως οι τρίτεκνες οικογένειες. Ε, δεν μπορούμε να μείνουμε ασυγκίνητοι απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα.

Και δεν καταλογίζουμε ευθύνη στον Υφυπουργό Υγείας και συγκεκριμένα στον Υφυπουργό που χειρίζεται τα θέματα της πρόνοιας, ούτε στο νέο Υπουργό. Καταλογίζουμε την ευθύνη προσωπικά στον Πρωθυπουργό, στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών που είναι ο εκτελεστής και ο χειριστής των βασικών πολιτικών επιλογών του κ. Καραμανλή. Διότι φυσικά τέτοιου είδους αποφάσεις, που έχουν αναμφίβολα σοβαρό δημοσιονομικό κόστος, δεν τις λαμβάνει το Υπουργείο Υγείας, το οποίο είναι ούτως ή άλλως αιχμάλωτο στην κακεξία του τη δημοσιονομική. Και απορώ γιατί άργησε ο κ. Αβραμόπουλος να ανακαλύψει το εύφορο πεδίο του τομέα της πρόνοιας και έχει μείνει τόσες εβδομάδες μόνο στον τομέα της υγείας, όπου ασκεί ευγενικά διατυπωμένη, αλλά δριμύτατη κριτική στον προκάτοχό του.

Όταν ανοίξει τους φακέλους της πρόνοιας, θα δει ότι ελλείψει πολιτικής βούλησης και χρηματοδότησης δεν έγινε απολύτως τίποτα και υπάρχει το απόλυτο κενό. Άρα, οι συνθήκες είναι επίσης τριτοκοσμικές και θα δούμε το νέο επεισόδιο σ' αυτό το σήριαλ της αποκαθήλωσης του προηγούμενου Υπουργού και της προηγούμενης διετίας, γιατί η γνωστή πολιτική καραμέλα των ευθυνών του ΠΑ.ΣΟ.Κ τελείωσε, έλιωσε μετά από τέτοια επανάληψη. Το κεφάλαιο αυτό το δαπάνησε ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης. Ο κ. Αβραμόπουλος πρέπει να διαμορφώσει το δικό του τώρα επικοινωνιακό κεφάλαιο.

Όλα αυτά, λοιπόν, πρέπει να αποκατασταθούν. Γι’ αυτό και το ΠΑ.ΣΟ.Κ σάς καλεί να εκπληρώσετε στο ακέραιο την προεκλογική σας υπόσχεση και μέχρι το τέλος της συζήτησης σήμερα να εντάξετε πλήρως τις τρίτεκνες οικογένειες στις πολύτεκνες με αναπροσαρμογή των επιμέρους ρυθμίσεων της νομοθεσίας και των ποσοστών, ώστε να μη θιγούν οι σημερινές πολύτεκνες οικογένειες. Απλά και ξεκάθαρα πράγματα!

Οφείλει η Κυβέρνηση να τοποθετηθεί. Εάν δεν έχουν εξουσιοδότηση οι παριστάμενοι Υφυπουργοί, να ζητήσουν από τον κ. Αλογοσκούφη να δεσμευτεί. Εάν αυτό δεν γίνει μέχρι το τέλος της συζήτησης, θα έχει πανηγυρικά πιστοποιηθεί μια από τις μεγαλύτερες προεκλογικές και πολιτικές απάτες στον τόπο αυτό.

Πρέπει να σας πω δε ότι απορώ με ποια επιχειρηματολογία και με ποιους φακέλους πηγαίνει ο κ. Καραμανλής στην Εαρινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να συζητηθεί η δήθεν πρόοδος της στρατηγικής της Λισαβόνας. Ποια είναι η πρόοδος της στρατηγικής της Λισαβόνας στην Ελλάδα; Πού είναι τα εθνικά σχέδια; Σε ποιο σημείο βρίσκονται; Ποιο είναι αυτήν τη στιγμή το ποσοστό σύγκλισης σε σχέση με τους δείκτες που είχε θέσει η Λισαβόνα; Πάμε σε μια πανευρωπαϊκή υπαναχώρηση σε σχέση με το κοινωνικό μοντέλο. Πάμε σε μια πανευρωπαϊκή συστολή των στόχων. Αυτό δεν μπορεί να αφήνει ασυγκίνητο κανέναν Ευρωπαίο πολίτη, διότι η Λισαβόνα ήταν το αντίδοτο στη μονεταριστική ουσιαστικά αντίληψη των δεικτών του Συμφώνου Σταθερότητας. Δεν θα ξεφύγει από την αμηχανία της και το στρατηγικό της αδιέξοδο η Ευρώπη, εγκαταλείποντας και περιορίζοντας τη λογική της Λισαβόνας, παρά μόνο όταν αντιληφθεί ότι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο πρέπει να είναι στον πυρήνα του ευρωπαϊκού μεταβιομηχανικού μοντέλου ανάπτυξης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρωμένη δημογραφική πολιτική υποσχέθηκε επίσης ο κ. Καραμανλής. Αντ’ αυτής έχουμε αποσπασματικές, μη στοχευμένες, αναποτελεσματικές ρυθμίσεις. Είναι πραγματικά υποχρέωση όλου του πολιτικού συστήματος, υποχρέωση της Βουλής των Ελλήνων συνολικά, να συμφωνήσουμε σε μια δημογραφική πολιτική. Αλλά καμιά δημογραφική πολιτική δεν είναι αθώα και ουδέτερη κοινωνικά και οικονομικά, γιατί δημογραφική πολιτική σημαίνει κοινωνικό κράτος, σημαίνει μηχανισμοί ανακατανομής του πλεονάσματος. Αρκεί να πάρουμε τα κείμενα των Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη δημογραφική πολιτική, κείμενα τα οποία ψηφίζει και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, για να δούμε πόσο πίσω είμαστε στη χώρα μας, πόσο πίσω είναι οι αντιλήψεις της κυβερνητικής Πλειοψηφίας και της Κυβέρνησης. Δεν σας μιλάω για προτάσεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, αλλά των ευρωπαϊκών συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων.

Κυρίες και κύριοι, νομίζω ότι η Κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να αποδεχθεί πράγματι και όχι ρηματικά την τροπολογία των Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ για τους απολυμένους της Νάουσας. Πρόκειται για ένα θύλακα ανεργίας, για ένα θύλακα αδιεξόδου κοινωνικού και αναπτυξιακού και δεν αρκεί μια διαδικαστικού χαρακτήρα υπεκφυγή.

Θα μου επιτρέψετε, κύριε Πρόεδρε, δύο λόγια για την τροπολογία για το «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ». Ήδη επικοινώνησα με τη διοίκηση του «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» και ζήτησα να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες μία επίσημη οργανωμένη συνάντηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ώστε αυτό που δεν κάνει η Κυβέρνηση να το κάνουμε εμείς, να διαμορφώσουμε μία ενιαία διαφανή πολιτική για το «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» και για τη σχέση του με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ώστε να έρθουμε να τη συζητήσουμε στη Βουλή με αρχή, μέση και τέλος και όχι με σαλαμοποίηση των ρυθμίσεων, έτσι ώστε να μην μπορούμε να ελέγξουμε ούτε τα κίνητρα ούτε το σχέδιο ούτε τα αποτελέσματα ούτε τον ειδικότερο τρόπο εφαρμογής.

Να αποσύρετε, κύριε Υφυπουργέ, την τροπολογία αυτή. Να περιμένετε να έρθει ο Υπουργός σας στη Διαρκή Επιτροπή την ερχόμενη Τετάρτη, να συζητήσουμε εκεί συνολικά τις μεγάλες εκκρεμότητες των τομέων της υγείας και της πρόνοιας, να συζητήσουμε και για το «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» και να φέρετε μία ολοκληρωμένη πολιτική, αλλιώς θα φέρουμε εμείς με τη μορφή πρότασης νόμου ή μεγάλης συστηματικής τροπολογίας-προσθήκης τη δική μας πρόταση για το θέμα αυτό.

Δεν μπορεί να έχουμε μεγάλα θέματα που αφορούν το δημόσιο και κοινωνικό αγαθό της υγείας, τον υποδόριο ανταγωνισμό που με προνομιακούς όρους ο ιδιωτικός τομέας ασκεί σε βάρος του δημόσιου τομέα και να χειριζόμαστε έτσι επιπόλαια έναν ενδιάμεσο φορέα, όπως αναμφίβολα είναι το «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ», που εμείς θέλουμε να αναβαθμίζεται και να επιτελεί τον βαθιά κοινωνικό ρόλο του, υπηρετώντας ταυτόχρονα το δημόσιο αγαθό της υγείας.
Άρα, σας παρακαλώ πάρα πολύ να μην επιμείνετε σε αυτήν την τροπολογία, η οποία δημιουργεί καχυποψία και ένταση, λαμβανομένου υπ' όψιν και του τρόπου με τον οποίο αρχίζει να εφαρμόζεται η προηγούμενη ρύθμιση για τις ειδικότητες, η οποία εφαρμόζεται χωρίς να ληφθούν υπ' όψιν οι δεσμεύσεις που η Κυβέρνηση ανέλαβε εδώ στην Αίθουσα αυτή μετά από δική μας παρότρυνση.
Ευχαριστώ.

Tags: Αγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2006