Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2017

 

Απάντηση Ευάγγελου Βενιζέλου στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Τσακαλώτο, στη συζήτηση του σ/ ν του ΥΠΟΙΚ «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018»

 

Κύριε Υπουργέ, αν έχετε την καλοσύνη, είμαι βέβαιος ότι μπορείτε να πίνετε και νερό και να με ακούτε.

Απαντώ στο επιχείρημα του κ. Τσακαλώτου ότι είχε εγκρίνει την προληπτική πιστωτική γραμμή το Eurogroup, το Νοέμβριο του 2014, αλλά το Δεκέμβριο είπε, αν υποβληθεί αίτηση, είμαστε έτοιμοι να τη δούμε θετικά.

Τι είχε μεσολαβήσει; Είχε μεσολαβήσει η διαπίστωση της αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, η στείρα θέση της αντιπολίτευσης και ήξεραν όλοι ότι επίκεινται εκλογές και θα προκύψει νέα κυβέρνηση. Είπε, λοιπόν, το Eurogroup, «είμαι έτοιμο να δώσω την προληπτική πιστωτική γραμμή, εάν η νέα ελληνική κυβέρνηση ακολουθήσει τη γραμμή αυτή και επιβεβαιώσει τη θέση της προηγούμενης κυβέρνησης και υποβάλει το αίτημα». Αυτό έπρεπε να έχει γίνει το αργότερο στις 20 Φεβρουαρίου του 2015, όταν συνάψατε συμφωνία, επιστρέψατε τα 11 δισεκατομμύρια Ευρώ που είχε στη διάθεσή του το ΤΧΣ, αλλά αρνηθήκατε να φέρετε τη συμφωνία αυτήν στη Βουλή, η χώρα εξώκειλε και πήγαμε στο δράμα του καλοκαιριού του 2015 και στην ταπεινωτική και ασύμφορη συμφωνία της 12ης Ιουλίου.

Συγκρίνετε τώρα το 2017, το 2018 με το 2014. Εάν είχε ακολουθηθεί η δική μας γραμμή ξέρετε πού θα ήμασταν τώρα, εν έτει 2018; Λέτε και το λέτε έτσι με ευκολία, ελαφρά την καρδία: «Μα τώρα το Eurogroup μας λέει, θα σας βοηθήσουμε να έχετε buffer, ταμειακά διαθέσιμα εθνικά». Με τι πόρους; Με πόρους οι οποίοι προέρχονται από την υπερφορολόγηση, με πόρους οι οποίοι προέρχονται από το υπερπλεόνασμα. Λέτε , από το ESM θα είναι οι πόροι αυτοί . Χωρίς να υπάρχει αιρεσιμότητα, χωρίς όρους; Ε, αυτό είναι το τέταρτο μνημόνιο. Αυτό είναι το τέταρτο μνημόνιο. Δεν υπάρχει, λοιπόν, έξοδος από το τρίτο προς την κανονικότητα, υπάρχει δέσμευση για το τέταρτο μνημόνιο, το οποίο είναι πλήρες και αυστηρό.

Λέτε για το χρέος, το PSI, «τα ομόλογα του PSI είναι ειδικά». Μάλιστα, βεβαίως, γιατί υπάρχει από πίσω στην πραγματικότητα η εγγύηση του ESM, του EFSF παλαιότερα, διότι είναι αγγλικού δικαίου βεβαίως και φυσικά έχουν και ρήτρα μεγαλύτερης ανάπτυξης τα ομόλογα αυτά.

Η ρήτρα μεγαλύτερης ανάπτυξης υπάρχει και στα ομόλογα αυτά, υπήρχε και ως αντίστροφη ρήτρας βαθύτερης ύφεσης σε ολόκληρο το δεύτερο πρόγραμμα. Πώς την έχουν εμπνευστεί οι Γάλλοι φίλοι σας; Τι σημαίνει ότι συνδέουμε τα μέτρα για το χρέος με τον ρυθμό ανάπτυξης; Θα μειώνονται οι τόκοι ή θα μειώνονται τα χρεολύσια και πότε; Εκ των υστέρων; Οι τόκοι καταβάλλονται κατά τη διάρκεια του έτους, τα χρεολύσια επίσης, ο ρυθμός ανάπτυξης διαπιστώνεται εκ των υστέρων. Πώς λειτουργεί αυτή η περιβόητη ρήτρα και τι αναπτυξιακό αποτέλεσμα έχει και πώς ελαφρύνει δημοσιονομικά τη χώρα, όταν, ούτως ή άλλως, έχετε προδεσμευθεί στο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μέχρι και το 2022 και 2,4% μέχρι το 2060, μέχρι τελευταίας γενεάς;

Λέτε τώρα, «υποτιμάτε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα» για το χρέος . Εγώ υποτιμώ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα; Όλα τα μέτρα τα οποία τώρα σας φέρνει ως πρόταση ο ESM είχαν περιγραφεί στο Eurogroup του Φεβρουαρίου και του Νοεμβρίου του 2012, όλα.

Σας ερωτώ, το κόστος των βραχυπρόθεσμων μέτρων, το κόστος της μετατροπής των επιτοκίων από χαμηλά κυμαινόμενα σε λίγο αυξημένα σταθερά -αλλά σταθερά, ορθώς - ποιος το πληρώνει; Το πληρώνει το ESM όπως πλήρωσε το κόστος των μέτρων του 2012 ή το πληρώνει η Ελλάδα; Το πληρώνει η Ελλάδα, αυτή είναι η διαφορά στα μέτρα που συζητάτε τώρα σε σχέση με το 2012. Το 2012 είχαμε ονομαστικό κούρεμα και κούρεμα σε παρούσα αξία, επειδή το ESM πλήρωνε το κόστος των παρεμβάσεων. Τώρα, το κόστος των βραχυπρόθεσμων μέτρων το επωμίζεται η Ελλάδα.

Προσχωρείτε στην πολιτική μας, χωρίς να μπορείτε να την εφαρμόσετε, γι’ αυτό η παρουσία σας είναι επώδυνη και επικίνδυνη για τη χώρα.Δεύτερη απάντηση Ευάγγελου Βενιζέλου στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Τσακαλώτο, στη συζήτηση του σ/ ν του ΥΠΟΙΚ «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018»

  

Χαίρομαι γιατί είστε «επιτυχημένος» Υπουργός, αλαζών και ανεπίγνωστος. Την απάντηση θα τη λάβετε από τον ελληνικό λαό και από τον ιστορικό του μέλλοντος. Και να ξεκαβαλικέψετε.

 

18.12.2017, Βουλή: Προσχωρείτε στην πολιτική μας, χωρίς να μπορείτε να την εφαρμόσετε. from Evangelos Venizelos on Vimeo.

 

18.12.2017, Βουλή: Να ξεκαβαλικέψετε. from Evangelos Venizelos on Vimeo.

 

Tags: Αγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2017