Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2015 

Παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου επί του Κανονισμού σχετικά με την τροπολογία της Κυβέρνησης για τις Ανεξάρτητες Αρχές, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης και άλλες διατάξεις»

Έχω ζητήσει το λόγο επι του Κανονισμού. Ο Κανονισμός της Βουλής προσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο εισάγονται σχέδια και προτάσεις νόμου και τροπολογίες.

Μία τροπολογία που τροποποιεί εκτελεστικό του Συντάγματος νόμο και μάλιστα προβλεπόμενο από το άρθρο 101Α για το καθεστώς των ανεξαρτήτων αρχών, δεν μπορεί να εισαχθεί την τελευταία στιγμή χωρίς συζήτηση, χωρίς προδικασία, με την μορφή δήθεν νομοτεχνικής βελτίωσης.

Εδώ, με την τροπολογία που εισάγει η κυβέρνηση, προβλέπεται  η πρόωρη λήξη της θητείας υπηρετούντων μελών των εκ του Συντάγματος Ανεξαρτήτων Αρχών. Δηλαδή, του Εθνικού  Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, του ΑΣΕΠ, της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, της Αρχής Προστασίας του Απορρήτου των Επικοινωνιών και του Συνηγόρου του Πολίτη.

Πρόκειται για μείζονα θεσμική παρέμβαση που προσβάλει το κράτος δικαίου και είναι καθεστωτικού χαρακτήρα.

Το άρθρο 101Α προστατεύει τη θητεία των μελών των ανεξαρτήτων αρχών. Η θητεία δεν μπορεί να συντμηθεί  ούτε νομοθετικά, μπορεί μόνο να παραταθεί. Η σύντμηση θητείας είναι προσβολή του πυρήνα της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των μελών των ανεξαρτήτων αρχών.

Επιπλέον, πώς θα εφαρμόσετε το νόμο σας, αυτόν που θέλετε να ψηφίσετε σήμερα, χωρίς Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης; Σε δύο μήνες λέει η τροπολογία θα επιλεγούν τα νέα μέλη, αν επιλεγούν. Αν υπάρξουν τα 4/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων. Θα πορευόμαστε χωρίς νομίμως συγκροτημένο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Χωρίς καμία εποπτεία. Και χωρίς καμία δυνατότητα παροχής αδειών. Όλα σε εκκρεμότητα, όλα υπό εκβιασμό.

Άρα, εδώ τι γίνεται; Έχουμε μία ακόμη έκφανση της πολιτικής της κυβέρνησης να δημιουργήσει νέο καθεστώς στους θεσμούς. Αλλά προσέξτε, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, άλλο καθεστώς στην οικονομία και στην κοινωνία δεν διαμορφώνεις έτσι. Διαμορφώνεις μέσα από τα αποτελέσματα  τα οικονομικά και τα κοινωνικά μιας πολιτικής. Εσείς, προδώσατε τις υποσχέσεις σας και τώρα έχετε πάει στο άλλο άκρο γιατί βλάψατε τα συμφέροντα της οικονομίας και της χώρας. Και τώρα, παραβιάζετε το Σύνταγμα και καταλύετε τις Ανεξάρτητες Αρχές. Το κάνατε στη Δικαιοσύνη, το κάνετε και στις Ανεξάρτητες Αρχές.

Λοιπόν, υπάρχουν φραγμοί.  Φραγμοί οι οποίοι δεν είναι πολιτικοί ή συγκυριακοί, είναι συνταγματικοί και θεσμικοί. 

***

 

Δεύτερη παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου σχετικά με την τροπολογία της Κυβέρνησης για τις Ανεξάρτητες Αρχές

 

Κύριε πρόεδρε, εγώ να δεχθώ ότι ο κ. Κατρούγκαλος εκφράζει την τελική βούληση της κυβέρνησης μετά και από όσα ακούστηκαν.

Η διατύπωση που έχει κατατεθεί δεν έχει καμία σχέση με αυτό που υποτίθεται επιδιώκει η κυβέρνηση. Να το αποσύρει τώρα, κι αν θέλει να φέρει άλλη διατύπωση, να τη φέρει σε ένα νομοσχέδιο.

Αυτό που λέει ο κ. Κατρούγκαλος σημαίνει ότι θα λειτουργούν οι Ανεξάρτητες Αρχές με άλλη συγκρότηση. Δηλαδή, αλλάζει ο αριθμός των μελών. Ότι μπορεί να λειτουργεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με τρία μέλη γιατί τρία είναι μόνο τα μέλη που έχουν θητεία. Αυτό δεν μπορεί επίσης να γίνει. Είναι και αυτό παράλογο, δυσανάλογο, αντιβαίνει σε όλες τις εγγυήσεις του Συντάγματος.

Άρα λοιπόν, όπως και να το πάρει κανείς το θέμα, ό,τι και να θέλει να κάνει η κυβέρνηση, είναι ασαφές και θεσμικά επικίνδυνο.

Να αποσύρετε την διατύπωση και να φέρετε σε άλλο νομοσχέδιο μια διατύπωση που να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα.

***

 

Τρίτη παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου σχετικά με την τροπολογία της Κυβέρνησης για τις Ανεξάρτητες Αρχές 

Κύριε Πρόεδρε, ενώ ο κ.Βούτσης, παρεμβαίνει δημιουργώντας την εντύπωση  ότι υποστηρίζει την πρόταση της κυβέρνησης ως νομοτεχνική βελτίωση, στην πραγματικότητα την αντικρούει. Διότι αντιλαμβάνεται ότι η απόπειρα κατάργησης των Ανεξαρτήτων Αρχών ήταν ατυχής και πρέπει να ανακληθεί.

Αυτά που λέει ο κ. Βούτσης σε σχέση με τα προβλήματα στελέχωσης των Ανεξαρτήτων Αρχών είναι σε μεγάλο βαθμό σωστά. Αν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πράγματι βούληση στη Διάσκεψη των Προέδρων  μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 να γίνει συναινετική επιλογή μελών, θα είχε γίνει. Στο δε Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, όπως είπα προηγουμένως εκτός μικροφώνου..

(παρέμβαση Βούτση εκτός μικροφώνου)

(Προς κ. Βούτση) Μισό λεπτό, μην εξανίσταστε, μισό λεπτό, σας είπα ότι έχετε σε πολύ μεγάλο βαθμό δίκιο,  λέω λοιπόν ότι αυτό που λέτε, δεν υπηρετείται με αυτές τις θεσμικές παρεμβάσεις όπως επιχείρησε τώρα η κυβέρνηση.

Στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης που είναι το κρίσιμο όργανο, ο κ. Σαμαράς μου είχε προτείνει να επιλεγεί ως Πρόεδρος ο κ. Παπαγγελόπουλος, που βλέπω με χαρά ότι περιεβλήθη  από την μεγίστη εμπιστοσύνη του σημερινού Πρωθυπουργού. Συμφώνησα ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Είχε διαφωνίες ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Κακλαμάνης λόγω της θητείας του κ. Παπαγγελόπουλου στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε, δεν θα υπήρχε πρόβλημα συγκέντρωσης της πλειοψηφίας. Αλλά αυτά είναι θέματα εφαρμογής του Συντάγματος και λειτουργίας της Διάσκεψης των Προέδρων. Δεν είναι θέματα νομοθετικής παρέμβασης που καταλύει την ανεξαρτησία, κηρύσσει λήξασα τη θητεία των μελών και αλλοιώνει τη σύνθεσή τους. Διότι, ή ισχύει αυτό που λέει το γράμμα της διατύπωσής σας, φεύγουν όλα τα μέλη και δεν υπάρχει κανένα μέλος που να υπηρετεί.  Ή ισχύει η ερμηνεία που επιχείρησε να δώσει ο κ. Κατρούγκαλος, ότι λειτουργούν οι Αρχές με ελάχιστα μέλη, όσα έτυχε να έχουν υπολειπόμενη θητεία.  Και τα δύο είναι λάθος.

Το σωστό είναι, πρώτον, η απόσυρση της διάταξης, και δεύτερον, η επανόρθωση της θεσμικής βλάβης που προκλήθηκε στη Βουλή στη θητεία της προηγούμενης Βουλής, του Ιανουαρίου, που λόγω ύφους και αντίληψης του Προεδρείου της Βουλής και της Προέδρου της δικής σας επιλογής, δεν λειτουργούσε στην πραγματικότητα τίποτα στη Βουλή και στην Διάσκεψη των Προέδρων και υπονομεύθηκαν και οι Ανεξάρτητες Αρχές.

 

Tags: ΔιαφάνειαΑγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2015