Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή σύμφωνα με το άρθρο 142 Α του Κανονισμού της Βουλής

Κυρία Πρόεδρε, πραγματικά λυπάμαι γιατί δεν υπάρχει συνεδρίαση της Βουλής για οποιοδήποτε θέμα και ιδίως για το κατ’ εξοχήν σοβαρό θέμα της διαπραγμάτευσης, που να μην την υπονομεύετε εσείς με παραβιάσεις του Κανονισμού, με  οξύτητα, με πρόκληση έντασης.

Πριν από λίγα λεπτά συγκρουστήκατε με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και οδηγήσατε την αξιωματική αντιπολίτευση σε αποχώρηση. Αυτό το γεγονός από μόνο του, συνιστά πρόβλημα εφαρμογής του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.

Πριν από λίγα λεπτά, δώσατε στον κ. Κατρούγκαλο το λόγο επί προσωπικού, παραβιάζοντας τον Κανονισμό διότι όταν πρόκειται  για μομφή, ο θιγόμενος, εάν υπάρχει θέμα απαντά στο τέλος του συζητούμενου θέματος και πάντως πριν το τέλος της συνεδρίασης, αλλά δεν παρεμβάλλεται στη ροή της διαδικασίας. Εάν του αποδοθεί γνώμη διαφορετική από αυτήν που διετύπωσε στη συγκεκριμένη συζήτηση, λαμβάνει το λόγο αμέσως.

Τρίτον: Ενώ η διαδικασία αυτή του άρθρου 142α είναι ειδική, εξαιρετική και σε αυτήν μετέχουν μόνον ο Πρωθυπουργός και οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και δε μετέχουν οι Υπουργοί, δώσατε το λόγο στον κ. Στρατούλη να επικουρήσει τον Πρωθυπουργό, να τον συμπληρώσει ενώ μπορούσε να του δώσει σημείωμα να τα πει αυτά ο κ. Τσίπρας στην προβλεπόμενη τριτολογία του.

Τι νόημα έχουν όλα αυτά; Το  νόημα που πρέπει να συνειδητοποιήσετε ως αίσθηση ρόλου θεσμικού. Εάν το ζητούμενο είναι πράγματι ν’ ασχοληθούμε με τα μείζονα εθνικά θέματα και να υπάρξει συναίνεση, δεν πρέπει να υπάρχει ένα διαδικαστικό κέλυφος που προστατεύει τη συναίνεση;

Δεν είναι αυτή  η πρόθεση του Πρωθυπουργού, ήταν εικονική και προσχηματική αυτή του η επιχειρηματολογία. Αλλά εσείς ως Πρόεδρος της Βουλής, οφείλατε να δώσετε την ευκαιρία στο Σώμα να συζητήσει σοβαρά, ήρεμα, νηφάλια και συναινετικά.

Αυτή τη στιγμή έχει υποστεί η Βουλή ένα ακόμη πλήγμα.

Πρώτον, ενώ διεξάγεται η διαπραγμάτευση, υποτίθεται, στις Βρυξέλλες και υπάρχει εθνικό συμφέρον και πρωτίστως ενδιαφέρον και συμφέρον της κυβέρνησης να υπάρξει αποτέλεσμα. Άρα υπάρχει παραβίαση του Κανονισμού επί των τύπων  όλων και επί της ουσίας.

Δεύτερον, θεωρώ ότι έχετε την ικανότητα και τη μνήμη να μην πέσετε για τρίτη φορά στο ατόπημα και να πείτε ότι όταν ζητά ο Πρόεδρος μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας το λόγο επί του κανονισμού, χρειάζεται έγγραφο με 2 υπογραφές. Μπορεί να ζητηθεί και προφορικά χωρίς κανένα έγγραφο. Το έστειλα για να μη διαπληκτίζομαι, το έστειλα για να το διαβάσετε για να μην έχουμε εντάσεις. Γιατί πρέπει να μας ενδιαφέρει η ουσία.

Αλλά βέβαια τίποτα σε μια δημοκρατία δεν είναι πιο σημαντικό και πιο ουσιαστικό από τη διαδικασία και τους θεσμούς.  

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΑγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2015