Τετάρτη 29 Μαρτίου 2016
Πρώτη παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου κατά τη συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως
Ευ. Βενιζέλος: Το παρεμπίπτον ζήτημα συνίσταται, κ. Πρόεδρε, στο ότι ζήτησα το λόγο επί προσωπικού, και κατά το άρθρο 68, επειδή υπήρχε μομφή κατά του προσώπου μου, έπρεπε να τον λάβω αμέσως μετά την ομιλία του κ. Καμμένου και μου στερήσατε θεμελιώδες κοινοβουλευτικό δικαίωμα και παραβιάσατε τον Κανονισμό. Υπάρχει, λοιπόν, ζήτημα προσβολής του Κανονισμού της Βουλής και μου δίνετε το λόγο επί προσωπικού, σύμφωνα με τους όρους του άρθρου 68 και τους χρόνους του ίδιου άρθρου.
Ο κ. Καμμένος είναι γνωστός σε σχέση με τον τρόπο που χειρίζεται τα δημόσια πράγματα. Ανέβηκε στο βήμα μιλώντας υπό την ιδιότητα του Προέδρου το κόμματός του και του Υπουργού Εθνικής Αμύνης όμως, την οποία έχει, και μεταξύ πολλών άλλων ανακριβειών που είπε σκόπιμα και συνειδητά, είπε, πρώτον, ότι ευθύνομαι εγώ για το καθεστώς της προστασίας των Υπουργών μέσω του νόμου περί ευθύνης Υπουργών που ισχύει στη χώρα. Η χώρα διέπεται από ένα καθεστώς ποινικής ευθύνης των Υπουργών που είναι το ίδιο από το 1864. Στην αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001 με ευρυτάτη πλειοψηφία, σχεδόν ομόφωνα, η Βουλή κατέστησε αυστηρότερη τη συνταγματική διάταξη παρατείνοντας τη χρονική διάρκεια της αρμοδιότητάς της να κατηγορεί από μία Σύνοδο σε δύο, διπλασίασε το χρόνο. Στη συνέχεια ο κ. Πετσάλνικος, ως Υπουργός Δικαιοσύνης, εισηγήθηκε ένα νόμο περί ευθύνης Υπουργών που ψήφισαν όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα, και ο τότε Συνασπισμός, και το τότε ΚΚΕ, όλη η Βουλή ομοφώνως. Άρα, μου απέδωσε μία μομφή η οποία είναι αυταπόδεικτα έωλη και δεν κρατήθηκε σε αυτό το σημείο, το οποίο εν πάση περιπτώσει είναι ιστορικό.
Επανέφερε για πολλοστή φορά το ζήτημα των περιβόητων υποβρυχίων. Έχω ξαναπεί στη Βουλή ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στην κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργού και Αναπληρωτή Υπουργού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο κ. Τσίπρας αφαίρεσε την αρμοδιότητα των εξοπλισμών του Ναυτικού και την ανέθεσε στον κ. Βίτσα. Ο κ. Βίτσας και ο κ. Τσίπρας προσωπικά, μου ζήτησαν οι ίδιοι, και μου ζήτησαν και οι Νομικοί Σύμβουλοι του Δημοσίου να καταθέσω στην διαιτητική δίκη που διεξάγεται για την προάσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και το έκανα αυτό την προηγούμενη Τρίτη, με αντίπαλο σύσσωμο το δικηγορικό γραφείο Βγενόπουλου που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των επενδυτών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Το έκανα αυτό με μεγάλη χαρά γιατί η νομική βάση των θέσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας συνίσταται στην απαίτηση εφαρμογής του νόμου και της σύμβασης που υπεγράφη το 2010 για την προάσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου δυνάμει του νόμου 3885/2010. Όταν ψηφίστηκε ο νόμος αυτός ο κ. Καμμένος, ο οποίος δε θυμάται τί έχει κάνει, γιατί αλλάζει θέση κάθε ημέρα, ίσως και δύο φορές την ημέρα, τάχθηκε υπέρ των ενεργειών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας – καταθέτω το πρακτικό της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, στη σελίδα 21 είναι η αναφορά του κ. Καμμένου – και έστρεψε τα βέλη του στην κ. Κατσέλη, τώρα πολιτική συνεργάτιδα της Κυβέρνησής του και Διοικήτρια της Εθνικής Τράπεζας, και κατά στελεχών του περιβάλλοντος Γεωργίου Παπανδρέου. Η σύμβαση αυτή του 2010 ξέρετε τί έκανε; Προστάτεψε 2.000.000.000 δραχμές που είχε δώσει χωρίς αντάλλαγμα το Ελληνικό Δημόσιο. Ποιοι έδωσαν τα λεφτά αυτά; Μήπως μόνον Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ όπως ο Τσοχατζόπουλος ή ο κ. Παπαντωνίου και οι Υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας και κορυφαίος ο κ. Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος με τον οποίο συνεργαζόταν ο κ. Καμμένος και το ανέφερε κατ’ επανάληψη, 800.000.000. Και παρέλαβε πέντε υποβρύχια στην κυριότητά του το Ελληνικό Δημόσιο και τώρα καμαρώνει το Ναυτικό και καμαρώνει η χώρα με συνεχή δημοσιεύματα, τί εξαιρετικά υποβρύχια λαμπρύνουν τους στόλους της Μεσογείου τα υποβρύχιά μας, ο Πιπίνος είναι το καλύτερο υποβρύχιο.
Άρα, λοιπόν, όποιος τολμά να βάλει, να στραφεί κατά δηλαδή, να προσβάλει αυτούς που έχουν υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον, έχουν δώσει περιεχόμενο στα χρήματα του Ελληνικού λαού και έχουν εφοδιάσει με σύγχρονα οπλικά συστήματα τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι ανάξιος της ιδιότητας του να είναι Υπουργός Εθνικής Άμυνας και να απευθύνεται στο Κοινοβούλιο και να ψέγει εμένα.
Τελειώνω με μία φράση, ακούστε. Η μεγαλύτερη προσβολή είναι αυτή η οποία αφορά την ουσία της συζήτησης. Η ουσία της συζήτησης ξέρετε ποια είναι; Ότι έχουμε μία μήνυση που υπέβαλε Εισαγγελέας Εφετών κατά Υπουργού, του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, για εκβίαση και απειλή, για προσβολή της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.
Τ. Κουράκης: Τώρα, πηγαίνετε σε θέμα μη προσωπικό, καταφανώς.
Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό. Μισό λεπτό.
Τ. Κουράκης: Ολοκληρώστε τη σκέψη σας, μόνο.
Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό. Και έρχεται ο κ. Πρωθυπουργός και λέει, καταθέτω μία επιστολή ενός πρώην Υπουργού του ΠΑΣΟΚ, τώρα στελέχους του κόμματος Γιώργου Παπανδρέου στην οποία λέει ότι ο επιχειρηματίας, που αφορά η υπόθεση αυτή, έχει κάνει τα ένα, έχει κάνει το άλλο, έχει κάνει το τρίτο, ενδιαφέρονται οι Κύπριοι. Δηλαδή εάν μία υπόθεση αφορά κάποιον που είναι κακός ή καλός, συμπαθής ή αντιπαθής, τότε παραβιάζει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης; Τότε μπορεί ο Αναπληρωτής Υπουργός να παρεμβαίνει, να εκβιάζει και να απειλεί;
Τ. Κουράκης: Ευχαριστούμε κ. Βενιζέλο. Ευχαριστούμε. Καλώς.
Ευ. Βενιζέλος: Είναι φαινόμενο Βουλής να έρχεται εδώ η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός και να πλήττει ονομαστικά Εισαγγελείς Εφετών, Εισαγγελείς Πρωτοδικών, να κάνει διάκριση ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μεταξύ της καλής Προέδρου του Αρείου Πάγου και της κακής Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου; Έχετε βιάσει και διαφθείρει την καρδιά των θεσμών και του κράτους δικαίου που είναι η δικαιοσύνη. Ευτελίζετε και απειλείτε και χειραγωγείτε δικαστές. Κράτος δικαίου στην Ελλάδα δεν υφίσταται.
Δεύτερη παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου κατά τη συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως
Ευ. Βενιζέλος: Είναι αμετανόητος και συνεχώς γίνεται χειρότερος στην παρουσία του στο δημόσιο λόγο. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι με τη συμφωνία, που δεν είναι συμφωνία αλλά νόμος του κράτους, το Ελληνικό Ναυτικό απέκτησε την κυριότητα των υποβρυχίων και έσωσε 2.000.000.000 που ήταν πεταμένα, εκ των οποίων τα 800.000.000 είχαν πεταχτεί επί των ημερών για τις οποίες υπερηφανεύεται ο κ. Καμμένος, και τώρα αυτό που ζητά το Ναυτικό είναι να γίνουν τα υποβρύχια, τα οποία έχουμε συμφωνήσει από το 2010. Δεν πήγα για να υπερασπιστώ τις απόψεις Καμμένου, πήγα για να υπερασπιστώ τα συμφέροντα της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Πολεμικού Ναυτικού και κυρίως πήγα γιατί με χαρά βλέπω την Κυβέρνηση να υπερασπίζεται αυτό που έχω κάνει.
Και να σας πω και κάτι ως μία σκηνή από το επόμενο; Η υπεράσπιση της Κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το κούρεμα του χρέους και το PSI, υπέρ των ενεργειών μας, είναι καλύτερη από αυτήν που κάνουμε εμείς στη Βουλή, διότι λέει ψέματα στους Βουλευτές εδώ και άλλα κάνει στα Δικαστήρια διεθνώς. Ψεύδεται στο λαό και τους Βουλευτές.