Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2016 

Πρώτη παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου επί του Κανονισμού σχετικά με την τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες

Ευ. Βενιζέλος: Το νομοσχέδιο αυτό εισάγεται με τις ειδικές νομοθετικές διαδικασίες του άρθρου 108, παράγραφος 6.  Έχει ψηφιστεί στην αρμόδια διαρκή επιτροπή με πλειοψηφία που υπερβαίνει τα 4/5, άρα συζητείται και ψηφίζεται συνοπτικά και ως εκ τούτου η δυνατότητά του να υποδεχθεί τροπολογίες είναι προφανώς περιορισμένη, γιατί έτσι αλλάζει ριζικά η αρχή και η φύση του, παύει να είναι ένα νομοσχέδιο κύρωσης διεθνούς συνθήκης, παύει να είναι ένα συναινετικό νομοσχέδιο ψηφισμένο με ευρύτατη πλειοψηφία και γίνεται ένα συγκρουσιακό νομοσχέδιο άλλου αντικειμένου, που πρέπει να συζητηθεί με άλλη διαδικασία.

Ο κανονισμός είναι σαφής, άρα η διαδικασία που προτείνεται, παραβιάζει ευθέως το άρθρο 108, παράγραφοι 1 και 6 του Κανονισμού.  Επιπλέον, η τροπολογία η οποία εισάγεται, είναι οφθαλμοφανώς εκπρόθεσμη με σφραγίδα, παραβιάζει συνεπώς το άρθρο 87 παράγραφος 2 του Κανονισμού και το άρθρο 74 παράγραφος 5 του Συντάγματος κι επιπλέον είναι προφανώς παντελώς άσχετη με το αντικείμενο του νομοσχεδίου, το οποίο κυρώνει μία σύμβαση με τη Λευκορωσία για τις οδικές μεταφορές.

Άρα αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να εισαχθεί η τροπολογία αυτή για συζήτηση και να αλλάξει η φύση της διαδικασίας και εσείς, ως Πρόεδρος της Βουλής, πρέπει να αρνηθείτε να θέσετε προς συζήτηση το ζήτημα.  Έχετε υποχρέωση εκ του Κανονισμού και εκ του Συντάγματος να αρνηθείτε να ανοίξετε τη συζήτηση για το θέμα αυτό και εν πάση περιπτώσει θεωρώ ότι αυτού του είδους η διαδικασία προσβάλλει  βαθύτατα το Κοινοβουλευτικό Πολίτευμα, ευθέως το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής, αλλά και την έννοια του δημοκρατικού διαλόγου.

Να το φέρει η κυβέρνηση, να το συζητήσουμε, αλλά κανονικά.  Να εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή, να γίνει μία πρώτη συζήτηση, να γίνει διαβούλευση, ακρόαση των φορέων, αν χρειαστεί, και μετά να εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη κανονικά.  Τί κατεπείγον υπάρχει όταν αυτό το ζήτημα λέτε εκκρεμεί για τόσο καιρό και δε σας αφήνει η Αντιπολίτευση να επιλέξετε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης;

Και τα λέω όλα αυτά πριν ανοίξουμε τη συζήτηση για τις κραυγαλέες και ωμές αντισυνταγματικότητες αυτής της τροπολογίας.  Δεν μπαίνω στην ουσία του θέματος, ούτε τη νομική, ούτε τη θεσμική, ούτε την πολιτική.  Υπάρχει ένα προδικαστικό ζήτημα και επί του προδικαστικού ζητήματος, δε θέλω τοποθέτηση της Κυβέρνησης ή των κομμάτων, θέλω τοποθέτηση του Προέδρου της Βουλής, της κατέχουσας την έδρα, η οποία πρέπει να τιμήσει ως θεματοφύλακας του Συντάγματος και του Κανονισμού το ρόλο της ή το ρόλο του.  Δεν αναφέρομαι στο πρόσωπό σας, που ξέρετε τί φιλικά αισθήματα τρέφω, αλλά στον κατέχοντα την έδρα. 

 


 

Δεύτερη παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου επί του Κανονισμού σχετικά με την τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες

 


Ευ. Βενιζέλος: Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα τον λόγο. 

Πρόεδρος: Ορίστε, κύριε Βενιζέλο.

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, αλλά εγώ δεν ήµουν παρών στη συζήτηση εκείνη. Αν ήµουν θα αντιδρούσα…

Πρόεδρος:
  Ήσασταν.

Ευ. Βενιζέλος:  Δεν ήμουν.  Στη συζήτηση αυτή που λέτε ότι αποδέχθηκε η Βουλή να παραβιάσει ευθέως το Σύνταγμα και τον Κανονισμό.  Ούτε είναι επιχείρημα ότι κι εσείς βασανίζατε, τους ξέρω εγώ ποιους…

Πρόεδρος:  Το είπα κύριε Βενιζέλο, το είπα.

Ευ. Βενιζέλος:  …άρα μπορούμε να είμαστε όλοι ελεύθερα ρατσιστές και ξενοφοβικοί.  Λοιπόν, η επανάληψη των παραβάσεων και των παραβιάσεων δε δημιουργεί δίκαιο και εν πάση περιπτώσει, προφανώς υπήρξε αντίδραση στην προηγούμενη σχετική τροπολογία γιατί ήταν βέβαιο ότι θα ακολουθήσει η σημερινή σχετική τροπολογία και άλλες πολλές, διότι αυτός ο νόμος και τροποποιούμενος, όπως έχω προβλέψει, δε θα εφαρμοστεί.

Η Κυβέρνηση απλώς δημιουργεί ένα σκηνικό αντιπερισπασμού.  Δεν μπορεί να ελέγξει το προσφυγικό, δεν μπορεί να διαχειριστεί μείζονα θέματα εθνικής κυριαρχίας και ασφάλειας και θα δούμε τι συνέβη στο ΝΑΤΟ. Δεν μπορεί να κλείσει την αξιολόγηση, δεν μπορεί να εμφανίσει στην κοινωνία μία ολοκληρωμένη πρόταση για το ασφαλιστικό, έχει χάσει την ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας.  Και ο αντιπερισπασμός είναι ο αγώνας κατά της διαπλοκής, κατά της διαφθοράς, οι κακοί συνωμότες, οι πολιτικοί εχθροί της Κυβέρνησης, τα μέσα ενημέρωσης που έκαναν τον ΣΥΡΙΖΑ πλειοψηφία και τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό και εμάς μας είχαν στα έξι μέτρα όλα τα χρόνια του εθνικού και πατριωτικού αγώνα να κρατηθεί η χώρα όρθια.  Όλα τα χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ και οι εταίροι του έλεγαν ωμά ψέματα, παραμύθια, στον Ελληνικό λαό.  Του υποσχόντουσαν παραδείσους ανύπαρκτους, για να εμφανιστούν τώρα κίνδυνοι άμεσοι…

Πρόεδρος:  Κύριε Βενιζέλο, ακούστηκε η πρότασή σας, να μιλήσουν κι άλλοι.  Κύριε Δένδια;

Ευ. Βενιζέλος:  …και χειροπιαστοί μέσα στην αυλή του εθνικού μας  χώρου. Λοιπόν, έχετε μεγάλη ευθύνη προσωπικά.  Και ο κύριος Πρόεδρος της Βουλής θα ήταν στην έδρα του τώρα.  Και αυτός δε δίνει τις απαντήσεις, όχι να μεταφέρει σε εσάς την ευθύνη…

Πρόεδρος:  Δεν έχω πρόβλημα κύριε Βενιζέλο, εγώ αναλαμβάνω ευθύνες, δεν έχω πρόβλημα.  Δε θέλω προστασία.

Ευ. Βενιζέλος: Και ο κ. Πρόεδρος της Βουλής πρέπει να ασκήσει τα καθήκοντά του, τα οποία είναι βαριά και μπορεί να τον φέρουν  σε αντίθεση με το κόμμα του και την Κυβέρνηση του κόμματός του.

 


 

Τρίτη παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου επί του Κανονισμού σχετικά με την τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες   

Ευ. Βενιζέλος: Προβάλλω αντιρρήσεις κατά την παράγραφο 7 του άρθρου 67 του Κανονισμού. Η αντίρρησή μου  έγκειται στο ότι το παρεμπίπτον ζήτημα αφορά το γεγονός ότι η τροπολογία είναι εκπρόθεσμη και άσχετη.  Εσείς απορρίπτετε τη δική μου ένσταση επί του Κανονισμού λέγοντας, θα εφαρμόσω μία διαδικασία κατ’ οικονομία, για να συζητηθεί μία εκπρόθεσμη και άσχετη τροπολογία.  Αυτό συνιστά παραβίαση του Κανονισμού.

Δεν μπορείτε να αποφασίσετε εν ψυχρώ παραβίαση του Κανονισμού, μπορείτε να κάνετε διευθετήσεις του χρόνου της συζήτησης και του χρόνου των ομιλητών όταν το θέμα συζητείται κατά τον κανονισμό, όχι αντίθετα προς τον κανονισμό.

Άρα, ό,τι και να πείτε, ό,τι και να ψηφίσετε, έχουμε εδώ ζήτημα εσωτερικής τυπικής αντισυνταγματικότητας του τρόπου ψήφισης της τροπολογίας . Και ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο κατά παράδοση ελέγχει στα δικά του θέματα την εσωτερική τυπική αντισυνταγματικότητα.  Οι άλλοι κλάδοι της δικαιοσύνης δεν το κάνουν, αλλά αν ακολουθήσετε το δρόμο αυτόν και αυτή η νομολογία –γιατί περί νομολογίας πρόκειται– θα αλλάξει.  Αυτά που λέμε, δεν τα λέμε για να τα απορρίπτει η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, τα λέμε για να γράφονται στα πρακτικά και θα κριθούν από τη δικαιοσύνη και από την ιστορία.

 

 

 

 

 

Tags: ΔιαφάνειαΑγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2016