Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2015

 

Απάντηση Ευ. Βενιζέλου στον κ. Χουλιαράκη κατά την συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση του απολογισμού και του ισολογισμού του οικονομικού έτους 2013


Ο κ. Χουλιαράκης αναφέρθηκε κατ’ επανάληψη στις απόψεις μου, τις οποίες μετέτρεψε σε μομφή κατά του προσώπου μου και της πολιτικής που ασκήσαμε. Θέλω λοιπόν να διευκρινήσω τα εξής πάρα πολύ συνοπτικά. Λέει ο κ. Χουλιαράκης. Είχε συνειδητοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση ότι υπάρχει πρόβλημα σχεδιαστικό στο πρόγραμμα, ότι λειτουργούν εσφαλμένα οι πολλαπλασιαστές, ότι παράγεται υπέρμετρη ύφεση;

Προφανώς δεν έτυχε να πληροφορηθεί ότι στις 31 Αυγούστου του 2011, ακριβώς με την επιχειρηματολογία αυτή φτάσαμε σε μία δραματική ρήξη με την Τρόικα και στην αποχώρηση της από το γραφείο μου στο Υπουργείο Οικονομικών και σε μία πάρα πολύ σκληρή διαπραγμάτευση που μας οδήγησε στο δεύτερο πρόγραμμα; Διότι πήραμε ένα δεύτερο πρόγραμμα με επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής, με πολύ μεγαλύτερο δάνειο, με πολύ ευνοικότερους όρους δανεισμού,  με δραστική παρέμβαση στο χρέος, με τεράστια μείωση πραγματική του χρέους. Και επίσης πήραμε και ρήτρα βαθύτερης ύφεσης, η οποία επέτρεπε την αυτόματη επιμήκυνση του προγράμματος εάν διαπιστώναμε ότι οι επιπτώσεις είναι υφεσιακές λόγω των σχεδιαστικών προβλημάτων που είχε το πρόγραμμα με ευθύνη των εταίρων και κυρίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ερευνά τώρα τα δικά του προβλήματα. Αλλά εσείς θεωρείτε ότι είναι ο καλός εταίρος, ο οποίος σας συμβουλεύει σε σχέση με την Ευρωπαική Ένωση.

Τι προσδοκία υπήρχε σε σχέση με το πρόγραμμα; Να γίνει επέμβαση στην πραγματική οικονομία, στην ανταγωνιστικότητα ώστε να αλλάξει η λειτουργία της πραγματικής οικονομίας. Επετράπη αυτό; Όχι. Γιατί υπήρχε η πλατεία των αγανακτισμένων, γιατί υπήρχε πλήρης απουσία συναίνεσης, γιατί υπήρχε η κακοπιστία, γιατί υπήρχε το ψέμα, γατί υπήρχε η δημαγωγία, γιατί υπήρχε το λαθρεμπόριο φρούδας ελπίδας.

Η κυβέρνηση της αριστεράς, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Χουλιαράκης αποσιωπώντας την τερατογέννεση των ΣΥΡΙΖΑ -  ΑΝΕΛ την εθνικολαικιστική κυβέρνηση η οποία πλήττει τους θεσμούς τώρα στον πυρήνα τους, τι έκανε; Αποδέχεται τους όρους των δανειστών το 2015. Και κατηγορείτε εμάς γιατί μέσα από μία διαπραγμάτευση αποδεχθήκαμε όρους των δανειστών το 2010, το 2011, το 2012. Και λέει ο κ. Χουλιαράκης δείτε πόσο χαμηλότερους στόχους  πρωτογενούς πλεονάσματος έχουμε τώρα. Βεβαίως. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει μακροχρόνια παραμονή στο μνημόνιο, νέους σκληρούς όρους τρίτου μνημονίου, νέα φορολογικά μέτρα, παρέμβαση στο ασφαλιστικό που αποδεκατίζει στην πραγματικότητα τους συνταξιούχους και καμία προοπτική σε σχέση με την πραγματική οικονομία διότι η κυβέρνηση δεν ασχολείται με το θέμα αυτό.

Ασχολείται μόνο με το πώς θα τακτοποιήσει αριθμούς και πώς θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που ανέλαβε μετά τη δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση. Διότι παράγει αβεβαιότητα, διότι δεν έχει σχέδιο, διότι αποθαρρύνει τους επενδυτές, διότι δεν υπάρχει κανένα κλίμα αισιοδοξίας, συσπείρωσης, συναίνεσης και κανένα κλίμα ασφάλειας για αυτούς που ασχολούνται με τις επιχειρήσεις, την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η χώρα.

Και το επιχείρημα είναι ότι έχουμε μικρότερους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος; Βεβαίως έχουμε. Αλλά έχουμε ταυτόχρονα και την προσδοκία τώρα να πάρουμε τη δεύτερη φάση της μείωσης του χρέους που και εμείς την είχαμε. Εμείς δηλαδή όταν θα συμφωνούσαμε τους όρους της προληπτικής πιστωτικής γραμμής δεν θα είχαμε πάρει τα πλεονεκτήματα που τώρα διεκδικεί και μακάρι να αποκτήσει η χώρα; Τι λογική είναι αυτή; Και έρχεστε και κάνετε τον απολογισμό του 2013 και δεν λέτε μία κουβέντα για την ανακολουθία; Για την μεταστροφή; Για αυτά που έχουν ειπωθεί και είναι ψέμματα; 

***

Απάντηση Ευ. Βενιζέλου στην ερώτηση που του απηύθυνε ο κ. Χουλιαράκη την συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση του απολογισμού και του ισολογισμού του οικονομικού έτους 2013.

Αυτό που είπα κ. Χουλιαράκη είναι ότι χωρίς να έχεις πολιτικό και κοινωνικό κλίμα, χωρίς συναίνεση, χωρίς συστράτευση, χωρίς πίστη σε έναν εθνικό σκοπό, δεν μπορείς να προχωρήσεις ένα τόσο φιλόδοξο και επώδυνο πρόγραμμα.

Διότι όταν επιβάλλουν σε μια χώρα όπως η Ελλάδα και ταχύρυθμη και βαθιά δημοςιονομική προσαρμογή και εξαιρετικά φιλόδοξες διαρθρωτικές αλλαγές, δεν έχεις την κοινωνία μαζί σου στις διαρθρωτικές αλλαγές, γιατί η κοινωνία πονάει λόγω των βαρών της δημοσιονομικής προσαρμογής. Κι αυτό ελπίζω η κυβέρνηση τώρα, που δεν είναι κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά είναι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να το αντιληφθεί γιατί θα της φανεί πάρα πολύ χρήσιμο.

Και το δεύτερο, αν θέλω υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Σας είπα ότι εμείς είχαμε θέσει το ζήτημα της μείωσης του στόχου. Ο στόχος αυτός από που προέκυπτε;  Το 4,5% πώς προέκυπτε; Προέκυπτε μέσα από μια μελέτη βιωσιμότητας του χρέους, που ήταν τεχνικά αναγκαία στις αρχές του 2012 για να μπορέσουμε να πάρουμε το κούρεμα του χρέους και το νέο πρόγραμμα. Δεν θα έμενε ως ευαγγέλιο αυτή η μελέτη βιωσιμότητας, διότι το κούρεμα στο χρέος και  το κούρεμα στο κόστος εξυπηρέτησης, ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είχε εκλάβει ως υπόθεση εργασίας η ίδια η μελέτη βιωσιμότητας του χρέους.

Αν ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύθηκε 17 ώρες, επειδή εγώ έχω διαπραγματευθεί αμέτρητες μέρες και ώρες και ξέρω εις βάθος το πλαίσιο αυτής της διαπραγμάτευσης, σας το λέω για να το συνειδητοποιήσετε κι εσείς, που είχατε διαμορφώσει ένα προφίλ πολύ θετικό γιατί δεν μιλούσατε. Όπως και ο κ. Τσακαλώτος γιατί ήταν πίσω από τον κ. Βαρουφάκη. Τώρα όμως που έχετε βγει, και ορθώς, στην πρώτη γραμμή του πυρός βλέπω ότι λέτε επιχειρήματα πολιτικά, τα οποία θα μου επιτρέψετε να πω είναι πολιτικώς αβάσιμα και κυρίως είναι ανιστόρητα σε σχέση με αυτά που έχει τραβήξει η χώρα.

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΑγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2015

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)



Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375