Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2013

 

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης,
στη Βουλή στη συζήτηση του Σ/Ν του Υπ. Ανάπτυξης
«Κυβερνητικό Συμβούλιο διαχείρισης ιδιωτικού Χρέους»
(ρύθμιση περί αναστολής των πλειστηριασμών)


Κυρίες και κύριοι βουλευτές, το ζήτημα των πλειστηριασμών και πιο συγκεκριμένα το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού, ταλανίζει επί μήνες την ελληνική κοινωνία, την κοινή γνώμη.

Όταν η κυβέρνησή μας στις αρχές της κρίσης πήρε την πρωτοβουλία της αναστολής των πλειστηριασμών, αυτό ήταν ένα ανακουφιστικό μέτρο, ένα μέτρο στοιχειώδους προστασίας όχι μόνο των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, αλλά -θα μου επιτρέψτε να πω γενικότερα- της στεγαστικής πίστης και της αγοράς ακινήτων. Ήταν ένα μέτρο προστασίας των κόπων που έχουν επενδύσει γενιές Ελλήνων στην ακίνητη περιουσία τους και ιδίως στο στόχο ζωής που είναι να υπάρχει μια πρώτη ιδιόκτητη κατοικία.

Η ρύθμιση αυτή συνδέεται με την πάντοτε ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Δηλαδή με ένα καθεστώς ουσιαστικά αστικής πτώχευσης που δεν υπήρχε στην ελληνική έννομη τάξη και που έπρεπε να εισαχθεί και που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία τα τελευταία 3,5 χρόνια και το οποίο διατηρείται αλώβητο, θα έλεγα και βελτιωμένο.

Στην πραγματικότητα, το ερώτημα που κυριαρχούσε επί μήνες τώρα είναι αν η κυβερνητική πλειοψηφία, εάν η παρούσα κυβέρνηση, έχει τη βούληση και την ικανότητα να μείνει σταθερή σε αυτό που λέει, να κάνει πράξη αυτό που λέει: πως η πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού δεν κινδυνεύει, δεν πρόκειται να τεθεί σε κίνδυνο.

Tags: Προστασία ευπαθών κοινωνικών ομάδωνΑγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2013

Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2013

 

Τριτολογία Ευάγγελου Βενιζέλου, Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ 
στη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ 
για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Ήθελα να παρεμβληθώ για ένα λεπτό πριν από τον κ. Καμμένο, αλλά δεν μου το επέτρεψε. Καταθέτω την επίσημη απομαγνητοφώνηση που έχει δώσει στη δημοσιότητα ο σταθμός «Αθήνα 9,84» με τη συνέντευξη του κ. Δρίτσα την Πέμπτη 28-11-2013 και ώρα 13.35’. Ακριβώς επειδή ήταν μία από τις καλύτερες συνεντεύξεις, είπα να καταστεί τμήμα της κοινοβουλευτικής ιστορίας με την κατάθεσή της στα Πρακτικά της Βουλής.

Θέλω να πω μία λέξη σε σχέση με αυτά που είπε ο κ. Καμμένος. Καταρχάς, όλα όσα ζητά να διερευνηθούν, πολλά από τα οποία ορθώς ζητά να διερευνηθούν, έχουν διερευνηθεί εις βάθος και από την Προκαταρκτική Επιτροπή και από την Επιτροπή Εξοπλισμών ως Εξεταστική, η οποία διερεύνησε όλα αυτά τα ζητήματα και όπου θα μπορούσε να είχε θέσει όλα τα θέματα που θέλει, όπως τα έθετε σε εμένα, ζητώντας από εμένα απαντήσεις, να διερευνήσω εγώ δηλαδή –και ορθώς το έθετε- και να του δώσω απαντήσεις εκ μέρους της Κυβέρνησης. Και το έκανα αυτό.

Δεύτερον, πρέπει να διευκρινίσω για πολλοστή φορά ότι ακριβώς επειδή η Ferrostaal συνελήφθη με παράνομες πληρωμές, απεβλήθη από τη σύμβαση του 2010 και το νόμο. Δεν είναι μέρος της σύμβασης ακριβώς ως εταιρεία ελεγχόμενη σε παράνομες πληρωμές.

Tags: Εθνική ΆμυναΑγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2013

Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2013

Δευτερολογία Ευάγγελου Βενιζέλου, Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ 
στη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ 
για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά


Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, πράγματι έκανα μία μακρά και ελπίζω ενδιαφέρουσα ομιλία και θα περίμενα μια απάντηση από τον κ. Τσίπρα. Αν η απάντηση στα όσα είπα σε όλες μου τις αναφορές και καταγγελίες είναι η δευτερολογία του κ. Τσίπρα, τότε πραγματικά έχουμε ανατρέψει πλήρως την κοινή λογική.

Λέει ο κ. Τσίπρας: «Κάνατε αήθη υπονοούμενα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ». Εσείς χυδαιολογείτε, συκοφαντείτε, υβρίζετε μέχρι και τώρα. Μέχρι και τώρα με απύθμενο κοινοβουλευτικό θράσος ήρθατε και είπατε: «Μήπως είστε μέσα στο κόλπο»;

Σας παρέθεσα πολλά στοιχεία και αναμένω εξηγήσεις και δεν τις είδα τις εξηγήσεις. Δεν άκουσα καμία απάντηση και οφείλετε να δώσετε απαντήσεις, κύριε  Τσίπρα, και για τους Βουλευτές σας και για τα στελέχη σας, γιατί αυτά τα χειρίζεστε εσείς με έναν πολύ μικρό κύκλο ανθρώπων.

Ξέρετε ποια είναι η πραγματική θέση των βουλευτών σας; Είναι αυτή που είπε ο κ. Δρίτσας σε μία πολύ πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξή του. Λέει ο κ. Δρίτσας: «Το 2010 ο κ. Βενιζέλος ως τότε Υπουργός Άμυνας επιχείρησε να ξεμπλέξει αυτό το κουβάρι που είχε φέρει το ελληνικό δημόσιο με την πλάτη στον τοίχο, έρμαιο των εκβιασμών των κατασκευαστικών εταιρειών». Και συνεχίζει: «Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, αποσύρουμε αύριο κιόλας την πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή, αν η Κυβέρνηση έρθει, όπως έχει υποσχεθεί ο κ. Σαμαράς ότι θα έκανε μέχρι 31.12.2013, με μία λύση για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, για παραλαβή των υποβρυχίων και εξασφάλιση των θέσεων εργασίας».

Tags: Εθνική ΆμυναΑγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2013

Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου  2013

 

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ 
στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ 
για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

 

Ομολογώ, κυρίες και κύριοι βουλευτές, ότι είχα ανησυχήσει λίγο γιατί η ροή της συζήτησης ήταν εξαιρετικά ήπια και ήρεμη και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δρίτσας, είχε κινηθεί σε ένα θεωρητικό και αφηρημένο επίπεδο και με άκρα προσοχή στο ύφος του. Αλλά ευτυχώς ήρθε ο κ. Τσίπρας τώρα, κατέλαβε το βήμα και επανέλαβε τις χυδαιότητες, τις συκοφαντίες, τις ανακρίβειες, τις ανευθυνότητες πάνω στις οποίες στηρίζει την πολιτική του παρουσία τους τελευταίους τρεις μήνες. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να πούμε μερικά πράγματα.

Και ήρθε η ώρα κυρίως για εσάς, κυρίες και κύριοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για να αντιληφθείτε τι συμβαίνει μέσα στο κόμμα σας και με τους χειρισμούς που κάνει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο κλειστός κύκλος που τον περιβάλλει.

Η στοχοποίηση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά η δική μου στο ζήτημα των υποβρυχίων, αλλά και γενικότερα, πρέπει να σας θυμίσω ότι είναι ένα σχετικά όψιμο φαινόμενο. Δεν είχε συμβεί αυτό πριν τις εκλογές του 2012, παρ’ ότι είχα ασκήσει πολύ κρίσιμα υπουργικά καθήκοντα με κορυφαίο παράδειγμα τα καθήκοντα του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών στην καρδιά της κρίσης. Πολύ περισσότερο ήταν ευγενική, φιλική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και πάρα πολύ καλή η συνεργασία με τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και στην Ειδική Επιτροπή Ελέγχου των Εξοπλιστικών Προγραμμάτων που η Βουλή συγκρότησε με δική μου πρόταση και επιμονή. 

Tags: Εθνική ΆμυναΑγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2013

Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου  2013

 

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,

κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής 

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, εάν εμείς που αγωνιζόμαστε επί τέσσερα χρόνια να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, ώστε να αποφύγει την ασύντακτη χρεοκοπία και την καταστροφή, εκφράζουμε την Ελλάδα του χθες, τότε ο κ. Τσίπρας, οι απόψεις του και οι συνεταίροι του δεν εκφράζουν την Ελλάδα του αύριο, αλλά την Ελλάδα του προχθές, γιατί αυτό προτείνει. Προτείνει την επιστροφή στα βαθειά αίτια της κρίσης, την επιστροφή στο παρελθόν.

Και επειδή απείλησε την τρόικα ότι θα την διώξει, πρέπει να του πω ότι για να τη διώξει πρέπει να τη βρει εδώ. Και για να σκίσει το μνημόνιο, πρέπει το μνημόνιο να εξακολουθεί να ισχύει. Αυτός είναι ο φόβος του, μη τυχόν και η Ελλάδα βγει από το μνημόνιο, μη τυχόν και η Ελλάδα βγει από την εποπτεία της τρόικας, γιατί έτσι δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης για τον κ. Τσίπρα, τη στενή ηγετική του ομάδα, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συνεταίρους του για τους οποίους θα μιλήσουμε.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, έχουμε πλήρη συνείδηση του τι συμβαίνει στη χώρα. Το γεγονός ότι κατατίθεται και ψηφίζεται ένας προϋπολογισμός για τον οποίο θα σας μιλήσω -ο όποιος προϋπολογισμός, ο συγκεκριμένος όμως έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία- δεν σημαίνει ότι αλλάζει η πραγματικότητα που είναι πάρα πολύ δύσκολη.

Γιατί, είναι πολύ δύσκολο να έχεις σωρευτική ύφεση επί έξι χρόνια, συνολικά 25 μονάδων του ΑΕΠ. Είναι τραγικό να έχεις τόσο υψηλή ανεργία ιδίως στους νέους. Είναι ανυπόφορο να έχουν μειωθεί τα εισοδήματα. Είναι εξαιρετικό αντιπαραγωγικό να υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, υψηλό κόστος χρήματος, αδυναμία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα. Είναι ενοχλητικό για την πραγματική μας οικονομία να υπάρχει δυσανάλογα μεγάλο κόστος ενέργειας.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΦορολογικό Σύστημα | Δημοσιονομική ΠολιτικήΠΑ.ΣΟ.ΚΑγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2013

Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2013

 

Ομιλία Αντιπροέδρου Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών ΕΞΑΜ και Ευρ. Υποθέσεων για τις Προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., κατά το 1ο εξάμηνο του 2014

 

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να αναλάβει για πέμπτη φορά μετά την ένταξή της στην Ε.Ε., τις τότε Ευρωπαϊκές Κοινότητες, την Προεδρία του Συμβουλίου. Έχουμε, συνεπώς, μια μακρά εμπειρία στην διεξαγωγή Προεδριών.

Την πρώτη φορά ασκήσαμε την Προεδρία λίγο μετά την ένταξή μας. Ήταν η πρώτη Προεδρία του Ζαππείου. Στη συνέχεια, άφησε έντονες και θετικές εντυπώσεις η Προεδρία που κορυφώθηκε με τη Σύνοδο Κορυφής της Ρόδου. Στην συνέχεια η τρίτη Ελληνική Προεδρία ταυτίστηκε με ένα πολύ σημαντικό κύμα διεύρυνσης της Ε.Ε.. Το πιο κρίσιμο για εμάς είναι πως τότε στην πραγματικότητα άρχισε η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. με τη Σύνοδο Κορυφής της Κέρκυρας, στην οποία και διεξήχθη η πρώτη συνάντηση Κορυφής μεταξύ της Ε.Ε. και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΕξωτερική ΠολιτικήΕλληνική ΠροεδρίαΑγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2013

Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2013

Ομιλία Αντιπροέδρου Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών ΕΞΑΜ και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για τις Προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να αναλάβει για πέμπτη φορά μετά την ένταξή της στην Ε.Ε., τις τότε Ευρωπαϊκές Κοινότητες, την Προεδρία του Συμβουλίου. Έχουμε, συνεπώς, μια μακρά εμπειρία στην διεξαγωγή Προεδριών.

Την πρώτη φορά ασκήσαμε την Προεδρία λίγο μετά την ένταξή μας. Ήταν η πρώτη Προεδρία του Ζαππείου. Στη συνέχεια, άφησε έντονες και θετικές εντυπώσεις η Προεδρία που κορυφώθηκε με τη Σύνοδο Κορυφής της Ρόδου. Στην συνέχεια η τρίτη Ελληνική Προεδρία ταυτίστηκε με ένα πολύ σημαντικό κύμα διεύρυνσης της Ε.Ε.. Το πιο κρίσιμο για εμάς είναι πως τότε στην πραγματικότητα άρχισε η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. με τη Σύνοδο Κορυφής της Κέρκυρας, στην οποία και διεξήχθη η πρώτη συνάντηση Κορυφής μεταξύ της Ε.Ε. και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η τέταρτη Προεδρία ήταν η Προεδρία του 2003, που κορυφώθηκε με τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής και με την έγκριση του, τελικώς, θνησιγενούς, Ευρωπαϊκού Συντάγματος, που δεν κυρώθηκε και οδήγησε έτσι στη μεταβατική Συνθήκη της Λισσαβόνας.

Συνεπώς, η Προεδρία μας δεν έχει, ίσως τη γοητεία, που ασκεί στις νέες χώρες της Ε.Ε., αλλά από την άλλη μεριά, μας δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε και πάλι το θεσμικό πρόσωπο της Ελλάδας μέσα στην Ε.Ε., να προβάλλουμε και πάλι, ως προεδρεύουσα χώρα, τη φυσιογνωμία μιας Ελλάδας, που είναι θεσμικά ισότιμο κράτος - μέλος της Ε.Ε., πέρα από την κρίση, πέρα από τη συζήτηση για το Μνημόνιο, πέρα από τη συζήτηση για τις δημοσιονομικές μας και χρηματοοικονομικές μας ανάγκες, που αδικεί τους Έλληνες και την Ελλάδα και που περιορίζει τον ορίζοντα, μέσα στον οποίο διεξάγεται και εδώ η δημόσια συζήτηση για την Ευρώπη.

Tags: Εξωτερική ΠολιτικήΑγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2013

Αθήνα, 10  Νοεμβρίου 2013

 

 Παρέμβαση Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή μετά την ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ,

κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ

 

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναλάβει σήμερα εν όψει της ομιλίας του κ. Τσίπρα μία πολύ ενδιαφέρουσα οργανωτική πρωτοβουλία. Είχε συνδέσει τα μικρόφωνα της αίθουσας της Βουλής με μεγάφωνα στην πλατεία Συντάγματος, στο χώρο της συγκέντρωσης. Μόνον που όταν άρχισε να μιλάει ο κ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έως το τέλος απεδείχθη ότι δεν υπήρχε ούτε κοινό στην πλατεία, ούτε ομιλία, γιατί δεν υπήρχε πραγματικό περιεχόμενο σε αυτά που είπε ο κ. Τσίπρας.

Επανέλαβε το εξής καταπληκτικό επιχείρημα: «Η πρόταση μομφής κατά πάσα πιθανότητα θα απορριφθεί, αλλά η Κυβέρνηση θα πέσει. Γιατί διαφορετικά δεν μπορώ να εξηγήσω στους Βουλευτές μου, στο κοινό μου, στον ελληνικό λαό, γιατί έκανα αυτή την πρόταση μομφής».

Εμφανίστηκε επίσης ο κ. Τσίπρας αγανακτισμένος, πεισμωμένος μπροστά στο ενδεχόμενο η Κυβέρνηση να μην αποδεχθεί νέα δημοσιονομικά μέτρα, περικοπές μισθών και συντάξεων, επιβαρύνσεις του ελληνικού λαού. Βεβαίως, είναι σε απόγνωση και αδιέξοδο, επειδή η Κυβέρνηση λέει αυτό που λέει και πιστεύει αυτό που λέει.

Μεγάλο πείσμα, απόγνωση, γιατί σου λέει «τι θα απογίνει η πολιτική μου εάν η Κυβέρνηση δεν λάβει πράγματι νέα μέτρα και δεν προκληθεί η κοινωνική αντίδραση που περιμένω»; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μας είπε για μια ακόμη φορά ότι επενδύει στην καταστροφή της χώρας, στην αποτυχία της εθνικής πολιτικής, στην κατάρρευση της οικονομίας, στο να εξανεμιστούν οι δραματικές θυσίες του ελληνικού λαού. Αυτό είναι βαριά προσβολή στον ελληνικό λαό.

Θέλετε ο ελληνικός λαός να αναδείξει μια Κυβέρνηση η οποία θα ακυρώσει το μνημόνιο. Μα εμείς θέλουμε το ταχύτερο δυνατό να βγούμε από το μνημόνιο, να έχει πάψει να ισχύει το μνημόνιο. Τι θα απογίνετε κ. Τσίπρα χωρίς μνημόνιο; Εμείς θέλουμε να βγούμε από το μνημόνιο κι εσείς οικοδομείτε την πολιτική σας ύπαρξη στο μνημόνιο και έρχεστε εδώ και λέτε «προτείνω μία δραστική…»

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΠΑ.ΣΟ.ΚΑγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2013

Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2013

 

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή κατά τη συζήτηση

επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, μας απασχόλησε πάρα πολύ η αναζήτηση του πραγματικού λόγου που οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην υποβολή της πρότασης δυσπιστίας.

Νομίζω ότι μετά τα όσα ειπώθηκαν στην αίθουσα αυτή τις τρεις τελευταίες μέρες έχουμε μπροστά μας ανάγλυφη την ομολογία του πολιτικού αδιεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό συμβολίζει η πρόταση δυσπιστίας, μια πρόταση θεσμικά ακραία, πολιτικά αμήχανη, θα έλεγα απεγνωσμένη και δυστυχώς εθνικά ανεύθυνη.

Υπέβαλαν –λέει- την πρόταση δυσπιστίας, προκειμένου να δοκιμάσουν το βαθμό ειλικρίνειας των διαμαρτυρομένων Βουλευτών της πλειοψηφίας. Ναι, πράγματι, οι Βουλευτές των δύο κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, πολύ συχνά διαμαρτύρονται, δυσανασχετούν, γιατί έχουν την εντολή και την υποχρέωση, ηθική και πολιτική, να μεταφέρουν στα κόμματά τους και στο Κοινοβούλιο την αγωνία, την αβεβαιότητα, την ανασφάλεια της ελληνικής κοινωνίας.

Ναι, από τους Βουλευτές μας σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό μαθαίνουμε αυτό που αυθεντικά συμβαίνει μέσα στην ελληνική κοινωνία. Κι έχουμε πλήρη γνώση και πλήρη συνείδηση του πως νοιώθει κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα, τι συμβαίνει σε κάθε οικογένεια, σε κάθε επιχείρηση, τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό και την ψυχή του αγρότη, του επιχειρηματία, του άνεργου, του εργαζόμενου, του φοιτητή, του νέου, κάθε γυναίκας, κάθε ανάπηρου, κάθε πολύτεκνης οικογένειας.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΠΑ.ΣΟ.ΚΑγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2013

Αθήνα, 8  Νοεμβρίου 2013

 Ομιλία Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου,

 στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι.

Χθες ευχαριστήσαμε το ΣΥΡΙΖΑ για την ευκαιρία που μας δίνει να αναδείξουμε στην τριήμερη διαδικασία της Βουλής με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας, τη στρατηγική της χώρας, τη στρατηγική της κυβέρνησης, τις ειδικότερες προτάσεις και ευαισθησίες του ΠΑΣΟΚ. Να θυμίσουμε τη δύσκολη διαδρομή που έχει διανύσει όχι μόνο η χώρα και η κοινωνία, αλλά και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ ως εγγυητής της σταθερότητας και της εθνικής στρατηγικής εξόδου από την κρίση τα τελευταία τρεισήμισι δύσκολα χρόνια.

Το γεγονός ότι ως σχήμα λόγου ευχαριστήσαμε το ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα γιατί μας δίνει την ευκαιρία αυτή που είναι πράγματι μια ευκαιρία, δεν μπορεί να κρύψει την ουσία της κριτικής μας για την πρωτοβουλία αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μια πράξη απροκάλυπτης εθνικής ανευθυνότητας. Υπονομεύονται για μια ακόμη φορά οι προσπάθειες της χώρας να εμφανιστεί ενιαία κατά τη στιγμή δύσκολων διαπραγματεύσεων με την τρόικα, με τους θεσμικούς εταίρους και πιστωτές μας. Τη στιγμή που η χώρα πρέπει όλη μαζί με πνεύμα εθνικής ενότητας και κοινωνικής συναίνεσης, να στείλει και στο εσωτερικό, αλλά και διεθνώς ένα μήνυμα αισιοδοξίας και σταθερότητας.

Γιατί το δικαιούται η Ελλάδα, το δικαιούνται οι Έλληνες αυτό το μήνυμα αισιοδοξίας και σταθερότητας μετά τόσες θυσίες και τόσες προσπάθειες, καθώς βλέπουμε ότι υπάρχουν αποτελέσματα, καθώς είναι ανοιχτή πλέον η προοπτική εξόδου, οριστικής εξόδου από την περιδίνηση της κρίσης.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΠΑ.ΣΟ.ΚΠολιτικές Ομιλίες, 2013